Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogledah sad i ostale slike iz tvoje galerije, stvarno si veliki umetnik.
Ove moje slikice sa Canonom 470, nije trebalo ni da kačim, samo kvare utisak. 🙂

Grazie :happy:

Drugra iz drugog posta, ekstra

Evo malo i mene, probajte da u početku ne budete mnogo preoštri što se mojih fotki tiče.

Slikao sam dosta Frankfurt i Ofenbah, pa recite koje vam se fotke sviđaju i dajte slobodno konstruktivne kritike.

Frankfurt centar, ulica Zeil

Stara crkva, protenstantska, iz 17. veka.

Aparat je naravno Nikon P7700. slikano je sa raznim nivoima zuma (nikad maksimalni zum) i sa isključenim ND filterom u aparatu.

Ovo je stara opera u Frankfurtu.

A evo malo i makine:

Eto, to je to za sada, Ofenbah ću okačiti uskoro, da ne smorim sa puno slika a nikad dosad nisam kačio nijednu.

Poslednja izmena od urednika:
^ Klasicne point and shoot fotke...ne znam sta bih komentarisao kao sto ni ne znam sta ce te fotke ovde

+1, mislim i da je svaku fotku ekstremno lose kadrirao sa sve losim momentima na fotkama na kojima ima bilo sta sto se krece u kadru.

Mislim da je covek ovo okacio da bi tema isla u off, dosta pratim ovu temu i teme o aparatima i svuda ga srecem, a onda okaci ovakve slike.....

Kosta, nadam se da ces kritike shvatiti pozitivno, pola od ovoga se odma brise u aparatu (da citiram drivera). Na skoro svakoj ti klizi horizont na levo, glava boli od distorzije zgrada na "6mm" objektiva,... sve izgleda kao da si se setao okolo i kao "ajd da uslikam ovo". Pa to je digitalac - onda bar okini 10 fotki na jednom mestu, mogao si barem sacekati da ova baba prodje prugu na trecoj pa da imas "e nije bas katastrofa kadar" fotku.

I ja se slažem da izgledaju kao P&S fotke.

Ne znam da l' makar jedna valja. Naravno, nije sve tako crno, ako ne bude kulirao savete i predloge. 🙂

Mislim da je covek ovo okacio da bi tema isla u off, dosta pratim ovu temu i teme o aparatima i svuda ga srecem, a onda okaci ovakve slike.....

Kosta je dosta duze od tebe na ovom forumu, bar malo pristojnosti pokazi !

@ Kosta, mozda da kucas "Offenbach" u nekim bilo stock sajtovima ili flickr, pa da vidis kako su ljudi fotkali iste te gradjevine, pa da ti malo da ideju kako da drugacije razmisljas... nema odustajanja, i niko se nije rodio naucen 😉

Da znaš da si u pravu. 🙂 Od nečega se mora početi. Samo da sluša savete i predloge ovde iskusnijih ljudi i biće sve ok.

Možda su/smo svi ovde i bili preoštri prema Kosti, ali takav tretman sam dobio i ja na dizajnzoni pre koju godinu i zahvalam sam im na tome. Jer, pomoglo mi je itekako.

Fotke su čiste i nebo mi je na svima fotkama fino plavo, taman kao bi trebalo da bude.
Ali ***, u generalnom, fotke su tipične turističke, ej vidi gde sam bio, ovo ti je više za fejs. 😉
Subjektima moraš prići, mora da se oseti taj momenat, čar, neki X faktor, mora da ima nešto, kao što rekoh, ovo je više za fejs.
Treća odozdo mi izgleda zanimljivo ali je slaba obrada, deluje mi kao da je nisi ni obrađivao, već si je postovo direktno iz aparata?

Bilo kako bilo, zemljače moj u tuđini, moraš još da vežbaš. :wave:

😀 😀 😀

IMG_3171.webp

Poslednja izmena:
Kosta, nadam se da ces kritike shvatiti pozitivno, pola od ovoga se odma brise u aparatu (da citiram drivera). Na skoro svakoj ti klizi horizont na levo, glava boli od distorzije zgrada na "6mm" objektiva,... sve izgleda kao da si se setao okolo i kao "ajd da uslikam ovo". Pa to je digitalac - onda bar okini 10 fotki na jednom mestu, mogao si barem sacekati da ova baba prodje prugu na trecoj pa da imas "e nije bas katastrofa kadar" fotku.

Prvo da se zahvalim svima na kritikama, tako i treba da bude. Šta nije dobro slobodno recite, za sada se nisam nigde našao uvređen a i nemam razloga jer niko nije bio baš bezobrazan. Ja loše reagujem samo kad me neko uvredi, ovako svi ste mi dobro sve rekli.

Ne razumem na kakvu distorziju misliš, pa koristio sam B+W F-Pro polarizacioni filter 58 mm, ali ne znam sad da li na svim ili samo na većini. Možeš li da preciziraš na šta tačno misliš ?

Za tu babu znam, nisam na vreme video da mi je upala u kadar jer sam bio u žurbi u tom momentu, slikao sam to uglavnom za najboljeg druga jer mi je bio u poseti skoro 3 nedelje, baš u to vreme me skoro uopšte ovde niste viđali jer nisam imao vremena, mnogo zahtevan gost. 🙂

Što se tiče kadriranja, možete li prostim jezikom reći gde grešim ? Takođe, verujte da toliko ljudi prolazi Frankfurtom da prosto retko kada izađe IDEALNI moment za kadriranje i fotkanje. Znam da i nemam iskustva, doduše.

P.S. Ja NIKAD ne obrađujem svoje fotke na kompu, nisam pristalica metoda krivotvorenja i ulepšavanja fotke. I slikam direktno u JPG, RAW format ne koristim jer nemam iskustva sa njim.

Poslednja izmena:
Mislili su (da ne preturam sad ko je mislio, ali generalno je misljenje svih) na distorzije usled najsireg ugla ("najmanjeg zuma") a sta je to ustvari najbolje se vidi na prvoj fotki gde levi stub pada prema sredini (i desne vertikalne linije takodje padaju ka sredini). To se moze delimicno srediti pri postprocessing-u... ublaziti da ne bode bas toliko oci. Neki put nije moguce, ali onda gledas da uhvatis iz nekog drugog ugla odakle ce izgledati bolje. A na kraju mozes ta izoblicenja da iskoristis i u "svoju korist", kreativno (opet, postavis se u neki zanimljivi ugao). Ako nista od toga nije moguce - delete. Nema CPL nikakve veze sa time.

Sto se tice kadriranja, vise puta je na ovom forumu spominjana skola Djulijana Belica. Skini ove tri knjizice, procitaj ih, pomoci ce ti:

1 Djulijano Belic - Skola fotografije - SVJETLO
2 Djulijano Belic - Skola fotografije - FOTO APARAT I BLIC
3 Djulijano Belic - Skola fotografije - FOTOGRAFSKA KOMPOZICIJA

Te tri knjizice su ti osnova. Kasnije ides dalje... 🙂

Btw, obrada fotki ne znaci uvek i "krivotvorenje". Obrada se vrsi oduvek, vrsena je i u vreme filma. I sam aparat ti obradjuje fotku kada mu podesis neki scenski mod. To sto nemas iskustva u radu sa PhotoShop-om druga je stvar. Uzmi, kreni... naucices. Vazno je da imas volje 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Strava fotka Krkojzla

Veći deo mutan, a kako je teško tehnički postići oštrinu celom dubinom fotografije onda je naglasak morao da bude isključivo na glavi pa je trebalo promeniti ili ugao da se dobije osećaj dubine (deluje dvodimenzionalno) ili rakurs

Pa fokus i jeste na glavi, to je najmanji problem. Kadriranje i obrada (nepostojanje iste) su glavni problemi te fotografije, ali kapiram da je to fotkano usput nekim kompaktom, pa ne moze ni da se zameri...

Mozda ovako

Veći deo mutan, a kako je teško tehnički postići oštrinu celom dubinom fotografije onda je naglasak morao da bude isključivo na glavi pa je trebalo promeniti ili ugao da se dobije osećaj dubine (deluje dvodimenzionalno) ili rakurs

p.s.
Molim moderatora koji neprestano briše komentare da me na p.s. obavesti zbog razloga a potom da ovu poruku moderiše i izbriše ovaj deo

hvala ... mozda ovako

:smoke:

Prilozi

• image.webp
    image.webp
    38.8 KB · Pregleda: 144
  • image.webp
    image.webp
    61.6 KB · Pregleda: 147
  • image.webp
    image.webp
    22.3 KB · Pregleda: 143
  • image.webp
    image.webp
    151.2 KB · Pregleda: 150
  • image.webp
    image.webp
    40.9 KB · Pregleda: 148
Evo i ja da dodam fotku. Imam pitanje kako da na slikama se vidi koja su bila manuelna namestanja?

Prilozi

• IMG_0062.webp
    IMG_0062.webp
    770.6 KB · Pregleda: 141
Poslednja izmena:
@Zuba

Pomoću nekog exif viewer-a. Imaš ih kao ekstenzije za različite browser-e.

@grozda
To je već bolje

@sarmeun
Jako zanimljivo

I've got those teknicolor eyes

ttd1.jpg

Šta si joj uradio. Koža deluje kao da je albino i da nije videla svetlo 10 goina uz to.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno