Šta je novo?

Google tablet - Nexus 7

Ja nisam ni primetio da nema micro sd :d ;)
Na 32GB stvarno i nije potreban.

Mozes ubaciti microsd u citac pa u racunar pa iskopiras sve sto ti treba kroz wifi sa xplore file menadzerom...ili ukljuci ftp server pa sa kompa samo iskopiraj fajlove....nacina milion imas..

Nece da ubace sd slot jer moraju da plate licencu mikrosoftu pa onda cena ne bi vise bila mala.

^ma da, kinezi se siti naplacase tih licenci :d

Ili ce pre biti da je ideja i njihov cilj da vecinu storagea drzis na google drajvu i slicnim resenjima.

Ja nisam ni primetio da nema micro sd :d ;) Na 32GB stvarno i nije potreban. Mozes ubaciti microsd u citac pa u racunar pa iskopiras sve sto ti treba kroz wifi sa xplore file menadzerom...ili ukljuci ftp server pa sa kompa samo iskopiraj fajlove....nacina milion imas..

Čitajući tvoj komentar, izgleda da ovaj tablet zahteva da sa sobom nosiš i komp? :) I to neki sa ugrađenim wifi.
Dakle, došao biciklom do Goča, Divčibara, Stare planine, možda podno Rudnika ili na neku livadu iza Mladenovca. Kartica od 32 GB se popuni na svakih ~5 sati. Sad treba da prebacim podatke na USB disk. Ako sam dobro shvatio tih "milion" načina, u tom trenutku treba da izvadim notebook koji sam sve vreme vukljao na leđima, prebacim podatke na njega, pa preko wifi u tablet? Zar nije onda prostiji način (milion i prvi ili samo prvi) da ne kupim tablet, :) nego odmah uložim 250 evra u eeePC (10 inča, 2 GB, 320 GB, normalan OS...)? :) Tablete istražujem upravo kao alternativu tome, jer su prosečne težine 400-500 grama, a eeePC sa dobrom baterijom više od 1,3 kg. A tu treba odlučiti da li je još bolje za ~580 evra kupiti ultrabook Asus S3-391 koji je iste težine, 13 inča, još uvek dobre baterije, ali je neuporedivo jači i mogu da ga koristim i za montažu, kao desktop. Da, odgovor je očigledan, problem je što nemam 600 evra. :)

Nexus je taman delovao zanimljivo, iako je skup. Ali, čak i ako potpuno podržava USB disk, da prebacujem prvo deo podataka u njega, pa onda na disk, pa opet sa eksternog čitača u njega, pa na disk, pa... I kupovina 2 dodatne kartice (ogromnih 50 evra) zahtevala bi svakodnevni pristup uređaju za prebacivanje podataka, jer će planirane vožnje da traju po 10+ sati dnevno.

Svaka preporuka za funkcionalan tablet dobrodošla.
Btw, da ne bismo skretali sa teme, ako nekoga zanima zašto se "zamlaćujem" - http://www.youtube.com/watch?v=CQNXAeEnXNM.

^imas po oglasima po 100e 10" laptopova koliko hoces, uglavnom imaju CR i hdd > od 250GB i samo kopiraj kartice :d, i onda zaboravis na nexus 7 temu ;)

Poslednja izmena:
Jes, to mi već rekli, pa sam i gledao oglase. Nikad ništa slično nisam našao. :D
Drugo, na polovnom obično sve super radi, jedino je baterija ostala na sat-dva, a zamena više nigde nema da se kupi. :(

Ne bih da popujem, ali u tvom slučaju mi je daleko bolja kombinacija telefon + neki veći USB flash (1 ili 2 kom od 64GB).

Ubaciš karticu u telefon, USB flash nakačiš preko OTG kabla i kopiraj.

Telefon zauzima manje mesta od tableta, USB flashevi su mnogo bolji za drmusanje biciklom od USB HDD-ova, a sa 32GB na kartici + 128GB na flashevima bi trebalo da imaš više nego dovoljno mesta za slike, a imaćeš pola kilograma manje u rancu.

U principu to ja radim kod sebe - u aparatu mi je Samsungova microSD 16GB kartica u adapteru (ionako ni telefoni ni tableti ne primaju full SD kartice, samo micro, pa full SD ni ne kupujem više), kad je popunim a negde sam na putu ubacim je u svoj Galaxy S2 i kopiram na 32GB USB flash. Telefon ionako uvek nosim, a OTG kablić i flash ne verujem da su teži od 50g - uvek su mi u rancu.

Poslednja izmena:
@Strider Hvala, ali malopre videh da je Nexus valjda jedini tablet koji nema čitač kartica. Za mene ga to čini praktično neupotrebljivim, jer bi osnovna namena bila kopiranje podataka sa kartice (32 GB) na USB disk. Zezanje sa eksternim čitačem, pa kopiranje malo po malo prvo u internu memoriju, pa na disk možda bi došlo u obzir da uređaj košta 50 evra ili da ima 64 GB memorije. Nekad stvarno poželim da sam prisustvovao sastanku na kom donose takve odluke. :wall:

***, to mu je najveća mana. 16gb je malo, ali kada sam ga ja uzimao nije bilo 32gb verzije ni u najavi. Samo zbog nedostatka sd slota nisam uzeo Nexus 4 vec LG 4X HD

Meni je 16GB sasvim OK, srećom pa S2 i N7 koriste isti OTG kablić :) Ali neću se žaliti ako sledeći N7 bude imao microSD slot.

Ne bih da popujem, ali u tvom slučaju mi je daleko bolja kombinacija telefon + neki veći USB flash (1 ili 2 kom od 64GB).

Hvala na ideji, težina bi puno značila. Mora USB disk, jer su video snimci (~80 GB dnevno). Telefon je neupotrebljiv za pregled snimljenog materijala, a pitanje je i koliko koštaju modeli sa USB host opcijom. Pomenuti LG 4X HD je oko 270 evra, a ne znam ni da li bi radio HDD na njemu ili bilo kom telefonu. Ipak, razmisliću i o tome, hvala još jednom.

Neupotrebljiv je ako ima 3,5",uzmi neki s vecim ekranom.
Ima hdd koji se mogu napajati s telefona,potrazi tako nesto.
A kako bi punio telefon koji snima 80gb video materijala i onda sve to kopira?
To ti je problem u ovoj kombinaciji.

Chobby, nisam pominjao da telefon snima video, da li iko ozbiljan to radi? :) GoPro. Dakle, telefon samo za kopiranje. Pritom se puni sa USB, a mogu da naručim PowerBank koji će moći da napuni telefon bar 5-10 puta. Mali ekran bi možda bio manji problem nego nedostatak SD slota na Nexus-u. Samo da nađem modele na kojima USB disk (koji se napaja sa USB-a) sigurno radi (kupovina specijalnog stvarno nije opcija). Ali, otvoriću odgovarajuću temu za to.

Ovo je apsolutno suludo to sto ti pokusavas. Cimati silne GB video materijala sa kartice na telefon pa na flash, apsolutno porazavajuce. Imam slicnih vizija i moje resenje je netbook, cak i ono govance od 7-8". Em ima tastaturu i misha, em sve lepo kopiras na hard odjednom i gotovo. A ti Asus eee se nalaze po 70ak €.
Da se razumemo, imam 2 komada Nexus 7 (imam i gopro) i u zivotu mi nebi palo tako nesto da radim. Jednostavno to je mucenje.

Poslednja izmena:
Hektore, imam problem koji moram da rešim. Elegantno nisam uspeo (uređaj koji samo kopira podatke, bez ičeg drugog), sad se okrećem suludim varijantama i mučenju. :) Svi pričaju kako stalno ima da se nađe polovan eeePC, a to nije tačno, skoro nikad ih nema u oglasima. Drugo, baterija mi je najvažnija, a na polovnjacima je upravo ona u najgorem stanju. Rezervne nisam našao. Treće, kad voziš bajk 10 sati, tih 1,3 kg na leđima je kao da nosiš Ajfelovu kulu. Dakle, eeePC mi jeste najizglednija opcija, ali mi ljudi predložiše tablete i telefone, pa hoću da istražim i te opcije, zbog težine. Tek onda ću moći da izaberem najmanje lošu. Btw, nisam mislio sa kartice na telefon, pa na USB, nego sa kartice na USB. Zato me Nexus iznervirao. :)

Ne razumem zato bi kopirao fajlove sa SD kartice na telefon, pa sa telefona na usb flash/disk?

Ubaciš SD karticu u telefon, okačiš flash/disk preko OTG usb kablića i direktno kopiraš sa kartice na flash/disk, bez diranja interne memorije telefona. Radi sasvim brzo, a nema potrebe za dodatnih 1.x kilograma u rancu da vučeš netbook.

Inače ima hdd-ova koji rade preko OTG-a, samo moraš da probaš. Neki moji USB HDD-ovi se vide lepo preko OTG-a, drugi neće da rade jer nemaju dovoljno struje.

Poslednja izmena:
Samo zamisli koliko ce da traje kopiranje 100gb sa kartice na usb, vecnost....Jos ako imas par filmova....propast. Onaj asus eee upalis, kopiras, ugasis. Baterija mora da izdrzi ceo dan kopiranja pa da je yebes.

A i nije mi bas najjasnije gde ti to planiras da prebacis materijal sa gopro ? Na jos jednu karticu? Na externi hdd ?

Poslednja izmena:
Kakvih sad 100GB? U najgorem slučaju kopiraće se cela kartica od 32GB, ništa veće.
Na moj USB flash preko OTG-a upis ide nekih 15MB/s, probaću kući na USB hard disk. Dakle cela 32GB kartica je pola sata kopiranja.

SD karticu teško da ćeš moći i na računaru da čitaš preko 30MB/s, dakle na netbook-u bi kopiranje trajalo teorijski duplo manje, ne računajući podizanje i gašenje OS-a.

Na tih 5h snimanja i vožnje praviće sigurno pauzu od pola sata, taman da pusti da mu se iskopira kartica.
Svaki dodatni kg u rancu koji vučeš ceo dan na leđima i još voziš bajs je užasno opterećenje.

Poslednja izmena:
@mighty and hektor :)
GoPro snima na SD karticu. Da bih nastavio snimanje, treba da oslobodim karticu prebacivanjem podataka na USB disk. Planiram kupovinu bar još bar jedne kartice, ali prosto nije dovoljno, a nisu ni jeftine.
Nisam ni mislio da kopiram prvo u memoriju, to bi moralo tako SAMO za Nexus koji nema čitač, a ima jedan USB port. Nema načina da prikačim istovremeno i USB čitač i USB disk (preko hub-a sigurno ne bi bilo dovoljno struje).
Kopiranje kartice na kompu traje ~8 minuta, sa USB čitača na USB disk. Bolje da bude i 15 minuta nego nikako. Netbook je najizglednija opcija, ali istražujem i druge, zbog težine.

Konačno, teško da negde mogu tek tako da isprobavam gomilu uređaja da li rade sa USB diskom (pa još NTFS :D), zato i pitam za preporuke ako neki sigurno rade, bar sa nekim modelima. Onda da probam njih sa svojim diskom i ubrzam stvari.

@mighty Kažeš sve može i sve radi, ajde mi preporuči neki model telefona (bolje u drugoj temi - http://forum.benchmark.rs/showthread.php?307522-Telefon-sa-USB-OTG-i-dobrom-baterijom&goto=newpost). Za LG 4x HD (P880) sam već našao da nema OTG.

Drugari, ne bi lose bilo kad bi neko temu otvorio za ovog tipa diskusiju, jer tema je nexus 7 a davno je objasnjeno da ovaj tablet nije za to sto njemu treba i sto trazi od istog, cisto da ne trujete temu gde je nas uredjaj.

Nisam ja rekao da sve može i sve radi - rekao sam da kod mene radi - na Galaxy S2, Samsungova microSC kartica 16GB kartica i Transcend 32GB stick preko OTG-a. Ukupno se iskopira za ~15 minuta puna kartica.

Jedino ne bih preporučio S2 jer mu SD card slot nije lako dostupan - moraš da ukloniš poklopac i bateriju da bi prišao SD card slotu. Bolje gledaj neki kome je SD card slot lako dostupan.

Tebi N7 ne odgovara za ono što hoćeš - možda bi mogao da pogledaš Samsung Galaxy Tab 2 7.0. Trenutno je kod nas jeftini od N7, ima micro SD card slot i koliko znam podržava OTG. Bolje pogledaj u temi o SGT2 7.0 da vidiš kako im rade hdd-ovi preko OTG-a.

Mada mi se čini da je tebi najjeftinije da jednostavno kupiš nekoliko 32GB kartica i da ih uveče kopiraš kad završiš sa snimanjem i vožnjom :)

A slažem se da bi moderatori trebali da ovo prebace u posebnu temu, ovo više nema veze s N7.

Meni je 16GB sasvim OK, srećom pa S2 i N7 koriste isti OTG kablić :) Ali neću se žaliti ako sledeći N7 bude imao microSD slot.

Ne verujem, ja se nadam samo da će sledeći Nexusi imati 16gb u osnovnoj verziji i 32 i 64 u skupljim, a ne smešnih 8gb koliko su imali n7 i n4

@mighty Kažeš sve može i sve radi, ajde mi preporuči neki model telefona (bolje u drugoj temi - http://forum.benchmark.rs/showthread.php?307522-Telefon-sa-USB-OTG-i-dobrom-baterijom&goto=newpost). Za LG 4x HD (P880) sam već našao da nema OTG.

Pretekao si me, baš htedoh da napišem da on nema otg, i da sam ga naveo tek onako, da navedem da mi smeta ograničena memorija kod Nexusa.

U svakom slučaju ne znam što komplikuješ, kupi samo još jednu karticu od 64gb i zameni kad se napuni ova koju imaš, to ti je i najjeftinija i najlakša varijanta.

Ne verujem da ce ga i biti, kupuj dok ima jer i to su poslednje zalihe a cena je odlicna.

Ajmo neka misljenja 16GB Refurbished vs 32 GB vs Samsung Tab 7", cijene 18/23/20...

Ako ti je 16GB dovoljno kao i godinu dana garancije onda ref. N7, mislim da je N7 overall ipak bolji izbor, jači CPU/GPU, uvek će imati najbolju softversku podršku, displej ima veću rezoluciju ...

Nazad
Vrh Dno