Šta je novo?

Piraterija - diskusija o legalnim i moralnim aspektima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Piratske aplikacije, operativni sistemi, shareovanje muzike i filmova.
Što se zakona tiče sve navedeno (i još mnogo toga) je nelegalno i kažnjivo.

Kako je tema "zapaljive" prirode apelujem na moderatore da sankcionišu članove koji eventualno budu vređali ili slično.

Poslednja izmena:
mislim da piraterije na prostorima bivše juge(najgori standard imamo odtuda i zaključak) ne bi bilo kada bi komad igre koštao 10-15 evra
sa ovom našom plaćom da kupiš komad igre oma je to jedan račun manje dal to bio telefon/net/elektrika/voda
tako da dok imam priliku uzimat od bogatih i koristit se time kao siromašan ,što da ne...moralne aspekte sam davno pustio iza sebe
znam,reći će pa šta misliš da oni tu igru izvuku iz rukava,pa reklamu plaćat,pa ovo pa ono....proizvodnja tj dobitak od igara je među prvih 10,ako ne i pet,a i dalje raste...tako da mante me se sa nekim moralom i krađom
....al zadnje šta sam ukrao od igara bilo Wičer 3,kad bude 10 evra kupiću je....tako da i nije neka krađa :p,to gledam kao na neku pozajmicu :p

U Srbiji postoji veliki finansijski problem, vezano za zakon, a to je da svaka kupovina softvera, osim PDVa podleze i porezu po odbitku. (ovo prvo se odnosi i na fizicka lica, ovo drugo samo na firme). Da, fizicka lica su duzna da sama prijave i plate PDV u slucaju digitalne kopije, kupljene van zemlje (ne pitajte kako, ne znam :D)
PoO potice iz toga sto se softver tretira kao autorsko pravo, a ne kao licenca tj. kopija softvera, kao proizvod.

Zbog toga je sav uvoz skuplji 25% nego bilo gde drugde u svetu sto bi bio (sa izuzetkom manje od desetak zemalja, sa kojima se ne vredi porediti).

Dok postoji takva glupost, podrzavam da se firme snalaze. Kada je Delphi bio 3000USD za Enterprise licencu, kod nas je kostao oko 6000USD. Nema tu morala - ima samo zakonski prihvacenog kriminala.

Mene nervira jajarenje. Zarađivanje na pirateriji i to na kompjuterski nepismenim ljudima. Prodaja kopija, instalacija piratizovanog softvera i sl. Mada nisam siguran ko me tu više nervira, jajare ili mušterije. Uopšte, nervira me svaka industrija koja zavisi od nedostatka osnovnog obrazovanja ili informacija.

Mnoge igre su bizarno jeftine, ili čak besplatne. Možeš da ubodeš i po par komada za 1€. E sada to što ti ganjaš AAA nalove, to je po meni, nemoj da zameriš, ali gramzivost.

Igram godinama 3-4 igre. COH2, PS2 Civ5 i Xcom. Ako mi se neka igra baš dopadane, onda čekam neku rasprodaju na 50%

U vezi piraterije, glavni je problem u 90% softver. Najčešće Win. Na našu sreću, kako stvari stoje, uskoro će i Linux moći da završava posao. Na Stemu su već počeli da kače igre sa podrškom za linux.

O filmovima i muzici, ne bih da raspravljam je je baš obimna tema.

Ja sam negde na pola puta...

Komplet softver 100% legalan (OSX), muzika uglavnom legalna (LP ploče i originalni CD-ovi; ono što ne mogu da nabavim regularno skidam), ali zato filmovi...:shock:

Mene nervira jajarenje. Zarađivanje na pirateriji i to na kompjuterski nepismenim ljudima. Prodaja kopija, instalacija piratizovanog softvera i sl. Mada nisam siguran ko me tu više nervira, jajare ili mušterije. Uopšte, nervira me svaka industrija koja zavisi od nedostatka osnovnog obrazovanja ili informacija.

Kao i kod štampača - svi bi da dobiju što jeftiniju štampu, i uvek će se naći neko ko će puniti toner neki eurocent jeftinije....
A kad se raspe taj toner i zezne ceo štampač... ko je kriv? :d
A niko neće da troši originale, preskupi su.....

Evo, ko nije ispratio, izlaganje Dragana Jovanovića službenika PU, odeljenja za visokotehnološki kriminal, treba pročitati.

Policajac: Piraterija nas je održala, hvala joj! http://mondo.rs/a830338/Mob-IT/Vesti/Piraterija-na-internetu.html

Čovek je upravu 100%, onda nije moglo da se plati i da si hteo i mogao, dovijalo se na svaki mogući način doći do ičega, kada se setim koliko se i šta plaćalo prodavcimansa kartonskih kutija...
Da nije bilo tih likova, ne bi bilo ni muzike, ni filmova ni igara a ni kasnijeg trejdovanja istog :)
Drugi je problem nas koji smo naučili tako da funkcionišemo pa zloupotrebljavamo i dan danas iako nema realne potrebe za time, navika je čudo i teško se iskorenjuje.
Mene najviše nervira ti svirenje q sa kukanjem velikih producentskih kuća i ostalih svirača, da nije piraterije, pola bi se pozatvaralo, toliko krša ima na sve strane i tragedija bi bilo plaćati sve to da bi sa nekog albuma čuo dve pesme koje vrede ili da bi pogledao ****** film samo zbog gotivnog glumca.
Sve u svemu, slažem se sa gorepomenutim gosn. Jovanovićem, piraterija se nikada neće iskoreniti ali se takođe zalažem da treba podržati svačiji trud koji vredi, pogotovu "malih" developera i umetnika u povoju ako ništa drugo, da im omogućimo da iskažu svoj talenat na obostrano zadovoljstvo.

Na prethodnoj split temi (ovo mu dođe split split-a :) ), neki su se hvalili da je njihov rad,odnosno instalacija sistema, vrednija od nekih tamo klinaca jer njihova licenca duže traje.

Kao što neko reče već tamo, oni ne naplaćuju uslugu instaliranja sistema, nego uslugu dovodjenja piratskog softvera i os-a u funkcionalno stanje.

Što se tiče sharing zajednice, mnogo ju je teže osuditi nego puku uličnu pirateriju o kojoj govoriš.

Ukratko i ugrubo, ulična piraterija je ogavna i odvratna zato što prodavci zaradjuju na ideji da nešto treba da bude besplatno,kradu...i sve to na nepismenima.

Sharing zajednica, iako i u njoj ima novca, ipak je zasnovana na plemenitijim idejama, i koriste je u većini mladi i pametni ljudi.
Da nije bilo piratizovanja windows-a i office-a, danas taj operativni sistem ne bi ni blizu bio zastupljen kao što jeste. Čudno jeste, ali njima je piraterija omogućila monopol u jednom trenutku i mnogo više priliva nego što je napravljeno gubitaka zbog piraterije.

Poslednja izmena:
Veliki problem je naša alavost.

Ja radim svaki dan, povremeno i više poslova, a opet smatram da imam dosta slobodnog vremena. Ne u smislu ne da ga imam pregršt, ali svakako imam dovoljno vremena da vodim normalan život, i između ostalog, da igram igre k'o blesav. Uprkos tome, retko kada igram više igara istovremeno, a i kada se uhvatim neke igre, igram je po dva-tri meseca, dok se ne izigram.

Sa druge strane, poznajem dosta omladine koja je odigrala (ili bolje rečeno - probala) sve aktuelne AAA naslove, kao i dosta onih koji "vole da imaju" radi "imanja". Po sistemu, nema veze što ćeš da igraš igru sveukupno pet sati, ipak je dobro imati je na hardu.

Da rezimiram; nije neophodno skinuti/kupiti sve što postoji. Naveo sam primer igara, ali to važi i za filmove, muziku... Naravno, ograđujem se za slučajeve kada je neko izraziti ljubitelj npr. muzike; tada će taj neko želeti da ima dosta više albuma nego što ima prosečan čovek, ali onda to mu je i veliki hobi, na koji troši dosta vremena, pa shodno tome može i više novca da potroši....

Stari sam pirat bio. Danas: OS legalan, aplikacije legalne, igre legalne.

Smatram da jos uvek kradem knjige i stripove. Filmove da kupujem Bluray me ne zanima (necu nikakve fizicke kopije), da kupujem na Apple store ne zelim. Nemam bolju uslugu od torrenta, nazalost. Cena nema veze sa tim.Ista situacija sa serijama. Da mogu da koristim Netflix kao prosecan zapadnjak placao bi pretplatu i tu bio legalan. Igre nisam kupovao dok nisam dobio kvalitetnu uslugu koju vredi platiti.

O moralnom aspektu ne bi govorio jer se zna ko najvise prica o tome. Prostitutke, popovi mafijasi, lopovi i politicari. Tu temu ostavljam njima.

Poslednja izmena:
Npr za muziku cu uvek biti pirat, hteo to ili ne..ono sto zelim da imam u kolekciji to i kupim..ali jednostavno je nemoguce naci i kupiti sve sto slusam, pogotovo ne ovde u Srbiji, a neretko su u pitanju butlegovi, koji se ionako ne prodaju, niti su izdanja za prodaju.

Da li je kaznjivo? Naravno da ne...krivicno delo postaje onog trenutka kada bih pokusao da preprodam i uberem materijalnu korist od toga.

Da nije bilo piratizovanja windows-a i office-a, danas taj operativni sistem ne bi ni blizu bio zastupljen kao što jeste. Čudno jeste, ali njima je piraterija omogućila monopol u jednom trenutku i mnogo više priliva nego što je napravljeno gubitaka zbog piraterije.

Mogu da pričaju šta 'oće, ali bez poludozvoljene piraterije, ni MS ni cela PC industrija ne bi bila ni 10% onoga što je danas. Tolika masovnost u svetu, i to čak i zemljama "trećeg" sveta moguća je samo zahvaljujući toj pirateriji kojoj su uvek po malo gleda kroz prste.

Praterija je u direktnoj sprezi sa standardom drustva.
Dok sam bio u Srbiji,pljuvo sam po MS i cenama (u Srbiji) istog,sada imam 4 legalna Win-a i sve legalne igre,nista nisam platio u full ceni vec pogledas malo okolo,sacekas akciju i sl...
Najskuplja igra mi bese GTA 5 od 30e... a kupljena jer mogu bez da osetim da kupim... GTA 5 je dobar primer jer je skup u odnosu na ostale pa sledi:
Ako uzmemo u obzir npr odnos cena struje: struju placam za 4-clanu porodicu 100e mesecno (sto inace ti biras koliko ces placati,niko ti ne ocitava sat niti te proverava) a GTA 5 na akciji 30e.
U Srbiji sam placao struju oko 4000 din... verujem da bi puno ljudi kupili istu da je cena 1500 din + procenat bi bio veci da je online kupovina jednostavna i brza kao u EU. Cekao sam punih 15 sekundi...
Jos ako dodamo rigorozne i efikasne zakone o pirateriji,zasto bi se iko bakcao sa istom ako moze bez problema da priusti legalne kopije?

Filmovi su posebna prica,sve mozes online da pogledas free (sajtovi tipa "online filmovi" i sl) jer ne podlezu zakonu o pirateriji tj,piraterijom se smatra ono sto ti distribuiras/share-ujes sa svog kompa...
Sa druge strane,bioskopi su fenomenalni,prosek cena je 10e po karti i stvarno vredi otici i uzivati u dozivljaju...

Ili npr moja zena,uzela sebi komp za office,mjuzu i net,komplet nova masina sa original Win 7 Pro ~ 150e... razumete poentu...

Ne vredi takvo poredjenje cena i plate. Ako je struja X, a igra Y u Nemackoj, nije bitno da odnos struja:igra bude x:y u Srbiji, vec da kada platis struju, AKO uopste imas dovoljno da platis struju, mozes kupiti igru, popiti kafu u kaficu, i imati novca da ne brines do prvog.

Toga nema u Srbiji. To je onaj drugi ekonomski deo.

A prvi sam vec objasnio (zaboravio sam dodati glupi kurs dinara)

FYI, Windows imam legalan vec 15-ak godina, kao i sve MSovo otprilike isto toliko. Nista od toga nisam platio, uvek sam nasao nacin slucajno da bude besplatno. Da je moralo da se plati - ne bi bio u ovom poslu sada, jer ne bi mogao priustiti to.
Kada neko ima mogucnost da napreduje, i zaradjuje na tome, a onda te tera da placas njegove cene, pogotovu na necemu, gde nema potrosnje resursa, to nije vise "cuvanje intelektualne svojine", vec bezobrazluk.

Zaboravljas cinjenicu da ako si imao za HW koji gura GTA 5,onda ces lako odvojiti 1500 din...
I bas na tom ekonomskom delu je akcenat...

Sto se tice MS i njihove politike,to je vec druga tema... svako moze ta trazi koliko misli da nesto vredi,na nama je da li cemo uzeti ili ne...

Dok pravosnazno osudjeni kriminalci, prostitutke i ostali talog zabavlja narod na TV i pevaju po trgovima pirateriju uopste ne razmatram, posebno moralni aspekt.

Generalno gledano cela ta software, video i audio, gaming indurstija mora da krene na neku drugu stranu.
Sto se gaminga tice oni su vec nasli svoj model, free to play - pay to win.
Sto se ostalih sfera tice tu jos ostaje da se vidi.
Moje misljenje je da ne postoji drugi nacin jer pirateriju ne mogu da sprece, mogu samo da je, na neki nacin, legalizuju.

Ja se trudim da budem legalan bas zbog toga sto vecina nije. Zamisli da zivimo u drustvu gde je uobicajeno biti ubica, da li trebam i ja biti takav ako ne moram?

Software piraterija se u mnogome može izbeći skidanjem free alternativa određenih programa, ukoliko bi windows makar za kućnu upotrebu bio besplatan, piraterija bi značajno opala, ne podržavam da ljudi koji zarađuju od adobe, autodesk ili sličnih programa imaju krekovane verzije, iako su cene poprilično visoke, posle izvesnog vremena verovatno taj alat sebi mogu priuštiti, dakle, od software piraterije ostaje samo rak rana, igre. Dok je već piraterija multimedije (filmovi, muzika) teško rešivo pitanje

Слажем се да треба подржати легалан софтвер, поготово ако се зарађује са њим. Ја сам купио игре које су ми биле супер, али све по неким попустима. Ја хоћу да платим игру на неким попустима,али ми је тотално је сулудо дати нпр. 70$ на неки нови Бетлфилд.

Биндоус кући нећу ни да коментаришем, па Микрософт је годинама омогућавао пиратерију да би што више машина користило њихов ОС. Шта мислите зашто је толико лако активирати пиратски ОС? Зато што га је Микрософт намерно тако направио.

Али, мислите ли да ће Микрософт или Електроник Артс пропасти, зато што им нисте платили нешто? Не знају ни да постојимо. Превише смо ми неважна ставка и ситна риба.

Мислим да је нама као друштву пиратерија послењи проблем. Драматично је већи проблем подивљао криминал на свим нивоима, а посебно у политици. Распад државе, друштва, свести... лоповска назови "транзиција". Где је ту пиратерија...тамо негде даааллеееко иза на крају реда.

Ova tema je u fazonu "oce, gresio sam".

Kakav nam je standard i koliko nam ga nase "zvezde vodilje" od politicara urusavaju iz godinu u godinu nemam ama nikakvu moralnu dilemu pri upotrebi piratskog softvera. Neke stvari sam i kupovao, pretezno igre, ali za vecinu se narodski snalazim kao i ogromna vecina u Srbiji.

После санкција и бомбардовања које нам је нанело невиђену материјалну штету а посебно пораст канцерогених обољења, све што долази из САД-а не плаћам.
Да не улазимо у детаље политике, просто, ја лично никоме нисам ништа лоше учинио као и сви моји пријатељи а били смо кажњени а глава нам је била на пању. Све што ми је преостало као сатисфакција за њихово зло је да им никада више не дам ни један једини динар.

Preko čega si poslao ovu poruku? Prijateljskog ruskog digitrona sa originalnom ćiriličnom tastaturom?

Preko nekog kineskog smartfona, rekao bih :)

Preko čega si poslao ovu poruku? Prijateljskog ruskog digitrona sa originalnom ćiriličnom tastaturom?

Што је мени смешна логика "Ако ти се не свиђају Американци, што користиш њихову технологију".

По тој логици и Американци би требали да буду гадљиви на туђу нафту, паре и ресурсе, ал гле чуда, уопште нису гадљиви.

Што је мени смешна логика "Ако ти се не свиђају Американци, што користиш њихову технологију".

По тој логици и Американци би требали да буду гадљиви на туђу нафту, паре и ресурсе, ал гле чуда, уопште нису гадљиви.

Ameri vade i preradjuju svoju naftu (najveći su proizvodjač nafte i prirodnog gasa na svetu). Druge zemlje koriste njihove pare (čak i Rusi i Kinezi radije trguju u dolarima). Prave kompletno svoju hranu, tudji resursi im ne trebaju.

Šta god neko o njima mislio, oni su i biće još dugo godina vladari ovog sveta.

Ako se pitate zašto:

Čisti kapitalizam, socijalno društvo koje upija druge nacije kao sundjer. Koju pamet nemaju, oni je kupe. Nisu opterećeni istorijom i prastarom kulturom. Menjaju mišljenja preka noći. Prilagodjuju se bolje od drugih nacija promenama.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno