Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Iz kojih zamalja su vam ti prodavci od kojih cekate po par meseci posiljke?

Sent from my Lenovo A7600-F

Ovaj gde sam ja narucio je iz UK, top-rated seller, 99.9% Positive feedback.

UK? Pa da je kurir konjem donosio do sada bi stiglo. Osim... ako ga ne bi razbojnici negde prepali na putu. Mozda se tvoj paket 'zagubio' negde, mada je meni to prilicno cudno da 2.5 meseca putuje paket iz UK. Strasno!

Mozda glupo pitanje: tracking number si dobio od prodavca?

Poslednja izmena:
To i ja kazem, pre mi stignu paketi iz Kine nego odavde iz Evrope i kaze mi prodavac da se pred praznike (nova godina) desava da se zagubi dosta paketa, ali opet ja sam narucio 14 Novembre i trebalo je da stigne dosta pre praznika i kako se nijedan paket iz Kine nije zagubio, jedan mi je stigao 14 Decembra, drugi 26 Decembra, treci 11 Januara i cetvrti 23 Januara, i pre toga sam narucivao dosta iz Kine i uvek mi daju broj za pracenje, ovaj iz UK mi nije dao broj za pracenje, ni prvi put kad sam narucio sa ebay-a nisu mi dali broj. A drugar mi je jedan rekao da je moguce da ovi nasi na carini to smandrljaju u svoj dzep, posto nema broja za pracenje, ne mogu ni da znam ni da dokazem da je paket stigao kod nas.

Upravo tracking number koji nisi dobio je problem. Ne bih da baksuziram, ali bez tracking number-a je sve moguce. I da on uopste nije to ni poslao, a i da ti je paket nestao u Bermudskom trouglu, pardon u Srbiji.

Nadam se da vrednost paketa nije bila velika. Jesi li placao karticom ili paypal-om?

Moj savet je da nikada ne narucujes nesto bez tracking number-a. Osim ako je vrednost predmeta toliko mizerna da ti nije ni bitno ako se negde 'zagubi'. Tipa $1.

Poslednja izmena:
Paypal-om, a nije toliko ni bitno jer je vrednost 5 dolara, nego to sto sam narucio nema kod nas da se kupi. Pre ce biti da je to nestalo kod nas jer ne verujem da bi se prodavac brukao za 5 dolara pa da ne posalje.

Odustao si od EMSa ili ti je on ponudio -26$ ako ide obicnom postom?

Odustao sam od tog prodavca. :)
On je nudio 'nastavke' TL-21, TL-22 i TL-23 (uzemljenje) i ta cena je bila onako kako sam tada pisao, +$26 za EMS.

Nasao sam drugog prodavca koji je prodavao isti uredjaj ali sa TL-21 i TL-22 nastavcima (bez TL-23) za $103 i free shipping. Pitao sam ga cisto reda radi, koliko bih trebao da doplatim i za TL-23 nastavak, i rekao je $5. Ipak nisam doplatio za to, vec cu to neki naredni put, s'obzirom da sam vec u startu bio odlucio da nabavim jos jedan extra TL-21 (koji ima one krokodilske stipaljke) ali su kablovi 'ultra kratki'. A posto nisam hteo da 'budzim' jedine koje cu dobiti, odlucio sam da cu naruciti jos jedan komad. Da ne bih 'budzio cenu' sa svim tim dodatcima, a posto nisam znao kako cu proci na carini, isao sam sa ovim prodavcem koji je nudio uredjaj + TL-21 + TL-22 sa free shippingom za $103.

U sledecoj turi cu probati da uzmem TL-21 + TL-23 i mozda modul za povezivanje na racunar (ili mozda dodatni adapter, da mi se ekran ne bi gasio stalno na nekoliko minuta radi ustede baterije). Vec sam po davanju ocene prodavcu, odmah u nastavku konverzacije (koju smo imali dok sam se sa njim dopisivao preko PM-a u vezi te prve posiljke) pitao koliko bi to kostalo medjutim jos mi ne odgovara. Videcu za to.
Kako god, ako uspem da nekako odradim sve sa free shippingom a da ne predje $50, onda super. (bar mi je to u planu) :)

Poslednja izmena:
Moj savet je da nikada ne narucujes nesto bez tracking number-a. Osim ako je vrednost predmeta toliko mizerna da ti nije ni bitno ako se negde 'zagubi'. Tipa $1.

Zašto mu to savetuješ. Tracking je dosta skup.
Barem je kod ebay-a lako, ako ti ne stigne paket u roku pokreneš postupak i veoma brzo dobijaš novac nazad.
Meni se desilo da sam dobio novac nazad a da je naknadno i paket stigao (radilo se o sitnijim iznosima kupovine).

Dobijes novac nazad ali izgubis vreme - dok prodje rok za zalbu pa dok porucis opet i to stigne (ili opet ne stigne) itd. A o tome da ce taj prodavac verovatno da blacklistuje Srbiju da i ne govorimo. Ja uvek doplatim za tracking ako ima ta opcija.

U poslednje vreme mnogi se zale da ne stizu proizvodi poruceni sa ebay-a, ja sam narucio neke stvarcice 14 novembra i jos uvek nista od toga, kontaktirao sam prodavca i rekao mi je da mu javim ako ne stigne u sledecih 5 dana da posalje ponovo. Sa kineskih sajtova kad narucujem sve stize u roku od 20 dana, od novembra 4 paketa su mi stigla iz Kine, a od ovog sa ebay-a nista 2,5 meseca.
Meni tako nije stiglo nešto što sam naručio, isto je dodavao po 5 dana dok ne istekne rok od 60dana da ne možeš da mu ostaviš negativnu ocenu, pare se vraćaju preko ebaya.
Ponovo sam naručio, i ovog puta sve stiglo.

Sent from my x600 using Tapatalk

Mora biti opcija da suspendujes automatsko gasenje. Recimo kod mene: dok je ugasen, drzis SELECT i upalis. Pogledaj u upustvu ;)

Hvala, pogledacu.

offtopic: bas sinoc htedoh da odstampam ono uputstvo na engleskom (koje sam skinuo u PDF-u), medjutim 'skenirane' su po 2 strane odjednom, i to se ponasa kao jedna strana u PDF-u. Trebace mi neki program da stranice 'poredjam' kako treba pre stampanja da bih na kraju mogao sve da ih spojim u 'knjizicu'.

Zašto mu to savetuješ. Tracking je dosta skup.
Barem je kod ebay-a lako, ako ti ne stigne paket u roku pokreneš postupak i veoma brzo dobijaš novac nazad.
Meni se desilo da sam dobio novac nazad a da je naknadno i paket stigao (radilo se o sitnijim iznosima kupovine).

Savetujem mu iz razloga koji je ^ gore tiha naveo. Kada nesto narucim, to je zato sto to zelim da dobijem i nemam vremena da se igram pogadjanja hoce li stici ili nece. Sa trackingom takodje moze da nestigne, ali znam gde je predmet trenutno (tj. gde je 'zapelo'), ne moze bas tek tako da se 'zagubi'. A bez trackinga, da ja gledam u pasulj 3-4 nedelje hoce li stici ili nece, pa da se objasnjavam sa prodavcem, pa da mi on prica da sacekam jos koji dan, pa onda da prodjem kroz razgovor o povracaju novca, ili da opet cekam da mi on posalje i to stigne za opet 3-4 nedelje. Ne, nemam ja strpljenja za te 'igre'. Uvek gledam da ima tracking broj, cak sam ovima sa kojima sam trgovao jasno rekao da to zelim. Nevezano za ebay, kinezu sa aliexpress-a, sam direktno rekao da zelim pravi tracking broj a ne lazni i pre nego sto sam kliknuo na 'buy now' i platio. Doduse vrednost posiljke je bila nesto ispod $100 pa je bilo i ocekivati da tracking bude pravi. Ali, preventive radi, ja sam mu to rekao, cisto da zna da 'znam' za njihove 'fore' davanja laznih trackinga i sl. Ako ja mogu da platim odmah, ocekujem i da prodavac bude korektan i da jedini problem koji moze nastati, bude nesto na putu od njega ka meni, odnosno u necemu na sta ni on a ni ja nemamo uticaj. Bez tracking number-a, ja zapravo nemam nista, a dao sam novac. Mozda sam previse 'grub' ili paranoican, prema prodavcima ali zivimo u svetu u kakvom zivimo. Svi su oni 'slatkorecivi' kada trebaju da ti uzmu novac, ali kada treba da vrate novac ili da se zalis, onda to ide nekako sa manje 'osmeha'. Zato lepo osiguras sebe onoliko koliko mozes. U ovom slucaju, dodatnim tracking brojem. Preduzmes sve ono sto ti je bilo dostupno. Pa ako i pored sve predostroznosti izbije sr*nje, e ***a, sh1t happens. Onda krenes u objasnjavanje prodavcu sta se desava.

Tvoje narudzbine su bile, kako kazes, sa sitnijim iznosima. Ja se ne bih mnogo nervirao ako su iznosi bili mizerni. Necu crci za $1-$5. Ali za vece, vec imam 'frku' i zelim tracking broj (para za bacanje nemam, kao i vecina, pa se 'zastitnicki' odnosim prema onome sto imam). Ako treba dodati par dolara za tracking, zasto da ne?

Hvala, pogledacu.

offtopic: bas sinoc htedoh da odstampam ono uputstvo na engleskom (koje sam skinuo u PDF-u), medjutim 'skenirane' su po 2 strane odjednom, i to se ponasa kao jedna strana u PDF-u. Trebace mi neki program da stranice 'poredjam' kako treba pre stampanja da bih na kraju mogao sve da ih spojim u 'knjizicu'.
NAPS2 rešava sve probleme, importuj u njega dokumente ili slike, pa eksportuj u pdf.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Kupio sam danas neka sočiva preko ebay-a u iznosu od 18.58EUR ali mi je sa računa skinuto 19.81EUR i 0.68RSD (svi dinari sa računa).

Platio sam karticom, ne PayPal-om ali kao opis transakcije stoji PAYPAL *CRISTIANPA pa neki brojevi

Jel to neka provizija ili šta ?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Gde je bio paket 2 ipo meseca i sta se desavalo sa njim ne znam, ali evo danas je stigao i pise da je poslato 16 Novembra sto znaci da prodavac nije bez razloga top rated seller, moguce da je paket stajao neko vreme kod nas na carini.

2.5 meseca da ti cekas na paket iz UK je nedopustivo! Moj ti je savet da sledeci put trazis posiljku sa tracking-om. Tada ces bar znati gde je zapelo. Ovako nista ne znas. Zamisli, npr. da treba negde da otputujes a ti pojma nemas kada ce ti nesto stici. Ne mozes ni na koji nacin da 'otprilike' odredis. Kada nemas tracking ti si u totalnom mraku. Sa trackingom bar imas neku informaciju, pa mozes i da planiras sve ostale obaveze (i aktivnosti).

Kad smo već kod tracking-a, jel može nekako da se vidi tracking preko android aplikacije ?

Pa naravno. Postoji dosta tih aplikacija. Ja sam instalirao 17track ali i rusku 'TrackChecker Mobile'. Ova ruska je meni mnogo bolja.
Ja sam negde skinuo 'onu' verziju ali ne znam gde tacno. Probaj na 'mobilism' forumu.

Poslednja izmena:
Da nego ja nisam siguran gde da nađem tracking kod u eBay android aplikaciji. Previše mi osakaćeno deluje njihova aplikacija.

2.5 meseca da ti cekas na paket iz UK je nedopustivo! Moj ti je savet da sledeci put trazis posiljku sa tracking-om. Tada ces bar znati gde je zapelo. Ovako nista ne znas. Zamisli, npr. da treba negde da otputujes a ti pojma nemas kada ce ti nesto stici. Ne mozes ni na koji nacin da 'otprilike' odredis. Kada nemas tracking ti si u totalnom mraku. Sa trackingom bar imas neku informaciju, pa mozes i da planiras sve ostale obaveze (i aktivnosti).

Nisam ni znao da to treba da se trazi kad se kupuje preko ebay-a, kod Kineza kad god sam porucivao nesto i kad mi posalju poruku da je paket poslat daju mi i tracking number i skoro uvek pre stigne paket od Kine do nase poste nego od poste do mene.

Planiram da pazarim nešto preko ebaya, lik je iz Italije i hoće da pošalje. Međutim problem je što poštarina ima da izađe cirka 50€, nešto malo manje koliko će sam predmet da me košta. Proverio sam na sajtu Italijanske pošte, i da Italijan je u pravu. Na DHL sajtu, njihov kalkukator je izgleda uklonjen ili kako god, ne radi.
Da li postoji neka alternativa, iz Amerike me poštarina duplo manje košta nego iz Italije?
Paket je mali do 0.5kg težine.

Sent from mTalk Lumia 950xl

Ako bi se poslalo kao pismo, a ne paket, bilo bi jeftinije.
Kod nas:
Pismo može biti mase do 2 kg i mora odgovarati sledećim dimenzijama: zbir dužine, širine i visine može biti najviše do 900 mm, s tim da najveća od te tri dimenzije može biti najviše 600 mm. Najmanje dimenzije pisma su 90x140 mm.
Ako je pismo u obliku valjka, najveća dimenzija odgovara zbiru dužine i dva prečnika najviše do 1040 mm, s tim da najveća od tih dimenzija može biti do 900 mm. Najmanja dimenzija pisma u obliku valjka je da zbir dužine i dva prečnika mogu biti najmanje 170 mm, s tim da dužina pisma može biti najmanje 100 mm.

Neku stvar sam porucio 15 decembra (8$ kostalo), nije jos stigla i jutros vidim da ispod artikla stoji "ovaj korisnik vise nije registrovan na ebay", koja su moja prava :D

Zalba i trazi refund, jer nije stiglo. Verovatno je i rok 60 dana, tako da imas skroz pravo.

Pogledacu na sajtu gdje se ulaze zalba, ili ako neko moze link da postuje

Sent from mTalk

Ne snalazim se tamo nikako, otvorim zalbu(request) i onda dobijem opciju da prodavcu saljem poruku a tamo pise ako ne bude odgovorio u roku od 4 dana da kontaktiram ebay, ali covjek ima nekakav genericki odgovor i salje mi to isto evo vec 3 puta. a ja onda opet dobijam opciju da mu saljem odgovor ...nigdje nema opcija da kontaktiram ebay (bar ja ne mogu da nadjem), neki mail ili negdje gdje mogu poruku da im posaljem....

Escalate opcija se pojavljuje nakon isteka naznačenog roka, tri radna dana od otvaranja "case"-a.
Da ne lutaš mnogo, u "my ebay" sekciji, idi u messages i nađi poruku sa potvrdom da je case otvoren pa resolution center, dalje ćeš već da vidiš koje su ti opcije.

Nazad
Vrh Dno