Vajber je, svakako, dobra stvar ponajviše iz dva razloga: (1) jednostavnosti i upotrebljivosti i (2) rasprostranjenosti. Nema milion opcija i nadam se da neće ni biti. Kad sam instalirao Vajber video sam da preko 60% mog imenika ima istu aplikaciju, dok ti nikako nije slučaj sa Skajpom, a posebno ne Gtalk-om.
Vrlo je lepo integrisano par stvari koje već postoje. Recimo, pozivanje nekoga da dođe na neko mesto. Poruka "Ovde sam, klub XYZ, dođi!" i štriklirano "Send location". Do sada sam to radio iz Google Maps, klik na moju lokaciju, Share location, Send as SMS. Konačno, za ova tri dana koliko imam Vajber, koja su uključila vikend i izlaske, istrpela su preko 100 minuta razgovora preko Vajbera koje sam "uštedeo" od minuta iz pretplate, a ostvario mali 3G protok. Baterija je stradala, mislim zbog Vajbera; moguće da je kod mene neki proximity problem jer ne gasi ekran tokom razgovora (bez Vajbera gasi). Imam poslednju verziju sa Vajber sajta. Takođe je Vajber uredno prikazao sve "missed calls" dok sam bio offline, kao i isporučio sve poruke odmah čim bih se uključio na mrežu (tu mi je Skajp najviše brljavio).
Mislim da je velika zamerka što kad zovem nekoga preko Vajbera ko ne samo da nije online, već nema više ni taj telefon -- dobijam signal da telefon lažno zvoni. Ne slažem se da je to "sasvim normalno i logično", jer on pinguje klijenta i ako ga ne vidi "online", trebalo bi da obavesti. Takođe, ako sam ja pozvana strana i odbijem poziv (decline), pozivalac će i dalje čuti signal zvona. Čemu opcija Decline ako ne radi? Kada se pošalje poruka vidi se status (sent, delivered).
Vajber je najpravio sjajan potez za viralno širenje: kad sam se registrovao, svi moji prijatelji koji imaju Vajber dobili su poruku da sam i ja sada tu.
* * *
Ko stoji iza Vajbera, koja je priča, kakav poslovni model? Svakako da nije za ovu temu, ali me vrlo zanima, jer su mnogima trn u oku (drugim VoIP provajderima, telekom operaterima), a (još) ne zarađuju pare; dakle, imaju "jaka leđa". Imaju samo troškove, nema reklama, nema kupovine, meni su jedan PIN za registraciju uručili glasom, pozivom na mobilni. Osećam da iza stoji neko ko kontoliše i nekog većeg operatera. ,)