Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Intel ima svoje fab i moze da stancuje toni i3/i5 cpu po mizernoj ceni, za AMD ne znam jel je u mogucnosti, mozda kasnije ali i tad cena ploca je suluda jednostavno

Amd 7900x+ itekako ima smisla kupovat samo ako ti treba za multithread posao, AVX512 itd...... ovako nikako, jednostano sve je preskupo

Stigao u prodaju. 7950X kosta 5000 juana iliti malo preko 710 evra/dolara.

Napraviće on delider za Ryzen kao što je za Intel napravio. Tako da će delidovanje biti lagano.

Kao sto same cene kazu nema smisa stavljati 7600 7700 u x670 ploce

Ne samo da je temperatura uklonjena kao faktor (generalno), i nego je i jacina hladjenja uklonjena kao faktor (za trenutni gaming).

Der8auer i GamersNexus pokazali 50-100MHz throttle-ovanje na svakih 25c za novi ryzen. Uzimajuci u obzir da trenutne igre ne furaju procesore koliko profesionalni programi, nece biti nikakve razlike izmedju osrednjog jeftinijeg vazdusnog kulera i top najskupljeg AIO.

Samo u malim SFF kucistima i profesionalnom radu gde potrosnja ide u nedogled ce biti razlike.

Samo kontrola buke i potrosnja su ostali kao faktor, a za igre ni potrosnja. Samo je buka ostala da se podesava za igre (bilo fiksne brzine ventilatora, krive koje pokrecu ventilator jace >95 odnosno nikad, ili ECO mode, fiksni clock-ovi, undervolt [sa zrtvovanjem performansi]).

Velike promene na pomolu, bice zanimljivo videti kuda budu isle stvari, a za gaming svejedno nema svrhe ne uzeti ryzen 7000 x3D cache chip-ove kad budu izasli. Uklanjanje uskog grla memorije kao faktor, je previse dobro za propustiti.

Poslednja izmena:
Kao sto same cene kazu nema smisa stavljati 7600 7700 u x670 ploce
Cela AM5 platforma trenutno je totalno neisplativa. Tamo negde za godinu dana ce biti mooozda druga prica.
Takodje, nisam siguran koja termalna pasta ce da voli konstantno przenje na 95 stepeni ili sam mozda neobavesten!? :D

Poslednja izmena:
Malo 7700x akcije:

Zanimljivo da je u igrama bio topliji od 12700K iako je vukao manje struje...ali su temperature ipak bile ok.

Izvinjavam se za mali off, ali nakon ovakvog videa stvarno ne znam kako iko moze da kaze da je R7 5800x "uspeh" ili "konkurentan za gaming".

Kod Mađara:
21AC60A7-DCDA-4642-93B5-E37FB81E33D7.png

Uffff, ~410e za 7600x...

Sedim i gledam ove rezultate vezane za procesore. I postavljam sebi pitanje: Koja je svrha svega ovoga? Čemu skok od koliko god procenata u performansama? Kome ovo treba sem ljubiteljima hardvera generalno i onima koji iz sporta vrte benchmark-ove?

Kao vlasnik 5950X ne vidim svrhu za apgrejdom sigurno narednih 5 godina, a možda i jače, kao što sam i svoj stari 4790k mrcvario 6 i kusur godina. I taj 5950X koji sam pazario prošle godine je overkill, ali sam ga pazario jer sam u tom trenutku koristio još uvek CPU rendering i hteo sam da imam solidan procesor za to, iako sam znao da ću u potpunosti preći na GPU rendering kroz neko vreme. CPU rendering umire sem u slulčaju nekih koji se koriste za arhitekturu, ali kako stvari stoje i oni će uskoro preći kada je jedan V-Ray prešao. I sva kreativna indrustrija (od koje se očekuje da pazari najskuplje procesore jer su "profesionalci") se kreće u pravcu GPU akseleracije, tako da bilo koji procesor srednje klase sa 6-8 jezgara bio AMD ili Intel za POSAO završava POSAO. Zato ni na jednom od poznatih YT kanala nećete videti tipa testove za Adobe Premiere, DaVinci Resolve, After Effects, itd. Videćete testove onoga što se koristi samo za pozicioniranje kao što je Cinebench koji koristi zastareli CPU based render iz Cinema 4D, koji niko u trenutnoj situaciji ne koristi u realnom životu. Takođe, renderovati Blender Classroom scenu na procesoru je suludo kada nVidia sa OptiX Denoiser-om to uradi ruku na srce 30 puta brže. Ovo nekako izgleda kao marketing koji Apple primenjuje, da iskusno zaobilazi stvari koje im nisu od interesa i u kojima imaju malo slabije performanse. I njihov čip M1 Ultra se vodio kao čip za 3D umetnike, ali je jedna nVidia RTX 3070 brisala patos sa njim što se GPU performansi tiče.

CPU tržište hardvera već davno lupilo u neki plafon gde softver ozbiljno kaska i mislim da se ovo neće izjednačiti još dugo vremena. Mislim da je mnogo zanimljivije za ljubitelje hardvera da pazare nešto drugačije i zanimljivije u vidu Apple Silicone-a na primer, nego što će dodati novac za skokove od 10% više performansi koje PO MENI nemaju nikakvu svrhu. Da ne kažem što će nam trebati sve jača i jača napajanja i duboki džepovi za račune struje (pogotovu za nadolazeću energetsku krizu). Kod kolege sam probao Mac Studio i prosto ne mogu da verujem da kutija koja je malo veća od Intel NUC-a pruža performanse i osećaj u radu kakav ogroman desktop ne može da pruži. A pritom troši struje malo više od punjača za telefon.

Kod Linusa videh rezultate da je tipa CS:GO skočio sa 600 na 800 FPS-ova. Ok, super, igrajte se u tih 600 i 800 FPS, nemam ništa protiv, kad probijete hiljadu FPS, kapiram da će to biti cool kao neki achievement. U međuvremenu, ovaj video je jako vredan pažnje po meni da se pogleda, za nas hardware entuzijaste:

Ako se realno pitamo čemu sve to onda mnogo stvari na ovom svetu podpada pod tu kategoriju...ali savet da je možda bolje kupiti Apple silicone...od mene jedno veliko ne hvala...

Ako se realno pitamo čemu sve to onda mnogo stvari na ovom svetu podpada pod tu kategoriju...ali savet da je možda bolje kupiti Apple silicone...od mene jedno veliko ne hvala...
Ja sve ovo pišem hardverski entuzijasta koji je Intel Fanboy koji poseduje AMD, a oduševljen je Apple Silicone-om. Iz toga možeš da zaključiš da sam širokih pogleda na svet i situaciju na tržištu. Od računara živim od 2007. godine i koristim ga 95% vremena za rad. Uvek se trudim da pazarim kvalitetan hardware i iz njega izvlačim maksimum.

Možda si pogrešno razumeo ono što sam napisao u prethodnom postu. NE VIDIM SVRHU ovoga zato što ne poznajem niti jednu osobu koja koristi Cinema 4D CPU renderer, isto kao i Blender CPU renderer. Isto tako, ne znam ni jednu osobu koja sedi ceo dan i zipuje fajlove, pa mu ubrzanje od 20% u zipovanju znači nešto u životu. Handbrake je CPU transkoder koji koriste ljudi koji ne koriste Adobe paket , a svi oni koji koriste Adobe koriste Adobe Media Encoder koji koristi GPU akseleraciju. Hajde da kažemo da njih i ima. Hoću da kažem da ako se sva ta konjska snaga ne može upotrebiti u realnom životu i situacijama je beskorisna konjska snaga. Kao da si došao na seoski put od tucanika da teraš Lamborghini. Za razliku od toga na ovom screenshot-u možeš da vidiš šta REALNI generacijski skok donosi. Ovo ljudima koji žive od računara baš baš puno znači. Dva dana renderinga postaju jedan dan. Da ne kažem one koji su trajali i po par nedelja (iz ličnog iskustva). To su stvari koje se koriste u realnom životu, i benefite vide svi ljudi koji koriste bilo koju vrstu GPU akseleracije. Ovo je prosečan skor. Razlike u maksimumima i minimumima su još veće, naravno i u slučaju različitih modela različitih proizvođača. gpu-octane.jpg

Poslednja izmena:
A jel rapot Lake event ide danas ili sutra?
Trebao je da bude ali je odlozen za 20.10 polomio sam se da napravim rezultate neke za danas i pre 5 dana javljaju odlozeno.
Cela AM5 platforma trenutno je totalno neisplativa. Tamo negde za godinu dana ce biti mooozda druga prica.
Takodje, nisam siguran koja termalna pasta ce da voli konstantno przenje na 95 stepeni ili sam mozda neobavesten!? :D
Ne znam cudno mi je vas sto je toliko mnogo stepeni dobio Roman sa onim direct die om, ali *** sta je tu je valjda ce uskoro da mi stigne 7950x pa cu videti

Kod Linusa videh rezultate da je tipa CS:GO skočio sa 600 na 800 FPS-ova.
Stiv sa GN vec ima naziv za 1000+ fps: "kilofrejm."

Kako stvari stoje u US je jos i ok preci na nove platforme ako sacekaju b650/b760 ploce. Al u Evropi cene su toliko sulude (7600x+najjeftinija x670 ploca+mid-range vazdusno hladjenje+neka ok ddr5 memorija 1000+ jura ***) da ne vidim smisao prelaska sem ako nekom bas bas trebaju novi procesori ili ako je hardcore entuzijasta.

NE VIDIM SVRHU ovoga zato što ne poznajem niti jednu osobu koja koristi Cinema 4D CPU renderer, isto kao i Blender CPU renderer. Isto tako, ne znam ni jednu osobu koja sedi ceo dan i zipuje fajlove, pa mu ubrzanje od 20% u zipovanju znači nešto u životu. Handbrake je CPU transkoder koji koriste ljudi koji ne koriste Adobe paket , a svi oni koji koriste Adobe koriste Adobe Media Encoder koji koristi GPU akseleraciju. Hajde da kažemo da njih i ima. Hoću da kažem da ako se sva ta konjska snaga ne može upotrebiti u realnom životu i situacijama je beskorisna konjska snaga.
Tako je.
Još veća, možda i najveća budalaština u ovoj višegodišnjoj epidemiji besmislene patkometrije, od koje gle čuda mnogi ljudi i žive, je svakako benčmarkovanje Photoshopa i Lightrooma. Ljuidima koji se ne bave fotografijom teško možeš objasniti kakva je glupost Puget Benchmark paket, dakle totalna i beskorisna glupost čija skripta nema nikakve osnove sa stvarnim radom u pomenutim programima. Merimo nešto radi merenja da bi se reklo da se kao u nešto razumemo ali ustvari nemamo pojma i sve je to radi marketinga ali tiću burazeru, kešić sipa. U 95% situacija korisnik ne čeka na neku operaciju u PS i LR, vec ti programi čekaju korisnika. Adobe je nužno zlo, ima dobrih alternativa, u mnogim stvarima i boljih, međutim navike su ostale kod većine ljudi, teško se menja workflow. Srecom third party plagići kao što su Nik i Topaz paketi su odavno počeli da koriste GPU, što je i dalje misterija za Adobe. Sve sto vam treba za PS i LR, da ono lete, je 6-8 fizickih jezgara, 32gb rama i dva ssd-a. Svako drugo mlatimudisanje i mudomršenje su ✂️🐏
🐏✂️

Sedim i gledam ove rezultate vezane za procesore. I postavljam sebi pitanje: Koja je svrha svega ovoga? Čemu skok od koliko god procenata u performansama? Kome ovo treba sem ljubiteljima hardvera generalno i onima koji iz sporta vrte benchmark-ove?

Kao vlasnik 5950X ne vidim svrhu za apgrejdom sigurno narednih 5 godina, a možda i jače, kao što sam i svoj stari 4790k mrcvario 6 i kusur godina. I taj 5950X koji sam pazario prošle godine je overkill, ali sam ga pazario jer sam u tom trenutku koristio još uvek CPU rendering i hteo sam da imam solidan procesor za to, iako sam znao da ću u potpunosti preći na GPU rendering kroz neko vreme. CPU rendering umire sem u slulčaju nekih koji se koriste za arhitekturu, ali kako stvari stoje i oni će uskoro preći kada je jedan V-Ray prešao. I sva kreativna indrustrija (od koje se očekuje da pazari najskuplje procesore jer su "profesionalci") se kreće u pravcu GPU akseleracije, tako da bilo koji procesor srednje klase sa 6-8 jezgara bio AMD ili Intel za POSAO završava POSAO. Zato ni na jednom od poznatih YT kanala nećete videti tipa testove za Adobe Premiere, DaVinci Resolve, After Effects, itd. Videćete testove onoga što se koristi samo za pozicioniranje kao što je Cinebench koji koristi zastareli CPU based render iz Cinema 4D, koji niko u trenutnoj situaciji ne koristi u realnom životu. Takođe, renderovati Blender Classroom scenu na procesoru je suludo kada nVidia sa OptiX Denoiser-om to uradi ruku na srce 30 puta brže. Ovo nekako izgleda kao marketing koji Apple primenjuje, da iskusno zaobilazi stvari koje im nisu od interesa i u kojima imaju malo slabije performanse. I njihov čip M1 Ultra se vodio kao čip za 3D umetnike, ali je jedna nVidia RTX 3070 brisala patos sa njim što se GPU performansi tiče.

CPU tržište hardvera već davno lupilo u neki plafon gde softver ozbiljno kaska i mislim da se ovo neće izjednačiti još dugo vremena. Mislim da je mnogo zanimljivije za ljubitelje hardvera da pazare nešto drugačije i zanimljivije u vidu Apple Silicone-a na primer, nego što će dodati novac za skokove od 10% više performansi koje PO MENI nemaju nikakvu svrhu. Da ne kažem što će nam trebati sve jača i jača napajanja i duboki džepovi za račune struje (pogotovu za nadolazeću energetsku krizu). Kod kolege sam probao Mac Studio i prosto ne mogu da verujem da kutija koja je malo veća od Intel NUC-a pruža performanse i osećaj u radu kakav ogroman desktop ne može da pruži. A pritom troši struje malo više od punjača za telefon.

Kod Linusa videh rezultate da je tipa CS:GO skočio sa 600 na 800 FPS-ova. Ok, super, igrajte se u tih 600 i 800 FPS, nemam ništa protiv, kad probijete hiljadu FPS, kapiram da će to biti cool kao neki achievement. U međuvremenu, ovaj video je jako vredan pažnje po meni da se pogleda, za nas hardware entuzijaste:

Generacijski dobici se akumuliraju i posle 5-10 godina dobiješ 2 puta bolje preformanse.
Ja sam imao i7 2600 godinama, pa sam prešao na 3800x i trajanje ful bilda mi se smanjilo sa npr 15 na 7 minuta (neke cifre iz glave). I stvari koje nikad nisam hteo da radim lokalno nego sam uvek slao na CI su postale dovoljno brze u lokalu.
Npr pre nikad nisam puštao neke testove lokalno, sad to radim redovno jer je postalo dovoljno brzo.

Tako da svaki pomak je dobar. Hardver postaje brži programi postaju kompleksniji i sve polako ide napred.

Mislim da malo preterujete. Dok je Intel davao na kašičicu po 3-5% bolje performanse, bilo je kuknjave. Sad ne valja ni kad je 30-40%.
Ok, ove budalaštine sa 300W i 100C su klasično nadmetanje čiji je veći, ali se baš zbog tog nadmetanja i dešava nešto u poslednjih par godina. Slažem se i za ovo što Marti kaže za photoshop i za mnoge druge programe, usko grlo je korisnik. 50% bolje performanse na kraju dana donesu uštedu od 10minuta. Ali sa druge strane ima i nas koji koristimo cpu rendering ili nekome trebaju sve moguće performanse za compiling, da ne pričam o podršci za 128gb ram-a npr. U vreme haswell-a to je bila misaona imenice za consumer cpu.

Ono što se promenilo od pre 10 godina je što sad svi misle da moraju da imaju najbolje. Zamutila se voda od kako ne postoji hedt.
Nekad je 4790k bio dovoljan za 95% ljudi i nisu ni razmišljali o 4960x osim ako nisu znali da im treba više pci-e linija ili više rama.
Ovo ima prednosti i mane. Za nekoga kome treba dosta memorije i što više jezgara, ryzen je mnooogo jeftiniji nego nekad xeon-w i cela ta platforma.
Sa druge strane, PC za 500-600e je postao misaona imenica.

Tačnije nije misaona imanica B550+5600+16gb rama ili Intel pandan, slične cene i performanse. To ionako završava posao 90% ljudi.

Zanimljiv mi je "zaokret" u razmisljanju svih onih koji su godinama velicali AMD i Cinebench. Jos sa Zen 1 i Zen + i Zen 2 jedini argument je bio Cinebench score AMD procesora, dzaba sto su svuda i uvek gubili u igrama (realno najbitniji faktor za prodaju). Prvi procesor posle 2006. koji je AMD napravio, a da je bio brzi od Intela u igrama (a to je ono najbitnije da se ne lazemo) je serija 5000, i naravno ODMAH smo dobili start cenu od 300EUR. Da se razumemo odlican CPU tada 5600x, to ne sporim. Od tog momenta narednih par meseci ide "opste slavlje" i velicanje AMD-a (iako su objektivno "odrali" kozu sa ledja svima, a procesora nije bilo ni za lek da se kupi) sve negde do pojave 12600k i tu krece tajac, sto bi rekli "u Londonu muk". Od tog momenta Cinebench za AMD fanatike vise nije "sveti gral" i u pitaju je "vizija" i neke "opste performanse" i multicore CPU tipa 5950x za 600+ eur. Odjednom je to ono sto svima treba, samo ne znam za sta, posto im za Cinebench vise ne treba. E nama ostalima 12600k donosi sve sto treba i u igram i u Cinebenchu (zbog E jezgara) i predstavlja jedan "all arround" proizvod po meri 99% korisnika, tj. za 99% ljudi je to neki maximum koji im ikada moze trebati. Zatim nude u nizem cenovnom segmentu 12400 na koji AMD tek tada reaguje sa 5600 non X koji ne bi dobili za 200eur da nije bio iznudjen od strane 12400. U jos nizem segmentu tu je 12100 itd na koji AMD sa R5 5500 svakako nije odgovorio. Intel dakle pokriva 99% procesora u koracima po 100eur, sa 12100, 12400, 12600k. Zasto sve ovo pisem? Zbog toga sto je AMD u svojevrsnom "transu" i ne ide najboljim putem. Za igre treba 6, mozda max 8 jezgara i sto vise kesa (videli smo 5800 3D) i tu je kraj, a za MT i Rendering E jezgra su ocigledno pravi put. Sta nam za mesec dana sledi, da malo pojasnimo, slede 13100, 13400 i 13600k. Dalje da ne idemo sa redjanjem modela jer to je u onih 1% kupaca. Jedan procesor kao 13400 sa 6P/12t + 4E/0t uz cenu od oko 200eur ce biti skoro pa sve sto nekome treba. Uz plocu za 120-150eur (radi na postojecim LGA 1700), opciono jeftiniju DDR4 memoriju (moze i skuplja DDR5) da i ne govorimo. AMD nema sta da uradi sa 7000 serijom osim da spusta cenu za po 100EUR dole svakom od procesora u seriji. Prosto mi je zao sto se ocigledno sve ponovo namesta u korist Intela. Nije to dobro nizakoga od nas. Nazalost Intel je mocan, ima svoje fabrike, oni mogu u 10nm da "krljaju" jeftine CPU od 100 i 200eur da sve prsti. AMD moze samo da zakupljuje ogranicene i ocigledno preskupe TSMC kapacitete (da podsetimo Nvidia se vraca na TSMC). U slucaju kada AMD ima koncept vec duzi niz godina procesor sa vise odvojenih celina, tj. jezgra koje nije monolitno, mene prosto cudi sto to ne koriste do maximuma, pa je jedan u 5nm a drugi u 12nm. To je jedini slobodan jeftin kapacitet, setimo se 1600AF za 85$ u 12nm. Zamislimo sada jedan 7600, ali malo drugaciji, osnova 6c/12t za 250eur (nije da ne mogu skinuti cenu) + jedno 50eur u cistih 8c/0t osvezenih u vidu "reciklirane" Zen+ (eventualno Zen 2) arhitekture u 12nm. To bi vec imalo itekakvog smisla protiv 13600k za slicnih 300EUR. Bas se raspisah. Da skratim. AMD ce pod hitno morati ici u istom pravcu P i E jezgara jer cela industrija ide u tom pravcu, ali bukvalno cela.
Mozda je problem sto za 25 godina direktnog druzenja sa kompjuterima imam malo drugaciju sliku od vecine, pamtim i neka druga vremena, neke Pentiume, Celerone 300A itd. Osim par svetlih trenutaka za AMD u vidu Athlon/Duron procesora (2-3 godine ) i prvih A64 (2-3 godine) imali su postan period sve do Ryzen 5000 serije. ne bi voleo da opet procerdaju vezanih 5 godina "presabirajuci" svoju strategiju razvoja.

Poslednja izmena:
Ovo izludjivanje su tražili kupci, koji hoće 1500 fps u CS Go i kojim već igrama. Pa onda i Raptor Lake i novi AMD se teško hlade. Ali bitno da ide na 5.8ghz i da gura single core boost da može se igra u milijardu frejmova. :D

Ovo izludjivanje su tražili kupci, koji hoće 1500 fps u CS Go i kojim već igrama. Pa onda i Raptor Lake i novi AMD se teško hlade. Ali bitno da ide na 5.8ghz i da gura single core boost da može se igra u milijardu frejmova. :D
Normalo kad su naterali Boost do bezmalo 6Ghz utrkujuci se za 5%. Pokidase sa potrosnjom. Ovaj sada skok u ovoj generaciji sto gledamo to je samo zbog podignutog takta i bukvalno fabrickog overkloka. To nikako nije dobro. Krivi su i revieweri zbog nacina testiranja. Naravno da razumem da bi izlolovali CPU da im treba tipa 720p uz 3090ti, ali to nije realno. Onda FPS ide na 300-400 ili 1000fps i tu dolazi do izrazaja kes i takt procesora vise nego bilo sta drugo. To nema nikakve veze sa performansama koje ce svako od nas sutra imati sa jednom 3090ti u realnom radu u 4k, ali to prodaje procesore. Dok dodjemo do toga da nam taj CPU 7950X "zatreba" sa svojom snagom proslo je bar 2 generacije i procesora i grafika i onda to svakako vise nije nizasta nego za kantu jer ga neki buduci i3 15100 bije po usima sa 60W potrosnje u igrama. Pogledajete ponosne vlasnike 3900x ili 3950x, sada mogu samo mogu d*pe da obrisu sa tim procesorom. Ako nisu 2019 renderovali za pare i otplatili taj CPU bukvalno su bacili sav novac za Cinebench score i takmicenje na forumu ciji je veci i nisu dobili nikakav future proof kome su se nadali.

Poslednja izmena:
Šta mislite, koliko će potrošnja ovih procesora, u kombinaciji sa potrošnjom novih grafičkih u vreme energetske krize uticati na prodaju i brzinu pada cena?

@GoranM 1 click = ECO mode za oba procesora i zelena je konfiguracija.

@A M G Nece uticati nikako. Dok ima struje, furace max, kad nema/ ako su nestasice, svi Nemci ce pritisnuti ECO mod, i imace naj-zelenije procesore, i pocasni bedz zelene partije. xD

Šta se to nas tiče? Pa mi smo ekonomski tigar.

Šta se to nas tiče? Pa mi smo ekonomski tigar.
MI cemo da stavimo nasviran Ryzen komp na formulu 1 i ima licno neki Arapski, Azerbejdzanski, Venezuelanski nafta/gas tajkun da vozi kroz zatvoren centar BG-a, da se vidi koliko ima se/moze se.

Ili jos bolje saradnja nekog domaceg mod-era + Hummer i onda marketinski stunt, da taj Vodeno/fazno hladjeni Ryzen na Hummer-u radi dostavu za Wolf/Glovo/Mister Di xD. U stvari sto jedan, nek bude par Ryzen Hummer-a i Par Raptor Lake Intel Hummer-a i Par Ada Lovelace Nvidia Hummer-a da razvoze par nedelja. xD Svaki u bojama zastava/zemalja sa naftom-gasom. Azerbejdzanska zastava je taman plavo-crveno-zeleno xD

Poslednja izmena:
Slažem se da je svaki pomak dobar, i da AMD nije uradio ovo što je uradio sa pojavom prvih Rajzena, teško da bi intel prešao 6 jezgara i 12 tredova i makao se iz mrtve tačke. Isto tako, da Apple nije napravio SoC kakav je napravio i otkačio Intel za procesorski deo njihovih sistema, Intelu bi teško palo na pamet da napravi P i E jezgra i tako krene u borbu protiv Rajzena pritom kopirajući Apple recept.

Ali isto tako mislim da realna upotreba procesora i takmičenja u klokovima i par FPS-a sve više i više služi samo kao marketinški materijal za prodaju, a manje kao neki nužno potreban napredak u industriji. I da se opet vratim na temu softvera. Softver ozbiljno kaska i mislim da ljudi koji žele ne mogu da iskoriste potencijal koji procesori pružaju. I struja again. Počećemo da koristimo napajanja od 1200W kao minimum, što je suludo. Pa čak su počeli da prave i nove kablove jer ne može toliko struje da se isporuči u određene komponente.

Normalo kad su naterali Boost do bezmalo 6Ghz utrkujuci se za 5%. Pokidase sa potrosnjom. Ovaj sada skok u ovoj generaciji sto gledamo to je samo zbog podignutog takta i bukvalno fabrickog overkloka. To nikako nije dobro. Krivi su i revieweri zbog nacina testiranja. Naravno da razumem da bi izlolovali CPU da im treba tipa 720p uz 3090ti, ali to nije realno. Onda FPS ide na 300-400 ili 1000fps i tu dolazi do izrazaja kes i takt procesora vise nego bilo sta drugo. To nema nikakve veze sa performansama koje ce svako od nas sutra imati sa jednom 3090ti u realnom radu u 4k, ali to prodaje procesore. Dok dodjemo do toga da nam taj CPU 13900KS "zatreba" sa svojom snagom proslo je bar 2 generacije i procesora i grafika i onda to svakako vise nije nizasta nego za kantu jer ga neki buduci R3 9300x bije po usima sa 60W potrosnje u igrama. Pogledajete ponosne vlasnike 10920X ili 10980xe, sada mogu samo mogu d*pe da obrisu sa tim procesorom. Ako nisu 2019 renderovali za pare i otplatili taj CPU bukvalno su bacili sav novac za Cinebench score i takmicenje na forumu ciji je veci i nisu dobili nikakav future proof kome su se nadali.
Malo sam ti FTFY editovao post da se dobije celokupna slika, i Intel i AMD su krivi za to sto pricas, ali vise volis da provuces AMD kroz blato ;)

Vrh Dno