Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Konačno neka "informacija" o X3D:

Bome lepe cene. 7950x dođe 105.720din dok 7900x 83.430din. Sa pločama i novom memorijom nije uopšte jeftin prelaz.

Očekivano. Tek izašlo, em nova platforma. Da izadje Inter, pa da se sačeka da se slegnu cene.

Ovde nam se sada skupilo vise faktora:

1. "tvrdje cene" nego kod R1000, 2000 i 3000 serije, tj. slicno 5000 seriji kada su najslabiji CPU digli sa 200 na 300$. I sada nemamo "bez X" 7600 za povoljniju cenu.
2. nova memorija koja je skuplja sto je prakticno neresiv problem i sa njim se moramo pomiriti. padace cene svakako, ali dok ne padnu placacemo
3. potreba kupovine nove ploce, za sada samo skuplji X cipseti, a uskoro nadamo se povoljnija B resenja.
4. jak dolar, slab eur, sta reci...
Za razliku od 5000 serije koja jeste bila skuplja od predhodnih i koja je mogla da ide u stare vec postojece ploce sada mora sve da se menja. Udarac je velik i cini se da je AMD mogao i morao takticnije da odigra ovaj put i omoguci laksi i jeftiniji prelaz na novu platformu ako planiraju da ce korisnici da migriraju na nju i da ce nekoliko godina kupovati procesore kao i pre. Mislim da je B cipset trebao i morao u prodaju paralelno sa X. Ovako ispada da je ploca koliko i CPU. to je nekada izgledalo ovako:
3000 serija, cpu 200e + ploca 100e + memorija 100e = 400e
5000 serija, cpu 300e + ploca 100 + memorija 100 = 500e (25% vise ali je mogao skoro svako da radi upgrade sa 2000/3000 na 5000)
7000 serija, cpu 350e + ploca 300e + memorija 200e=850e - zaista ozbiljan skok, +100% u odnosu na situaciju pre 2-3 godine. :(

Bome lepe cene. 7950x dođe 105.720din dok 7900x 83.430din. Sa pločama i novom memorijom nije uopšte jeftin prelaz
Ja sam platio 5900X 82000 dinara kada se tek pojavio. A kada se setim da sam AMD Athlon XP 1700+ Thorougbread B platio 63E in bio super srećan :)

Čekaj, sada ispada da su AMD procesori nasvirani do te mere da troše duplo struje i budu 40 stepeni topliji za dobitak u performansama od 5%? Ovo mi je totalno suludo da je bilo ko uradio u životu...

Još bolji primer je onaj koji je odradio PBO i dobio iste stock performanse uz 30+ stepeni nižu temp. Kapiram da sa višim PPT-om može da se nadje odnos da mu skorovi budu bolji nego na stocku, a opet uz bolje temp rezultate od stocka.

Ovo mi je totalno suludo da je bilo ko uradio u životu...
Niko te ne bira da uradi onako, niko to nije smislio unapred, nego mu je nametnuno. Ovo je posledica fizike. PBO2 i curve optimizer povecavaju nestabilnost sistema zarad nizih temp, napona. Ako je dobar komad silikona ima puno lufta (-30). Ako je los komad silikona manje (cesto po CCD delu, pamora drugi curve na svakih 8-jezgara). AMD/Intel su primorani da imaju nizak cut-off da bi se sto vise iskoristilo jezgara. Da ne bi ljudi bili zateceni nestabilnim sistemia i radili RMA nepotrebno vise.

Firma sa pravne strane ne sme da igra na srecu. Sam korisnik moze da se kocka koliko hoce.

Ko je najveci baksuz na svetu, mozda nece moci ni -5 da stavi. Ali sad na pocetku kontam malo kome ce biti slabiji od -15.

Poslednja izmena:
Ali ne znači ako neko jezgro ne može na -30, da ostala neće moći. Uglavnom i ne mogu sva jezgra da idu podjednako. Zato i postoji per core da se podešava.

Ali ne znači ako neko jezgro ne može na -30, da ostala neće moći. Uglavnom i ne mogu sva jezgra da idu podjednako. Zato i postoji per core da se podešava.
To, to, ne samo CCD, neko i svako jezgro, ogranicenje je samo "pametnost" sistema za optimizovanje ovog u biosu/ryzen master-u/cemu god. Kao na primer Dynamic OC koji skakuce izmedju po potrebi sto ce imati svi sad a ne samo Asus /Asus Dark Hero. Ovo je slag na tortu. Silikonska lutrija 2.0 xD

Evo potvrde da ne treba jako hladjenje za Ryzen 7000 seriju (cak i bez PBO, Curve Optimizer i ogranicenja snage. I to specificno takodje i za profesionalnu upotrebu. Ryzen 7600 stock bez podesavanja, nema ni 100MHz throttle-ovanja sa 20 eur LC-POWER LC-CC-120 i slicnim 120mm 4 heatpipe kulerima. Racunajuci da igrama je vec -10C, i jos curve optimizer, 7600 ce moci da se ohladi sa absolutno bilo cime.

Ovo su sad GamersNexus, Der8auer, i Ovaj lik koji radi za nekog SI, da su nezavisno potvrdili.

Ovo je bas vise nego ocekivano, 7600 u igrama, posle 2 min podesavanja -15 curve optimize vrednosti, moze da se laganica hladi sa 80mm krs ventilatorom i 2 heatpipe (cevi) kulerom. Ovim tempom za 2/3nm 6-core x3D procesor ce biti maciji kasalj da se ohladi.

Poslednja izmena:
Ispade da je AMD nije mlatio gluposti kad su rekli da je 90 stepeni sasvim ok za 7000 seriju, lol...

Ispade da je AMD nije mlatio gluposti kad su rekli da je 90 stepeni sasvim ok za 7000 seriju, lol...
Mozda ne za 2nm/3nm (svejedno ce ~4W/mK biti magija za obicne ljude), ali tamo druga-treca angstrom generacija, morace obicni youtuberi da krenu da objasnjavaju da temperatura nije stvarna stvar i da stepeni i temperature nisu nesto sto postoji u prirodi (da se pravila menjaju drasticno od situacije do situacije). Predvidjam puno referenci na Veritasium video snimke xD (ima da eksplodira u popularnosti).

95 stepeni je super normalno, budala ko se ne slaže.

***!!

Kako političari kažu. Morate da prihvatite novu realnost :)....ali ima to i prednost računar radi a i greje sobu nije li to win win :)

^ Ako bude struje...

...ali ima to i prednost računar radi a i greje sobu nije li to win win
Osim sto ne greje sobu jer temperatura i potrosnja nisu direktno povezane. Niti potrosnja i FPS/sintenticke brojke. Nece cak ni 1c zagrejati vodu u Custom loop-u. Moze da ima 100000000000c, i nista nece biti prakticno osetljivo ili prisutno u makrosvetu. Temperatura nije realan prikaz toplote.

Vec na 5000 serije na 85-90c su kuleri bilo hladnjikavi, mlaki. Sa 7000 serijom na 95c ce biti ledeni na dodir.

Poslednja izmena:
Meni u loadu na 5000 seriji vazduh iz radijatora hladan izlazi, tako da to nije glupost. :D Tek kada opteretim grafiku, krece da oslobadja topao vazduh.

Ljudi ajde neko ko je završio hlađenje i grejanje da vam pojasni...

Grejanje ili hlađenje nekog tela, fluida i sl. najprostije je definisano formulom Q=mc*(T2-T1). Dakle razmena toplote na neko telo je proporcionala je masi, specifičnom toplotnom kapacitetu tela i razlike u temperaturi. Razmenjena količina toplote se izražava u Džulima.

Kako se u prirodi energija ne može ni stvoriti ni izgubiti prenošenje sa procesora na hladnjka važi u najjednostavnijem slučaju Qprocesora=Qhladnjaka.

Ono sa čim se ovde operiše su Vati (W). Vat je Rad/jedinica vremena. Dakle u našem slučaju snaga P=Q/t.

Na osnovu gore navedenog ako je temperatura 100 stepeni, a nekada je bila 70,,,brže će se zagrejati i hladnjak...vreme zagrevanja hladnjka varira zbog inercije sistema (brže se greja metal od vode, mase itd...).

Sada ako na sistem deluje neki spoljni faktor na primer mnogo ventilatora koji guraju mnogo vazduha preko hladnjaka može da se desi da toplota(hladnoća) koja dolazi na hladnjak veća od količine toplote koja greje tako da može da se desi da hladnjak bude hladan ali to nikako ne znači da nije važno koja je temperatura procesora i sigurno je veće toplotno opterećenje kada je 100 stepeni nego kada je 70....tada bi opet važilo Qhladnjka=Qokoline pa bi se menjala razlika u temperaturi i zato je hladnjak hladan ali u stvari nije... :)...tj. postiže se neka ravnoteža u celom sistemu.

Nadam se da je sada malo jasnije :)...

Pre par dana sam sumnjao da zivis u Srbiji, ali sad sumnjam da zivis u istom univerzumu. Jesi li ti zavrsio osnovnu skolu? Jedini nacin da ti hladnjak bude leden ako ti je procesor na 95 stepeni jeste ako ga drzis na stolu, van kucista, tj ako ne postoji termalni transfer.
Sam si sebi odgovorio, ne posto vise efikasan termalni transfer, zbog ekstremne termalne gustine. Zagrizli smo blago u kvanto okruzenje. Ta temperatura* sa rasprsi pre nego sto izadje iz mikrosveta.
Sada ako na sistem deluje neki spoljni faktor na primer mnogo ventilatora koji guraju mnogo vazduha preko hladnjaka može da se desi da toplota(hladnoća) koja dolazi na hladnjak veća od količine toplote koja greje tako da može da se desi da hladnjak bude hladan
Hladan je iz najminimalnijeg protoka vazduha, isto kao sto konvekcija ne postoji u kucistima, cim i 1 najmanji ventilator se vrti na najmanjim obrtajima. (zbunices ljude da treba 3000RPM 15 ventilatora da se ovo desi xD).
ne znači da nije važno koja je temperatura procesora i sigurno je veće toplotno opterećenje kada je 100 stepeni nego kada je 70
Jeste vece toplotno opterecene pri profesionalnom radom, (drasticno je mizerno toplotno opterecenje pri gaming-a), ali nije vece temperaturalno* opterecenje

Ostalo je sve extra sto si napisao, al opet ces zbuniti ljude da je temperatura= realan prikaz toplote pri ovo termalnoj gustini, sto nije tacno (semanticki). Ti ispravno koristis svaki termin (i ko razume vec, ce te razumeti ispravno, ali ko ne razume vec, ce te pogresno shvatiti, samo ce da poistoveti, temp = toplota, i koristice obe reci kao znace isto uvek (kao da nema razlike izmedju mikrosveta i makrosveta). A nije isto 100c na 1W/mK, na 2W/mK na 4W/mK i tako dalje.

Poslednja izmena:
@niki999
Sta ljudima koji zavrsili skole za ovo, znaci "mnogo ventilatora" je kompletno suprotno od sta to znaci za prosecnog korisnika xD, vec sam par puta prisustovao absolutnom ludilu diskusija gde su naucnici/studenti/zaposleni u industriji bili razapeti od strane drugih ljudi jer su svi u diskusiji pogresno zamislili koliko treba hladjenja (u odnosu na reci koje se upotrebe da opisu to xD).

@Dogzilla u pravu si to se zove fluks (koliko nečega prođe kroz jedinicu površine, zapremine...), a ima veze i impuls. Zato esker može da probije tanju fosnu iz prve,a čekić ne može :)....tako i za procesor sigurno da je manje povoljno kada je toplotni fluks veliki, isto važi i za impuls...ali da ne davim..Za mnogo ventilatora ok ok...to je malo šatrovački...:)...ajde da kažemo delovanje spoljne sredine u odnosu na sistem procesor,hladnjak :)...

@vladat1 Šta da radim bio sam odličan đak ali sam iz Srpskog imao 3 :)....potrduiću se za ubuduće...hvala :)...

Vrh Dno