rango1
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 09.09.2010
- Poena
- 169
Softver kada se napravi kosta efektivno 0$ da se distribuira. Itekako mogu da naprave razlicite cene za razlicita trzista. Sto je MS i uradio! I svaka im cast sto su jedini, meni poznati veci igrac, koji to jeste uradio. (ne zanima me sta mislite kakvi su im razlozi)
Npr. u Juznoj Koreji i Kini su bile licence od valjda 10$ - prave licence. Samo da ljudi ne koriste piratske verzije. U JK nisu bile finansije razlog, vec da se ne koristi neproveren softver, jer to je bilo u doba kada 10$ vec nije bilo nista ni za najmanje placenog radnika.
Razlozi su ekonomski, tj. cenovna diskriminacija maksimizira profit monopoliste.
Na primer: Iphone kosta 250e i jedini prodavac ga prodaje trojici kupaca: studentu, radniku, i burzuju. Student spreman da plati 275e, radnik 300e, a burzuj 350e.
Slucaj 1: Prodavac formira jedinstvenu cenu 300e, tel. kupuju radnik i burzuj za 300e - profit prodavca 100e
Slucaj 2: Prodavac formira cenu za svaku musteriju (275e, 300e, i 350e) i prodaje 3 komada - profit prodavca 175e
Microsoft je od pocetka bio lider na polju ekonomije u IT-ju - kada je IBM izdavao licence uz hardver, Microsoft se prvi dosetio da ih razdvoji, a to je zasluga angazovanih mikroekonomista.
Ja u Srbiji delim ljude na robove i slobodne osobe. Robovi nemaju slobodnu volju i sa robovima se nikada ne mozes dogovoriti bas zbog toga (dogovaras se sa voljom gospodara koja je podlozna promeni). Takodje, robovi ne osecaju zahvalnost za ucinjeno dobro (na primer koriste US softver i hardver a pritom pljuju taj isti US), i zato srpski robovi lice na Sirijce i Afganistance - sa jedne strane "mama Merkel" a ovamo, cim nije po volji, kamenice i palice u glavu iako su tudjini.
Za razliku od lokalnih robova, ja osecam zahvalnost i prema Amerikancima i Rusima. Amerikancima sto dizajniraju (pisu) softver (knjige) od kojih sam imao nemerljivih koristi a sa druge strane Rusima koji svo to znanje krekuju
Poslednja izmena: