Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Još jedno dešavanje u našoj pametnoj kući:
Nisam bio kući i pogledam nešto HA aplikaciju na telefonu i vidim da je frižider ostao otvoren tj. senzor za vrata koji sam stavio na frižideru prijavljuje otvoreno. Pomislio sam da se zaglupeo ili da se možda pomerio pa ne detektuje dobro. Pogledam potrošnju na toj utičnici i vidim da je potrošnja konstantna, a ne da se palini gasi periodično kako inače to radi.
Pošaljem poruku ženi (koja je isto na poslu) i izgleda da ujutru kada je pravila doručak deci nije dobro zatvorila. Sreća pa smo imali nekog da dođe da zatvori inače bi ostao do uveče. Ne bi se ništa strašno desilo ni da je ostao otvoren sve vreme, ali drago nam je da imamo ovakve pametne stvari 🙂
Ovako je izgledalo
Screenshot_20241213_070725_Home Assistant.jpg
Sad razmišljam da li postoji uređaj koji može da zatvori vrata na komandu?
Za sada ću podesiti da i meni i ženi stigne poruka za ovakve stvari kad izađemo iz kuće. Možda iskoristim kao triger senzor na ulaznim vratima u kombinaciji sa presence senzorima. Ili geolokaciju telefona (mada to nisam još radio).

Neko od kolega je pre par meseci pominjao da ima alarm pištalicu ako ostane otvoren duže od 1 min ili tako nekako.
Možda je podešavanje notifikacija dovoljno za početak.
Alternativno, paljenje i gašenje svetla. Ne vidim neku jeftinu sirenicu, plus bi bilo dobro da nisu preglasne

Ranije sam imao alert da pali-gasi svetla u kuhinji kad ostane duže, ali sam isključio. Nije se pokazalo praktično.
Prelazim polako na RGB svetla na ključnim mestima kao notifikacije. Mislim da će biti bolje, ali još nisam završio. Svejedno ne mislim da će pomoći kod ovakvih situacija kad se ode od kuće. Neće biti nikog da vidi ta svetla ili čuje pištanje.
Mislim da ce biti najbolje da napravim neku scenu odlaska iz kuće, pa da tu trigerujem sve što treba. Recimo otvoren frižider, terasna vrata, krovni prozori... sve što ne mogu daljinski da rešim.
Za krovne prozore postoji automatika zatvaranja, ali je preskupo.

A koji senzori za vrata/prozore su se pokazali kao najbolji, da najmanje problema i bugova imaju?

Meni ovi Aqara.

Vlro male dimenzije. Z2M ih prepozna iz prve. . Imam 8 komada na svim vratima i prozorima. Baterije su još originalne. Mislim da je svaka preko godinu dana.
Ni jednom nisu ispale iz mreže (Conbee II kordinator).

Postaviš i zabroviš na njih.

Odlično, vidim da su oko 12$ na aliju, uzecu par komada za probu. Znaš li koje baterije koriste?

Bas ti, Aquara, imam ih nekoliko, nepogresivi za sada, baterije vec 3cu godinu rade. I na netu su odlicno ocenjeni.

Apropo frizidera, lakse je da se stavi onaj jevtini Tuya AAA senzor unutra umesto vrata senzora. Ja sam tako. Ti Tuya su neprecizni, ali za friz su ok.

Ali vrata frizidera trebaju sama da se zatvaraju ako je isti dobro nivelisan ukoliko se ne varam. Bar su moja oba Samsung takva.

IMG_0180.jpeg
Odlično, vidim da su oko 12$ na aliju, uzecu par komada za probu. Znaš li koje baterije koriste?
CR1632 ali traju vec trecu godinu kod mene.

Bosch frižider. Ne zatvara vrata sam.
Ne treba mi senzor temperature u samom frižideru. Ima displej na vratima i tu piše. Da li je unutra 5, a ja ga podesio na 4, baš me briga.
Senzor za vrata je običan Tuya u Zigbee varijanti od 5$ na AAA baterije i radi OK. Imam ih na svim vratima, a danas stigli i preostali za sve prozore. Samo da ih postavim i sa tim tipom senzora sam završio.

Senzor temperature u smislu ako ostavis frizider otvoren, porasce mu temperatura znacajno na senzoru na polici za jaja ili slicnoj u vratima pa ti posalje telegram poruku, plus je nevidljiv ;-)

Mislim da je bolje da nastavim da koristim senzor za vrata na vratima. Plus dovoljno je nevidljiv :)
Preko one gore desno stvarčice mogu daljinski da proverim da li je frižider otvoren ili ne, i mogu lako da automatizujem alert.
1734125263990.png
Ništa ovo nije neophodno. Samo sam došao do nekog nivoa da eksperimentišem sa automatizacijom na razne načine.

Da li bi mogao da se poveze Shelly i3 sa elektromagnetnim ventilima za vodu,pa da se namesti bezicna kontrola zalivanja travnjaka.
Elektromagnetni ventil radi na 24v.Uzeo bi dva shelly i3 pa bi namestio 6 zona za zalivanje.
http://www.dodaj.rs/image/LUZvDJ
Vidim da je tema stara,ali da dodam čisto da je moguće preko wi fi Smart prekidača koji može da ima više kanala npr. Za 4 zone zalivanja sa elektromagnetnim ventilima na 220v.Relej košta 2500 dinara marke čini mi se toyo mogućnost preko daljinskog bluetooth i aplikacija android preko wifi.elektromagnetni ventil od 3/4 oko 1200dinara.

Može li informacije iz prve ruke za vas koji ste koristili kvalitetnije zigbee senzore za vrata tipa sonoff kad se uporede sa običnim ovim jeftinim tuya takođe zigbee, da li se isplati dati tri do četiri puta više para za sonoff ili suštinski rade skroz dobro i ovi jeftini?

Ne mogu tu reći za skupe senzore za vrata pošto nisam probao ni jedan. Otkako sam uzeo prvi jeftin za 4-5€, zaključio sam da su mi dovoljno dobri i nisam kupio ni jedan skuplji. Imam postavljenih 9 komada, skoro mi je stiglo još 7 za preostale prozore, koje još nisam stigao da postavim.

Stigao NSPanel 120 Pro
20241215_121834.jpg
Dobre stvari:
  • kvalitetni materijali, izlgeda i na dodir je bolji od bilo čega iz 3D štampe
  • pasuje* u doznu i napaja se direktno iz mreže, nema baktanja s punjačima i baterijom
  • relativno jeftin ($85)
  • lako** se hakuje da na njemu radi HA

Loše stvari:
  • suviše je spor za animacije i komplikovane dashboard-e
  • baš je spor
  • ekran nema baš sjajne uglove gledanja
  • spor je
  • mnogo je spor

Bitno znati:
* Model 120 je predviđen za američko tržište; radi i na 230V ali rupe za šrafove ne gađaju naše dozne. Kod mene je gipsani zid pa to nije bio problem.
** Hakovanje se svodi na uključivanje developer moda preko eWeLink aplikacije, nakon čega radi adb preko mreže, ništa se ne otvara. Preko adb-a se instalira launcher, NSPanel Tools i Fully Kiosk broser (ili HA aplikacija). Pratio sam ovo uputstvo, ali ne doslovno, već sam ove korake koje sam naveo.

Sve u svemu, ne bih ga preporučio ako je cilj da prikazuje naprednu grafiku, animacije ili sliku sa kamera. Za moju namenu je dobar, ali da sam znao da je baš ovoliko spor, ne bih ga uzeo.

Prilozi

• 20241215_121842.jpg
    20241215_121842.jpg
    132 KB · Pregleda: 30
  • 20241215_121846.jpg
    20241215_121846.jpg
    206.5 KB · Pregleda: 28
Može li informacije iz prve ruke za vas koji ste koristili kvalitetnije zigbee senzore za vrata tipa sonoff kad se uporede sa običnim ovim jeftinim tuya takođe zigbee, da li se isplati dati tri do četiri puta više para za sonoff ili suštinski rade skroz dobro i ovi jeftini?
Napisao sam gore, isplati se itekako.

Aqara su manji, lepsi, baterija traje godinama, nikada ispao sa mreze.

Uostalom trebas da ih licno vidis i sve ce ti biti jasno :) elegandna sitna kockica ili otesana dzamutka :)

Aqara se treba probati i uporediti, naravno ako estetika i kvalitet nije presudan faktor, svi su dobri.... :)

Napisao sam gore, isplati se itekako.

Aqara su manji, lepsi, baterija traje godinama, nikada ispao sa mreze.

Uostalom trebas da ih licno vidis i sve ce ti biti jasno :) elegandna sitna kockica ili otesana dzamutka :)
Jasno mi je to, da li aqara rade najnormalnije preko HA, kao i pomenuti sonoff ?

Sve je to isto, sonoff, aqara ili senzori od 3 evra velicine aquare, imam ih vise vrsta i svi do jednog rade posao evo vec par godina. Ne vidim nijedan razlog kada su u pitanju tako jednostavni uredjaji, da se za cenu jednog uredjaja ne kupe 3 ili 4 uredjaja.

Mislim da je bolje da nastavim da koristim senzor za vrata na vratima. Plus dovoljno je nevidljiv :)
Preko one gore desno stvarčice mogu daljinski da proverim da li je frižider otvoren ili ne, i mogu lako da automatizujem alert.
Pogledajte prilog 471608
Ništa ovo nije neophodno. Samo sam došao do nekog nivoa da eksperimentišem sa automatizacijom na razne načine.

Moj frižider počne da pišti posle 30s ako su vrata otvorena, ali se desi ponekad da su dovoljno zatvorena da ne pišti ali ipak ne dovoljno da su stvarno zatvorena. Pogotovu na delu za zamrzivač.
Moraću da eksperimentišem sa senzorima da li mogu da budu osetljiviji od ugrađenog prekidača za vrata.

odmah da ti kazem, mogu. isti slucaj je i kod mene. samo sto meni ti senzori na frizideru/zamrzivacu nisu mnogo od pomoci dok ne podignem HA

I dalje ne vidim smisao da se u frižideru drži senzor temperature da bi upozoravao da su vrata frižidera ostala otvorena. Da li isto tako ima smisla koristim senzor temperature u kući da preko njega proverim da li su vrata ili prozor otvoreni? Ako je u kući hladno, mora da neko nije zatvorio vrata?
Postoje jeftini namenski uređaji od 4-5€ za tu namenu (ili bendirani od 10-15€). Nije toliko skupo da bi se patio sa senzorima koji nisu za to namenjeni.

I samo da kažem da mi se sviđa kako radi ovaj uređaj:
1734337104389.png
Dobro meri temperaturu preko ove sonde, a ima u sebi prekidač. Iskoristio sam ga za mrerenje temperature vode u baferu za toplotnu pumpu, a prekidač da palim i gasim cirkulacionu pumpu. Jedino što sam morao za ZHA da ubacim Quirk da bi imao i temp i switch.

Da li i vi imate problema sa Tuya integracijom? Zaglupi se, ništa ne reaguje, onda je reinstaliram, radi sve 10 minuta i opet u krug.

Izvini, malo kasnim sa odgovorom. Na braon žici glinerica svetli, tako da bih rekao da je to faza. Takođe unimerom kad merim ima 240V između njih.
Da li to znači da onaj termostat iz originalno pošta ne bi radio kod mene? Ili da gledam one termostate na 220V kad već (izgleda) imam struju tu?
Takođe te dve žice što idu u termostat sa druge strane izlaze iz peći. Gde su u peći nakacene ne bih znao.
Bump!

Zna li neko da li bi termostat iz originalne poruke radio na ovom mom systemu, ili da vijam nesto drugo?
Da ne spamujem ponovo sa slikama, evo linka do originalne poruke -> https://forum.benchmark.rs/threads/...e-diskusija-pitanja-ideje.436762/post-7334825

I dalje ne vidim smisao da se u frižideru drži senzor temperature da bi upozoravao da su vrata frižidera ostala otvorena. Da li isto tako ima smisla koristim senzor temperature u kući da preko njega proverim da li su vrata ili prozor otvoreni? Ako je u kući hladno, mora da neko nije zatvorio vrata?
Postoje jeftini namenski uređaji od 4-5€ za tu namenu (ili bendirani od 10-15€). Nije toliko skupo da bi se patio sa senzorima koji nisu za to namenjeni.
Hrana treba da bude na određenoj temperaturi pa je zbog toga možda dobro da se baš meri temperatura, ne samo zbog otvorenih vrata već zbog bilo kog kvara u frižideru.
Situaciju koju sam ja imao je da se zaglavio ventilator koji služi za cirkulaciju hladnog vazduha, dakle kompresor radi i čuje se tako da misliš da je sve ok međutim nije dobro hladio. Kvar je primećen tek kad sam rukom mogao da osetim toplotu u frižideru, nit znam koliko dugo je bilo u tom stanju ni koliko je hrana sigurna u tom trenutku. Naravno sada postoje frižideri sa alarmima i za otvorena vrata i za previsoku temperaturu, ali ta opcija je skuplja od jednog senzora za temperaturu + npr. ako zatekneš frižider sa alarmom kad dođeš kući sa posla ne znaš da li je alarm pištao 8 sati ili 5 minuta.

Konačno sam namestio drugi Zigbee koordinator na HA. Sada imam dva koja rade paralelno.

Sonoff Dongle-P koji radi ZHA i Sonoff Dongle-E koji je Zigbee2MQTT. Morao sam ovaj "E" da flešujem na novu verziju, pošto su izgleda Z2M presekli podršku za stare verzije. Nije toliko komplikovano koliko sam lutao šta treba da uradim.
Samo na Add-on instalirao "Silicon Labs Flasher" i uputio ga na pravi Firmware. Nakon toga Z2M je uredno startovao sa opcijom "adapter: ember" (sva upustva pokazuju za "adapter: ezsp", ali to više nije podržano).

Postavio sam jedan uređaj radi testa i radi lepo. Sad čekam neki koji nije dobro podržan od ZHA (treba quirks), pa se nadam da će u Z2M da radi.

Čini mi se da sasvim lepo sarađuju i ZHA i Z2M povezani uređaji.

Nazad
Vrh Dno