Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

@milirad Imas na Shelly 1 mini, (ili 1 Plus model, on je 16A koliko se secam). kontakt za spajanje na prekidac indikatora (touch ili svejedno koji) u istoj dozni. Indikator -->SW Shelly -->O potrosac.

Plus-1-Mini-wiring-diagram-20240528-142625.png

Poslednja izmena:
Shelly Plus 1PM je 16A,i da sa njim bi mogao da izvede u kombinaciji sa prekidačem koji hoće.

Pa dobro. Eto to mi objasnite kako? Imam Sonoff POWR2 i njega sam stavio kod bojlera. Ne na šinu, jer je nemam. Imam samo razvodnu tablu sa nekih 16 osigurača. Kao što rekoh 1 svetlo i 2 prekidača za po 16A/2000W, stalno zaboravljate. Standarni je indikator kao i kod većine.

Poslednja izmena:
Šta je tebi primarni cilj? Ako je da zameniš garnituru prekidača sa nekom manje bučnom, obidji par prodavnica i vidi koliko su bučni uredjaji drugih proizvođača. Nadješ neku tišu, zameniš, gotovo.
Pozdrav

Cilj mi je da zamenim ove bučne prekidače sa Aling konel-ovog indikatora sa nekim pametnim WiFi prekidačima na dodir, kao na slikama koje sam postavio ispod spojlera u mojim prethodnim postovima. Do sada nisam pronašao neke koji bi mogli da istrpe opterećenje za bojler i grejalicu od 2KW. Ne znam zašto je to tako teško shvatiti, a evo već 5 postova se trudim da objasnim. Nije mi nikakva pomoć tako što ćete mi sugerisati da potražim iste ovakve prekidače kakve već imam. Onda neka ostane ovako, ako ne može. Međutim mislim da je najpribližnija kombinacija onome što sam ja zamislio 3 prekidača na dodir (1+2 Gang kako to oni kažu) + Sonoff S-Mate + Sonoff MINIR3.
S-Mate_3MINIR3_TouchSW_povez.jpg
Problem je što ovaj S-Mate radi na bateriju CR2032 pa bih morao da je menjam, sad ne znam koliko često.

Pa dobro. Eto to mi objasnite kako? Imam Sonoff POWR2 i njega sam stavio kod bojlera. Ne na šinu, jer je nemam. Imam samo razvodnu tablu sa nekih 16 osigurača. Kao što rekoh 1 svetlo i 2 prekidača za po 16A/2000W, stalno zaboravljate. Standarni je indikator kao i kod većine.
Pogledaj ovaj video,verujem da će ti biti jasnije.Trebaju ti dva komada.

Taj Sonoff koji imaš je velik za doznu,a moraš u doznu jer nemaš dovoljno žica za upravljanje relejima tj Shelly-jem,pod pretpostavkom da je instalacija standardna,a verujem da jeste.
Cilj mi je da zamenim ove bučne prekidače sa Aling konel-ovog indikatora sa nekim pametnim WiFi prekidačima na dodir, kao na slikama koje sam postavio ispod spojlera u mojim prethodnim postovima. Do sada nisam pronašao neke koji bi mogli da istrpe opterećenje za bojler i grejalicu od 2KW. Ne znam zašto je to tako teško shvatiti, a evo već 5 postova se trudim da objasnim. Nije mi nikakva pomoć tako što ćete mi sugerisati da potražim iste ovakve prekidače kakve već imam. Onda neka ostane ovako, ako ne može. Međutim mislim da je najpribližnija kombinacija onome što sam ja zamislio 3 prekidača na dodir (1+2 Gang kako to oni kažu) + Sonoff S-Mate + Sonoff MINIR3.
Problem je što ovaj S-Mate radi na bateriju CR2032 pa bih morao da je menjam, sad ne znam koliko često.
Vodi računa da prekidač samo upravlja releom,bio to Shelly Sonoff ili neki treći,ako ide sve tj potrošnja preko prekidača ništa nisi uradio.

Da, da. Pa meni i treba samo da prekidač pokrene rele i da potrošnja ide preko relea. Izgleda mi da je ovaj Shelly Plus 1PM to što tražim. Čini mi se da je čak i bolji od Sonoff-a. Na njega mogu onda priključim touch prekidače. Samo trebaće mi 2 (1 za bojler i 1 za grejalicu).

Šta koristite za video nadzor?Imam Tapo C 210 i C310,aplikacija radi ok,imam clod za snimanje,ali bih nešto u lokalu.
Probao:
ispy-sve ok ali me nervira što radi samo u lokalu,ok jasno mi je zašto
Frigate-rekao bih da je bez google coral-a neupotrebljiv,bar na nekim normalnim konfiguracijama
Motion eye-nešto mi ne leži,ili se nisam snašao
Zone minder-nešto mi ne leži,ili se nisam snašao
Pa reko da pitam ovde,možda imate neki drugi predlog ili sugestiju za ova zadnja dva.
Komp na kome bi se vrteo je Pentium J3710 sa 8gb ram-a,AMD A6-5200 isto ram-a,I3 3225 isto ram-a.
Ako koristite Frigate napišite mi na kojoj konfiguraciji.
Hvala.

Čini mi se da je pristup Home Assistant-u preko Tailscale brži nego preko DuckDns i propuštanje porta. Kako se vama čini koji ste probali oba?
Čini mi se da je Tailscale bolji u svemu. Bezbedniji, lakši za podešavanje, a čini mi se i brži kad se kontektuje ili prebacuje sa lolaknog WiFi na mobilnu mrežu (ne znam zašto bi bio obrži, ali mi se čini da jeste).

U klijent mobilnoj aplikaciji koristim dve adrese, "Home Asisstant URL" i "Internal connection URL" i dosta dobro radi. Na mobilnom pod VPN držim tailscale je u opciji "Always-on", tako da nema potrebe da ga palim kad hoću da koristim HA.

Za sada mi je veoma pozitivno iskustvo. A drago mi je što sam mogao da zatvorim port na ruteru i da ne moram da se zezam sa sertifikatima za HTTPS.

Ja ga imam kao backup, ali i dalje koristim duckdns kao primarnu opciju.
Odlican je tailscale svakako, jedino sto moras da drzis upaljen vpn stalno.

Uzeo sam novi kontroler punjenja za solarni sistem koji ima BT i radi uz neku kinesku aplikaciju. Da li postoji način da integrišem to u HA? Konkretno bih voleo da vidim količinu energije ubačene u baterije i njihov napon (što mi je bitnije jer još štelujem granicu prelaska na mrežu i obrnuto). Gledao sam sa bratom chat gpt, ali sam se na kraju toliko zapetljao da ne znam više šta može ili ne. Koliko sam shvatio, ovo bi bilo moguće uz ESP32 (koji nemam) je l' da?

Kineska palikacija sluzi da komunicira izmedju tebe i uredjaja u oba pravca. Ako neko nije bio voljan da napravi integraciju za taj uredjaj, tesko da mozes nesto posebno da uradis.
Uvek mozes sam nesto da napises, mada tesko da je isplativo.

Da li vam se dešavalo da vam neki uređaj zezne sve i svi uređaji postanu nedostupni tj zigbee2mqtt pobrljavi?Sve ok i od kad sam ubacio ovaj sa Alija,malo malo pa pobrljavi.

Prilozi

• IMG_20250210_173842.jpg
    IMG_20250210_173842.jpg
    209.3 KB · Pregleda: 18
Krenuo sam da poručujem opremu da konačno (skoro) sve u stanu opametim. Idem na zigbee, poručio sam sonoff dongle, nekoliko utičnica, sad gledam da poručim i termometre. Jedan bih voleo da bude sa displejem, ostali bi samo trebalo da budu što manji, da bih ih postavio tako da se što manje vide po sobama.

Svetla bih povezao tako da se zadrži kontrola preko prekidača, i tu mi je sad najveća dilema. Sva svetla u stanu su mi kontrolisana naizmeničnim ili unakrsnim prekidačima (sa tri mesta se pale). Da li neko ima ideju kako ovo povezati? Za naizmenične, da li mogu da se koriste Smart prekidači sa više kanala (kao na slici)? Prekidači su modularni i iza njih nema puno mesta, pa da mogu da smestim po recimo 4 prekidača.

Na kraju, treba mi i rešenje za bojler, znam da je bilo problema da ostane tinjalica u funkciji, da li je i dalje tako? Možda bih zamenio za taster, pa da jedan pritisak znači upali ma pola h, 2x na sat, 3x na 2h, tako nešto. Svakako se pali samo noću, preko dana se ponekad dogreje pa bi mi ovako nešto možda i više odgovaralo.

Sto se tice termometara, od nedavno imam 2 x https://sonoff.tech/product/gateway-and-sensors/snzb-2d/. Jedan u kupatilu, drugi u sobi. Za sad sam zadovoljan kako rade, videcu na duze staze, posebno sto se tice baterije.
Za rasvetu koristim Shelly Plus 1 PM Mini module. I za jednopolne, i za naizmenicne prekidace. Nemam nijedno svetlo koje se kontrolise sa 3 mesta, ali ovo koje kontrolisem sa 2 mesta sam uspeo da povezem koristeci jedan modul. Samo je bitno da se on smesti iza prekidaca od koga ide faza do sijalice.
Za bojler koristim Shelly Plus 1 PM koji mi je iza prekidaca, tinjalica funkcionise normalno.
Ako se odlucis za nesto ovako, pisi pa cu da ti objasnim povezivanje, nije nista komplikovano.

Za temp senzore, Aqara po specifikaciji ima 0.3C tacnost, najmanji je i najelegantniji, ja licno njega preferiram, ali ako nije vidljiv i ne institiras na preciznosti, i ostali su OK.

Ovaj sa displejem, okrugli, je isto OK, plus koristi AAA baterije.

IMG_4882.jpeg

Za bojler i 220v, nemoj kineze, samo Shelly, on je „legitimno“ EU serifikovan, cena im je skroz OK i standard su, bar u DE.

Ovaj sonoff sa slika mi deluje ogromno. Meni bi trebalo da budu što diskretniji, jer neću da ih zavlačim po ormanima da bih dobio ipak realnije očitavanje temperature, tako da će možda biti svi ovi mali.

Zaboravih da napišem da planiram da sve integrišem u Home Assistant, pa jednog dana napravim i neki centralizovani dashboard (tipa tablet na nosaču na zidu), ali to je krajnji cilj, nisam još tu. Imam hardware za HA, biće na n100 računaru kao OS pod proxmox-om. Koliko vidim, shelly nema zigbee, da li bi bilo problema sa integracijom wifi i zigbee prekidača u HA (pretpostavljam da ne)? I da li je neko pravio varijantu za bojler kao što sam napisao, pretpostavljam da to ne bi bio problem?

Imam i za kuhinjski bojler akrobaciju neophodnu, nemam prekidač za njega, pa bih postavio jedan pametni prekidač ispod tastera na zidu gde su mi sada utičnice za kuhinju, koji ne bi bio vezan nigde, pa da "okidanje" tog tastera pali mali bojler koji bi bio na smart utičnici, da li je to moguće? Opet, pretpostavljam da jeste, ali da proverim.

Koliko vidim, shelly nema zigbee, da li bi bilo problema sa integracijom wifi i zigbee prekidača u HA (pretpostavljam da ne)?

Apsolutno ne, to je i svrha HA :) Shelly je samo wifi. Otkad pratim forum, čini mi se da ljudi najviše koriste Shelly za wifi i Sonoff i Ikeu za zigbee.

HA prepozna sve uredjaje na istoj mrezi, i sam ti ponudi da ih integrise, tako da cim prikljucis Shelly, dobices notifikaciju u HA bez ista da ti radis, da potvrdis da li zelis da ih integrises.

Isto tako i HP wifi stampac, LG TV, ….

Zigbee je samo jedan od protokola u HA.

Radi sve bez problema kroz HA, ja tako koristim. Za kuhinjski bojler mozes tu akrobaciju da izvedes lagano.

Onda ću ga sačekati, nije mi hitno. Tek poručujem opremu, hvala na informaciji

Pozdrav!

Koje prekidače koristite za električne roletne?

Ja sam koristio od nekog proizvodjaca "Maxcio" mislim da se tako zove.
Medjutim, nekoliko ih je prestalo sa radom.
Da li su pregorili ili nesto drugo, ne znam.

Takodjer su mi i neki salteri za sijalice pregorili, ne znam da li sam jednostavno loše sreće ili bi moglo biti i nesto do instalacije...

Pozdrav, da li je neko uspeo da integrise u google home- home assistant i da kontrolisem glasom uredjaje iz home assistanta ali ne preko "nabu casa" nego manuelno, pokusavam danima nikako mi ne uspeva, ako neko ume da namesti neka se javi 0641866413

Da li vam se dešavalo da vam neki uređaj zezne sve i svi uređaji postanu nedostupni tj zigbee2mqtt pobrljavi?Sve ok i od kad sam ubacio ovaj sa Alija,malo malo pa pobrljavi.
Ipak me Tongou zeza,ne u smislu da je neispravan,nego da loše radi kao ruter.
Isključivanje sa mreže na pola sata,mislim na struju,za sada je rešilo problem,videćemo šta će dalje biti...
@component da li si imao takav slučaj,mada sumnjam čim ih imaš par komada?

Nazad
Vrh Dno