Villy_Da_Man
Slavan
- Učlanjen(a)
- 28.02.2005
- Poena
- 390
Nisu problem pare, mada mislim da su jake cen. Ok pašće za pola godine. Problem je što nema da se kupe, a ovo pto ima je poskupelo.
@nemanja
Bih, ko ne bi. Naravno, neće...
Mozda su mogli da izjednace cene sa proslogodisnjom serijom na izlasku, ali da je formiraju na osnovu trenutnih cena prosle serije, mislim da je zaista nerealno za ocekivati.... To sto je AMD do relativno nedavno bio za "sirotilju", ne znaci da sad treba sebi da ukidaju profit, a pri tom nude najjaci proizvod na trzistu... Doci ce vreme kad ce cene i ove serije biti primamljivije za mnoge koji sada kukaju, ako se trend kretanja cena ponovi kao sa prethodnim serijama, a ne vidim razlog da ne bude tako... Do tada drljajte svoje 3000 serije, realno tek ste ih kupili, otkud potreba za instant upgrade-om... Naravno, jasno mi je da neki samo komentarisu, isto tako i ja [emoji4]
I da, palo mi je na pamet da su mozda namerno za to malo digli cene u odnosu na proslu seriju, jer vide i kolika je sada navala za novim hardverom iz primera ludila nove nvidia serije... Cene idu glat na 50% vece cene od najavljenih i ljudi kupuju kao da ce smak sveta... Doduse 2020. jos nije gotova, mozda i oce...
Jedva cekam uporedne testove 3000 vs 5000, pa da zaokruzim odluku sta uzimam... Jasno je odmah na keca da ce best buy sa pocetnim cenama 5k serije biti neki od 3k modela, ali s obzirom da ne jurim best buy masinu, necu se iskljucivo voditi tom logikom... I dalje nisam otpisao Intel 100%, ali se sve cini da nista od njega...
Isprave mi ako grešim...
Ti bi da nova generacija (sa velikim skokom u performansama i po prvi put bolja od konkurencije) na samom izlasku (još ih i nema u radnji) bude iste cene kao i najniža cena prethodne generacije (koja je bila u nekom kratkom periodu, X meseci od izlaska)?
3600 (dakle ne X kome je 5600x naslednik) ne može sada da se nađe za ispod 170€ posle godinu i 3 meseca od izlaska, a ti ga porediš sa nekih imagniranih 150€...
Ja bih prvi voleo da su izbacili i 5600 bez X (i to je jedini validan argument), kao i da ih sve dele besplatno, ali mislim da je na forumu daleko veće očekivanje (tj preterivanje) nego što je AMD zaista povećao cene.
Merite istim aršinima: X verziju sa X verzijom, Y dana od izlaska jednog sa Y dana od izlaska drugog...
Sada bi 5600x koštao 250$ (umesto 300$) da nisu prestigli Intel, tačno koliko je koštao i 3600x na izlasku. Dakle 50$ je povećanje i nema 5600 (bez X). Sve ostalo je u potpunosti bez argumenata.
Nema smisla za tebe i to je ok ali nemoj ubeđivati druge da si u pravu. Sad sklapam novi komp, čekao sam 5000 seriju i sigurno neću baciti pod vodu ništa iz 3000 serije.
Stalno se vraćamo na istu polaznu tačku: ljudi sa svojim parama mogu da rade šta žele, vrlo jednostavno.
5900 i 5950X su otišli gore za 50$, na dan predstavljanja i ponudili 20% bolje performanse. Meni je to ok. [emoji6]
Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
Naravno da ih ima smisla kupiti. Vidiš da i ovde na forumu ljudi pišu kako je glupo testirati RTX 3080/3090 sa bilo čim osim sa 10900K. Ti ljudi sada moraju da kupe 5950X ili 5900X, nemaju drugog izbora :d
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-9-5950X-2.jpg
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-5000-Presentation-8.jpg
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-9-5900X-2.jpg
Što se 5600X tiče, on je izgleda bolji od 10600K sa istom MSRP. Pri čemu je trenutna cena u USA oko $275
https://cdn.videocardz.com/1/2020/10/AMD-Ryzen-5-5600X.jpg
Znači, za 10% veću cenu se dobija 13-20% brži procesor. Ja bih rekao da je to u redu. S tim što ja nikada ne bih dao ni 275$ ni 300$ za 6c/12t procesor u 2020/2021. Ali ima ljudi koji to hoće.
Apsolutno se slažem!Poenta je u tome sto rade isto sto je i Intel radio dok je dominirao trzistem. Izbacio je nasminkan proslogodisnji proizvod, podigao MSRP, a performanse pitanje je da li su porasle za jednu generaciju. Posle ce 6000 serija da opet podigne za 50-100 dolara, pa ce 7000 serija opet da uradi isto...
Problem je sto nije veliki skok. Mislim ne znamo tacno dok ne izadju komponente, ali verovati AMD grafikonima kad su vise puta obmanjivali njima u proslosti je suludo.
Takodje, ocigledno nije imaginarnih 150e ako je covek kupio za 150e. Ajde sto je nova serija skupa, ali je i stara poskupela zbog nasih prodavaca.
Hahaha, da celom trzistu ne odgovara, ali meni koji sam ekstremni entuzijasta i koristim vodeno hladjenje odgovara, ergo proizvod ima svoj deo trzista.
Mislim ponavljam se, ali verovati AMD grafikonima je gore nego primiti bivsu koja je priznala da te je prevarila. Ona je bar priznala.
mislim da će 6000 biti 5000 + GPU a sledeća generacija je 7000 (Zen 4). tako su počeli sa 3000, 4000 (3000+GPU) i 5000.Poenta je u tome sto rade isto sto je i Intel radio dok je dominirao trzistem. Izbacio je nasminkan proslogodisnji proizvod, podigao MSRP, a performanse pitanje je da li su porasle za jednu generaciju. Posle ce 6000 serija da opet podigne za 50-100 dolara, pa ce 7000 serija opet da uradi isto...
Upravo tako. 3600/10400, a za oko 150e imamo 3300X/9400F.200e je cena za 6/12 u 2020-oj, ni dinar preko![]()
200e je cena za 6/12 u 2020-oj, ni dinar preko![]()
Ako hoćeš, naći ću ti testove u kojima je razlika veća nego u AMD slajdovima, kad izađe 5600X. Cherry picking je sjajna stvar :dMislim ponavljam se, ali verovati AMD grafikonima je gore nego primiti bivsu koja je priznala da te je prevarila. Ona je bar priznala.
@nemanja
Bih, ko ne bi. Naravno, neće...
No, nije to poenta onog šta sam napisao. Poenta je da nema smisla kupiti ih po ovim cenama dok postoji 3000. Moj post je dovoljno jasan, nisam pisao filozofski esej...
200e je cena za 6/12 u 2020-oj, ni dinar preko![]()
Znam da ljudi ne veruju ali za RTX 3080 ni 3900X ni 3800XT nisu dovoljni.
Naravno. U odnosu na MSRP. Nov proizvod se uvek meri protiv proizvoda kad je bio nov. Isto ce i 5000 serija za par meseci da bude jeftnija. Elem, 50 dolara za 25% performansi je prokleto dobar dil.
Ja sam moj 3900X platio 550 evra. Ako platim 600 za 5900X i dobijem 25% performansi. Vise nego srecan.
OEM kuleri za jače procesore nisu dorasli zadatku.Shibicari![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari