Šta je novo?

Toplotna pumpa

Verujte mi da ima.
Proračun i analiza se za rezidencijalne objekte (kuće) radi po ceni 1-2€ po m2. Većina ljudi kaže da hoće proračun i onda kad čuju da treba da plate odustanu. Drugi najčešći slučaj su izvođačke firme koje imaju svoje inženjere i nude proračun gratis ako oni rade posao, ali obično takve firme su legalne, imaju kasu, račun, plate PDV i slično i normalno su skuplje od majstora na crno.
Da li znas koje su garancije koje daju kada rade proracune?

Najveci problem sto ljudi koji se bave time ne promovisu da ce ustvari ustedeti ljudi na sistemu.

Da li znas koje su garancije koje daju kada rade proracune?

Najveci problem sto ljudi koji se bave time ne promovisu da ce ustvari ustedeti ljudi na sistemu.
Kada vam neki projektant uradi proračun, na njemu stoji pečat inženjerske komore srbije. Država ti garantuje da taj čovek zna šta radi. Sad da li verujete državi ili ne, to je nešto drugo.
Zar nije spoljni precnik 3/4 27 mm ? Ili sam ja nesto pogresno protumacio... Da svestan sam da duzina cevi , krivine pa cak i vrsta cevi imaju svoj neki otpor koji kasnije pumpa mora da "savlada" da bi proterala svu tu vodu ... Ok shvacam da bi mnogo pametnije bilo bataliti taj staromodni sistem gde cirkulaciona pumpa vrsi i transport vode i savladavanje otpora svih tih grejnih tela koja su nakacena na sistem. I odvojiti to u dva posebna kruga , jedan od TP do sredine kuce (kolektora/sabirnice ili kako se vec zove) a onda odatle drugi krug tera pumpa kroz sve linije podnog grejanja i radijatore. Kasnije bih na toj sabirnici regulisanjem protoka vode stimao temperaturu u prostorijama. Ok sad je nedoumica sledece , posto se sekundarni krug pravi od nule prilikom renoviranja , lako se moze proracunati potreban protok vode da bi svi grejni krugovi funkcionisali kako treba , limitirajuci faktor bi mogao biti primatni krug odnosno bas ta dolazna cev od kolarnice do kuce.. Dakle okvirno koji protok mogu ocekivati kroz metalnu cev 5/4 duzine 10ak metara sa dva kolena od 90 stepeni i visinskom razlikom od oko 1m (Naravno kotlarnica je ta koja je ispod nivoa kuce)
3/4 = 0.75
jedan inch = 2.54 cm
2.54x0.75 = 19mm, standarna mera je 18mm.
Što se tiče cevi 5/4, tj 32mm
kroz te cevi prolazi i više nego što vam treba. To sad zavisi i od snage cirkulacione pumpe. Ali ako zamislimo da imamo pumpu neograničene snage, kroz taj sistem može da prođe 200+ litara vode u minutu.

Poslednja izmena:
Garantuje se sa čime? Ako npr ne moze da postigne željenu temperaturu u prostorijama.

Ok.. Neko da 400e za proračun i ne moze da prebaci 23c zimi sta se desava u tom slučaju?

Da li u proračun ulazi i neka mesecna potrošnja energije za grejanje?

Pa ni u jednom inženjerskom poslu ne možeš da daš garanciju da će nešto da bude baš savršeno, zato i postoje standardi koji se odnose na projektovanje. Ne sme da te udari struja kad pipneš prekidač, ne sme da izbije voda na ventilu kad pustiš vodu, ali ne može neko da ti garantuje da će temperatura u kući da bude 22.7 stepeni uz potrošnju struje od 2.4kW. Ako i bude nekih problema, projektanti mogu da izgube licencu, i zbog toga rade najbolje što mogu. Njihovo iskustvo, školovanje, reference, svakoga treba da ubede da su dovoljno dobri i da im daju poverenje i veruju im. Ali zato tražiš firmu ili čoveka sa godinama iskustva i dobrim referencama a to mora da se plati. A i tada zavisi da li su ulazni podaci za proračun ili projekat dobri, da li je stiropor 10cm ili 8cm, da li su hladni mostovi adekvatno urađeni itd.

Poenta, ako hoćete da se nešto uradi kako treba, angažujte profesionalca i verujte mu. Eventualno, tražite pojašnjenje zašto i kako je izračunao neku vrednost i tražite neku dodatnu sigurnost (npr. ako se proračun radi za -15, kažite da hoćete da uradi za -20), i pitajte kako to dalje utiče na sistem u nekim normalnijim uslovima (0C na primer).

Zar nije spoljni precnik 3/4 27 mm ? Ili sam ja nesto pogresno protumacio... Da svestan sam da duzina cevi , krivine pa cak i vrsta cevi imaju svoj neki otpor koji kasnije pumpa mora da "savlada" da bi proterala svu tu vodu ... Ok shvacam da bi mnogo pametnije bilo bataliti taj staromodni sistem gde cirkulaciona pumpa vrsi i transport vode i savladavanje otpora svih tih grejnih tela koja su nakacena na sistem. I odvojiti to u dva posebna kruga , jedan od TP do sredine kuce (kolektora/sabirnice ili kako se vec zove) a onda odatle drugi krug tera pumpa kroz sve linije podnog grejanja i radijatore. Kasnije bih na toj sabirnici regulisanjem protoka vode stimao temperaturu u prostorijama. Ok sad je nedoumica sledece , posto se sekundarni krug pravi od nule prilikom renoviranja , lako se moze proracunati potreban protok vode da bi svi grejni krugovi funkcionisali kako treba , limitirajuci faktor bi mogao biti primatni krug odnosno bas ta dolazna cev od kolarnice do kuce.. Dakle okvirno koji protok mogu ocekivati kroz metalnu cev 5/4 duzine 10ak metara sa dva kolena od 90 stepeni i visinskom razlikom od oko 1m (Naravno kotlarnica je ta koja je ispod nivoa kuce)
Mislim da se podno i radijatorsko grejanje uvek odvaja, odnosno dva zasebna kruga. Za podno ide trokraki mesani, pumpa, balansi ventil. Balasni mozda i ne mora ako se stavi savremena pumpa one imaju mod za podno, radijatorsko, same podesavaju protok...

Mislim da se podno i radijatorsko grejanje uvek odvaja, odnosno dva zasebna kruga. Za podno ide trokraki mesani, pumpa, balansi ventil. Balasni mozda i ne mora ako se stavi savremena pumpa one imaju mod za podno, radijatorsko, same podesavaju protok...
Naravno da podno i radijatorsko treba odvojiti.
Može na više načina:
Jedan bi bio da se stavi mali bafer i iz njega onda dve cir pumpe. Jedna da napaja radijatorsko, druga podno. Radijatorsko može da bude direktni krug, recimo 45'C, a podno ide sa mešnim ventilom na 35-38'C.
Drugi način, malo jeftiniji je da nema bafera i samo jedna pumpa, modulaciona, T komad. Podesi se kriva grejanja prema radijatorskom grejanju, a na drugu granu koja ide u podno se stavi grupa sa fikanim mešanjem, podesi se na njoj recimo 38'C i to je to. Ima tu još opcija ali ove su najzastupljenije kod nas.

Mislim da je kolega mislio na hidrulicnu skretnicu.

Mislim da je kolega mislio na hidrulicnu skretnicu.
Lično više volim hidraukičnu skretnicu, ali u ovom slučaju jesam mislio na bafer.
On ima svoju namenu. Nije uvek potreban, ali nekada je bas neophodan. Ako imate složene sisteme grejanja kao sto su grejanje i hlađenje istovremeno, morate akumilirati neku količinu vode dok TP ispunjava onaj drugi zahtev.
Sa drige strane kod manjih instalacija (stanova) gotovo uvek nije ispoštovan minimalni zahtev količine vode u sistemu i tu bafer ili bojler na povratu ("volumajzer") mora da se ugradi da pumpa radila normalno i kako se ne bi gušila u gefrostu.

@don_776 zasto su garancije na TP manje nego na klime istih prozvodjaca?
Zato sto nema potrebe.
Garancije duže od 24 meseca su marketinška priča. Proizvođač "A" ne zna kako da ubedi tržište da ima dobar uređaj, seti se da ponudi 3 godine garancije. Proizviđač "B" onda ponudi 4 godi i tako krene lančano. Ali to nije zaista garancija, već samo priča. Jer skoro svi koji nude te produžene garancije na klimama traže redovan servis od strane ovlašćenog servisa ili garancija ne važi, tj važi samo 2 godine.
Kod toplotnih pumpi niko neće da se igra sa tim forama jer su jako skupi uređaji i stoga se drže onoga što je prihvaćena procedura na tržištu a to je 2 godine. Neki nude i više ali samo ne pojedine komponente (kompresor ili inverter). Šansa da se neka od tih komponenti pokvari je jako mala, tako da ih to ne košta ništa a korisniku predstavljaju priču da imaju dužu garanciju.
Poenta garancije je da ukoliko se pojavi neki fabrički kvar da taj kvar proizvođač otkloni ili zameni uređaj. Ako se nešto pokvari u 4,5,6 godini, teško da je to fabrički kvar jer da jeste to bi se pokazalo odmah, tj već u prvoj godini.
Zaključak je da nije bit lno koliku garanciju nude nego da li imaju dobar servis, call centar, delove i ako se nešto pokvari da to mogu brzo da reše. Ništa vam ne znači garancija 10 godina ako servis ne postoji i niko se ne javlja na telefon. Naš zakon kaže da garanciju (saobraznost) daje uvoznik. Dakle firma XYZ uveze neki poznat brend i ona je odgovorna, a ne taj poznat brend. Zato kupujte samo proverenu robu od firmi koje imaju svoja zvanična predstavništa u Srbiji i svoju servisnu mrežu, košta više, ali vredi.

Valjda jeste normalno da se radi servis kod ovlascenih sevisera za TP tj ne sami da cackamo ili zovemo nekoga priucenog.

Mene malo buni taj deo ako poznati brendovi pricaju o kvalitetu i serviseri ih hvale...zasto to nije i na papiru ako kinezi stavljau na papir?

2+3 znaci 3 god je servis delimicno odgovoran...

Zasto onda serviseri koji uglavnom hvale top brendove i da imaju dobar kvalitet ne daju te 3god dodatno

Serviseri hvale, kostaju duplo vise..ali niko nece da potpise..

Evo za moju kinesku pumpu, poznata firma na ovim prostorima.

1690627428519.png

Valjda jeste normalno da se radi servis kod ovlascenih sevisera za TP tj ne sami da cackamo ili zovemo nekoga priucenog.

Mene malo buni taj deo ako poznati brendovi pricaju o kvalitetu i serviseri ih hvale...zasto to nije i na papiru ako kinezi stavljau na papir?

Zasto onda serviseri koji uglavnom hvale top brendove i da imaju dobar kvalitet ne daju te 3god dodatno

Pogledajte prilog 398423
Znaš kako ja pišem poruku

Pogledajte prilog 398423
Neću da komentarišem ovo uopšte.
Niti si razuneo šta sam napisao, niti si ozbiljan, uzimaš KimTec kao primer neke ozbiljne firme ili brenda, ja nemam reči...

Tema nisu automobili niti proizviodnja istih. Sledeći put, pored kaznenih poena, ide i udaljavanje iz teme.

Ima li ko iskustva sa Thermoflux toplotnim pumpama? Dobio sam ih u okviru ponude.

To je čistokrvni kinez sa Aliexpresa, nemojte da bacate novac na to. Za iste pare može da se kupi ozbiljan uređaj.

Meni je predstavljen kao domaci proizvod. Tj proizveden u BiH. Imate li neki link ka aliexpresu? Pokusavam da nadjem ali bezuspesno.

Meni je predstavljen kao domaci proizvod. Tj proizveden u BiH. Imate li neki link ka aliexpresu? Pokusavam da nadjem ali bezuspesno.
Nisam mislio bukvalno aliexpres. Na sajmu ISH u Nemačkoj ove godine je bilo bar 10 Kineskih štandova sa ovakvim pumpama. Generički dizajn, stara R410 tehnologija. Ja sam takođe lokal patriota i želim da pomognem domaću privredu, ali isto tako ne dozvoljavam da me neko od prodavaca vuče za nos.
Ovo garantujem da nije domaća proizvodnja, nego Kila ili Turska...
Ali da se ogradim, ne favorizujem niti diskreditujem bilo koga. Vaš novac, vaša odluka, srećno u kupovini pumpe.

Pošto se te TP tj. fabrika je blizu mene rade kao domaći proizvod, don776 ti je lijepo rekao. I Lafat radi TP koje su isto domaći proizvod ali šta je unutra ne bih o tome. Uglavnom ima bolji TP za te novce ili malo dodati još novaca pa imati ok uređaj. Jednom se to kupuje.

Domaći proizvod šrafciger industrije. Pre bi se moglo reći, proizvedeno u Kini, sklopljeno u BiH. U svakom slučaju nisam napisao ovo sa negativnom konotacijom, jer danas je problem na ovim prostorima proizvesti i ekser.

Tu toplotnu pumpu iz Bosne je pravio moj poznanik, Mu Yo Ming.
Sta pravio, cevape pekao na njoj!

Price prodavaca, cistokrvni kinez sa naljepnicom po narudjbi..

AKL ili AOKOL firma iz kine radi pumpe po želji.

Možete da stavite svoje ime ako želite.
R32
R410
R290
Monoblok ili split

Oni su jedni od većih proizodjaca ako sam dobro video za druge "firme"

1691950282227.png1691950513273.jpeg
1691950685908.jpeg

1691950049266.jpeg
1691950069225.jpeg
1691950085624.jpeg
1691950116786.png
1691950156147.jpeg
1691950588400.png1691950209846.png
1691950282227.png1691950513273.jpeg
1691950685908.jpeg

1691950049266.jpeg
1691950069225.jpeg
1691950085624.jpeg
1691950116786.png
1691950156147.jpeg
1691950588400.png1691950209846.png
Ne znam zasto je uvacio duplo slike..ali poenta je od Lamburgini , Hyndai..preko Midea, Feroli, Vivax..do nekih firmi koje prvi put cujem... sve ista pumpa.

Na kontu Kine... bar ce delova biti :)
Ko zna koliko jos marki koristi ovaj model TP ali google lens je uspeo samo ovo da nadje

Poslednja izmena:
Upravo tako, sve su te iste kineske pumpe ,samo je nalepnica razlicita :D
Pratim topic, registrovao sam se da se nadovezem na temi ..
Evo slike od moja pumpa koja je namestena pre nedelju dana i pumpa od drugara koja su danas montirali..
skroz isti :) Moja je Inventor, drugarova je Midea .. i cene su otprilike iste ..

Prilozi

• moja1.jpg
    moja1.jpg
    161.4 KB · Pregleda: 109
  • moja2.jpg
    moja2.jpg
    165.9 KB · Pregleda: 88
  • trajce1.jpg
    trajce1.jpg
    315.8 KB · Pregleda: 88
  • trajce2.jpg
    trajce2.jpg
    243 KB · Pregleda: 77
Skini Midea app i vidi da li mozes da se povezes tj da li sve radi kako treba preko app.
99% ce raditi sve kao da imas Midea TP

Vec probao .. :) pre neki dan preporucena aplikacija Comfot Home nije radila i sam probao MSmartHome ( midea aplikacija), radi sve :)

Nazad
Vrh Dno