Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel može neki link gde to piše da nema mesečnog održavanja do 30.06.2016, pošto nigde ne nalazim tu informaciju.

Generalno je odličan grejs period od 45 dana ako se ceo iznos vrati u tom roku jer nema kamate. U tom slucaju je JEDNA 'rata'.
Do sada sam u životu upoznao samo jednu osobu koja je samodisciplinovana u toj meri. Mada, možda je razlog tome i odlično poznavanje bankarstva.

Znači nema mesečnog održavanja za karticu, a plaćaš 300 dinara mesečno za progresiv paket, ja sam skapirao da je promocija da ne plaćaš održavanje ni za jedno ni za drugo, pa sam se začudio.

Ili odes u Intesu, i za istu cenu, imas bankomat svugde (pa mozes podici sa "tudjih" bankomata vise od 5 puta besplatno), imas DVE kreditne kartice, plus debitna Visa, i sve to ukljuceno u cenu. A sada i bolji kurs od TB.

Cak imate i vise redova :D :D :D

U prevodu, hocu reci, sta ste se uhvatili za ovu karticu, kao da je nesto posebno? Imao sam preko 100 kartica debitnih/kreditnih/charge (sta god koja bila...), jedina koju sam placao je bila prva iz Deutsche Banka, jer nisam imao izbora.
A vi danas smatrate da je super ponuda 45 dana odlozeno bez kamate, i kartica sa promo periodom od "cak" 8 meseci bez placanja? Cone on :D

Generalno je odličan grejs period od 45 dana ako se ceo iznos vrati u tom roku jer nema kamate. U tom slucaju je JEDNA 'rata'.
Do sada sam u životu upoznao samo jednu osobu koja je samodisciplinovana u toj meri. Mada, možda je razlog tome i odlično poznavanje bankarstva.
I ja sam. Bez izuzetka, vec 13 godina, uvek u potpunosti placam dospele obaveze, u Intesi to cak i ide trajnim nalogom.

@ alfaunits samo mi nije jasno na koju foru si dobio Master u Intesi za dž. Imam ga i ja, ali u sklopu HIT računa koji, jelte, nije dž

Znači nema mesečnog održavanja za karticu, a plaćaš 300 dinara mesečno za progresiv paket, ja sam skapirao da je promocija da ne plaćaš održavanje ni za jedno ni za drugo, pa sam se začudio.
Фазон је да иду празници,узме се кредитна,добро се потроши и задужи.Не отплати се дуг до 30.6. јер новца никад доста а онда на 300 дин. додају и 200 за кредитну...Благо оном ко има дисциплину да не улази у дуговања било које врсте ал ако мора онда је класични кредит најбоље задужење,најмање боли.:D

Малопре ми се десила чудна ствар са мобилном апликацијом, није прихватала пин, који је 100% исправан.
Унео га 3 пута и реактивирао апликацију.

Malo mi je nejasno ovo "blago onima koji imaju samodisciplinu" kao da je to nesto retko i neobicno. Kreditna kartica je uvek bila proizvod za one koji mogu da priuste da nemaju disciplinu, najskuplji vid kredita, luksuz i komocija koju ti banka omogucava ako ne zelis sve da strogo kontrolises. U fazonu smara te da non stop gledas racun i kalkulises, boli te uvo. Znas da ces uvek moci sve minuse da pokrijes bez ikakvih pronlema. Traziti neke povoljnosti u kreditnoj kartici je pogresno. Oni koji imaju malo novca ne bi trebalo ni pod kojim uslovima da uzimaju bilo kakve kredite, osim ako nije pitanje zivota i smrti za njih ili njihove voljene. S druge strane stednja je super izbor za srednju klasu, nema premca TB stednji na nasem trzistu. Banke nisu neko zlo koje postoji da bi uzimale od sirotinje, ali ljudi moraju da odaberu pravi proizvod koji je namenjen njihovim primanjima, toleranciji na rizik, sigurnosti primanja. Kredit je proizvod, kao bilo koji drugi, ta kamata ima cenu, nema logike ako krpis kraj sa krajem da udjes u zlataru i kupis najskuplji nakit, to vam je bilo koji kredit. Ovo je na prvi pogled kontraintuitivno, jer ako imas para sta ce ti kredit? Ali je tako.

Kratkoročno i potpuno besplatno zaduživanje je ono što model revolvinga takođe nudi. Dakle, kreditnu karticu možeš koristiti kao charge karticu, bez ikakvih posebnih zaheva/odobrenja, sa kamatom 0.
Ima ljudi koji putuju službeno, ne dobijaju novac unapred za troškove, na kraju meseca to obračunaju i podnesu firmi, plati im se početkom narednog. Taman da pokriješ dug po kartici. Koristio si tuđi novac, i to besplatno.
Slažem se da je bezveze uzimati Master u TB uz starter paket. Kao što kaže alfa, bolje uzeti u nekoj banci paket usluga, gde primaš i platu. Tada je pametnije ići na velike banke, još uvek.
I nije nevažno ono što sam ranije već pisao - građenje kreditne istorije. Ako imaš istoriju redovnog plaćanja obaveza po kreditnoj kartici, lakše ćeš dobiti ozbiljan veći kredit, ako ti zatreba. Dakle, ko može da dobije kreditnu karticu za dž, savetujem da ne koristi, čak i kada mu je treba.

Poslednja izmena:
Tek to je misterija!
***, ti dođeš Intesi, kao stena Telenoru :D
Ne, imao je neki razlog zasto je meni besplatan, ali ne secam se sada :) Mislim da je bilo ako predjem neki sitan limit potrosnje po kreditnoj..

Traziti neke povoljnosti u kreditnoj kartici je pogresno.
Pa i nije, promocije za kartice stalno imaju neke dobre popuste kod raznih lokalnih firmi. Kod nas to uopste nije irazeno, osim kod Intese, dok vani bez toga ne vredi da ides u kupovinu, uvek ces vise platiti.

I nije nevažno ono što sam ranije već pisao - građenje kreditne istorije. Ako imaš istoriju redovnog plaćanja obaveza po kreditnoj kartici, lakše ćeš dobiti ozbiljan veći kredit, ako ti zatreba. Dakle, ko može da dobije kreditnu karticu za dž, savetujem da ne koristi, čak i kada mu je treba.
Zar prve dve i zadnja nisu kontradiktorne kada su u istom pasusu?:)

Typo, *** :)
Dakle, savetujem da je koristi, čak i kada mu ne treba.

Novi trendovi, danas odbili da mi naplate sa kartice u prodavnici.
Racun bio nesto sitno 4xxdin, kaze kasirka od danas neprimaju vise kartice za racun ispod 500din.
Druga prodavnica u komsiluku (prva odjavila aparat, kaze gazda ne isplati im se). :smoke:

Racun bio nesto sitno 4xxdin, kaze kasirka od danas neprimaju vise kartice za racun ispod 500din.
Druga prodavnica u komsiluku (prva odjavila aparat, kaze gazda ne isplati im se). :smoke:
Ništa čudno, pošto banke deru kožu za aparate za kartice. Malima se uopšte ne isplati da ih imaju.

Ja koliko znam, a prilicno sam siguran, ne placa se ni jedno ni drugo odrzavanje. Znaci sve je besplatno do 30.06. i debitna i kreditna.

Kao i sve stvari u životu, svako bira šta mu je zgodno.
Uopšte se ne slažem sa stavom da treba birati velike banke. Ako neko ima osnovno poslovanje sa bankom po meni je Intesa jedan od najgorih izbora.
"Lični bankar" nekada ume da bude mnogo lošija opcija ako neko koristi isključivo osnovne usluge.
Jedna od najjačih banaka u Srbiji u svom portfoliju uopšte ne daje značaja poslovanja sa stanovništom. Bilo bi suludo nekome na forumu nuditi takvu banku za poslovanje fizičkog lica. Sa druge strane ako neka osoba ima firmu kojoj ta banka održava račune potpuno je logično da i sam ima tu otvoren račun.
Kako je ovo tema za Telenor banku treba imati na umu da imaju jako mali portfolio i konkretnu ciljnu grupu. Nude paket usluga koje su okrenute odredjenoj klijenteli i to je njihovo pravo. Po meni nisu ponudili ništa revolucionarno niti nešto što do sada niko nije imao, ali način na koji su sve upakovali - jako zgodno onome ko koristi usluge kakve oni sada nude.
Interesantno je da se ovde i banke biraju, kao i mnoge druge stvari, ne po potrebama već po brojnim drugim kriterijumima.
Konkretno intesa, koja se često spominje u ovoj temi, je po mom iskustvu u top 3 najgorih banaka. Skoro desetogodišnje iskustvo mi pokazuje da u 99% kada sam ušao u Intesu postojao je neki problem.
Sa druge strane, banka koja nije naročito popolularna je za mene najbolja jer uvek sve može na dobar dan.
Lično najviše volim banku u koju NE Moram da idem. Telenor je sa te strane odličan kandidat.

Poslednja izmena:
Koja to jedna od jacih banaka uopste ne daje znacaja radu sa stanovnistvom, a koja je to nepopularna a tebi zgodna?
Otprilike mogu 20 varijanti da smislim, efektivno sve sem Intese i TB :D

Telenor je dobar kandidat da ne moras ici u banku, medjutim, sve dok ti ne zatreba nesto dalje od onoga sto nude, a oni nude previse malo stvari.

@Famagusta, pa dobro su prosli da su do sada mogli za manje transkacije da uopste daju karticama da se placa, kada im za manje transakcije veci procenat uzimaju obicno (ako se ne dogovore posebno, kao sto Lilly, Idea i Delhaize mogu recimo)
Meni je krivo da koristim kreditnu/debitnu u malim radnjama (u smislu bas zasebne radnje, a ne manje prodavnice nekog lanca), cak i da ima mogucnosti.

Inace, toliko o tome da je od 1. oktobra limitirano prilicno koliko banke mogu uzimati za provizije :D A da pomenem da je Intesa i do 15% uzima :) Dok su bili jedini u Srbiji koji su izdavali POS terminale, bilo je do 5%.
(inace limitira se ne taj deo koliko banka moze da trazi kao izdavalac POS terminala, ako se ne varam, vec koliko banka izdavalac kartice moze uzeti od cele transakcije, a to nije fixno - isti je slucaj u EU, na 0.2-0.3% je limitirano bas ovo drugo)

Druga prodavnica u komsiluku (prva odjavila aparat, kaze gazda ne isplati im se)

Takve prodavnice jednostavno treba bojkotovati. Svedska ukida kes na nivou cele drzave, a ovi se nasli pametni da stavljaju neke limite na POS terminale. I malo sutra se ne isplati, marze uopste nisu tako naivne u maloprodaji, ali banka mora da naplati za transakciju od trgovca, a ne na teret kupca.

Ja iskljucivo koristim karticu, pa makar kupovao i kiflu, osim u jednom kaficu prekoputa posla, u koji ne bih ni usao da ne moram zbog drustva. U maloj prodavnici koja mi se nalazi u zgradi, takodje nekad nosim kes, jer aparat cas radi, cas ne radi.

Ali gade mi se izguzvane novcanice i kovanice koje mi vracaju za kusur, prezirem kes i molim boga da dodje dan kada ce ga i kod nas ukinuti.

Poslednja izmena:
Radi se i o tome što su ovde provizije koje mali prodavci moraju da plaćaju dosta visoke, pa se često ljudima stvarno i ne isplati ako hoće da budu konkurentni sa cenama. I biće tako sve dok NBS ne natera banke da imaju normalne provizije. Ne može se to sada porediti sa Švedskom... Možda sa Švedskom 60tih godina prošlog veka :)

Primer; sećam se a smo u firmi pre nekih 7-8 godina dobili ponudu primamo plaćanje Diners karticama. Provizija je bila 5 ili 6% onda. Naravno da smo odbili.

Takve prodavnice jednostavno treba bojkotovati. Svedska ukida kes na nivou cele drzave, a ovi se nasli pametni da stavljaju neke limite na POS terminale.
Ne pricaj polu-istine i neistine. U svetu je standard da ispod 1.5EUR/2GBP se ne daje placanje kreditnom karticom. Mozda negde moze, ali jako cesto mi se desilo da ne mogu vodu kupiti, kada nemam kesh ili mi se ne sitni, jer ne daju da se placa karticom za 1.5eur koliko dodju 2 flase vode uglavnom.
A sto se Svedske tice, pogledaj prvo koliko se stanovnistvo sada buni zbog toga, i sa pravom!

I malo sutra se ne isplati, marze uopste nisu tako naivne u maloprodaji, ali banka mora da naplati za transakciju od trgovca, a ne na teret kupca.
Pa ne isplati se kada im na 200din uzmu 20-30RSD, tebi bi se isplatilo?
Ili recimo dopune za BusPlus i kredit, gde dobijaju cini mi se tacno 2%, sta mislis zasto bi dali da se plati karticom?

Primer; sećam se a smo u firmi pre nekih 7-8 godina dobili ponudu primamo plaćanje Diners karticama. Provizija je bila 5 ili 6% onda. Naravno da smo odbili.
Ta kartica mi nije bila jasna. Ona se je kod nas probila kao jedina koja je vazila u inostranstvu dugo vremena, inace... "who that?"

Pa ne isplati se kada im na 200din uzmu 20-30RSD, tebi bi se isplatilo?

Banka naravno ne bi ponudila takve uslove trgovcima da on bude u minusu. To sto bi svi trgovci maksimalnu zaradu, a da ne plate radnika preko 20.000 je potpuno druga prica i njihova alavost i neplacanje poreza, mora strozije da se kontrolise od strane drzavnih organa.

A sto se Svedske tice, pogledaj prvo koliko se stanovnistvo sada buni zbog toga, i sa pravom!

Mogu da se bune kolko hoce, buducnost ce da stigne svidjala se ona ljudima ili ne, proci ce kao taksisti vs Uber. Gotovini je odzvonilo, ne mogu da docekam taj trenutak. :)

Banka naravno ne bi ponudila takve uslove trgovcima da on bude u minusu.
Naravno da ima tih uslova. Postoji provizija i minimum naplate. Tu je problem za male trgovce.

Btw, u Švedskoj, a i u Švajcarskoj (tu sam doduše bio samo jednom), sve sam plaćao karticom. I kartu za bus (u Malmeu na aerodromu i nema opcija za keš) i pecivo u prodavnici. Fina stvar, ali smo još uvek daleko od toga; zbog banaka, ja bih rekao.

Poslednja izmena:
Код мене у комшилуку не може испод 100,150 дин.,нешто тако а увијек ми остане на рачуну оно испод 500 дин.што не могу подићи на банкомату па платим картицом у тој продавници.

Kod mene sve radi :)

Naravno da ima tih uslova. Postoji provizija i minimum naplate. Tu je problem za male trgovce.

Ni ti ni ja sigurno nemamo preciznu kalkulaciju ali slutim da se "problem" sastoji samo u tome da trgovci ne zele manju, nego vecu zaradu. Ako ne zaradis duplo na proizvodu, u srbiji se ne isplati da ustanes iz kreveta. :)

Meni se do sada nije desilo da mi neko pravi problem zbog malog racuna i odbija karticu. Neke prodavnice su izbacile POS terminale kompletno, kao sto su pojedini kafici (iako ostavim baksis i preko POS-a), pekare, neke male prodavnice, usluzne delatnosti koji tradicionalno naplacuju u kesu (frizer, razni majstori... itd), za limit, iskreno, prvi put cujem, a onda ce sto se mene tice trgovac biti u jos vecem problemu jer cu jednostavno odustati zbog toga sto retko nosim kes i mrzi me manje da odem do druge prodavnice nego da podizem kes sa bankomata samo da bih kupio kinder jaje.

Kako sam i sam navodio da je grejs period 45 dana (uticaj marketinga), oni koji imaju nameru da koriste kreditnu karticu Telenor banke neka provere da li je to UVEK 45 dana.
Sećam se da mi je snajka iz TB preko telefona, a nakon poslatog emaila da su mi odobrili kredit, rekla da sve dolazi na naplatu 15-og sledećeg meseca. To znači da grejs period efektivno može biti i 16 dana.
Svakako je misleading marketinga po meni ali kako nemam nameru da uzmem njihovu kreditnu nisam se interesovao dalje.

То ти је оно одложено до 45 дана,као и до 100% без перути.:D Ово- до- је кључно.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno