Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Nisu problem pare, mada mislim da su jake cen. Ok pašće za pola godine. Problem je što nema da se kupe, a ovo pto ima je poskupelo.

@jurodivi , @Villy_Da_Man

zaboravljate jos jedan kjucni faktor (uz klasicno podignute cene da se proda prethodna serija), zakon ponude i potraznje

@nemanja
Bih, ko ne bi. Naravno, neće...

Ja prvi ne bih, odnosno nije da ne bih voleo (zelja je tu), ali istovremeno ne ocekujem, ocekivanja i zelje drzim u balansu.

Takodje poznavanje osnova ekonomije i svetske trgovine mi onemogucavaju da zivim u diznilendu.
(i ja budem na hype-ovan, al se vrlo brzo trgnem, i krenem da cekam/trazim zvanicne informacije i stvarne razloge za nesto, kao sto GamersNexus sad radi, kad prica sa inzenjerima i drugim iz industrije)

Odnosno, postoji toliko faktora u pozadini koji uticu na cene/dostupnost, da sam odavno rasclanio moj licni svet/okruzenje, i ideje sta i kako nesto treba/mora/hoce biti od kako ce se nesto odviti u realnom svetu.

Ironicno, od kad sam to krenuo da radim: 1. mnogo lakse i cesce pogadjam kako nesto treba/mora/hoce biti, 2. mnogo manje se nerviram sta god da se desi, 3. mnogo lakse i bolje planiram sta i kad da uzmem, sa visestruko vecim uspehom, 4. Sto me sve cini mnogo manje nezadovoljnim na duze staze u odnosu na ranije :)

Poslednja izmena:
Mozda su mogli da izjednace cene sa proslogodisnjom serijom na izlasku, ali da je formiraju na osnovu trenutnih cena prosle serije, mislim da je zaista nerealno za ocekivati.... To sto je AMD do relativno nedavno bio za "sirotilju", ne znaci da sad treba sebi da ukidaju profit, a pri tom nude najjaci proizvod na trzistu... Doci ce vreme kad ce cene i ove serije biti primamljivije za mnoge koji sada kukaju, ako se trend kretanja cena ponovi kao sa prethodnim serijama, a ne vidim razlog da ne bude tako... Do tada drljajte svoje 3000 serije, realno tek ste ih kupili, otkud potreba za instant upgrade-om... Naravno, jasno mi je da neki samo komentarisu, isto tako i ja [emoji4]

I da, palo mi je na pamet da su mozda namerno za to malo digli cene u odnosu na proslu seriju, jer vide i kolika je sada navala za novim hardverom iz primera ludila nove nvidia serije... Cene idu glat na 50% vece cene od najavljenih i ljudi kupuju kao da ce smak sveta... Doduse 2020. jos nije gotova, mozda i oce...

Jedva cekam uporedne testove 3000 vs 5000, pa da zaokruzim odluku sta uzimam... Jasno je odmah na keca da ce best buy sa pocetnim cenama 5k serije biti neki od 3k modela, ali s obzirom da ne jurim best buy masinu, necu se iskljucivo voditi tom logikom... I dalje nisam otpisao Intel 100%, ali se sve cini da nista od njega...

Poenta je u tome sto rade isto sto je i Intel radio dok je dominirao trzistem. Izbacio je nasminkan proslogodisnji proizvod, podigao MSRP, a performanse pitanje je da li su porasle za jednu generaciju. Posle ce 6000 serija da opet podigne za 50-100 dolara, pa ce 7000 serija opet da uradi isto...

Isprave mi ako grešim...

Ti bi da nova generacija (sa velikim skokom u performansama i po prvi put bolja od konkurencije) na samom izlasku (još ih i nema u radnji) bude iste cene kao i najniža cena prethodne generacije (koja je bila u nekom kratkom periodu, X meseci od izlaska)?

3600 (dakle ne X kome je 5600x naslednik) ne može sada da se nađe za ispod 170€ posle godinu i 3 meseca od izlaska, a ti ga porediš sa nekih imagniranih 150€...

Ja bih prvi voleo da su izbacili i 5600 bez X (i to je jedini validan argument), kao i da ih sve dele besplatno, ali mislim da je na forumu daleko veće očekivanje (tj preterivanje) nego što je AMD zaista povećao cene.

Merite istim aršinima: X verziju sa X verzijom, Y dana od izlaska jednog sa Y dana od izlaska drugog...

Sada bi 5600x koštao 250$ (umesto 300$) da nisu prestigli Intel, tačno koliko je koštao i 3600x na izlasku. Dakle 50$ je povećanje i nema 5600 (bez X). Sve ostalo je u potpunosti bez argumenata.

Problem je sto nije veliki skok. Mislim ne znamo tacno dok ne izadju komponente, ali verovati AMD grafikonima kad su vise puta obmanjivali njima u proslosti je suludo.

Takodje, ocigledno nije imaginarnih 150e ako je covek kupio za 150e. Ajde sto je nova serija skupa, ali je i stara poskupela zbog nasih prodavaca.

Nema smisla za tebe i to je ok ali nemoj ubeđivati druge da si u pravu. Sad sklapam novi komp, čekao sam 5000 seriju i sigurno neću baciti pod vodu ništa iz 3000 serije.
Stalno se vraćamo na istu polaznu tačku: ljudi sa svojim parama mogu da rade šta žele, vrlo jednostavno.
5900 i 5950X su otišli gore za 50$, na dan predstavljanja i ponudili 20% bolje performanse. Meni je to ok. [emoji6]

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Hahaha, da celom trzistu ne odgovara, ali meni koji sam ekstremni entuzijasta i koristim vodeno hladjenje odgovara, ergo proizvod ima svoj deo trzista.

Naravno da ih ima smisla kupiti. Vidiš da i ovde na forumu ljudi pišu kako je glupo testirati RTX 3080/3090 sa bilo čim osim sa 10900K. Ti ljudi sada moraju da kupe 5950X ili 5900X, nemaju drugog izbora :d
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-9-5950X-2.jpg
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-5000-Presentation-8.jpg
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-9-5900X-2.jpg

Što se 5600X tiče, on je izgleda bolji od 10600K sa istom MSRP. Pri čemu je trenutna cena u USA oko $275
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-5-5600X.jpg
Znači, za 10% veću cenu se dobija 13-20% brži procesor. Ja bih rekao da je to u redu. S tim što ja nikada ne bih dao ni 275$ ni 300$ za 6c/12t procesor u 2020/2021. Ali ima ljudi koji to hoće.

Mislim ponavljam se, ali verovati AMD grafikonima je gore nego primiti bivsu koja je priznala da te je prevarila. Ona je bar priznala.

Poslednja izmena:
Poenta je u tome sto rade isto sto je i Intel radio dok je dominirao trzistem. Izbacio je nasminkan proslogodisnji proizvod, podigao MSRP, a performanse pitanje je da li su porasle za jednu generaciju. Posle ce 6000 serija da opet podigne za 50-100 dolara, pa ce 7000 serija opet da uradi isto...

Problem je sto nije veliki skok. Mislim ne znamo tacno dok ne izadju komponente, ali verovati AMD grafikonima kad su vise puta obmanjivali njima u proslosti je suludo.

Takodje, ocigledno nije imaginarnih 150e ako je covek kupio za 150e. Ajde sto je nova serija skupa, ali je i stara poskupela zbog nasih prodavaca.

Hahaha, da celom trzistu ne odgovara, ali meni koji sam ekstremni entuzijasta i koristim vodeno hladjenje odgovara, ergo proizvod ima svoj deo trzista.

Mislim ponavljam se, ali verovati AMD grafikonima je gore nego primiti bivsu koja je priznala da te je prevarila. Ona je bar priznala.
Apsolutno se slažem!

Testova nema, pa ne znamo koliko je poboljšanje, ali nema ni procesora u prodavnicama. Koliko je realno kukanje na jedno, toliko je i na drugo ;)
Dizanje cena nema smisla, jer da se ide logikom "bolji proizvod od proslogodisnjeg košta više od proslogodišnjeg" došli bi do proizvoda čija cena eksponencijalno raste, umesto da drži neku cenu, a sa boljitak tera kupce da pređu na nešto novo.

Cena od 150€ jeste imaginarna, jer ga sada nema po toj ceni (ako se već poredi sa sadašnjom cenom serije 5xxx). Zapravo bilo ga je samo veoma kratko vreme i posle više meseci od izlaska. Šta ako i nova serija bude pratila taj trend padanja cene?!

Porediti cene nečega na zalasku/akciji/EOL sa nečim na izlasku je suludo.

200e je cena za 6/12 u 2020-oj, ni dinar preko :)

mislim da će 6000 biti 5000 + GPU a sledeća generacija je 7000 (Zen 4). tako su počeli sa 3000, 4000 (3000+GPU) i 5000.

E ali nije isto kao kada bi rekao da si ukopcao 5000 seriju sa novom rtx 3000... :S:
Kapiram da je ovde dosta njih na forumu ocekivalo da ce prodati svoje 2000/3000 procesore i time jeftinije prodju uz upgrade na 5000, za koji su ocekivali da ce biti po istoj launch ceni (i ispod Intela) pa otuda i donekle deo histerije.
U ovoj situaciji logicnije mi deluje da sacekaju i odrade prelaz na 6000, ako ih toliko vec svrbe performanse, nego na 5000 koja je ionako EOL. Uz to jos i predstoji potvrda onih AMD-ovih grafika kroz nezavisne benchove..

Poslednja izmena:
Ako hoćeš, naći ću ti testove u kojima je razlika veća nego u AMD slajdovima, kad izađe 5600X. Cherry picking je sjajna stvar :d

Meni je smešno ovo: "Ja hoću procesor iz najnovije generacije, ali da mi ga prodaju po ceni koju ja odredim. Procesor iz prošle generacije ne mogu da kupim ni za živu glavu, iako je sporiji samo 10 posto, a jeftiniji za trećinu. Kme, kme, kme..."

Dečija posla.

Imas i ovih par iz Intelovog tabora kojima je i dalje Intel bolja opcija a AMD ne moze da vredi toliko jer je za sirotinju... (ili su jos uvek u neverici da je Intel zaglibio)

Na kraju dana trziste ce odgovoriti, ako cena opravda performanse, taman kada prodje prvi talas navale do novaka cene ce posle toga pasti. Ako ne opravdava, ljudi nece kupovati i opet cene idu dole, doduse brze... win-win...
Ne vidim samo cemu jurnjava za ranom adaptacijom jer ce opet biti buke oko Biosa i drugih drajvera.

Poslednja izmena:
Pa naravno, tržište uvek reguliše takve stvari. Pogotovo što AMD nije u poziciji u kojoj je Intel i ne može da računa na diversikovano poslovanje koje može da pokrije slabiju prodaju procesora za ljude koji sami sklapaju konfiguracije. I dalje je Intel dominantan u kancelarijskim sistemima koje kompanije kupuju na hiljade, kao i u laptopovima koje iste te kompanije kupuju.

Poslednja izmena:
@nemanja

Bih, ko ne bi. Naravno, neće...

No, nije to poenta onog šta sam napisao. Poenta je da nema smisla kupiti ih po ovim cenama dok postoji 3000. Moj post je dovoljno jasan, nisam pisao filozofski esej...

Ista prica kao kada sam ja kupovao. Da li kupiti 2700 za 140 ili 3700X za 300 evra. Tako sada imamo 3600 u odnosu na 5600X ili 3700X u odnosu na 5800X. Razlika oko 20% u korist skupljeg procesora. Da li vredi doplatiti 100% za 20% performansi? Pa zavisi. Ako ti procesor ogranicava graficku onda vredi i ako juris visoke frejmove ili hoces low 1% da ne pada ispod toliko i toliko frejmova opet vredi. Ako ces vratiti investiciju za najvise 3 meseca opet vredi. Ako ne ispunjavas nijedan od tih uslova kupis jeftiniji i zavrsis posao. Ima da se bira, nije da nema dobrih i vrlo upotrebljivih procesora i za 120 evra.

Znam da ljudi ne veruju ali za RTX 3080 ni 3900X ni 3800XT nisu dovoljni.

Poslednja izmena:
200e je cena za 6/12 u 2020-oj, ni dinar preko :)

Recimo da se slazem ali, 5600X je u svemu brzi od mog 2700. U singl kor je brutalno brzi, ako je cinebench preko 600 poena onda je to za 50% vise nego oko 400 koliko baca 2700. Brzi je i u multicore ali ne toliko. Broj jezgara na stranu, procesor je brzi kako god okrenes.

Screenshot 2020-10-12 094756.png

Nisu samo nasi pilicari. Portugal se za sad drzi dobro. Ostaje da se vidi koliko ce kinezi ici preko MSRP-a. Ali poznavajuci trziste ovde, ako AMD ne napravi rtx3000 situaciju, cena ce biti MSRP prevedeno iz evrica. Za sad su MSRP iz usta AMD-a:

5950X - 5425 RMB
5900X - 3730 RMB
5800X - 3050 RMB
5600X - 2030 RMB

AKO! se ove cene pokazu kao istinite bice ovo jako primamljivo. Jos ako se Radeon pokaze kao bolja opcija od nepostojecih ampera... Jos 2 nedelje :) Stvarno odavno nije bilo ovako zanimljivo na hardverskoj sceni. I neverovatno mi je da je AMD sam uspeo da izbori i sa Intelom i sa nV koje su obe firme sa vise zaposlenih. Mora im se skinuti kapa.

Znam da ljudi ne veruju ali za RTX 3080 ni 3900X ni 3800XT nisu dovoljni.

Možda za igranje u 1920x1080. Zato su svi oni testovi novih AMD procesora rađeni u FullHD rezoluciji. Već za 1440p, a pogotovo 4K, procesor ima MNOGO manju ulogu.

Pakovanje:

Ej-JFblWsAIWw1U.png

Izini ali zar je bitno da bi se postavljalo ovde? To je sad vest za benchmark forum ili smo na blic žena?
Neka ga zapakuju u mastan papir od bureka samo da je što brži i jeftiniji.

Ili možda i besplatan čak. :D

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Samo da nije u masnom papiru, ko ce da razmascuje pin po pin :D

salu na stranu, sta fali i to da se zna (kakvo ce biti pakovanje)

Kad smo kod pakovanja, svi boxed modeli sada idu bez kulera?

Naravno. U odnosu na MSRP. Nov proizvod se uvek meri protiv proizvoda kad je bio nov. Isto ce i 5000 serija za par meseci da bude jeftnija. Elem, 50 dolara za 25% performansi je prokleto dobar dil.
Ja sam moj 3900X platio 550 evra. Ako platim 600 za 5900X i dobijem 25% performansi. Vise nego srecan.

Apsolutno se slazem. Cene su skroz korektne tako da mi se verovatno smesi jedan 5900X. Mogu samo zamisliti koliko bi Intel zacenio svoje procesore da su uloge obrnute.

Nazad
Vrh Dno