Šta je novo?

Toplotna pumpa

Od ona tri brenda koja si naveo isao bi na Midea 10kw ili 8kw koju nađeš ali sa grejacima, split sistem. R32.

Ne znam koliko sada imaš rebara radijatora ali ako bi digao na 120 ukupno bilo bi ti ok.

TP da ti radi preko vremenske krive da na -5 daje 45c a na +15 daje 30c

Jedno rebro na 45c ce ti davati oko 50-60w

Oko 120 rebara lepo rasporedjenih ima da pokrije toplotne gubitake tvoje kuće. Znači oko 0.75 rebara po m2.

Soba 9m2 * 0.75 = 7 rebara.

Ako imaš podno, sušače.. Tu radijatori nisu potrebni.

Takodje ostavio bi opciju etazno grejanja kada je hladno i kada ste kući.

Tako nesto sam sebi računao i napravio
Hvala, mislis da ce 10 kW biti dovoljno, do sada su mi svi govorili 12 ili 15 kW

Hvala, mislis da ce 10 kW biti dovoljno, do sada su mi svi govorili 12 ili 15 kW
Ja imam oko 190m2 (nekoliko nadogradnji pa nisam siguran tačno ), 16kw, 8cm stirpor, pvc duplo staklo + argon, radijatori. Prevelika mi je TP.

Nisam je nijednom video da radi na 16kw snage kada nije imala limit. Veruj mi da sam gledao svaki dan 20x cim je minus.

Prošle godine sam je limitirao, mozda je jednom uhvaila 11kw.

Najveci problem mi pravi na temperaturi od 10-18c jer ne moze da greje manje od 3500w (moja neka procena)

To je ono sto si računao za tvoju kucu na +12

A kad bih prikljucio bojler za grejanje sanitarne vode? Da li bi to mozda malo nateralo pumpu da radi duze ili nema to veze?
TP će grejati bojler onda kad to diferencijalni senzor kaže, nevezano sa grejanjem. Svakako će produžiti vreme rada TP, ali neznatno i samo u onim trenutku kad se topla voda u bojleru delimično potroši.
Bez magnetnog filtera, cirkulaciona pumpa je 🎺.
Caleffi Dirtmag, Dirtmag PRO ili neki sličan se podrazumeva, kako kod gasnih kotlova tako i kod TP. Cirkulacione pumpe sa neodijumskim magnetom su završile karijeru ako se "najedu" feromagnetnog taloga. Obavezno kod instalacije na radijatorski sistem sa crnim (bezšavnim) cevima.

Poslednja izmena:
Zadanja temp. -7 spoljna, 24 unutra
Ukupni toplotni gubitci 5.901,80 W

Zadana temp. +12 spoljna, 24 unutra.
Ukupni toplotni gubitci 2.709,86 W
Koji grad beše u pitanju? Kakve su zimske temperature?
Pa treba ti 6kW@-7°C, a to svaka 10-ka daje, i većina 8-ca. Sve jače od toga će da se pali-gasi i troši više.

Da buden iskren svašta sam imao prilike da vidim i testiram. Trenutno na tržištu postoji oko 50 brendova toplotnih pumpi. Nisam svaku imao prilike da testiram, ali jesam nekih 15-tak. Konkretno moje kolege i ja smo projektovali, testirali ili podešavali sledeće brendove:
Daikin, Midea, Ariston, Vaillant, Mitsubishi, Viessman, Ferroli, Clivet, Bosch, LG, Buderus, Nibe, Panasonic, Samsung. Ima verovatno još, ali se ne mogu setiti.
Ariston i Midea (Ferroli bi trebalo da bude Midea isto)

Za i protiv iz tvog ugla kada imaš vremena. Hvala.
Koji grad beše u pitanju? Kakve su zimske temperature?

Pa treba ti 6kW@-7°C, a to svaka 10-ka daje, i većina 8-ca. Sve jače od toga će da se pali-gasi i troši više.
Sarajevo.
Koliko sam video prosečna minimalna temperatura za decembar, januar i februar je -6, prosecna maximalna za taj period je +7c

Oko 3 stepena manje od Beograda prosek.

E sad drugo pitanje imam kad smo ustanovili da cu uzeti 10 kW hehe.
Koju maksimalnu potrosnju da racunam u danu, ono govorimo eto da je vani -7 a voda u radijatorima 50C

Sarajevo.
Koliko sam video prosečna minimalna temperatura za decembar, januar i februar je -6, prosecna maximalna za taj period je +7c

Sarajevo je u kotlini, ima puno magle. Tu bih ja gledao da TP bude dobro zaklonjena, natkrivena i ušuškana, da joj kiša i sneg ne mogu ništa. Što veći spoljašnji izmenjivač to ređi defrost. I ako ima mesta u kući za unutrašnju jedinicu TP, onda obavezno SPLIT varijanta.

Oko 2.5-3kw po satu za celu kuću.

-7c, 45c voda, 24c u kući.
Gree Versati 3 ili Midea ?
Sarajevo je u kotlini, ima puno magle. Tu bih ja gledao da TP bude dobro zaklonjena, natkrivena i ušuškana, da joj kiša i sneg ne mogu ništa. Što veći spoljašnji izmenjivač to ređi defrost. I ako ima mesta u kući za unutrašnju jedinicu TP, onda obavezno SPLIT varijanta.
Ja sam malo iznad i nema magle kod mene, pumpa bi bila natkrivena na ploci ne bi padao snijeg ni kisa na nju, moram li ici na SPLIT ili moze i Monoblock

Gree Versati 3 ili Midea ?

Ja sam malo iznad i nema magle kod mene, pumpa bi bila natkrivena na ploci ne bi padao snijeg ni kisa na nju, moram li ici na SPLIT ili moze i Monoblock
Ako ima mesta u kući za unutrašnju, onda split. Monoblok je nužno zlo kad ne postoji tehnička prostorija (kotlarnica, špajz, WC, deo kuhinje) gde bi se postavila unutrašnja. Kako god, unutrašnja treba da se veže na cevi postojećeg grejanja. Izbegavati termoglave na radijatorima, kao i bilo kakve bafere, hidrauličke skretnice ili dodatne pumpe. To sve smanjuje efikasnost TP. Kod monobloka postoji opasnost da smrzne izmenjivač ako na minusu nestane struje na duži period (par sati). To se rešava antifrizom, koji opet lošije provodi toplotu od vode a i teže se "pumpa" kroz sistem. Ako se ne želi antifriz, onda he na monobloku obavezan anti-smrz ventil, kojo prospe svu vodu iz spoljašnje ako se voda ohladi ispod (mislim da beše) 5°C. I opet može da se desi da ostane voda u nekom "džepu". Tako da je monoblok zaista nužno zlo, samo ako se nema gde sa unutrašnjom.
Što se tiče Gree Versati 3 ili Midea, verujem da su tu negde. Gree možda maaalko kvalitetniji, Midea maaalko efikasnija (bar na papiru). Neka servisna podrška bude najjači kriterijum, pa tek inda cena, itd.

Ako ima mesta u kući za unutrašnju, onda split. Monoblok je nužno zlo kad ne postoji tehnička prostorija (kotlarnica, špajz, WC, deo kuhinje) gde bi se postavila unutrašnja. Kako god, unutrašnja treba da se veže na cevi postojećeg grejanja. Izbegavati termoglave na radijatorima, kao i bilo kakve bafere, hidrauličke skretnice ili dodatne pumpe. To sve smanjuje efikasnost TP. Kod monobloka postoji opasnost da smrzne izmenjivač ako na minusu nestane struje na duži period (par sati). To se rešava antifrizom, koji opet lošije provodi toplotu od vode a i teže se "pumpa" kroz sistem. Ako se ne želi antifriz, onda he na monobloku obavezan anti-smrz ventil, kojo prospe svu vodu iz spoljašnje ako se voda ohladi ispod (mislim da beše) 5°C. I opet može da se desi da ostane voda u nekom "džepu". Tako da je monoblok zaista nužno zlo, samo ako se nema gde sa unutrašnjom.
Što se tiče Gree Versati 3 ili Midea, verujem da su tu negde. Gree možda maaalko kvalitetniji, Midea maaalko efikasnija (bar na papiru). Neka servisna podrška bude najjači kriterijum, pa tek inda cena, itd.
Sto se tice bafera tu sam cuo svasta i neki ga hvale a neki ne. U sustini kako sam ja skontao on sluzi da akumulira toplu vodu i ta voda se koristi za grijanje. A takoder je dobro i kada radi defrost da odatle uzme vodu da ne uzima iz sistema. Mana je jer pumpa ima vise litara vode za grijanje.

Pregledao sam cijene Midea i Gree 10 kW. Gree je skuplji oko 1000 € od Midea.

Poslednja izmena:
Razmisli i o Fujitsu pumpi. Meni je bila mala razlika u ponudi izmedju Gree i Fujitsu.

Ti si ovde sve odlično objasnio 👌
Razmisli i o Fujitsu pumpi. Meni je bila mala razlika u ponudi izmedju Gree i Fujitsu.
Ispred Gree i Midea

E u ovome što si naveo je sva poenta oko izbora TP kad je mymas u pitanju. Pošto su kod njega uslovi koji su najgori za rad TP, njemu treba premium proizvod od TP da ne bi poslije boljela glava, ali šta je tu je, svako se pokriva koliko se može pokriti.

To je ta, danas sam zvao jednog prodavaca i njegova prica je bila kada sam ga pitao koliko kW mi treba on je iz topa rekao 16 kW OBAVEZNO. Poslije sam mu rekao da mi prijatelj ima 10 kW na moju kvadraturu onda je usutio i branio se time da se 16 kW moze smanjiti na 10 kW a po potrebi pojacat ali da se 10 ne moze pojacati na 16 kW ako bude potrebe.
E u ovome što si naveo je sva poenta oko izbora TP kad je mymas u pitanju. Pošto su kod njega uslovi koji su najgori za rad TP, njemu treba premium proizvod od TP da ne bi poslije boljela glava, ali šta je tu je, svako se pokriva koliko se može pokriti.
Napravio bi ja njoj dobre uvijete da bude na toplom i da ne pada snijeg na nju.
Ja ne zelim da me zaboli glava zato i pitam ljude koji znaju. Zato sada gledam sta mi treba i koliko kosta. Evo sada sto se tice TP ako moze Midea uzet cu nju, ako moram Fujitsu onda cu ici na nju al generalno svi gledamo da ustedimo ako mozemo.

I da.. prodavnice mi nude i Thermoflux oni hvale i njih, sta je sad bolje Midea ili Thermoflux

To je ta, danas sam zvao jednog prodavaca i njegova prica je bila kada sam ga pitao koliko kW mi treba on je iz topa rekao 16 kW OBAVEZNO. Poslije sam mu rekao da mi prijatelj ima 10 kW na moju kvadraturu onda je usutio i branio se time da se 16 kW moze smanjiti na 10 kW a po potrebi pojacat ali da se 10 ne moze pojacati na 16 kW ako bude potrebe.

Ja ne zelim da me zaboli glava zato i pitam ljude koji znaju. Zato sada gledam sta mi treba i koliko kosta. Evo sada sto se tice TP ako moze Midea uzet cu nju, ako moram Fujitsu onda cu ici na nju al generalno svi gledamo da ustedimo ako mozemo.

I da.. prodavnice mi nude i Thermoflux oni hvale i njih, sta je sad bolje Midea ili Thermoflux
Isto pakovanje obadvije. Ako se može protegnuti do Fujitsu, čini mi se da je 10 kW bila oko 4500 eura, bilo bi idealno, a ako ne šta je tu je. Sad provjerio Fujitsu 10 kW zrak voda košta 9500 KM. Ja bih ti preporučio a mislim da imaju ispostavu i u Sarajevu, ako ne neka izaću na teren. Ozbiljna je to firma, i dugo su ovlašteni za Fujitsu. Imaju svoje inžinjere koji izlaze na teren, bar je tako bilo. Pozoveš lijepo, snime situaciju i tražiš da sve stave na papir. Platiš i to je to, a fora je da imaš sve crno na bijelo, da znaš koga ćeš fatati za vrat. Blizu su tebe imaćeš servisnu podršku. To ti je najbolja solucija.

Poslednja izmena:

Fujitsu ako imas para za nju.
Ako ne Midea.

U suštini taj model Midea je u toliko različitih brendova da sam ja ubeđen da će za par godina svaki servis biti upoznat sa radom iste..

Mislim da taj thermoflux nije ista kao Midea.

Tremoflux kao split ima samo r410

Sarajevo.

Uh, za i protiv svake pumpe sa kojom sam radio bi bio jako dugačak tekst.
Podeliću ih u kategorije da mi bude lakše. Odmah da se ogradim, ovo su moja lična iskustva i zapažanja, ona možda nisu meradovna i ako je kod drugih korisnika priča drugačija, to je sasvim u redu.
Srednja klasa uređaja su:
LG- korekta pumpa, nije najveća efikasnost, nije ni automatika na najvišem nivou, ali radi korektno i ima ok cenu. Pati od sindroma koji imaju svi Azijski brendovi a to je defrost, u smislu lako i često ulazi u njega.
Mitsubishi - bilo nekad, sad se prepričava. Bučna, neefikasna. Sva ta priča sa flesh injection ili kako već nije prošla jer tera kompresor na visoku frekvenciju i javlja se velika potrošnja el energije. Kada se pojavila bilo je nešto vau, sad je to već priča stara 10+ godina. Cena bezobrazno skupa, ispod '0 C polaz je max 55, ispod -15'C polaz je max 45, sada kada na tržištu postoje pumpe koje na -20'C isporuče 60 to nema smisla.
Ariston - Isto kao LG, nije top priča, ali korektno, cena primamljiva, nije se pokazalo mnogo kvarova u praksi.
Viessmann - bili su nekad premium, ali od kako ih je kupio Carrier kao da su u zemlju propali, nema ih nigde, priča se da izlaze iz rezidencijalnog biznisa. Tehnički i po kvalitetu su ok, sve sem modela 100 koji je baš loš.
Clivet- pumpa bolja od brenda Midea, dosta podcenjen uređaj. Lepo radi, tiha, autimatika je malo "demode" ali ne može i pare i jare.
Top segment:
Daikin - jedini japanac koga treba razmatrati, tiha, efikasna, napredna autokatika, cena je jaka, ali se i vidi razlika u kvalitetu.
Vaillant - rade grejanje 150 godina, kvalitetni uređaji, tihi, lep dizajn. Dobra servisna mreža, jako se dobro se pikazale njihove pumpe.
Bosch - nemače pumpe, mnogo ulažu u sisteme grejanja, svake druge godine izbace neki novi model. Cena im je malo jača, ali jako kvalitetno, tiho, imaju neke napredne opcije za defrost, PID regulaciju i verovatno tehnički najjaču servisnu službu kod nas.
Sve ostalo iskreno bih izbegavao. Mnogo je brendova koji imaju korektne uređaje ali ih nisam naveo, jer servis NE POSTOJI, i onda kupujete mačku u džaku. Zato sam naveo samo ono što ja razmatram kada dobijem zahtev da napravim idejno rešenje (za tržište Srbije).

Sa koliko min. snage modulira vasa TP? Konkretno me zanimaju pumpe od 8kw... Moja Gree/Bergen 8kw cini mi se na nekih 1.1-1.2kw sto je po meni puno za rad u modulaciji.

Kako sam dosao do 1.2kw ... potrosnja prilikom dostizanja temp. vode je 380V na bus i AC current oko 3.1A

Fujitsu ako imas para za nju.
Ako ne Midea.

U suštini taj model Midea je u toliko različitih brendova da sam ja ubeđen da će za par godina svaki servis biti upoznat sa radom iste..

Mislim da taj thermoflux nije ista kao Midea.

Tremoflux kao split ima samo r410
Upravu si da Thermoflux ima samo split R410 i snage 9.6 kW i 16.8 kW
Monoblok TF12EVI R2 CT, takvu pumpu mi ima prijatelj za isto kvadrata kao i ja, i prezadovoljan je... da budem iskren i ona me malo vuce sebi.

Posle dosta citanja i trazenja saveta, ugradio sam toplotnu pumpu.
Moj savet: ne slusajte svakoga i ne trazite savet od svakoga jer vas to moze kostati dosta i na kraju dobiti nesto sto je neefikasno i trosi dosta struje. Moj objekat je 140m2 podnog grejanja i ugradio sam 10kw split, voda u sistemu 35c u kuci 25c, potrosnja po satu 3A.

Moj savet: ne slusajte svakoga i ne trazite savet od svakoga jer vas to moze kostati dosta i na kraju dobiti nesto sto je neefikasno i trosi dosta struje. Moj objekat je 140m2 podnog grejanja i ugradio sam 10kw split, voda u sistemu 35c u kuci 25c, potrosnja po satu 3A.
Sta su govorili/nudili majstori?

Sta su govorili/nudili majstori?
Bas svasta, glavna prica se vrti oko bafera, koliko je potreban i kad...
Glavni odabir je servisna mreza i garancija, na moja sva pitanja retko je ko i mogao i da mi da valjane odgovore.
Detaljno sam otvorio Mideu split, wilo cirkulaciona pumpa i kompresor Panasonic.
Ako nemate objekat valjano ukutkan ne upustajte se u onvesticiju t.pumpe jer necete biti zadovoljni.

Svaki objekat je priča za sebe. Nije isto grijati sa podnim ili radijatorima ili kombinovan. Ovdje samo iznosimo mišljenje i diskutujemo jer svako je vlasnik svoga novčanika. Ali eto u tvom slučaju ta je TP malo jača nego što ti treba ako je izolacija iole pristojna.

Svaki objekat je priča za sebe. Nije isto grijati sa podnim ili radijatorima ili kombinovan. Ovdje samo iznosimo mišljenje i diskutujemo jer svako je vlasnik svoga novčanika. Ali eto u tvom slučaju ta je TP malo jača nego što ti treba ako je izolacija iole pristojna.
Slazem se, meni je taman bila 8kw ali eto iz licnih razloga odabrao 10.
Generalno se i sam bavim elektronikom i lepo sam prostudirao i kineze i japance i odgovorno tvrdim da japanci nemaju cime da nadomeste ogromnu razliku u cenu.
Meni je jako bitna garancija, e sad dobio sam je na 5 godina a mitchubishi 2 a cena 4x jaca...

Slazem se, meni je taman bila 8kw ali eto iz licnih razloga odabrao 10.
Generalno se i sam bavim elektronikom i lepo sam prostudirao i kineze i japance i odgovorno tvrdim da japanci nemaju cime da nadomeste ogromnu razliku u cenu.
Meni je jako bitna garancija, e sad dobio sam je na 5 godina a mitchubishi 2 a cena 4x jaca...
Jedan dio cijene ima razloga zašto su skuplji ali 4 puta skuplji to već nije uredu. Ali ja bih opet uzeo Japanca a ovi Made im PRC ne bih nikada. Ne želim nikoga da uvrijedim, svako za svoj novac bira šta će kupiti. Imao sam prilike u dosta slučajeva vidjeti tu razliku. Što se tiče garancija e tu ti je je.. lud zbunjenog. Radim na takvom mjestu pa znam problematiku.

Jedan dio cijene ima razloga zašto su skuplji ali 4 puta skuplji to već nije uredu. Ali ja bih opet uzeo Japanca a ovi Made im PRC ne bih nikada. Ne želim nikoga da uvrijedim, svako za svoj novac bira šta će kupiti. Imao sam prilike u dosta slučajeva vidjeti tu razliku. Što se tiče garancija e tu ti je je.. lud zbunjenog. Radim na takvom mjestu pa znam problematiku.
Mozes mi pojasniti razloge? Vidim potkovan si znanjem pa bih voleo da cujem.
Moja neka logika je da razmisljam ne duze od 5 godina za takve investicije a kad poredimo 5 i 10.000k eura racunica mi bas cista.

Bas svasta, glavna prica se vrti oko bafera, koliko je potreban i kad...
Glavni odabir je servisna mreza i garancija, na moja sva pitanja retko je ko i mogao i da mi da valjane odgovore.
Detaljno sam otvorio Mideu split, wilo cirkulaciona pumpa i kompresor Panasonic.
Ako nemate objekat valjano ukutkan ne upustajte se u onvesticiju t.pumpe jer necete biti zadovoljni.
Kakav je izmenjivač? Dvoredni ili troredni?

Vrh Dno