Šta je novo?

Uber app

Ја сам се возио у марксистином таксију али паз да вам не кажем број и остало ;) Ем ме возио ем ми није наплатио.
Jes kad ste bili na skupu u Nisu.
Jedva cekam dan kad ce Uber sici u BG(iako taxi usluge ne koristim jer imam svoje vozilo) i da vidim marxistu kako ostaje bez musterija, kad je tako LOS covek.

"stvari se definitivno mogu ubrzati ali za to je potrebno da Beograđani pokažu zainteresovanost tj. da već sada preuzmu aplikaciju (za iPhone, Android i Windows Phone) i prijave se na listu čekanja za prvu vožnju. Sakupi li se, na primer, 10.000 zainteresovanih, budite sigurni da će to biti zeleno svetlo za Uberove čelnike"

Preuzmimo aplikaciju, pokazimo otpor visedecenijskim velikim neprijateljima malog gradjanina, teroru malobrojnih nad mnogobrojnima, pljackasima gradjana kroz vestacko ogranicavanje ponude, iznuditeljima privilegija i ovekovecenim rentsikerima - da pravda stanuje na ovim prostorima taksisti bi trebali, sa sve kamatom, da nam plate i vrate monopolske profite koji su ubirali do sada. People power :)

Ne zelim da verujem da filipenko voli da Srbija bude poslednja koja ce dobiti Uber, poslednja koja ce dobiti PayPal, poslednja koja ce dobiti metro, poslednja koja ce uci u EU. Zar smo zasluzili da budemo poslednji, i to uvek? Pa da su tako razmisljali Singapur i Juzna Koreja gde bi oni bili danas? U ambisu.

Pa cak i da cena Uber-a bude ista ili veca od regularnih taksista, izmedju starog i novog, izmedju tehnoloskog nazadovanja i tehnoloskog progresa, izmedju mracne proslosti i svetle buducnosti ja, za razliku od filipenka :)P) i moram priznati sa neizmernom radoscu, biram buducnost.

P.S. Uber moze za individualni nalog filipenka da ubaci 50% visu cenu - i vuk sit i ovce na broju :p

Koja bre namera da se slupa H3 namerno ? :) odakle vam ta ideja?:)
Jel __zevs__ ti to podstices klevetu? Kaljanje ugleda?
to bi bio samo jedan baksuzni hammer.....

Ne zelim da verujem da filipenko voli da Srbija bude poslednja koja ce dobiti Uber, poslednja koja ce dobiti PayPal, poslednja koja ce dobiti metro, poslednja koja ce uci u EU. Zar smo zasluzili da budemo poslednji, i to uvek? Pa da su tako razmisljali Singapur i Juzna Koreja gde bi oni bili danas? U ambisu.

Pa cak i da cena Uber-a bude ista ili veca od regularnih taksista, izmedju starog i novog, izmedju tehnoloskog nazadovanja i tehnoloskog progresa, izmedju mracne proslosti i svetle buducnosti ja, za razliku od filipenka :)P) i moram priznati sa neizmernom radoscu, biram buducnost.

Evo, ja sa radošću mogu da priznam da između divlje zajednice i organizovane, uređene države biram državu, a ne kao rango1 življenje po uzorima organizovano po principu hordi i opšteg grabeža i ne mogu da verujem da neko želi da nas vrati u doba praistorije gde svako misli samo na sebe...

Uber nije nikakva tehnologija. Dakle, radi se prosto o dobro organizovanom divljem taksiju, gledano iz evropske vizure, sa perspektivom proširenja na segment kurirsko-dostavne službe. U USA je taksi nešto sasvim drugo i ne interesuje me šta će tamo Uber da donese. Poenta je šta će doneti ovde. Ne razumem zašto ljudi toliko vole da neko drugi izbegne porez, pa to ti je. Svaki dinar utajenog poreza je dinar za koji se zadužujemo i to sa kamatama, i namet na meni, rangu, i svima ostalima odavde.

Da li smo zaslužili da budemo poslednji? Jesmo, jer između ostalog nemamo državu i nismo u stanju da suzbijemo divlje taksiste, bilo one što navatavaju mušterije pored železničke, bilo ove fensi sa smartfonima.

Naravno da su tehnologije i moderni servisi dobra stvar, ali onda kada čovek zna da ih koristi. Recimo, kada si u dilemi na koju stranu treba ići, samo upali moderni Facebook ili moderni Twitter i pogledaj na kojoj je strani Istok Pavlović, pa kreni na suprotnu. Elementarna razboritost.

Poslednja izmena:
Dajte skidajte aplikaciju da vidim marxistu na delu :)
E ali volim taj efekat kako je sam rekao "copor vukova" ima nas mnogo pa imamo muda za sve, a kad su samo ima neka rec na P ......
Ali bio bih banovan na 2 nedelje minimum da je napisem.
Nego kao podrska taksistima:
U firmi smo pricali pre par dana o youtube kanalima i kako ljudi zaradjuju dobre pare od toga i kolega je predlozio youtube kabal "TaxiCrash".
Ukratko ne znam kako je u BG ali u NS ima taksista koji zive od sudaranja, znaci ako su oni u pravu nece vas pustiti, udarice svoju mecku staru 10 godina iako su mogli da stanu, zasviraju.
Posle ce da ih boli vrat, a komshija pera ce da im sastavi auto, a oni ce naravno vise da naplate od osiguranja.
Nego da se vratimo na temu, ima se para (ipak od jednokratnih iznosa programeri lepo zarade <tako marxista kazhe>), ideja je da se kupi H3 hamer i da se voza non stop. Vozilo bi bilo skroz opremljeno kameramama i sudaralo se NAMERNO sa taksijima kad god taksista uleti, izleti ...
Znaci sudari SAMO sa taksijima i SAMO kad je taksi kriv!!!

Mislite da bi se kanal isplatio?

Naravno ako bi saznali marxistin broj tablica, broj vozila mogao bi ceo dan da ide za njim:)
a sta bude kad se uber slupa? od koga da trazis odstetu ako si bio u vozilu?

...Ne zelim da verujem da filipenko voli da Srbija bude poslednja koja ce dobiti Uber, poslednja koja ce dobiti PayPal, poslednja koja ce dobiti metro, poslednja koja ce uci u EU. Zar smo zasluzili da budemo poslednji, i to uvek? Pa da su tako razmisljali Singapur i Juzna Koreja gde bi oni bili danas? U ambisu...
Ako je ovo što ti pišeš stav nekog progresivnog (da ne kažem naprednog, može biti pogrešno protumačeno) dela Srbije, kao što mislim da jeste, nije ni čudo što ste tu gde jeste.

Naravno da su tehnologije i moderni servisi dobra stvar, ali onda kada čovek zna da ih koristi. Recimo, kada si u dilemi na koju stranu treba ići, samo upali moderni Facebook ili moderni Twitter i pogledaj na kojoj je strani Istok Pavlović, pa kreni na suprotnu. Elementarna razboritost.
Bolji i slikovitiji primer nisi mogao naći. :)

Evo, ja sa radošću mogu da priznam da između divlje zajednice i organizovane, uređene države biram državu, a ne kao rango1 življenje po uzorima organizovano po principu hordi i opšteg grabeža i ne mogu da verujem da neko želi da nas vrati u doba praistorije gde svako misli samo na sebe...

Uber nije nikakva tehnologija. Dakle, radi se prosto o dobro organizovanom divljem taksiju, gledano iz evropske vizure, sa perspektivom proširenja na segment kurirsko-dostavne službe. U USA je taksi nešto sasvim drugo i ne interesuje me šta će tamo Uber da donese. Poenta je šta će doneti ovde. Ne razumem zašto ljudi toliko vole da neko drugi izbegne porez, pa to ti je. Svaki dinar utajenog poreza je dinar za koji se zadužujemo i to sa kamatama, i namet na meni, rangu, i svima ostalima odavde.

Da li smo zaslužili da budemo poslednji? Jesmo, jer između ostalog nemamo državu i nismo u stanju da suzbijemo divlje taksiste, bilo one što navatavaju mušterije pored železničke, bilo ove fensi sa smartfonima.

Problem sa izbegavanjem plaćanja poreza ne bi postojao kada bi naš poreski sistem bio drugačiji. Svaki vozač treba da radi kao preduzetnik, da plaća određeni iznos za zdravstveno i penzijsko osiguranje, pdv, da plaća Uberu deo i ostatak na svoj račun pa onda porez na kraju godine.

@filipenko

Problem je sto se te pare od poreza trose na letovanja i starlete, tako da nista od tog razduzivanja o kome pises Filipenko..

lol! :D

pa danas vise nego ikad u ljudskoj istoriji svako misli samo na sebe! - takav smo sistem napravili i u njemu zivimo.

...u vreme hordi makar si pripadao hordi koja je neposrednije brinula o svojim clanovima nego sto danas drzava radi.

btw
pozdravila te je RTS TV pretplata, pardon: taksa tj. porez! ;)

Kad već pomenu tv taksu... Daj da pravimo peticiju da nam vrate intermeco.

Problem sa izbegavanjem plaćanja poreza ne bi postojao kada bi naš poreski sistem bio drugačiji. Svaki vozač treba da radi kao preduzetnik, da plaća određeni iznos za zdravstveno i penzijsko osiguranje, pdv, da plaća Uberu deo i ostatak na svoj račun pa onda porez na kraju godine.

da ima svoju firmu i placa porez i zdravstveno i penzijsko osiguranje i onda mu kazu da, puj pike ne vazi da sa 65 ide u penziju nego sad mora sa 67 :D

pozdravio te brisel:

(ovo je prosle godine)

(a ovo je pre mesec dana ove godine)

ili puj pike ne vazi da je zdravtsvo drzavno, sad ga privatizujemo (UK).

--- bottom line -------
Previse je tu problema koji ne mogu da se rese kroz postojeci sistem organizovanja drustva niti sa postojecim alatima. Douglas Englebart say "hello" ! ;)

Poslednja izmena:
Pa da, ovo zdravstveno sto imamo ko da ga uopšte nemamo, a plaćamo ga.

^

ja sam bas pre neki dan pitao koja je razlika izmedju cena kada imas i kada nemas recept (zaboravio sam naziv lika) uglavnom bilo je 40 dinara na cenu leka od 520 dinara (480 je cena ako imas recept...)

makar ne placamo CT skener... samo sto mesecima ne rade ni na bezanijskoj kosi ni u zemunu...

btw @yooyo to sto kazes "ko da ga uopšte nemamo, a plaćamo ga" mislis da je resenje problema da ga ne placamo uopste drzavi vec da "po svojim mogucnostima" placamo privatnim firmama? npr. kao ObamaCare? :d

Poslednja izmena:
Ne znam šta je ObamaCare, ali sam za to da svako izabere zdr. osiguranje i plaća ugovorenu cenu. Kao što plaćaš mobilni ili internet tako plaćaš i zdr. osiguranje. Koliko para, toliko muzike.
Ja od moje plate plaćam ZO mnogo više od nekog radnika u prodavnici, a niko od nas nema pristojnu zdravstvenu uslugu.
Kod nas radnici nikad ne vide pare koje je u njihovo ime uplatio poslodavac. Jednostavno nemate pojma da je 32% vaše plate otišlo državi za raznim porezie i doprinose.
Ajde ovako... Neko ko ima 300e platu, da dobije 400 ali je u obavezi da 100e lično svakog meseca uplati državi za poreze i doprinose. Kada vidi koliko daje državi i vidi sta dobija od države, nikad više nece ludaci dobijati izbore, niti ce polupismena marva sedeti u skupštini, niti će balvani sedeti u vladi.

Ne znam šta je ObamaCare, ali sam za to da svako izabere zdr. osiguranje i plaća ugovorenu cenu. Kao što plaćaš mobilni ili internet tako plaćaš i zdr. osiguranje. Koliko para, toliko muzike.
...i onda Filipenko reče: "ne mogu da verujem da neko želi da nas vrati u doba praistorije gde svako misli samo na sebe" :d

btw
slazem se da to sto pricas ima smisla iz tvoje perspektive.

Yooyo je to lepo objasnio, samo što se iz stanja A (trenutno) u stanje B (željeno) ne dolazi tako što ćemo svi da krenemo u ilegalu ili da podstičemo izvrdavanje obaveza i poslovne modele bazirane na njima jer onda ni kada/ako ikada dođu neki normalni ljudi na vlast oni neće biti u stanju da urade išta, pošto neće imati sa čime.

E sad, to nas odvodi na neki širi teren, kome ovde nije mesto...Mene interesuje da li neki poslovni model (ili ponašanje pojedinaca) treba biti podsticano da bude što masovnije i/ili poželjnije. Odgovor je u ovom slučaju "ne", jer se od tog poreza, ma koliko oni potrošili na starlete i putovanja, plaćaju neke plate, penzije, izgradi ponešto, renovira pokoji objekat. Nije puno, ali želim da toga bude više. Da, preduslov je da postoji odgovorna i savesna vlast, ali isto tako i odgovorni i savesni građani.

i ne mogu da verujem da neko želi da nas vrati u doba praistorije gde svako misli samo na sebe...

A taksisti po ceo dan misle na nas - zato je taksi usluga toliko jeftina, k'o u Zagrebu sa duplim platama :p - a kad mi ne pomislimo na njih tada postaju horda, copor vukova :)

Ne zna se sta je gore - odsustvo kritickog razmisljanja (na koje se nije upecao kovacm) ili prisustvo zelje za oporezivanjem :) I pored toga sto placamo dzinovski PDV 20%, sto placamo benzin umesto 72 din 140 din, sto placamo na neto platu vise od pola drzavi, sto placamo porez na drzanje oruzja, porez na dobit, porez na imovinu, akcize na struju, akcize na kafu oh, ima li kraja?

Kod kritickog razmisljanja uvek je vazno posmatrati granicni slucaj. Ukoliko usvojimo ovu, nadam se svima vidljivo pogresnu, pretpostavku uvazenog filipenka da Uber nije tehnologija onda zakljucujemo da nema inovacija kod uber. Uber je najobicniji djavolski divlji taksista poslat od strane imperijalisticke Amerike na nase andjele cuvare domace taksiste. A oni siroti zbog nas se zrtvuju na oltaru poreske discipline, pritom su pausalci, ko i advokati, sto znaci da ne placaju uopste adekvatan porez.

Medjutim granicni slucaj kaze da, nasuprot pustim zeljama, Uber donosi inovaciju. Ne samo da povezuje ponudu i potraznju na efikasniji nacin, i to nacin koji niko u Srbiji ne ume da emulira posto nemamo statisticke strucnjake sa programerskim znanjima, vec dovodi do nepredvidjenih skokova u samom poimanju gradskog transporta. Naime UberPool kao i Didi Hitch dovode do bolje raspodele pri koriscenju vozila za transport. Na primer, umesto da jedan covek se vozi do grada, na zadovoljstvo taksistickih lihvara, softver uz pomoc algoritma povezuje 5 osoba, za jedno vozilo, koje idu na slicnu destinaciju. Tada usluga ispada pet puta jeftinija (umesto 1000dindzi das 200din do centra).

Uber-ova tehnoloska inovacija ne samo da snizava cenu transporta (povecava potrosacki visak) vec doprinosi manjem zagadjenju okoline kroz racionalniju upotrebu vozila.
I kada, iako mi njemu ne branimo koriscenje taksi usluga, filipenko zeli da nam ukine Uber, zato sto je to dobro po nas (po definiciji, socijalista vam uzima pare iz dzepa pa vam onda govori kako je to dobro za vas :p), on zapravo pogorsava globalno zagrevanje, on, mozda nesvesno, unistava nasu jedinu plavu planetu :p

...i onda Filipenko reče: "ne mogu da verujem da neko želi da nas vrati u doba praistorije gde svako misli samo na sebe" :d

Da probam ovako da ti objasnim šta to znači...Osoba X smatra da ne treba da plaća porez, osoba Y da je neka firma/servis zakon zato što ne plaća ništa iako osoba Y nema ništa od toga, osoba Z...(i tako redom)

E onda se formira pre ili kasnije neka grupa ljudi, koja takođe smatra da zakon ne treba da važi za njih, ali se oni udruže. I onda bude belaja. Srpska istorija je puna toga. Knez Miloš je skinut narodnim ustankom, knez Aleksandar Karađorđević je skinut narodnim ustankom, knez Mihajlo je ubijen, kralj Milan je bežao iz zemlje, kralj Aleksandar Obrenović je ubijen...

Tu čak nema mnogo veze koja je ideologija u pitanju. Jednom se okupe Dragutin Dimitrijević, Ljuba Vulović, Radomir Aranđelović i družina, pa posle par decenija Josip Broz, Milovan Đilas, Aleksandar Ranković i družina...i gomila naroda pođe za njima jer...zašto da ne? Što da gledaju da za neke ne važe zakoni, a za njih da važe? Nego lepo ljudi uzmu pušku u ruke i sprovedu svoju pravdu. To je prosta logika i očas posla se iz stanja A dođe u stanje B. Pa ko voli tako, nek izvoli. Ali neka se onda ne buni kada se to izrodi u opaku zayebanciju...

Treba da definišemo šta hoćemo, pa onda tranzicija ka tome za oročeni broj godina.
Hoćemo PayPal ali niko nece da plati porez na priliv iz inostranstva. Hoćemo svetske servise, koji nažalost ne mogu da se upakuju u domaće zakone. Ne mislim na Uber vec na prodaju aplikacija na Google i Apple play store ili čak prodaja muzike i knjiga preko tih servisa.
Nijedan od tih servisa ne može normalno da radi u Srbiji, jer je plaćanje poreza urađeno na pogrešan način.

Medjutim granicni slucaj kaze da, nasuprot pustim zeljama, Uber donosi inovaciju. Ne samo da povezuje ponudu i potraznju na efikasniji nacin, i to nacin koji niko u Srbiji ne ume da emulira posto nemamo statisticke strucnjake sa programerskim znanjima, vec dovodi do nepredvidjenih skokova u samom poimanju gradskog transporta. Naime UberPool kao i Didi Hitch dovode do bolje raspodele pri koriscenju vozila za transport. Na primer, umesto da jedan covek se vozi do grada, na zadovoljstvo taksistickih lihvara, softver uz pomoc algoritma povezuje 5 osoba, za jedno vozilo, koje idu na slicnu destinaciju. Tada usluga ispada pet puta jeftinija (umesto 1000dindzi das 200din do centra).

Uber-ova tehnoloska inovacija ne samo da snizava cenu transporta (povecava potrosacki visak) vec doprinosi manjem zagadjenju okoline kroz racionalniju upotrebu vozila.
I kada, iako mi njemu ne branimo koriscenje taksi usluga, filipenko zeli da nam ukine Uber, zato sto je to dobro po nas (po definiciji, socijalista vam uzima pare iz dzepa pa vam onda govori kako je to dobro za vas :p), on zapravo pogorsava globalno zagrevanje, on, mozda nesvesno, unistava nasu jedinu plavu planetu :p

O čemu pričaš, čoveče, šta to specijalno Uber donosi ovde, kada u Srbiji već postoje sistemi koji funkcionišu po identičnom ili sličnom principu kao i Uber. Samo što njihova tehnološka inovacija ne dolazi sa silnim marketinškim dolarima za razliku od Ubera, čije dolare naravno ni ti ni ja nećemo videti, već baš ti političari koji ne žele da urede državu, jer će oni biti podmazivani, dok se vi pržite kako ste ih zeznuli, a oni će za sve što im zafali da se zaduže, i onda to opet prebace na naša pleća. Što razgolićuje priču o inovaciji, jer se ovde ne radi o inovaciji već o ekonomskoj moći da svoj sistem poguraš na način kako se to radilo još u antička vremena.

Ceo koncept sharing economy je na papiru super za pojedinca, u globalu u najmanju ruku tužan. Taj taksista koga ti pljuješ uplati porez, makar paušalni. Uber - u idealnom slučaju - ne plaća ništa. Da ne ulazim u to kakvi su vozači, na kakve dileje možeš sve da naletiš (recimo, kao ja u Poljskoj pre par nedelja kada smo na insistiranje upravo kolege iz Netokracije koristili Uber, pa nam je došao manijak koji je umalo slupao auto u 3-4 navrata). Sve to zvuči super, ali u praksi je trka do dna. Daj da radimo svi pomalo nešto za što manje i manje para. Ugasimo X radnih mesta da bismo dobili Y slabije plaćenih. Odlično. I onda se čudimo što to završava tako što masa ljudi sve više i više siromaši širom ove kugle.

Poslednja izmena:
Treba da definišemo šta hoćemo, pa onda tranzicija ka tome za oročeni broj godina.
Hoćemo PayPal ali niko nece da plati porez na priliv iz inostranstva. Hoćemo svetske servise, koji nažalost ne mogu da se upakuju u domaće zakone. Ne mislim na Uber vec na prodaju aplikacija na Google i Apple play store ili čak prodaja muzike i knjiga preko tih servisa.
Nijedan od tih servisa ne može normalno da radi u Srbiji, jer je plaćanje poreza urađeno na pogrešan način.

Potpuno se slažem, 100%, i to treba da se uredi.

Za svu ekološki svesnu, i progresivno-naprednu omladinu evo jedan vrlo jednostavan i efikasan predlog kako da se smanji zagađenje u glavnom gradu. Uvedite naplatne stanice na svim mostovima u BG, znači 400 dindži vamo, 400 dindži tamo, pa da vidite kako će da se smanji zagađenje i racionalnije koriste vozila. I sve to bez Ubera. Ionako se Beograd guši u automobilima, očigledno da je i posedovanje vozila, i gorivo suviše jeftino.

Poslednja izmena:
Pre ubera ima jedno milion stvari koje treba resavati ali avaj ovo tako dobro zvuci ;)

"Dosao zli kapitalista i krade ono malo sto je jadnom obicnom coveku/radniku ostalo"... eh, tugo moja nepravedna :) cek, cek, pa... vidi, ovaj, pazi, gledaj... nije uberova familija pod azilom u Moskvi sa pitaj k***c koliko milijardi na racunima, nije uber ni od ovih "harmonikasa brkajlija" a nije bogme ni uber od ovih sto peku rakiju/pevaju narodnjake!!!??? A onomad "oba-trojica" bili u onoj ekipi sto nas je vrnula jedno 30-50 godina u proslost!!!??? Dobro bre promenili ime i poslodavca sta sad ;) Hmmm... nema ubera ni medju kertesima, marjanovicima, mitrovicima, raznatovicima, mladicima, karadzicima, dodicima, miskovicima, markovicima, kundacima, legijama, zmijama, pacovima, siptarima, ******ma, saricima!!!??? Kunundrum *** ;) Cek cek prijatelju, mnogo ti mislis ;) evo "malo" farme, narodnjaka, radze, satora, trube i rostilja da se tesis... imas sad i Putina sto roka teroriste bajo moj ;) da se u pauzama tenisa i nikad goreg domaceg fudbala zaradujes ko car... nemoj mnogo da razmisljas jer... Sta cemo tek sa kolevkom Srpstva i njenim svetinjama (koje smo kulirali jedno 10+ godina u "dobrim starim vremenima") sem da onako "patriotski" operemo par desetina milijardi $, pa nato bombardovanje (koje smo sami svojom ocajnom politikom i skrivili) ijaoj, pa zle imperijalisticke korporacije, pa nato/cia/vatikan/iluminati/kemtrejls/farmako-gmo-sve ostale mafije, pa deca sto se tuku/ubadaju/ubijaju/drogiraju (ne zbog nemanja perspektive/opsteg siromastva nego zbog zlog uticaja sa zapada naravno), sta cemo sa delijama sto tuku zene (*** i one same krive, psihicki ih maltretiraju) hej a eno ih i ovi zli "kvazi taksisti"!? Nece to moci drugovi... bolje BRE da vas krade vas "rod rodjeni", burazer, domacin neki covek... da se prosto radujete dok vas unistava i trazite jos ;)

Preskače ti ploča ivke.

eto yooyo, ti bi trebao da zivis u svajcarskoj, mislim da tamo imaju taj sistem gde postoji dugorocni plan i da vlade izabrane na 4 godine rade na ispunjuvanju tog dugorocnog plana.

yooyo, filipenko, rango1, mitar1982... i tako svako ima neko svoje vidjenje kako bi drzava treba da izgleda i funkcionise... i kovacm ... :)

postoji samo jedno resenje za sva individualna vidjenja uredjenja drustva tj. drzave (jer to i jeste ideja zajednice: kako da se dogovorimo da svi budemo zadovoljni).
molim sve ucesnike da pogledaju pazljivo, tj. poslusaju, ovu ideju:

https://www.youtube.com/watch?v=dHyn8MWssWc

Ja od moje plate plaćam ZO mnogo više od nekog radnika u prodavnici, a niko od nas nema pristojnu zdravstvenu uslugu.
Kod nas radnici nikad ne vide pare koje je u njihovo ime uplatio poslodavac. Jednostavno nemate pojma da je 32% vaše plate otišlo državi za raznim porezie i doprinose.
Ajde ovako... Neko ko ima 300e platu, da dobije 400 ali je u obavezi da 100e lično svakog meseca uplati državi za poreze i doprinose. Kada vidi koliko daje državi i vidi sta dobija od države, nikad više nece ludaci dobijati izbore, niti ce polupismena marva sedeti u skupštini, niti će balvani sedeti u vladi.
Ovo što si napisao je grozno na mnogo načina.

Zdravstvena "usluga" mora biti na istom, visokom, nivou za svako ljudsko biće bez obzira koliko ono imalo para u džepu. Isto važi i za školstvo. Baš kao što je recimo uređeno u skandinavskim državama, a ne da budu u službi profita i neoliberalnog kapitalizma.

@rAMA:
Pogrešno si me razumeo. Zdravstveno osiguranje kakvo danas imamo je isto ono što predlažem, ali je skuplje od mog predloga.
Ako radiš i plaćaš ZO, to ti ne garantuje da ćeš imati besplatnu operaciju npr. žučne kese. Iako ne bi trebalo, platićeš još 300e preko... Nekome. I to je činjenica i to je protivzakonito.
Dakle, nešto nije u redu sa ovim zakonom. Ajde da menjamo to. Prvo, država ne ume da upravlja sa novcem. Previše se troši na pogrešne stvari pa ne ostane dovoljno za tretman pacijenata. Drugo, opremanje bolnica treba da radi neko ko se razume u to. Plate zdr radnicima treba da isplati neko ko zna kako funkcioniše klinički centar i ko je organizovao rad i obezbedio priliv pacijenata.
Ajde ovako, da bude obavezno da svaki zaposleni ima ZO, ali da bira kod koga će biti osiguran... RFZO ili neki XZO ili YZO... Samo da postoji tržišna utakmica među zdr. ustanovama i osiguranjima.

***. Ovde treba izmeniti mnogo toga da bi funkcionisali racionalnije i živeli kvalitetnije. Ni liberalni ni socijalni put nisu dobri. Treba sredina, pa malo levo, pa malo desno.. Kao klizaljke.

Nema potrebe ići na problematiku zdravstva ovde i preko okeana. Javni prevoz je sasvim dovoljan. Svi iole veći gradovi Evrope imaju jasan i regulisan plan javnog prevoza koji se svake godine usklađuje i shodno kome su regulisani svi vidovi javnog prevoza, uključujući i taksi. Onda se taksistima izdaje licenca, i to ako/kad polože ispit (naravno, najboljima od zainteresovanih, ograničen broj licenci), prođu sve preglede, dobiju sve neophodne dozvole i na kraju sve to plate (u Francuskoj, ako se dobro sećam, licenca ukupno košta oko 100k evra). Jednostavno, tu se Uber ne uklapa, i nailazi na žestok otpor i tamo gde uspe da se umigolji. U USA je to potpuno drugačije, odnosno deregulisano. Zato su i iskustva drugačija. A ukoliko su Francuska, Poljska, Italija, Nemačka "socijalisti koji bi da kradu od svog stanovništva", sa ultrakonzervativnim i desničarskim vladama (sem u Francuskoj) onda u redu.

Pa da, ovo zdravstveno sto imamo ko da ga uopšte nemamo, a plaćamo ga.

Ima neke veze sto odmah tik do drzavne zdravstvene ustanove imas privatnu, pa te onaj drzavni doktor samo uputi prekoputa. Isti te covek pregleda, samo sto placas drugom pravnom licu. Naravno, drzava je kriva sto je to moguce. Jer dozvoljava doktoru da radi dva posla koja su direktnom sukobu interesa (krade pacijente od drzave i dostavlja ih privatniku). Doktorske plate, zivotni standard i ostalo ovde nije relevantno jer gledamo problem koji ima pacijent a ne doktor.

Ove godine sam radio lekarski u gradskom domu zdravlja, naravno da sam dobio vizitku privatnika da odradim specificni zahvat koji sam ovlas spomenuo...

Nazad
Vrh Dno