Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koristim Mideu 12 WIK Extreme vec par meseci i prilicno sam zadovoljan, mada objektivno jos nije bilo ozbiljnije hladnoce...U zadnjih nekoliko dana uocavam da ne izduvava ravnomerno kontinuirano nego nekako promenjljvo, sa nekim seckanjem, kao da ima neki otpor na trenutke. To se narocito primeti kada je tisina u prostoriji a ona doda gas da postigne zadatu temperaturu. Da li da vec cistim filtere, da li zna li neko o cemu se radi?
Cisti filtere na 10 dana.Zacepleni su filteri kad ocistis bice top

Ja perem dole na Amber 9 Premium svake nedelje... Klima je blizu ulazna vrata(ulazi/izlazi), imam i kućnog ljubimca a i dole se pusi...
A gore gde je Muse perem na dve nedelje gore se ipak ne pusi...
Nije mi tesko kad dodje nedelja, spustim zadatu za 2c klima ode u stand-by... skinem filtere, operem, vratim i podignem ponovo zadatu
5-10min posao :)

Poslednja izmena:
Jel vracas mokre filtere ili ih susis necim? Mada kapiram da ce klima odmah da ih osusi...

Ja ih premem 1 nedeljno, naprskam odmascivacem, jer se u kuci pusi, sacekam minut, dva, osurim vrucom vodom, prebrisem peskirom i vratim ih nazad. Za vrijeme dok se filteri stoje, prebrisem klimu.

Komsija hoce da kupi neku klimu da greje neki 40m2 (neizolovani) Stolarija je PVC
Pa ajde da pitam ovde sta bi vi kupili ili preporucili? ;)
Njemu bitno da moze spavacu malo da dogreje na neki 20c
Budzet 1000evra kaze: ako mora vise isto nije problem :LOL:
E sad da ide odmah na neki Gree sto ne ide ispod 500w i da gruva ne znam... ili bi mogao neki japanac to isto da mu greje? da makar dobije isto malo nesto oko modulacije ?
komsija 123.jpg

Poslednja izmena:
Ja isto na 10 dana kada klima radi i po noci, na 15 kada radi samo po danu. Kao sto velikog uticaja ima koja je brzina ventilatora tako i zacepljen filter smanjuje protok i klima se ponasa kao da je na slabijoj brzini.

Prošle godine me komšija zvao jer mu je klima pocela bas slabo raditi i stvarno, zadao 26 a u stanu jedva 22, ono filter nije cistio 2-3 mjeseca. Odmah nakon ciscenje klima prodisala i nastavila normalno da grije.

Komsija hoce da kupi neku klimu da greje neki 40m2 (neizolovani) Stolarija je PVC
Pa ajde da pitam ovde sta bi vi kupili ili preporucili? ;)
Njemu bitno da moze spavacu malo da dogreje na neki 20c
Budzet 1000evra kaze: ako mora vise isto nije problem :LOL:
E sad da ide odmah na neki Gree sto ne ide ispod 500w i da gruva ne znam... ili bi mogao neki japanac to isto da mu greje? da makar dobije isto malo nesto oko modulacije ?
Pogledajte prilog 469916
Ako mu garaza nije totalno zatvorena i ima neke luftove koje moze da otvori ja bi stavio spoljasnju u garazu :). Al to sam ja znam da ce sad brdo njih da me napadne kako ne sme spoljasnja unutra :)

Prošle godine me komšija zvao jer mu je klima pocela bas slabo raditi i stvarno, zadao 26 a u stanu jedva 22, ono filter nije cistio 2-3 mjeseca. Odmah nakon ciscenje klima prodisala i nastavila normalno da grije.
Jeste, nažalost dosta njih i ne zna da je potrebno održavati klimu, zbog sopstvenog zdravlja i zbog klime kao uređaja.
Kod mene je filter nakon mesec dana u ekstra stanju i mogao bi još, ali čemu, na početku meseca ga očistim i miran sam.
Rođak je inače zakačio upalu pluća (legionarska bolest) u svojim kolima od neodržavane klime.

Naprotiv, ja se cesto susrecm sa tim. Radi, dosta je reklo da radi bez problema.
Ja sam dosta video to u Bolnici podrum bolnice u KG-u ima brdo klimi u hodniku podruma gde greju sto kancelarije sto cak par laboratorija dal hlade ili greju ne znam ali znam da ih ima brdo.

Ako mu garaza nije totalno zatvorena i ima neke luftove koje moze da otvori ja bi stavio spoljasnju u garazu :). Al to sam ja znam da ce sad brdo njih da me napadne kako ne sme spoljasnja unutra :)
Garaza mu isto i radionica, greje sa neki mali kalorifer... Covek pravi gelenderi itd
I dosta je veca garaza nego na skici

Jedna klima u dnevnoj sobi ali da duva po duzini, ne po sirini!
Druga klima UJ u sp.sobi da duva ka predsoblju, a SJ na ploči ili krovu!

Garaza mu isto i radionica, greje sa neki mali kalorifer... Covek pravi gelenderi itd
I dosta je veca garaza nego na skici
Pazi sa tim jos bolje sj ce da ima osecaj da je napolju plus i da ekonomicnije radi. Samo da mu buka od nje ne smeta u Garazi. Ja bi probao sa nekom najjeftinijom TCL sto ljudi ovde kazu da nisko modulira a u dnevnu stavio nekog jeftinog japanca. Mozda bi ga izaslo malo vise ali definitivno bolji ugodjaj.

Jedna klima u dnevnoj sobi ali da duva po duzini, ne po sirini!
Druga klima UJ u sp.sobi da duva ka predsoblju, a SJ na ploči ili krovu!
Ne moze... gore ima dve prostorije kao open space sto deca koriste samo kad dodju leti na godisnji i koriste neku Vox za hladjenje
Pazi sa tim jos bolje sj ce da ima osecaj da je napolju plus i da ekonomicnije radi. Samo da mu buka od nje ne smeta u Garazi. Ja bi probao sa nekom najjeftinijom TCL sto ljudi ovde kazu da nisko modulira a u dnevnu stavio nekog jeftinog japanca. Mozda bi ga izaslo malo vise ali definitivno bolji ugodjaj.
Ma buka sigurno nije problem ali zamisli od levo duva hladno od spoljasne a od druge strane kalorifer zaguljeno.. :)

Ja ih premem 1 nedeljno, naprskam odmascivacem, jer se u kuci pusi, sacekam minut, dva, osurim vrucom vodom, prebrisem peskirom i vratim ih nazad. Za vrijeme dok se filteri stoje, prebrisem klimu.
A sto odmascivac ? Jel primetis sem prasine na filterima da se mozda lepe od duvanskog dima itd ?
Kod mene je isti slucaj, duvani se i na nedelju dana ih perem, jedino sto bude je vrlo malo prasine koju za 10 sekundi istusiram mlakom vodom.

Ja perem dole na Amber 9 Premium svake nedelje... Klima je blizu ulazna vrata(ulazi/izlazi), imam i kućnog ljubimca a i dole se pusi...
A gore gde je Muse perem na dve nedelje gore se ipak ne pusi...
Nije mi tesko kad dodje nedelja, spustim zadatu za 2c klima ode u stand-by... skinem filtere, operem, vratim i podignem ponovo zadatu
5-10min posao :)
Ja ne pipam daljinski, samo dignem poklopac, izvucem filtere, istusiram mlakom vodom od unutra ka spolja, protresem jedno 3-4 puta, i nazad.

To jeste pa iskreno brate nek uzme onda Dobrog Japanca za 90k i nek uzme jedan mali norveski za spavacu nek napravi da se pali na svaki 15min to mu je 12kw dnevno ako je norweski 2kw i odrzavace mi temp da bude toplo. Al problem je taj kalorifer u radionici koliko mu jede da ne ode u crveno zbog svega

Samo da javim da sam ocistio filtere danas (nakon 2 meseca rada) i da je skandalozna kolicina prasine bila na njima, bukvalno sloj od jednog milimetara. Klima sada radi neuporedivo bolje...

Kod mene deca prave haos po ceo dan u dnevnom boravku i to verovatno utice, ali kao sto mi je neko dao instrukcije cistiti na par nedelja max mesec dana.

Nastelujte neki podsetnik u telefonu da javi " ocisti BRE filtere " na 15-tak dana, ako ne ide drugacije, ja ne kontam, pa to je 3 minuta cimanja.

A sto odmascivac ? Jel primetis sem prasine na filterima da se mozda lepe od duvanskog dima itd ?
Ja sam dugo na pocetak kod Amber samo tusirao filtere, nekad i malo fairy... Ali dzabe sto bi narod rekao: pusu ko turci :LOL:
Filtere pozutele od dima i onda dzabe samo tusiranje sa vodom...
Onda sam kupio axel sgrasso poprskao, cekao 5-10min oprao sa mlakom vodom oni beli skoro kao novi...

Ja ne pipam daljinski, samo dignem poklopac, izvucem filtere, istusiram mlakom vodom od unutra ka spolja, protresem jedno 3-4 puta, i nazad.
Ma i ja tako radim nekad ali uvek mi dodje fino rezim on/off pa iskoristim to vreme :LOL:

Nastelujte neki podsetnik u telefonu da javi " ocisti BRE filtere " na 15-tak dana, ako ne ide drugacije, ja ne kontam, pa to je 3 minuta cimanja.
Neka zalepe papir na unutrasnju = Filtere!!! :LOL:

Poslednja izmena:
Ljudi jel iko prao klimu s onim parnim cistacem?

Prilozi

• Screenshot_2024-12-04-20-02-29-833_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-12-04-20-02-29-833_org.mozilla.firefox.jpg
    71.7 KB · Pregleda: 45
Госпођа би да купи то, ја већ размишљам биће супер и за климу, сад још да се одлучи за модел.

Госпођа би да купи то, ја већ размишљам биће супер и за климу, сад још да се одлучи за модел.
Super stvar.
Nisam jos eno ga prdi nov u sobu kupljen bezveze u lidu didu :LOL:
Neznam koliko je jak druk na tome ali ja sam sa svojim svasta nesto cistio.. dobio sam puno nekih nastavaka pa razmisljam na proljece klimu sa tim da ocistim a opet da nerastavljam sve zivo.

Neka zalepe papir na unutrasnju = Filtere!!!

E to meni prvo pade na pamet, kao moji matori dole kad nekad sidjem i zateknem na vitrini okacena neka zadnja strana kalendara iz 2017 na kojoj pise - Djubre !
Zaborave da odguraju kantu tamo ispred pa se posle prepuni do druge nedelje.
Tako kad na blic zateknem, pomislim, pa sto mi u lice ne kazete, nego ovako ...

Dovoljno jak... Ne treba bas original kärcher za klimu
Kärcher koristim za auto kad perem ali to nije parocistac :)
Nisam mislio na marku vec na druk, nesto razmisljam da ne napravim kakav belaj sa tim.
Moracu klimu da zastitim okolonkonda auto lakiram inace cu jos morati kreciti 🤣🤣

Filtere pozutele od dima i onda dzabe samo tusiranje sa vodom...
Onda su ovi moji pozuteli odavno, fabricki su crni, pa kako da vidim :) Bitno da nema neke smole-skrame, radi protoka vazduha, i to im je to od mene. Ti moras da ih tetoses jel te nervira promena boje, jasno mi je.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno