Šta je novo?

Toplotna pumpa

I ja bih se pre svega rukovodio servisnom mrezom, narocito ako ne postoji neki backup sistem za grejanje. Koliko god da su i najpouzdaniji brendovi pouzdani desi se kvar.

Mozda jeste mozda nije deo teme ali da podelim vezano za izolaciju jer se dosta pominje pa da ljudi imaju neku računicu.

30e/m2 je sada cena rada i materijala po principu "ključ u ruke" sa 10cm stiroporom.

Pricam za BG.

Mozda van BG je jeftinije.

Mi smo odlučili da radimo dvorišnu fasadu, neki 800m2 i ponude su bile daleko iznad te cifre. Najeftinije što smo dobili je 40 evra/m2, isto 10cm stiropor.
Centar Bg je u pitanju

Mozda jeste mozda nije deo teme ali da podelim vezano za izolaciju jer se dosta pominje pa da ljudi imaju neku računicu.

30e/m2 je sada cena rada i materijala po principu "ključ u ruke" sa 10cm stiroporom.

Pricam za BG.

Rekao bih da je i Nis tu negde. Komsija je skoro placao 17 e /m2 za radove na pristupacnoj kuci i to je negde cifra za proverene fasadere, naravno moze da varira cifra zbog lokacije, prilaza, otvora i sl.. Moze da se nadje i jeftinije, ali to su uglavnom neprovereni ili po necemu problematicni likovi, tako da se opet svede na ono - ko ne plati na mostu...
Kada dodamo na to lepak, mrezicu, stiropor, fasadni malter, tu negde dodje oko 30 rekao bih.
Ovo opet nije stavka na kojoj mislim da treba nesto posebno stedeti i rizikovati, jer kasnije samo tako moze da se obije o glavu sto vam je neko "ustedeo" 50e na lepku pa otpala fasada i slicne dogodovstine...

Pisao je Ddee da je cena rada povecana sa 16 na 18 evra, a materijal za 10-ku stiropor nije ispod 12 evra.

Pricam za BG.

Ja kada sam to rekao smejali su mi se,Novi Sad i do 35e

TP u kombinaciji za zidnim ili zidno+podno grejanje zaista deluje zanimljivo , na taj nacin bi se mogla postici ogromna grejna povrsina kroz koju bi cirkulisala ogromna kolicina vode a za uzvrat dobili bi to da je polazna temperatura vode potrebna za grejanje veoma mala, sto je vrlo dobro za toplotne pumpe... Mogu mislit koliko bi efikasno bilo to grejanje na recimo 28-30c.. Tu bi COP bio fantazija.
S druge strane takav sistem bi kostao da se use*es...
Ovo je upravo kod mene slučaj. Imate ispred u threadu moja iskustva sa TP.
Jedini način grejanja već evo 8-a sezona.

Ovo je upravo kod mene slučaj. Imate ispred u threadu moja iskustva sa TP.
Jedini način grejanja već evo 8-a sezona.
Meni je ceo sistem na jednom polaznom vodu. Pumpa može i odvojeno da kontroliše podno i radijatorsko grejanje, ali ja u početku nisam razmišljao o TP pa nisam ni razdvojio sve.
Sve što ide iz TP ide i na radijatore i podno. Ali... podno grejanje ima termo glavu na sebi i podešena je na 34 stepena kod mene. Pokazalo se odličnim kao rešenje.
Radijatori sa druge strane imaju na raspolaganju tople vode iz polaznog voda koliko im je potrebno. I oni i prihvataju povećanje temperature relativno brzo (oseti se u roku od pola sata ili sat recimo).
Podno grejanje više služi kao džinovski radijator koji je mlak. U celoj kući od 177kmv, podno zauzima sve površine gde su pločice u prizemlju i na spratu (hodnici, kuhinja, garderoberi, kupatila - oko 40% ukupne površine podova).

Izvinite ako je off-topic, ali jel imate preporuke za servisera panasonic toplotnih pumpi i fancoila? Firma koja je ugradila se nije bas pokazala u odrzavanju pa gledam opcije

Subvencija države za promene kotlova za TP

Ove godine su beogradske opštine pokrivene.

Mislim da je do 150000k subvencija.. Ostalo ljudi plaćaju.

U suštini uzimaju TP na kredit, a subvencija ide za ruke.

Zato je i kampanja 😁

Cudno mi je od kada sam video da uopste postoje Hisense TP, da ih nema u zvanicnim Hisense i Gorenje salonima. Iskreno, od svih firmi za potrosacku elektroniku i belu tehniku sa kojima smo ja i prijatelji imali iskustvo po pitanju servisa, oni jedini imaju krsten fabricki servis u Nisu, ljubazni su, brzi, profesionalni na max, dolaze vrlo brzo (sutradan najkasnije) i uglavnom svuda sa sobom nose delove koji bi mogli biti problem i resavaju, sto ne mogu reci za neke druge brendove gde su "serviseri" ukratko receno - banda. Nadam se da je u drugim mestima malo bolja situacija. Ne kazem da imaju najbolje aparate ali nivo komfora koji pruzaju sa podrskom je sjajan. Npr, serviser drugog brenda mi je drzao usisivac 29 dana, da bi rekli "ma to vam je od prasine" ( ja taman mislio da je zbog sira i vojne muzike stao) i pokusali da me ubede da je zapravo uzrok svega to sto nije skoro zamenjen papirni filter na izduvu vazduha (koji sam inace kompresorom redovno izduvavao za godinu dana koriscenja) ali ga oni inace trenutno nemaju, ali nabavice. Po ceni 3x vecoj nego na kp sa sve dostavom.
Za Hisense TP mi pada na pamet da ih uopste ne distribuiraju zvanicnim kanalima, pa otud i izostanak iz ponude u salonima i adekvatne servisne podrske. Mozda gresim, ali pretpostavljam da je kod nas i ovakav neki scenario moguc.

Zanimljiv pristup da prilikom izbora uređaja koji treba da greje celu kuću godinama i bude pouzdan izaberete šta je najjeftinije na tržištu... hm, posle vam đavo kriv

• Like
Reagovanja: Ira
Pa kao 5ti u svetu, deluju da znaju sta prave

Svaka čast njima na tome. Inače sve kineske fabrike su među najvećima u svetu jer se tamo prave klime za ceo svet, toplotne pumpe su nešto drugo.
Ne znam čemu taj navijački pristup.
Ja pišem iskustva sa terena, a to je da je realno srednja-niža klasa po efikasnosti, često se ledi, pogotovo na 0'C, servis im je očajan (ne mislim da usisivače i belu tehniku nego na toplotne pumpe). Cena im je turbo povoljna i to im je najveći prodajni argument. Svako ima pravo da kupi šta želi, nije naše da promovišemo brendove nego da ako smo imali iskustva sa nečim konkretnim da to podelimo sa drugima.

Svaka čast njima na tome. Inače sve kineske fabrike su među najvećima u svetu jer se tamo prave klime za ceo svet, toplotne pumpe su nešto drugo.
Ja pišem iskustva sa terena, a to je da je realno srednja-niža klasa po efikasnosti, često se ledi, pogotovo na 0'C, servis im je očajan (ne mislim da usisivače i belu tehniku nego na toplotne pumpe). Cena im je turbo povoljna i to im je najveći prodajni argument. Svako ima pravo da kupi šta želi, nije naše da promovišemo brendove nego da ako smo imali iskustva sa nečim konkretnim da to podelimo sa drugima.
Koja je tvoja preporuka obzirom da imaš iskustva i na terenu?

Pisao sam već na tu temu. Toplotne pumpe kupujte od evropskih brendova i od onog koji ima ovlašćeni servis u vašem mestu. Odaberite pumpu zajedno sa nekim inženjerom ili dobrin instalaterom. Zatim uzmite telefon u ruke i "izguglajte" ovlašćeni servis za taj brend u vašem mestu, zovite da proverite da li će se iko javiti, često postoji servis samo na papiru a niko se ne javlja i slično. Niste svesni kakvih sve prevaranata ima.
Dakle evropski brend, i dobar servis. To su dva osnovna preduslova da imate dobro i dugoročno rešenje.

Teško je nekome a i nezahvalno predlagati neki brend. Ono što ti kolega napisa je tačno tako. Budžet je taj koji nas zeza sve ali isto tako što niko stručan ne želi da izračuna stvarne gubitke objekta pa da čovjek koji se ne razumije u materiju zna koja snaga TP mu je potrebna, a servisi da ne govorimo.

Nisam rekao da je to vrhunska TP, vec neka best buy varijanta trenutno zbog nize cene.

Navijacki stav jedino u pravcu da korisnik prodje što povoljnije, da.

Ta lista najvećih proizvođača sadrzi vise japanskih nego kineskih firmi.

Midea za UK i irsku za iste pumpe daje 10g garanciju na ceo uredjaj.

Prave iste modele TP za preko 10tak brendova sto sam ja video. Logika mi govori da niko ko se razume (sigurno se vise razumeju od nas kada imaju svoje brendove) ne bi uzeo loš proizvod i lepio svoju etiketu i davao po 5-10g garancije na isti.

Kada je oko nule i mokar sneg, tp izložena padavinama, tesko da ima TP koju nece hvatati led.
Imamo metal (izmenjivac) koji je hladniji od okruženja i njega uvlači ventilator pravo na izmenjivac.

Podbrend Midea mene je prošle godine služio ok. Ali kazu proska godina nije relevantna.

Rodjak je pre 4 godine kupio Ferroli 8kw koji je kopija Midea TP. Na 160m2 sa 5cm izolacijom, lokacija gde je on ima dosta izmaglice ujutru i ulazi mu u DF ali je prezadovoljan grejanjem i cenom struje. Drzi na 22-23c u kuci, podno grejanje.
Poznanik iz Smedereva je porucio kineski AKL 8kw preko alibabe, radi mu, extra zadovoljan. 5god garancija samo ne znam kako ce da je ostvari ali ajde 😆

Vidim Daikin ce uvesti produženu garanciju. Ako budu imali tipa 10-15g onda ce oni biti best buy. Ne uvode to jer je njima stalo do nas nego sto su ih kinezi stisli pa moraju da na papir stave njihov kvalitet.

Zasto spominjem garanciju. Dzabe sto svi pričaju Japan najbolji kvalitet, garancija tipa 3 god. Šta ako se baš nekome zadesi da posle 3ce godine stane TP. Platiš 30-40% skuplje, imas manju garanciju i onda deo i rad na pumpi ce ti biti jos dodatan trošak na onih 30-40%. Onda možemo da govorimo Japan kvalitet ali *** desi se.
Ja cu uvek preporuciti ono gde ima najduže garancije na ceo uredjaj jer sav problem pada na uvoznika i servise, iole poznat brend na našem tržištu.

Iskače mi reklama i za LG, da do kraja godine daju 5god garancije na pumpe

dosta ljudi kazu da su panelni radijatori bolji za TP

Uzeo sam primer 22 koji uglavnom ide sstandardno svuda
1697194935289.png
uporedjuem za global
1697195048629.png

DeltaT50 sam uzeo za primer model 600 jer nisam nasao tablicu za DeltaT30 za panelne
Ako sma dobro izracunao Global ima 12 rebara u 1m i to daje 1752w po metru dok panelni 22 1657w

Oko 100w/h manje po metru.

Što se tiče garancije od 5, 7, 10 godina, to na našem tržištu ne postoji. Ono što se reklamira su "produžene" i "uslovljene" garancije.
Drugo, dugim garancijama se hvale samo oni brendovi kojima je to jedini argument.
Da se razumemo i ja bih želeo da na svaki uređaj koji kupim imam garanciju 20 god, ali to nije realno.
Ako se nešto pokvari posle 3,4,5 godina, to je teško neka fabrička nepravilnost nego generalno loš kvalitet ili neadekvatna instalacija ili rukovanje sistemom.
Lepo je imati dužu garanciju, ali ako nju daje firma bez dobre istorije, onda to mnogo ne vredi.

Vrh Dno