Opasno izgledaju ovi cajnezi, ja sam hteo d'uzmem i probam ovaj "SMP" ali mi izlete povoljno sic iz klipa.
Da li si koristio jos neke kopije delova?
Nisam odmah odgovorio jer je odgovor previse opsiran...
U principu izbegavam kopije delova, osim stvari gde je dovoljno iskopirati oblik ili formu posto tehnicke karakteristike tesko da kinezi mogu kopirati i da to ponude po pristupacnoj ceni.
Znaci obicno prave proste stvari, kormane, sedista, sticne, tockove, ramove, odecu i sl...
Za odecu znas i sam, zadovoljava uslove rekreativne voznje, naravno nije kao original ali je mnogo jeftinija.
Delovi od karbona su takodje solidni, jeftini i lagani, nije kao originali ali rade posao.
Drugar je konkretno sa karbonskim tockovima imao problema jer mu se razlokao lezaj u nabli a nabla jos ima nestandardan broj zica koje su uzgred obicne celicne i jos rdjaju (ko se seti to da proveri)
Na kraju je morao da naruci drugu no name nablu iz kine za masnih 50$:wall:
masovno se kupuju ramovi, na koje se zale na kvalitet zavrsne obrade, po meni su nerealno skupi jer se krecu oko 450$ plus carina
Ima i original kineskih karbon ramova ali je i cena originalna pa oni idu od 1500$ pa navise za ram za koji ovde niko zivi nije cuo i za koji posle ne mozete dobiti ulozen novac.
Moram reci da ne znam ni jedan slucaj da je neki kineski deo od karbona nekome pukao.
postoje i kopije pogonskih grupa, koje izgledaju identicno ali je materijal losiji, jako je tesko razlikovati.
Gume su takodje lose, bidoni preskupi itd...
Kupovao sam od kineza i razne brzinomere koji su solidni u klasi jeftini ali opet u skupljim klasama kinezi ne nude nista ili je skuplje od brendirane robe.
Ima recimo ANT+ senzora koji rade lepo i jeftini su, a kinezi nemaju ni jedan svoj uredjaj koji to koristi.
Takodje sam video da su kinezi izbacili i svoju verziju power metar senzora na kurbli koji kosta ispod 200$, jeftinije od toga na svetu ne postoji, ali mislim da za to se placaju patent licence pa ce na aliju to brzo da iscezne.
Pričali smo nekad o troškovima korišćenja/održavanja bicikla, pa danas svedoh malo račune (napamet). Kupio bajk polovan 2009. godine. Promenio korman (stari napukao posle zapinjanja za rampu), stavio ergonomske gripove, pa 2015. stavio novu kasetu, lanac i pogon i sada servisirao viljušku. Čeka me i zamena sedišta. Zajedno sa svim menjanjem guma, ukupni troškovi održavanja/servisiranja za 8 godina biće ~350 evra. To je oko 45 evra godišnje što mislim da je odlično za toliko uživanja u vožnji bez razmišljanja (samo teraj). Pritom godinama nisam ništa ni podmazivao, niti sam proveravao lanac, inače sam mogao da prođem i bez menjanja kasete i pogona. A sada su pred svim bitnim/skupim delovima još godine eksploatacije bez ulaganja. (ok, lanac ću sad češće da menjam)
Nesto mi se to cini da si mnogo zaracunao...
OK, lanac i kaseta, gume to se potrosi, ali pogon, i sediste nisi sigurno potrosio ne mozes to racunati u "odrzavanje" vec u "ulaganje"
Ja sam za prethodna dva bajsa samo menjao lanac i kasetu, to je kostalo 50eur samo zato sto sam "zaboravio" da promenim, a za sajbne nisam hteo da dajem pare jer to "ulaganje" bi dostiglo trecinu vrednosti bajsa pa sam tako prodao bajs i najveci trosak su spoljnje gume koje se trose a nisu jeftine pa ispada da vise trosim na gume za bajs nego za auto.
Pitanje za Novosadjane, na kojim pumpama duvate gume vasih drumasa?
...
I tako sam proveo 2 ipo sata, ovog vise ne ne tako lepog dana, gurajuci biciklo po Novom Sadu poprilicno iznerviran i sa polu praznim gumama.
Pa lepo sam ti napisao da tako neces moci da duvas gume na drumasu i bas sam precizno napisao da kompresori nece da duvaju preko 5bara...bice da si taj deo preskocio

Moras da kupis veliku pumpu, sve drugo je veliko maltretiranje.
I bolje odmah kupi neku pristojnu jer ces kupovati 2x,)