Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ne može samostalno ili njihova baza ili HA+zigbee usb dongle.Mislim možda može i neki drugi način ja za ovo znam,ali samostalno nikako.

• Like
Reagovanja: M J
Sta mi od shelly treba da preslwim prekidac(tv mi pokriva prekidac za luster) 😁
Znaci mesto prekidaca bi stavio shelly tu iza u kutiju. A neki wifi prekidac za svetlo na drugo mesto. U pitanju je dupli prekidac sada. Moze spisak sta da kupim? Hvala mnogo. Imam 0 iskustva sa time

2 x Shelly 1

A prekidac dupli?

Izvini ,nisam dobro čitao.
Treba ti onda jedan Shelly 1, i jedan kom Shelly 2,5 koji je dupli.
Ili ako želiš da samo da komanduješ sa jednog mesta onda Shelly i4 , ima 4 ulaza a posle u softveru odrediš sta koji da radi kad dobije signal

Hteo bih da postavim led trake (jednobojne) na spusten plafon i da imam mogucnost dimovanja istih uz odredjene dodatne zahteve:
1) on/off i dimovanje mogu da se obavljaju i fizicki preko (istog) tastera na zidu i remote preko telefona
2) zeleo bih da zadrzim postojecu modularnu zidnu galanteriju (Aling Conel)

Video sam da Oblo Living ima kompatibilan modul:

Medjutim nemam pojma da li ovaj dimmer moze da se koristi sa dimabilnim led driverima ili isti zahtevaju neke specijalne dimere.

Svaki predlog je dobrodosao.

pozdrav, imam jedno pitanje. Da li na Sonoff modulima mini, zbmini... moze na mesto prekidaca da se poveze taster. imam na kuci 50 tastera za rasvetu od nekog starog marmitek sistema pa je pitanje da li moram menjati tastere tj stavljati prekidace.
hvala unapred na odgovoru.

Ja imam zbmini-l2, 0 nije potrebna, koristi se postojeći prekidač za svetlo, jedino što je potrebno imati mesta za njega unutar dozne, dimenzije su mu 39.5X32X18.4mm što će reći da iako je model mini, zahteva priličan prostor, pa je potrebno ili produbiti postojeću rupu i ubaciti odgovarajuću doznu ili možda naći prekidač sa plićim sistemom prihvata instalacije i klika.

Pa jedino da mi screenshotuješ podešavanja.
U listi tunela pogledaj da li se konektor vodi kao aktivan.

Aktivan je. Sve mislim da mi, kao i uvek, problem pravi WSL2 sa dodeljivanjem njegovih novih IP adresa. Planiram uskoro da kupim neki N100 i na njega direktno da instaliram Linux, pa će valjda tad biti sve ok.

Hteo bih da postavim led trake (jednobojne) na spusten plafon i da imam mogucnost dimovanja istih uz odredjene dodatne zahteve:
1) on/off i dimovanje mogu da se obavljaju i fizicki preko (istog) tastera na zidu i remote preko telefona
2) zeleo bih da zadrzim postojecu modularnu zidnu galanteriju (Aling Conel)

Video sam da Oblo Living ima kompatibilan modul:

Medjutim nemam pojma da li ovaj dimmer moze da se koristi sa dimabilnim led driverima ili isti zahtevaju neke specijalne dimere.

Svaki predlog je dobrodosao.
Ja sam uzeo Gledopto za 15ak evra na Aliju, zigbee. Napajanje ide u njega, a izlaz u LED.

Evo vec godinu dana radi bez da je ispao sa mreze. Veza je preko Home Assistanta.

Prekidac sam uzeo u Ikei, Rodret zigbee, i podesio ga za on/off/dimovanje.

Ukoliko ti je LED do 30w, mozes i da uzmes samo IKEA zigbee driver i Rodret, ne treba ti Home Assistant ili sl. Samo se upari prekodac sa drajverom za 10 sekundi i sve radi.

Poslednja izmena:
pozdrav, imam jedno pitanje. Da li na Sonoff modulima mini, zbmini... moze na mesto prekidaca da se poveze taster. imam na kuci 50 tastera za rasvetu od nekog starog marmitek sistema pa je pitanje da li moram menjati tastere tj stavljati prekidace.
hvala unapred na odgovoru.
Zavisi od vrste tastera. Ako taster funkcioniše kao prekidač (ima diskretnu ON i OFF poziciju, odnosno zatvara i otvara kolo), onda može. Ako taster šalje signal nekom drugom kontroleru koji onda pali i gasi svetlo, verovatno ne.

Takođe, postoji i problematika nule u dozni i dubine dozne.

Verovatno je najbolje da rasklopiš jedan taster, slikaš šta je iza, pa da krenemo odatle.

Ja koristim sonoff dualr3 i on ima opciju za podesavanje u ewelink aplikaciji koja je vrsta eksternog prekidaca. Mislim da je to to sto treba.

Prilozi

• Screenshot_20250104_114339_eWeLink.jpg
    Screenshot_20250104_114339_eWeLink.jpg
    63.3 KB · Pregleda: 43
Nije bas smart home pitanje ali ima dodirnih tacaka :) . Da ji je halogena sijalica sa transformartorom 220 na 12v indukcioni ili rezistivni potrosac? Treba mi dimer koji moze da regulise 8 halogenih sijalica od 50W (ne mogu da menjam ni sijalice ni ozicenje :( ) ako ima neko neki predlog bio bih jako zahvalan

Ja sam uzeo Gledopto za 15ak evra na Aliju, zigbee. Napajanje ide u njega, a izlaz u LED.

Evo vec godinu dana radi bez da je ispao sa mreze. Veza je preko Home Assistanta.

Prekidac sam uzeo u Ikei, Rodret zigbee, i podesio ga za on/off/dimovanje.

Ukoliko ti je LED do 30w, mozes i da uzmes samo IKEA zigbee driver i Rodret, ne treba ti Home Assistant ili sl. Samo se upari prekodac sa drajverom za 10 sekundi i sve radi.
Da, znam za slicne varijante. Meni je Miboxer Zigbee kontroler rezervna opcija ako ne uspem da nadjem resenje za ovo sto sam zamislio. A izgleda da takvo resenje ne postoji, pa cu na kraju morati da se zadovoljim sa tim.

Preko noci je automatski apdejtovan addon zigbee 2mqtt u HA.
I vidim svi zigbee uredjaji su mi offline.
Pokrenem ga u adonsima, ali se automatski ugasi. Restartovan ceo uredjaj, opet isto.
Prethodna verzija je perfektno radila, sada je najnovija 2.0.0-1
Jel ima jos neko problema, neko resenje?

Meni je juce odmah posle updatea gomila automatizacija sa tasterima prestala da radi. Single/double i ostale akcije naprasno vise nisu postojale, pa sam morao da trigger zamenim sa Device, umesto Entity.

Van toga je sve drugo radilo i bez legacy podesavanja u config.yaml.

Ali da je bilo bolno, jeste, najneprijatnije iskustvo u zadnje 4 god od kada koristim HA.

Ovo se vodi kao veliki update na sta i sam broj verzije ukazuje, sa sa 1.4.2 na 2.0.0, na githubu postoji upozorenje i detaljno uputstvo dostupno svima.

Da, jedino sto nije pomoglo za problem koji sam imao sa tasterima (implementirao sam bio preporuceno).

Sada i na drugoj HA instalaciji mi se to desilo.

Tipicna situacija sa updateovima i programerima :)

Vraćam se na temu o tabletima. Za sve kojima tablet nije hteo redovno da updateuje procenat baterije i samim tim automatizacija punjenja nije radila kako treba - nebitno da li koristite Kiosk ili Wallpanel, uključite HA companion app da radi u pozadini. :)

Imam 7 takvih od kojih jedan stoji napolju (nadkriven, na terasi). Svima sam stavio punjive Eneloop baterije i rade bez problema već mesecima. Mislim da još nisam punio baterije otkako sam prve stavio.
Evo upravo pokazuje 0% baterije na tuya termometru i ne update-uje vise temperaturu ni grafik. Eneloop baterije, oko mjesec dana. Ne znam kako tebi mjesecima?

Da nisu ti italijanski možda Gewiss?
nisu mada su kompatibilni u doznama. Prekidaci koji su mi crkli zamenio sam Gewiss-om. Orgiginalni dimeri su izgledali kao taster i u zavisnosti koliko dugo ga drzim pritisnut menja jacinu osvetljenja. Jedan pritisak gasi ili pali na prethodnu jacinu.

Danas sam krenuo da prepakujem svu struju u prizemlju i da konačno sredim automatizaciju da bude kako treba.
Do sada, kako sam dodavao koji uređaj tako sam improvizovao povezivanje, pošto je bilo samo privremeno dok vidim kako šta radi. A kao što znamo, nema ničeg trajnijeg od privremenog rešenja.

Sad sam razbucao sve žice i sad polako povezujem. Žena poludela, pošto joj uključujem struju "na kašičicu" kad joj nešto zatreba :)

1736118316471.png1736118350985.png

Uslikaću kad sve skockam i završim.

Preko noci je automatski apdejtovan addon zigbee 2mqtt u HA.
I vidim svi zigbee uredjaji su mi offline.
Pokrenem ga u adonsima, ali se automatski ugasi. Restartovan ceo uredjaj, opet isto.
Prethodna verzija je perfektno radila, sada je najnovija 2.0.0-1
Jel ima jos neko problema, neko resenje?
Da odgovorim sam sebi, mozda i drugom pomogne.
Samo se u serial doda:
adapter: zstack

nisu mada su kompatibilni u doznama. Prekidaci koji su mi crkli zamenio sam Gewiss-om. Orgiginalni dimeri su izgledali kao taster i u zavisnosti koliko dugo ga drzim pritisnut menja jacinu osvetljenja. Jedan pritisak gasi ili pali na prethodnu jacinu.
Jes da nije za ovu temu,ali moram da pitam...Koji su ti to italijanski prekidači/dimeri,pošto ako se dobro sećam prvi koji su se pojavili kod nas,modularni,su Ave i Gewiss tamo negde krajem 90-tih?
Pogledaj Aling 72201 Experience program.

@component koji su ti wi-fi osigurači,mislim na proizvođača,kako su ti se pokazali?Nakanjujem se da poručim sa Alija ali sumnjam u kvalitet.Treba mi samo za bojler zbog praćenja potrošnje.

Nazad
Vrh Dno