Sedim i gledam ove rezultate vezane za procesore. I postavljam sebi pitanje: Koja je svrha svega ovoga? Čemu skok od koliko god procenata u performansama? Kome ovo treba sem ljubiteljima hardvera generalno i onima koji iz sporta vrte benchmark-ove?
Kao vlasnik 5950X ne vidim svrhu za apgrejdom sigurno narednih 5 godina, a možda i jače, kao što sam i svoj stari 4790k mrcvario 6 i kusur godina. I taj 5950X koji sam pazario prošle godine je overkill, ali sam ga pazario jer sam u tom trenutku koristio još uvek CPU rendering i hteo sam da imam solidan procesor za to, iako sam znao da ću u potpunosti preći na GPU rendering kroz neko vreme. CPU rendering umire sem u slulčaju nekih koji se koriste za arhitekturu, ali kako stvari stoje i oni će uskoro preći kada je jedan V-Ray prešao. I sva kreativna indrustrija (od koje se očekuje da pazari najskuplje procesore jer su "profesionalci") se kreće u pravcu GPU akseleracije, tako da bilo koji procesor srednje klase sa 6-8 jezgara bio AMD ili Intel za POSAO završava POSAO. Zato ni na jednom od poznatih YT kanala nećete videti tipa testove za Adobe Premiere, DaVinci Resolve, After Effects, itd. Videćete testove onoga što se koristi samo za pozicioniranje kao što je Cinebench koji koristi zastareli CPU based render iz Cinema 4D, koji niko u trenutnoj situaciji ne koristi u realnom životu. Takođe, renderovati Blender Classroom scenu na procesoru je suludo kada nVidia sa OptiX Denoiser-om to uradi ruku na srce 30 puta brže. Ovo nekako izgleda kao marketing koji Apple primenjuje, da iskusno zaobilazi stvari koje im nisu od interesa i u kojima imaju malo slabije performanse. I njihov čip M1 Ultra se vodio kao čip za 3D umetnike, ali je jedna nVidia RTX 3070 brisala patos sa njim što se GPU performansi tiče.
CPU tržište hardvera već davno lupilo u neki plafon gde softver ozbiljno kaska i mislim da se ovo neće izjednačiti još dugo vremena. Mislim da je mnogo zanimljivije za ljubitelje hardvera da pazare nešto drugačije i zanimljivije u vidu Apple Silicone-a na primer, nego što će dodati novac za skokove od 10% više performansi koje PO MENI nemaju nikakvu svrhu. Da ne kažem što će nam trebati sve jača i jača napajanja i duboki džepovi za račune struje (pogotovu za nadolazeću energetsku krizu). Kod kolege sam probao Mac Studio i prosto ne mogu da verujem da kutija koja je malo veća od Intel NUC-a pruža performanse i osećaj u radu kakav ogroman desktop ne može da pruži. A pritom troši struje malo više od punjača za telefon.
Kod Linusa videh rezultate da je tipa CS:GO skočio sa 600 na 800 FPS-ova. Ok, super, igrajte se u tih 600 i 800 FPS, nemam ništa protiv, kad probijete hiljadu FPS, kapiram da će to biti cool kao neki achievement. U međuvremenu, ovaj video je jako vredan pažnje po meni da se pogleda, za nas hardware entuzijaste: