Šta je novo?

Uber app

+1 Uruk.

Uber ce pre naručivanja vožnje napisati koja je cena, tako da nema dranja.
Sto se raznošenja pošte biciklom tiče, ko hoće, može da radi. Niko vas ne tera na to.
Radnička prava su overrated. Odavno je u svetu stanje da ljudi pored redovnog posla, rade još nešto i time povećavaju prihode. Država je tu da spreči slučajeve da poslodavac ne isplaćuje zaradu. Skoro svi rade na ugovor on 1,2,5 godina.

Školski sistem nam je zaostao, pa umesto da stvara sposobne ljude, štancuje socijalne slučajeve, ljude koji su završili neku školu, ali posla sa tim pozivom nema.

Vama su u Norveškoj još i male plate u odnosu na količinu nafte po glavi stanovnika. Pljačkaju vas :p . Nije problem u tome da li je državno ili privatno sve dok je konkurentno na tržištu i održivo.

+1 Uruk.

Koliko je jedna od državnih firmi - Telenor nekonkurentna imate priliku i sami svakodnevno da vidite. Ne radi uspešno kao norveški, ali profit se svakako broji u Oslu, a ne u Beogradu. Srbija će svoje mini verzije takve firme veoma uspešno da se otarasi, jer ipak je to državna firma, a kao takva po defealtu ne može da valja, zar ne. Možda je baš zbog toga došla velika šefica iz Nemačke sa kesom banana pre neki dan.

Srbija će svoje mini verzije takve firme veoma uspešno da se otarasi, jer ipak je to državna firma, a kao takva po defealtu ne može da valja, zar ne.
Ne, nije po defoltu. Zna se uvek ko je krivac za takve prodaje i propadanje, ali mnogi to ne žele da vide iz raznoraznih razloga. Većina zato što su glasali za ljude koji to rade.
Ne znam kako je u Norveškoj, ali u Srbiji su državna preduzeća partijska svojina, kao i za vreme komunizma. Oni postavljaju svoje 'stručnjake' za menadžere i ne odgovaraju nikom ako unište to preduzeće... osim naravno svojim biračima.

Poslednja izmena:
Sve stoji samo ne znam za koga glasati da to nije radio niti ce da radi:)

Dzabe se raspravljate:

Dokle god imamo ovakve gradjane nece nista biti bolje i pomirite se sa tim ili idite poput mitra u Norvesku, Svajcarsku, Hong Kong... :p

237940_0809_origh.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/318776/Svaki-drugi-polupismen

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/286260/Cak-350000-odraslih-ne-zna-da-se-potpise

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/42...-visok-procenat-funkcionalno-nepismenih-djaka

A ovo se najbolje vidi na primeru ovih Parova i ostalih Grand Show junaka u Srbiji...tako da sta da vam kazem...crnilo :p

Nije problem državna firma sama po sebi, nego to što je država zadužena i budžet prazan...
Isto tako, državna firma može da bude profitabilna koliko i privatna, ali kod nas je problem što se na sve državne firme i JP gleda kao na plen, pa pobednici na izborima preuzimaju upravljanje, zapošljavaju svoje rođake i partijske drugove i sponzorišu sve i svašta bez ekonomskog opravdanja.

Problem je broj zaposlenih u tim firmama, a i svi sto dodju zele u kancelariju...80% ljudi zaposlenih u NS na groblju su u kancelariji slichno je i drugim javnim preduzecima.

Uber unapred odrđuje cenu vožnje i plaća se osključivo karticama preko aplikacije na telefonu.

Eto ovo jutros pročitah u novinama, kao i to da će, s obzirom na naše jadno tržište, ići sa najnižom mogućom cenom da bi ubili konkurenciju a posle .....
Znači damping cena prevoza.

Juče pričam sa jednim ''normalnim'' taxistom u vezi trenutnog stanja u njihovoj branši.Čovek lepo reče da cene mogu biti niže u BGu od sadašnjih, ali zna se ko odlučuje.

Radnička prava su overrated. Odavno je u svetu stanje da ljudi pored redovnog posla, rade još nešto i time povećavaju prihode.
Ne ovo je slucaj u drzavama gde postoji kvazi demokratija, a u stvari je kapitalizam u najgorem mogucem obliku.
U normalnoj drzavi nemaju preke potrebe da to rade, cak i da imaju najnize plate u drzavi.

Takve gluposti je dozvolio narod koga je toliko lako manipulisati da imam utisak da je nama bolje ovde ;)

Nekako sam propustio temu .. ja sam zapravo na strani Uber-a (ivke76 izvini) .. sto se mene tice, "demokratski" sistem koji nam servira evropa, odnosno evropska unija odnosno sistem zasnovan na evropskim ustavima i pravima, ima za cilj da kontrolise stanovnistvo i bogati birokratski aparat, a "odluke demosa" gotovo redovno, u svakoj drzavi i uz svaku stranku, nemaju ama bas nikakve veze sa idejom demokratije. ovakva stvar:

dusica jevdjenovic - starleta u vladi srbije << ovaj problem prosto mora da se napise jer ima veze sa Uberom, povezano:

devojka koja je sa 19 god rodila dete politicaru (za sada anonimnom)
sa 21 godinom dobija diplomatski pasos
dobija na poklon GL i Audi TT
dobija preko 2 miliona evra da razvija "gradjevinski posao"
zapravo je zaposlena u vladi srbije kao "savetnica u ministarstvu spoljasnjih poslova"
ima "megatrend diplomu"
preko 5 puta, sto novinari i nezavisni mediji znaju, je imala probleme sa zakonom i izbegavala ih zbog "politicara"

Nije sad ona problem. Problem je taj baja sto ocigledno, NASE narodne pare, na ovaj ili onaj nacin konvertuje u prakticno nepresusan izvor svojih personalnih bahanalija. Otuda i nastaju kreature poput "Dusice Jevdjenovic". Taj projekat "starlete" je on iskesirao u iznosu od par miliona evra.

nek uzmemo da je on na nivou narodnog poslanika, ima ih 250, dakle 250 ljudi koji su u stanju da kroje "starlete sa diplomatskim pasosem" i ulazu u to ~3 mill evra. Nek bude da mu je ovakva "avantura" jedan od 3 takva izleta maksimalne bahanalije, dakle 10 miliona evra po coveku koji se bahati na osnovu drzavnih para. Nek bude da zivi raskalasno i godisnje trosi i jos milion evra eto tek tako.

250 x 11 = 2 milijarde i 750 miliona

na tu cifru dodamo likove poput Bajatovica - prodao je 16 skodi superb, a odmah nakon toga, pored sve medijske pompe o "ustedi na osnovu sluzbenih auta" Baja Bajatovic kupuje 16 ukupno Ford Explorer-a za potrebe "srbija gasa" (gde idu, u saharu ??) i placa ih 35k evra po komadu - od drzavnih para.

ako oduzmemo prodate skode (namesteni tender, svaka otisla ispod 6k evra) dobijamo 16x30k evra = pola miliona evra

ako svedemo racunicu na ljude koji na "ime firme" ovako bacaju narodne pare, i uzmemo manje bahate i vise bahate likove iz ministarstva, uprava, fondova, zavoda, bolnica, itd, i izvucemo neku srednju cifru bahacenja jednog preduzeca, recimo 330 hiljada, a takvih drzavnih firmi koje bez opravdanja i kontrole mogu da uzimaju drzavne pare na nekih 1000 firmi, dobijamo cifru od 330 miliona evra

3 milijarde evra na otprilike godisnjem nivou, likovi koji se predstavljaju kao "vlast" i vlada, i narod, trose na svoje personalne potrebe, sa sve razradjenim sistemom gde se drzavne pare i pare iz budzeta konvertuju u njihove licne pare.

Nekom ce ova prica da zvuci ******sto .. ? ok, ajmo da izvucemo neku paralelu:

Prirodni resorsi srbije, i materijali za izvoz:

moto industrija
rude i metali (ogromne kolicine), neiskoriscena nalazista kvarca, cega oces i cega neces
najbolji uslovi za poljoprivredu u evropi, mahom neiskoriceni (primera radi, niko ne brenduje malinu, ciji smo najveci proizvodjac u svetu i na to se gubi preko 60% profita)
ogromna proizvodnja hemije i farmaceutskih proizvoda (za ovo uporediti koliko imamo proizvodnja, sa recimo jednom slovenijom ili Poljskom)
Proizvodnja odece (ja licno nisam mogao da verujem koliko se u srbiji u GM-u i NP-u proizvodi odece za potrebe svetskih brendova, i koliko se pravi template kosulja, pantalona, svega, dok nisam svojim ocima video)
namestaj
gume

Norveska:

gas
riba
metal
masine
u poredjenju sa srbijom, skoro sve privredne potrebstine se uvoze, ono sto mi uzimamo zdravo za gotovo

prosecna plata u srbiji: 250 evra (ne ono prijavljeno nego ono realno)
prosecna plata u norveskoj: 4000 evra

Uzeh norvesku upravo kao primer - zemlja koja trenutno u svetu najbolje koristi ono sto ima i na osnovu toga ulaze i kontrolise. U poredjenju sa nama koji smo za njih bukvalno na drugoj planeti, na teritoriji za koju bi bilo koji ekonomski analiticari dali "du*pe" da mogu da imaju. Moj prijatelj, koji inace trenutno radi za Allianz i to u finansijskom odeljenju koje je blisko ovakvim temama (isao samnom u osnovnu) je izveo na papiru kako bi mi bukvalno mogli da podignemo blokade (ne EU, i ne Rusija) i da se sa svim tim poteskocama, bez ikoga, sa pravilnim iskoriscenjem resorsa pretvorimo u zemlju kojoj Gadafi-Libija ili trenutna Norveska mogu samo da se sagnu, po standardu. Al kad bi je vodili ljudi sa primarnim ciljem razvoja, a ne sa zeljom da ka*aju starlete i voze Bemve.

Uvodjenje Uber-a u takvoj situaciji, samo moze da poboljsa stanje, jer je nazalost, jedini nacin da ova zemlja dozivi neko preporodjenje je da se dodje do tacke reeset-a, sto pre. Uber bi tu bio jedan, od 1000 potrebnih faktora da se zavrnu slavine ljudima na vlasti (ovo zapravo nije politicki post, jer je svaka stranka koja je bila i koja ce doci - ista). da se blokira mogucnost politicara da krade, jer nema vise sta da se i ukrade. I tek tad, kad Srbin bude ostao bez struje, interneta, prakticno svega, i kad skapira da na trpezi nema ni leba da se pojede, tad ce morati da radi. A kad krene da radi, krenuce i da brine za sebe i svoje, a ne samo za sebe.

Poslednja izmena:
Ljudi, cemu ovakve stvari na IT forumu? Ako znate tako nesto, idite u politicare, ili nesto uradite po tome... ovo je zadnje mesto gde ce se ista po tome uraditi! Nismo mogli da se organizujemo da bojkotujemo nase prodavce IT opreme za nekoliko blesavih povecanja cena, a to nam jeste bitna stvar, kolike su sanse da ce ista pozitivno izaci iz politickih diskusija? :D
Nista, jedino ako se povecanje pritiska ne racuna pozitivnim :D

U demokratskom sistemu bar mozes da vidis tu dusicu i da skrenes paznju na nju. U samoupravljanju koje smo ovde imali kad bi je video i spomenuo zavrsio bi na golom otoku zbog podrivanja samoupravnog sistema.

(za sada anonimnom)
kako je ovo moguce? pa zna se ko je danas na vlasti.
Naravno nije ona kriva, nego zastitnik gradjana jer mu se drug ubio njegovim pistoljem... ili, da li se sam ubio :trust:. Evropska unija je kriva. Uber je kriv.

Poslednja izmena:
Zar je moguće da niko od vas nema želju da dođe na okupljanje, da lepo ćaskamo na ovu i još 100 tema uz ladno pivo i klopu? Od celog foruma nas 3 idemo, nikako mi nije jasno, zašto je tako slab odziv.

Ne zelim da uvredim kovacm ali ona kuca deluje kao da je iz filma Wrong Turn, fazon ko dodje ima da ga iseckaju mutirani domoroci (nato bombardovanje) i naprave od njega gulas :) Setimo se samo kako je onaj kompjuterski tehnicar porucao svog kolegu programera u Nemackoj :)
Anticki Grci su razgovarali o temama na trgovima i pijacama, po meni je bolje organizovati skup na Bajlonijevoj pijaci, Zelenom vencu, ili na Kalenicu, tu ima i mesara sa svezom robom koje mozda mogu i da ispeku meso direktno.

Ono sto cu vam ja reci garantujem da nikome u ovoj temi nije palo na pamet, a bogme ni nijednom univerzitetskom profesoru, vezano za prodaju Telekoma i liberalne mere: U Srbiji, nasuprot kraljevini Norveskoj, imamo socijalizam na strani poreza (pdv, akcize gorivo, porez na dohodak, sve astronomsko) a liberalizam na strani davanja drzave (seca penzija, skuplja struja, privatizacija javnih preduzeca, manje para za obrazovanje) - to je kontradikcija.
I umesto da dobro organizovane grupe, poput taksista ili advokata, demokratski se bore protiv ove posasti na dobrobit svih, oni kukaju samo onda kad su im parice ugrozene. Pritom zele da se predstave kao nekakvi borci za socijalizam, za ravnopravnost, zastitnici slabih i nemocnih, a zapravo samo sebicni ljudi koji gledaju vlastiti interes.
Ali sebicnost je normalna stvar i rezultat je procesa evolucije dugog desetinama hiljada godina i, kao sto vidimo, ne moze nekakav socijalizam da izbrise ljudsku prirodu.

Kapitalizam, bez pravne drzave nepostojeci, samo uocava prirodu coveka, i uposljava sebicnost za dobrobit svih - pekar ne pravi hleb zato sto brine za nas nego gleda svoj profit. Uber, gledajuci sopstveni profit, oslobadja, nas, robove decenijskih monopolista i nasilnih rentijera (citaj taksisti).

A SFRJ je propala zbog negacije privatne svojine.

@rango1 ta kucica sluzi da drzi hlad na tremu ;)
I jeste moja sramota sto sam pustio da propadne.
Ne koristi se vec 20 godina jer danas, za razliku od mog dede koji je pored redovnog posla odlazio redovno u vinograd da ga obradjuje, danas niko od nas ukucana nema, pre svega, nema NOVACA da odlazi redovno u vinograd ali nemamo ni VREMENA jer radimo po dva posla a osim toga nemamo ni finansijski interest u smislu da ulazemo u vinograd i da ocekujemo da cemo nesto zaraditi od rada i ulaganja. Eventualno da napravimo "brend" za vino i da ga prodajemo bogatunima koji ce moci da uzivaju u organskom vinu :p ...ali to sve je vec za neku drugu temu :D
---
U svakom slucaju ima hlada, bunar je pored, ima svega sto treba za dobar provod ;) a nema ni struje ni 3G

Poslednja izmena:
Ova tema je bila emotivni rolekoster krvi, politike i..paradajza.. :d

Moram priznati mada da sam citajuci misljenja raznih clanova u ovoj temi za neke stekao (ili prosirio) dozu postovanja, dok se za druge radujem da sam primetio da nam se stavovi dijametralno razlikuju (ili makar semi-dijametralno), no, u se i u svoje kljuse..

Uber je ovde samo bio katalist vec preopterecenih brana, kao mala prskotina na sredini - i ode sve u pm :d

Mada mislim da su svi generalno uzeli preozbiljne stavove prema necemu sto je jos uvek realno nepoznato (u pogledu interakcije sa ovim prostorima).

Priznajte - samo ste hteli da se kavdzite? :D

Meni i dalje nije jasno kako će Uber u zemlji Srbiji legalno da radi a da im pre toga neko "telo" ne izda nekakvu licencu. U prevodu neko govedo iz vrha državnog aparata će uzeti pare za sebe i drugare na ime te kvazi licence i samim tim svim ostalim Uberima zatvoriti vrata dok i oni ne plate licencu. Tu više nema priče o slobodnoj konkurenciji jer je država kontroliše, kao što kontroliše mobilne provajdere koji su se opet ukartelisali kao taksisti koji su predmet ove teme. Kada pogledam malo šire, ja konkurenciju ne vidim nigde, makar ne onu pravu, zdravu, slobodnu. Cene su manje više iste u svim supermarketima, ista roba na akcijama, slične akcije i cene internet, TV, mobilnih usluga. Gde je tu konkurencija.

Ko kaže da sutra neće taksisti da sednu sa ljudima iz Ubera (koji će opet biti neka naša prevara od čoveka čiji će cilj biti da do 50 zgrne dovoljno love za narednih pet generacija) i dogovore novi kartel?

Ne možeš očekivati konkurenciju u ovoj državi kada u svakoj grani postoji mezimče nekoga ko ne mora da poštuje zakone, a pri tome svaka konkurencija se kontroliše i češće nego što zakon nalaže. AKo ljudi iz Ubera znaju gde da ubodu, dobiće i oni takve uslove. Mislim da to mogu da potvrde i ljudi u benchu, pošto je pre par meseci jedan visoko pozicioniran čovek ušao u lanac našeg možda najvećeg hw lanca, osim ako je opet ukradena neka LK, a to se poklopilo sa poslednjim rastom cena komponenti na tržištu i povećanjem kontrole granice sa severnim nam susedima.

Poslednja izmena:
Meni i dalje nije jasno kako će Uber u zemlji Srbiji legalno da radi a da im pre toga neko "telo" ne izda nekakvu licencu. U prevodu neko govedo iz vrha državnog aparata će uzeti pare za sebe i drugare na ime te kvazi licence i samim tim svim ostalim Uberima zatvoriti vrata dok i oni ne plate licencu. Tu više nema priče o slobodnoj konkurenciji jer je država kontroliše, kao što kontroliše mobilne provajdere koji su se opet ukartelisali kao taksisti koji su predmet ove teme. Kada pogledam malo šire, ja konkurenciju ne vidim nigde, makar ne onu pravu, zdravu, slobodnu. Cene su manje više iste u svim supermarketima, ista roba na akcijama, slične akcije i cene internet, TV, mobilnih usluga. Gde je tu konkurencija.

Ko kaže da sutra neće taksisti da sednu sa ljudima iz Ubera (koji će opet biti neka naša prevara od čoveka čiji će cilj biti da do 50 zgrne dovoljno love za narednih pet generacija) i dogovore novi kartel?

I ako se ne slažem sa tobom da su taksi udruženja karteli i ne mislim loše o taksistima u globalu (naravno kao i svuda i medju taksistima ima teških kr*tena), sve ostalo rečeno se slažem u potpunosti. Bez obzira na broj udruženja taksija nema tu konkurencije nikakve.
Sad bi mi marxista rekao da grad odredjuje cenu taksija i to je tačno, ali kad bi svi bili slepi pored očiju. Pa u dogovorima o ceni taksi usluga aktivno učestvuju i predstavnici taksi udruženja, a kada vam grad ne izadje u susret krenete u štrajkove.
Da se razumemo ja ne mislim da je to nešto loše, podržavam svaki vid borbe radnika za svoja prava i ne smeta mi kada je grad blokiran od strane vas koji se borite za svoje bolje sutra, mnogo više mi smeta kad grad blokiraju razni Putini, Bajdeni, Merkeli, pederi itd.

Ali onda morate biti dosledni da se borite da zaštitite i svoje mušterije, a ne da slepo podržavate "kolegu" taksistu, koji se ponaša bahato, bije ljude, nego takve sami morate da odstranite iz svojih udruženja.

Taxi udruženje, ili taxista može da daje razne popuste, nagradne vožnje, svaku x vožnju besplatnu itd. tako da to o minimalnoj ceni mogu da "preskoče" ako hoće, a naravno da neće.

I uber ima to, posle x voznji sledeca je free. Ako se neko registruje preko tebe dobijes free kredit za voznju i slicno...

Javi samo da li dolaziš, da znamo šta će biti za klopu :-devil-:

Ne mogu da stignem ali doci ce moja drugarica Samara, mnogo joj se svidja napusteni bunar :)

osim toga nemamo ni finansijski interest u smislu da ulazemo u vinograd i da ocekujemo da cemo nesto zaraditi od rada i ulaganja

Od silnih regulativa i zastita potrosaca otvaranje vinarije kosta ko svetog Petra kajgana, te regulacija i drzavna zastita protivnici su preduzetnistva.

Nazad
Vrh Dno