Šta je novo?

nVidia Pascal

Mene recimo vise uzasava cinjenica da su na ovoj planeti ostala samo DVA velika proizvodjaca grafickih kartica i kako stvari stoje mogao bi ostati samo jedan...

DAS, moram da te razocaram. Neces moci da napravis onaj Tri SLI GTX 1080 sto si hteo. Podrzava samo dve karte :D

http://www.overclock3d.net/articles...rt_any_higher_than_2_way_sli_configurations/1

Neeee! :D
3 x Founders Edition je bilo u planu :D
DAS, pre bih rekao da to spada u aforizme. Jel ima takva tema na bencu a da se tice izvala vezana za tehnologije? Ako ima baci mi link u poruke, voleo bih da pogledam :)

Ne znam da li postoji, ali trebalo bi :)
Evo ga jos jedan lokalni:

4) AMD vec ima high-end chip spreman ali se ceka HBM2

Kad bi AMD imao ovakvu poslovnu strategiju propao bi odavno. Zamisli da ulozis milione i milione u razvoj necega a zatim kad si sve zavrsio cekas tako 2,3 kvartala da izadje nesto sto treba da ugradis u to sto si razvijao kao zavrsni element.

Bolje je cekati nego izbaciti proizvod gdje ti iscuri memorija preko noci :d
Svakako da AMD ima spreman cip jer su zvanicno najavili da ostaju na GCN arhitekturi.

Kad smo vec kod propasti cudi me da ne ozivite temu :d od kako sam se registrovao na ovaj forum AMD propada od strane nekoliko ljudi koji proricu buducnost :laugh:

Poslednja izmena:
AMD ima spreman čip? :d Sigurno su zato prepustili Nvidiji da se (barem) pola godine baškari sa top modelima.

Slično važi i za onu sjajnu prognozu da je "Nvidia procenila da joj je dosta 80 i nešto odsto tržišta." Alo, ljudi, izbacili su zverski brze karte, koje su pride potpuno potkopale dosadašnje proizvode koje niko neće više kupovati. Kako se to uklapa u procenu da se "zadovoljavaju sadašnjim stanjem"? Naravno da se ne zadovoljavaju, zato su i izbacili ove monstrume, idu do kraja. I to u segmentu odakle stiže najviše love.

http://wccftech.com/nvidia-geforce-gtx-1080-pcb-gp104-gddr5x/

NVIDIA-GP104-400-A1-GPU-1-635x423.jpg

GP104 bi trebao da izadje i na nesto manje od 300mm2 ukoliko ostane slicno pakovanje tranzistora kao kod GP100.

Naravno da se ne zadovoljavaju, zato su i izbacili ove monstrume, idu do kraja. I to u segmentu odakle stiže najviše love.
Možda se uklapa u prognozu da u poslednje dve godine 85%-87% prodatih karata spadaju u kategoriju <300$. Jeste manja zarada svakako, ali tu se mogu dobiti kupci i količina :)

AMD ima spreman čip? :d Sigurno su zato prepustili Nvidiji da se (barem) pola godine baškari sa top modelima.

Slično važi i za onu sjajnu prognozu da je "Nvidia procenila da joj je dosta 80 i nešto odsto tržišta." Alo, ljudi, izbacili su zverski brze karte, koje su pride potpuno potkopale dosadašnje proizvode koje niko neće više kupovati. Kako se to uklapa u procenu da se "zadovoljavaju sadašnjim stanjem"? Naravno da se ne zadovoljavaju, zato su i izbacili ove monstrume, idu do kraja. I to u segmentu odakle stiže najviše love.

To sto je cip spreman ne znaci da su i karte sprmne to moras razlikovati ;)
Spustice Fiji u nizi proizvdni proces, ali postoji problem ogranicenja HBM1, moraju cekat HBM2.

Mrzi me sada da trazim. Koliko je GP104 manji od GM104? Postoji li teoretski mogucnost da se GP104 prosiri sa vise jedinica (GP102) i da se dobije jaca karta sa nesto visom potrosnjom? Poput GTX 1085 recimo. Ovo nema veze ni sa kakvom logikom i poslovanjem, samo na glas razmisljam jer su sada mnogo vece mogucnosti u okviru 16nm.

Juce mi niko nije odgovorio na ovo pitanje. Danas nadjem ovo :)

88f96e01-0f85-42f3-a430-d180fe52188f.jpg

Naravno, cisto nagadjanje ali recimo zaista me ne bi cudilo da se kasnije pojavi neka karta sa 384 bit GDDR5X itd..

http://hexus.net/tech/news/graphics...eport/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Zotac nereferentne GTX 1080 :

http://www.guru3d.com/news-story/zo...inda-rips-off-the-msi-afterburner-design.html

Poslednja izmena:
To sto je cip spreman ne znaci da su i karte sprmne to moras razlikovati ;)
Spustice Fiji u nizi proizvdni proces, ali postoji problem ogranicenja HBM1, moraju cekat HBM2.

Ma odakle znaš da je čip spreman? Jel, kao što kažeš na susednom topiku drugom korisniku, to znaš ili lupaš? Na osnovu toga što je "potvrđeno da će se AMD držati GCN arhitekture" ti nagađaš da je čip spreman. Taj čip može biti milion puta dorađivan, tim pre što se ide na niži proizvodni proces. Pa niko ga ne bi držao 6 meseci na ledu da je zaista spreman. Najmanji je problem dobudžiti na kartu nešto, makar i GDDR5X, što mora da se čeka HBM 2.

Ma odakle znaš da je čip spreman? Jel, kao što kažeš na susednom topiku drugom korisniku, to znaš ili lupaš? Na osnovu toga što je "potvrđeno da će se AMD držati GCN arhitekture" ti nagađaš da je čip spreman. Taj čip može biti milion puta dorađivan, tim pre što se ide na niži proizvodni proces. Pa niko ga ne bi držao 6 meseci na ledu da je zaista spreman. Najmanji je problem dobudžiti na kartu nešto, makar i GDDR5X, što mora da se čeka HBM 2.

Pa rekao sam ti prebacice Fiji u nizi nm proces to sam dosta puta pisao, nema se tu sta lupat bice samo kozmeticke izmjene dodavanje HDMI 2.0 strpaju ga u nizi nm proces i eto ga Vega 10 ;)
Kako ce nabudziti GDDR5x kad ga nema dovoljno ni za GTx 1070 a kamoli AMd-ov chip, tek GDDR5x ulazi u masovnu proizvodnju Nvidija je obezjedila odredjenu kolicinu za GTX 1080 i to je to.

Pa rekao sam ti prebacice Fiji u nizi nm proces to sam dosta puta pisao, nema se tu sta lupat bice samo kozmeticke izmjene dodavanje HDMI 2.0 strpaju ga u nizi nm proces i eto ga Vega 10 ;)
Kako ce nabudziti GDDR5x kad ga nema dovoljno ni za GTx 1070 a kamoli AMd-ov chip, tek GDDR5x ulazi u masovnu proizvodnju Nvidija je obezjedila odredjenu kolicinu za GTX 1080 i to je to.
Niko nije rekao da 1070 dolazi sa 5x, vec obicna gddr5.

Sent from my HTC M8 using Tapatalk

Pošto vidim da se već sve "zna" u high end segmentu, i ko šta ima i ko će šta da izbaci :p; ajde od mene jedno laičko, low-end pitanje. Da li će AMD imati odgovor nVidia-i u segmentu 150-200Eur? Npr, kad sam ja menjao staru dobru 4850 pre par godina, u moj budžet se uklapalo za slične novce r7 260x ili 650Ti. Da li ću opet imati izbor, ili ne? Volim AMD; ali ipak imam i5 u kućištu (i r7 260x - za sada)...

Poslednja izmena:
Sta znam, ovako kada analiziramo, ne deluje mi nesto dobro kao sto je bilo u pocetku.( ako je ovo tacno). Boost klok je po ovome, 1.870mhz. Deluje realno, jer je 980Ti po specifikacijama radila ovako, default boost 1.000ghz, Boost Clock je 1.075ghz, a taj realni boost je oko 1.200ghz. Za 1080 je boost na 1.607ghz, default boost je na 1.733ghz, a taj neki realni moze da bude na oko 1.870ghz kao u ovom testu.
Dakle, 1080 na taktu od oko 1.870ghz ima graficki score od 27683, 980Ti na kloku od oko 1.540 - 8.200 ima score 28500, za oko 3% bolji rezultat. Mislim, sve ce zavisiti od overkloka 1080, ako je na onim testovima sljakala na oko 2.150ghz, plus klok memorije koji je zasad na oko 11.300mhz., po nekoj mojoj proceni to je jace od overklokovane 980Ti za oko maximalno 13-15%.
Tako stoje stvari po ovim ciframa ( ako su tacne). Ako custom 1080 budu isle na oko 2.200 - 2.300ghz,( ali, postoje 980Ti koje idu i na 1.600ghz i vise ), zajedno sa nekom drajver optimizacijom, moze da bidne ovaj Pascal jaci i za nekih 20%.
U principu, okey napredak, samo da ove custom grafe ne budu preskupe ( da bude neka G1 kao i za 980Ti, da je i AMD konkurentiniji bilo bi jos bolje).....

Ne postoje dva boost kloka vec osnovni core i boost. Ne kapiram kakve veze ima overklok ako je karta vec na difoltu brza od 980 Ti 20-30% ?
Sa druge strane 3d mark vec odavno nije realan pokazatelj prave snage karte vec igre. Moze lako da se desi da dogura i 30% iznad Titan X ali videcemo.

Dobro, to i jeste sinteticki benchmark, videcemo kako ce biti u igrama. Ali, ako 1080 recimo bude jaca od 980Ti za oko 20%, to znaci da je jaca od 980 za oko 55%, da li mozemo ocekivati da neka 1080Ti bude jaca od 980Ti isto za oko 55% kao i ovom prvom slucaju ?

Ovaj lik je na osnovu onog grafikona racunao procente :D

Dosao je do cifre od 69% u odnosu na GTX 980. E sada, ako je GTX 1080 zaista brzi od GTX 980 SLI cak ni ta cifra ne deluje nerealno jer SLI skalira dobro.
Za cetiri dana su testovi. Bice veoma zanimljivo.

Na 8:11 pominje toliku prednost.

Haha. Nemoj da si na kraj srca, vidis da se potrudio da isrcrtava tamo podeoke kojih nema :)
Iz prve sam mislio da govori nekim drugim jezikom, jedva sam prepoznao engleski :D

http://wccftech.com/nvidia-geforce-gtx-1080-3dmark-firestrike-benchmarks/

These overclocked performance numbers were obtained at 2 GHz. The 3DMark Firestrike Ultra score increased from 4998 points to 6232 points. On 3DMark Firestrike Extreme, the score jumped from 10367 points to 12911 points. Finally, in Firestrike Performance, the score jumped from 21828 points to a massive 26500 points. These increases were told to us as just preliminary results through overclocking which is easily achievable on Founders Edition cards (Air cooling). Expect overclockers to break massive numbers with this card at launch.

Overklokom rezultati su povecani 20-25%. Pod 2 Ghz se verovatno misli na boost clock koji stoji u recimo GPU Z-u, stvaran clock je sigurno veci inace ne bi mogli ovoliko da se povecaju rezultati sa osnovnog clock-a od 1860Mhz.

Dok se malo popeglaju driveri bice to oko 30% jace od GTX 980Ti i na def. i prilikom OC-a to je manje vise i ocekivano. Po ovome GTX 1070 bi mogla da ima Titan_x performanse kao sto su i najavili iz Nv.
Na pomolu je novi best buy GTX 1070 samo dok se puste ti nonreferentni modeli i dok se hype slegne.

Na osnovu dostupnih podataka i sirovih resursa karta bi na defaultu trebala da bude jos brza u odnosu na GTX 980 (2048 CC na 1216MHz vs 2560 na 1733MHz). Moze biti da je do drajvera, ali i da je Pascal tako dizajniran da dostize vece taktove iako je stvarno malo sporiji per clock od Maxwell-a.

...nema se tu sta lupat bice samo kozmeticke izmjene dodavanje HDMI 2.0 strpaju ga u nizi nm ...

Ima nas na ovom forumu kojima su HDMI 2.0 i nizi proces apsolutno krucijalne izmene, a gigabajti memorije, stotine dolara, stotine vati, stotine fps-a, hiljade šejdera, gigahaševi u sekundi i izgled kartice sa, zamislite, šarenim diodama apsolutno ne interesuju i, štaviše, smatramo ih smešnim...

Nazad
Vrh Dno