Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Poz, planiram da kupim proizvod preko interneta koji vredi 70 evra. Navodno intesa zahteva da ukupni evri na racunu budu nekoliko procenata iznad cene robe koje bi ja zelio da kupim, zbog nekog njihovog pravila. Koliko bi mi vi preporucili dodatno evra da jos stavim za svaki slucaj, i ako mi transakcija ne prodje zato sto nisam dodao dovoljan visak novca, sta ce se desiti? Hocu li moci da povratim moje pare, ili cu morati nesto da cekam?

Poz, planiram da kupim proizvod preko interneta koji vredi 70 evra. Navodno intesa zahteva da ukupni evri na racunu budu nekoliko procenata iznad cene robe koje bi ja zelio da kupim, zbog nekog njihovog pravila. Koliko bi mi vi preporucili dodatno evra da jos stavim za svaki slucaj, i ako mi transakcija ne prodje zato sto nisam dodao dovoljan visak novca, sta ce se desiti? Hocu li moci da povratim moje pare, ili cu morati nesto da cekam?

Nije navodno nego traze, i to je pomenuto X puta u X tema, 6% vise, ako je suma veca to bude ispod, mozda 5%, ali najsigurnije ti je da zaokruzis to na neku vecu cifru koja prelazi taj %. Eto recimo ja imam na primer 3€ na racunu, treba da platim nesto sto kosta 80€, to znaci da mi zbog njihovih procenata treba 85€ na racunu, znaci necu uplatiti 80€ nego 85€ a onih 3€ je rezerva cisto reda radi...
Ili gledaj da imas 10% vise i nikad nece da omane, a ako ne prodje uplata onda nije prosla, tvoje pare su ti i dalje na racunu, samo treba da dodas jos 5€ i procice uplata, ili da odustanes (ako mozes bez negativne ocene) od kupovine i uzmes iz banke pare.

Da li mogu od NN lica da uzmem cekove, njegovu licnu kartu i racunsku knjizicu i da sa tim dokumentima iskoristim cekove u nekoj prodavnici ? Nije u pitanju nikakva kradja nego me interesuje da li mogu to da odradim sa drugom ili ne. Zasto ne bi ja mogao da se potpisem umesto njega na cekovima?

Samo da potvrdim - kada kupujem nešto u funtama, povoljnije mi je da uplatim evre pa da pustim da oni rade konverziju nego da kupujem funte pa da tako uplaćujem na devizni račun, tj. Visa Internet karticu? Na 885 funti dovoljno mi je da uplatim 1200 evra zbog onih 6% rezervacije, ili ipak da uplatim više da budem siguran?

Samo da potvrdim - kada kupujem nešto u funtama, povoljnije mi je da uplatim evre pa da pustim da oni rade konverziju nego da kupujem funte pa da tako uplaćujem na devizni račun, tj. Visa Internet karticu? Na 885 funti dovoljno mi je da uplatim 1200 evra zbog onih 6% rezervacije, ili ipak da uplatim više da budem siguran?

Da, uvek samo evre. Moze ti zatrebati vise od 1200e, posto evro pada ovih dana, ali na tu cifru bi trebao max. 1160e da rezervise, ali za svaki slucaj stavi 1220.
Sad ocekujemo pitanje u temi o carini :D

Naravno da ne, nisam lud da nešto iz inostranstva poručujem u Srbiju i bacam pare na carinu. Uvek Nemačka ili Francuska pa lepo busem ovamo, platiš 20 evra umesto koliko već za carinu... Šta će vam rođaci u Evropi ako ih ne upošljavate :)

Poslednja izmena:
Pa.... i u EU ces platiti PDV/carinu na taj nacin, tako da si na istom.... mada su manje sanse da tamo neko "isproba patike" nego ovde :D

O čemu pričamo? Neću platiti ništa dodatno, naručujem sa ebay.uk da stigne u Francusku, ne plaća se VAT između država Evrope. Jedini dodatni trošak je slanje busom za Srbiju, mada da budem iskren ni to neću platiti, moji će rešiti taj trošak.

Pa u svakom slučaju ćeš pdv da platiš, ili EU ili Srbiji, a izbeći ćeš carinu.

Pa da, ali PDV/VAT je već uključen u cenu u ovom slučaju, ništa dodatno ne plaćam.

Jel moguce kupiti EUR direktno za USD u nekoj banci...pada evro ovih dana, nije lose iskoristiti to ako je moguce i po nekom interbank kursu ili bar priblizno?

Pa da, ali PDV/VAT je već uključen u cenu u ovom slučaju, ništa dodatno ne plaćam.
Ali bi mogao dobiti VAT refund, ako je od firme (i ako salje van EU firma), pa bi isti % VAT-a platio kao PDV, mada tu ipak ima i carine, posto je golema stvar.

Jel moguce kupiti EUR direktno za USD u nekoj banci...pada evro ovih dana, nije lose iskoristiti to ako je moguce i po nekom interbank kursu ili bar priblizno?
Ima, ali to "direktno" nigde nije po kursu koji ti mislis. Mozes u RF recimo da se dogovaras i za 5000EUR ako kupujes da dobijes bolji kurs, ali nista blizu onome sto ces dobiti u (boljoj) menjacnici.
Ne ocekuj bez 1% od srednjeg kursa ovih dana.

Ima, ali to "direktno" nigde nije po kursu koji ti mislis. Mozes u RF recimo da se dogovaras i za 5000EUR ako kupujes da dobijes bolji kurs, ali nista blizu onome sto ces dobiti u (boljoj) menjacnici.
Ne ocekuj bez 1% od srednjeg kursa ovih dana.

Cek ja sam mislio da dodjem npr. sa 1250$ i kupim od njih 1000EUR...to nema ? ili to moze ii u menjacnici?

Mozes, ali neces dobiti taj kurs.
Bice to dve transakcije, bilo u banci, bilo u menjacnici, ali u ovom slucaju (ako je veca suma u pitanju), dinar je tu zbog pravila NBS i knjizenja, ali dalje od toga je stvarno nebitan. Ti u menjacnici kazes imam x$, hocu evre - koji kurs mogu da dobijem? Oni nece ni da pomenu dinare realno :)
Banka nece da radi sa takom malim sumama vec, za bolje kurseve - pa ces dobiti 4% razlike od srednjeg otprilike.

Poslednja izmena:
Aha, znaci ne verujem koji smaraci...dobro ***a razmisljao sam u tom smeru jer evro sad drasticno pada u odnosu na dolar :)

U boljoj menjacnici mozes da prodjes sa oko 1%, kao sto i rece alfaunits. A banke su uvek bile banke...

Oko 0.6 din do 1 din vise daju za dolar ako je preko 1500$ pitaj vip, piranu i u Beogradskoj ulici

Hteo bih da prođem sa vama kroz malo računice kada je u pitanju kupovina putem Visa Internet kartice sa Ebay.co.uk.

Cena proizvoda: 885 GBP

Exchange rate sa Visa Europe sajta za današnji dan za EUR u GBP: 1 BRITISH POUND = 1.2768100000 EURO

Bez 1% troška konverzije bi bilo: 885 x 1.2768100000 = 1129.97685 EURO

Pošto se u ovom slučaju primenjuje 1% trošak konverzije: 1 BRITISH POUND = 1.2895780000 EURO

Sa 1% konverzijom: 885 x 1.2895780000 = 1141.27653 EURO

Na to ide 6% rezervacija za rizik promene kursa: 1141.27653 EURO x 1.06 = 1209.7531218 EURO

Zaključak: na deviznom računu bi trebalo da imam minimum 1210 evra kako bi prošla transakcija zar ne? Naravno, staviću deset evra više za svaki slučaj, valjda je dovoljno.

Plaćam preko PayPal-a ovaj iznos, nema nikakvih dodatnih troškova transakcije valjda, ili se varam?

Nema 1% conversion fee za Visa Internet Intesin, koliko znam (za Electron nema, siguran sam iz iskustva, dok za Internet koliko sam ispratio temu, isto nema).
Ali, ako je prodavac na PP-u postavio cenu u funtama, ima PP conversion fee. I to ne mali:
https://www.paypal.com/uk/webapps/mpp/cross-border-and-conversion-fees
Posto kod nas sve mora da ide kroz CC payment, znaci 4.4%+0.35EUR. Moze i prodavac da plati taj fee, ali mislim da to neces uspeti da izboxujes ;)

Znaci, tebi treba 4.4% vise na sumu, 885*1.044GBP, toliko ce PayPal traziti za naplatu. Onda kurs *1.27 (otprilike). To je 1173EUR, i na to nekih 6% za svaki slucaj (nije 6%, u sustini to je neko "lupio", pre koju godinu, jer ej toliko bilo na njegovoj transakciji, a u stvari zavisi mnogo od sume - na vecim sumama je manji %, na manjim je mnogo veci), znaci vec 1245EUR.

Kako da izbegnes PP conversion fee? Mislim da je dovoljno da otvoris balance u GBP (tj. da postoji u GBP podracun na PP-u, nece imati nista na njemu naravno), i da samo sa kartice povuce u GBP, znaci bez one Conversion guarantee. (ovo je vazilo za USD, tj. imam USD partiju i nisam video nikad PP fee za konverziju)
Ili da platis bez PP naloga, ako ima pun PP merchant account, sto je sigurnije.

Ne znam samo zasto stalmno toliko cepidlacenje oko toga koliko tacno da se stavi na racun... stavite, kako sam nekoliko puta rekao, +10%+10EUR i ne mora stalno da se nagadja :)

@Gizmo
U takvim situacijama ja bih stavio i 1300€ za svaki slucaj

nije tema za intesu-ali ne videh nigde slicnu temu pa da pitam(a da ne otvaram novu temu)..

trebao bih sa jednog sajta da podignem pare.Nude samo Bank Transfer i Cheque...sta mi je bolje, povoljnije? Pretpostavljam da neko ima iskustva sa ovim?

Znaci, tebi treba 4.4% vise na sumu, 885*1.044GBP, toliko ce PayPal traziti za naplatu. Onda kurs *1.27 (otprilike). To je 1173EUR, i na to nekih 6% za svaki slucaj (nije 6%, u sustini to je neko "lupio", pre koju godinu, jer ej toliko bilo na njegovoj transakciji, a u stvari zavisi mnogo od sume - na vecim sumama je manji %, na manjim je mnogo veci), znaci vec 1245EUR.

Boldovano nije tacno, nije preko 6% nikad, a jeste manja, ali samo malo, kad su vece sume, tipa za 136€ dobih mozda 5,6%...

Ja omašio 3 puta lozinku za njihov online servis -_- Sad moram ići u banku, tako mi piše...

Mislim da ne moras da ides u banku. Mozes da napravis novi nalog koristeci LIB.
Pozdrav

Najednom nisam mogao da se ulogujem na ebanking, da li je šifra stara ili šta:smash:, radilo je pre par dana.
Nije mi ponuđeno da izmenim šifru, pa sam otvorio novi nalog.

Mislim da ne moras da ides u banku. Mozes da napravis novi nalog koristeci LIB.
Pozdrav

I ja sam pokušao više puta, pa mi je izbacilo da pokušam ponovo za 5 minuta, dobro je da imam sačuvan LIB.

Poslednja izmena:
Isto je znalo i mene da zeza tako par puta, a onda sam krenuo da pri logovanju ne idem na Prijavi se ili sta vec pise na dugmetu, nego kliknem na polje gde je lozinka pa Enter na tastaturi, i vise me nikad nije zezalo...

Vrh Dno