Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa... da 🙂 Samo sto se promenilo znacenje reci zabava u medjuvremenu odnosno s godinama 🙂 Moze da bude 'arkadno' ali mora u isto vreme biti i izazovno, meni je izazov = zabava. Colin Mcrae Rally 4 je recimo arkada, ali je izazovno odvozati dobro vreme i fizika ima barem neku osnovnu logiku. Street Fighter je arkada, ali je jako tesko biti dobar i veoma je kompleksan, nagradjuje te sto vise ga igras i ucis. Pa onda Quake, CS, BF.. sve su to 'arkade' u smislu nije sve kao u stvarnosti, ne mozes da skocis sa mosta od 10 metara i da ti ne bude nista, ali imaju gomilu nivoa kompleksnosti, nagradjuju te..
Kako mogu voznje recimo, ako nisi osnovna skola, biti zabavne, ako je kretanje kao po sinama i totalno nelogicno? Trudim se da pojmim gde je zabava prisutna? O takvim igrama pricam, ne traze paznju, ne pruzaju nikakav izazov ako nisi klinac..
A konkretno sto se simulacija voznje tice, bukvalno sto realnije to jednako veca zabava, jer zanr pruza skoro sve sastojke kao sto imas u pravim kolima, sve se skoro poklapa osim fizickih sila i mirisa. Tako da je zesca greota to ne iskoristiti ako volis tako nesto.. I naravno da je ultra zabavno i one price "pa ti sedi u prava kola" su zesce smesne. Samo moraju da se malo prosire vidici i da se skapira da postoji i tako nesto i da 'gejming' moze da bude mnogo vise od auto-aima i skakutanja preko prepreka stiskajuci samo X 🙂

* Pozdrav za sve u studiu i nadam se da moje pismo nece zavrsiti u kanti za otpatke 😀

Poslednja izmena:
Street fighter nema nikakve veze sa fizikom, animacijom i bilo cime, nije se pomerio od 8bitnih igara sa C64 i to se nikako ne moze porediti sa modernim arkadnim voznjama i slicnim "zabavnim" igrama koje ne moraju da budu simulacije da bi privukle, ali moraju da imaju nekakvu fiziku da bi se mogle igrati...

Grafiku? To je dovoljno.

Pa da, pokreti imaju 2 frejma, a fizika je kao da upravljas kartonske isecke, i to je sustina koju naravno bolesnici od nostalgije ne kapiraju 🙂

C64 port je legendaran 😀

Ni Amiga nije mnogo bolji... Igrali smo to sa jednim funkcionalnim tasterom.🙂

Pa da, pokreti imaju 2 frejma, a fizika je kao da upravljas kartonske isecke, i to je sustina koju naravno bolesnici od nostalgije ne kapiraju 🙂

Sustina je da ti, kao i obicno, blage veze nemas.
SF2, SF3, SFA2, SFA3 i SF4 su kompletno drugacije igre, sa potpuno izmenjenom mehanikom.
To i jeste razlog zasto ljudi i dalje igraju prethodne igre u serijalu, za razliku od recimo starijih GT igara koje vise nema smisla igrati.

Poslednja izmena:

Da li je moguce da izgovaras takve recenice.. pomenuo sam ga samo u kontekstu da je tezak i da nije de*ilna igra tipa stisni R2 da naciljas cudoviste i X da ga ubijes iz prve.. Kakva bre 'fizika' u SF-u?!

Od Pilca pokusavam da izvucem gde je ta 'zabava' u takvim igrama, jer kad god se nesto malo teze i realnije pomene, nije mu jasno kako je to zabavno i da 'igice' nisu za to... a stvarno bi trebalo da bude totalno kontra, sta je zabavno u igrama bez imalo izazova i razmisljanja? 🙂

Borise, zabava je ono što te čini srećnim.....
Kao što piše u onom članku, počeli su ljudi preozbiljno da shvataju igre.....
Ono gde ti preteruješ je da tražiš dlaku u jajetu i zato nikada nećeš naći nešto što će da te čini srećnim ( osim Farm Simulation )...
Tvoja izjava da u Drive Klubu priroda izgleda prenapucano je vrhunac koji još nisam pročitao....
Što kaže Kimi, ako ti treba izazov i razmišljanjem, bavi se malo naukom, pa ćeš videti kako će ti leći igre u kojima pucaš bez razmišljanja....
Ako me igra zabavlja, i pomaže da na trenutak pobegnem od svakodnevnih gluposti, onda je ona ispunila cilj pa bio to Phoenix sa kraljicom na kraju ili TLOU, potpuno je nebitno....
Get a life, Borise.... 😉

Vala, za to je u pravu. Sta to ima moderni SF a sto nije moglo da se ima i na C64 (ne racunajuci Internet)?

Pa ako cemo tako da gledamo, sta to imaju next gen igre (Second Sun, Order 1886, Killzone 4, Driveclub, Battlefield 4, Ryse) unapredjeno u odnosu na X360/PS3 igre, ako zanemarimo nabudzenu eye candy grafiku? Jel se nesto mehanika izmenila, jel imas vise opcija na raspolaganju? Ili je isti onaj sablon kao do sada, samo sa mnogo vise post processing efekata, 1080p, 60 fps i ostali klasicni tehnicki aspekti kojima su se do juce samo PC igraci zanimali a sada su u to kolo usli i konzolasi.

Ja na novim konzolama jos nisam video next gen igru u pravom smislu te igre, koja donosi nesto novo a da to nije bolja grafika, visa rezolucija, bolji efekti. Jos nema necega kao sto je bio Demon Souls, da opravda naziv next gen, da unese svezinu.

PS4 ce sigurno biti uspesnija konzola od PS3, ali prva godina lici mnogo na PS3 prvu godinu gde su carovali Motorstorm i Resistance, igre koje su imale vrednost tacno onoliko dugo koliko im je bila aktuelna grafika.

@G@W:
Potpuno si u pravu......
Ali šta je donelo promenu u igrama?
Promene platformi......
Ipak je PS1 bio preokret, Dok su PS3 iskoristili do maksimuma tek posle par godina.....
Tek će Morfeus doneti nova poboljšanja, tj nešto drugačije u igrama, a do tada će sve biti deja vu ......

Primećujem kako nove "nextgen" igre nešto mnogo loše rade na PC-u, dok na konzolama nemaju problema.
Kontam da je neki loš crack za Watch Dogs, ali zahtevnost na PC-u je katastrofalna. Wolfie opet ima one idTech5 RAGE popup-ove tekstura.

Pored sve price o jacem hardveru od konzola vec u startu, kad bi se svi zamrzli na kompjuterima koje su trenutno kupili (tim jacim od konzola od starta), za par godina (ili godinu-dve) bi se videlo koliko to daleko ode od toga da ti "sve lepo radi".

Vec sad je vrlo normalno da se prica o tome kako nesto radi i na jacim konfiguracijama, nije da se podrazumeva da sve razbija, a prave next gen igre nisu ni pocele da izlaze. Da ne pricam kako ce biti onima koji nisu sad budzili komp, nego pre nekog vremena uzeli nesto srednje i sve im je "letelo" i uopste im nije normalno da se ocekuje da opet nesto apgrejduju.

Ali pc stalno napreduje, pa ljudi zamene ponesto vremenom i onda se zaboravi odakle se krenulo. Ali to je normalno za taj pristup. Pregazice pc te probleme brute force-om kako vreme ide, ali moraces ponesto da menjas.

Mada je Watch Dogs ocigledno los primer i na konzolama i na pc-u.

Ono sto oni postizu u 900p i 30 fps sa igrom koja onako izgleda na PS4 npr. ce biti prevazidjeno mnogo puta, a i vec sad je. Pritom je cross-gen igra u pitanju.

Poslednja izmena:
Pa ako cemo tako da gledamo, sta to imaju next gen igre (Second Sun, Order 1886, Killzone 4, Driveclub, Battlefield 4, Ryse) unapredjeno u odnosu na X360/PS3 igre, ako zanemarimo nabudzenu eye candy grafiku? Jel se nesto mehanika izmenila, jel imas vise opcija na raspolaganju? Ili je isti onaj sablon kao do sada, samo sa mnogo vise post processing efekata, 1080p, 60 fps i ostali klasicni tehnicki aspekti kojima su se do juce samo PC igraci zanimali a sada su u to kolo usli i konzolasi.

sta podrazumevas pod mehanikom?

Ja na novim konzolama jos nisam video next gen igru u pravom smislu te igre, koja donosi nesto novo a da to nije bolja grafika, visa rezolucija, bolji efekti. Jos nema necega kao sto je bio Demon Souls, da opravda naziv next gen, da unese svezinu.

druga stvar, taj pojam "next gen igre" je totalno nejasan. sta to znaci? demon's solus je sjajna igra, donela nesto drugacije u odnosu na sve sto je izlazilo u to vreme, ali po cemu je to "next gen"? graficki u trenutku izlaska je bila losija od ostalih, frame rate padao cesto, a "mehanika" oces da kazes da je "next gen"? ne vidim da neki tamo DS nije mogao da izadje na ps2, samo sa losijom grafikom. ne vidim zasto je bio potreban hardver iz ps3 da bi DS izasao?

gore pominjes vecu rezoluciju, vise efekata blabla i to ne menja sam gameplay - tacno. ali pored tih grafickih eye candy efekata i fizika se tu ubacuje
iz istog razloga. na kraju kad saberese sve te gluposti koje ne menjaju sustinu, ostaje pitanje koje mi i dalje nije jasno: sta je "next gen igra"?

jedino sto mi pada na pamet su (borise pripremi se 🙂) simulacije. tu svaki jaci hw sluzi jer mogu vise stvari bolje da simuliraju i manje koriste hack-ove za ono sto ne mogu.

PS4 ce sigurno biti uspesnija konzola od PS3, ali prva godina lici mnogo na PS3 prvu godinu gde su carovali Motorstorm i Resistance, igre koje su imale vrednost tacno onoliko dugo koliko im je bila aktuelna grafika.

ufff, sad ne mogu da se setim sta je bilo pre godine jer sam ps3 uzeo posle godinu dana, ali mi se cini da pored kz4, bf4, cod17 (koji god da je po redu) infamous3, tomb raider, wolf, watch dogs, mgs5 - prolog (da ne razmisljam dal ima jos nesto) i to se za pola godine od izlaska, tesko mozes da uporedis sa resistance i motorstor za celu godinu. to kazem pod pretpostavkom da su zaista samo ove dve igre bile pre godine, a nit se secam nit imam zelju sad to da guglujem 🙂

@G@W:
Potpuno si u pravu......
Ali šta je donelo promenu u igrama?
Promene platformi......
Ipak je PS1 bio preokret, Dok su PS3 iskoristili do maksimuma tek posle par godina.....

e to se i ja pitam, sta se promenilo osim tog "open world" standarda koji me vise smara jer se sad silom ubacuje i gde ne treba. kad smo kod tih "silom ubacivanih stanarda" moram da dodam i mp. zato mi je ovaj novi old school wolf sjajan - pravimo sp i nema mp, nema open world, nema regeneracije.. mada i oni su popustili pred perkovima

Tek će Morfeus doneti nova poboljšanja, tj nešto drugačije u igrama, a do tada će sve biti deja vu ......

MOZDA ce doneti poboljstanja, a mozda ce i biti kratkotrajna zaje*ancija kao move

Borise ako je ovo to ta "realna" grafika o kojoj pricas onda :d

Ovo izgleda poput nekih ranih ps3 igara, pogledaj samo kako staticno djeluje sve (sva okolina) nema nikakve dinamike, a drveca djeluju kao texture a ne objekti poput onih sa PSone igara omg.

Morao sam da se vratim na ovo ne vredi 🙂 Iskreno sam se trudio da nadjem najkvalitetniji snimak GT6.. I dalje je na PS3 ok, al nemojte lupati nemoguce gluposti :d

ac%20gt6.jpg

Ako prolaziš brzinom od 100, 200 km/h pored, i fokusiran si na igru jer je fizika kako treba ( nije arkada ) onda zaiste Borise ne znam kako primetiš te gluposti.....

Koja prica :d 🙂 Nekoliko izjava ovde se granici sa bezobrazlukom majke mi 🙂 PS1 grafika, nema vodopada, staticno.. a grafika skoro pa real deal. Dok posle toga prskate na ovaj Order sa ostrim likom u prvom planu a sve ostalo mutnjara :d

Koga zanima zasto Infamous Second Son bolje izgleda od Watch Dogs, odgovor je zato sto je Watch Dogs multiplatforma. Igra programirana kao sto je Second Son ne moze da radi kako treba na Xbox One jer sve cuva u memoriji (trosi strahovito puno memorijskog protoka). Prosto receno, udarili su Xbox tamo gde najvise boli i istovremeno pokazali najvecu snagu PS4. Sto se PC tice, tako dizajnirana igra bi radila samo na karticama sa puno brze memorije tipa R290 i jace ili 780 i jace sa 4GB i vise GDDR5 RAMa.

PC uskoro nece imati problema da podrzi igre koje su uradjene na nacin kao Second Son jer ce nove kartice dolaziti sa mnogo vise memorije nego do sada a bice i puno jace (ko se seca tranzicije sa 7800GTX na 8800GTX?) ali ce to biti uzalud jer ce multiplatform igre opet uzimati Xbone kao najmanji zajednicki sadrzalac i to ce se odraziti na kvalitet grafike. Ko bude koristio isti kod na PC, PS4 i Xbone taj nema sanse da prismrdi PS4 ekskluzivama i buducim PC ekzluzivama kada je izgled u pitanju. Cisto sumnjam da ce biti puno onih koji ce raditi razlicite verzije, sada kada imaju tri iste arhitekture. Bice jaca rezolucija/teksture/efekti u multiplatformama na PS4/PC ali to je otprilike to. Nece biti vecih razlika.

Mozda ste primetili da Second Son izgleda malo plastificirano i mokro? To je zato sto taj efekat trosi puno protoka. Posebno su ga naglasili.

Pobrkao si lonce G@W,al totalno. Lol
Kakav protok/bandwidth memorije, nema to veze sa shaderima ili tim mokrim efektima koje spominjes.

Imas ovde sve objasnjeno: http://suckerpunch.playstation.com/images/stories/GDC14_infamous_second_son_engine_postmortem.pdf

U principu, kada se igra programira uvek je teznja na iskoriscenju procesorske snage dok se sa memorijom radi dosta konzervativnije. Tako imas one proceduralne demoe gde citava igra stane u par stotina kilobajta memorije ali zato je udarac na CPU jako veliki jer se sve kreira on the fly. Ovde su oni isli potpuno drugim putem, opravdano jer je CPU u PS4 poprilicno inferioran a ni snaga GPU koji se nalazi na chipu nije proprocionalan kolicini i brzini memorije koju sistem ima na raspolaganju. Zbog toga i prirode memorijskog kontrolera momci iz Sucker Puncha su sve sto su mogli trpali u biffer i transportovali od CPU do GPU i obratno.

Poslednja izmena:
Ma znam, al opet kazem da si pobrkao malo.
To sto je second son mokar i plastican nije uopste neki achievement.
Vjeruj mi isto bi se moglo postici i na xbox one, samo u manjoj rezoluciji jer im nebi stalo u esram od 32mb.
Eto Second Son u 1080p zauzima 85mb rama za frame buffer, samo ne znam je to double bufferd ili ne.
Al zato je tu tilled rendering, kada velicina frame buffera prelazi 32mb.
Bitniji je cpu i gpu koji ce na vrijeme uspjeti zavrsiti posao, tek onda dolazi propusnosti/bandwidtha memorije.

E moj Borise na sta se ti vracas hahah, i dalje stojim iza toga da je okolina i sama dinamika AC-a sh!t (graficki), medjutim enterijer automobila je sasvim ok. To sto sam poredio sa ps1 grafikom jeste zbog toga sto su npr drveca kao obicne texture a ne kao 3d graficki objekti rijeseni u igri.
Evo ti nagledaj se:
http://www.vg247.com/2014/05/22/driveclub-50-new-screenshots-to-break-the-bank/

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno