Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Stiglo još Zigbee uređaja... Ja prosto ne stižem da ugradim koliko brzo šalju. Od prošlog puta stigao sam da integrišem u HA samo 5 senzora za vrata i jedno dugume.
1733390761906.png

Obradovao sam se što mi je stigao drugi Zigbee koordinator pa ću probati sa njim da se igram sa Zigbee2MQTT.
A jedva čekam da namestim ovaj gore levo switch-merač temperature. Interesuje me kako radi. Možda završi na bojleru, možda na baferu za TP.
I stiglo je 6 merača-osigurača za DIN šinu. Sa njima ću pokriti sve preostale utičnice koje imaju neku veću potrošnju u kući. Toliko stvari, a tako malo vremena...

Hvala puno, pogresan info, vidim u Zero Trust da imam tunel koji je konfigurisan za HA (samo nema tokena u HA ali ipak radi).

Imam već 3 ista takva i dobro rade. Isto su Tongou, pa sam gledao da i ovaj put budu isti, pošto su mi se dobro pokazali za moje potrebe. Prošli put je bilo samo drugačije pakovanje (kao ovaj levo), ali koliko vidim identični su.
1733394322049.png

Da li na njima imaš podešavanje struje iskakanja?

Nemam na ZHA. Bar za sada nisam našao kako da dođem do toga. Možda ima za Zigbee2MQTT. Da budem iskren, nisam ni tražio.
Tuya verzija ima ova podešavanja (ne znam koliko tačno rade):
1733403700277.png
U pitanju je isti prozvođač, isti uređaj, samo što nije Zigbee, nego Tuya, dakle zavisiš od kineskog Clouda.

zigbee/wifi su način komunikacije sa serverom, a tuya je provider.
Tuya može biti zigbee i ima dosta uređaja namenjenih za tuya koja mogu na HA. Self host je definitivno bolji od zavisnošću za tuyom.
Anyway, overcurrent me zanimao. Recimo da može i da gasi, a ne samo da alarmira.

Osigurača. Zovu se "smart circuit breaker" u prevodu na sprpski "pametni osigurači". Možeš da uzmeš model sa merenjem potrošnje ili bez merenja potrišnje. Takođe, kao i normalni osigurač, možeš da uzmeš od 10A, 16A, 25A, ... ili, kao što TwistedMind traži, da budu softverski podesivi po tom pitanju.

zigbee/wifi su način komunikacije sa serverom, a tuya je provider.
Tuya može biti zigbee i ima dosta uređaja namenjenih za tuya koja mogu na HA. Self host je definitivno bolji od zavisnošću za tuyom.
Anyway, overcurrent me zanimao. Recimo da može i da gasi, a ne samo da alarmira.
Pogledaj ovde šta nude:

Moji modeli su TO-Q-SY1-JZT, možda tebi treba TO-Q-SY2-JZT
Ja imam normalne osigurače (Schneider Electric) i ovi Tongou mi služe samo da merim struju i eventualno daljinski isključim/uključim nešto. Uzeo sam najjače (63A) pošto ne želim da se kod njega aktivira prekid struje, nego kod "ne kineskog" :) Razlog je što ne verujem baš toliko kinezima, pa nisam želeo da postoji način da na više mesta može da iskače osigurač, pa da jurim gde se šta desilo... ukratko: zbog troubleshootinga.

E ljudi.. stigo mi onaj bezveze merač s Temua.. mislim jeftin. Nakačio sam ga da probam. Neka smart life aplikacija.. e sad sta radi i sta podrzava ne znam.. ali sam sam ga nekako zakacio..

Prilozi

• Screenshot_20241206_154035_Gallery.jpg
    Screenshot_20241206_154035_Gallery.jpg
    162.8 KB · Pregleda: 70
  • Screenshot_20241206_152755_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_152755_Smart Life.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 71
  • Screenshot_20241206_152814_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_152814_Smart Life.jpg
    27.7 KB · Pregleda: 51
  • Screenshot_20241206_152740_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_152740_Smart Life.jpg
    47.4 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_20241203_175534_Temu.jpg
    Screenshot_20241203_175534_Temu.jpg
    104.6 KB · Pregleda: 44
Sa slika izgleda da nije bezveze nego da radi posao :)
Kad ti se malo nakupi informacija tj. kad bude malo duže radio, videćeš na čemu si.

Stigao juce, radar senzor prisustva na baterije.

U sustini OK, ali kada sedim miran za kompom tipa 5-10 min ume da promeni stanje da nema nikoga.

Ko razmatra, moze da ga zaobidje.

IMG_4402.jpegIMG_4403.jpeg

Ovo je po fazama.. a sta je ovo Consumed.. ajd Produced je potrosena.. Sta je Consumed?
Sad mi pokazuje oko 0.62kwh total energi

Prilozi

• Screenshot_20241206_165810_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_165810_Smart Life.jpg
    45 KB · Pregleda: 40
E ljudi.. stigo mi onaj bezveze merač s Temua.. mislim jeftin. Nakačio sam ga da probam. Neka smart life aplikacija.. e sad sta radi i sta podrzava ne znam.. ali sam sam ga nekako zakacio..
nevidim dobro na slici, ali mi se cini da nisu sve tri okrenute stipaljke u istom pravcu u odnosu na fazu (a u uputstvu kazu da ima odredjeni pravac kako moraju da se okrenu)

Nesto nije ok.. malo pokazuje.. ne meri kako treba ocigledno

Prilozi

• Screenshot_20241206_192217_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_192217_Smart Life.jpg
    45.3 KB · Pregleda: 31
pise da ti uredjaj trosi 1kw/h. ugasis sve po kuci na sat vremena i uporedis sa brojilom :)

Mislim da live meri ok. Nekad ukupno bude 270w nekad 1kw to je ok.. ali ovo sto kao pravi grafikon ne odgovara tome live.. tj ovo je ukupno 1kw za pola dana toplotna pumpa..

Prilozi

• Screenshot_20241206_194002_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_194002_Smart Life.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_20241206_194110_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_194110_Smart Life.jpg
    36.1 KB · Pregleda: 32
ja mislim da je narandzasta "produced" i po meni je relevantna. "tj ovo je ukupno 1kw za pola dana toplotna pumpa.." ne 1kw nego kw/h:)

Epa nije relevantna.. to je proizvedena...ova druga je relevantna posto je to produced proizvedena pa je racuna da je ja proizvodim i oduzima od ove koju trošim. Namestio sam. Moraju se gadjati zice za napon uredjaja i faze sa klemama npr l1 kljesta moraju ici na istu zicu odakle je uzet l1 napon za uredjaj.. sad trosi vise..

Prilozi

• Screenshot_20241206_224219_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241206_224219_Smart Life.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 33
Nisam presekao faze.. ovo radi ko amper klješta. Nego su zice kratke. Zategnute kao strune a stezaljke velike moze zica od 1cm debljine da udje i nije moglo da stane pa sam ih produžio.. moralo je tako ali sredicu to malo lepše. Sad meri lepo.. nema produced struje.. sem sto nisam mogo da resetujem vrednosti pa mi ostalo ono sto nije lepo merilo par sati. Da li znate isto oko opcija u smart life.. da li ima da grafikoni budu oni uspravni itd..
na izlazu sa osiguraca
Ne mogu na izlazu.. imam 6 osigurača koja merim. 3 za spoljnu i 3 za unutrašnju. Tako da imam 6 zice na izlazu. A na ulazu u tih 6 za pumpu imam 3 zice.

Prilozi

• Screenshot_20241207_095017_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241207_095017_Smart Life.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 30
Ima li neko HA config za merenje troškova električne energije koji potroše uređaji?

Imao sam na staroj instanci HA već podešeno za skupu i jeftinu tarifu, međutim zagubih negde backup, a instancu obrisao. Probao sam sa chatgpt, ali daje neke gluposti koje ne rade.

Nisam presekao faze.. ovo radi ko amper klješta. Nego su zice kratke. Zategnute kao strune a stezaljke velike moze zica od 1cm debljine da udje i nije moglo da stane pa sam ih produžio.. moralo je tako ali sredicu to malo lepše. Sad meri lepo.. nema produced struje.. sem sto nisam mogo da resetujem vrednosti pa mi ostalo ono sto nije lepo merilo par sati. Da li znate isto oko opcija u smart life.. da li ima da grafikoni budu oni uspravni itd..

Ne mogu na izlazu.. imam 6 osigurača koja merim. 3 za spoljnu i 3 za unutrašnju. Tako da imam 6 zice na izlazu. A na ulazu u tih 6 za pumpu imam 3 zice.
ako si hteo da meris potrosnju TP onda je trebalo meriti te tri faze koje dolaze do table sa osiguracima, pre nego sto se razdvoje na spoljnu i unutrasnju. a ja kablove ne bih sekao , nego bih skinuo spoljni buzir dovodnog kabla i nakacio stipaljke // nije kritika samo moje misljenje :)

ako si hteo da meris potrosnju TP onda je trebalo meriti te tri faze koje dolaze do table sa osiguracima, pre nego sto se razdvoje na spoljnu i unutrasnju. a ja kablove ne bih sekao , nego bih skinuo spoljni buzir dovodnog kabla i nakacio stipaljke // nije kritika samo moje misljenje :)
Ma taman posla.. i ja bih ali nema gde. Tabla je blizu plafona, i dalje je kabl u ploči.. jedino da oštemam ploču.. nisam sekao kabl. Toliki je i bio. Samo sam ga produžio
Te 3 faze koje dolaze i merim.. moracu na kraj da uzmem vecu tablu da mogu stezaljke unutra da stanu i ona sve u tabli da bude sem uredjaja i antene..drugo kad su blizu zice pojavi se indukcija od povratnog.. 0.01A

Opet ja.. ali moram. Nov sam u ovome i od smart stvari imam samo TP, klimu i taj strujomer za klimu. Hteo bih i ja da budem više smart.. ali slabo mi ide.
Tj ovaj OWEN PC321Ty merac sam nakacio.
Onda sam instalirao Smart Life, pa rekoh bolje ce da radi na Tuya ali isto.
Evo sta se desava. Kod live merenja potrosnja ide od 2.4kwh(Limitirao sam pumpu na 11a) do 150w kad radi samo cirkulaciona pumpa.
E sad kada udjem u grafikon pracenja dana, pik bude 1.5kwh a ja dam video da ide do 2.4kwh. Znaci to je verovatno prosek za ceo sat. Kako mogu ja da dodjem do toga da pamti pikove iz trenutne potrosnje odnosno minute?
Zna li neko?

Prilozi

• Screenshot_20241207_131851_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20241207_131851_Tuya Smart.jpg
    35 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20241207_131954_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20241207_131954_Tuya Smart.jpg
    35.8 KB · Pregleda: 23
Nazad
Vrh Dno