Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mislis razlika samo po boji, tebi su na Amber neki beli - svetli filteri ?
Cak ni sapunom ih nikad nisam isprao, samo voda, al bre kad pogledas cisti su, ne lepe se, prozirni, kao novi. Mada sad si me bacio u razmisljane, isprobacu sa Axelom iduce pranje.

Mislis razlika samo po boji, tebi su na Amber neki beli - svetli filteri ?
Cak ni sapunom ih nikad nisam isprao, samo voda, al bre kad pogledas cisti su, ne lepe se, prozirni, kao novi. Mada sad si me bacio u razmisljane, isprobacu sa Axelom iduce pranje.
Da meni su beli... Ok vise nisu naravno kao iz fabrike... Ipak su to skoro 8godine :)
Poprskaj filtere sa axel sgrasso cekaj 5-10min mozes isto posle malo i axel na sunder pa lagano utrljaj filtere(obe strane) i posle sa mlakom vodom isperi

Poslednja izmena:
Da, pa bas to kontam, oni su fabricki crni, pa iako se neki sloj one duvanske smole nahvatao ne mozes da primetis, mozda i ne osetis da se lepe, deluju novo i prozirno a ono smanjen protok vazduha...nije mi to palo na pamet do sad.
Ako ispadne neka pogan koju nisam zaticao do sad, postavicu sliku.

A sto odmascivac ? Jel primetis sem prasine na filterima da se mozda lepe od duvanskog dima itd ?
Kod mene je isti slucaj, duvani se i na nedelju dana ih perem, jedino sto bude je vrlo malo prasine koju za 10 sekundi istusiram mlakom vodom.
Pa zato sto je duvanski dim masan, pa i ona prasina sto je na filterima ako se ne operu, pocinje da se masti i lijepi. Jednom sam za vrijeme hladjenja zaboravio da ih operem 2 mjeseca, tad su pozuceli bili skroz, ali cim se odmascivac naprska, sve spane, doduse i dalje je malo zuta plastika oko mrezice.
Sto se parocistaca tice, razni isprobani, za sace dusu dao, kao i spojeve plastika gdje zna prasina da se zavuce, svu prasinu izvuce, ali za turbinu i nijesam nesto zadovoljan, ne mice mikroprasinu sa njih, mada mislim da kodmene je takodje duvan kriv za to, pisao sam vec o tome. Za pranje turbine najbolje je odmascivac + vruca voda.

Kolega mi kaze da mu crkla elektronika na hisens klimi 18 ci, imao 2 god garanciju i taman istekla, nije produzio kad je kupio zaboravio da registruje. Serviser je dosao i zamenio elektroniku, uzeo mu 20.000 rsd, 17k deo i 3k ruke, bas ga je lepo odrao.

Opet manje no da kupuje novu. Koja je to fora za onlajn registraciju, vidim i na HR forumu za Daikin tako isto. Mozda je mogao da ih izvoza, tipa, ja sam registrovao, al vama nije stoiglo, tako nesto. Mislim zaista glupost, ako nista ne kosta a covek zaboravi, ( ili nema pojma za tu opciju ) da napravi par klikova, i onda broji crvene kao lud.

Potrosnja za novembar mesec, gree viola u 60m2 i midea extreme u 30m2, u prostorijama se odrzava 23 stepena. Takodje moze se videti kakve su spoljasnje temperature bile u novembru mesecu i koja je temeratura u spavacoj sobi koja je najudaljenija od klime.

Prilozi

• Screenshot_20241205_094602_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241205_094602_Smart Life.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 79
  • Screenshot_20241205_094535_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241205_094535_Smart Life.jpg
    47.2 KB · Pregleda: 81
  • Screenshot_20241205_094508_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241205_094508_Smart Life.jpg
    43.7 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_20241205_095338_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241205_095338_Smart Life.jpg
    40.3 KB · Pregleda: 83
Pazi sa tim jos bolje sj ce da ima osecaj da je napolju plus i da ekonomicnije radi. Samo da mu buka od nje ne smeta u Garazi. Ja bi probao sa nekom najjeftinijom TCL sto ljudi ovde kazu da nisko modulira a u dnevnu stavio nekog jeftinog japanca. Mozda bi ga izaslo malo vise ali definitivno bolji ugodjaj.
Pa kako u garaži kada čovek radi u garaži i dogreva kaloriferom.

Pa ne može jer spoljna jedinica u režimu grejanja oduzima energiju od prostora u kome se nalazi.

Spoljnja jedinica se ne namešta u zatvorenom prostoru jer će taj prostor prilikom grejanja da bude veoma ohlađen pa će u jednom trenutku temperatura biti niža nego van tog prostora. Leti će biti obrnut slučaj tj. zagrejana i toplija nego temp van tog prostora. Mora postojati strujanje vazduha.

Jedino ako je Ivan mislio da vrata na garazi ne postoje. Pa i tad bi bilo upitno, ako je spoljna previse unutra, opet gubi efikasnost, uvlaci sopstveni ( koliko vec procenata ) vazduh, bilo grejanje ili hladjenje.

Opet manje no da kupuje novu. Koja je to fora za onlajn registraciju, vidim i na HR forumu za Daikin tako isto. Mozda je mogao da ih izvoza, tipa, ja sam registrovao, al vama nije stoiglo, tako nesto. Mislim zaista glupost, ako nista ne kosta a covek zaboravi, ( ili nema pojma za tu opciju ) da napravi par klikova, i onda broji crvene kao lud.
Sve je on probao, ali pravila su pravila, nije registrovao, i to je zakon.

Uf, ako je bas sve isprobao, dosao do kraja, onda ok, uradio covek sve sto moze...Da ne opisujem te zavrzlame zakonske i ovde i u Svedskoj, sta sam sve uspeo da zamenim-reklamiram-vratim-dobijem novo, dok je u garanciji, bar 2 god u Srbiji. Mogu da kazem da mi nije drago za coveka, jel oni imaju ludacke marze, izbrojao on 20-30 crvenih, ili ne, oni ne osete, al ok, nije kraj svijeta.
Da, nikad nista u zivotu nisam reklamirao- vratio bez da nije neku manu imalo, to je na kraju i cimanje, al kad ti stigne nesto sto je opisano onako, a stigne ovako, e onda teram do kraja, zaboravim i pare , i vreme, samo mi je na umu da isteram svoje, jel.
Jednostavno imas na umu da to nekom ugojenom degeneriku ide na racun, ako se ne pobunis, a on *****, pa de to, aman :)

Poslednja izmena:
Jedino ako je Ivan mislio da vrata na garazi ne postoje. Pa i tad bi bilo upitno, ako je spoljna previse unutra, opet gubi efikasnost, uvlaci sopstveni ( koliko vec procenata ) vazduh, bilo grejanje ili hladjenje.
Ma da ja sam mislio da garaza totalno luftirana. Sobzirom da je greje isto nema su smisla staviti. Davno sam ja istrazivao opcije stavljanje sj unutra i shvatio da to nema smisla ne mozes protiv fizike a klimi treba veliki protok vazduha.

Hvala.
Sviđa mi se Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi i čekam majstora da dođe ,da pogleda raspored prostorija i sada ne znam koliko je pametno da krenem sa pomenutom Gree klimom ,a nemam vremena da istražujem koje bi jedinice manjeg kapaciteta i koji proizvođač bili optimalni. Pitao sam servisera već za Fujitsu, on radi uglavnom Gree, rekao je da za Fujitsu nema rezervnih delova. To je serviser koji radi sa EnergyNet. Logično da nema rezervnih delova,jer on ne radi za Fujitsu.
Moraću da se strpim i napravim bolju kalkulaciju.
Koje ti promer bakarnih cevi stavio za ultru

koje klime važe za stabilne i najekonomičnije potrošače ako se koriste kao jedino grejno telo? Da li se to može gledati i porediti na osnovu propisanog SCOP koeficijenta?

koje klime važe za stabilne i najekonomičnije potrošače ako se koriste kao jedino grejno telo? Da li se to može gledati i porediti na osnovu propisanog SCOP koeficijenta?
Ako je jedino i osnovno grejno tjelo, ipak treba gledati na dosta faktora, ne samo da moze zagrijati. Npr, da su niske modulacije zbog prelaznih perioda, da nisu bucne, naravno jacina da su pouzdane bez obzira na minus.... Sto se tice scop mislim da dosta proizvodjaci lazu, tako da za pouzdan model ipak moras odvojiti malo vise para. Sto se tice ekonomicnosti po mom iskustvu izolacija je tu jako bitna. Sto bolja izolacija manje ces struje trositi, zaista dzaba bilo koja klima ako je sve suplje

Najekonomičniju klimu, ako gledamo samo taj faktor, verovatno ne bi bilo isplativo kupiti jer razlika u ceni od klime sa sličnim kaakteristikama i nekom prosečnom potrošnjom W/W verovatno ne bi nadoknadio ni za 20 godina upotrebe.

Ugradio sam Cliviu 18, grejem nekih 35 kvadrata. Najniže sam je uhvatio da modulira na 490W (slika), grijem na 25°, napolju 8-9°. Obicno modulira na 550-590W.Screenshot_2024-12-06-16-32-37-831_com.tuya.smartlife.jpg

Mislim da bi naj lakse dobio odgovor ( mada sam ubjedjen da bi i sam nasao sta ti treba ako citas unazad ) da kazes konkretno sta hoces i na kraju krajeva budzet koji diktira izbor.

Mislim da bi naj lakse dobio odgovor ( mada sam ubjedjen da bi i sam nasao sta ti treba ako citas unazad ) da kazes konkretno sta hoces i na kraju krajeva budzet koji diktira izbor.
Pisao sam više puta, ali nisam uspeo da dobijem potvrdu.
Pa sam hteo da saslusam predloge i da na osnovu toga donesem zaključak. Prostor nije veliki, 40 kvadrata, odlično je izolovan sa PVC stolarijom, unutra vuna 5cm spolja stiropor 10cm, zid pečena cigla 30cm (ukupna debljina zida 52cm).
Nisam pominjao uslove prostora jer svakako će biti isti koja god klima da dodje.

Otprilike sam svestan pouzdanosti klima, njihovih softvera, ali bih hteo sa čujem i savete ljudi koji se bolje razumeju, koje klime su se pokazale kao ekonomicne kroz potrošnju kWh.

Samo napominjem da mi je zaista važno da je dobra na grejanju.

Otprilike sam svestan pouzdanosti klima, njihovih softvera, ali bih hteo sa čujem i savete ljudi koji se bolje razumeju, koje klime su se pokazale kao ekonomicne kroz potrošnju kWh.
Sa takvom finom izolacijom tebi ce vecina klima biti ekonomicno. Sad ako gledas neku sigurnost i finu modulaciju gledaj Fujitsu KMTA ili Mitsubishi LN, Daikin FTXM, ako gledas snagu idi na Gree Amber premium. Vise zavisi sta tebi odgovara i kakav je ugodjaj, naravno ima ih i skupljih i jos ekonomicnijih.
Zar ti nijesi kupio Amber Comfort?

Sa takvom finom izolacijom tebi ce vecina klima biti ekonomicno. Sad ako gledas neku sigurnost i finu modulaciju gledaj Fujitsu KMTA ili Mitsubishi LN, Daikin FTXM, ako gledas snagu idi na Gree Amber premium. Vise zavisi sta tebi odgovara i kakav je ugodjaj, naravno ima ih i skupljih i jos ekonomicnijih.
Zar ti nijesi kupio Amber Comfort?
jesam, on je ostao roditeljima u njihovo kući. Planirao sam ga ponovo pazariti jer je klima zmaj ali je ne nalazim više kod pouzdanih montera i prodavaca, pa sam sad u potrazi za alternativom

Gree Amber Premium ili Amber Ultra?

Nazad
Vrh Dno