Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Malo sam ti FTFY editovao post da se dobije celokupna slika, i Intel i AMD su krivi za to sto pricas, ali vise volis da provuces AMD kroz blato ;)
Drago mi je da si se pronasao, posebno volim AMD fanbojove da pronadjem u masi na forumu. Hajde sada trk u radnju i izbroj 300eur za 7600X

edi: by the way, imam i AMD Ryzen 5 i Intel i5 masinu, tako da mislim da mogu realnije da sagledam situaciju i da imam puno pravo da mislim sta mislim, a mislim svojom glavom i novcanikom.

Imao sam i ja svaki Intel do sada i prošla mi je svaka serija kroz ruke, kao i svaki AMD od krljavih buldozera, pa posle od Ryzen koji su počeli da liče na procesore.
Svaka mašina mi je bila Intel, a sada mi je i desktop i HTPC AMD, pa ne pljujem po Intelu.
Svakako jedina istina je što je gore napisano, da se AMD nije probudio Ryzenom, i dalje bismo imali i7 quad core procesore. Naterali su jedni druge da menjaju stvari, a videćeno u kom pravcu će ovo ići sve.
Eto dočekaćete i Raptor da vidite kakav je, greje se i on, ništa to bolje nije. Cene će biti visoke i kod jednih i kod drugih, u početku sigurni, a za posle ćemo videti kako će biti.

Zivi bili pa videli za samo 2 meseca o cemu sam ovde pricao.

edi: by the way, imam i AMD Ryzen 5 i Intel i5 masinu, tako da mislim da mogu realnije da sagledam situaciju i da imam puno pravo da mislim sta mislim, a mislim svojom glavom i novcanikom.
Ima samo jedna istina na ovom (PC) trzistu, ni AMDu ni Intelu nije u cilju da udovolje ni tebi ni meni nego da nas iscede za sve pare i zadovolje svoje investitore. Svako ko iole prati trziste moze to da vidi, nije potrebno da se "branis" (iako te ne napadam, nije mi namera) i potkrepljujes svoje misljenje tim sto imas komp iz oba tabora (mozda imam i ja dva al se ne hvalim ;) ).
A mozda ti je promakla vest da je najavljen i 13900KS koji radi na bas 6GHz boost-a na koje si se zalio ovde
Normalo kad su naterali Boost do bezmalo 6Ghz utrkujuci se za 5%.
Pridruzujem se zdravici, zivi bili pa videli.

Kako su to E jezgra pravi put za rendering? 12900k je tu negde sa 5950x što se renderovanja tiče, a potrošnja skoro duplo veća, o temperaturama da ne pričam.
Ono što je Intel uradio sa ovim procesorom je da po svaku cenu bude bolji od AMD-a, isto što je i sad AMD uradio sa Zen4, verovatno u iščekivanju 13gen.
Kao što napisah gore, da je ostala podela između consumer i prosumer procesora, ovih ludačkih stvari verovatno ne bi ni bilo, ali na račun veće cene za prosumer verovatno.

Za igre nikad nije ni trebalo više od nekog I5 ili R5, ali marketing radi svoje.

@GoranM
Zbog čega misliš da je P+E budućnost? Ne kažem da nije, samo me zanima mišljenje. Meni trenutno ovaj modularni chiplet dizajn deluje da ima veću perspektivu.
Možda neka kombinacija, ali i dalje ne vidim poentu E jezgara za nešto kao što je renderovanje.

Kako su to E jezgra pravi put za rendering? 12900k je tu negde sa 5950x što se renderovanja tiče, a potrošnja skoro duplo veća, o temperaturama da ne pričam.
Ono što je Intel uradio sa ovim procesorom je da po svaku cenu bude bolji od AMD-a, isto što je i sad AMD uradio sa Zen4, verovatno u iščekivanju 13gen.
Kao što napisah gore, da je ostala podela između consumer i prosumer procesora, ovih ludačkih stvari verovatno ne bi ni bilo, ali na račun veće cene za prosumer verovatno.

Za igre nikad nije ni trebalo više od nekog I5 ili R5, ali marketing radi svoje.

@GoranM
Zbog čega misliš da je P+E budućnost? Ne kažem da nije, samo me zanima mišljenje. Meni trenutno ovaj modularni chiplet dizajn deluje da ima veću perspektivu.
Možda neka kombinacija, ali i dalje ne vidim poentu E jezgara za nešto kao što je renderovanje.
Od 14000 serije i Intel ide na modularni dizajn ali ne odustaje od E jezgara. Modularni dizajn je takodje buducnost i defakto standard u industriji. Sto se ticeo E jezgra, ona su najlaksi i najbrzi nacin podizanja performansi u MThreading aplikacijama i za MTasking. Aplikacije koje zavise od broja jezgara i koje se odlicno paralelizuju su recimo Rendering aplikacije, a one su uglavnom totalno nezahtevne po pitanju kesa. Aplikacije koje traze i jezgra i veliki kes su dosta redje i to je recimo 7zip ali to priznaces i nije od prevelikog znacaja osim za neko benchmarkovanje. Tesko da neko "profesionalno" prepakuje fajlove po ceo dan. :)

Sa druge strane MTasking nije isto sto i Mthreading. U slucaju Mtaskinga uvek je bolje imati vise jezgara pa makar ona bila sa manje kesa jer veci broj lanje zahtevnih aplikacije tecnije rade i manje zagusuju CPU ako ima vise jezgara. To je onaj opsti osecaj brzine kad radis nesto na masini a atvoreno je 5-6 aplikacija, Chrome sa 20 tabova itd. Cela industrija je odavno u tom fazonu, Mobilni koji nosis u dzepu, tableti, Apple, bukvalno svi ukljucujuci i Intel, samo AMD svira svoju pricu. Bice da je vecina u pravu, a ne manjina.

Sto se buducnosti tice postoji tu jos jedan detalj. Povecanjem broja jezgara, a zavisno od stepena mogucnosti paralelizacije procesa dolazimo do sve manjih dobitaka. Amdahlov zakon ovo lepo objasnjava. Pogledaj ovaj kratak text. Igre se sigurno teze paralelzijju od tile based renderinga koji je sa koeficijentom od sigurno blizu 99%. Kod zadatake gde je rezultat jedne operacije pocetni podatak za sledecu paralelizacija je 0%. To su neki extremi. Zato i ne cudi sto 7950x nije nista brzi od 7600x u igrama (jeste minimalno sbog vise kesa), ali jeste znacajno u Cinebench.

Poslednja izmena:
Alo bre ljudi, pričaze kao ds su Intel, AMD, Nvidia, Apple.......... tu u ime nauke i poboljšanja ljudskig roda a ne da prave novac za svoje deoničare. i direktore.
Nek se oni samo kolju oko nekoliko Fps-a a mi ćemo i dalje da kupujemo šta hoćemo i šta možemo da platimo i usput da kukamo kako baš moramo.

Normalno da cemo da kukamo, pa nismo ludi da dajemo 500 ili 700eur za CPU, to sto kupimo do 300eur to je to, dalje nemoze, nedam, odbijam :)

Sta mislite o ovome?
1.jpg

Vidim uporedili sa 5800X3D.

Sta mislite o ovome?
Pogledajte prilog 357155

Vidim uporedili sa 5800X3D.
A sa cime drugim su mogli porediti, ne sa 7000 serijim jer nije bila predstavljena. Isto tako AMD je 7000 seriju poredio sa Intel 12000. Ne sumnjaj da znaju i jedni i drugi kako nova konkurentska serija radi, ali nisu smeli da objave rezultate jer bi krsili NDA i 100 cuda. Nikada to nije bilo drugacije. Dguro, sva ta poredjenja i jednih i drugih, to je marketing, kad predstave i vidimo testove onda je to jedino sto se vazi i sto je bitno ;)

El tacno ovo gore Gulf?
Mislio sam misljenje o razlici, cenama. Inace mi se nista ovo ne svidja, 95C je mozda normalna temperatura na Marsu.

El tacno ovo gore Gulf?
Mislio sam misljenje o razlici, cenama. Inace mi se nista ovo ne svidja, 95C je mozda normalna temperatura na Marsu.
Za cene pojma nemam. Samo kažem da se greju i AMD i Intel, a i da su dobri i jedni i drugi, tj performanse su im dobre. E sada što su te temperature postale normalne, to se i meni ne dopada.

Znamo kako je radio.
Zasto mu ne bih verovao?

Mene zanima koja pasta i na koliko vremenskog perioda će se morati menjati ako je 95c normalna temperatura

Kako stoje stvari, na kraju ce stvarno biti tu negde sa performansama (negde jaci, negde slabiji, zavisno od tipa taska).

Izvesno da je narativ koji ce AMD forsirati buducnost platforme (Raptor Lake je vec sada izvesno poslednji korak za socket, dok ce Zen4 dobiti makar dva naslednika na AM5). Ok, ne iskoriste svi kupci tu mogucnost, ali sa iskustvom na AM4 verovatno ce u ovoj generaciji taj procenat skociti.

13700KF 384$ - 7700x 400$ 8c+8e vs. 8c+0e
13600KF 294$ - 7600X 300$ 6c+8e vs 6c+0e
:ROFLMAO:

Mene zanima koja pasta i na koliko vremenskog perioda će se morati menjati ako je 95c normalna temperatura
Dobre paste neće imati nikakvih problema, na laptopovima je ta temperatura više norma nego iznimka. I sada idu do 90-95c bez mnogo trotlovanja a jako retko se i dešava da to traje duže vreme.

Od 14000 serije i Intel ide na modularni dizajn ali ne odustaje od E jezgara. Modularni dizajn je takodje buducnost i defakto standard u industriji. Sto se ticeo E jezgra, ona su najlaksi i najbrzi nacin podizanja performansi u MThreading aplikacijama i za MTasking. Aplikacije koje zavise od broja jezgara i koje se odlicno paralelizuju su recimo Rendering aplikacije, a one su uglavnom totalno nezahtevne po pitanju kesa. Aplikacije koje traze i jezgra i veliki kes su dosta redje i to je recimo 7zip ali to priznaces i nije od prevelikog znacaja osim za neko benchmarkovanje. Tesko da neko "profesionalno" prepakuje fajlove po ceo dan. :)

Sa druge strane MTasking nije isto sto i Mthreading. U slucaju Mtaskinga uvek je bolje imati vise jezgara pa makar ona bila sa manje kesa jer veci broj lanje zahtevnih aplikacije tecnije rade i manje zagusuju CPU ako ima vise jezgara. To je onaj opsti osecaj brzine kad radis nesto na masini a atvoreno je 5-6 aplikacija, Chrome sa 20 tabova itd. Cela industrija je odavno u tom fazonu, Mobilni koji nosis u dzepu, tableti, Apple, bukvalno svi ukljucujuci i Intel, samo AMD svira svoju pricu. Bice da je vecina u pravu, a ne manjina.

Sto se buducnosti tice postoji tu jos jedan detalj. Povecanjem broja jezgara, a zavisno od stepena mogucnosti paralelizacije procesa dolazimo do sve manjih dobitaka. Amdahlov zakon ovo lepo objasnjava. Pogledaj ovaj kratak text. Igre se sigurno teze paralelzijju od tile based renderinga koji je sa koeficijentom od sigurno blizu 99%. Kod zadatake gde je rezultat jedne operacije pocetni podatak za sledecu paralelizacija je 0%. To su neki extremi. Zato i ne cudi sto 7950x nije nista brzi od 7600x u igrama (jeste minimalno sbog vise kesa), ali jeste znacajno u Cinebench.

Nekako sam posmatrao iz perspektive 8p/8e. Ustvari bi 4p/24e imao više smisla za neki workstataion koji bi služio i za renderovanje.

@CountMike
Znači kod nas kreću od 54.999RSD AKCIJA

Mislim da će i AMD morati da spusti cene kad popusti ovaj hajp Rajzen revolucije i da krene da pravi i neke procesore kao što je bio r3 3300x

Ako ništa drugo, bar se više ne moramo baviti sa overklovanjem novih procesora i grafičkih.

Hajp i jeste, joša ako bude nestašice za neko vreme pa onda uđe još prodavaca, moraće cene dole, ovo se uvek događa. Veča briga su cene mpatičnih ploča i DDR5. Da je samo do processora, 50-100€ ne bi bio veliki šrpblem ali tako je to kod svih smena generacija.

Eno svuda ima procesora, 7600x, 7700x, ne vidim nestasicu, doduse malo to kosta, al' sta sad da se radi, AMD je to :)

Nestašica u vidu broja proizvedenih komada zati polaze od samo 4 bazna modela a naj jeftiniji prvo odlaze.

Ovo sad je mutljavina, i kod jednih i kod drugih...prelazni rok. Zen 5 stiže već 2024, taman kad se ljudi naviknu na Zen 4, lol. Ne znam kad su ovi planirali Meteor Lake...to će da bude zanimljivo. Dotle...sviranje spolovilu. Daj šta daš, da se pregura dotle...

U pocetku verujem da ce se skuplji modeli bolje prodavati zbog cene ploce i memorije. Ako ploca kosat 250 i memorija 200-250 to je minimalno 450-500eur.
500eur + 365eur za 7600x=865eur
500eur + 485eur za 7700x=985eur
itd. kapiras u kom pravcu razmisljam. Za dodatnih 14% dobijas 33% vise jezgara. Tesko da mogu poverovati da ce neko dadi 865EUR za kombo CPU+ploca+32GB i biti zadovoljan sa 6 jezgara. Ko daje te pare vrlo verovatno preskace i 7700X i ide na 7900x

Pa mora od nečega da se pođe, posle dolazi usavršavanje

Ovo sad je mutljavina, i kod jednih i kod drugih...prelazni rok. Zen 5 stiže već 2024, taman kad se ljudi naviknu na Zen 4, lol. Ne znam kad su ovi planirali Meteor Lake...to će da bude zanimljivo. Dotle...sviranje spolovilu. Daj šta daš, da se pregura dotle...
Za pocetak "isutas" taj 10400F iz te B560 ploce :) (da ne davi na 2666Mhz jer stvarno ne znam sta ce ti 3733 memorija na tom CPU kad ne moze bez Z ploce), stavis 11400F i pojacas sa jos 16GB memorije ako mozes. Sa tim ima da guras jos 2-3 godine. Jos bolje "udas" 16GB DDR4 3733 memorije nekom "entuzijasti" koji veruje u dobitak od 3-5% i "overclock" i stavis obicnu CL16 ili CL17 2x16GB DDR3200.

Nazad
Vrh Dno