Šta je novo?

Piraterija - diskusija o legalnim i moralnim aspektima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Dule13
Ja ne mogu da skontam kojom si ti dedukcijom povezao te dve stvari iz posta.

Poslednja izmena:
Ameri vade i preradjuju svoju naftu (najveći su proizvodjač nafte i prirodnog gasa na svetu). Druge zemlje koriste njihove pare (čak i Rusi i Kinezi radije trguju u dolarima). Prave kompletno svoju hranu, tudji resursi im ne trebaju.

Ти си озбиљан? Ево иди овим редом па гуглај. Југославија, Србија, Косово, Либија, Сирија, Афганистан, Ирак, и на крају Украјна.

Не чак ни Руси и Кинези не радије тргују у доларима, него су је цела планета била приморана да користи долар, што због "Свифта" што због тога што ако не радиш како ти се каже завршиш ко ми. Сад кинези праве пантан америчком систему плаћања, а трговина се све више одвија без долара, зато они и пене толико.

@mitar1982

Моја грешка, сад сам скапирао шта је писац хтео рећи. :)

Poslednja izmena:
Nije tačno. Ja radim odavno sa Kinezima, i oni uvek radije nude cene u dolarima nego u Juanu. To je pitanje tržišne politike.

Što se tiče nafte, misli šta hoćeš, ona njima izvan Amerike više ne treba. Pamti šta sam ti rekao, oni će prvi napaviti alternativu nafti u sledećih 10-15 godina.

Ja ne pišem ovo zato što volim Amere / mrzim Ruse. Mrzeti ili voleti neku naciju je retardirano po meni. Pišem zato što je fakat.

Poslednja izmena:
Nije tačno. Ja radim odavno sa Kinezima, i oni uvek radije nude cene u dolarima nego u Juanu. To je pitanje tržišne politike.

Što se tiče nafte, misli šta hoćeš, ona njima izvan Amerike više ne treba. Pamti šta sam ti rekao, oni će prvi napaviti alternativu nafti u sledećih 10-15 godina.

Ja ne pišem ovo zato što volim Amere / mrzim Ruse. Mrzeti ili voleti neku naciju je retardirano po meni. Pišem zato što je fakat.

Ти радиш са Кинеским државним врхом? :d :d :d Мрзи ме сад да тражим и качим чланке из економије на ту тему. Знаш ли шта је Свифт систем? Очигледно да не знаш. Ај бар изгуглај.

Нема шта ја да мислим или не мислим, чињеница је да америчке компаније пумпају нафту свуда где њихова војска спусти чизму. Не пишем ни ја зато штво волим или мрзим, него зато што су то чињенице. Послењи пример је Украјна. Џо Бајденов син је одмах постао директор државне нафтне компаније тамо.

Забијати главу у песак приличи ноју, не човеку.

Poslednja izmena:
g1360363293126335454.jpg

Nema potrebe širiti diskusiju ameri/rusi. U kontekstu ovog treda premisa je: imam problem sa određenom državom, hoću da koristim njihove proizvode i usluge, al' neću da plaćam za njih.

My 2c: validno razmišljanje, nemam ništa protiv, kao neki mali pokret otpora. Pomalo kontraintuitivno, nekako mi ne smeta dokle god je "mržnja" prema nekome, mnogo više me nervira "ljubav", dodvoravanje i slepo emuliranje.

Nema potrebe širiti diskusiju ameri/rusi. U kontekstu ovog treda premisa je: imam problem sa određenom državom, hoću da koristim njihove proizvode i usluge, al' neću da plaćam za njih.

My 2c: validno razmišljanje, nemam ništa protiv, kao neki mali pokret otpora. Pomalo kontraintuitivno, nekako mi ne smeta dokle god je "mržnja" prema nekome, mnogo više me nervira "ljubav", dodvoravanje i slepo emuliranje.

Наравно, да не ширимо причу.

Мени изгледа као рупа у логици те "премисе", чињеница да државе и нације не прoизводе производе, него то раде мултинационалне компаније.

Poslednja izmena:
Zaboravljas cinjenicu da ako si imao za HW koji gura GTA 5,onda ces lako odvojiti 1500 din...
I bas na tom ekonomskom delu je akcenat...
Ko kaze? Mozda imas neki slabiji komp, ali komp bi bukvalno morao ukrasti, i direktno nekoga ostetiti. Ako ne platis igru, ne stetis nekome direktno, bez obzira sto zakon ta dva izjednacava.
Da, slazem se, ako neko moze da priusti komp od ... 1000e, treba da plati za igru 10e, ili da bar isproba na kratko nekoliko njih piratski, ali kupi onu koju voli da igra.
Tu ima neki drugi problem - kod nas ce preskup telefon i komp kupiti ljudi iz drugih razloga, ne opravdanih, ne znaci da realno mogu/trebaju, pa i ne znaci da mogu igru kupiti.

FYI, jedno vreme sam nudio besplatne licence svog softvera (koji je tada kostao po 1000$ pa navise), i pravo da ga koriste u komercijalne svrhe, nasim ljidima, kao i Rusima (imao sam dogovor sa nekoliko deva iz Rusije da to isto urade za svoj softvera nasima, i da medjusobno proveravamo da ne bude nekih zloupotreba). Jedini uslov je bio da single-developer, da ne radi za drugog, i da ne prelazi 20.000EUR zarade godisnje.
Softver je barem nesto sto ne kosta da se ne plati odmah, nego, ako neko uspe, odlicno. Ako ne... pa dobro, nije morao prodati bubreg, da bi probao posao. Dok slican softver Ameri prodaju za 125.000$, i nema tu probe cak. Kupi, pa se nadaj da radi.

Sto se tice MS i njihove politike,to je vec druga tema... svako moze ta trazi koliko misli da nesto vredi,na nama je da li cemo uzeti ili ne...
Softver kada se napravi kosta efektivno 0$ da se distribuira. Itekako mogu da naprave razlicite cene za razlicita trzista. Sto je MS i uradio! I svaka im cast sto su jedini, meni poznati veci igrac, koji to jeste uradio. (ne zanima me sta mislite kakvi su im razlozi ;))
Npr. u Juznoj Koreji i Kini su bile licence od valjda 10$ - prave licence. Samo da ljudi ne koriste piratske verzije. U JK nisu bile finansije razlog, vec da se ne koristi neproveren softver, jer to je bilo u doba kada 10$ vec nije bilo nista ni za najmanje placenog radnika.

Ja se trudim da budem legalan bas zbog toga sto vecina nije. Zamisli da zivimo u drustvu gde je uobicajeno biti ubica, da li trebam i ja biti takav ako ne moram?

Zamisli da je vecina kao ti, i da pravi tako nerealna poredjenja, kao sto je ubistvo vs. piraterija?
Ista glupost kao i poredjenje marihuane i kokaina - a, da, to se radi u Americi na veliko :(

Ne pravi poredjenje koje nema smisla. Niti ikome direktno uzimas ista piraterijom, niti su uopste na istom moralnom stepenu - u stvari nisu ni vidljivi njihovi stepeni medjusobno.

Јел ово најава за нови сплит? ;) Иначе амери имају нафту али је чувају тј најбоље обожавају да троше туђу јефтину.

Деведесетих нисам хтео да плаћам ништа од програма ... мада није ни могло. Данас користим линух а када некоме инсталирам windows, углавном понудим ентерпрајз који је некако легалан па рачунам да није ништа страшно да се пође одатле. Избегавам да набацујем разне програме, нарочито гломазне, предложим опет неки фрај програм а после нека свако себи дода шта га занима. Ионако се мој део посла завршава око или сређивања постојећег стања (уз додатно сређивање хардверског дела) или инсталацијом ОС-а уз сва потребна подешавања. Никада никоме не инсталирам/подешавам скајп, фејс, сличне глупости ...

Čisti kapitalizam, socijalno društvo koje upija druge nacije kao sundjer. Koju pamet nemaju, oni je kupe. Nisu opterećeni istorijom i prastarom kulturom. Menjaju mišljenja preka noći. Prilagodjuju se bolje od drugih nacija promenama.
Offtopic, ali:
- Amerika i socijalno drustvo su nepovezane stvari skroz. Vise socijale, socijalnog shvatanja i ponasanja postoji u Somaliji nego u Americi.
- Super je sto nisu optereceni istorijom i prastarom kulturom, sreca pa je Biblija nesto skroz novo, i imaju vise ljudi u Americi koje je shvataju bukvalno, nego ostatak sveta zajedno :D
- Ma odmah menjaju misljenja, evo svi misle da je rat u ExYu prosao, da je Biblija istorijska cinjenica, menjaju softver odmah, ne cekaju 3 meseca kao Koreja vec samo 3 godine izmedju iteracija....
- Prilagodjavaju se malo morgen - prilagodjavaju promene sebi, ne prilagodjavaju se promenama ;)

Inace, razlog zasto svet trguje u dolarima je dogovor zlatnog sistema, tj. zaostavstina istog, iako je otisao u out.
Dolar je najlikvidnije sredstvo na svetu, ne postoji nista ni blizu njega. A likvidnost je najbitnija stvar u finansijama. Dok se to ne promeni, ne moze se dolar zameniti, tacka.
EUR+RUB+CNY < USD likvidnost.

Poslednja izmena:
Softver kada se napravi kosta efektivno 0$ da se distribuira. Itekako mogu da naprave razlicite cene za razlicita trzista. Sto je MS i uradio! I svaka im cast sto su jedini, meni poznati veci igrac, koji to jeste uradio. (ne zanima me sta mislite kakvi su im razlozi ;))
Npr. u Juznoj Koreji i Kini su bile licence od valjda 10$ - prave licence. Samo da ljudi ne koriste piratske verzije. U JK nisu bile finansije razlog, vec da se ne koristi neproveren softver, jer to je bilo u doba kada 10$ vec nije bilo nista ni za najmanje placenog radnika.

U ovome je suština, digitalna distribucija ne košta ništa, i cene se mogu lako prilagoditi ciljnim grupama. Ja sam npr. kupio Office (i to neku ProPlus verziju) za 10 EUR preko Microsoft HUP programa. Mislim da bi uz ovakve akcije 90% privatnih korisnika (u Srbiji) prešli na legalne MS programe. Mada, kao što je i napisano ranije, MS se nikad aktivno nije ni borio protiv piraterije, jer im je takvo stanje odgovaralo.

Poslednja izmena:
Preko čega si poslao ovu poruku? Prijateljskog ruskog digitrona sa originalnom ćiriličnom tastaturom?
Лепо сам рекао да не плаћам а не да не користим!
Ако не видиш разлику у томе, ок.
Могао би још што шта да напишем али је то губљење времена с обзиром на ниво коментара.
Изнео сам свој став и то је то.

Znaci ako dobijes na poklon onda je sve ok? :D Izvini morao sam :)

Znaci ako dobijes na poklon onda je sve ok? :D Izvini morao sam :)
Не знам да ли си ово мени упутио или неком другом?
Ако је мени, какве везе има поклон са пиратеријом?
Највећа могућа "пиратерија" је то што раде каубоји. Упадну у туђу земљу и користе све што им се прохте!
Зашто би највећим лоповима плаћао било шта ако су они дошли у моју земљу, откинули комад и тамо саградили највећу војну базу у Европи?
Да ли они плаћају некоме за то?
Такође, изазивајући кризе, огроман број малдих стручњака одлази код њих и онда они користе то бесплатно, односно, добијају школован кадар за џ да би њихов ум после паковали у made in usa.
Ко то не види, ок, његов проблем.

^
Mislio sam, nemas problem da koristis USA proizvode koje dobijes na poklon, samo ako platis :)

Ja razumem da klinci koji nemaju para skidaju igre za dz. Ne razumem kupujeprodajem koji ovo dozvoljava:

http://www.kupujemprodajem.com/Sve-igre-za-PC-racunar--24145764-oglas.htm?filter_id=20513876

D871X4O.jpg

Мислиш ли да ће Лука из Новог Сада, да сруши индустрију или ће да заради паре да изведе девојку на сок?

Мислиш ли да је Лука већи проблем од нпр. куповине великих државних фабрика у Србији за 1 дин, и ручкања политичара са мафијашима (не смем да наставим, нема краја )?

Poslednja izmena:
^
Mislio sam, nemas problem da koristis USA proizvode koje dobijes na poklon, samo ako platis :)
Више пута поновио, нећу им дати ни динар док год то могу!
Ако они могу да отимају од "мене" могу и ја од њих!
Да и њих неко опљачка до голе коже, сви стручњаци би отишли од њих и бренд made in usa би отишао са њима.
Тако да не треба губити време на овакву преписку. Свако гледа из свог угла интереса. Ја сам изнео мој угао.
Коме се не свиђа нека га прескочи.

Ja ako krenem da odgovaram na ovu temu ili će da me banuju ili će da zatvore temu. Najjače je da ne plaćaš softver zato što ti je neka država kao nanela zlo pa to je hit nad hitovima od opravdanja. Reci brate ne volim da plaćam rađe dajem pare na pivo i to je to. Ja ne znam samo što se ovakve baljezgarije dopuštaju na forumu.

edit: iako sam malkice odgovorio ipak ću se povučem zarad svih :D

Poslednja izmena od urednika:
@Dule13

Ne i ne. I odakle ti takve ideje? Mislim na kupujemprodajem koji kao ne dozvoljava pirateriju.

Ja ako krenem da odgovaram na ovu temu ili će da me banuju ili će da zatvore temu. Najjače je da ne plaćaš softver zato što ti je neka država kao nanela zlo pa to je hit nad hitovima od opravdanja. Reci brate ne volim da plaćam rađe dajem pare na pivo i to je to. Ja ne znam samo što se ovakve baljezgarije dopuštaju na forumu.

Svasta moze da se procita u zadnje vreme :)

Najjače je da ne plaćaš softver zato što ti je neka država kao nanela zlo pa to je hit nad hitovima od opravdanja. Reci brate ne volim da plaćam rađe dajem pare na pivo i to je to. Ja ne znam samo što se ovakve baljezgarije dopuštaju na forumu.
Kako si i pomislio tako nešto? Zar stvarno misliš da će jedan vitez od ćirilice da krade softver i zrači ispred nekog američkog IPS monitora bez nekog uzvišenog razloga?

Ode tema u offtopic al' ajde da dodam nešto na temu legalnosti.

Što se softvera tiče, tu sam 100% legalan, iz tri razloga:
1. Svaki krekovan softver smatram nebezbednim (virus, malware i sl.)
2. Nemam potrebu za korišćenjem komercijalnog softvera, FOSS ima sve što mi treba. Igre kupujem (uglavnom na akciji), ali ih ne igram :)
3. Smatram da svako, pa čak i programeri, treba da budu plaćeni za svoj rad :)

I na Winu i na linuxu koristim FOSS ili freeware programe. Pri tom mi je i Win licenca legalna. Zapravo, počeo sam da plaćam (doniram malu sumu) FOSS zajednici, jer sam fasciniran činjenicom da grupa dokonih komunista često pravi bolji softver od kompanija sa neograničenim budžetom (Microsoft, Apple, Google, Adobe…)

Što se muzike tiče, slušam samo radio ili preko nekog streaming servisa (Grooveshark je imao najbolju kolekciju, šteta što ga nema). Filmovi su u suštini najveći problem, mada ih ne gledam toliko često. U bioskopu je uglavnom đubre, ali odem kad mi se učini da je nešto zanimljivo. S druge strane, Netflix i slični servisi su nam nedostupni, tako da i nemamo mnogo izbora. Na stranu to što je teško naći evropske i azijske filmove bilo gde, osim ako se ne pojave na nekom festivalu.

Ево роним сузе са сав "покраден софтвер" (оно као са фантомком и револвером и "руке у вис ово је пљачка софтвера" ) магакорпорацијама :wc:

Едит - "Sав свој софтвер ставите у вреће и немој да је неко устао са пода или пуцам" :D

EDIT2:

>mitar1982

Који је то хардвер "Амерички", ај нам појасни. Јел га прави нека америчка државна институција?

Poslednja izmena:
Naravno. Sve su to smislili cia i masoni da zrače Srbe.

Reci brate ne volim da plaćam rađe dajem pare na pivo i to je to. Ja ne znam samo što se ovakve baljezgarije dopuštaju na forumu.

Brate ne volim da placam software, radje dajem pare na pivo! :D

Inace, vec sam pomenuo, postoji resenje za smanjivanje piraterije i tom se pravcu krenulo, potrebno je samo malo vise vremena.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno