Šta je novo?

Piraterija - diskusija o legalnim i moralnim aspektima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Softver kada se napravi kosta efektivno 0$ da se distribuira. Itekako mogu da naprave razlicite cene za razlicita trzista. Sto je MS i uradio! I svaka im cast sto su jedini, meni poznati veci igrac, koji to jeste uradio. (ne zanima me sta mislite kakvi su im razlozi ;))
Npr. u Juznoj Koreji i Kini su bile licence od valjda 10$ - prave licence. Samo da ljudi ne koriste piratske verzije. U JK nisu bile finansije razlog, vec da se ne koristi neproveren softver, jer to je bilo u doba kada 10$ vec nije bilo nista ni za najmanje placenog radnika.

Razlozi su ekonomski, tj. cenovna diskriminacija maksimizira profit monopoliste.
Na primer: Iphone kosta 250e i jedini prodavac ga prodaje trojici kupaca: studentu, radniku, i burzuju. Student spreman da plati 275e, radnik 300e, a burzuj 350e.

Slucaj 1: Prodavac formira jedinstvenu cenu 300e, tel. kupuju radnik i burzuj za 300e - profit prodavca 100e
Slucaj 2: Prodavac formira cenu za svaku musteriju (275e, 300e, i 350e) i prodaje 3 komada - profit prodavca 175e

Microsoft je od pocetka bio lider na polju ekonomije u IT-ju - kada je IBM izdavao licence uz hardver, Microsoft se prvi dosetio da ih razdvoji, a to je zasluga angazovanih mikroekonomista.

Ja u Srbiji delim ljude na robove i slobodne osobe. Robovi nemaju slobodnu volju i sa robovima se nikada ne mozes dogovoriti bas zbog toga (dogovaras se sa voljom gospodara koja je podlozna promeni). Takodje, robovi ne osecaju zahvalnost za ucinjeno dobro (na primer koriste US softver i hardver a pritom pljuju taj isti US), i zato srpski robovi lice na Sirijce i Afganistance - sa jedne strane "mama Merkel" a ovamo, cim nije po volji, kamenice i palice u glavu iako su tudjini.

Za razliku od lokalnih robova, ja osecam zahvalnost i prema Amerikancima i Rusima. Amerikancima sto dizajniraju (pisu) softver (knjige) od kojih sam imao nemerljivih koristi a sa druge strane Rusima koji svo to znanje krekuju :)

Poslednja izmena:
Meni su na K/P ranije privremeno banovali nalog zbog oglašavanja originalnih igara. Navodno, nije dozvoljeno prodavati ništa vezano za Steam. Sa druge strane, piraterija im izgleda ne smeta.
Bahati urednici, šta ćeš.

Мислиш ли да ће Лука из Новог Сада, да сруши индустрију или ће да заради паре да изведе девојку на сок?

Мислиш ли да је Лука већи проблем од нпр. куповине великих државних фабрика у Србији за 1 дин, и ручкања политичара са мафијашима (не смем да наставим, нема краја )?
Taj "ima većih problema od X" argument je besmislen.

...inače mašnski inženjer po struci...

Sta trazis dalje u Srbiji,sta cekas?

Mozda gresim ali deliti proizvode na americki,EU,kineski je glupost,po meni...
Npr kupicu Volvo jer je svedski a vlasnik kinez... ili Linde jer je nemacki a pola vec kinesko... ili Nissan a on u stvari Renault koji je ko zna u cijem vlasnistvu... itd itd...
U biznisu nema teritorjalno politickih granica,samo korporacije i ljudi koji ih vode... ako i to nije lazirano radi profita... mislim na tzv konkurenciju...

Sta trazis dalje u Srbiji,sta cekas?

Mozda da sazna da ima neku rodbinu u Germaniji pa da uz njihovu pomoc sredi papire za boravak a onda i poslic bilo kakav, a posle i u struci ako sve bude kako treba.

Taj "ima većih problema od X" argument je besmislen.

Разумем за правне стране да је бесмислен, али са практичне стране зар је бесмислен у држави која се распада, чији људи гладују а политичари бахате?

Нисам ја за пиратерију пошто-пото, људи који раде ко црнци на својим програмима треба да наплате свој рад, само нисам баш за просипање суза око нелиценцираног кућног Виндоуса и сличних примера везаних за мегакорпорације, нису ни они безгрешни.

Taj deo mi je najneverovatniji u celoj priči kod mišljenja našeg naroda u belosvetskoj politici.
Silni govori mržnje prema razvijenim zemljama a trčanje u iste prvom prilikom, kako god, bez obzira da li je u pitanju turizam, shopping, azil, izmišljanje korena iz tih zemalja radi pasoša, rad na crno, udaja.... pa sve do korišćenja piratskog softvera kao vid borbe protiv zlih okupatora.. neprocenjivo.

Poslednja izmena:
Mozda da sazna da ima neku rodbinu u Germaniji pa da uz njihovu pomoc sredi papire za boravak a onda i poslic bilo kakav, a posle i u struci ako sve bude kako treba.

Mašinski/elektro/građevinski itd. inženjeri mogu da rade u struci gde god hoće, nikakva rodbina im ne treba da ih zapošljava. Plus što i u Srbiji uglavnom mogu da nađu posao bez većih problema.

Taj deo mi je najneverovatniji u celoj priči kod mišljenja našeg naroda u belosvetskoj politici.
Silni govori mržnje prema razvijenim zemljama a trčanje u iste prvom prilikom, kako god, bez obzira da li je u pitanju turizam, shopping, azil, izmišljanje korena iz tih zemalja radi pasoša, rad na crno, udaja.... pa sve do korišćenja piratskog softvera kao vid borbe protiv zlih okupatora.. neprocenjivo.

Па није цео свет изван Србије један ентитет па да представља "развијене земље" које сви пљују а у исте трче. И у тим "развијеним земљама", образован човак разликује режим и популацију. Тачно то поједностављење је у сржи медијске машинерије лажи.

Ja razumem da klinci koji nemaju para skidaju igre za dz. Ne razumem kupujeprodajem koji ovo dozvoljava:

Sto ne bi. Pa taj sajt je nelegalan sam po sebi. Buvlja pijaca gde niko ne placa porez. Crno trziste.

@alfaunits: Mani se moralnosti, o tome necu da raspravljam kao sto rekoh. Pricam od legalnom aspektu, to je ono sto mene interesuje.

Па није цео свет изван Србије један ентитет па да представља "развијене земље" које сви пљују а у исте трче. И у тим "развијеним земљама", образован човак разликује режим и популацију. Тачно то поједностављење је у сржи медијске машинерије лажи.

Preformulisaću blago ovo što si izjavio, u tim razvijenim zemljama prosečan srpski patriJota, kriminalac, navijač, razlikuje režim, populaciju i LIČNI interes.

Tačno to pojednostavljenje je u srži medijske mašinerije laži kriminalaca i tajkuna, i sprečava pomeranje ovog napaćenog naroda sa mrtve tačke.

U prilog toj tezi, prema kome jedino prosečan ćiriličar više mržnje oseća od mržnje prema Americi? Prema stanovnicima otcepljene pokrajine. Gde prosečan srpski kriminalac i navijač, inače jedan od najvećih potstrekivača te mržnje prvo beži kada bude osudjen ili optužen u ovoj napaćenoj zemlji?

Poslednja izmena:
Разумем за правне стране да је бесмислен, али са практичне стране зар је бесмислен у држави која се распада, чији људи гладују а политичари бахате?

Moze im se ;)

Iz istog razloga totalno nepismeni tip koji se potpoisuje sa X je milioner i poseduje ovih dana najgledaniju televiziju. Jer mu je dozvoljeno. Ko mu je i kako dozvolio to ostavljam tebi da zakljucis.

Preformulisaću blago ovo što si izjavio, u tim razvijenim zemljama prosečan srpski patriJota, kriminalac, navijač, razlikuje režim, populaciju i LIČNI interes.

Tačno to pojednostavljenje je u srži medijske mašinerije laži kriminalaca i tajkuna, i sprečava pomeranje ovog napaćenog naroda sa mrtve tačke.

U prilog toj tezi, prema kome jedino prosečan ćiriličar više mržnje oseća od mržnje prema Americi? Prema stanovnicima otcepljene pokrajine. Gde prosečan srpski kriminalac i navijač, inače jedan od najvećih potstrekivača te mržnje prvo beži kada bude osudjen ili optužen u ovoj napaćenoj zemlji?

Ех сад си покушао да испаднеш паметан па да изокрећеш моје речи и још да задрже неко дубље значење. Ваљда и сам видиш да не значи ништа.

Ћириличар и српски патриота си ставио у исти кош као навијач, криминалац, права ментална слика бриселског фашисте.

Да нећеш можда чекић да сломиш неку таблу са ћирилицом? Боље би се осећао јел да?

Ех сад си покушао да испаднеш паметан па да изокрећеш моје речи и још да задрже неко дубље значење. Ваљда и сам видиш да не значи ништа.

Ћириличар и српски патриота си ставио у исти кош као навијач, криминалац, права ментална слика бриселског фашисте.

Да нећеш можда чекић да сломиш неку таблу са ћирилицом? Боље би се осећао јел да?
Da li sam pokušao da ispadnem pametan tako što sam izokrenuo tvoje reči?
Ne, nisam pokušao da ispadnem pametan, naprotiv. Tvoje reči sam iskoristio da bi me ti lakše razumeo. [emoji6] [emoji2]

Poslednja izmena:
Moze im se ;)

Iz istog razloga totalno nepismeni tip koji se potpoisuje sa X je milioner i poseduje ovih dana najgledaniju televiziju. Jer mu je dozvoljeno. Ko mu je i kako dozvolio to ostavljam tebi da zakljucis.

Не знам тачно о коме говориш, али претпостављам да је неки тв шунд у питању?

На ту знаш ко је финансирао лика који је направио бугарску чалгу, нешто као тамошњи Саша Поповић само много моћнији? Бриселска администрација. Има све о томе онлајн.

Poslednja izmena:
Da li sam pokušao da ispadnem pametan tako što sam izokrenuo tvoje reči?
Ne, nisam pokušao da iapadnem pametan, naprotiv. Tvoje reči sam iskoristio da bi me ti lakše razumeo. [emoji6] [emoji2]

Баш је лепо у твом свету :d. Имаш табле са ћирилицом свуда по граду, уживај.

Sto ne bi. Pa taj sajt je nelegalan sam po sebi. Buvlja pijaca gde niko ne placa porez. Crno trziste.
Nisi duzan placati porez kada nesto svoje prodajes. Nemas prava prodavati stvari kao mali biznis da imas, i KP trazi da imas registrovanu firmu da bi prodao nesto "NOVO", fizicka lica to ne mogu.

@alfaunits: Mani se moralnosti, o tome necu da raspravljam kao sto rekoh. Pricam od legalnom aspektu, to je ono sto mene interesuje.
A to mene brine, jer...? Lupio si poredjenje, koje nema smisla i osnova, samo da bi nesto rekao.
To sto je trenutno nesto po zakonu ili protiv njega, ne znaci da treba tako da bude.
Cigarete stete svima, pa su bile legalne nekoliko vekova pre nego je uspelo da se dokaze da su stetne. Pot je manje stetan od alkohola i duvana, ali je nelegalan u vecini zemalja, za razliku od alkohola, koje je legalan u svim ne-muslimanskim zemljama, i nekoliko de-facto muslimanskih zemalja, i za razliku od duvana koji je svugde legalan.

Neke stvari (koje ne bih ni da napisem...) su legalne u Vatikanu, ali su totalno nenormalne. Manimo se gledanja samo onoga sta pise u zakonu, pogotovu u zemlji gde to nicemu ne sluzi.

Znam ja cega cu da se manem, rasprave sa tobom o temi koju mi nameces iako sam vise puta rekao da ne zelim da diskutujem o tome. Ako zelis da radimo nesto po tom pitanju, da planiramo neke promene na bolje, ukoliko imas takvih aspiracija i organizaciju onda sam voljan da to razmotrim.

Suplja "veliko-svetska" prica koja kod nekih spusta pritisak kod mene ga samo podize jer me podseca koliko sam nemocan kao pojedinac ukoliko budem samo drvio u prazno bez plana i cilja. Drago mi je sto to na neke od vas ima terapeutske efekte ali kod mene je skroz suprotno pa bi se klonio toga. Nadam se da smo se razumeli.

Nema ni na mene terapeutske efekte, ali nemojmo porediti ubistva i pirateriju softvera, ni na koji nacin. Jer ni legano nisu izjednacene.

Mašinski/elektro/građevinski itd. inženjeri mogu da rade u struci gde god hoće, nikakva rodbina im ne treba da ih zapošljava. Plus što i u Srbiji uglavnom mogu da nađu posao bez većih problema.

Covek lepo objasnio,mada za Srbiju ne znam... inzinjerima su svuda vrata sirom otvorena ako ZNAJU svoj posao,nikakvi pasosi,rodbina i sl sheme ne trebaju,sama drzava ce ti sve obezbediti... *** ja obican radnik pa mi drzava posle 6 meseci dala jeftiniji stan u centru grada,u fazonu da mi bude lakse,poznanik medicinski brat pa dobio free stan dok se ne snadje... inzinjeri sigurno nece gore proci...

Ima smisla... Al' nešto osećam da a) ta ekipa drži te "političare" na sceni, ili obrnuto, po principu "vi kradite malo, mi ćemo malo više", isti mentalitet u drugačijim okolnostima i b) da i kad bi društvo doveli u red, oni bi prvo sabotirali, a kasnije odbijali da se dovedu u red. Ne tvrdim, al' ne vidim da je priča: "***, nisam imao ni za kurton, pa sad jajarim da prehranim porodicu, a da su "političari" pošteni bio bih i ja, pa makar bio nadničar" obavezno tačna.

Нисам те испратио ко кога краде и одбија да врати у ред, дај мало детаљније то.

Не вреди, ни трећу поенту не капирам, превише су апстрактан за мене :)

a) možda jajare na sitno (pirati na KP, razni utajivači poreza, nameštači cena, "posrednici" i sl.) i jajare na krupno ("političari" i njihovi ortaci) održavaju jedni druge i jednako su krivi nama ostalima
b) možda su jajare jednostavno jajare, bez obzira na "pokvarene političare", to im je samo izgovor

Ok? :)

a) možda jajare na sitno (pirati na KP, razni utajivači poreza, nameštači cena, "posrednici" i sl.) i jajare na krupno ("političari" i njihovi ortaci) održavaju jedni druge i jednako su krivi nama ostalima
b) možda su jajare jednostavno jajare, bez obzira na "pokvarene političare", to im je samo izgovor

Ok? :)

Нисам знао да су "јајаре" са КП толико моћне, па да одржавају политичаре :p, морам признати неочекиван обрт :d

Много има тих јајара не могу да похватам све... нема везе, више ни не знам о чему смо причали :).

Pa ono, biračko telo itd. Stvarno nije ništa apstraktno. :)

Imaš dugmiće na forumu da se vratiš unazad ako treba da se podsetiš. :d

Нисам знао да су "јајаре" са КП толико моћне, па да одржавају политичаре :p, морам признати неочекиван обрт :d

Jajara je jajara, ugled u drustvu nije bitan. Eno imas seriju o Eskobaru, poceo kao sitni krijumcar svega i svacega pa presao na drogu. Mislis da je on bio bolji covek dok je krijumcario televizore i krompir? Pre bih rekao da je bio dzukela od pocetka, samo mu se ukazala prilika da igra na veliko i ima veci uticaj na svet koji ga okruzuje.

Znam coveka koji je valjao tepihe i svercao kojekakvu robu u staroj Jugi. Taj covek je danas globalni igrac u trgovini oruzjem. Znam jos jednog koji je bio sitni lopov i propalica pa po izbijanju rata dobio signal da se prikljuci "pravoj" struji i preko noci postao direktor banke koju je opljackao, pobegao u Srbiji i danas je postovan i mocan covek. Njegov sin se po medijima provlaci kao veliki plejboj, bivsi sportista. Meni su kao klincu od pet godina doneli Arkanovu sliku da ljubim i kacim na zid. Posto je cale odbio, nismo prosli u "odabranom" drustvu i nismo uspeli u zivotu. Iako je on pre rata bio cenjen i uspesan covek.

Prva i osnovna greska je sto se prasta jajarama na dnu i njihov stetni uticaj pravda kroz beznacajnost tog uticaja u globalu. Jedina razlika izmedju tog sitnog lopova i onog velikog je sto je neki sitni u jednom momentu dobio priliku, prigrabio je, slozile mu se sve kockice i uspeo u zivotu.

Na ovom podneblju omiljeni sport je pljuvanje u dalj, ali toliko daleko da ne mozes da dobacis pa na kraju ispada da nista nisi ni uradio. Tebi dobro, ti si pljunuo i ispraznio negativno iz sebe. I dalje si samo pljuvac ali manje nezadovoljan. Tebi opet dobro sto nisi nikoga pljunuo pa ne moras brinuti o posledicama. Jer si pljuvao tamo nekog u visokoj kuli do koje ne mozes da dobacis. Iako pored tebe gomila onih sto zasluzuju da budu pljunuti ali ako njih pljunues ulazis u sukob na sta ti naravno nisi spreman. Zbog kukavicluka. Kada kazem ti ne mislim na tebe licno vec na nekog prosecnog predstavnika ovog naroda pa i ceo narod u celini.

Mozda ne bi bilo lose da se umesto pljuvanja u pravcu nedostiznih pocne sa onim manje bitnim ali dozstiznim. Stici ce se jednom i do tih nedostiznih, usavrsi se covek kroz rad ;)

Wtf...

Iluzorno je diskutovati o tome ovde posto sam poprilicno siguran da 99% koristi pirateriju a pricati kako "furam legalni windows al mi nije strano da crackujem igricu" i slicno je potpuno isto kao i da koristis kompletno piratski program. Znaci nije stvar principa. Ako neko zaista nikad nije koristio pirateriju [u bilo kom formatu] skidam kapu.

Takodje ne razumem hejt prema ljudima koji valjaju diskove. U cemu je problem gde neka x osoba nareze y broj materijala na odredjeni medijum i prodaje? Koga je on to prevario i kako? Piraterija je svuda oko nas i da nije bilo nje i da je sve moralo da ide legalnim putem ovde bi nas bio 99% manje i ne bi imalo skoro ni sa kim da se diskutuje.

Placanje software-a u poslovne svrhe je a MUST u vecini slucajeva zato sto se firmama ne isplati da rizikuju da ih neko uhvati sa piraterijom a ne zato sto insistiraju na tome. Da po zakonu piraterija nije kaznjiva ne bi niko nista placao jer bi tako profit bio veci tako da se opet vracamo da nije stvar principa vec ljudi ne zele kaznu.

A ovaj rebel fazon gde se piraterija koristi da bi se osvetio zapadu je LOL :D

Ja hejtujem te koje valjaju diskove jer znam jednog lika koji je valjao diskove u obliznjom trznjaku, delovao kao okej tip. Krenuo mu posao pocetkom 21og veka i pomislio da je neka bitna faca, angazovao par devojcica da mu rade (neke klinke, on imao preko 25). Na kraju kada su krenuli da hapse, pokupili i njega. Nije mi ga zao, postao je nemoguc kada je dosao do nesto malo para.

Slican slucaj igraonica, tada najpopularnija u kraju. Visio sa ortakom po celi dan. Vlasnik u kasnim tridesetim, deluje okej. Mi klinci (16-17 godina) par puta pricali sa njim on nas kao hvalio. Cuvamo mu lokal ovo ono. Par puta sam zaglavio kasno u noc sa ostalom decom. Pocela murija da dolazi, meni nista nije bilo jasno. Na kraju sam prestao da idem (smorio me kanter). Ubrzo potom zatvorena igraonica, zbog dilovanja droge. Ja licno nikada nista nisam primetio jer sam buljio u ekran. Vlasnik bio neki opasan diler, od ranije poznat po tome.

To sto ljudi izgledaju obicno na prvi pogled jer su "sitne ribe" ne znaci da su bezopasni niti da je taj njihov "posao" bezopasan po drustvo.

A ovaj rebel fazon gde se piraterija koristi da bi se osvetio zapadu je LOL

Svetili su se ljudi krajem devedetih, kada su narucivali robu preko kradenih brojeva kartica iskopanih na internetu. Stizalo brdo robe ovde, uglavnom plenila carina za sebe. Mnogi su kasnije zaglavili zatvor kada su dosle "promene".

Poslednja izmena:
Zakoni o zastiti autorskih prava jesu legalni jelte samim tim sto su zakoni. :D
Oni su takodje i nemoralni jer su maloj grupici ljudi omogucili da bezocno peljesi ogroman deo covecanstva.

Nasuprot ovim zakonima je piraterija koja nije u skladu sa tim privatnim zakonima pa je zbog toga, o apsurduma, nelegalna.
Piraterija je takodje potpuno u skladu sa moralnim normama, posebno onima koje se ticu svih vidova ljudske ravnopravnosti.

I pogadjajte sta biram :D ...pa naravno pirateriju ...ako sam vec siromasan covek onda nikako sebi ne mogu da dozvolim da pored toga budem i glup dajuci ovim lihvarima podrsku da me cerupaju. Masnu gusku (korporaciju) ne treba kljukati ali mali nezavisni developer svakako zasluzuje da naplati svoj rad ...naravno ako je cenom umeren i proizvod ostavlja kupcu na neograniceno i neometano koriscenje.

EDIT: ...ovako to ja nekako vidim:

Pirat = Robin Hud
Piratov drukara = SuperHik

Izvinjavam se svima koji misle slicno zbog toga sto se slucajnim sticajem okolnosti desilo da za po nesto eto imam i licencu - nisam platio keve mi. :(

Poslednja izmena:
Znam jos jednog koji je bio sitni lopov i propalica pa po izbijanju rata dobio signal da se prikljuci "pravoj" struji i preko noci postao direktor banke koju je opljackao, pobegao u Srbiji i danas je postovan i mocan covek.

Momčilo Mandić, jel da?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno