EDIT: @yooyoo
Programeru samo jednokratno plaćam za doživotnu licencu, onoliko koliko Ja smatram da mu nije ni malo ni mnogo, a kao što rekoh on je dužan da aplikaciju održava doživotno... Dakle mora da bude mlad i željan života ako želi da sarađuje sa mnom
A odgovor na prvi deo pitanja sam ti još davno dao ali ću ga ponoviti posto je stvarno prošlo dosta vremena i ti to ne moraš da pamtiš.
U Beogradu, na ime SVIH komunikacijskih usluga od strane radio centra (dakle našeg telekomunikacionog provajdera poput mts, telenor, ili vip) a koje podrazumevaju sve vidove POSREDNIH kontaktiranja taxiste od zakazivanja vožnji na samom sajtu, zatim poziva i SMS-a preko fixne i mobilne telefonije, preko tweetera, Vibera i skype-a, pa do u bolnicama, noćnim klubovima i hotelima instaliranih radio stanica, plaćamo od 0 do 7.600,00. Za direktno komuniciranje stranke sa pojedinim vozilom na raspolaganju su nam službeni brojevi koji imaju formu 06x/pozivni broj taxi centra/službeni broj taxiste a koje uz besplatno neograničeno komuniciranje sa svima iz mreže plaćamo takođe uz posredstvom radio centra manje od 60,00 (naravno ako nismo pravili saobraćaj koji se obracunava)... Takođe, najčešće uz posredovanje radio centra ali u ovom slučaju i sindikata, imamo dobrovoljnu mogućnost korišćenja interneta za cenu od 600,00, najčešće 1.000,00 ali i više a paketi su različiti - onaj od 1.000,00 je Telenor i sadrži 24GB prometa po maksimalnoj brzini, 24GB sa brzinom 256Kbps a ostatak po gprs brzini. Ovi paketi su uglavnom uz tablet i nisu obavezni za razliku od radio i telefonske komunikacije. Naravno i među nama ima onih koji prave lične izbore, pa ja koristim NEOGRANICENI unifi, backup N°1 NEOGRANICENI mtel a backup N°2 MTS sa 600MB brzog neta. Wifi hot-spot ne oglašavam jer to smatram seljanom a podešen je tako da je pass=SSID i ne znam da li je to uobičajeno u svetu ali retko ko me pita za pass već se samo nakači... dakle očekuju free hot-spot i logično im je da samo ponove naziv ssid-a u polju za pass.
Ako bismo sanirali samo obavezne vidove komunikacije onda bi maksimalni iznos bio 7.660,00 a ako na to dodamo i najskuplju opciju neta onda ne bi prešlo 80€ ... Moj lični ukupni trošak po ovom pitanju, sa sve NEOGRANICENIM internetom, nije veći od 55€ ... naravno da sam cenu UNIFI-ja proglasio besplatnom obzirom da sam je kao takvu zaključio sa SBB-om. Ali pošto će tako 100% i ostati do kraja ugovora a to je tek za godinu dana onda je moja računica precizna... mislim, onih 600MB sa privatnog mts broja ne možemo računati kao trošak jer je i to u sklopu paketa koji inače koristim.
Zaboravicu za trenutak da si moju profesiju i mene strašno vređao pa ću bez ikakvog bockanja tvoje profesije reci iskreno mišljenje u vezi uloge programera i aplikacije u ovom poslu i po mom mišljenju ispravnog vrednovanja njihovog rada.
Postoji mogućnost da svoju aplikaciju, ali obavezno kao zaokruženu celinu, prodaš pojedinom vlasniku radio centra (provajderu komunikacijske usluge ka taksisti) u celosti i sa punim pravima na nju, dakle i sa pravom ekskluzive pri čemu ćeš sigurno moći da dogovoris sasvim korektnu cenu i neće biti problem da naplatis kasnije intervencije na održavanju ali samo dotle dok te vlasnik tog radio centra sacuje kao poštenog čoveka i radnika. Nefer postupanje ne sme ni da ti padne napamet a za fer postupke možeš očekivati i dodatne ustupke.
Postoji mogućnost da istu aplikaciju prodaš i većem broju radio centara, takođe sa neograničenim pravima izuzev prava na ekskluzivu ali tada moraš biti i dobar trgovac jer ako od najvećih ne uzmeš dovoljno od malih nećeš dobiti ni za cigare. Tvoj položaj će tada biti lošiji jer ćeš biti posmatran kao riba na kojoj se svi redjaju i osetices njihov zajednički pritisak u kasnijoj fazi kada budeš hteo da naplatis održavanje servisa.
Postoji mogućnost da se uortacis sa pojedinim vlasnikom udruženja i da očekuješ da će te on neko vreme pokrivati redovnom platom, ono vreme koje bude bilo potrebno da se dese pozitivni efekti korišćenja aplikacije a da onda dobijaš i svoj procenat koji ne mora biti mali ali ne može negativno uticati na visinu profita na koji je tvoj ortak do sada navikao. Prema aplikaciji, radio centru i taksistima se u ovom slučaju moraš odnositi kao da su ti rod rođeni inače ćeš, kad napustis ortakluk, shvatiti da si džabe trošio vreme.
Postoji mogućnost i da dogovoris procentualno učešće u dobiti sa više radio centara odjednom ali onda ne možeš očekivati platu ni od jednog od njih za taj period dok aplikacija ne počne da zarađuje. Takođe ces na svom džepu osećati sve turbulencije trzista koje osećam i ja kao "običan pecaros".
Postoji mogućnost i da radiš samo za platu kod jednog od vlasnika radio centara što ja verujem da je i najsigurnije za tebe a lično mislim da nezavisno od skilla ne bi mogao da naplatis više od uobičajene plate juniora. Ovo je dobro jer bi sam birao radno vreme pa bi naporedo imao dosta mogućnosti za dodatnu zaradu... Ubeđen sam da, dok se ne bi desio neki problem, možeš očekivati i razumevanje za rad od kuce. Da, tada ne bi radio samo na ovoj aplikaciji već bi te čitali i za neke sitnije zezalice ... Tipa pravljenja nekih prostih utility apps od par sati angažmana.
Možeš da probaš da i samostalno privučes pojedine taksiste ali ne postoji mogućnost da na kraju, kad shvatiš da si džabe trošio vreme i novac, budeš zadovoljan i srećan kao što si bio pre nego što si doneo tako naivnu odluku. Dokaze za ovo imaš u svima onima koji su to već probali, pa se ako mi ne veruješ možeš i kod njih raspitati. Ne znam zasigurno već samo po priči ali kažu da je vlasnik pintaxi servisa sprcao uludo 300.000 € a samo njih je imao.
Najdobronamernije ti savetujem da ni u ludilu ne pomišljas da prevaris sistem i zakon jer mi se i između sebe koljemo, busimo gume jedni drugima, šaljemo muriju ili ekipu jedni drugima... i tako to i tome slicno. Ne verujem da bilo kome treba taj nemir ako je već u situaciji da može da ga izbegne. I nema nikakvog kartela, prosto onda kad se osetiš ugroženim zaboravljaš na trvenja i delujes kao jedan. Tome ne prethode nikakvi dogovori unapred već se sve izdogovara u letu. Kao čopor vukova, zajedno su samo onda kad su ugroženi.
I iako sam ti i ranije davao konkretan odgovor na onaj deo gde me pitaš da li bih za povoljnije uslove prihvatio alternativno rešenje ponovicu - NARAVNO! ... ali, sad izvini na izrazu, nemoj biti tehnotaliban i apriori uberoliku aplikaciju doživljavati kao KVALITETNIJE, BOLJE, DELOTVORNIJE ili JEFTINIJE rešenje od onoga koje je već u primeni. Jer ta uberolika aplikacija nije ništa od tog pobrojanog sama za sebe, dobra je samo kao dodatak ostatku sistema i ni na koji način nije vredna pomena kao konkurencija ZATO ŠTO JE BUSNA KAO SITO. Sve njene mane ne želim da ponovo nabrajam jer je i ovo do sad učinilo post predugačkim da verujem da ga sem tebe niko neće pročitati.
EDIT: čitao sam ponovo i primetio da u predzadnjem pasusu nedostaje osnovno a to je da ti ne preporučujem da pokušavaš da angažujes ljude bez licenci... Pa tek onda ostatak pasusa.