Šta je novo?

Toplotna pumpa

Što se tiče garancije od 5, 7, 10 godina, to na našem tržištu ne postoji. Ono što se reklamira su "produžene" i "uslovljene" garancije.
Drugo, dugim garancijama se hvale samo oni brendovi kojima je to jedini argument.
Da se razumemo i ja bih želeo da na svaki uređaj koji kupim imam garanciju 20 god, ali to nije realno.
Ako se nešto pokvari posle 3,4,5 godina, to je teško neka fabrička nepravilnost nego generalno loš kvalitet ili neadekvatna instalacija ili rukovanje sistemom.
Lepo je imati dužu garanciju, ali ako nju daje firma bez dobre istorije, onda to mnogo ne vredi.
Upravo tako, pre par meseci tj krajem maja uzmem Candy ves masinu za pranje i susenje, sa 5 godina garancije a 10 god na motor(vodeci se onim pa nek traje toliko ne moze da bude bas toliko losa). Uglavnom posle 2 meseca pukne kazan i oni mi kazu ne vazi garancija. Kazu to je fzicko ostecenje, na moje pitanje ako crkne elektronika da li ce da bude kriva losa struja covek se nasmesio i potvrdio. Odbili su vestacenje o mom trosku kao to ne rade. Nezavisni serviser kada je okrenuo masinu nasao je ociglednu razliku u plastici tj boji, jedna strana kazana je bele a druga zeleno bele boje(moraju biti identicne jer se spajaju u jednu srafovima). Niko nije odgovoran, pocnu da pricaju kao botovi, odgovaraju sablonom. Sve ovo nema veze sa TP ali ima sa servisima po Srbiji i podrsci u vezi garancija. Inace uspeo sam da nadjem LG monoblok therma V 12kw trofaznu verziju za 510.500 din(ako neko zna da ima povoljnije neka cuti ;) Ocekujem je sledece nedelje.

Upravo tako, pre par meseci tj krajem maja uzmem Candy ves masinu za pranje i susenje, sa 5 godina garancije a 10 god na motor(vodeci se onim pa nek traje toliko ne moze da bude bas toliko losa). Uglavnom posle 2 meseca pukne kazan i oni mi kazu ne vazi garancija. Kazu to je fzicko ostecenje, na moje pitanje ako crkne elektronika da li ce da bude kriva losa struja covek se nasmesio i potvrdio. Odbili su vestacenje o mom trosku kao to ne rade. Nezavisni serviser kada je okrenuo masinu nasao je ociglednu razliku u plastici tj boji, jedna strana kazana je bele a druga zeleno bele boje(moraju biti identicne jer se spajaju u jednu srafovima). Niko nije odgovoran, pocnu da pricaju kao botovi, odgovaraju sablonom. Sve ovo nema veze sa TP ali ima sa servisima po Srbiji i podrsci u vezi garancija. Inace uspeo sam da nadjem LG monoblok therma V 12kw trofaznu verziju za 510.500 din(ako neko zna da ima povoljnije neka cuti ;) Ocekujem je sledece nedelje.
Bitno da si rešio. Sve ce to biti dobro. Ima mnogo vise zadovoljnih ljudi sa TP svakakvih brendova nego nezadovoljnih.

Mislim kada vidis da ljudi spajaju spoljne jedinice klime na podno u DIY varijanti i to radi i covek ima posla, to ti samo govori da je vecina ljudi zadovoljna sa tim načinom grejanja.

Da li je neko imao iskustva sa hisense-om, aristonom, mideom, lg-jem?
Interesuje me najbolji odnos cene i kvaliteta?
Znaci neka srednja klasa.

Midea TP se radi u toliko varijanti da ces sigurno naci neka iskustva na netu.. Ovo je samo deo.. Sigurno inas još nekoliko brendova koji nisu tu

Inace zena me ubedjuje da od poda ne moze da se zagreje cela kuca nikako, svaki dan mi pominje radijatore.
I ja sam imao sličnu dilemu da li će podno biti dovoljno jer je u pitanju objekat sa visokim plafonima i stara gradnja bez termoizolacije pa sam dodao i fancoilere. Za ovih 5g korišćenja ne znam da li su se 10-ak puta uključili da dogreju. Temperatura u stanu je 22-23 stepena

Mogu oni da kažu svašta, a na kraju sledi inspekcija i ako treba tužba i sud. Mene su jednom iz Boša preveslali, ali to je bilo prvi i poslednji put.
Inače, LG je možda kod nas i najpotcenjeniji brend u oblasti klimatizacije.

Mogu oni da kažu svašta, a na kraju sledi inspekcija i ako treba tužba i sud. Mene su jednom iz Boša preveslali, ali to je bilo prvi i poslednji put.
Inače, LG je možda kod nas i najpotcenjeniji brend u oblasti klimatizacije.
Bas to, kada im stigne predtužba od advokata, drugačije se ponašaju.

Pogotovo sto na sudu se uzima u obzir motiv tužbe tj odbrane kod takvih slučajeva.

Motiv korisnika je da ima ispravan uredjaj, motiv servisa je da "otkači" korisnika nakon prodaje.

Cao,
Dali je dovoljna toplotna pumpa Zubadan 8kw za prostor od 87 m2 kuce 3 sprat od 3, ceo stan je sa podno grijane, zidovi su sa termo blok (izolacija tervol 5cm i gips karton) 20230910_235626.jpg

Neki grcki 20 cm ali nz mu ime
porotherm-38-klimabloc-38-gt-top.jpg
Jedino ovakvi blokovi gde spoljašnja i unutrašnja strana bloka nisu povezani direktnom linijom su termo blokovi

Drugi koji jedsu povezani kao nanorimeru ispod.. Mala je razlika izmedju običnog giter bloka i njih jer hladnoća tj toplota ide najkraćim putem kroz gusti materijal.
Ispod poredjenje giter bloka u termoblok 20cm

Čim unutrašnji zidovi nisu u cik cak.. Nije to to.
skica11.png
skica9.png

Nemoj pogrešno da me shvatiš, radi to određen posao ali nije bas kao na reklami.

Porobaj one kalkulatore pa vidi koliko imas toplotnih gubitaka.. Samo stavi giter blok +5cm

Pogledajte prilog 409235
Jedino ovakvi blokovi gde spoljašnja i unutrašnja strana bloka nisu povezani direktnom linijom su termo blokovi

Drugi koji jedsu povezani kao nanorimeru ispod.. Mala je razlika izmedju običnog giter bloka i njih jer hladnoća tj toplota ide najkraćim putem kroz gusti materijal.
Ispod poredjenje giter bloka u termoblok 20cm

Čim unutrašnji zidovi nisu u cik cak.. Nije to to.
Pogledajte prilog 409239
Pogledajte prilog 409240

Nemoj pogrešno da me shvatiš, radi to određen posao ali nije bas kao na reklami.

Porobaj one kalkulatore pa vidi koliko imas toplotnih gubitaka.. Samo stavi giter blok +5cm
Jel mozes da mi posaljes link od taj kalkulator.
Posto si na prosli post napisao dovolja je i 6 kw , znaci ovaj zubadan 8kw bi bez problema odradio posao ili da uzmem malo jaci 11kw?

Posto si na prosli post napisao dovolja je i 6 kw , znaci ovaj zubadan 8kw bi bez problema odradio posao ili da uzmem malo jaci 11kw?
Lepo Vam čovek kaže 6kW.
Evo i ja mogu to da potvrdim i iz iskustva iz iz struke. Stan je objekat koji se pasivno greje + podno grejanje. Max 5-6 kW su gubici. Imate Vi i druge troškove sem toplotne pumpe da bi džabe bacali pare na jači uređaj.

Lepo Vam čovek kaže 6kW.
Evo i ja mogu to da potvrdim i iz iskustva iz iz struke. Stan je objekat koji se pasivno greje + podno grejanje. Max 5-6 kW su gubici. Imate Vi i druge troškove sem toplotne pumpe da bi džabe bacali pare na jači uređaj.
Pa dobro pitam tu posto svi koji su dosli predhodno su mi nuduli 11 kw pumpu, jedino iz mitsibhsi i daikin su mi ponudili 8 kw. Inace objekt je sprat od kuce (3 od 3 )

Pa dobro pitam tu posto svi koji su dosli predhodno su mi nuduli 11 kw pumpu, jedino iz mitsibhsi i daikin su mi ponudili 8 kw. Inace objekt je sprat od kuce (3 od 3 )
Sve je to u redu, ljudi nude onako kako su naučili. Jedno je usvajanje preporuke na osnovu tuđeg mišljenja, drugo je proračun i matematika koja ne laže.
Ja svakodnevno radim proračune i projektujem sisteme sa toplotnim pumpama, od toga živim. Vaše je pravo da protošite koliko god novca želite i kupite duplo jače ako želite. Ali činjenica je da je 11kW duplo više od onoga što Vam treba.

Probaj.. Oa vidi kada ti neko dodje na teren da ri izmeri reci mu slobodno, gledao sam nesto online.. Da li mozes da mi to malo pojasnis sta je najbolje.

Ovi što su ti nudili od 11 kW to je po sistemu bitno je uzeti novce a što će tebe boliti glava baš ih briga. Dovoljna ti je od 6 kW kao što su ti već napisali ali nešto mi sumnjivo što su ti ovi rekli da ideš na 8 kw. Ja bih se prvo informisao, traži ing. da se to ipak izračuna.

Ako si nameran da platis cenu toplotne pumpe, definitivno nadji krstenu firmu da ti urade proracun toplotnih gubitaka, na osnovu toga ce i dimenzionisati pumpu spram potreba, fizika i matematika su konkretne stvari. Cak i meni koji sam samo "zagrebao" pricu cini se vec na prvu da je 6kw sasvim dovoljno za prostor kojim raspolazes. Ne ogranicavaj se samo na mitsubishi, definitivno ima kvalitetnijih pumpi, samo su manje izvikane. Ponavljam se, a i drugi su pisali, ali razmisli dobro o dostupnosti i pouzdanosti servisa za neku pumpu pre nego odaberes taj model i izvodjaca. Pusti te vraceve pogadjace koji bi da ti uvale sto vece i skuplje i idu dalje. Radice i veca, samo daleko od optimalnog a kod tebe ce to bojim se biti solidno izrazeno u stanu/spratu. Oni ce se prosetati par puta ako treba dok traje garancija i toliko,a posle ces ti da fino doplacujes sve eventualne ispravke brljotina.

Poslednja izmena:
Ako si nameran da platis cenu toplotne pumpe, definitivno nadji krstenu firmu da ti urade proracun toplotnih gubitaka, na osnovu toga ce i dimenzionisati pumpu spram potreba, fizika i matematika su konkretne stvari. Cak i meni koji sam samo "zagrebao" pricu cini se vec na prvu da je 6kw sasvim dovoljno za prostor kojim raspolazes. Ne ogranicavaj se samo na mitsubishi, definitivno ima kvalitetnijih pumpi, samo su manje izvikane. Ponavljam se, a i drugi su pisali, ali razmisli dobro o dostupnosti i pouzdanosti servisa za neku pumpu pre nego odaberes taj model i izvodjaca. Pusti te vraceve pogadjace koji bi da ti uvale sto vece i skuplje i idu dalje. Radice i veca, samo daleko od optimalnog a kod tebe ce to bojim se biti solidno izrazeno u stanu/spratu. Oni ce se prosetati par puta ako treba dok traje garancija i toliko,a posle ces ti da fino doplacujes sve eventualne ispravke brljotina.
U glavnom uzimam toplotnu svakako e sad za ovaj mitsibushi zubadan daju mi 3 godina garanciju , dok ponudili su mi vaillant za 10godina garancija za kompresor istu jacinu 8 kw, i garancinu da ce da bude delove za istu u naredne 15 godina.

Ali posto ja nemam nikakvo poznavajne u pumpe logicno mi je bilo da uzmem japanac

U glavnom uzimam toplotnu svakako e sad za ovaj mitsibushi zubadan daju mi 3 godina garanciju , dok ponudili su mi vaillant za 10godina garancija za kompresor istu jacinu 8 kw, i garancinu da ce da bude delove za istu u naredne 15 godina.

Ali posto ja nemam nikakvo poznavajne u pumpe logicno mi je bilo da uzmem japanac
Garancija da će biti delova, joj bože, kakvi prevaranti. To je zakonska obaveza, nema šta oni da garantuju, to je kao kada na oglasu za posao napišu redovna plata, to se ne dovodi u pitanje.

E svašta će čovjek čuti od trgovaca. Moj prijedlog bi bio da malo pogledaš nove TP od Panasonica, imaju li servis blizu tebe, kakve su se inače TP od Panasonica pokazale u radu. Čisto da malo proširio vidike.

Dobar izbor

Kakva su iskustva, da li da pumpa radi prema tem.krivi ili prema temperaturi vode u izlazu.

Meni prema krivi shodno spoljnoj temperaturi da mi daje određenu temp vode na izlazu.

Prosle zime 23.5-24.5c oscilacija.

Vaillant mislim da radi kvalitetne proizvode, moj komsija ih je uzeo uz iste te bajke prosle godine, ali serviseri u gradu... Pa za moj ukus - horor :) prvo su ugradili preveliku pumpu za objekat, zatim preveliki buffer, pa je kupovao manji, pa katastrofa podesavanja dovodila do stalnog defrosta i paljenja grejaca i trosila po 60kw dnevno u kuci koja je fenomenalno uradjena od temelja do krova po svim modernim standardima i bez ustede. Dolazili su sto ja znam jedno 15x sigurno za godinu dana. Covek normalno da nije zadovoljan, a nije stedeo. A znam isto tako ljude koji su vec par godina super zadovoljni sa jeftinijim pumpama tipa midea split, ariston ili lg monoblok, uglavnom bez intervencija servisa ili sitnim/brzim resavanjem. Onda se opet vracamo na nesto sto znam da nije najlakse resenje, ali dobro se raspitaj sta ti je dostupno u okolini, kakva su iskustva ljudi sa kgh firmama koje bi ti ugradile/garantovale nesto, pa se onda hvataj odabira konkretne pumpe sa pouzdanom podrskom i izvodjacem koji ima realnu referencu iza sebe. Ne nasedaj na slatke bajke. Dzaba bih recimo ja mozda voleo da ugradim i Nibe TP, o kojima citam sve najbolje, ako je kršten servis daleko - dealbreaker za mene.

Vrh Dno