Šta je novo?

Steam Deck

Nece, meni stoji expected delivery Q2 2022

To je jun :D

U poslednje vreme sam testirao Fedoru Silverblue, da vidim šta se može sa takvim (sličnim) OS pristupom i korišćenjem isključivo Flatpak i AppImage programa. I prilično sam zadovoljan. I na Mintu mi je većina iz ta 2 izvora. Tj. Deck zaista može da bude zamena za 2. PC (ako ne i prvi za neke korisnike).

Po meni najjaci adut ove "konzole" je taj sto za razliku od Sony/MS/Nintendo ne implementira nikakav vid zastite koji bi onemogucio korisnika da instalira razne homebrew aplikacije kao sto su drugi OS, emulatori itd. Svako moze da na njoj radi sta pozeli. Mislim da ce ovo biti pravi raj za developere kao sto je svojevremeno bio Original Xbox. Ja cu je sigurno uzeti jednog dana i sluzice mi kao prenosiva retro stanica posto obozavam da igram retro igre. Istina je da postoji Raspberry Pi, ali to je daleko od idealnog resenja, pogotovo sto N64, PS1 i Saturn emulacije nisu sjajne. Takodje postoji i gomila emulatora koji rade losije nego na Xbox-u starom 21 godinu. x86 PC upakovan u ovako malo kuciste omogucice da se teraju mnogo zahtevniji emulatori kao sto su npr. XEMU, RPCS3, Xenia itd.

Fali peglanja SteamOS-u, odnosno UI-u. Inače, iznenađen sam, očekivao sam lošije performanse na nekim naslovima.

Ja sam pod utiskom da je ovaj Deck predimenzionisan, te da ga neće biti nimalo prijatno držati u rukama u nekom malo dužem intervalu.

Verujem da će ti pre baterija "crći" nego što će zamor krenuti. ;)
Istina.

U moru informacija nedostaje pitanje eMMC-a koji se isporučuje uz osnovni model. Kakvog je kvaliteta, i koliki uticaj ima na performance? Kontam da vek baterije neće biti isti na modelu sa eMMC-om vs model sa nVME SSD-om.

Istina.

U moru informacija nedostaje pitanje eMMC-a koji se isporučuje uz osnovni model. Kakvog je kvaliteta, i koliki uticaj ima na performance? Kontam da vek baterije neće biti isti na modelu sa eMMC-om vs model sa nVME SSD-om.
Testirali su eMMC još pre koji mesec, Linus i ostali, niko see nije žalio, kao i za microSD što kažu da je neverovatno slična brzina loadovanja.

Verujem da će ti pre baterija "crći" nego što će zamor krenuti. ;)
Zavisi. Ja sam 178 cm, omanje sake nisam fizicki radnik tako da snage stiska nemam.
Igrao sam CoD Mobile ranije, posle 35-45 minuta krecu prsti da trnu a posle sat i po moram praviti pauzu.
Deck ima blizu 700g a telefon 170g. Jeste sa fizickim i bolje postavljenim dugmicima ali je 700g bas puno, barem meni.

Proci ce kao i VR iz istog razloga, VR judi nece da drze na glavi jer je neudobno, Deck je pretezak i glomazan.
Mejnstrim gejming mora biti udoban inace ode u niche vode gde su simulacije voznje, letenja, vr itd.

Kada ga naprave u 65% od ove velicine i 30% ove tezine mozda i budu veoma uspesni.
Ovako je samo jos jedan sjajan hemebrew uredjaj.

Zasto ljudi kupuju? Iz istog razloga sto sam ja kupio 3d stampac i sada skupljam elektricne alate.
Neko trosi na kafanu neko poput mene, neko na gejming gedzete. Svi imamo nesto na sta trosimo za nasu dusu iako nam realno ne koristi.
2 miliona koji su kupili deck ce ga koristiti manje od 5 sati ali im bio gust da kupe.

Sada radi i na Steam Decku, odnosno Linuxu :)

Imate na njegovom kanalu ostale testove.

Nešto sam zainteresovan za Steam Deck, ali nemam igara na Steamu puno, niti planiram da jurim AAA naslove na njemu. Interesuje me PS2, PS3, Switch emulacija (plus naravno starija, ali ne u toj meri). Upoznat sam svim ograničenjima i bagovima ove emulacije na Steam Decku i drugim mestima, pre svega me sa hardverskog gledišta interesuje da li biste preporučili nešto drugo ili Steam Deck za ovakvu namenu. Opcija je čak i da bude klasičan manji "tablet" i da se koristi preko DS3 ili DS4 kontrolera.

Nešto sam zainteresovan za Steam Deck, ali nemam igara na Steamu puno, niti planiram da jurim AAA naslove na njemu. Interesuje me PS2, PS3, Switch emulacija (plus naravno starija, ali ne u toj meri). Upoznat sam svim ograničenjima i bagovima ove emulacije na Steam Decku i drugim mestima, pre svega me sa hardverskog gledišta interesuje da li biste preporučili nešto drugo ili Steam Deck za ovakvu namenu. Opcija je čak i da bude klasičan manji "tablet" i da se koristi preko DS3 ili DS4 kontrolera.
Ako ćeš Switch emulaciju (kao i PS3) onda mora biti Windows-based uređaj. Za sve ostalo i Android tableti šiju. Steam Deck je najbolja opcija od svega trenutno na tržištu i, pre svega, najjeftinija.

Ako ćeš Switch emulaciju (kao i PS3) onda mora biti Windows-based uređaj. Za sve ostalo i Android tableti šiju. Steam Deck je najbolja opcija od svega trenutno na tržištu i, pre svega, najjeftinija.
RPCS3 radi i na Linuxu, a u nekim igrama su perfomanse bolje nego na Windowsu. Za Switch nisam siguran, nisam do sada ni znao da postoji emulator za njega.

Pre svega je bilo vezano pitanje za form factor, vidim da slični Windows uređaji koštaju i duplo više od Steam Decka, a i dalje imaju samo integrisane grafike. Switch emulacija radi, lošije nego na Windowsu naravno, PS3 isto radi, nisam ulazio u detalje šta sve i kako, ali očekujem značajna softverska poboljšanja ako SD bude popularan. Pre svega je pitanje ako ne planiram da igram faktički ništa sa Steama, da li postoji neka bolja alternativa za slične pare, što ne mogu baš da nađem.

Pre svega je bilo vezano pitanje za form factor, vidim da slični Windows uređaji koštaju i duplo više od Steam Decka, a i dalje imaju samo integrisane grafike. Switch emulacija radi, lošije nego na Windowsu naravno, PS3 isto radi, nisam ulazio u detalje šta sve i kako, ali očekujem značajna softverska poboljšanja ako SD bude popularan. Pre svega je pitanje ako ne planiram da igram faktički ništa sa Steama, da li postoji neka bolja alternativa za slične pare, što ne mogu baš da nađem.
Ne postoji trenutno, niti će je verovatno biti u skorije vreme. Ekipa iz Valve-a su ludi šta daju za $399.

Osim ako ne uspeš da uloviš neki prastari GPD Win ili nešto tome slično na oglasima (bilo je i kod nas na KP) ali je krajnje upitno ima li smisla to kupovati u 2022.

Šta mislite kada očekivati na KP, u domaćim prodavnicama, možda kod nekih mobilnih provajdera?

U domaćim prodavnicama, a pogotovo kod provajdera vrlo teško da bude..

A za KP cenim tek kad prođe nekoliko početnih talasa isporuke.

Šta mislite kada očekivati na KP, u domaćim prodavnicama, možda kod nekih mobilnih provajdera?
Krajem godine verujem, ako i tada. Egzotika je to kod nas.

To na stranu, video sam jedan model po oglasima u Pešti. 512GB varijanta, prodao se za ~€920 u roku od par sati.

i sa Q2 pomereno na:
Your expected order availability: After Q3 2022

Odgovaram na sva moguća pitanja, šta ima da ja namećem utiske. :)
  1. Da li je konzola teška u rukama i da li zamara kao što su pričali?
  2. Koliko traje baterija kada se igraju AAA naslovi ?
  3. Da li se greje i koliko?
  4. Kakav je kvalitet slike? Konkretno me zanima crna boja i pozadinsko osvetljenje.
  5. Da li Arch Linux koristi klasične Arch Linux repoe, ili imaju svoje steam deck repoe?

1. Da li je konzola teška u rukama i da li zamara kao što su pričali?
  2. Koliko traje baterija kada se igraju AAA naslovi ?
  3. Da li se greje i koliko?
  4. Kakav je kvalitet slike? Konkretno me zanima crna boja i pozadinsko osvetljenje.
  5. Da li Arch Linux koristi klasične Arch Linux repoe, ili imaju svoje steam deck repoe?
1. Meni lično nije uopšte teška. Štaviše nekako je baš lagana, neočekivano. Ogromna je ovako kad se vidi i drži ali onog momenta kad legne u šake kao da je neka magija u pitanju, odjednom sve nekako ima smisla. Neverovatna ergonomija. Pritom nisam ni nešto nenormalno visok ni nenormalno jak, običan kompjuteraš mršavko, mada jesam žilav. (na dedu, kažu mi)
2. Nisam još nešto mnogo igrao, baterija generalno baš skromna da ne kažem ******. Zavisi, Disco Elysium mi kaže 4h, Apex Legends 2.5h, ali baš varira od podešavanja, ako ograničiš na 30 FPS onda i potraje solidno, ako rokneš 60 onda pojede bateriju ko ništa. Ima dosta optimizacija, može se i sa TDP-om igrati, ali svakako ne traje baterija za neke maratone igranja. Ali nekako je čudno, ne doživljavam to kao nešto negativno jer je kao neki mali PC u pitanju (što suštinski i jeste), pravo je čudo da uopšte i postoji, tako da koliko god da traje baterija nekako mi je okej.
3. Umereno se greje i to samo na sredini gde je SoC, oko šaka ama baš ništa totalno hladan. Ventilator se stalno čuje ali nije sad nešto strašan. Zvučnici iznenađujuće solidni tako da se izmeša valjano, ne skiči, mada mislim da je bilo par serija gde je bilo faličnih modela pa su se ljudi žalili po Redditu. Ne bih rekao da je tih ali svakako tiši od većine gaming laptopova.
4. Ekran je odličan, baš odličan. Duboke crna, nisam primetio nikakav bliding po ćoškovima ili gde već, i osvetljenje odlično, ne znam u nitima koliko je ali baš impresivno. Za gaming baš uživanje, i rezolucija isto perfektna na ovu dijagonalu. Apex Legends izgleda izuzetno bez ikakvih dodatnih podešavanja, drži stabilnih 50 FPS. Nisam još mnogo ništa testirao ali što se toga tiče baš impresivna sprava.
5. Nisam stručan što se Linux stvari tiče ali ako mi iskucaš šta treba da čekiram mogu proveriti. :)

Elem, izuzetno zanimljivo iskustvo, nemam ga sa čime uporediti. Imam Switch, totalno druga liga (ekran je bolji za nijansu, isto), kao da se neko igrao što se koncepta tiče i da je na neku foru otišlo u proizvodnju. Apsurdno širok uređaj a opet nekako prirodno leži, pogled direktno pada na ekran pa se ni ne primeti koliko je zapravo predimenzionisana sprava. Ko može da nabavi stvarno vredi, pogotovo ako će se koristiti kao neki "dual boot" sistem, nema RDNA 2 laptop za manje od 1200 evra trenutno. Meni nije bilo mrsko da odem do Budimpešte da se nađem sa čovekom i da platim i skalpersku taksu.

A ovaj case što se dobija? Majko mila, totalno premium. Sve to na stranu, ima milion bagova i začkoljica i baš je nekako OS kao beta proizvod. Ništa sad užasno ali možda nekom zasmeta. Svaki čas nešto krpe ali nije baš upeglano, što je isto okej valjda, kako kome. Svakako nema nijednu ogromnu manu, ko može da iskoristi benefite uređaja će sigurno uživati valjano. Baterija, eto, zahteva nešto cimanja i "tvikovanja" ali mislim da ciljnoj grupi ovakvog uređaja to neće smetati. 60 FPS doduše baš pojede brzo mada sam ja stari konzolaš, meni je svakako neprirodno da vidim išta preko 30 FPS, krene znoj da me obliva.

Vrh Dno