Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

^ ne osporavam, ali gledajući danasnje procesore takva ploca nema potrebe da postoji

Takva ploča se koristi kada se rade sesije na azotu, tako da što se mene tiče i te kako postoji. Asus zato i izbacuje tu ploču za nas napaćene :D

Apex u 8-moj generaciji intela je mogla memoriju do 4500mhz i imala samo dva slota za memoriju. Klasirana je mislim ispod Hero
Kada bi sada bile ploce sa po 2 slota ram i normalnim vrm... Samo ko klokuje zna koliko je bolja stabilnost kod rama kad ima samo 2 slota. Dosta suma se stvara kad je 4, zbog toga dva stapa se i stavljaju na kraju (dalje od cpu), jer ako se stave blize - oni prazni pocinju da rade kao antene.

4 slota ne znači da moraju da se popune, sa DDR5 cčak i jedan znači dual channel.

Dobro im krenula prodaja. 😂

Screenshot_20220930-191822.jpg

Nema tu ništa "free" naplatiće oni to ovako ili onako.

4 slota ne znači da moraju da se popune, sa DDR5 cčak i jedan znači dual channel.
ne kazem da treba da se popune, kazem da su 2 uvek bolji za oc, ista dva stapa ram ce uvek dati veci klok i stabilnost na maticnoj koja ima samo 2 slota ram, a da je sve ostalo identicno.

Zaboravljaš da je ovo DDR5, menjaju se pravila sa quad-om.

Zaboravljaš da je ovo DDR5, menjaju se pravila sa quad-om.
To je quad pod navodnicima ili ga bar ne bi trebalo mešati ili poistovetiti sa quad kotrolerom sa na primer x79/x99 platforme.

Jer da je pravi quad, ne bi vodili diskusiju o praznim slotovima i šumu na matičnim sa 4 DIMM slota. Svaki slot bi imao svoj kanal.

7600x, PBO, CO [-30] na LC-CC-120 slicnom ventilatoru. ~80c, 5.45GHz boost

To je quad pod navodnicima ili ga bar ne bi trebalo mešati ili poistovetiti sa quad kotrolerom sa na primer x79/x99 platforme.

Jer da je pravi quad, ne bi vodili diskusiju o praznim slotovima i šumu na matičnim sa 4 DIMM slota. Svaki slot bi imao svoj kanal.
Da, to mu dođe nešto kao IMC sa 2x2 kanala a ne 1x4 kao pravi quad. Ipak je i to veliki napredak i omogućuje više kombinacija.

Ipak je i to veliki napredak i omogućuje više kombinacija.
Pogotovo sto sad moze da se stavi 1 komad/1 stick DDR5 memorije, i nece gubitka performansi u programima i igrama.

Prvi put od kad postoji RAM (ili barem od DDR2/DDR3 koliko se secam), kupi 1x16GB sad i teraj sa samo jednom i uzmi drugi 1x16GB kasnije ne upropascava performanse.

Poslednja izmena:

125W mi deluje kao neki sweet spot posle koga rast performansi počinje ozbiljnije da opada a posle 200W su dobici već minimalni i nema smisla gurati ga preko za neku standardnu upotrebu...po mom nekom mišljenju.
Doduše, to je sintetika, za realan rad bi već više variralo...

Znaci ko dobije backplate uz cooler u pakovanju ne moze da odradi instalaciju,ja se nesto ne secam da previse kulera ima backplate za amd/am4,samo za intel

Koliko znam, sve AM4 plpče su dolazile sa back plate-om ali samo neki kuleri su imali svoje. Sad, neke back plate bibilo lako modifikovati tako da se izbuše i narežu navoji za 4 nove rupe rupe

Šta god da kažem, reći će da opet hejtujem AMD...tetigasad.

Ali seriozno, ovo je smešno. Mogli su lepo da se odreknu kompatibilnosti sa AM4 kulerima - jerbo realno, koliko je godina AM4 u funkciji, sumjnam da bi im mnogi zamerili, što je dosta dosta je. Time bi postigli 2 stvari...prvo, da ne razmišljaju o visini socketa i prepuste proizvođačima kulera da adaptiraju svoje proizvode. Drugo, ne bi morali da naprave 2mm deblji IHS i upropaste prenos toplote na kulere. 'Ladno Zen 4 nije morao da radi na 90+ stepeni, mogli da smaknu 10-ak da zbog kerefeke sa kompatibilnošću i socketima sa IHS-om "normalne" debljine...ali genijalci su po svaku cenu hteli da budu drugačiji od Intela i zeznuli stvari.

Što je još veća fora, hteli su da izbegnu da ljudi jure adaptere i AM5 mount kitove kao što su Intelovci radili sa LGA 1700, ali sad će svejedno morati, bar na kulerima koji nisu koristili stock AM4 backplate. A loš termalni transfer je bonus , ljubi vas baba-Lisa...

Ne mogu da verujem kako im je suđeno da svaki put kad naprave nešto dobro obavezno nešto i zeznu pride...svaki jbni put...vole simetriju, šta li. Neverovatno.

postoje teme za ploče i među aktivnim su

To sa hlađenjem je prilično razoočatavajuće specijlno posle hajpa o kompatibilnosti ali glavno je da se ne dogodi Intel-ov problem sa savijanjem procesora i potrebom za dodatnim osloncem za osiguranje hladnjaka.

Slučajno odoh da malo pogledam cene procesora u Srbistanu, kad imam šta i da vidim. 7950x - 105k. To je još i jeftino. Pre skoro godinu ipo dana sam svoj 5950x platio 115k. Jeste da je tada još bilo aktivno "korona pravdanje cena™", a meni se žurilo pa nisam hteo više da čekam jer sam imao sve spremno za novi komp sem procerora. Sada me čudi to da nije aktivno "izginu narod u Ukrajni i nema struje pravdanje cena™" kod naših distributera, i da je cena još jača. Ali tu iza ćoška čekaju ploče da prekolju svakog ko je zainteresovan :)

To sa hlađenjem je prilično razoočatavajuće specijlno posle hajpa o kompatibilnosti ali glavno je da se ne dogodi Intel-ov problem sa savijanjem procesora i potrebom za dodatnim osloncem za osiguranje hladnjaka.
Na svu sreću to se rešava za 10e kod Intela. Ali svakako je propust. Ali kod AM5 nema jednostavnog rešenja.

Pa sada kada se zna, biće valjda dodataka bar od glavnih proizvođača, CM je bio jako uslužan za prelaz na AM4

Dodaci neće da reše nepotrebno debeo IHS i visoke temperature. To može da reši samo delid ali retko ko će da se upusti u to, i još da plati...plus, delid onda menja visinu i dodatno komplikuje stvari.

Izbaciće Debauer delider sigurno, jedva čekam. Ima da se kolju kao što su se i Intelovi lepo klali i spuštali temperature.

Nazad
Vrh Dno