Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pa realno jeste. Ali izgleda da nije ni 300w nego isto 400w kao 18-ica.
Videćemo kakva će biti moja Amber pro. Bilo bi lepo da ima isto kao Amber comfort, ali ne nadam se previše.

Pozdrav svima.
Jel neko ima iskustva kako bi se ponasala Midea Extreme 12 btu u prostoriji od 20m2
Brate hvala na savjetovanju. U pravu si sto se tice prizemlja, atomsko je hladno, mnogo hladno. Svako da bi stepen-dva bilo toplije da je komsija ispod. Ova Daikin mi je skupa 970e. Cliviu 18 imam u Tehnomax za 800e. Ugradnja je 120e. Ja se jedino bojim da stavim prejaku klimu i da uvijek radi na svom minimumu tj. da se pali-gasi stalno. Po pravilu oa bi trebala da je upaljena stalno i da održava temperaturu.
Posto je dole atomsko sklonište hladnoca ce ici od dole slobodno 18 btu najbolje bi bilo podna klima da toplota ide od dole

Pozdrav

Prosjecna godisnja temperatura je 10,7 u Niksicu ; u Beogradu 11,7.

Daikin ide na 330w ali uz jace duvanje, u drugoj brzini
Ipak bi se više fokusirao na mikroklimu. Čak ni u Beogradu nije isto. Centralne zone su par stepeni toplije od perifernih gradskih zona, dok su prigradska naselja još hladnija. Plus ako je neko bliže Dunavu ili Savi u prigradskim naseljima može očekivati duže periode magle (visoke rvv). Imamo delove koji su vetrovitiji ili na brdu bez zaklona, neko je u zavetrini...

Ipak bi se više fokusirao na mikroklimu. Čak ni u Beogradu nije isto. Centralne zone su par stepeni toplije od perifernih gradskih zona, dok su prigradska naselja još hladnija. Plus ako je neko bliže Dunavu ili Savi u prigradskim naseljima može očekivati duže periode magle (visoke rvv). Imamo delove koji su vetrovitiji ili na brdu bez zaklona, neko je u zavetrini...
Ja sam samo povrsno odgovorio, nisam ulazio u dublju analizu. Niksic je na preko pet puta vecoj nadmorskoj visini od Beograda, valjda ti to nesto govori. Najveci zabiljezeni snijeg u Beogradu je za preko pola metra manji nego sto je zabiljezen u Niksicu. U Niksicu od pedesetih godina od kad se vrsi mjerenje prosjek je da na svakih 20 godina padne snijeg visine iznad 100cm. Naravno da na temperaturu znacajno uticu velike rijeke poput Dunava i Save, ali treba znati da se u Niksicu mijesa mediteransko-kontinentalno-planinska klima, tako da vrijeme moze biti vrlo varljivo, a o cemu i svjedoci najveca izmjerena visina snijega u tom gradu od 135cm. Savnik je na 20km, a 20km od Savnika je Bobotov kuk visine preko 2500 mnv.

Potrosnja tri klime za novembar 853kwh,jedna nije stalno radila, i bilo je dana gde sam palio i pelet, tako da bi potrosnja bila i veca. Jaca zima nego prosla, a jos se ceka pravi minus,ako struja jos poskupi, bice veselo.

Ja sam samo povrsno odgovorio, nisam ulazio u dublju analizu. Niksic je na preko pet puta vecoj nadmorskoj visini od Beograda, valjda ti to nesto govori. Najveci zabiljezeni snijeg u Beogradu je za preko pola metra manji nego sto je zabiljezen u Niksicu. U Niksicu od pedesetih godina od kad se vrsi mjerenje prosjek je da na svakih 20 godina padne snijeg visine iznad 100cm. Naravno da na temperaturu znacajno uticu velike rijeke poput Dunava i Save, ali treba znati da se u Niksicu mijesa mediteransko-kontinentalno-planinska klima, tako da vrijeme moze biti vrlo varljivo, a o cemu i svjedoci najveca izmjerena visina snijega u tom gradu od 135cm. Savnik je na 20km, a 20km od Savnika je Bobotov kuk visine preko 2500 mnv.

Prilozi

• Screenshot_20241202-172501.png
    Screenshot_20241202-172501.png
    242.2 KB · Pregleda: 97
  • Screenshot_20241202-172532.png
    Screenshot_20241202-172532.png
    245.8 KB · Pregleda: 91
@Miroslav zv Ovo nije bas mala potrosnja plus potrosnja domacinstva.
@Huho Niksic zna da bude hladan, ali zadnje 3 godine i nije strasno. Prosle godine nije neka zima bila, snijega bilo nije, a minusa je mozda bilo samo nekolike nedjelje.

@Huho Niksic zna da bude hladan, ali zadnje 3 godine i nije strasno. Prosle godine nije neka zima bila, snijega bilo nije, a minusa je mozda bilo samo nekolike nedjelje.
Poslednjih godina nije strasno nidje. Prosle godine ni na Zabljaku nije bilo sezone skijanja, a ne zime u Niksicu. Samim tim bilo bi glupo time se voditi i uzimati klima uredjaj kao za Podgoricu.

Kako kod nas nema ovako ovih gotovih varijanti

Ima to svuda da se kupi, ako nista poruci... Ja o tome duze razmisljam pa neka napaja klimu. Al cim se malo naoblaci ako je malo panela kao i da nemas... Kolega je 10kw radio pa cesto pratim. Super kad ima sunca al kad je naoblacno bome slabo. Svakako po meni se to isplati i super je stvar. Al bez obzira sto je na uticnicu treba dodatni rcd plus osogurac zbog sigurnosti.
Kako god cak i osnovnije ( malo kvalitetnije ) opcije nisu jeftine. Ovo je bez nosaca...

Prilozi

• Screenshot_2024-12-03-20-53-10-889_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-12-03-20-53-10-889_org.mozilla.firefox.jpg
    96.7 KB · Pregleda: 70
Ja vec neko vreme razmisljam da uzmem neki manji, slabiji panel od tipa 400W i da napajam Daikin u kombinaciji sa gradskom mrežom. Pošto meni daikin radi u ovom periodu najcesce na nekih 250W po citav dan a nekad i manje, onda mislim da bi ovo bila super stvar da se koristi tokom dana kad klima modulira tj odrzava temperaturu. Prilikom paljenja normalno vukla bi struju iz gradske mreze zbog zaletanja jelte. Ne znam koliko je ovo izvodljivo?

Ja vec neko vreme razmisljam da uzmem neki manji, slabiji panel od tipa 400W i da napajam Daikin u kombinaciji sa gradskom mrežom. Pošto meni daikin radi u ovom periodu najcesce na nekih 250W po citav dan a nekad i manje, onda mislim da bi ovo bila super stvar da se koristi tokom dana kad klima modulira tj odrzava temperaturu. Prilikom paljenja normalno vukla bi struju iz gradske mreze zbog zaletanja jelte. Ne znam koliko je ovo izvodljivo?
To je premalo, bar 4 ploce da uzmes. Neznnam dali si pratio ali su cesti pozari tako da pazis kako spajas u mrezu i naj bolje negdje na supu ili sto dalje od krova.

Po podacima sa Aladina, Niksic je hladniji od Podgorice prosječno 3°, nego nije to ključno u onome što ja tražim. Raspitujem se da li ce Clivia 18 raditi u prostoru oko 45m2, da nisam malo prećerao sa jačinom?

Bojim se da će se klima konstantno paliti-gasiti, što se i ne preporučuje. Izolacija stana od 1 do 5, ocjena 3.

Po podacima sa Aladina, Niksic je hladniji od Podgorice prosječno 3°, nego nije to ključno u onome što ja tražim. Raspitujem se da li ce Clivia 18 raditi u prostoru oko 45m2, da nisam malo prećerao sa jačinom?

Bojim se da će se klima konstantno paliti-gasiti, što se i ne preporučuje. Izolacija stana od 1 do 5, ocjena 3.
Druze, pare su tvoje, predloge si cuo, pa je na tebi sta ces da odlucis.
Sad 18 ne ide samo zato sto je NK u pitanju, nego ti imas i gubitke, koji su najveci sa poda.
Nije problem sto se ona pali-gasi da to steti klimi nego je u pitanju komfor koji imas. Vecina klima ce ti se gasiti u prelaznom preiodu ili da se pruzis na Fujitsu K seriju ili Daikin, Mitsu....itd. Meni licno ne smeta sto radi kao on/off sve dok mi oscilacije u temperaturi nijesu velike, sto nije slucaj ni sa jednom mojom klimom.

Koristim Mideu 12 WIK Extreme vec par meseci i prilicno sam zadovoljan, mada objektivno jos nije bilo ozbiljnije hladnoce...U zadnjih nekoliko dana uocavam da ne izduvava ravnomerno kontinuirano nego nekako promenjljvo, sa nekim seckanjem, kao da ima neki otpor na trenutke. To se narocito primeti kada je tisina u prostoriji a ona doda gas da postigne zadatu temperaturu. Da li da vec cistim filtere, da li zna li neko o cemu se radi?

Evo malopre ih ocistio prvi put od ugradnje (pre mesec dana), iznenadjen sam da je ovolika razlika u radu klime:
(oko 100w je razlika u potrosnji)

1733313222234.png

Edit: Ako dodjete na genijalnu ideju da ih izduvate fenom, nemojte... Ili barem to radite napolju :D

Filtere na 2 nedelje čisti jedno 2% korisnika.😅

Većina očisti možda jednom godišnje...
Tako nekako.
Ja ih očistim na mesec dana, nema kućnih ljubimaca, tepiha niti klinaca koji jurcaju i skaču po istima tako da je to u tim uslovima optimalno.

A ako imam ženu, decu(leteću i skakuću), kućnog ljubimca(lajućeg i mjaućeg)..na koliko onda da čistim filtere?!
A da, i tepihe imam!

Evo malopre ih ocistio prvi put od ugradnje (pre mesec dana), iznenadjen sam da je ovolika razlika u radu klime:
(oko 100w je razlika u potrosnji)

Pogledajte prilog 469880

Edit: Ako dodjete na genijalnu ideju da ih izduvate fenom, nemojte... Ili barem to radite napolju :D
Kako si siguran da je upravo iz tog razloga smanjena potrosnja...posto i ja moram cistiti svoju a ne da mi se

Pa nisam, ali to je jedino sto se promenilo u tih deset minuta, spoljna temp. je ostalo ista, u sobi takodje

Mozda je i slucajnost, videcemo za par sati

Može da bude razlika u potrošnji pošto čisti filteri omogućavaju bolji protok vazduha u odnosu na zaprljane.

Nazad
Vrh Dno