Šta je novo?

3d ready projectors

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prema 99xvise nasova 1080p ? still 1%...koji sam priznao ne moras vise ponavljati
izzuteak potvrdjuje pravilo
a to je da bluray filmovi masteruju u 1080p
Da, ali nisi imao problem da me ispravljaš kada sam napisao 99,99% i to još da bolduješ kak SVI koriste 1080p. :)

TERMINOLOGIJA
samo sam pitao jel i oni reba da nauce
Bio bi red.

Ono sto necu da ti dozovlim da mi stavljas reci u usta da sam ja reko nesto sto nisam
ja sam iskljcuvo za x264 encodovanju bluray3da u fullframe FS govorio da je nemoguce- i tu sam poptuno upravu
za ostalo nisam tako da i sa tim mozes prestanes
Nisi ni tu u pravu. 'Oćeš da ti spakujem dva x264 strima u jedan kontejner? :)

Ti si naviko ovako i za apple i za sve ostalo da ne odgovaras na pitanja koja ti psotavlju da skreces temu da izvrces da za nesto ko sluzi samo priemra radi (hipotetici ) govoris kako moze auto da ide 300 45...
ja nisam...
Na koje pitanje ti nisam odgovorio? A po meni ti stalno skrećeš sa teme sa pričom o x264 koderu. Dual-strim nije fičer kodeka već kontejnera odnosno (de)multipleksera, al' ti to ne možeš nikako da skapiraš.

Ako se nekim slučajem ispostavi da je x264 enkoder po nečemu tako poseban, da njegov strim nikako ne može da se spakuje u AVI/OGG/... po nahođenju, priznaću da sam pogrešio, tj da to nisam znao. Za sada ja u to ne mogu da poverujem bez prethodne provere.

tako da ne mgou vise
pogotovu ne sankim koji kaze da encoder targetira visoki bitate(i da golf targetira trke nizbrdo)
Uređaj koji služi za DVB-C ili masterovanje DVD-a nema previše razloga za ogroman dijapazon bit-rejtova, što je svakako prednost kada pričamo o robusnosti.

i koji govori za libavcodec i x264 da ga pisu priuceni hakeri
A ko piše Linuks kernel? Šta je npr Linus Torvalds? A i to sam rekao da bih te otkačio sa tvojom argumentacijom "ako oni ne znaju šta se kako zove, onda stvarno...".

koji kaze da postoji bolja implementacija al nece da je navede...
Kada je komprimovanje interlejs videa u piranju? :eyebrows: Daj, pusti me...

Šta? "x264 je najbolji." -> "Ljudi koji su ga pisali su najkompetentniji." -> "Terminologija koju sam pokupio od njih je ispravna a tvoja nije."

Znači, ti si u pravu zato što je x264 najbolji H.264 koder? :d

-Poslednej upozorenje : ne izvrci ono sto sam rekao , nervira i nije kulturno... a to ne volim

NIGDE NISAM reko da sam upravu zato sto je x264 najbolji
NIGDE NISAM reko da je nemgouce staviti 2 x264 streama u jedna kontjenre
reko sam da je nemoguce sa x264 encodirati bluray3d da zadrzi full frame i da se reprodukuje posle bez rpoblema - to niej bilo moguce pre poslednje updatea

a dal je najbolji
Ma ne nije x264 najbolji pobedio je na svakom takcmicenju h264 encodera(nije na jednom ) zato sto je to naemsteno hahahhahah ... aj idi im reci za intelejs mozda poniste rezultate ... koda to nisu testirali ali to je samo jedan segment

Onda je do zabune doslo
Očigledno jeste. :)

ENCODERI se ne porede na tvoj nacin : jedan mora biti najbolji usvemu
ne tako
vec
Efikasnost - na niskom biratetu ko ce da ti bolji kvalitet
ili - za isti kvlaitet kome ce trebati manji bitrate
Pa nisam ja ni mislio ni rekao da je i jedan najbolji u svemu. Znam kako se gledaju performanse kodeka... radio sam to. :)

tu ne mozes navesti ni jednu implementaciju koja ce biti dati bolji kvalitet za na primer 1080p@5-10Mbit od x264
Ne može. Nisam do duše više u toku, ali verujem u to.

A na 30Mbit svaki ce dati isti maximalan kvalitet...al ne trkaju se autombili nizbrdo
Ono što sam hteo da kažem je da komercijalna (hw) rešenja daju dobar kvalitet tamo gde im je bitno (definisani bit-rejtovi), a imaju neke stvari koje su važne za testiranje i implementaciju kanala. To što ih x264 razbija na nižim bit-rejtovima to je druga priča. :)

a i x264 postuje h264 specifikaciju od smaog opcetka
od skoro i bd specifikaciju pa ga to ne ogranicava da postigne dobar kvaltiet
Poštuje, al' da l' poštuju i svi ostali? :) Kada tome pridodaš razne bagove (što njihove što tuđe) nekompatibilnosti između kodera/dekodera različitih proizvođača su prilično česta stvar i takvi bagovi/problemi se stalno javljaju i otklanjaju. Sećam se vremena kada je to baš bio problem kod x264.

hardwerski encoderi su ****** i ko zna kad ce napraviti neki da kvalitet barem bude prosek ako ne dobar
a izgovor je lako naci zasto su losi...
ali ti izgovori su smesni
Ma ne reklamiram ja hw enkodere... Kada sam spomenuo industrijska rešenja mislio sam prevshodno na FrameCycler i slično, što sam odmah i rekao.

Konacno da se slozimo :)

Poslednja izmena:
NIGDE NISAM reko da sam upravu zato sto je x264 najbolji
Sada sam se ja malo našalio. :)

Ako nije, onda je rešen problem Full Frame arhiviranja! Imaš dva 1080p strima, a demux uzima od svakog po jedan naizmenično. U slučaju da frejmvi ipak moraju da se obeležavaju (mada ne vidim zašto bi), trebalo bi da to može da se uradi pomoću kontrolnih paketa u transportom strimu, ili preko tajm koda... a možda ćak i inkrementiranjem nekakvog kauntera, mada mi to zvuči glupo. :)

reko sam da je nemoguce sa x264 encodirati bluray3d da zadrzi full frame i da se reprodukuje posle bez rpoblema - to niej bilo moguce pre poslednje updatea
Ja i dalje ne shvatam zašto nije bilo moguće reprodukovati dva x264 strima, a bilo je moguće reprodukovati dva MPEG-2, H.263, Indeo ili dva Xvid strima. :trust:

a dal je najbolji
Ma ne nije x264 najbolji pobedio je na svakom takcmicenju h264 encodera(nije na jednom ) zato sto je to naemsteno hahahhahah ... aj idi im reci za intelejs mozda poniste rezultate ... koda to nisu testirali ali to je samo jedan segment
Najbolji all-around ili u nekim konkretnim stvarima. Ne i u svim. ;) Al' to je život...

Ono prvo sto si govorio je sve ok samo treba jost o implementirati i srediti :)

a za to da nije najbolja u svemu :
Pa ko sto si reko nema najboljeg u svemu :)
NEma zena da je zgodna , kuva, i verna :) ali ako je zgodna i kuva nek vara ... wait.... hmm .. ili neka druga kombinacija , al da ne podrazumeva jedenje u meku :D

x264 enkoder po nečemu tako poseban, da njegov strim nikako ne može da se spakuje u AVI

nije x264 poseban on je samo biblioteka za encoidarnje h264

sledeci text je o :
koje frejmove ima h264(samim tim i x264) i to dal je avi ikad cuo za te frejmove
odnosno ; jel avi mora jedan frejm izbaci da bi primio drugi , dok kod h264 neki frejmovi nastaju od 2 susedna

H264 sadrzi koje frejmove ?
I P i B

ajmo dalje
avi pripada VFW

ajmo dalje
VFW NE MOZE da radi sa b-frameom , nikad nije cuo da takav frame postoji ( NIJE KRIV x264 za b-frame to je avc/h264 standard )

Znaci prastarinski avi ne moze da primi nesto novo kao sto je B frame

Pametni ljudi su uradili hackove da omoguce ali to je opet vestacki i niko normalna nece koristi prastari avi za bilo koji h264 video ( ne samo onaj encodiran x264)

Avi prima jedan frejm, pre nego sto primi drugi mora izbaci taj jedan
a ptica na grani nam kaze : B frame se dobija od 2 susedna (I i P)....

E sad ko sto rekoh pametni ljudi su setili nesto sa divx/xivd-a a to je packed bitstream

Pa su spojili b frame sa p frejmov i omogucili ipak h264 video u aviu jer smo ga prevarili da on misli da je dobio jedan frejm a mi spakovali 2 ...

i ima jos jedan hack kod decoera se radi sa preskakanjem odredjenih frejmova ali to je nebitno
ono sto sam hteo da objanim je zasto avi nije pgoodan za x264 i ne samo za njega vec za bilo koji h264 video i ne samo za bilo koji h264 video vec za vecinu videa danas jer veicna ima b-frejmove to je ipak vazno bez cega tesko video moze da valja.

UGlavnom ono sto je bitno

niej x264 kriv , vec h264 i nije on kriv vec je kriv avi sto je zastareo i ne podrzava nove tehnologije
avi nije cuo za b-frejmove ...

Poslednja izmena:
a u nastavku samo jos da objasnim sto si pitao za 264 i avi
...
VFW NE MOZE da radi sa b-frameom , nikad nije cuo da takav frame postoji ( NIJE KRIV x264 za b-frame to je avc/h264 standard
Znam za to ograničenje avi-a ali je ono odavno prebudženo... Drugo, za "internu upotrebu" to nije od prevelikog značaja a ja sam se uhvatio za avi zato što ga sticajem okolnosti dobro poznajem.

Enivej... evo matroške...

The mkv container has native support for stereo, so you can mux in the video streams and mark them as LEFT or RIGHT or centre.
I, u čemu je problem?

Ti si reko da ga avi nece podrzati samo ako je on poseban a nije tako.Prebudzeno na los al jedino moguca dva nacina. Avi je zastareo i nije x264 kriv ko sto ti rece nego on. Ne podrzava osnovnu etvar h264 i ovim sto sam pieao problem nije prevazidjen vec samo zaobidjen sto stvara nove probleme.avi je proslost i to sto ne podrzava nove tehnologije ne moze se se prevazici. Ako nema problema oces vceras dodjes sa napravljenim 2 x264 streama. U kojem god oces kontejneru Napravljenim od nekog 3d bluraya kod . Dodjes sa tim i potrebnim programima demuxerima cime god oces kod srbe i pustis to na projektoru 3d .moze?

Sent from my tablet using Tapatalk

@weasel, magick
Koje ste vi legende. Svadjali ste se 3 dana u kontinuitetu:)

E ljudi, jel dolazite danas?
Chekam vas u 19:30

Ja nemogu ... Pomernim mi termin za balon :(
Ali najiskrenije se zahvaljujem Srbi na pozivu i dobroj volji - retko ko bi to hteo...
Ako neko bude iso nek prenese utiske

Ti si reko da ga avi nece podrzati samo ako je on poseban a nije tako. Prebudzeno na los al jedino moguca dva nacina. Avi je zastareo i nije x264 kriv ko sto ti rece nego on.
Avi je bio možda loš primer, ali ne i pogrešan. Uz pomenute hakove avi može da se koristi sa bidirekcionim interfrejm kompresorima. Al' da ne komplikujemo... evo uzmimo za primer Matrošku. Ionako je ovo "proof of concept" diskusija.

Ako nema problema oces vceras dodjes sa napravljenim 2 x264 streama. U kojem god oces kontejneru Napravljenim od nekog 3d bluraya kod . Dodjes sa tim i potrebnim programima demuxerima cime god oces kod srbe i pustis to na projektoru 3d .moze?
Ne može, suviše kratko vreme, a imam ovde neka posla... Ali ću ti to rado demonstrirati bilo kada na PC-u i bilo kom displeju koji ima VGA D-Sub.

Ti međutim ne možeš nikako da shvatiš, ili mi pak ne veruješ (misliš da pričam napamet), kada kažem da "dual strim" nema nikakve veze sa kodekom već samo i isključivo sa kontejnerom! To su dva potpuno nezavisna video strima, svaki komprimovan za sebe. Što se enkodera tiče mogli bi da budu i različiti filmovi... Dva sveta! Kontejner je taj koji se stara o preplitanju i sinhronizovanju strimova.

Evo ti deo iz MKV specifikacije:

There are 2 different ways to compress 3D videos: have each 'eye' track in a separate track and have one track have both 'eyes' combined inside (which is more efficient, compression-wise). Matroska supports both ways.

For the single track variant, there is the StereoMode element which defines how planes are assembled in the track (mono or left-right combined).
...
For separate tracks, Matroska needs to define exactly which track does what. TrackOperation with TrackCombinePlanes do that.
WMV podržava dual-strim... čak je i sa arhaičnim AVI-em to bilo moguće... Daklem, ništa posebno. To obeležavanje frejmova o kome ti govoriš se odnosi na poseban slučaj kada se oba video strima prepliću u jedan koji se kao takav (48fps) i enkoduje/dekoduje.

Ja ti svo vreme pričam o dual-strimu, a ti zapeo za "frame sequential" kompresiju. Oba slučaja mogu da se reprodukuju i kao FS i kao SbS, odnosno možeš da manipulišeš sa raspakovanim strimovima i to je posebna priča.

Kada je FS reprodukcija u pitanju, tu su stvari ograničene jer takav video signal (120fps) ne može da se pusti ni kroz jedan HDMI. Može samo kroz analognu VGA/RGBS ili pak digitalnu Dual-link DVI interkonekciju. 720p@120Hz bi trebalo da može da ide i kroz single-link DVI.

Znači, ako displej uređaj (monitor/projektor) podržava vertikalnu frekvenciju od 120Hz, sa PowerStrip-om bi trebalo da se podesi odgovarajuća rezolucija i tajminzi i to je to. To ne bi trebalo da bude veći problem sa tim projektorom pogotovo što je 1280x720, ali ne mogu da vračam u bob kako su implementirali interfejs/risiver i kakav signal očekuje na ulazu. Znam da bi sa svakim boljim CRT monitorom to radilo, kao i sa izvesnim brojem 120Hz projektora.

U zaključku: SbS ripovi se koriste zato što se video u tom formatu može prebaciti preko HDMI kabla i svaki "3D ready" displej će znati šta sa tim da radi. Dual strim pune rezolucije (2x1080p) može da se spakuje u recimo MKV, te da svaki strim bude zasebno kodiran sa x264 enkoderom, ali će mu bitrejt (očigledno) biti 2x veći, ali nećeš to moći da ga proturiš kroz HDMI pa otuda rasprostranjenost SbS-a.

Dakle, tvoja tvrdanja da su SbS rasprostranjeni zato što x264 još uvek ne može da kodira dva videa u jednom strimu ne stoji. Inače, x264 će pri tom famoznom FS kodiranju (na kome se još uvek radi) davati svega ~25% veći bit-rejt, umesto 100% veći (dual strim). Poređenja radi, kažu da MVC BD povećava bit-rejt za ~50% u odnosu na jedan 2D strim.

Bili, videli, pobedili! :d Elem... utisci veoma pozitivni. Projektor je 720p i daje sasvim pristojnu sliku na dijagonali od ~2m. NVidia aktiv šater naočare su odlično realizovane i čini mi se da ni ne šiftuju boje baš toliko kao one bioskopske (XpanD). Inače, bioskopske AS varijante bi trebalo da rade sa trostrukom blendom, tj na 144Hz ali mi je NV Vision 3D (120Hz) mnogo manje treptao - verovatno zbog nižeg nivoa osvetljenja nego u bioskopu.

Stereoskopski doživljaj je odličan... kao u bioskopu. Naravno, to prevashodno zavisi od materijala koji gledate, ali tehnička komponenta je prilično transparentna. Jedina zamerka koju imam je taj efekat duge, svojstven za single-DLP projektore. Artifekt se sastoji u pojavljivanju crvenih i zelenih kontura (plava se slabije primećuje) oko svetlih objekata ili delova scene pri brzom pomeranju očiju. Da li sam to na početku natrčao na neku mračniju scenu ili se efekat pogoršava ako obraćate pažnju, ali u prvih par minuta to nisam uopšte primećivao... posle je počelo baš da mi smeta. Drugi se nisu previše žalili pa je verovatno i individualna stvar to koliko će kome da smeta.

Sve u svemu 3D dolazi... i to koracima od sedam milja. :)

Edit: E, da... umalo da zaboravim. Što se tehničkog aspekta tiče... projektor je bio povezan na laptop preko VGA kabla i vrlo verovatno dobija 1280x720 sliku na 60Hz, što daje po 30fps za svako oko u 3D režimu. Dupliranje i preplitanje na 120Hz projektor očigledno radi interno.

Teoretski nije nemoguće da dobija i 1280x720@120Hz signal, jer se to uklapa u VGA specifikaciju (~166MHz), ali čisto sumnjam. Eto, mala trivija, u kontekstu naše FS priče. :)

Poslednja izmena:
Hteo bih da se zahvalim ljudima koji su doshli da vide demonstraciju :)

Skoro cemo organizovati josh toga - neke stvari koje niste imali prilike josh da vidite (nadam se), a koje su vezane za 3D displeje i tehnologije.

Bicu opet u Beogradu oko 1. februara, pa se nadam da cemo tada josh moci da se vidimo i poprichamo o tehnologijama.

magick -

za avi -
nije problem sto je on los primer vec sto si ti reko da je x264 specifican i da zbog toga mozda ga avi nece podrzati
x264 nije specifican obicna je biblioetka za encodiranje h264
a problem je sto je avi prastari kontejner koji ne podrzava nesto osnovno a to je b-frame(sto h264 naranvo ima)
hakove koje sam navodio ne da se ne preporucuju nego treba izbegavati, jer ne resavaju problem vec zaobilaze i stvaraju nove.
MKv je ok.

Ako pogledas bolje ja ti pricam o x264 FS 48p full frame non stop. On nije bio moguc , za nejga moraju frejmovi se obeleze jer postoji problem drop frejma ...

Dakle moja tvrdnaj da sbs ripovi postoje zato sto x264 fs nije bio pomoguc stoji. A da neko pravi 2 wmw ili daleko bilo 2 avai streama za bd 3d filmove i to da ljudi skidaju i gledaju to se nece desiti. ne sto nije moguce nego sto je glupo.
Kad x264 FS zazivi sbs ce stati tako da moje tvrdnja stoji.

Poslednja izmena:
za avi -
nije problem sto je on los primer vec sto si ti reko da je x264 specifican i da zbog toga mozda ga avi nece podrzati
To je bio sarkazam i rekao sam to ne osvrćući se na činjenicu to nije "po specifikaciji", jer ionako pričamo o budženju. Hteo sam time da kažem kako ne vidim razlog zašto ne bi bilo moguće napraviti dual-strim fajl (u bilo kom kontejneru) sa bilo kojim kodekom pa tako i H.264. I pusti AVI, on uopšte nije bitan niti je jedini kontejner...

x264 nije specifican obicna je biblioetka za encodiranje h264
Znam da nije i zato ti kažem da je moguće napraviti sa njim stereoskopski 3D fajl koji će sadržati 48 cela HD frejma (1920x1080p).

a problem je sto je avi prastari kontejner koji ne podrzava nesto osnovno a to je b-frame(sto h264 naranvo ima)
Bidirekciona interfrejm kompresija uopšte nije "nešto osnovno" i nije fičer koji se ima ili nema, to je suština nekog kodeka. Enivej... avi je potpuno nebitan... ali radi x264 čak i sa njim.

hakove koje sam navodio ne da se ne preporucuju nego treba izbegavati, jer ne resavaju problem vec zaobilaze i stvaraju nove.
MKv je ok.
Ma uopšte nije bitan AVI. Ti si tvrdio da je nemoguće napraviti 1080p video koji sadrži 48 ili 60 celih frejmova, a to nije tačno!

Ako pogledas bolje ja ti pricam o x264 FS 48p full frame non stop. On nije bio moguc , za nejga moraju frejmovi se obeleze jer postoji problem drop frejma ...
Frame sequential je tehnika prikazivanja, a obojica smo pričali o mogućnosti pakovanja 48 celih 1920x1080 frejmova, kao rešenje koje daje najbolji kvalitet i troši najmanje procesorskog vremena. I kao što rekoh to jeste moguće i BILO JE moguće i bez tih izmena u x264 enkoderu (koristeći dual strim) samo se ne isplati zbog velikog propusnog opsega/fajla, odnosno ograničenosti u pogledu interkonekcije sa displejom (opet se moraju pakovati).

Dakle moja tvrdnaj da sbs ripovi postoje zato sto x264 fs nije bio pomoguc stoji.
Dakle tvoja tvrdnja da se ripovi rade kao SbS zato što nije bilo moguće napraviti 3D video fajl koji se reprodukuje na 48fps NE STOJI, jer to nije pravi razlog. Bilo je moguće enkodovati dva strima i reprodukovati ih kao 1080p@48fps, ali ti za to treba poseban displej uređaj ili pak prepakivanje frejmova u neki od HDMI-em podržanih formata u realnom vremenu. Takve vratolomije su kao što rekoh rezervisane za tehnički potkovanije korisnike. :smoke:

A da neko pravi 2 wmw ili daleko bilo 2 avai streama za bd 3d filmove i to da ljudi skidaju i gledaju to se nece desiti. ne sto nije moguce nego sto je glupo.
Ne trebaju ti dva fajla i nisu wmv i avi strimovi već H.264! Znači, dva H.264 strima se pakuju u jedan fajl, recimo mkv. Jeste da je kvalitet takvog videa bolji, ali nemaju svi opremu da tu razliku i uoče niti im 100% veći fajl deluje kao primamljivo rešenje.

Kad x264 FS zazivi sbs ce stati tako da moje tvrdnja stoji.
SbS neće stati jer je to format videa koji je kompatibilan sa većinom starijih "3D ready" televizora i HDMI priključaka. Ti si tvrdio da se SbS radi zato što je drugačije nemoguće, a ja sam ti dokazao da to nije tačno, to jest da je razlog za rasprostranjenost SbS-a nešto drugo (kompatibilnost i kompaktnost) a ne nemogućnost da se pohrani i reprodukuje 48 HD frejmova u sekundi.

Poslednja izmena:
MOguce je reprodukvoati ali nije moguce spakovati u jedan stream barem ne sa x264 barem ne do skoro(ako mislis da jeste napravi jedan i okaci sad imas vremena a ne pricom da objasnjvas da je bilo moguce). od skoro/uskoro ce biti moguce bez ikakvih dual streamova i svi ripovi (barem normalne grupe kao sto su na hdbitsu ) ce raditi na taj nacin.ali da bi jedna stream to pokazivao pravilno moraju se obeleziti frejmovi zbog frame-dropa.

B frame nije nikakava sustina nikad niej bila nikad nece ni biti i naravno da JESTE da se nesto ima ili nema
Vp8 video standard nema b frame.Jel ces reci i to da si znao ili ces reci i to da nije bitno ko sto avi nije bitan ? Tako da ne pricaj da to nije nesto sto se ima ili nema.
To je bas nesto sto se ima ili nema al onaj ko nema duva u efikasnosti kompresije.Zato kazem da je nesto osnovno

Nece sbs stati kao sto nije ni sd stao kao sto nije ni ripovanje u xvid stalo ,kao sto encodovanje u [email protected] profili nije stalno, kao sto mnoge neefikasne metode i nekvalitetne nisu stale....
ALi kvalitetni encodovi ce raditi na drugi nacin a uvek ce biti onih koji ce praviti 350mb bluray ripove i sbs ripove ali bice i onih pametnih koji ce to raditi na najbolji nacin

Poslednja izmena:
MOguce je reprodukvoati ali nije moguce spakovati u jedan stream barem ne sa x264 barem ne do skoro(ako mislis da jeste napravi jedan i okaci sad imas vremena a ne pricom da objasnjvas da je bilo moguce).
Nemoj sada da menjaš priču. Rekao si da je nemoguće spakovati video sa 48fps!

Ja ti svo vreme pričam o dual strimu u jednom fajlu... Šta koga briga da li se u fajlu nalazi jedan, dva ili pet video strimova? Svaki plejer će pustiti takav fajl bez problema.

Tvrdio si da je nemoguće pustiti fajl sa 48fps, da te ne citiram sada...

od skoro/uskoro ce biti moguce bez ikakvih dual streamova i svi ripovi (barem normalne grupe kao sto su na hdbitsu ) ce raditi na taj nacin.ali da bi jedna stream to pokazivao pravilno moraju se obeleziti frejmovi zbog frame-dropa.
I koja je razlika između dual-strima i jednog strima? Stepen kompresije... daklem veličina fajla, odnosno njegov bit-rejt. Ja ti to pričam svo vreme. SbS se koristi zbog kompaktnosti i jednostavnosti reprodukcije.

B frame nije nikakava sustina nikad niej bila nikad nece ni biti i naravno da JESTE da se nesto ima ili nema
To što neki kodek nešto "ima" ili "nema" potiče od njegovog koncepta, tj principa rada. Pošto imam formalno obrazovanje u toj oblasti malo sam osetljiv na terminologiju, što se da primetiti. :)

Vp8 video standard nema b frame.Jel ces reci i to da si znao ili ces reci i to da nije bitno ko sto avi nije bitan ?
Znao sam... pročitao svojevremeno... ali nemam mnogo iskustva sa tim kodekom. Al' kakve sad' VP8 ima veze isačim!?!?!? Nemoj da širiš priču. Inače, iako nema B frejmove, VP8 koristi "alternate reference" i golden frejmove, pa je po istom osnovu nepodoban za avi kontejner, ali pustimo to...

Može li se napraviti video sa 53fps rezolucije 1117x555? Može! Uvek je i moglo. Isto važi i za stereoskopski 2x HD 1080p.

Tako da ne pricaj da to nije nesto sto se ima ili nema.
To je bas nesto sto se ima ili nema al onaj ko nema duva u efikasnosti kompresije.Zato kazem da je nesto osnovno
Dobro, manimo se igre reči... sve to nema nikakve veze sa onim o čemu smo pričali. 1080p@48fps = 2x1080p@24fps Manje efikasna kompresija, ali radi!

Nece sbs stati kao sto nije ni sd stao kao sto nije ni ripovanje u xvid stalo ,kao sto encodovanje u [email protected] profili nije stalno, kao sto mnoge neefikasne metode i nekvalitetne nisu stale....
ALi kvalitetni encodovi ce raditi na drugi nacin a uvek ce biti onih koji ce praviti 350mb bluray ripove i sbs ripove ali bice i onih pametnih koji ce to raditi na najbolji nacin
Kao što je oduvek bilo onih pametnijih koji su umeli da spakuju BD rip i u dual strim fajl i pre tih izmena u x264.
rolleye0010.gif

Poslednja izmena:
Daj neki rip koji je tako spakovan u jedan film da skinem ali da je rip a ne orignalni h264 stream..
Koja je poneta ta 2 dual streama spakovana ?
To imamo na bliray
Poenta svakog encoda je da sto manje zauzima za sto veci klalitet.
Ugalvnom daj sample nekog ripa da vidim ...

TI skreces temu... Reko si daB-frame nije nesto sto se ima ili nema
Jel treba ja da citiram ?
TO JE NESTO sto se ili ima ili nema nema treceg
zasto pominjem vp8 zato sto on nema a ti si reko da to nije nesto sto neko ima a neko nema
mpeg4 ima vp8 nema na primer
tako da po 10x : to je nesto sto se ima ili nema

Poslednja izmena:
Daj neki rip koji je tako spakovan u jedan film da skinem ali da je rip a ne orignalni h264 stream..
- Nemam BD plejer
- Nemam 3D displej
- Nisam se ozbiljnije bavio ovom problematikom do ove diskusije
- Ne interesuje me da ti bilo šta dokazujem (ko hoće i može razumeće šta mu pričam)

Koja je poneta ta 2 dual streama spakovana ?
To imamo na bliray
Nisu 2 dual strima nego jedan. Dual znači "dva". A poenta je u većem kvalitetu slike i jednostavnom autoringu materijala iz sopstvene produkcije. Šta više opterećuje CPU mogu samo da nagađam, ali s obzirom da današnje gfx karte bez problema dekodiraju po dva HD strima... :smoke:

Ali nebitno... mi smo pričali nešto a ti si uleteo da nam držiš predavanje kako je nešto nemoguće i kako ne znamo ni osnovne pojmove, a sam ne praviš razliku između kodeka i kontejnera.
rolleye0010.gif

Poenta svakog encoda je da sto manje zauzima za sto veci klalitet.
Tvrdio si da prostor/bit-rejt nije razlog zbog koga se rade SbS ripovi i da je 3D video na 48fps nemoguće napraviti (berem ne pomoću x264)!

Ugalvnom daj sample nekog ripa da vidim ...
Ne znam odakle bih ti dao i da li postoje, ali to ne znači da ih je nemoguće napraviti. Kao što rekoh, ko umje njemu dvje. :smoke:

TI skreces temu... Reko si daB-frame nije nesto sto se ima ili nema
Jel treba ja da citiram ?
TO JE NESTO sto se ili ima ili nema nema treceg
zasto pominjem vp8 zato sto on nema a ti si reko da to nije nesto sto neko ima a neko nema
mpeg4 ima vp8 nema na primer
tako da po 10x : to je nesto sto se ima ili nema
Nisi me razumeo... Meni je zaparala uši (oči) tvoja konstatacija da je B-frame "nešto osnovno" i to da je to nešto što H.264 "ima".

To što je veliki broj kodeka danas realizovan sa naprednijom bidirekcionom interfrejm kompresijom/predikcijom ne čiti stvar "osnovnom". Entropijsko kodovanje, kvantizacija koeficienata i takve stvari su osnovne za jedan kodek, a ne bidirekcioni frejmovi, ali razumem šta si hteo da kažeš i ako se ja lično nikada ne bih tako izrazio.

To da H.264 "ima" B-frejmove stoji, ali ima ih i MPEG-2 i MPEG-4 (niži profili) i H.263 i VC-1... To je jednostavno deo MPEG-LA dizajna (zaštićenog IP-om), a ne entitet za sebe koji može da se ubaci negde (u neki kodek). Pretpostavljam da to znaš pa se razumemo, ali mi je grubo zazvučalo kako si to formulisao. :)

I opet skrećemo priču... VP8, AVI, B-frejmovi... sve je to nebitno za to da li je i od kada bilo moguće realizovati 3D video na 48fps.

Kompresija je jedna od osvnonih poenta svakog codeca
BEz b-frama nema dobre kompresije ... dokaznao vise puta... zato sam reko b-frame je osnovna stvar

Hteo sam da kazem da nisi u pravu kad si reko da to NIJE nesto sto se ima ili nema. POsto je to nesto sto se ima ili nema
Mpeg stadnardi imaju vp8 i jos gomile nemaju ...

a da zavrsimo i ovu pricu
Nije bilo moguce pomocu x264...
Ja tebi ne trazim da ti to odradis .(mada i sad sa novom implementaicjom u x264 je moguce opet ti to ne bi znao )
NEgo ti trazim da das barem jedan takav koji je odradjen. ZNaci full frame 1920x1080 48p (nebitno broj streamova ) u jednom fajlu i da je encodovano x264...
TI si reko 20 puta da je to moguce. AKo je moguce onda mooora da na internuet ima na hiljade takvih vide-a . Ja trazim da mi nadjes samo jedan koji je uradjen pre decembra 2010 godine.

Okaci takav jedan video ili prestani da pricas kako je to oduvek bilo moguce...
Od tvog pricanja i necijeg razmislanja nema koristi...
Tako u prici sve je moguce pokazi ti to na delu , ili nemoras ti al daj neki video tako uradjen nemoguce da niko na ssvetu nije okacio ni jedan takav video a moguce je vec ko zna kolko meseci ..

Poslednja izmena:
Kompresija je jedna od osvnonih poenta svakog codeca
BEz b-frama nema dobre kompresije ... dokaznao vise puta... zato sam reko b-frame je osnovna stvar
Da, razumeo sam... Ipak, problem sa "IBP kodecima" je kod AVI-a odavno premošćen te se može spakovati i DivX i x264... a postoji i 3D-AVI implementacija sa dva kanala. Ja sam AVI lupio kao primer onako bezveze, ne znam zašto se sad' za to hvataš kad ni nema poente. :trust: 'Ajmo dalje već jednom.

Hteo sam da kazem da nisi u pravu kad si reko da to NIJE nesto sto se ima ili nema. POsto je to nesto sto se ima ili nema
Mpeg stadnardi imaju vp8 i jos gomile nemaju ...
Rekao sam da to nije nešto što se "ima" ili "nema" kao unitarni entitet i da B-frejm nije klasičan fičer, već deo dizajna kodeka. Ja bih rekao da H.264 koristi B-frejmove, odnosno bidirekciono inter-frejm kodiranje. Semantika... gluposti... 'ajmo dalje. (Inače, nemaju ga ni svi MPEG kodeci, al' 'ajde. :))

a da zavrsimo i ovu pricu
Nije bilo moguce pomocu x264...
Menjaš priču! Tvrdio si da nije NIKAKO moguće napraviti 1920x1080p@48fps video jer nema odgovarajućih enkodera i potezao pitanje obeležavanja frejmova... Očigledno da nisi ni znao da većina kontejnera može da sadrži dva ispreplitana video strima.
rolleye0010.gif

Ali čak i da bude da si tvrdio samo za x264, opet ni za to nisi u pravu! Dual strim nema veze sa kodekom!

Ja tebi ne trazim da ti to odradis .(mada i sad sa novom implementaicjom u x264 je moguce opet ti to ne bi znao )
Kako ovo da protumačim? :trust:

NEgo ti trazim da das barem jedan takav koji je odradjen. ZNaci full frame 1920x1080 48p (nebitno broj streamova ) u jednom fajlu i da je encodovano x264...
Znači ništa teorija samo praksa i materijalni dokaz? :)

TI si reko 20 puta da je to moguce. AKo je moguce onda mooora da na internuet ima na hiljade takvih vide-a . Ja trazim da mi nadjes samo jedan koji je uradjen pre decembra 2010 godine.
Zašto bih gubio vreme i to tražio? Kažem ti da je to moguće i to sa kojom god hoćeš verzijom x264 ili bilo kog drugog kodeka koji podržava frejm te veličine (1920x1080). Kažem ti to zato što nešto znam a ne nagađam... Ako ne veruješ meni informiši se malo ili pitaj onog tvog gurua, sigurno će ti to potvrditi. ;)

Okaci takav jedan video ili prestani da pricas kako je to oduvek bilo moguce...
Od tvog pricanja i necijeg razmislanja nema koristi...
Tako u prici sve je moguce pokazi ti to na delu , ili nemoras ti al daj neki video tako uradjen nemoguce da niko na ssvetu nije okacio ni jedan takav video a moguce je vec ko zna kolko meseci ..
Opemetio sam se posle 1800 din. bačenih na onu microSDHC karticu. :d Baš me briga što mi ne veruješ i što misliš da si u pravu...

Sažetak naše diskusije:

Zasto su ripovi side by side ...
Sigurno ne zbog prostora...
Nisam reko da (SbS ripovi) ne zauzimaju manje prostora nego da to nije razlog (zbog čega se prave)
KONVEROTVANJE bi bilo
Encoder ucita sbsfrejm1 i podeli ga na 2 dela svaki resazuje i priakze kao poseban frejm...
Dobijemo od 24p vide-a 48p video gde svaki frejm je 1080p slika (koji ni jedna player nece moci da pusti)
Kazem ne postoji decoder/program koji ce pustati 48p video sa 48 full frejmova... ( tek se pojavljuju)
Nemoguce je bilo : SPAKOVATI 48 PUNIH 1920x1080 FREJMOVA sa bluray-a u .. sa danjasnim dostupnim encoderima
...
nemoguce : encdovati 3dbluray fs tehnikom odnsono sa u 48 full 1080p frejma
Kakve veze ima enkoder? Ti brkaš pojmove kodeka i kontejnera... BD ionako sadrži dva zasebna strima koji su ispreplitani. To pakovanje frejmova je samo tehnika prenosa slike između BD plejera i displej uređaja (HDMI), a ne način na koji BD pohranjuje video informacije ili pak način na koji ih koder pakuje.
...
enkoder nema nikakve veze sa ovim o čemu pričamo, već kontejner i demux. Drugo... pričamo o budženju, a "tu je sve dozvoljeno".
itekako encoder ima veze on je glavna stvar
Kakvo bre obeležavanje frejmova?!?!? :zgran: U pitanju su dva ispreplitana strima. Ti očigledno ne shvataš da je to stvar transportnog lejera odnosno kontejnera i demultipleksera... Sam dekoder nema veze sa tim i ne mora posebno da se modifikuje.
...
Komprimuješ dva zasebna strima... onda ih ispreplićeš u transportnom strimu (kontejneru). Pri dekodiranju svaki ima svoj(e) bafer(e), a multiplekser samo prebacuje između njih. Ako je jedan od dva dekodera "ispustio" frejm, samo prikažeš njegov prethodni (poslednji dekodirani) i to je to. Koji je "levi" a koji "desni" dekoder ni ne mora da zna jer to radi demux.
aj napisi avysinth scriptu ili na koji god nacin tebi odgovara omoguci to ?
KAd vec tvrdis da znas kako to treba i sa cim...
E sada ti meni reci da ti imaš pojma o čemu pričaš...
rolleye0010.gif

BIlo je ptianje : zasto se x264 mkv ripovi sbs ?
ja sam reko : zato sto x264 ne podrzava nista drugo
ti si onda startovao : NIJE TO NIJE TO
i sad na kraju govoris o dual strema konjenerima
kako mislis da naprave x264 rip sa tim deal strema konjenerima ...
procitaj topic i videces da je cela prica pocela tek kad je x264 ubacio .
Nije tačno da je to bilo pitanje. Takvo pitanje niko nije postavio! Evo šta je čovek rekao/pitao:

Ali sustina mog pitanja je da li je uopste moguce gledati mkv3d ripove na dlp 3d ready projektorima?
Kako sam upoznat 3d televizori koriste side by side tehnologiju,a projektori frame Frame Sequential tehnologiju.Vecina mkv 3d ripova je za SBS tehnologiju,ali nigde nisam nasao da li postoji player za PC koji bi to mogao "ON FLY" konvertovati u FS kako to projektor mogao emitovati.
Ti si prvi spomenuo x264 i to u kontekstu kako je on tek skoro dobio mogućnost FS kodovanja, što je tačno ali nema nikakve veze sa našom pričom. Ti si tvrdio da ne postoji NI JEDAN kodek koji će to moći da spakuje niti i jedan plejer koji će to moći da pusti, što nije tačno! 3D video sa 48fps u jednom strimu je jedno, a 3D video sa dva strima od po 24fps je nešto drugo, ali se i jedan i drugi prikazuju Frame Sequential bez ikakve konverzije i gubitaka.

Ako pogledaš malo šta si gore pisao videćeš da si tvrdio: "Nemoguce je bilo SPAKOVATI 48 PUNIH 1920x1080 FREJMOVA sa bluray-a u .. sa danjasnim dostupnim encoderima" Tvrdio si i da takav video ni jedan plejer ne bi mogao da pusti, čak i kada bi ga bilo moguće napraviti. To sve nije tačno!

Stereoscopic Player, za čiji si mi sajt ti dao link, lepo kaže: "Supports Windows Media Dual Stream files". A na njihovom sajtu ima i da se skine Windows Media Stereo Muxer sa kojim možeš da spakuješ dva prethodno VC-1 enkodirana 1920x1080@24p strima u jedan wmv fajl.

Daklem, ono što sam tvrdio je moguće i imaš za to dokaz. Niko osim tebe nije ni spomenuo x264 i ne znam otkud ti to da rip MORA da bude H.264 kodiran!?!?!? Drugo, možeš da napraviš i dva H.264 fajla pa da ih opet multipleksiraš u wmv, a ako si baš zapeo da to bude u MKV kontejneru može i to, ali izgleda da Haali Media Splitter ima problem sa takvim fajlom pa bi morao da napišem svoj parser ako već to nije rešio ili ispravio bag.

U svakom slučaju dokazao sam ti da je to moguće i da nema veze sa samim enkoderom! Nikakve! Idi sada shvati to...

Nije ni sada moguće enkodovati 3D BD pomoću x264 i to ni sa kakvim frejmovima, jer još nije napisan MVC i ko zna kada će biti. To što x264 radi je samo fora da se poveća kompresija, a ne da se obezbedi 100% BD kompatibilna implementacija.

Poslednja izmena:
Reko sam vise puta da nije moguce da se trenuto radi sa tim
a Da se pakuje nesto u wmv ili daleko bilo u avi koji si pomenuo nikome ne pada na pamet...
koja je poenta toga- to me uopste ne zanima ...
Nikad tako nisu ripovani niti iko takve filmove skida...
beznacajno je.. imam bluray ako ocy vec neecnodovane orignalne streamove

Ako sam negde tvrdio da nije moguce 2 video streama pustit - ja sam pogresio

za sve gde sam pisao da nije moguce x264om 48p full frame FS jedan stream tu sam upravu i nije moguce i tek rade na tome

Ati si to i bilo sta drugo dokazao kad napravis takav video i okacis ...To je moguce ali to nikoga ne zniama i nikad se tako nece raditi ..

to si si sve naveo je moguci nacin ali niko ne koristi ( daj neke filmove ako neko ih tako radi ) jer nema poente

Ono kako ce se raditi ripovi trenuto se radi na x264 a to ce tek biti moguce ...

Ako oces da dokazes da je to nacin da se ripuju bluray filmovi i da ima poentu daj neki sajt gde ih ima, a ne citiranjem kolometarskih postova

A za ovo zadnje : ti meni kazes da ja idem ? Privi put cu lepo bez ljutnje reci : nemoj da izazivas

Poslednja izmena:
Reko sam vise puta da nije moguce da se trenuto radi sa tim
Moguće je i to oduvek, ali sa dva video strima.

a Da se pakuje nesto u wmv ili daleko bilo u avi koji si pomenuo nikome ne pada na pamet...
"Nikome ne pada na pamet" ti je baš jaka argumentacija.
rolleye0010.gif
Jedino što te demantuju i Stereoscopic plejer i Fujifilm FinePix Real 3D aparati koji koriste 3D-AVI.

Šta kome pada na pamet uopšte nije bitno... pričali smo o tehničkom aspektu toga i ja sam ti rekao da je moguće spakovati 3D video sa 48 Full HD frejmova u sekundi, a ti si tvrdio da nije. E pa, kao što vidiš moguće je... A ti umesto da priznaš grešku, posle svega kao "ma to je bezveze"... Kiselo lisici grožđe.
rolleye0010.gif

koja je poenta toga- to me uopste ne zanima ...
Pa nemoj onda ni da se upuštaš u ovakve diskusije...

Nikad tako nisu ripovani niti iko takve filmove skida...
Ne znam... možda. Ali ako je tako onda je to zbog stepena kompresije odnosno veličine fajla, kao što sam i tvrdio, a ne zbog nepostojanja enkodera koji ni nema veze sa tim (u slučaju dual strim fajla).

Drugo... mi smo i pričali o off-line konvertovanju 3D videa, za ličnu upotrebu.

beznacajno je.. imam bluray ako ocy vec neecnodovane orignalne streamove
I opet se frljaš terminima... Ne postoji "neenkodovani BD"! Svaki BD je (en)kodovan pomoću MPEG-2, VC-1 ili H.264 kodera. Nekodovani strim bi bio RAW i to u RGB ili eventualno Y'CbCr kolornom prostoru (različitih bitskih rezolucija i odbiraka hrominanse). Takav strim se potom opet može kodovati, a ceo proces se zove transkodovanje, čak i ako se kodira istim (H.264) koderom, ali sa drugačijim parametrima.

Znači, x264 koduje ono što je prethodno ripovano sa BD-a, odnosno raspakovano do RAW strima, a ceo proces se pravilno zove transkodovanje. Slobodan govor i internet komunikacija masakriraju prirodne jezike i stručnu terminologiju. :(

Ako sam negde tvrdio da nije moguce 2 video streama pustit - ja sam pogresio
Tvrdio si na bar 5 mesta i da... jesi pogrešio, zato što sam ne znaš osnovne stvari, a držiš drugima slovo.

za sve gde sam pisao da nije moguce x264om 48p full frame FS jedan stream tu sam upravu i nije moguce i tek rade na tome
Za to jesi u pravu, ali to ne znači i da je nemoguće kodirati 48 celih HD frejmova u jednom fajlu (u dva strima) i to sa bilo kojim enkoderom jer on ni neće biti svestan postojanja tog drugog strima. Ja ti za to pričam svo vreme!

Ati si to i bilo sta drugo dokazao kad napravis takav video i okacis ...To je moguce ali to nikoga ne zniama i nikad se tako nece raditi ..
Opet pričaš napamet. Nije tačno da to nikoga ne zanima i da to niko nikada nije radio. Dual-fajl i dual-strim su veoma zgodna rešenja za ljude sa specifičnom displej opremom (recimo dva projektora)... Tvoja tvrdnja se eventualno može preformulirati u "većinu to ne zanima" i to opet samo zbog veličine rezultujućeg fajla, što ja i pričam svo vreme.

to si si sve naveo je moguci nacin ali niko ne koristi ( daj neke filmove ako neko ih tako radi ) jer nema poente
Vidi gore...

Ono kako ce se raditi ripovi trenuto se radi na x264 a to ce tek biti moguce ...
To "kako se rade" ripovi nije uslovljeno nepostojanjem tehnologije za neki drugi način/format već zato što je tako praktično iz više razloga, što sam već toliko puta objasnio.

Ako oces da dokazes da je to nacin da se ripuju bluray filmovi i da ima poentu daj neki sajt gde ih ima, a ne citiranjem kolometarskih postova
Ja ne znam šta ti znači "način da se ripuju Blu-ray filmovi". Ništa od ovoga nije način da se bilo šta ripuje... to je način da se ripovani materijal koduje i spakuje u neki kanal (fajl) kako bi se distribuirao.

DarylVanHorne i ja smo pričali o mogućnosti konvertovanja video fajla za ličnu upotrebu, a ti si došao da nam objasniš kako nemamo pojma i tvrdio da je tako nešto apsolutno nemoguće.

Da li dual-strim stereoskopskih BD ripova ima negde ili ne ja ne znam i ne zanima me... poenta je da se po potrebi tako nešto može uraditi, ali nije previše praktično, pa je zato i nepopularno. SbS je sa druge strane mnogo praktičnije rešenje (iz više razloga) i zato se koristi, a ne zato što je to jedini mogući način kao što si ti tvrdio.

A za ovo zadnje : ti meni kazes da ja idem ? Privi put cu lepo bez ljutnje reci : nemoj da izazivas
Čekaj, a koji si ti faktor pa da ti to ne kažem i kako te to izazivam? :trust: Ti si u svom prvom obraćanju implicirao da ja/mi ne znam(o) ni osnovne stvari:

Moraju se razumeti osnove da bi se razumelo zasto su ripovi side by side...
Znači ovo ti je bila prva rečenica u tvom prvom obraćanju u ovom tredu!

Onda sam više puta dobio da "lupetam", pa na kraju i ono:
... za šta mi nisi ni odgovorio šta treba da znači? :trust:

Nastupio si previše samouvereno, kao da znaš više i bolje od svih... a nije tako. To što sam implicirao da treba da shvatiš i naučiš još dosta toga pre nego što zaslužiš takvu nadmenost to stoji. Inače, ne vidim kako je moje "idi sada shvati to..." gore od tvog "lupetaš" i implikacije da ne shvatam "ni osnovne pojmove"? :trust: Al' ti si sada ovde moderator pa izvoli, opomeni me za nepoštovanje sagovornika...
rolleye0010.gif

Ovo su tvoje tvrdnje oko kojih smo i razvukli priču:

napisacu sa punom tvrdnjom
SVAKI BLU RAY SE MASTERUJE U 1080p
...
Nemoguce je bilo : SPAKOVATI 48 PUNIH 1920x1080 FREJMOVA sa bluray-a u .. sa danjasnim dostupnim encoderima (onim koji valjaju )
E TO JE BILO NEMOGUCE i o tome pricam
Daklem, prvo si tvrdio da se SVAKI BD masteruje kao 1080p, pa posle da se svaki FILM na BD-u masteruje kao 1080p, jer smo isključili sport, koncerte i generalno TV produkciju... onda smo isključili i dokumentarce... crtane filmove da i ne spominjem... pa smo na kraju rekli da se ipak 99% filmova na BD-u masteruju kao 1080p jer ima i onih koji su masterovani kao 1080i/50 i 1080i/60 (a rekao bih čak i 720p). Super... pogađaš iz 4-5 puta. Nema frke. :S:

Priča da je "nemoguće spakovati 48 PUNIH 1920x1080 FREJMOVA sa bluray-a" je tek biser... 3 dana ti objašnjavam da je to tehnički izvodljivo čak i za praistorijskim AVI-em, a kamo li sa WMV-om ili MKV-om, te da to nema veze sa koderom, a ti zapenio oko nekakve x264 budževine, koja ni nema veze sa ovim o čemu ti govorim.

Fičer koji će x264 uskoro dobiti služi samo za efikasniju kompresiju dok se ne razvije pravi MVC koder. To ne znači da nije bilo moguće spakovati 48 full HD frejmova za stereoskopski film u dva odvojena strima!

Sada se vrati na početak treda, pažljivo pročitaj moje postove pre tvog uključivanja u diskusiju i reci mi šta sam pogrešno rekao, odnosno šta od toga nije tačno i koje to osnovne pojmove ti meni treba da objasniš. :trust:

Poslednja izmena:
I ti si isto gorovio meni ... Warn ne dajem nikada onima sa kojim diskutujem oko necega.
Ali ni ja a kamoli ti nema pravo nikomena da kaze : idi sad razmisli ... ili kako su za z5500 govorili : idi odavde ..
Nema toga zato sam te prvi put lepo upozorio da ne izazivs...
Nebitan je moj faktor - opet kazem ne izazivaj i nikome na forumu ne smes da kazes da : ide .. makar ti mislio simbolicki ili kao uzrecicu ... TO NESME
meni mozes da pricas da nemam pojma do sutra neces ni upozorenje dobtii a kamoli warn (testiraj kad god oces videces, jedino ako ima nekih reci koji nisu primerne bice editovane ili ako je totalni off i spam obrisan post )
ali NIKAD nikome nesmes da kazes da : ide sa foruma... Videces kolki sam faktor ako to vidim negde

Ono o cemu pricas nema poenut ...kakav 2 h264 streama to imamo na bluray .. i to je remoxuovanje nije encodovanje... zauzima premnogo i nema nikavku svrhu niti ce ikad tako bidi radjeno..
Ja pricam o onome kao ce se u bucnosti encodovati 3d blurayevi. TO nije moguce..

Kakvo kiselo grozdje ? Ja tvrdim da je nemgouce spakovati sa x264 FS.. jedan stream a samo takav ima poente...
Nema sta ja da priznajem ali ako sam napisao da je nemoguce remuxovati 2 h264 streama u mkv ili neki drugi kojtejner i dobiti nesto slicne velicine kao i bluray - onda da priznajem bez problema .
ALi to me ne zanima niti iko ima ikakve koristi od toga niti ce se ikada tako filmovi raditi.

A za masterovanje ..
DA svi filmovi se masteruju u 1080p. To so tima 2-3 glupa mastera ili je prebaceno sa tv-a to je druga prica.
ko sto rekoh; Izuzetak potvrdjuje pravilo a pravilo je : bluray se masteruje u 1080p...
Ja pogadjam 4-5 puta ?
Ne pogadjam .. Svaki film se masteruje u 1080p...
na primer :Svaki bluray se encoduje max 4.1 high profilu ( e sad imas glupe ljude koji su i koji ce i dalje birati 5.1 ali zabole me za takve) tako ima i glupih koji ce masterovati u 720p
Ali takvi me ne zanimaju a i cine 0.1%

I ako ocemo da se vracamo na staro ko je sta reko ti si reko :
-Da je encoder dobar samo targetira visoki bitrate
-Da je x264 specifican i da zbog toga mozda avi nece da ga prihvati a ustvari avi je kameno doba i zato nece bilo sta sto ima b frame a ne x264(osim sa hackovima koji ce svako normalan reci da treba zaobici)
-da je b- frame NIJE nesto sto se ima ili neam, a to jeste nesto sto se ILI ima ILI nema
i mogu ovako do sutra
- dodajem sad sto si reko da nema mvc encodera a ima ih, samo ne onih koji valjaju

Remuxovane nema nikakve poente niko tako nije radio filmove niti ce se ikad raditi.
A ako je to bila tema da se remuxuju h264 streamovi i dobije skoro ista velicina ko i orignalni blu ray - mene to ne zanima i necu o tome da diskutujem jer niko sa mozgom tako nece raditi nikada.

Poslednja izmena:
TO onda kad sam upozorio da ne nastalvjas a ti odma u sledecem postu .. i dobio si 1 poen :p

Onda to nije diskusija ako neko ima tu moc da kaze moja je zadnja nesmete vise;)
LM izvinite sto vas prekidam. Slobodno vi nastavite:D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno