Ariston i Midea (Ferroli bi trebalo da bude Midea isto)
Za i protiv iz tvog ugla kada imaš vremena. Hvala.
Sarajevo.
Koliko sam video prosečna minimalna temperatura za decembar, januar i februar je -6, prosecna maximalna za taj period je +7c
Oko 3 stepena manje od Beograda prosek.
Uh, za i protiv svake pumpe sa kojom sam radio bi bio jako dugačak tekst.
Podeliću ih u kategorije da mi bude lakše. Odmah da se ogradim, ovo su moja lična iskustva i zapažanja, ona možda nisu meradovna i ako je kod drugih korisnika priča drugačija, to je sasvim u redu.
Srednja klasa uređaja su:
LG- korekta pumpa, nije najveća efikasnost, nije ni automatika na najvišem nivou, ali radi korektno i ima ok cenu. Pati od sindroma koji imaju svi Azijski brendovi a to je defrost, u smislu lako i često ulazi u njega.
Mitsubishi - bilo nekad, sad se prepričava. Bučna, neefikasna. Sva ta priča sa flesh injection ili kako već nije prošla jer tera kompresor na visoku frekvenciju i javlja se velika potrošnja el energije. Kada se pojavila bilo je nešto vau, sad je to već priča stara 10+ godina. Cena bezobrazno skupa, ispod '0 C polaz je max 55, ispod -15'C polaz je max 45, sada kada na tržištu postoje pumpe koje na -20'C isporuče 60 to nema smisla.
Ariston - Isto kao LG, nije top priča, ali korektno, cena primamljiva, nije se pokazalo mnogo kvarova u praksi.
Viessmann - bili su nekad premium, ali od kako ih je kupio Carrier kao da su u zemlju propali, nema ih nigde, priča se da izlaze iz rezidencijalnog biznisa. Tehnički i po kvalitetu su ok, sve sem modela 100 koji je baš loš.
Clivet- pumpa bolja od brenda Midea, dosta podcenjen uređaj. Lepo radi, tiha, autimatika je malo "demode" ali ne može i pare i jare.
Top segment:
Daikin - jedini japanac koga treba razmatrati, tiha, efikasna, napredna autokatika, cena je jaka, ali se i vidi razlika u kvalitetu.
Vaillant - rade grejanje 150 godina, kvalitetni uređaji, tihi, lep dizajn. Dobra servisna mreža, jako se dobro se pikazale njihove pumpe.
Bosch - nemače pumpe, mnogo ulažu u sisteme grejanja, svake druge godine izbace neki novi model. Cena im je malo jača, ali jako kvalitetno, tiho, imaju neke napredne opcije za defrost, PID regulaciju i verovatno tehnički najjaču servisnu službu kod nas.
Sve ostalo iskreno bih izbegavao. Mnogo je brendova koji imaju korektne uređaje ali ih nisam naveo, jer servis NE POSTOJI, i onda kupujete mačku u džaku. Zato sam naveo samo ono što ja razmatram kada dobijem zahtev da napravim idejno rešenje (za tržište Srbije).