Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ma spustio bih,mislim probacu.Dogreva i hodnik i jos jednu sobu.Da ne bude posle hladno tamo....

Sad sam zvao majstora, rekao mi da stavim duvanje na najslabije i da stavim temperaturu na 31 stepen, pa da vidim koliko će biti na izduvu.
Klasika sve ce da probaju prvo samo da nije njihov rad u pitanju.
Tako su meni prevrtali oci prvo kao "da odmah smo mi krivi sto smo montirali svi se ogradjuju) i na kraju su bili krivi losa montaza...
A to sto su ti rekli je glupost kod mene kulja vruce i kad je na turbo tako da to nema veze sa zivotom

Klima kad se podesi na par/nekoliko stepeni iznad temperature u prostoriji treba da povuče maksimalnu snagu, ili blizu toga i da duva vruć vazduh.

@zholinho temperaturu prostorija ne mozes da meris kontaktnim termometrom, jer tada meris temperaturu povrsine. Takodje ni temperaturu izduva. Stavi kako ti je rekao majstor, ali mora ona i na maksimum izduva da gura temp od 50-55C ukoliko je razlika izmedju setovane temperatura i temperature u prostoriji "velika" (bar 2C).

edit: pretece me Mitar

@zholinho temperaturu prostorija ne mozes da meris kontaktnim termometrom, jer tada meris temperaturu povrsine. Takodje ni temperaturu izduva. Stavi kako ti je rekao majstor, ali mora ona i na maksimum izduva da gura temp od 50-55C ukoliko je razlika izmedju setovane temperatura i temperature u prostoriji "velika" (bar 2C).

edit: pretece me Mitar
Da, skontao sam to da lose merim temperaturu.
Onda mozda i gura, al nisam dobro merio, mada čisto sumnjam, očekivano bi bilo da kontaktni termometar pokaze veću temperaturu.
Kupicu danas neki termometar normalni pa da probam. Nadam se da sam samo ja *****🙂

Da, skontao sam to da lose merim temperaturu.
Onda mozda i gura, al nisam dobro merio, mada čisto sumnjam, očekivano bi bilo da kontaktni termometar pokaze veću temperaturu.
Kupicu danas neki termometar normalni pa da probam. Nadam se da sam samo ja *****🙂
Proveri isto tako da ti ne radi neki economy ili low noise, tako je kod Fujitsu klime, ne da da povuce 100%
Nemoguce da ta klima na izduvu ima 40c, kao sto rekose nesto nije u redu.

@zholinho temperaturu prostorija ne mozes da meris kontaktnim termometrom, jer tada meris temperaturu povrsine. Takodje ni temperaturu izduva.
Temp izduva može približno tačno da izmeri.. dovoljno da greje par min. punom snagom.

Nema tu puno filozofije:
Zadati max temp na daljincu , brzinu ventilatora na 3 ili 4 , krilca pod 45 stepeni ,pogasiti uštede energije ako ih ima i ako je i tada izduv mlak - reklamacija.

Primetio sam da Midea inverter koju posedujem 12tica nikako da se ugasi kad dostigne tempereturu zadanu. I jos nesto me zanima dal mora od plafona da je minimum 15cm da bude unutrasnja jedinica udaljena kod mene je oko 7cm od plafona. Bar sam citao da je preporuka minimum 15cm.

Pojavio se neki update Midea aplikacije, medjutim i dalje isti problem, ali sa novim momentom :( Kada kliknem na onu opciju Check, dodje do 90% i pojavi se greska - Keep the temperature of evaporator.
Jel zna neko sta je to?
Sama klima ne prijavljuje nikakvu gresku.

I kako se iskljucuje AP mod? Pokusavam, ali nikako da pronadjem nacin.

Poslednja izmena:
Jel ti problem izmjeriti ako imas cime koliko je stepeni na izlazu kad radi tako na 100njak vati?

Mozda sam malo dosadan.
Aplikacija je bagovala definitivno. Izbrisao, ponovo instalirao, ukljucio Follow me, normalno ocitava temperaturu sobe. Takodje, nema vise one greske. Podesio sam temperaturu na 21C, skoro 3 sata je drzala na 20C i potrosnju od oko 950w, dakle nikako nije mogla da nagura do 21C.
Posto je u istoj prostoriji i sporet sa kojim se inace grejemo preko zime, nalozio sam vatru i u roku od 10 minuta, aplikacija je pokazala da je u prostoriji 22C, uz potrosnju od 350W! Sada je 27C, i klima se ugasila.
Ako ne gresim, definitivno su veliki gubici toplote u toj prostoriji, i ne moze sama da dodje do zeljene temperature? Takodje, da li joj smeta rad u istoj prostoriji sa sporetom? Moze li da se koristi kao pomoc kada udari jaci minus?

Malopre uhvatih Kmta da radi na 91W konstantno 5min.

Pogledajte prilog 320800
Imam i ja isti takav merac, u poredjenju sa prosto meracem ovaj ne prikazuje bas realne promene u potrosnji, npr kod mene Prosto kada meri on stalno menja potrosnju npr 462w,461,460 itd a ovaj prikaze 540w pa posle 10 sekundi 128w i tako drzi nekoliko sekundi tako da ja njemu ne bih verovao, Ja ga koristim za merenje ukupne potrosnje

I ja sam sumnjao prošle godine da ne pokazuje tačno dok nisam za Lmce kupio Prosto i uporedio ih. Testirao sam ih na usisivaču i fenu za kosu i pokazuju isto. Ali s druge strane, delimično si i u pravu. Ovaj zeleni npr. promene potrošnje registruje tek posle 2-3 sekunde dok Prosto to radi u sekundi i precizniji je u tom smislu (zeleni meri na 0.5W potrošnju). Ovde je potrošnja verovatno išla baš kao što si i ti opisao (90-91-92,itd) a zeleni pokazuje samo 91W.

@EmaXx Nažalost nemam čime da izmerim, tj.imam samo beskontaktni toplomer.

Mozda sam malo dosadan.
Aplikacija je bagovala definitivno. Izbrisao, ponovo instalirao, ukljucio Follow me, normalno ocitava temperaturu sobe. Takodje, nema vise one greske. Podesio sam temperaturu na 21C, skoro 3 sata je drzala na 20C i potrosnju od oko 950w, dakle nikako nije mogla da nagura do 21C.
Posto je u istoj prostoriji i sporet sa kojim se inace grejemo preko zime, nalozio sam vatru i u roku od 10 minuta, aplikacija je pokazala da je u prostoriji 22C, uz potrosnju od 350W! Sada je 27C, i klima se ugasila.
Ako ne gresim, definitivno su veliki gubici toplote u toj prostoriji, i ne moze sama da dodje do zeljene temperature? Takodje, da li joj smeta rad u istoj prostoriji sa sporetom? Moze li da se koristi kao pomoc kada udari jaci minus?
Screenshot_2021-10-15-20-50-45-019_com.midea.aircondition.obm.jpg

Misliš na ovu grešku? Možda aplikacija i ne baguje, evo ja sam instalirao (update) nisam ništa brisao, proverio par puta ista greška, sačekao malo i ponovo proverio nema greške. Opet se greška pojavila tokom rada klima uređaja, mislim da ovo nije slučajno, neću 100% da tvrdim, možda i grešim, poslaću email uvzonik da vidimo šta će oni reći i da li je aplikacija merodavna i validna u dijagnostici.

Moraš testirati i pronaći neku idealnu kombinaciju, nemoj za izduv koristiti "auto" opciju, prebaci na 100% i vidi kako se tu ponaša da li brže dostiže zadatu temp, a onda postepeno smanjuj. Testiraj i temp, OK je na 20c, ali podiži polako na 21c, 22c, 23c moraš pronaći neki balasn za tu klimu i prilagoditi je prostoriji.

Previše ljudi je idealizovalo klimu kao svemoćno grejno telo i ja sam bio nekog stava da je to vaooo rešenje, tipa sad ću da uštedim maksimalno, nije baš tako sve dok realno se ne sagleda cela situacija i uradi onaj elaborat o energetskoj efikasnosti objekta, gde dobijete sertifikat kojem energetskom razredu pripada kuća ili stan, a onda na osnovu toga određujete i vrstu grejnog tela, kapacitet itd. Ja sam danas shvatio da mi je jako loša pozicija klima uređaja, ona je postavljena iznad vrata, duva ka drugim vratima, vazduh treba da prolazi u drugu prostoriju, ali u toj prostorji gde je postavljena je pakao koliko je toplo "follow me", uključeno, pojačan izduv na 100%, kad prebacim na auto, utihne i smanji potrošnju.

Svaki objekat i svaka prostorija je priča za sebe sa bilo koje strane posmatrano, pravo stanje jeste onog momenta kada se ugradi klima i kada treba da krene sa grejanjem/hlađenjem. Nekome VOX odradi posao na 400w prosečne potrošnje, nekome Vivax, Midea, jedno je što mi skiciramo i pišemo, a drugo je realno stanje na terenu i zavisi do servisera da li hoće po propisu da radi ili neće, pa zabije klimu u plafonu jedva da prst zavučete, pozicija klime. Na kraju ima objekata gde jednostavno klima neće imati 100% iskorišćenost, npr. raspored prostorija. Neko ima otvorenih 60m2, neko ima tri sobe po 20m2...

Hmm, bas ta greska. Probao sam i tokom rada, nije se vise pojavljivala. Mada, ko zna!
Napisi ovde sta su ti odgovorili, ako je zaista neki problem, onda cu i ja da ih kontaktiram.
Eto, drzao sam sve vreme na AUTO, jer sam ovde procitao da vecina tako drzi. Probacu sa manuelnim podesavanjem sledeci put, pa da vidim da li ima razlike.

Ljudi, ja pravim racun bez krcmara, kapiram da ce mi uvaziti garanciju za obe moje klime ili odmah za jednu, drugu cu da ganjam.
U pitanju su dve Hisense Energy pro Hinano, ima sve o njima na temi.
Ovo je neki opis prostorija:
Dnevna ima 26 kvm, a tzv hodnik ima 22,23 kvm i povezana je sa spavacom sobom koja je otvorena i ima 16 kvm, kuhinjom koja ima 8 kvm i koja je obicno zatvorena, jos jednom sobom od 15ak kvm koja je stalno zatvorena, wcom koji je zatvoren a ima 10ak kvm kao i ulaznim vratima ka predsoblju tj stepenistu, kao i pomenutom dnevnom sobom.
Kapiram da mi za tzv hodnik treba bolja klima jer je to sredisnja prostorija u kuci.
Za one Hisense sam dao 108000 din. Budzet za njihovu zamenu, pa sta znam pare od Hisense i ako treba kredza 1000-1100e, a izgleda da ce da treba.
Bitne stavke su mi sto niza potrosnja struje, da dobro greje i hladi, filteri vazduha i samociscenje jer muku mucim sa alergijom na grinje i prasinu. Veoma pozeljno je da ima wifi, tj. iole korisnu aplikaciju za daljinsko upravljanje (ovo kod Hisensea,a vidim i Midea uredjaja bas i nije pouzdano).
Gledam vec sada dok nisam resio jos ove reklamacije, da budem spreman odmah da reagujem, a da u medjuvremenu preko drugara jurim popuste.
Par modela mi je inicijalno zapalo za oko:
1. Samsung Wind free elite cca 1000e
2. Panasonic kit z35 Etherea ccca 1000e
3. Mitsubishi electric ef35 Kirigamin malo manje od 1000e
4. Haier Dawn cca 900e
5. Gree amber premium cca 900e
6. Gree G tech cca 700e
7. Haier Flexis plus cca 600e
8. Toshiba Shorai Premium cca1000e

Cena je malo sarenolika, Fujitsu nisam nesto gledao (iskreno kad vidim LUCA vec mi se stomak okrene, jer je doslo do toga da nista sem nje ne valja).
Nisam gadljiv da ustedim ako moze, ali se nisam bas usrecio sa stednjom kkd Hisensea.

Prostorija 17 kvadrata, spoljna 8 a unutrašnja 24.5 stepena, noćaš prosek potrošnje 200w/h. Fujitsu 12 KMTA, setovan na 25, autofan.

Bergen pine best buy juce od 18 h do jutros 6 h potroseno 1.23 Kwh pre toga 2 dana nije grejano, pocetna sobna temp. 15 C setovano na 21° i bilo 21stepen, 20 kvadrata.

Kad otvorim vrata onda greje negde oko 85 kvadrata a potrošnja na održavanju je oko 550-600w/h, na startu krene do 1kw/h pri ovim spoljnim temperaturama. I jedna napomena: klima se u radu ne gasi, nema stani kreni ni kad radi u 17 kvadrata, non stop duva. Na održavanju balansira između 2 i 3 brzine.

Meni bergen na ovim temperaturama radi on/off kada su krilca dole, kada ih podignem malo gore onda modulira uglavnom oko 220w skoci ponekad do 350 pa opet padne, iako je to dobra modulacija meni je pomalo hladnjikava promaja u sobi ali podkrovlje je i kosi krov pa je i manja kubikaza a meni je dosta prijatnije kada su krilca dole. Videcu kada malo zahladni kako ce biti.

Trenutna situacija:
Klima podešena na 30 stepeni, ventilator na 3 (od 4 moguca), potrošnja 750w, izduv 45 stepeni.

Kuhinja: 20.6 stepeni
Hodnik: 22.5 stepeni
Soba: 23.2 stepena

znači da ipak radi

pa reklo bi se da radi. Ja mislim da ona ne može postići veću temperaturu kod mene, obzirom na koje sve strane odlazi toplota.

Ako budem imao ove temperature kad bude hladnije ja cu biti presrećan. Pošto je sad ipak napolju 9 stepeni.

edit: jedino ne znam hoce joj smetati da radi tim tempom celu zimu.

Poslednja izmena:
Јел може неко да ми појасни тај стандард од 3м цеви код уградње инвертера?
Иницијално су ми у новоградњи грешком уградили On/Off климу, па су је заменили са Mission II након што сам рекламирао..
Стварно нисам упућен у ту област, а само видим да цеви иду из спољашње у зид и директно у унутрашњу..не видим разлику у односу на прву монтажу обичне климе.

pa reklo bi se da radi. Ja mislim da ona ne može postići veću temperaturu kod mene, obzirom na koje sve strane odlazi toplota.

Ako budem imao ove temperature kad bude hladnije ja cu biti presrećan. Pošto je sad ipak napolju 9 stepeni.

edit: jedino ne znam hoce joj smetati da radi tim tempom celu zimu.
neće joj ništa smetati
kao frižider da uvek držiš na max

Trenutna situacija:
Klima podešena na 30 stepeni, ventilator na 3 (od 4 moguca), potrošnja 750w, izduv 45 stepeni.

Kuhinja: 20.6 stepeni
Hodnik: 22.5 stepeni
Soba: 23.2 stepena
Nemoguce da uredjaj koji je deklarisan na 6.5kw toplotne energije na grejanju i 1.55kw elektricne energije povuce max 750w. Zovi i reklamiraj.

Mitsubishi Electric MSZ-HR50VF/MUZ-HR50VF​

Kapacitet grejanja: 1.4 – 6.5 kW, nominalno 18500 BTU

Nazad
Vrh Dno