Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pozz, moze li freon R32 ici na radijatorsko grijanje ili moram ici na R290.
160 kvadara, Sta vi preporucujete.
Zelim da kupim od Thermofluxa.
Takve jacine su modeli imaju:
R32= 12 kW , 16 kW,
R290: 11 kW. 15 kW
Verzija sa R290 je skuplja za 1200 eura pa ako ne moram ici na taj freon radije ne bi.

Pozz, moze li freon R32 ici na radijatorsko grijanje ili moram ici na R290.
160 kvadara, Sta vi preporucujete.
Zelim da kupim od Thermofluxa.
Takve jacine su modeli imaju:
R32= 12 kW , 16 kW,
R290: 11 kW. 15 kW
Verzija sa R290 je skuplja za 1200 eura pa ako ne moram ici na taj freon radije ne bi.
Nikako R290.

Nista bolje performance od R32

Mnogi serviseri ga pljuju jer nema mirisa i veoma je zapaljiv, valjda razmišljaju iz ugla ako treba nesto da se radi oko TP

Nikako R290.

Nista bolje performance od R32

Mnogi serviseri ga pljuju jer nema mirisa i veoma je zapaljiv, valjda razmišljaju iz ugla ako treba nesto da se radi oko TP
Ja ne bih preporučio R290 ni pod razno. Al se postavlja pitanje zašto TP od Termofluxa, jeli to zbog subvencije ? TP od Termofluxa je klasični made im PRC. Po meni ima i boljih izbora od te TP.

Razmisljao sam o R290 jer su radijatori, temp vode ide do 75 stepeni, i bolja je za radijatorsko grijanje. Tako su mi je rekao majstor.
Koju jacinu vi predlazete?
Thermoflux je iz razloga jer sam iz Bosne, pa zbog servisa da se imam na koga osloniti. Daj prijedlog za druge proizvodjace.

Razmisljao sam o R290 jer su radijatori, temp vode ide do 75 stepeni, i bolja je za radijatorsko grijanje. Tako su mi je rekao majstor.
Koju jacinu vi predlazete?
Thermoflux je iz razloga jer sam iz Bosne, pa zbog servisa da se imam na koga osloniti. Daj prijedlog za druge proizvodjace.
Nema veze što su radijatori u pitanju. Svako grijanje na TP sa prolazom većim od max 45 stepeni vode je isto što i grijanje na ele
ktroblock (bacanje novaca). Radijatori se povećaju za 30 % i više
i to je haman kao da imaš podno grijanje. Drugo, traži još majstora za informacije, tipa koja TP, koja snaga TP, cijena ugradnje. Treće, ako si iz Sarajeva, kod vas imaju subvencije i zadnji put su davali čini mi se oko 7000 KM (3500 eura) a javni poziv je bio u decembru ili januaru ako se ne varam zato što vam je veliko zagađenje zraka. Ako može subvencija ja bih išao Mitsubishi Zubadan, a može i Fujitsu, Toshiba, Daikina a potom druga liga bez uvrede za bilo koga. Koliko ti je budžet da bi smo ti mogli nešto predložiti. Mada ima ovdje kolega koji kažu da se uredno griju i na takve TP. Dakle ja dok ne dam novce na svakog se trgovca mogu osloniti ali kad mu dam novac e onda nastaje *******cija, tako da je teško na bilo koga se osloniti, mada hvala bogu ima ih za svaku pohvalu.

@Myrnas Ako ti treba 75°C, onda zaboravi na TP. Povećaj površinu radijatora za 50%
Nema veze što su radijatori u pitanju. Svako grijanje na TP sa prolazom većim od max 45 stepeni vode je isto što i grijanje na elektroblock (bacanje novaca). Radijatori se povećaju za 30 % i to je haman kao da imaš podno grijanje. Drugo, traži još majstora za informacije, tipa koja TP, koja snaga TP, cijena ugradnje. Treće, ako si iz Sarajeva, kod vas imaju subvencije i zadnji put su davali čini mi se oko 7000 KM (3500 eura) a javni poziv je bio u decembru ili januaru ako se ne varam zato što vam je veliko zagađenje zraka. Ako može subvencija ja bih išao Mitsubishi Zubadan, a može i Fujitsu, Toshiba, Daikina a potom druga liga bez uvrede za bilo koga. Koliko ti je budžet da bi smo ti mogli nešto predložiti. Mada ima ovdje kolega koji kažu da se uredno griju i na takve TP. Dakle ja dok ne dam novce na svakog se trgovca mogu osloniti ali kad mu dam novac e onda nastaje *******cija, tako da je teško na bilo koga se osloniti, mada hvala bogu ima ih za svaku pohvalu.
Panasonic T-CAP si zaboravio među prvoligašima 😉

Hvala vam na odgovorima, povecat cu radijatore. Moje razmisljane je islo u pravcu sljedecem: Radijatoru treba 45-50 stepeni da grije do max 60 stepeni orukad je vani -10 ili tako neke temperature i bolje je imati R290 da zagrije vodu do 65 stepeni za nedaj Boze ako zatreba.

Subvencije trenutno nema i ne znam hoce li je i biti. Budzet je za pumpu do 4000 € bez ugradnje naravno.

Za taj budzet sam nasao Thermoflux, Midea, Gree.

Hvala vam na odgovorima, povecat cu radijatore. Moje razmisljane je islo u pravcu sljedecem: Radijatoru treba 45-50 stepeni da grije do max 60 stepeni orukad je vani -10 ili tako neke temperature i bolje je imati R290 da zagrije vodu do 65 stepeni za nedaj Boze ako zatreba.

Subvencije trenutno nema i ne znam hoce li je i biti. Budzet je za pumpu do 4000 € bez ugradnje naravno.

Sve tri su u -5 grama, znači presuditi će servisna podrška a to je poslije kvalitete uređaja, najvažnija stvar.

Napisi opis objekta.

Izolacija?
Pvc kvalitet?
Pod izolovan?
Plafon izolovan?
Grad? Selo? Planina, kotlina?
Kakve su zime inače kod tebe, navejava ti sneg sa koje strane ?
Trenutno se grejes na?

Evo ja želim da postavim pitanje svima na forumu koji su voljni da argumentovano odgovore:
Zašto ne R290 ?

Skuplje su od R32 jer se promovisu kao nesro novo, ništa bolje specifikacije nemaju u odnosu na njih.

Lako zapaljiv

Elem

Jos jedna kopija Midea TP

Gospodo, namerno ovo pitam jer vidim da širite ideju koja je neosnovana.
Dakle R290, tj. Propan nije loša stvar.
Taj fluid jeste zapaljiv, ali se može koristiti u kontrolisanim uslovima.
Benzin je zapaljiv, ali se koristi u kontrolisanim uslovima bez problema. Hoćete li reći ljudima da ne koriste automobili više?
Električna energija je opasna, ali se takođe koristi bez problema u kontrolisanim uslovima.
R290 se koristi u frižiderima i zamrzivačima, mnogi ga imaju u kući godinama i ako toga nisu svesni, zar treba i frižidere izbaciti iz kuće po toj logici?
R32 ima prednosti, najviše u tome što ima bolje performanse na hlađenju, zato ćete videti često da split toplotna pumpa sa R32 ima manje više isto kW i u režimu grejanja i u režimu hlađenja.
Dok R290 ima bolje performanse u režimu grejanja u odnosu na hlađenje.
R290 se lakše sabija, ti se dobija veća efikasnost, ili ista efikasnost ali manji napor. Toplotne pumpe sa R290 su u velikoj meri semi-monoblokovi, tj imaju vodenu vezu između spoljašnje i unutrašnje jedinice, tako da je propan uvek napolju, ne ulazi u kuću.
I ono najvažnije, to je norma i uskoro će sve toplotne pumpe preći na R290, tako da nemojte plašiti ljude sa pričama koje ste čuli jer nisu tačne.
Još jedna sugestija od mene.
Mnogo vas piše drugim članovima šta da rade a šta da ne rade. Shvatite sa se tako konverzacija ne obavlja na pravi način. Vaše je da date preporuku na osnovu svog iskustva, napišete zašto smatrate da nešto može/valja ili nešto ne može/nije dobro itd. Previše sebi dajete za pravo, a to nije dobro jer je jako često neosnovano. Ako se neko uvredio, izvinjavam se, prosto mora da se napiše.

Tu je cena najveći problem.

U konkretnom slučaju coveku je razlika 1300e za R290.

Da li ima osnova za tu razliku ?

A ko to radi kolega u kontroliranim uslovima, majstori koji treba da imaju opremu sa određenim punjenjem rashladnog sredstva a koje traži mnoge sigurnosne mjere. Kad se pomješa sa zrakom nastaje explozivna smjesa. Šta ćemo ako curi iz kompresora, isparivača, kondenzatora ili cjevovoda, a majstor ni jedan nema detektore. I vi i ja znamo da R 290 ima nizak GWP, vi znate šta je to, ne sadrži hlor, mnogo efikasniji u odnosu na R 32, odlična energetska efikasnost, ima visoku čistoću. E sad znamo da postoje propisi koji regulišu ograničenja ovisno o primjeni i lokaciji. Prilagodljiv ekstremno vrućoj klimi.

Ja govorim generalno o radim fluidima, ne o ovom konkretnom slučaju.
Uvek je tehnologija koja ulazi na tržište skuplja od one koja je tu duže vreme, kada se dovoljno omasovi biće povoljnija.

Kolega ja znam šta ste htjeli reći između redova i tu ste u pravu, ali "lobi" je čudo. Sjetite se sa R 32 kako je bilo.

Ja govorim generalno o radim fluidima, ne o ovom konkretnom slučaju.
Uvek je tehnologija koja ulazi na tržište skuplja od one koja je tu duže vreme, kada se dovoljno omasovi biće povoljnija.
Bravo! Prema tome nema potrebe da gleda propan. Sem toga, i ti "split" modeli mogu u teoriji da provuku propan u vodu, pa da tako gas uđe u kuću. I eto belaja.

Ako to ne uštedi kroz bolji SCOP, onda nema.

Ako to ne uštedi kroz bolji SCOP, onda nema.
Evo ja želim da postavim pitanje svima na forumu koji su voljni da argumentovano odgovore:
Zašto ne R290 ?
Evo pitanja: koliko gasa staje u kompresor kućnog frižidera, a koliko u TP reda veličine 23kW (koju je čovek ovde spiminjao)?

Mala napomena. Prije dvije sedmice majstor priučeni ugradio kod kolege klimu 24. Ja mu dao preporuku 18 ali majstor rekao 24. Sad ta klima u poslovnom prostoru se samo pali i gasi. Kad radi ne može se sjediti koliko to puše kao tajfun. Još gore nakon sedmicu dana dođem i vidim da klima ne radi kako treba. Uzrok, klima ostala bez plina. Zovi majstora. Majstor došao i utvrdio da nema plina, i rekao mu kako je *******o raditi sa takvim promjerom cijevi i došlo je do curenja plina. Kad vidim čime stežu holendere da bog sačuva. I onda da se takav zeza sa R 290.

Ima li korisnika Panasonic i Bosch toplotnih pumpi :)? Ako ima, napisite iskustva.

Kuca je 160 kvadarta, 50 kvadrata podno grijanje, 110 kvadrata radijatori. Izolacija je 8 cm, pvc stolarija.
Upravo sam zavrsio razgovor sa drugim majstorom i on mi predlaze jer imam radijatore da idem na pelet da ne idem na TP jer se necu ugrijati na TP jer za radijatore treba 50-55-60 C na minusu a TP u tom slucaju je mrtva. Vase misljenje?

Kuca je 160 kvadarta, 50 kvadrata podno grijanje, 110 kvadrata radijatori. Izolacija je 8 cm, pvc stolarija.
Upravo sam zavrsio razgovor sa drugim majstorom i on mi predlaze jer imam radijatore da idem na pelet da ne idem na TP jer se necu ugrijati na TP jer za radijatore treba 50-55-60 C na minusu a TP u tom slucaju je mrtva. Vase misljenje?
Ima pumpi kije guraju 65°C i na -15°C ali tada vuku struje ji ulična rasveta u Las Vegasu. Radijatori nisu nikakakv problem za TP, samo treba povećati površinu radijatora i to je to. Najbolje greju panelni, zbog najveće površine u odnosu na zapreminu. Ako imate prostora sa dodate još ~50% rebara, tu teoretski može TP sa nekom prihvatljivom potrošnjom.

Ima pumpi kije guraju 65°C i na -15°C ali tada vuku struje ji ulična rasveta u Las Vegasu. Radijatori nisu nikakakv problem za TP, samo treba povećati površinu radijatora i to je to. Najbolje greju panelni, zbog najveće površine u odnosu na zapreminu. Ako imate prostora sa dodate još ~50% rebara, tu teoretski može TP sa nekom prihvatljivom potrošnjom.
To si upravu ali ta investicija ce otici +7000 € dok to sve uradim a pec na pelet i to sve da uradim mogu rijesiti sa 3000 €.

Plafon?
Grad? Selo?
Kako se trenutno greješ?

Plafon?
Grad? Selo?
Kako se trenutno greješ?
Kuca je na sprat, plafon od gornjeg sprata je izoliran kamenom vunom 10 cm.
Predgrađe Sarajevo,
Za sada se gornji sprat grije sa etaznim grijanjem i potrosi se 13-15 m drva, donji sprat grijem jednu prostoriju sa klimom pa bi sad da uradim grijanje za komplet kucu.

Kuca je na sprat, plafon od gornjeg sprata je izoliran kamenom vunom 10 cm.
Predgrađe Sarajevo,
Za sada se gornji sprat grije sa etaznim grijanjem i potrosi se 13-15 m drva, donji sprat grijem jednu prostoriju sa klimom pa bi sad da uradim grijanje za komplet kucu.

Probaj da izracunas

-10 za spoljnu (sarajevo ima minimalnu prosečnu oko - 4) , +24 unutra

Ali kako si opisao, 8-10kw moze da ti završi posao bez problema.

Ako imas izbor izmedju ona 3 navedena, isao bi na Midea.

To je oko 3500e
Zadržao bi etazno grejanje i kada udari veliki minus onda bi koristio drva, sa proširenim radijatorima zbog TP, sa laganom vatrom biće ti bas toplo u kući.

Poslednja izmena:

Probaj da izracunas

-10 za spoljnu (sarajevo ima minimalnu prosečnu oko - 4) , +24 unutra

Ali kako si opisao, 8-10kw moze da ti završi posao bez problema.

Ako imas izbor izmedju ona 3 navedena, isao bi na Midea.

To je oko 3500e
Također sam dobio ponudu 10kW R290 4500 € sa ugradnjom, TP je kineska ali garancija je 5 god i 10 god na dijelove i kao garantuje mi da cu se ugrijati sa njom ali me odbija jer ta firma nije iz mog grada a pokusat cu da dovedem drugu firmu koja je stvarno velika da urade procjenu i da mi daju garanciju da se sve moze uraditi sa postojecim sistemom i da cu biti zadovoljen.
Iskreno poslije svega malo me i strah jer ne zelim da bacim novac a da se smrznem ili da mi racuni za struju budu preveliki.
Znaci samo neka ozbiljna firma da mi daju i maksimalnu potrosnju struje na -15 vanjske i da mi garantuju da cu se i na toj temperaturi ugrijat.

Ozbiljna firma,
Grejanje na -15,
Mali računi,
Za neku razumnu cifru.

To nema...

Bar 2 od 4 moras da se odrekneš

Nisam rekao besplano grijanje, ali za tu investiciju volio bi da makar malo ustedim na grejnoj sezoni tj. Da ima ekonomske racunice.
Naravno svi uzimamo od velikih firmi jer ako dodje do problema da ne ganjamo majstora i molimo za pomoc vec da imamo servis kad god pozelimo.
A zasto ne grijanje na -15?

Vrh Dno