Šta je novo?

3d ready projectors

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaš li možda koje su opcije onima sa slabijim procesorom? Pretpostavljam da je opterećenje kud i kamo manje ako se puštaju originalni FS BD-3D diskovi.

Znam samo da na E7500, naprimer, koche 1080p stereo ripovi.

To sam i ja čuo za taj projektor. Naočare i sam FS dosta smanjuju nivo svetla.

Kao i kod svih monitora koji podrzavaju 3D vision, u stereo rezimu se boostuje brightness da kompenzuje shutter naochare. Nije to toliko tamnije, ali je projektor ipak slab.

Nego, jedno pitanje... taj Acer je single-DLP projektor, je l' da? Mislim, cena tako sugeriše. Elem, kako stoje stvari sa "efektom duge", tj rastapanjem boja pri brzim scenama ili pomeranju glave u toku gledanja? Teoretski bi taj efekat trebalo da bude još izraženiji pri 120Hz FS prikazu, zar ne?

Taj efekat sam jedino video pri paljenju projektora (tj. dok se greje), a u stereo rezimu nisam primetio isti.

Imam jedan predlog - poshto sam ovih dana u Beogradu sa Acer projektorom i Asus G53JW 3D ready laptopom, mogao bih da vam pokazem kako to radi. Poshto sutra, tj. danas 10.01., moram da idem poslovno van Beograda, mogao bi da vam organizujem neku demonstraciju 12.01.

Iako sam na kratko imao priliku da vidim ja sam za, ako oce jos neko.. Glupi mi se cimas samo zbog mene :)

Ma nije frka, mozemo da se organizujemo da dodjete naprimer do moje firme koja je oko hrama Sv. Save. Jedino nisam uzeo sa sobom neki 3D rip poshto sam vozio ovamo neke svoje demo materijale za prezentaciju. Ali i to se da srediti.

hm i ja bi se pojavio da vidim to :) ajde pustajte PM ako padnu neki dogovori

i ja bih dosao,trenutno sam u Beogradu,
Samo da znamo tacnu adresu firme, i vreme kada si slobodan.
:)

Postujem
1)daj nekolko blu ray filmova koji su 720p
2)daj neke blu ray filmove koji su 60 50 fps whatever

napisacu sa punom tvrdnjom
SVAKI BLU RAY SE MASTERUJE U 1080p

moguce je i 720×480 24 25 30 50 60p na bluray... i jos mislion kombinacija

Ali posto ti kazes da nije svaki bllu ray 23.97 ili 24
Daj neke blurayove koji su 720p @ 50 or 60
Jedva cekam da ih vidim.
* The Beast (1996)
* The Official 2010 FIFA World Cup Film (2010) Blu-ray 3D
* Steve Vai: Where the Wild Things Are (2009)
* Tenacious D: The Complete Masterworks 2 (2008)
* Highlander: Season 1 (1992)
* Highlander: Season 2 (1993)
* Highlander: Season 3 (1994)

Je l' ovo dovoljno?

Filmovi uglavnom idu u 1080p, dok video materijali (tv produkcija) idu kao 1080i ili 720p (mada uvek ima izuzetaka). Mislim da je i BBC-eva emisija Planet Earth izašla na BD-u kao 720p ili možda 1080i, jer je tako i snimana. ABC, ESPN i veliki broj drugih svetskih televizija su počeli da emituju 3D u 720p. Ako je neko snimio nešto sa satelita, preko DTB-a ili kablovske, dobre su šanse da je to u 720p.

To što je danas 99,99% BD filmova u 1080p formatu, ne znači ništa za našu diskusiju... Ja sam pričao o izvoru materijala koji se skida sa neta, a to može biti zaista svašta. I OK neka su to sve 3D BD (1080p) ripovi... dostupnost enkodera opet nema nikakve veze sa razlogom za korišćenje SbS-a kao načina za prenos slike između plejera/servera i displeja/klijenta.

gde sam ja pomenuo ffdshow ?
Nisi ti, ja sam to lupio kao primer... Nebitno.

Smisao je da je to jedini moguci nacin treunto kao sto si i napisao

ovo prvo - tako je to ti pricam vec 20x :)
Bila je jedina moguca solucija...
Sa praktičnog aspekta, tj iz ugla dostupnih konzjumer alata, to možda i jeste tako, ali tehnička ograničenja koja impliciraš ne postoje!

Ne postoje ni tehnoloska ogranicenja da se napravi auto koji ce da leti ...
Pa kakve to veze ima i sta nas to zanima ?
Napraviti DX filter ili GStreamer plagin (ako već ne postoje) nije ni iz bliza zahtevno kao leteći automobil, ni tehnički ni finansijski... Mislim, da ne preterujemo, čak ni u sarkastičnim pošalicama.

Prosecnog ? A koji su to nadprosecni ?
Oni koji su tehnički potkovaniji ili koji rade u industriji pa su im dostupni razni alati (ili pak imaju i znanja i novca).

Nisam napisao da je nemoguce uradtii offline nego da je tako nesto deebilno raditi
Svaki stero player or tv to radi on the fly ....
Ne radi to svaki TV... za softverske plejere ne znam (nisam u toku), ali je očigledno da je potrebna solidna procesorska snaga da bi se gledao 1080p SbS 3D. Sa druge strane, mnoge novije grafičke karte podržavaju simultano dekodiranje dva HD strima. :smoke:

Nemoguce je bilo : SPAKOVATI 48 PUNIH 1920x1080 FREJMOVA sa bluray-a u .. sa danjasnim dostupnim encoderima (onim koji valjaju )
E TO JE BILO NEMOGUCE i o tome pricam
Kakve veze ima enkoder? Ti brkaš pojmove kodeka i kontejnera... BD ionako sadrži dva zasebna strima koji su ispreplitani. To pakovanje frejmova je samo tehnika prenosa slike između BD plejera i displej uređaja (HDMI), a ne način na koji BD pohranjuje video informacije ili pak način na koji ih koder pakuje.

Ti koji su dostupni nadprosecnim mgou da im zamislim kvalitet pri nizem bitrateu ...
osecam da je efikasnost tih nadprosecno dostupnih encodera u odnosu na x264 na nizim bitrateovima 1:5
Prvo... enkoder nema nikakve veze sa ovim o čemu pričamo, već kontejner i demux. Drugo... pričamo o budženju, a "tu je sve dozvoljeno".

znaci sumirano
Moguce: pustti sbs materijal fs tehnikom ....
Pomoću? Mislim, daj preporuku za neke sw plejere, da ne guglamo. (Čisto informativno.)

potpuno glupo i nepotrebno : offline konertovanje sbs materijala u fs
Za većinu to jeste tako, ali ako vam oprema tako zahteva, ne vidim zašto neko ne bi pribegao i takvom rešenju. Ja bih uvek pre prepakovao SbS u dva ispreplitana HD strima koja će da dekodira 3D kartica, nego se oslanjao na softverski plejer i CPU snagu kod HTPC-a.

nemoguce : encdovati 3dbluray fs tehnikom odnsono sa u 48 full 1080p frejma
Ne znam šta si sada pokušao da kažeš, ali sam siguran da nisi u pravu. Šta ti znači "enkodovati bluray"? Niko nije ovde spominjao masterovanje BD diskova (osim tebe), a ako misliš na transkodiranje (u neki drugih format/kodek) opet ne vidim zašto misliš da je to nemoguće!?!? :trust:

Pa bre ako hoću mogu od tog nekog SbS-a da napravim fajl sa dva MPEG2 strima od po 1920x1080@30p ili šta već... Jednostavno ću đorati procesorsko vreme za propusni opseg i to je to... Ako to ide sa HDD-a ili SSD-a ne vidim problem da bude spakovano i kao MJPEG. E sad', to što neće to svako znati ili hteti da radi, to je druga stvar... al' kad' si već tako "glasan" i "pedantan" u objašnjavanju tehničih detalja, moram da te ispravim. :)

P.S. Hajde da ovo ne preraste u nadmudrivanje, jer em mi nije namera da se pravim važan, em ćemo smoriti tred jer slabo ko će ovo hteti ili moći da isprati.

P.P.S. Računajte na mene za tu projekciju. :) Ionako sam u kraju. :p

* The Beast (1996)
* The Official 2010 FIFA World Cup Film (2010) Blu-ray 3D
* Steve Vai: Where the Wild Things Are (2009)
* Tenacious D: The Complete Masterworks 2 (2008)
* Highlander: Season 1 (1992)
* Highlander: Season 2 (1993)
* Highlander: Season 3 (1994)

Je l' ovo dovoljno?

To što je danas 99,99% BD filmova u 1080p formatu, ne znači ništa za našu diskusiju... Ja sam pričao o izvoru materijala koji se skida sa neta, a to može biti zaista svašta. I OK neka su to sve 3D BD (1080p) ripovi... dostupnost enkodera opet nema nikakve veze sa razlogom za korišćenje SbS-a kao načina za prenos slike između plejera/servera i displeja/klijenta.

nije dovoljno to nisu filmovi

Serije porotvane sa tv-a narano da su 720p..

ko sto rekoh svaki film se masteruje u 1080p
ali dobro nije jedini nacin dbijanaj sadržaja sa neta br

Nisi ti, ja sam to lupio kao primer... Nebitno.
ok mislio sam da sam ja negde reko nesto za njega

Napraviti DX filter ili GStreamer plagin (ako već ne postoje) nije ni iz bliza zahtevno kao leteći automobil, ni tehnički ni finansijski... Mislim, da ne preterujemo, čak ni u sarkastičnim pošalicama.
Naravno da nije, upravo se intezino radi na tome ali poena je bila da nije bilo resenja i dzaba sto je moguce ...

Ne radi to svaki TV... za softverske plejere ne znam (nisam u toku), ali je očigledno da je potrebna solidna procesorska snaga da bi se gledao 1080p SbS 3D. Sa druge strane, mnoge novije grafičke karte podržavaju simultano dekodiranje dva HD strima. :smoke:
slazem se ko sto rekoh pogresno sam procitao tvoj post mislio sam da si napisao da ni jedan procesor danas to ne moze da odradi ;)

Prvo... enkoder nema nikakve veze sa ovim o čemu pričamo, već kontejner i demux. Drugo... pričamo o budženju, a "tu je sve dozvoljeno".
itekako encoder ima veze on je glavna stvar

Pomoću? Mislim, daj preporuku za neke sw plejere, da ne guglamo. (Čisto informativno.)
3dtv.

Ne znam šta si sada pokušao da kažeš, ali sam siguran da nisi u pravu. Šta ti znači "enkodovati bluray"? Niko nije ovde spominjao masterovanje BD diskova (osim tebe), a ako misliš na transkodiranje (u neki drugih format/kodek) opet ne vidim zašto misliš da je to nemoguće!?!? :trust:
NIEJ TRANSCODOVANJE
kakvo crno menjanje formata
Ti mislis kad se h264 encoduje sa x264 to je trasncodavanje i promenjen je format ?
Nije...
x264 je samo biblioetak za encodiranje sadrzaja u h264 standard
TO Nije transcodovanje vec encodovanje

Uzmem blu ray
Encodujem ga sa x264 ....
TO JE ENCODOVANJE.
x264 nije drugi format vec samo biblioteka za pravljenje vida h264 standarda

Ne pokusavam da se nadmudrujem...ali imas stvarno neka pocetnicka verovanja koja nemaju veze sa realnoscu

samo ovo :
Oni koji su tehnički potkovaniji ili koji rade u industriji pa su im dostupni razni alati (ili pak imaju i znanja i novca).

Nije tako
KOje alate koristi BD ? h264 vc-1 i mpeg-2
svaki je duplo ili troduplo manje efikasan quality wise od bepslatnog consumer x264
h264 vc-1 i mpeg2 ... pogotovu zadnji je djubre...
svaki consumer encoder pocev od x264 preko main concepta(dobro on nije totalno cunsumer) sve do Ateme su mnoooogo bolji od onih koje insutrija koristi.

Imaju novca ?
I daju 80-100 000 za profesionaln h264 encoder ?

Tacno je.

Ali to te profesionalne alate cini dobrim ? naravno da NE

ko sto rekoh consumer su milion puta bolji

Vecina indsutirje koristi hardwareske encoder koji kostaju stotine hiljada i milione ... ili skupe softwreske porefesionalne encodere nama smrtnicima nedostupni
Ni jedan ne moze ni u kom pogledu da se poredi sa consumer encodeirma.
Mooooozda mogu u brzini encodovanja.. ali i tu bi x264 ultrafast preset bio barem jednak
a quality wise- efikasnost- tu su dalke iza cunsumer encodera...

Poslednja izmena:
nije dovoljno to nisu filmovi

100% filmova, masteruje se SVAKi u 1080p
a mogu ja da napravim bd sa 100x50 nije problem

To su sve serije/dokumentarci i ostalo sa tv-a sto si ti naveo i naravno da ce u istom formatu da ih prebace na bluray
Filmovi se svi do jednog ne 99.9 nego 100.1 % materuju u 1080p
Je l' ti to mene zezaš? :trust: Prvo si rekao:

SVAKI BLU RAY SE MASTERUJE U 1080p
Pa sada da se svi filmovi masteruju kao 1080p... OK nisi se precizno izrazio, al' ni ta tvrdnja ti nije tačna. Prvi BD sa spiska je film:

The Beast (1996) A ako pričamo o 1080i onda npr ovo izdanje: The Crow (1994)

Elem, postoje stotine BD filmovima koji su masterovani kao 1080i/50 ili 1080i/60. Mislim, kako god da okreneš tvrdiš nešto napamet.

I ne, ne možeš da masteruješ BD u 100x50 jer to nije po specifikaciji i neće raditi. 720p, 1080i/50 i 1080i/60 jesu...

Drugo, ja sam ti govorio da imam neke koncerte u 720p i da znam da je bilo takvih izdanja, pa mi ni za to nisi verovao. Nebitno sad...

nemoj ni da gogolas za 720p iako pise za film to je greska
Ufff... Tol'ko se dobro razumeš u materiju da ispravljaš druge? :trust:

Naravno da nije, upravo se intezino radi na tome jos nema pravog resenja,tako da si dobro doso da das neki savet kako da obelezimo svaki frejm, kako kad decoder dropuje frejm( sto je neimnov da se dexi xx puta) da ne zamene mesta levi i desni.... i sa slicnim idejama da pomognes ..ja cu proslediti ...
Čekaj, na čemu se radi? Na standardu za FS fajl format? :trust: A kome ćeš ti to proslediti? Je l' 'oćeš da kažeš da učestvuješ u razvoju nekakvog softverskog rešenja?

Kakvo bre obeležavanje frejmova?!?!? :zgran: U pitanju su dva ispreplitana strima. Ti očigledno ne shvataš da je to stvar transportnog lejera odnosno kontejnera i demultipleksera... Sam dekoder nema veze sa tim i ne mora posebno da se modifikuje.

itekako encoder ima veze on je glavna stvar
Šta je po tebi enkoder? Ono što kompresuje RAW video u recimo MPEG-X strim, jel tako?

Komprimuješ dva zasebna strima... onda ih ispreplićeš u transportnom strimu (kontejneru). Pri dekodiranju svaki ima svoj(e) bafer(e), a multiplekser samo prebacuje između njih. Ako je jedan od dva dekodera "ispustio" frejm, samo prikažeš njegov prethodni (poslednji dekodirani) i to je to. Koji je "levi" a koji "desni" dekoder ni ne mora da zna jer to radi demux.

Ako pak rešenje treba da podržava i strimovanje to je već mnogo obziljniji posao jer zahteva dobru implementaciju detekcije i korekcije grešaka, odnosno kanalskog kodovanja, pa i QoS-a (vejvlet) i još mnogo što šta.

NIEJ TRANSCODOVANJE
kakvo crno menjanje formata
Ti mislis kad se h264 encoduje sa x264 to je trasncodavanje i promenjen je format ?
Nije...
x264 je samo biblioetak za encodiranje sadrzaja u h264 standard
TO Nije transcodovanje vec encodovanje
Transkodovanje je svako menjanje parametara kompresovanog videa i njegovo ponovno kompresovanje istim ili drugim kompresorom. Transkodovanje podrazumeva menjanje bit-rejta i/ili veličine frejma i/ili frejm-rejta itd...

Mogao bi prvo sam da naučiš terminologiju pre nego što počneš druge da ispravljaš.

Uzmem blu ray
Encodujem ga sa x264 ....
TO JE ENCODOVANJE.
x264 nije drugi format vec samo biblioteka za pravljenje vida h264 standarda
Uzmeš Blu-ray kažeš? A on može da sadrži MPEG-2 Part 2, VC-1 ili H.264/MPEG-4 AVC video.
rolleye0010.gif
Zatim mu promeniš BILO frejm-rejt, BILO veličinu frejma, BILO bit-rejt... i to se zove TRANSKODOVANJE! Čak iako ga ponovo komprimuješ istim kodekom! To što laici to pogrešno zovu enkodovanjem ne znači i da je to ispravno.

Enkodovanje je kodiranje, tj kompresovanje sirovog video signala... To je poslednji korak u celom procesu transkodovanja.

Ne pokusavam da se nadmudrujem...ali imas stvarno neka pocetnicka verovanja koja nemaju veze sa realnoscu
Bolje da ne ulazimo u kvalifikacije...
rolleye0010.gif

Nije tako
KOje alate koristi BD ? h264 vc-1 i mpeg-2
svaki je duplo ili troduplo manje efikasan quality wise od bepslatnog consumer x264
h264 vc-1 i mpeg2 ... pogotovu zadnji je djubre...
svaki consumer encoder pocev od x264 preko main concepta(dobro on nije totalno cunsumer) sve do Ateme su mnoooogo bolji od onih koje insutrija koristi.
Ja uopšte nisam mislio na kodeke, već prevashodno na alate za reprodukciju raw, 2k, 4k videa i te munje. Imao sam priliku da vidim 2k plejer u postprodukciji i digital-intermediate procesu još pre dosta godina, pa sam zato to i spomenuo.

Imaju novca ?
I daju 80-100 000 za profesionaln h264 encoder ?
Za 120fps reprodukciju ti ne treba nikakav poseban enkoder. Totalno mašiš poentu. Očigledno ne shvataš ni osnovne pojmove.

Ali to te profesionalne alate ne cini dobrim ? naravno da NE
ko sto rekoh consumer su milion puta bolji
Kada pričamo o "cutting edge" tehnologijama konzjumer ne može ni da prismrdi profi rešenjima... Ili će sada neki Sony hendikem da bude bolji od Arri ALEXA? :d

Vecina indsutirje koristi hardwareske encoder koji kostaju stotine hiljada i milione ... ili skupe softwreske porefesionalne encodere nama smrtnicima nedostupni
Ni jedan ne moze ni u kom pogledu da se poredi sa consumer encodeirma.
Mooooozda mogu u brzini encodovanja.. ali i tu bi x264 ultrafast preset bio barem jednak
a quality wise- efikasnost- tu su dalke iza cunsumer encodera...
Ufff... Kao što rekoh za našu priču opšte nije bitna efikasnost kodera, al' kad' smo već kod toga, profesionalni alati pružaju pouzdanost i garanciju kompatibilnosti sa najvećim brojem dekodera, kao i daleko naprednije mogućnosti kanalskog kodovanja. Ali mi nismo pričali o tome... Ne znam zašto si toliko zajovio za kodek... 120fps na displeju obezbeđuje viši sloj, a ne sam dekoder.

Poslednja izmena:
Je l' ti to mene zezaš? :trust: Prvo si rekao:

Pa sada da se svi filmovi masteruju kao 1080p... OK nisi se precizno izrazio, al' ni ta tvrdnja ti nije tačna. Prvi BD sa spiska je film:

The Beast (1996) A ako pričamo o 1080i onda npr ovo izdanje: The Crow (1994)

Elem, postoje stotine BD filmovima koji su masterovani kao 1080i/50 ili 1080i/60. Mislim, kako god da okreneš tvrdiš nešto napamet.

I ne, ne možeš da masteruješ BD u 100x50 jer to nije po specifikaciji i neće raditi. 720p, 1080i/50 i 1080i/60 jesu...

Drugo, ja sam ti govorio da imam neke koncerte u 720p i da znam da je bilo takvih izdanja, pa mi ni za to nisi verovao. Nebitno sad...
[/b]
I 100x50 je sakrazam ...
te sto si naveo su 1% kombinacija... ima ih stotine
sa mnooogo manjim pa caki sd rezolucijama
no nebitno bluray movie= 1080p

Taj film prvi na listu je radjen za tv... i masterovan je za tv pa je kasnije izasao na bluray..
Nije sigurno masterovan u 720p za bluray ...
zaboravi na to

da razumem se :brust:

Čekaj, na čemu se radi? Na standardu za FS fajl format? :trust: A kome ćeš ti to proslediti? Je l' 'oćeš da kažeš da učestvuješ u razvoju nekakvog softverskog rešenja?

Kakvo bre obeležavanje frejmova?!?!? :zgran: U pitanju su dva ispreplitana strima. Ti očigledno ne shvataš da je to stvar transportnog lejera odnosno kontejnera i demultipleksera... Sam dekoder nema veze sa tim i ne mora posebno da se modifikuje.
Oces uradis to sto pricas ? s
ako znas kako daj reci da se ne mucimo vise...
Naravno da ne znas nego pricas napamet i odgovor ce tibiti : to je tako a ne radim ja to ...
e pa jeste malo sutra

Šta je po tebi enkoder? Ono što kompresuje RAW video u recimo MPEG-X strim, jel tako?
Nemora da bude raw...
ad a objasnjvam sta je encoder jesam vec 20 puta u obradi video materijala ne pada mi na pamet tebi opet da objasnjvam.

Komprimuješ dva zasebna strima... onda ih ispreplićeš u transportnom strimu (kontejneru). Pri dekodiranju svaki ima svoj(e) bafer(e), a multiplekser samo prebacuje između njih. Ako je jedan od dva dekodera "ispustio" frejm, samo prikažeš njegov prethodni (poslednji dekodirani) i to je to. Koji je "levi" a koji "desni" dekoder ni ne mora da zna jer to radi demux.
aj napisi avysinth scriptu ili na koji god nacin tebi odgovara omoguci to ?
KAd vec tvrdis da znas kako to treba i sa cim...

Transkodovanje je svako menjanje parametara kompresovanog videa i njegovo ponovno kompresovanje istim ili drugim kompresorom. Transkodovanje podrazumeva menjanje bit-rejta i/ili veličine frejma i/ili frejm-rejta itd...

Mogao bi prvo sam da naučiš terminologiju pre nego što počneš druge da ispravljaš.

Uzmeš Blu-ray kažeš? A on može da sadrži MPEG-2 Part 2, VC-1 ili H.264/MPEG-4 AVC video.
rolleye0010.gif
Zatim mu promeniš BILO frejm-rejt, BILO veličinu frejma, BILO bit-rejt... i to se zove TRANSKODOVANJE! Čak iako ga ponovo komprimuješ istim kodekom! To što laici to pogrešno zovu enkodovanjem ne znači i da je to ispravno.

x264 je encoder i to se zove encodovanje i ne isnistraj na necmu glupom ( ceo proces je lossless i nebitan , jedino sto je bitno za kvalitet je encoder i ono sto on radi )
To dal cu ja posle ili necu da ga spakujem u mkv ili cu u bd sturkturu ili u sta vec to je druga stvar
x264 jedino sto radi je encoduje i nista drugo.

Ufff... Kao što rekoh za našu priču opšte nije bitna efikasnost kodera, al' kad' smo već kod toga, profesionalni alati pružaju pouzdanost i garanciju kompatibilnosti sa najvećim brojem dekodera
Opet lupas...
Jedan je standard i nebinto kojim encoderom se encodovalo mora biti komptibailno ako encoder spada podi sti standard
Jedino ako oce posle encodovano da se stalvja u blu ray strukturu onda moraju dodatni parametri da se ispostuju

svi su ograniceni jednim standardom na primer mpeg4part10 standardom

tako da reci : vecu kopatiblilnsot da pruza profesinalni h264 od x264 je smesno

Te edgge i slicna mega giga skupa resenja nisu nizasta ....
prica za malu decu...
sva ta 3 profesinlana mocna skupa encodera da spustim na 10Mbit dali bi takav blockfest da bi bolela glava onog ko gleda ...
dok x264 daje transparentnu sliku.

Poslednja izmena:
I 100x50 je sakrazam ...
te sto si naveo su 1% kombinacija... ima ih stotine
sa mnooogo manjim pa caki sd rezolucijama
no nebitno bluray movie= 1080p
Dobro, znači 99% Blu-ray filmova su u 1080p. To opet nije 100% i svakako ne 100,1% kao što si tvrdio. Drugo, rekli smo da izvor može biti i nešto drugo a ne samo BD. Nije ni bitno... razumeli smo se da ne možemo biti uvek sigurni koji je bio izvor ali da u velikoj većini slučajeva to jeste 1080p BD.

Taj film prvi na listu je radjen za tv... i masterovan je za tv pa je kasnije izasao na bluray..
Nije sigurno masterovan u 720p za bluray ...
zaboravi na to
Dobro, zaboravim na njega. A šta ćemo sa svim onim stotinama izdanja u 1080i50 i 1080i60 formatu? :eyebrows:

Oces uradis to sto pricas ? s
ako znas kako daj reci da se ne mucimo vise...
Naravno da ne znas nego pricas napamet i odgovor ce tibiti : to je tako a ne radim ja to ...
e pa jeste malo sutra
Ko se oko čega muči? Daj reci već jednom u kom to projektu učestvuješ, šta je njegov cilj i gde je konkretno zapelo?

Nemora da bude raw...
ad a objasnjvam sta je encoder jesam vec 20 puta u obradi video materijala ne pada mi na pamet tebi opet da objasnjvam.
Pa meni to ni ne treba niti možeš da objasniš... Ako do sada nisi shvatio bavio sam se video inženjeringom godinama, a imam i formalnog obrazovanja. Recimo da sam sastavljao čak i vežbe iz Digitalne obrade slike na ATV-u.
rolleye0010.gif

aj napisi avysinth scriptu ili na koji god nacin omoguci to ?
ako je vec tako lako ko u prici
Zar to već ne postoji? :) Ne znam baš za avisynth, zaribao sam malo... ali kapiram da bih mogao da sklepam DX filter ili zbudžim nešto u MEncoderu. :smoke: Samo reci šta je i gde konkretno zapelo.

A ceo doom9, hdbits, doom10 isto moraju da nauce jer svi to zovu encodovanje ?
Ljudi koji su napisali najbolje encodere i jos hiljade video programa ne znaju a ti znas ?
ne lupaj
Priučeni hobisti, entuzijasti i programeri, aka hakeri, koji imaju slabu disciplinu kada je terminologija u pitanju... A ja znam (i nisam jedini) jer sam učio škole. Daklem, proces "prepakivanja" BD-a se zove transkodovanje čak i kada se prepakuje iz H264 u H264, ali se verovatno zbog dužine reči i brzine komunikacije termin (pogrešno) pojednostavio u "enkodiranje" što je samo poslednji korak u celom procesu.

x264 je encoder i to se zove encodovanje i ne isnistraj na necmu glupom ( ceo proces je lossless i nebitan , jedino sto je bitno za kvalitet je encoder i ono sto on radi )
x264 jeste enkoder, ali se proces prepakivanja BD-a zove transkodovanje zato što menjaš bit-rejt, a možda čak i frejm-rejt ili veličinu frejma. Da ne pričam o tome što je BD mogao da sadrži MPEG-2 ili VC-1 video te u tom slučaju onda to čak i po tvojoj definiciji jeste "transkodovanje".

I proces nikako nije lossless kada menjaš bit-rejt i/ili rezoluciju, te kada rekompresuješ video.

To dal cu ja posle ili necu da ga spakujem u mkv ili cu u bd sturkturu ili u sta vec to je druga stvar
x264 jedino sto radi je encoduje i nista drugo.
To u koji ćeš kontejner da smestiš nije druga već treća stvar... :)

Opet? :D

Jedan je standard i nebinto kojim encoderom se encodovalo mora biti komptibailno ako encoder spada podi sti standard
svi su ograniceni jednim standardom
tako da reci : vecu kopatiblilnsot da pruza profesinalni h264 od x264 je smesno
Nije sve baš tako jednostavno... A šta ti misliš zašto industrija plaća skupu opremu za sertifikaciju ako neki GPL kodek može da da savršen rezultat? :trust: Da se razumemo, x264 je poslednjih godina jaaako iznapredovao i ja sam jesam pobornik OSS koncepta, te verujem u kvalitet takvih rešenja, ali da se ne zavaravamo previše... Nisam baš svi "oni" budale, a mi smo "najpametniji". ;)

Te edgge i slicna mega giga skupa resenja nisu nizasta ....
prica za malu decu...
sva ta 3 profesinlana mocna skupa encodera da spustim na 10Mbit dali bi takav blockfest da bi bolela glava onog ko gleda ...
dok x264 daje transparentnu sliku.
Opet ti o enkoderima... Ja ti rekoh da ja uopšte nisam mislio na to. A drugo... iako nemam cifre ispred sebe, iz opšteg obrazovanja mogu komotno da tvrdim da je teško da je x264 najbolja H.264 implementacija ta da tuče svi druge enkodere pri svim bit-rejtovima. Možda na tim nižim, ali pro H.264 enkoderi nisu ni pravljeni za tako male bit-rejtove. Za to postoje druga rešenja. Enivej... udaljavmo se od priče. Frame packed SbS vs dual stream frame sequential. :smoke:

Poslednja izmena:
Dobro, znači 99% Blu-ray filmova su u 1080p. To opet nije 100% i svakako ne 100,1% kao što si tvrdio. Drugo, rekli smo da izvor može biti i nešto drugo a ne samo BD. Nije ni bitno... razumeli smo se da ne možemo biti uvek sigurni koji je bio izvor ali da u velikoj većini slučajeva to jeste 1080p BD.
OK 99 blu ray filmva odnosno 99.999 filmvoa radjenih za bluray i bioskop mozda ima jedna koji nije :)

Dobro, zaboravim na njega. A šta ćemo sa svim onim stotinama izdanja u 1080i50 i 1080i60 formatu? :eyebrows:
To je taj 1 % sto sam ti dao :p

Pa meni to ni ne treba niti možeš da objasniš... Ako do sada nisi shvatio bavio sam se video inženjeringom godinama, a imam i formalnog obrazovanja. Recimo da sam sastavljao čak i vežbe iz Digitalne obrade slike na ATV-u. [/IMG]
svaka cast. postujem al ozbiljno
ali nemoj ni ti meni nista da objasnjvas i to bi bilo lepo pogotovu ne oko ovih stvari ;)

Zar to već ne postoji? :) Ne znam baš za avisynth, zaribao sam malo... ali kapiram da bih mogao da sklepam DX filter ili zbudžim nešto u MEncoderu. :smoke: Samo reci šta je i gde konkretno zapelo.
Na pocetku
Napisi kako da encodujemo 3dbluray i cime to posle da pustimo da bi dobili 3d efekat ( naravno sa full frejmovima nista sbs i tb)
Znaci napisi lepo:

1)uzmi ovo izvuci video ovako
2)encoduj time
3)demuxuj u to
4)pusti u ovome sa ovim decoderom
Uglavnom rezultat da bude da dobijemo barem 3x manje velicine od bluray-a sa transparenim kvlaitetom i da bude 3d i da to mozemo da pustimo bez problema

JEl bi znao ? da sve radi kako treba ? ;)
E o tome ti ja pricam...

Priučeni hobisti, entuzijasti i programeri, aka hakeri, koji imaju slabu disciplinu kada je terminologija u pitanju... A ja znam (i nisam jedini) jer sam učio škole. Daklem, proces "prepakivanja" BD-a se zove transkodovanje čak i kada se prepakuje iz H264 u H264, ali se verovatno zbog dužine reči i brzine komunikacije termin (pogrešno) pojednostavio u "enkodiranje" što je samo poslednji korak u celom procesu
Autori x264,xvid-a, libavcodec-a...najboljih i najpoznatijih encodera i decodera na svetu su pricueni hobisti ?

u kom svetu zivis ?
Pa oces da ti dam imena i njihove CV- - pola njih imaju doktora ili master iz computer sienc-a al ozbiljno
i ti ces njima i objasnis kako se sta kaze ? jer si radio 2 godine kao video izenjer
ali ne mozes se porediti sa njima ni po kom znanju ni dopronosu
Menije ovo hobi ... meni mozes reci da sam hobista...al opet znam dovolno
a oni su ipak mnooogo vise

x264 jeste enkoder, ali se proces prepakivanja BD-a zove transkodovanje zato što menjaš bit-rejt, a možda čak i frejm-rejt ili veličinu frejma. Da ne pričam o tome što je BD mogao da sadrži MPEG-2 ili VC-1 video te u tom slučaju onda to čak i po tvojoj definiciji jeste "transkodovanje".
ne prepakuem ja nista ja encodujem h264 stream iz bluray-a
a dal cu da spakujem u nesto ili da drzim kao elementary stream moja stvar ...

I proces nikako nije lossless kada menjaš bit-rejt i/ili rezoluciju, te kada rekompresuješ video.
nisam za to reko da je lossless

Nije sve baš tako jednostavno... A šta ti misliš zašto industrija plaća skupu opremu za sertifikaciju ako neki GPL kodek može da da savršen rezultat? :trust: Da se razumemo, x264 je poslednjih godina jaaako iznapredovao i ja sam jesam pobornik OSS koncepta, te verujem u kvalitet takvih rešenja, ali da se ne zavaravamo previše... Nisam baš svi "oni" budale, a mi smo "najpametniji". ;)

Pa iskreno vecina se to pita ...
Ima tu hiljade razloga ali kvlaitet pforesonalnih encora nije jedan od njih
the town meniji u bdu su radjeni u x264
Mnogi su najavili svoje bd-ove u x264
x264 autori pregoravaju za stalvjanje logoa na pozadini bluray u kojem je makar meni encodovan x264

Nemoramo mi da budemo pametni . Aj mi smo glupi ali i dalje glupo covek vidi da jejedan mpeg-2 DNO DNA
Mpeg-2 AVC i VC-1 - njioma treba 3x veci bitrate da bi dobili isti kvalitet kao x264
x264 na 10-13Mbit za 1080p je pefektan
mpeg na 10 mb je gore nego vhs iz 1245e godine ( i da nemoj mi reci da nije bilo tad vhs-a)

Glavni razlog :
x264 do pre nekolko meseci nije bio blu ray kompitabilan
od skoro je postao
odma su mnogi holivudski studiji i izdavacke kuce kontatkirali i krenuli sa teistranjem x264 neki su vec encodovali emnije i jos neke stvari u svom bluray-u.

No verujem da naranvo nece svi precu na x264 , ali mnogi ce sve vise i vise koristit isti.
I oni koji ne predju nije zato sto su kako ti kazes oni pametni i znaju vise nego zbog drugih birokratskih i kojih vec razloga koji nemaju veze sa kvalitetom/kompitabilnosti i ostailim aspektima encodera

Poslednja izmena:
Opet ti o enkoderima... Ja ti rekoh da ja uopšte nisam mislio na to. A drugo... iako nemam cifre ispred sebe, iz opšteg obrazovanja mogu komotno da tvrdim da je teško da je x264 najbolja H.264 implementacija ta da tuče svi druge enkodere pri svim bit-rejtovima. Možda na tim nižim, ali pro H.264 enkoderi nisu ni pravljeni za tako male bit-rejtove. Za to postoje druga rešenja. Enivej... udaljavmo se od priče. Frame packed SbS vs dual stream frame sequential. :smoke:
Sto se tice encoder takmicenja .....
radjeni su mnoga takmicenja encodera i to ozbiljene stvari od strane ljudi koji znaju sta rade
test na 300 strana i slicno ;)
videocpmrpeison
doom9

i x264 je tipa od 15 takmicenja pobedio na 13 (luapm ali tako nesto sve sa doom9 i jedan en sa videocompresion-a)
2007 je valjda MC bio bolji ...

http://compression.ru/video/codec_comparison/h264_2010/
http://compression.ru/video/codec_comparison/mpeg-4_avc_h264_2009_en.html

Pogledja i na doom10
2005
2006
2007
2008
2009
2010
Najbolji h264 encoder je uvek jedan isti - x264

eto ti brojke

Možda na tim nižim
pro H.264 enkoderi nisu ni pravljeni za tako male bit-rejtove
OGROMNA GRESKA
i na doom9 je dosao jedan lik i rkeo : kakav cnri x264
bolji su pro encoderi ali poredicemo ih na visokom bitrateu

i Onda je shon3i(sa ovog foruma isto,covek od koga sam naucio mnogo ) lepo odgovorio coveku genijanim primerom ...
NIzbrdo traktor i ferari su jednake brzine...
ali niko se ne trka nizbrdo ;)

SVako ce ti reci ko se imalo rauzmeo u video
na dovoljno velikom birateu SVAKI ALI SVAKI SVAKI SVAKI encoder na svetu ce biti ODLICNOG kvaliteta...

jer i svaki auto na svetu sa sa litice pada brzo kao i ferari

Poslednja izmena:
E sorry ljudi, tek sam se vratio sa Mokre gore, pa da vam dam detalje za sutra.

Ja cu biti u firmi u Internacionalnih brigada 25 drugo sprat (na coshku Branichevske i Internacionalnih brigada) u 19:30 sutra, slobodno dodjite. Moj telefon u BG-u 063 359 741, Srba.

Vidimo se sutra, poz.

dodavanje x264 MCV podrske za sve formate 3d-a
Eee... Čekaj, stani, pazi, vidi... MVC (Multiview Video Coding) je nešto drugo. Nije problem (de)kodirati dva zasebna video strima i zatim ih multipleksirati u jednom kontejneru, ali takav fajl bi zahtevao 2x veći bit-rejt (što i nije neki problem ako se pušta sa HDD-a). Ono što MVC radi je mnoooogo složenije i ima za cilj smanjenje ukupnog bit-rejta. To je, kao što mu ime kaže, kodiranje koje se oslanja na razliku između različitih (multi) perspektiva (view).

Kao što intra-frejm kompresija koristi detekciju pokreta (MC) da bi kodirala samo razliku između I frejma i P frejma, tako se i MVC oslanja na sličnost sadržaja slike napravljene iz različitih perspektiva. Na tu foru, umesto da koristi recimo dva strima od po 20Mbps (levi i desni), on koristi jedan "osnovni" od 20Mbps i još jedan "zavisni" koji pohranjuje samo razliku te vuče recimo 12Mbps. Ušteda je očigledna...

To uopšte nisu naivne stvari... i ja nisam pričao o MVC implementaciji, već o frame sequential pakovanju 3D videa za ličnu upotrebu, a ne masovnu distribuciju. Naravno, to za ličnu upotrebu bi podrazumevalo ili neku jezivo dobru RGBs (BNC?) ili dual link DVI interkonekciju jer nisam siguran da bi i jedan 120Hz HDMI displej prihvatio tako nešto, mada možda i grešim.

svaka cast. postujem al ozbiljno
ali nemoj ni ti meni nista da objasnjvas i to bi bilo lepo pogotovu ne oko ovih stvari ;)
Pa nije da nema prostora za objašnjavanje. :p

Na pocetku
Napisi kako da encodujemo 3dbluray i cime to posle da pustimo da bi dobili 3d efekat ( naravno sa full frejmovima nista sbs i tb)
Znaci napisi lepo:
uzmi ovo izvuci video ovako
encoduj time
demuxuj u to
pusti u ovome sa ovim decoderom

JEl bi znao ? da sve radi kako treba ? ;)
E o tome ti ja pricam...
Znao bih, ali ne i kako da implementiram MV kodovanje. Objasnio sam ti gore u čemu je problem. Fora je dobiti dva strima (levo i desno) uz ~50% povećanja propusnog opsega, a ne 100% povećanje, kao što bih ja uradio "za internu upotrebu".

Autori x264,xvid-a, libavcodec-a... najboljih i najpoznatijih encodera i decodera na svetu su pricueni hobisti
Pa oces da ti dam imena i njihove CV- - pola njih imaju doktora iz compute sienc-a al ozbiljno
i ti ces njima i meni objasnis kako se kaze ?
Da, hoću. To su beše isti oni koji YCbCr kolorni prostor zovu YUV? :d Programeri i IT-evci su užasni video inženjeri. ;)

Mpeg-2 AVC i VC-1 - njioma treba 3x veci bitrate da bi dobili isti kvalitet kao x264
x264 na 10-13Mbit za 1080p je pefektan
mpeg na 10 mb je gore nego vhs iz 1245e godine ( i da nemoj mi reci da nije bilo tad vhs-a)
H.264 je mnogo fleksibilniji kodek od VC-1. U svakom slučaju je projektovan kao višenamenski... Oba su svakako napredniji od MPEG-2. Kada pričamo o H.264 implementacijama x264 je zaista izrastao u pravi industrijski standard i ništa od toga nije sporno, ali mi nismo ovde pričali o kodecima. Zapravo...

Ti si tvrdio da su svi BD ripovi SbS zato što ne postoji implementacija enkodera koja bi mogla da kodira video kao FS. Sa dryge strane, ja tvrdim da su SbS zbog uštede prostora (da ne bi koristili 2 puna strima) i da video ne mora da koristi fensi (MVC) enkoder da bi pohranjivao 48, 60 ili 120 frejmova u sekundi, odnosno dva zasebna strima. Zapravo, net je pun AVI klipova na 120fps (do duše njihova svrha nema veze sa 3D-om).

Elem... moguće je imati recimo avi (ili ogg) sa ispreplitanim dva video i jednim ili više audio strimova, ali se veličina i propusni opseg takvog fajla smatraju neracionalno velikim. Ipak, sasvim izvodljivo.

Sto se tice encoder takmicenja .....
Jaoj bre više ti i ti enkoderi. :D U redu je... x264 je super i ima najbolje performanse već godinama.

OGROMNA GRESKA
i na doom9 je dosao jedan lik i rkeo : kakav cnri x264
bolji su pro encoderi ali poredicemo ih na visokom bitrateu
...
SVako ce ti reci ko se imalo rauzmeo u video
na dovoljno velikom birateu SVAKI ALI SVAKI SVAKI SVAKI encoder na svetu ce biti ODLICNOG kvaliteta...

jer i svaki auto na svetu sa sa litice pada brzo kao i ferari
x264 je super... ali pro rešenja imaju prednost sertifikacije, kanalskog kodovanja, QoS implementacije i testiranja... a do skora i veće kompatibilnosti (nemoj da ulazimo u ovo), a kvalitet im je bitan samo na "target" bitrejtovima, tj DVD, BD, DVB-T/C...

Ipak... pusti priču o koderima. FS je moguće izvesti multipleksiranjem dva zasebna strima, ali se niko time ne bakće zbog ogromnog bit-rejta (x2).

Poslednja izmena:
Ima i golf2 prednosti u tome sto je nemacki automobil i sto ima 4 sedista(al nemojmo o tome ;) )
I golf2 TARGETIRA trkanje nizbrdo i tu je sasvim ok .

ali trkanje treba ravna staza i encoder proedjena ce uvek da se rade na najnizim mogucim bitrateomvima zato sto:
nizbrdo se i g... kotrlja pa i golf2
Na velikom birateu svaki encoder koji psotoji na ovome svetu je dobar pa i ti profeiosnlani h264
:)

ja i moji encoderi :D ... Meni to znaima sa time radim ,tako da naravno da cu o tome najvise pricati iako nekad nije bas tema ;)

Poslednja izmena:
Pa nije da nema prostora za objašnjavanje. :p
prihvatam uvek i svetsan sam i uvek sam spreman naucim
ali
kod tebe ne da nije da nema nego imaaa ;)

Da, hoću. To su beše isti oni koji YCbCr kolorni prostor zovu YUV? :d Programeri i IT-evci su užasni video inženjeri. ;)
Ne znam na sta mislis ni o kome pricas ...
Za druge googlaj nacices barem 3-4 koji imaju master ili vise u computer s...
Uzasni video inzienjeri a napisu trnetuno najbolji encoder na svetu ? kako ?
doduse stvarno je mnooogo ljudi radilo na tom codu ali se znaju 3-4 koji su uradili 95% posla.
Reko si da hoces evo ti jedan dark shikari...
decko 21-22 godine .
Trenuno vodeci na x264
i jedna od vodecih na ffmpeg
radio je video za facebook (nije mala stvar iako mrzim face)
zvali ga iz intela mnogo puta za pomoc (al su glupi pa nista nisu uradili)
steva jobs se pozvao na njegov test vp8 kad je odbio googlovu ponduu da appple privati vp8 codec
.....
za 3 meseca zavrsava computer science na harvey mudd college (jel oces i dokaz sliku ? )

e sad ono glavno ?
E taj ti je niko i nista u odnosu na jos 2-3 koji su radili na x264 tipa akupenguin
pa ti vidi dal oni nemaju pojma i kolko...
kad je on koji je u 22 godine tolko postigo u video svetu niko i nista u odnosu na njih ...
razmisli pre nego sto nekogo opljues ;)

Ti si tvrdio da su svi BD ripovi SbS zato što ne postoji implementacija enkodera koja bi mogla da kodira video kao FS. Sa dryge strane, ja tvrdim da su SbS zbog uštede prostora (da ne bi koristili 2 puna strima) i da video ne mora da koristi fensi (MVC) enkoder da bi pohranjivao 48, 60 ili 120 frejmova u sekundi, odnosno dva zasebna strima. Zapravo, net je pun AVI klipova na 120fps (do duše njihova svrha nema veze sa 3D-om).
Jesam , i nije postojala , evo skoro je ubacena .
A da li je to razlog ja kazem : da
ali da dokazem niti tvrdim da sam 10000% upravu niti mogu da dokazem sad
dok se ne razradi implementacija FS u x264 pa da vidimo dal ce normalni encoderi ( ne scenski ) da encoduju u u mcv implemetnaciji sa x264 FSom ili ce nastaviti po pola frejma sa SBSom.
Problem sa bitrateom moze da ima bluray h264 snimak
x264 ce to encodovati tranparaento na 1/3 birate-a jednog streama pa onda i nek se mnozi sa 2.. nece biti problema.
Videces vec uskoro ;)

Sveli smo diskusiju na 2-3 quote-a :D sad je vec lakse

Poslednja izmena:
prihvatam uvek
ali
kod tebe ne da nije da nema
nego ima mnooogo
;)
!?!?!? :sceptic: :d

Nije to fora :) vec je pokusano sa avysinc skripotom potrazi ima na doomu i nije upesno...
foru je naso onaj koji je implementora x264 FS pre 15ak dana..
Šta bre nije fora? :trust: I kakva avisynth skripta... To mora da se iskodira sa sve DirectShow i drugim sistemskim pozivima. Moraš da dabl-baferuješ svaki strim posebno a i da inicijalizuješ kodeke kao zasebne tredove zbog performansi. Naravno još dosta gluposti i nerviranja i proradiće...

Mislim da si pogrešno shvatio problem. Niko neće da napiše takav plejer jer bi on zahtevao poseban format fajla, a ne možeš naterati ljude da koriste neki tvoj standard. :) Zato sam i rekao da je takva gimnastika rezervisana za one koji su tehnički potkovaniji. :smoke:

Ne znam na sta mislis ni o kome pricas ...
Čuo si sigurno za YUV kolorni prostor u digitalnoj video tehnici?

Uzasni video inzienjeri a napisu trnetuno najbolji encoder na svetu ? kako ?
Softver ne pišu video inženjeri već programeri.

doduse stvarno je mnooogo ljudi radilo na tom codu ali se znaju 3-4 koji su uradili 95% posla.
Znaš kako... i Linusu je Tanenbaum rekao da bi ga oborio na ispitu. :D I što je najluđe, verovatno bi bio u pravu. :d

Jesam , i nije postojala , evo skoro je ubacena .
A da li je to razlog da tvrdim ali da dokazem niti tvrdim da sam 10000% upravu niti mogu da dokazem sad
dok se ne razradi implementacija FS u x264 pa da vidimo dal ce normalni encoderi ( ne scenski ) da encoduju u u mcv implemetnaciji sa x264 FSom ili ce nastaviti po pola frejma sa SBSom.
A jel ti shvataš da je SbS samo način prenosa slike između BD plejera i displeja, a ne i način pohranjivanja informacija na BD-u? :trust: SbS je postao popularan za ripove ne zato što ne postoji drugi način da se sačuvaju dva odvojena video strima, već zato što se takva slika može pustiti kroz bilo koju HDTV interkonekciju (kao svaki drugi 1080p materijal) i TV koji podržava 3D će jednostavno pocepati sliku na dva dela i prikazati je kao FS, ali samo onda kada mu ti to kažeš (izabereš tu opciju u meniju) jer on sam nema načina da prepozna da je to 3D materijal.

Inače, pretražujući Doom9 forum (koji toliko ceniš) našao sam ti potvrdu za ono što ti pričam svo vreme:

Many different stereo video formats are being used:
-Separate files for L and R views
-Dual streams L+R in single file
-line interleave (encoded as progressive)
-line interleave (encoded as interlaced)
-Stacked L+R views in single video frame
>-stacked horizontally
>-stacked vertically
>->- left eye view then right eye view
>->- right ee view then left eye view
Daklem, nije MVC jedini način da se dva strima spakuju u kontejner i prikazuju FS tehnikom, već je najefikasniji po pitanju bit-rejta.

Inače, kada vladaš nekom materijom ne moraš da čekaš empiriju da ti dokaže da je ovo ili ono moguće... kao što vidiš.

ja i moji encoderi :D ... Meni to znaima sa time radim ,tako da naravno da cu o tome najvise pricati iako nekad nije bas tema ;)
Jeste... pa kad počnemo da pričamo o kulerima, a ti udri po kodecima! :d

Reko si da hoces evo ti jedan dark shikari...
decko 21-22 godine .
Trenuno vodeci na x264
i jedna od vodecih na ffmpeg
radio je video za facebook (nije mala stvar iako mrzim face)
zvali ga iz intela mnogo puta za pomoc (al su glupi pa nista nisu uradili)
steva jobs se pozvao na njegov test vp8 kad je odbio googlovu ponduu da appple privati vp8 codec
.....
za 3 meseca zavrsava computer science na harvey mudd college (jel oces i dokaz sliku ? )

e sad ono glavno ?
E taj ti je niko i nista u odnosu na jos 2-3 koji su radili na x264 tipa akupenguin
pa ti vidi dal oni nemaju pojma i kolko...
kad je on koji je u 22 godine tolko postigo u video svetu niko i nista u odnosu na njih ...
razmisli pre nego sto nekogo opljues ;)
:wall: Idalje tvrdim da pogrešno koristi terminologiju!

Problem sa bitrateom moze da ima bluray h264 snimak
x264 ce to encodovati tranparaento na 1/3 birate-a jednog streama pa onda i nek se mnozi sa 2.. nece biti problema.
Videces vec uskoro ;)
Fakat je da se dual-strim bez problema prikazuje, za šta je "dual-stream WMV" možda i najbolji primer. Idi bolje uči još malo... :d

!?!?!? :sceptic: :d
kako sejes tako zanjes *** :d

Čuo si sigurno za YUV kolorni prostor u digitalnoj video tehnici?
Jel si ti cuo za avion ?
jesam i ?
ko to naziva kako kave to veze ima ?

Softver ne pišu video inženjeri već programeri.
orly ?Bez imalo znanja o videu napisu najbolji video encoder jer su eto programeri ?
oće to Pantiću oće...

Inače, pretražujući Doom9 forum (koji toliko ceniš) našao sam ti potvrdu za ono što ti pričam svo vreme:
Ti meni pricas ?
Au ja pricam ovde 20 puta kako se trentno radi da x264 to omoguce
to sto si procitao nije bilo moguce pre 20 dana o tome pricam vec 3 strane tek je skoro ubacena implementacija u x264

Inače, kada vladaš nekom materijom ne moraš da čekaš empiriju da ti dokaže da je ovo ili ono moguće... kao što vidiš.
Izvrćeš moje reči
REKO sam da je nemgouce bilo (x264 tada nije imao implemetnaciju o kojoj taj sa tog linka prica ) i zbog toga nije radjeno ..

Ovako da bi razuemo

Ja kazem 1980e : niko ne vozi 300 na sat jer je nemoguce(nema auta koji to moze)
ti mi dodjes 2000e i kazes : evo vidis da sad ferrari ide 300 na sat .. ja sam imo znanje empirjsko i znao sam da je to moguce

E fora je u tome sto ja nisam reko da je nemoguca napraviti nego da je nemoguce bilo voziti tada jer nema auta takovg
kao sto je i nemoguce bilo encodirati(jer x264 ne podrzava) tako pre 2 -3 meseca ... a nisam reko da nikad nece biti moguce

Ja danas kazem : danas niko ne vozi 250 na sat i trosi 2 litra benzina na 100km.....
TI ces dodjes za 60 godina i da mi kazes : e vidis da je moguce, ja sam imo emprijska znanja

jel treba jos priemra da rauzmes da sam ja reko da je nemoguce bilo napraviti takav rip jer x264 tada nije imao implemetaicja (svaku put sam nagalsio da se radi na istoj) a ne da nikad nece biti moguce

Poslednja izmena:
:wall: Idalje tvrdim da pogrešno koristi terminologiju!

Fakat je da se dual-strim bez problema prikazuje, za šta je "dual-stream WMV" možda i najbolji primer. Idi bolje uči još malo... :d
Tvrdi ti do sutra takve gluposti ..niko ti ne brani
zajedno sa onim da encoder je dobar jer targetira visoki bitrate

Ja cu uciti ne jos malo nego jos MNOOOGO
i nikad necu reci :e sad sve znam , uvek cu biti spreman jos da naucim dok sam ziv tako da nemoj da mislis da si napraivo neku foru kad si reko : idi uci jos malo
samo si sebe zaj... ;)

Poslednja izmena:
ko to naziva kako kave to veze ima ?
Ima veze i te kako... Kod istih takvih ljudi se odomaćio "YUV" kao termin za komponentni digitalni kolorni prostor, što je pogrešno. I kada takva neka "njuška" lupi tako nešto onda je fazon "razumemo se", al' kad neko kao ti pogrešno koristi terminologiju, a uz to tvrdi stvari koje ne stoje, ispravlja naokolo ljude i govori im kako nemaju pojma i lupetaju, onda to ne izgleda baš dobro. :S:

orly ?Bez imalo znanja o videu napisu najbolji video encoder jer su eto programeri ?
nemoze to tako ;)
Nisam rekao da nemaju ni malo znanja. Mogu da ga imaju čak i dosta, ali ih to ne sprečava da prave terminološke greške jer su ograničeni na digitalni svet. Uz to, IT-evcima obično teško ide razmišljanje u frekventivnom domenu, naročito kada su dvodimenzionalni signali u pitanju... Al' da se ne udaljavamo opet.

Fakat je da je svaka promena video strima u stvari digitalno-digitalna konverzija ili ti transkodovanje. Kodovanje je samo poslednji korak, tj ponovna kompresija izmenjenih ili pak neizmenjenih video informacija. Pogledaj sve moguće definicije u domaćoj i stranoj literaturi... tako je. I siguran sam da je taj "dark shikari" isto tako odgovarao na ispitu na tom svom koledžu, a na forumu se frlja terminima kako stigne. ;)

Izvrćeš moje reči
REKO sam da je nemgouce bilo (x264 tada nije imao implemetnaciju o kojoj taj sa tog linka prica ) i zbog toga nije radjeno ..
Ama kakav x264!?!?!? Dual strim je stvar kontejnera a ne kodeka!!! Pa evo ti i WMV ima svoj dual-stream format još od kad...

Čoveče bre, pakovao sam više audio strimova u avi još pre 10 godina! Nije mi palo napamet da pakujem više video strimova... odnosno čak i jeste, ali ih nisam prikazivao simultano što opet nije nikakav problem. Pa pogledaj bre sajt tog 3dtv plejera! Priče o dual-strimu kol'ko voliš. I to što u wmv, što u avi kontejneru, što u... Ma mislim, nema više o čemu da se priča. Ti si pobrkao MVC kodovanje sa multipleksiranjem, tj ne kapiraš šta je kodek a šta kontejner.
rolleye0010.gif

Ovako da bi razuemo

Ja kazem 1980e : niko ne vozi 300 na sat jer je nemoguce(nema auta koji to moze)
ti mi dodjes 2000e i kazes : evo vidis da sad ferrari ide 300 na sat .. ja sam imo znanje empirjsko i znao sam da je to moguce

E fora je u tome sto ja nisam reko da je nemoguca napraviti nego da je nemoguce bilo voziti tada jer nema auta takovg
kao sto je i nemoguce bilo encodirati(jer x264 ne podrzava) tako pre 2 -3 meseca ... a nisam reko da nikad nece biti moguce
Da si ti meni živ i zdrav, vozilo se preko 300 na sat još '40-ih. :D Isto je i sa dual-strim kontejnerima! Nikako da shvatiš...

Poslednja izmena:
Tvrdi ti do sutra takve gluposti ..niko ti ne brani
Dobro, on je zapaženi programer i student uglednog koledža... A šta si ti pa da znaš šta su gluposti? :trust:

Ja cu uciti ne jos malo nego jos MNOOOGO
Ako...

i nikad necu reci :e sad sve znam , uvek cu biti spreman jos da naucim...
Da... samo ćeš garantovati da se svi BD-ovi masteruju kao 1080p. Pa ćeš garantovati da je nemoguće multipleksirati dva video strima u jedan kontejner. Pa ćeš tvrditi da najbolje znaš terminologiju i da mi paceri ne razumemo ni osnovne pojmove, itd, itd...
rolleye0010.gif

za prvi post : to je primer radi da bi ukapriao jednostavnu stvar
nemoj da se pravis da ne razumes kad ne znas sta drugo da kazes ;)

Jel tolko tesko da ukapiras

BIlo je ptianje : zasto se x264 mkv ripovi sbs ?
ja sam reko : zato sto x264 ne podrzava nista drugo
ti si onda startovao : NIJE TO NIJE TO
i sad na kraju govoris o dual strema konjenerima
kako mislis da naprave x264 rip sa tim deal strema konjenerima ...
procitaj topic i videces da je cela prica pocela tek kad je x264 ubacio .

za drugi post : nigde nisam tvrdio da ne znas temrionologiju to si ti tvrdio za mene

Da garantovacu da se svi bluray filmovi masteruju 1080p
tices naci 2 dokmuentarca 3 serije i jedan film snjemljen za tv i ja sam napraivo stransu gresku ?
bravo

NIgde nisam tvrdio da je to nemoguce
vec da je nemoguce encodovati sa x264 3d video.

Znaci narpavio sam fatalnu gresku sto nisam napomenuo 3-4 dokuemtnraca i serije koje su 720p

A sta ces ti ?

PRICATI kako je neki encoder dobar jer targetira veliki bitrate ?
Hahahaahahha
Dobra je i weaselrar program on targetira malo kompresovanje haahhaahahah

Pricas kako ljudi koji su napisali x264 libavcodec su hakeri koji su priuceni
hahhahahahx2

Pricati kako x264 tesko moze da bude najbolja implemetnacija ?
Navedi koja je bolja ? ili nastavi da pricas

i tako da lje da ne navodim jos stvari

Ovo je preraslo u nesto sto nisam zeleo ali non stop si inistirao da zavuces kako ja ne znam
i da posle prekrenes kako ja prozivam da drugi ne znaju
a usput si se nalupeto legendarnih stvari ( a)taregetriranje velikog bitrate-a(legendarno) b) priuceni hakeri (koji zavrsvaju koledz u computer sciencu) c) x264 nije najbolja impleemtnacija ...)

Poslednja izmena:
za prvi post : to je primer radi da bi ukapriao jednostavnu stvar
nemoj da se pravis da ne razumes kad ne znas sta drugo da kazes ;)
Odličan primer. Baš je lepo poslužio za paralelu. :p

BIlo je ptianje : zasto se x264 mkv ripovi sbs ?
ja sam reko : zato sto x264 ne podrzava nista drugo
ti si onda startovao : NIJE TO NIJE TO
i sad na kraju govoris o dual strema konjenerima
kako mislis da naprave x264 rip sa tim deal strema konjenerima ...
procitaj topic i videces da je cela prica pocela tek kad je x264 ubacio .
Prvo, onaj tip na Doom9 forumu je ono postovao: "27th December 2009, 23:03" Drugo... x264 je koder videa. On kodira video. Kodirani video strim se smešta u kontejner. Ja ti pričam o tome da u svaki kontejner možeš da spakuješ dva video strima. Oduvek si i mogao! To nema veze sa kodekom! Ti ne kapiraš osnovne stvari!!! :wall:

Stereoscopic Player Features
General features

* Supports Video for Windows (*.avi), MPEG-1 (*.mpg), Windows Media (*.wmv, *.asf), QuickTime (*.mov) and Material Exchange Format (*.mxf)
* Supports Windows Media Dual Stream files
* Supports separate left/right files
* Playback of any other format supported by third party DirectShow decoders
Supported stereo layouts

* Monoscopic
* Interlaced (Field-Sequential)
* Side by Side
* Over/Under
* Frame-Sequential
Skratio sam oba spiska radi preglednosti.

za drugi post : nigde nisam tvrdio da ne znas temrionologiju to si ti tvrdio za mene
Pa neko od nas dvojice greši. A ja tvrdim da si to ti. Ti se pak pozivaš na developere x264 projekta, a ja ti kažem da možeš da se pozoveš i na Cara Trokura to jednostavno nije ispravno.

Da Garanvotaci da se svi bluray filmovi amsteriju 1080p
tices naci 2 dokmuentarca 3 serije i jedan film snjemljen za tv i ja sam napraivo stransu gresku ?
ahahahahahahahah
Ti ozbiljno nisi video stotine 1080i/50 i 1080i/60 naslova na onom sajtu? :trust:

Prema 99xvise nasova 1080p ? still 1%...koji sam priznao ne moras vise ponavljati
izzuteak potvrdjuje pravilo
a to je da bluray filmovi masteruju u 1080p

TERMINOLOGIJA
I ja tvrdim da si to ti ? sta cemo sad ?
Ustvari ne tvrdim... necu vise u krug da nastavljam. i ne pozivam se ja ni na koga... nemam potrebe samo sam pitao jel i oni reba da nauce
ustvari encu .. nemogu vise oko iste stvari se raspravljam
da ja gresim sa treminologijom :trust"- eto da ne pominjes vise to ...

Ono sto necu da ti dozovlim da mi stavljas reci u usta da sam ja reko nesto sto nisam
ja sam iskljcuvo za x264 encodovanju bluray3da u fullframe FS govorio da je nemoguce- i tu sam poptuno upravu
za ostalo nisam tako da i sa tim mozes prestanes

Ti si naviko ovako i za apple i za sve ostalo da ne odgovaras na pitanja koja ti psotavlju da skreces temu da izvrces da za nesto ko sluzi samo priemra radi (hipotetici ) govoris kako moze auto da ide 300 45...
ja nisam...
tako da ne mgou vise
pogotovu ne sankim koji kaze da encoder targetira visoki bitate(i da golf targetira trke nizbrdo)
i koji govori za libavcodec i x264 da ga pisu priuceni hakeri
koji kaze da postoji bolja implementacija al nece da je navede...

Poslednja izmena:
A sta ces ti ?

PRICATI kako je neki encoder dobar jer targetira veliki bitrate ?
Ne... ja sam alfanumerički string "x264" prvi put otkucao tek u 41. postu ovog treda. Pogledaj i sam. Ti od samog početka pričaš samo o tome. Ja nisam želeo da pričam o kodeku niti mislim da možemo o tome da diskutujemo ovako, niti ima svrhe. x264 se danas (i možda već par godina) smatra najboljom H.264 implementacijom, ali to svakako nije bilo tako od samog početka i problemi sa kompatibilnošću se javljaju svima i svuda, a o fičerima koje osvaja da i ne govorim.

Ne znam šta sada hoćeš time da dokažeš. Muvaš se po doom9 forumu, ložiš se na prepakivanje videa, pohvatao si u letu neke stvari i sad' šta? x264, x264, x264...
rolleye0010.gif

Pricas kako ljudi koji su napisali x264 libavcodec su hakeri koji su priuceni
hahhahahahx2
Ne znam za njih konkretno, ali uglavnom je tako. I kada to kažem, kažem sa najvećim poštovanjem. Al' ti to ne možeš očigledno da skapiraš. :(

Pricati kako x264 tesko moze da bude najbolja implemetnacija ?
Navedi koja je bolja ? ili nastavi da pricas
Rekao sam da ne može da bude uvek, tj u svemu. Zašto? Pa zato što niko i ništa nije uvek i u svemu. Prosto. Primer? 'Ajde da komprimujemo interlejs video. :eyebrows: MVC? :eyebrows:

Da se razumemo, x264 je super... najbolji! Al' prestani da kljucaš više sa tim, prosto mamiš da ti se kontrira.

Ovo je preraslo u nesto sto nisam zeleo ali non stop si inistirao da zavuces kako ja ne znam
i da posle prekrenes kako ja prozivam da drugi ne znaju
Moraju se razumeti osnove da bi se razumelo zasto su ripovi side by side...
vi ne pravite razliku izmedju osnovnih stvari

a usput si se nalupeto legendarnih stvari ( a)taregetriranje velikog bitrate-a(legendarno)
Profi (hardverska) rešenja su napravljena da rade vrlo konzervativno u okvirima neke specifikacije, a ne da natežu i proširuju njene mogućnosti. Sad' ćeš ti i u ovome sigurno naći nešto da se izrugavaš, al' ja tu ne mogu ništa.

b) priuceni hakeri (koji zavrsvaju koledz u computer sciencu)
Prvo, uhvatio si se za jednog čoveka. Baš bih voleo da vidim statistiku obrazovnog nivoa prosečnog člana tog ili nekog sličnog tehničkog foruma. Drugo, ti to koristiš kao argumentaciju da pravilno koristiš terminologiju jer si tako čuo od njih. E pa ja mogu da ti navedem barem 5 merodavnijih referenci koje kažu da ste i ti i oni koji su te tome naučili u krivu.

c) x264 nije najbolja impleemtnacija ...)
Nije najbolja u svemu. Ni jedna nije.

Onda je do zabune doslo
ja kad sam cuo sbs mkv x264 ripovi mislio sam o x264 se prica
a da se narpavi 3d video nije nikad bio problem- ja sigurno nisam za to tvrdio suportno

za prozivanje autora pomenutih stvari : ok govroio si sa postovanjem. ja pogresno razumeo

I za kraj i da zavrsimo sa x264 (rauzmem da to nije tema pa necu vise o tome ali za kraj ) - necu ga vise pominjati ovde ustvari necu nista vise reko sam sve sto sam imao

al za kraj

i
ENCODERI se ne porede na tvoj nacin : jedan mora biti najbolji usvemu
ne tako
vec
Efikasnost - na niskom biratetu ko ce da ti bolji kvalitet
ili - za isti kvlaitet kome ce trebati manji bitrate

tu ne mozes navesti ni jednu implementaciju koja ce biti dati bolji kvalitet za na primer 1080p@5-10Mbit od x264
A na 30Mbit svaki ce dati isti maximalan kvalitet...al ne trkaju se autombili nizbrdo

a i x264 postuje h264 specifikaciju od smaog opcetka
od skoro i bd specifikaciju pa ga to ne ogranicava da postigne dobar kvaltiet

hardwerski encoderi su ****** i ko zna kad ce napraviti neki da kvalitet barem bude prosek ako ne dobar
a izgovor je lako naci zasto su losi...
ali ti izgovori su smesni

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno