Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zena mi se razocarala u inverter klimu, kaze rerna joj bolje greje :)
Mislim da smo samo imali prevelika ocekivanja, za nasu situaciju.

Moguce, ali opet tesko mi da prihvatim da bi u ovim uslovima sledeci model koji mi je @EmaXx predlagao toliko bolje radio. Ok da trosi manje, ali ne da sad toliko jace greje.

Apsolutno da bi. Mislim da sam ti govorio ako ces Mitsubishi, da ides radije na SF42. I jaca je od HJ/HR 50

Tako je, to si mi predlagao, samo nazalost u prodavnici nisu imali to, ako sam dobro shvatio nesto nema vise te SF serije, ima samo ove sto ju je nasledila AP, i imali su samo 50, koji je 50k skuplji, pa sam razmisljao da bolje dodam jos 20ak hiljada pa uzmem jos jednu 12ku. (verovatno ce tako i biti na kraju).

Bio mi jedan drugi majstor i kad je video klimu, kaze druze ovo je jako ozbiljan uredjaj, kaze njegov brat sa tom klimom i jos nekom on/off greje triplex od 200 kvadrata.

Šta uzeti za sobu od 9-10 kvadrata? Izolacija je 10cm stiropor, stolarija je ok (proveriću, ali nije problem da se sredi ako ne valja). Nalazi se na poslednjem spratu u kući, trenutno nema krovne izolacije ali biće naredne godine. U prilogu slika gde se vidi tačno pozicija sobe. Za početak će se grejati samo ta soba, kasnije će se grejati ceo sprat. Sprat ispod se već greje Gree Amber klimom, ali je ispod te sobe terasa.

Cilj je, naravno, dobar odnos cene/kvaliteta, ali i da može da greje u što hladnijim uslovima, da ne razmišljam. Budžet 60-70k sa ugradnjom, može da se proširi ako nema ničeg što valja u tom budžetu ili ima nešto osetno kvalitetnije, a da nije drastična razlika u ceni.

Prošle godine sam dobio fantastičnu preporuku za Gree Amber 12 kojom sam prezadovoljan.

Prilozi

• IMG_20211014_195542.jpg
    IMG_20211014_195542.jpg
    155.1 KB · Pregleda: 77
Ne vredi, ova Tesla inverter me izludjuje. vec sam pisao da izduv ide od 39-45C. Koju god temperaturu da postavim na daljinskom, ona greje max 45C (dakle, u prostoriji koju je odrzavala na 23C, stavim na daljinskom 31 - ona pojaca duvanje i digne tem.izduva na 45 i to je to, a sa takvim izduvom posle celog dana stigne samo do 24C sobne temp.).
Sinoc se spoljna zebrasto zaledila (donjih 10-ak cm i u gornjoj zoni 3cm).
Jutros se kompletno zaledila i duvala konstantno 29C. Ceo dan nisam bio kod kuce i veceras kad sam dosao vidim da se okovala ledom (verovatno se nije ni otapala).
Prebacio na hladjenje i otopio za par minuta.
Ponovo sam upalio na grejanje i pratio temperaturu i potrosnju.
Krece od 760W par minuta - temp. deblje cevi 50-60C, temp. tanje 39C(toliko je i na izduvu).
Podize na 865W i tako drzi 10-ak minuta - temp. deblje cevi 85C, temp. tanje 45C.
Posle toga spusta na 627W jos par minuta - temp. deblje cevi 89C, temp. tanje 42C.
Poslednje sto sam zabelezio je 475W( nisam mogao vise da stojim na merdevinama) - temp. deblje 90C, temp. tanje 40C.
Ona ocigledno ne radi punim kapacitetom.
Da li ovo izgleda kao da je izgubila gas?
Zaboravih da kazem, izolacija je vrhunska - alu stolarija, blok 25cm, 8cm vuna, cigla 12cm (sa on-off smo se grejali godinama i bilo je sasvim dobro i na vecem minusu).

Zebra može biti znak nedostatka fluida.

Jos jedno pitanje drustvo imam u vezi grejanja na inverter klimu. Zanima me koristil se sleep mod za grejanje tokom noci dok se spava ili je taj mod namenjen samo za hladjenje leti? Sta je inace preporuka za noc dok se spava koji rezim grejanja?

može i za grejanje da se koristi
sleep mode spusti ventilator i isključi svetla

Na ovoj plocici pise da ima 690g gasa, jeftine 12-ice imaju po 500g
Jel to dobro taj SCOP 4.6 ili bi to trebalo da je jace ili nize ne razumem se jos u klime ovo mi je prva u zivotu pa se jos upoznajem sa tim uredjajem.
SCOP koeficijent je nesto kao koeficijent efikasnosti koji ti pokazuje koliko puta je klima uredja ne odredjenoj temperaturi efikasniji od npr grejalice na struju.
Grejalica za 1kw daje 1kw toplote, klima sa SCOP koeficijentom 4,6 za utrosen 1kw daje 4,6kw toplote na odredjenoj temperaturi. Nisam siguran na koju temperaturu se gleda SCOP koeficijent tvoje klime. Naravno na niskim temperaturama SCOP opada, sto je bolja klima manje pada koeficijent.

R410 i R32 ne idu iste količine.

Kolika je sada temperature sobe i hodnika? Na koliko stepeni je setovana i koja brzina ventilatora?

Kolika je sada temperature sobe i hodnika? Na koliko stepeni je setovana i koja brzina ventilatora?
U sobi 20, u hodniku 19, temperatura namestena na 27, ventilator na auto, po jačini duvanja mislim da je na 1 ili 2.
Iz izduva izlazi 40.

Mislim da nema šanse da naduva više od 21. Probacu da stavim dihtung trake na prozore, i dole one četke na vrata od hodnika, ali nisam siguran da će to pomoći.

Malo je tih 40 na izduvu
Kod mene u kući na nekoj običnoj Favorin inverteru u početku baca 46

Danas mi je montiran Mitsubishi HR 50 VF (18ka).

Spoljna jedinica se ne cuje da radi, da ne vidim ventilator da se vrti mislio bih da je ugasena. Kada se ventilator stavi na jacinu 1 ili 2, unutrasnja jedinica se ne cuje u opste, tek na 3 i 4 se cuje. Iskren da budem meni u opste to ne deluje da duva kako tajfun, najnormanije duva.
E sad soba u kojoj je ima 30m2 i kada drzim otvorena vrata od sobe, u sobi je 20.5 stepeni, u hodniku skoro 20. Temperatura je podesena na 26. Kupicu ovih dana uticnicu da izmerim potrosnju.

Iskreno da sam uzeo 12ku zeznuo bih se, pitanje je da li ce ovo moci da greje sa otvorenim vratima kada bude minus napolju.

Pitanje: da li klima kad spusta potrosnju ugasi duvanje, ili i tada duva isto?
Da li si ugradio ovu klimu.

KLIMA UREĐAJ MITSUBISHI MSZ-HR50VF/MUZ-HR50VF.Ako je to ta klima koliko si je platio?​

@zholinho Nećeš se ugrejati sa ventilatorom na auto modu. Stavi ručno 3 brzinu pa da vidiš kako bljuje vatru.​

Da li si ugradio ovu klimu.

KLIMA UREĐAJ MITSUBISHI MSZ-HR50VF/MUZ-HR50VF.Ako je to ta klima koliko si je platio?​

Da to je ta, platio sam 110k. (posle toga mi je drugar rekao da je mogao da mi sredi popust na 90k za taj isti model).

@maks_rs probacu da je drzim na trecoj brzini, mada juce kad sam u jednom momentu stavio na trecu brzinu imao sam utisak kao da je vazaduh bio vise mlak nego na najnizoj brzini. Mozda njoj treba malo vremena da zagreje vise vazduha kada prebacim u vecu brzinu. Javljam kad probam.

@bombaš mislis na model generalno ili na moj primerak?

Prosto mozda je moja kuća vila promaja i ona ne može to da postigne. Al recimo jutros kad sam smanjio temperaturu na 23, ona se ugasila.
Ja merim temperaturu sa onim kontaktnim termometrom, pa onda uperim u pod, i onda je tipa na drugom kraju sobe 19.5 na podu. Možda je u vazduhu temperatura veća.

Probacu da zatvorim vrata, da vidim kako ce biti. Ali nema onog osećaja da ona napuca vruć vazduh da moram da se skinem. Sad na poslu uključio onaj fenkojler, za 2 minuta sam ugasio koliko je naduvao. Probacu malo jos da testiram, pa onda ne znam ni sta da radim.

Taj tvoj primerak ili taj tvoj monter..

Delovalo je bas da su se trudili, odradili su i vakumiranje. Ovo mi je prva klima ikad, pa ne znam ni kako treba da se ponaša i sta da očekujem. Pogledacu sutra kad budem isao kod drugara da vidim kako obična on/off duva.

Al recimo onaj kalorifer od 1000 dinara izbacuje vreliji vazduh. Možda sam samo ja imao prevelika očekivanja, pa vama ovde iznosim pogrešne informacije pod utiskom.

Kakva god da si imao očekivanja, na izduvu bi moralo biti više od 40°C

Sad sam zvao majstora, rekao mi da stavim duvanje na najslabije i da stavim temperaturu na 31 stepen, pa da vidim koliko će biti na izduvu.

Klima namestena na 25,na daljincu ukljucena opcija i feel i na njemu je temp 31,pretoplo u sobi,20 kvadrata.Da spustim temp,sta da radim?

Prilozi

• 20211015_130115.jpg
    20211015_130115.jpg
    65.3 KB · Pregleda: 60
  • 20211015_130122.jpg
    20211015_130122.jpg
    57.1 KB · Pregleda: 61
Spusti, mnogo je 25

Nazad
Vrh Dno