Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Shimano je pravljenje takvih freewheel-eva ukinuo pre par godina. SRAM takođe.

Sa tako malim brojem zupčanika, freewheel tj. račnu na navoj nećeš naći zvaničnim putem u prodavnicama (kod nas). Jedini način ti je da taj točak kojeg imaš prebaciš na neku nablu za freehub-om i kupiš kasetnu račnu - sedmofaz. Tu, opet dolazi do drugog problema. Nable/freehub-ovi koji se trenutno prodaju kod nas (i u svetu) su obično pravljeni za 8/9 sisteme i nešto su širi, pa će ti za 7-ofaz kasetu trebati i distanceri koji u stvari popunjavaju slobodan prostor na freehub-u. Plus, te distancere je veoma teško naći. Nema u prodavnicama, nema u manjim servisima, na oglasima se tako nešto skoro i ne viđa.

Kako god okreneš, ako uspeš tako nešto da nađeš (račnu 11/12-32) i distancere, svaka čast! U suprotnom, to ti je što ti je. Ili prelazi na više brzina ili teraj 7-o faz i dalje.

sta mislis po buvljacima i slicno, nasao sam u capriolu 13t sedmofaz freewheel, kad bi nasao negde 12t makar osetio bi solidnu razliku, ovako ne znam. kad bi nenjao na kasetu jer bi mogao da ostavim iste zice posto su mi crne boje :) i dal bi menjac ostao isti ?

Po buvljacima se generalno može naći i deo spejs šatla, tako da je sve moguće. :)

Kad bi menjao na kasetu, deo žica bi mogao da ostaviš, dok deo ne. Jer su se neke istegle tokom vremena, navikle na određeni deo točka i slično. Menjač bi svakako ostao isti, samo eto imao bi mali problem da nađeš distancere (ja tražio, nisam našao).

Nego, koji je odnos te 13-ice? 13-25, 13-28...

Poslednja izmena:
Ja sam vise za crno belu varijantu:p

Rekoh ti pre neki dan da ti je super bajs,samo se strpi i izbegavaj da ga vozis dok ne sredis onu zbicu.Da ne napravis osmicu od tocka:D
Ako budes imao vremena navrati u subotu do Jagodine,trebalo bi da u Integru stigne razno zverinje iz Planetbike na testiranje.Nazalost testiranje najverovatnije nece biti besplatno,ali razgledanje se srecom ne naplacuje.

Videcu da skoknem pre podne do Jagodine, taman na servis da je oteram, moram sto pre da sredim taj defekt.

Nece ti raditi servis u subotu,posto ce organizovati to testiranje bicikala.Cisto da znas da ne bijes put dzabe.

Nego interesuje me kakve su bile cene bajseva kada je bilo testiranje bajseva u Beogradu?

Poslednja izmena:
Nece ti raditi servis u subotu,posto ce organizovati to testiranje bicikala.Cisto da znas da ne bijes put dzabe.

Nego interesuje me kakve su bile cene bajseva kada je bilo testiranje bajseva u Beogradu?

Zar nije bilo besplatno testiranje?

Džabe je bilo.

Ako su Demios i Dule nešto platili, ne rekoše mi... 'bem li ih. :p

Ne mislim na testiranje,nego na cene samih bajseva,bilo je popusta?Konkretno me interesuju cene mtb i 29er-a.

imash na planetovom sajtu cene, pishe u zagradi testni bajk, ali nemoj ochekivati neke silne popuste :D mozda max 15-20%, a imaj u vidu ko zna ko ih je vozio drndao i cepao :D
moj savet je kupovina preko, vracanje poreza i shverc komerc preko grane.

a testiranje je bilo dzabe, tek sam video da se u jagodini naplacuje :(

Heh i nije im neki popust,iskreno ocekivao sam vise.Nista,probacu da vidim kako ide 29er i neki hardtail karbonac,cisto da znam na koju stranu da idem sledece godine kada skrpim jos malo para i kada budem zalivadio trenutni bajs.
Doduse ako budem isao na hardtail karbonac treba mi samo ram jer su mi trenutno na bajsu sasvim ok komponente.

1. Testiranje bajkova besplatno
2. Demios testira bajkove
3. Testiranje bajkova se plaća

Prosto se zapita čovek, postoji li neka veza...? :D
Ili:

Demiose, kućo stara,
koštaćeš nas puno para.
Kud ti prođeš trave nema,
zato testu skače cena.

Spešalajzd ti prva ljubav,
a ti uze Skota gubav.
Sad kad tražim Dorćol selo,
lako mi je - šljašti belo!

Šljašti belo, aj aj aj,
zato jedno samo znaj:
Šljašti belo, joj joj joj,
najlepši je Trek crn moj!

P.S. Stvarno se izvinjavam za ono "tupav", ne smislih pametniju rimu ovako na brzinu. :) NHF?
(mada, pored onog "Dorćol selo" siguran sam da si "tupav" odmah zaboravio :D)

Poslednja izmena od urednika:
aaaaaaaahahahahaa....:D:D:D:D....au al sam se ismejao..koji si it kralj....ladno si i izrimovao....:D:D

nema shta da se izvinjavash, samo si mogao npr gubav ili uabv ubaciti :D, edituj ako moze post

morao sam vlajku i seji preneti rimu, jer se mi jako chesto tako prepucavamo i prozivamo...a ovo je bogami simpa skroz...bash sam se nasmejao

Poslednja izmena:
Hvala, hvala, drago mi je da vam se svidelo. :)
Sad mi baš krivo za to "tupav", ali "gubav" mi zvučalo mnogo gore. Uostalom, kad ti je Spešalajzd prva ljubav, a uzmeš Skota, onda to ne znači da si gubav. :D
Rado bih izmenio, ali edit poruka na ovom forumu mi ne radi već jedno dva meseca. Kad unesem izmene, uopšte ne radi snimanje (a ni cancel). Ako neko ima ideju...
A sad primetih i da stih "a uz'o si Skota" ne prati "melodiju", odnosno ritam, pa bi trebalo da bude "a ti uze Skota", mnogo bolje "ide". ***, bilo je kasno.

Btw, zna li neko da li je po okoliini Beograda padala kiša ovih dana? Razmišljam se o toj Obedskoj bari, ali je nebulozno ići na tu stranu ako je blato po puteljcima kroz njive.

hehe, bogami jeste simpa. da je taj stih odradjen u "gubav" stilu, bilo bi perfektno ;)

ajde ako moze nex da izmeni bilo bi kul.

Hvala, hvala, drago mi je da vam se svidelo. :)
Btw, zna li neko da li je po okoliini Beograda padala kiša ovih dana? Razmišljam se o toj Obedskoj bari, ali je nebulozno ići na tu stranu ako je blato po puteljcima kroz njive.

Idem ja danas ili sutra do tamo pa cu da javim. Ali ne idem kroz njive.

Na Zlatiboru uređeno i označeno pet biciklističkih ruta. Sad ćete moći da se provozate a da ne lutate.

raskrsce.jpg

Biciklistička ruta Mali semegnjevski krug je osmišljena tako da prosečnog turistu, biciklistu, provede kroz jedan od najlepših delova Zlatibora: Semegnjevsku visoravan. Ruta je kružna ukupne dužine 32 kilometra. Polovina trase vodi odličnim šumskim putevima, a polovina asfaltnim putem. Teren je prilagođen svim biciklistima bez obzira na uzrast i fizičku pripremljenost.

Biciklistička ruta Tusto brdo je kratka trasa (12 km) namenjena za one koji bi da se provozaju ali im se put do Semegnjeva vremenski ne uklapa u raspored. Ruta ide laganim usponom grebenom Tustog brda, obilazi Lečića vrh i zatim se spušta na Zlatiborska jezera. Ovo može biti zanimljivo i ako samo želite da idete na kupanje. Povratak je asfaltnim putem. I ova ruta se može voziti obrnutim smerom.

Na Torniku su uređene tri biciklističke rute: Ribnica (4,7 km), Beli kamen (9,5 km) i Previja (6,2 km). Sve tri kreću sa vrha Tornika (Bandera), uz penjanje žičarom, a završavaju u ski centru u podnožju, mada, ko voli, može da vozi i obratno. Rute nisu takmičarskog tipa, a nagibi su prihvatljivi za spuštanje biciklista svih uzrasta i fizičke spremnosti.

Biciklističke rute su označene. Rute Mali semegnjevski krug i Tusto brdo su u potpunosti obeležena signalizacijom, a na Torniku se trenutno nalazi privremena signalizacija koja će biti uskoro dopunjena stalnom.

Zahvaljujući oznakama, stazama se mogu kretati biciklisti i ako ne poznaju teren i nemaju sa sobom kartu.

http://ciklon.uzice.net/otvaranje-biciklistickih-ruta-na-zlatiboru/

Ajd na brzaka da vas pitam. Razmišljam se da kupim bajs, a u moru tih podela mi ništa nije jasno (cross, hibrid, trekk, hardtail, freeride, downhill....misliiiim) Dakle, sta kupiti kapiram da zavisi od podloge gde se vozi. Ja bih najviše vozio po gradu, do Ade, možda putevima... Tako gledano oni drumski su najlogicniji, mada meni se oni volani nikako ne dopadaju :) Sad opet vidim dosta ljudi vozi po gradu a oper su to neki MTB... Ako može malo nekog navođenja za jednog noob-a u dve tri recenice. E da, i za visinu 172cm koju velicinu rama da gledam ako može u slovima i inčima odnosno cm, da znam sta da gledam...

Budžet, 350-450 evra i ne gadim se na polovno.

Mislim da niko ne moze da ti da precizan odgovor, jer ces i sam tek kad pocnes da se vozikas da vidis sta bi ti ustvari najvise odgovaralo. Ja sam za varijantu dvoglavog arapina - dva bajsa, dvoje kola, dve zene... ;) pa onda vozis sta ti u tom trenutku najvise odgovara ;)

Tebi bi verovatno odgovarala neka 19" varijanta, a kad vec ne znas sta bi uzimao mislim da bi investicija od 10-20eur da par puta iznajmis razlicite bicikle pa onda sam doneses zakljucak - bila najbolja varijanta.

Poslednja izmena:
Pomoc potrebna :)
Danas sam trcao i kada sam zavrsio, u Sport tracker-u sam stisnuo :) Save and sync, a posto u blizini nije bio ni jedan free wi-fi hot-spot desilo se to da je samo snimio situaciju. Kako sad da sinhronizujem moje trcanje, da ga vidim i na kompu ? Na telefonu samo stoji not sync...

@J Lo
Ja cu da ti olaksam. Nekako ne uzimaj downhill :d
Inace ja sam za nekih 400e uzeo nov (sa v-brake kocnicama)
AVALANCHE%20DISC%20XXL%20B.jpg

Poslednja izmena:
@nex
Bravo, ub'o si! :)

@Broker
Super, baš sam danas gledao po netu za te rute po Zlatiboru! I nigde nisu pomenuli tu rutu od 32 km koja je i jedina zanimljiva, ostale su bolno kratke. Mada, do tamo imam više od 3 sata vožnje, nazad isto toliko, pa u jednom danu teško to može da se izvede. A ne bih da noćim na Zlatiboru sa "zvezdama Granda" i po "Monte Carlo" cenama. :( Btw, na onom linku se najavljuje da će biti neka "staza" koja će da poveže Zlatibor i Taru. Zna li se kad će to, otprilike? Tara me nekako više zanima, ali nikad nisam bio, uopšte ne poznajem teren, pa mi je teško da išta isplaniram. :(

@milos
Nije bitno da li ideš kroz njive, videće se i sa puta kakvi su uslovi. Ili ako svratiš u neku prodavnicu, pitaš ljude da l' je padalo. :)

@J Lo
Drumski bicikl je prvenstveno za veću brzinu (veći točkovi), pa ako ti to nije neophodno, možeš slobodno MTB. Za vožnje do Ade i nazad, po gradu, najbolje neku City ili XC (Cross country) varijantu, zavisi i šta voliš. City obično ima i svetlo i korpu, zvonce i tome slično. A definitivno nemoj freeride ili downhill. :) Ako te baš interesuje, na ovoj temi sam već postavljao link na wikipedia stranu na kojoj se objašnjavaju različite kategorije MTB-a. Mada, odeš u neku radnju, vidiš šta se nudi i šta ti više odgovara, pa onda vidiš gde ti je najbolje da uzmeš. Ili se pojaviš na nekom bajk događaju i malo pitaš bicikliste zašto vozi to što vozi i šta mu odgovara ili ne.

Sto se mene tice, moze sutra ili bilo koji dan sledece nedelje, za vikend ne mogu. Nisam otisao ni danas ni juce, nesto se culo u pedalama pa izgubih vreme na to :)

Ajde dajte predloge i dana i destinacije, pa da se dogovorimo.
Ja sutra idem na plivanje (da odmorim od današnjeg vozikanja), pa definitivno vozim za vikend. Ali možemo (ponovo) da se nađemo i tokom sledeće nedelje.
Kretao bih tek oko 10. Možemo da se nađemo na Adi oko 10:30, Ostružničkom oko 10:45, u gradu ne pre 11.

Do Obedske bare, pa možemo da iskuliramo i u Kupinskom kutu (putem kroz šumu do obale Save). Ima splav restoran sa odličnom atmosferom, popijemo koje piće, posle možemo nazad nasipom, možemo i drumom.

Da se nađemo u ponedeljak/utorak (meni je svejedno), u 11h ispod Ostružničkog mosta. Pa onda možemo malo nasipom, te pored konjičke akademije, itd. Samo, eto, oko 11h već počinje Sunce da prži, pa neće biti svejedno, al' šta da se radi.

Ujedno, ako ima još zainteresovanih, dobrodošli. :)

@Broker
Super, baš sam danas gledao po netu za te rute po Zlatiboru! I nigde nisu pomenuli tu rutu od 32 km koja je i jedina zanimljiva, ostale su bolno kratke. Mada, do tamo imam više od 3 sata vožnje, nazad isto toliko, pa u jednom danu teško to može da se izvede. A ne bih da noćim na Zlatiboru sa "zvezdama Granda" i po "Monte Carlo" cenama. :( Btw, na onom linku se najavljuje da će biti neka "staza" koja će da poveže Zlatibor i Taru. Zna li se kad će to, otprilike? Tara me nekako više zanima, ali nikad nisam bio, uopšte ne poznajem teren, pa mi je teško da išta isplaniram. :(

One rute na Torniku su u stvari uradjene na brzinu po ugledu na ove velike koje su sredjivane i oznacavane, a njihova funkcije je u stvari da obezbede da žičara na Torniku može da radi i donosi prihode i van sezone skijanja. Nažalost, ove prave rute su ostale nezapažene u medijima jer je njima mnogo atraktivnije bilo da odu na Tornik.

Kružnu rutu ka Semegnejvu ćeš lako pronaći. Kada kreneš iz Zlatibora ka semegnjevu naići ćeš na plave oznake pa samo njih pratiš. Gledaj da kreneš desnim krakom, da se ne spustiš do železničke stanice direktno, jer je to teža varijanta.

Uređivanje rute koja ce spojiti Zlatibor i Taru je u toku. Ima jedan deo gde mora da se napravi put u dužini oko dva kilometra. Nakon toga, biće postavljene oznake i ruta će moći da se koristi. Sve to i prilično košta pa se i radovi moraju usklađivati sa prilivom sredstava.

Takođe je u pripremi i značavanje ruta na Tari. Sve u svemu, biće ovaj kraj veoma zanimjiv za bicikliste. Dosad je bio uglavnom nedostupan jer se ljudi ne usuđuju tako lako da odu u planinu jer ne poznaju teren, a sada će imati sve puteve označene i biće mnogo slobodniji.

Biće i mapa. Čim budem sredio podatke staviću na web.

Do Obedske bare, pa možemo da iskuliramo i u Kupinskom kutu (putem kroz šumu do obale Save). Ima splav restoran sa odličnom atmosferom, popijemo koje piće, posle možemo nazad nasipom, možemo i drumom.

Da se nađemo u ponedeljak/utorak (meni je svejedno), u 11h ispod Ostružničkog mosta. Pa onda možemo malo nasipom, te pored konjičke akademije, itd. Samo, eto, oko 11h već počinje Sunce da prži, pa neće biti svejedno, al' šta da se radi.

Ujedno, ako ima još zainteresovanih, dobrodošli. :)
Ja bio danas. Do tamo sam isao preko Surcina i Asanje, a u povratku preko Progara i Jakova. Vrucina me ubilo posle 12, tj. od Boljevaca do pa do grada. A vidim da za ponedeljak najavlju 35 naspram danasnjih 31.

Dakle ništa za vikend? Ok, onda ćemo u nedelju da potvrdimo da li ponedeljak ili utorak. Rutu nisam baš najbolje shvatio, ali mislim da mi odgovara. :) Mada bih do Boljevaca radije alternativnim putem, a ne okolo do S kluba, pa katastrofičnom Ulicom mira. Alternativni put je između njiva, većim delom zemljana ruta, počinje stotinak metara od asfalta kojim se ide ka Jakovu (pre salaša Stremen). Vožnja je truckava, ali bar nema saobraćaja.

Btw, dzoni, nemoj da mi planiraš rute od 200 km, majke ti. :D

Vrućine još minimum nedelju dana. Što se mene tiče, kad je velika vrućina/sparina jeste zayebano voziti, ali nije nemoguće.

Vikend onda svako na svoju stranu, pa tamo u ponedeljak/utorak da vozimo (ako se sutra/prekosutra dogovorimo). Što se tiče rute, meni sve odgovara: može preko njive, može po drumu, može kroz ku'ruz... :p U svakom slučaju, ako dogovor ostane za pon/uto, onda ostaje pitanje Sunca. Ako temperature budu blizu 40-om podeoku, onda je bolja da se odloži vožnja. Znam, jer sam prošle godine krenuo do Bele Crkve na nekih 39C (zvanično, ko zna koliko je bilo na suncu), i sve što sam uradio jeste da sam stigao do Kovina i jedva se vratio kući (bukvalno sam jedva disao).

Zaključak, možemo da vozimo i kad je toplo, ali ako je pretoplo, onda je bolje da odložimo vožnjicu, dodatno isplaniramo turu i privolimo još nekog sa foruma da ide. :)

A da malo pojednostavimo? :)
Postoji vremenska prognoza i za ponedeljak i za utorak. Sunčano i toplo, oko 37 stepeni. Ako prognoza ne odgovara, ajde da odložimo odmah, da se ne držimo bezveze u neizvesnosti. :) Već držimo 2 dana praktično blokirana, ne može niko ništa da planira. Ne treba dodatno da uslovljavamo nečim što je poznato već sada. Pogotovo ako je to "nešto" odlučujuće. Dakle, ako mislite da vam prognoza ne odgovara, odlažemo odmah. Šta god mislili o tim meteorolozima, neće sigurno da omaše za 10 stepeni. :D

Btw, koliko se sećam, temperatura se meri u hladu, daleko od asfalta, na visini od dva metra. Drugim rečima, ako je u hladu 37, na suncu, na asfaltu (ili drugoj površini koja se dosta greje) sigurno će da bude preko 50. Kako do Obedske bare ima prilično kilometara (pogotovo dzoni), a jako malo hlada, procenite realno svoje mogućnosti. Nema svrhe da se nađemo kod Ostružničkog, pozdravimo i vratimo kućama. :D U stvari, može i tako, ali dajte onda da se nađemo na Adi, da se ne maltretiram sa Ostružničkim mostom. ;D

Ja kao "ucim", ali ako se "ucenje" ovako nastavi, mozda vam se i ja pridruzim, taman lepa priprema za put za NS koji planiram za 10tak dana (pred EXIT), tada cu voziti skoro 150km u danu, pa da testiram sebe i kondiciju po vrucini malo :) Naravno, ako bude voznje u ponedeljak/utorak, vec kasnije u toku nedelje sumnjam da cu imati vremena. Shodno tome nemojte da planove pomerate prema meni, vec se dogovorite pa se mozda ja prikljucim - mozda i ne.

Vrh Dno