nije dovoljno to nisu filmovi
100% filmova, masteruje se SVAKi u 1080p
a mogu ja da napravim bd sa 100x50 nije problem
To su sve serije/dokumentarci i ostalo sa tv-a sto si ti naveo i naravno da ce u istom formatu da ih prebace na bluray
Filmovi se svi do jednog ne 99.9 nego 100.1 % materuju u 1080p
Je l' ti to mene zezaš? :trust: Prvo si rekao:
SVAKI BLU RAY SE MASTERUJE U 1080p
Pa sada da se svi
filmovi masteruju kao 1080p... OK nisi se precizno izrazio, al' ni ta tvrdnja ti nije tačna. Prvi BD sa spiska je film:
The Beast (1996) A ako pričamo o 1080i onda npr ovo izdanje:
The Crow (1994)
Elem, postoje stotine BD filmovima koji su masterovani kao 1080i/50 ili 1080i/60. Mislim, kako god da okreneš tvrdiš nešto napamet.
I ne, ne možeš da masteruješ BD u 100x50 jer to nije po specifikaciji i neće raditi. 720p, 1080i/50 i 1080i/60 jesu...
Drugo, ja sam ti govorio da imam neke koncerte u 720p i da znam da je bilo takvih izdanja, pa mi ni za to nisi verovao. Nebitno sad...
nemoj ni da gogolas za 720p iako pise za film to je greska
Ufff... Tol'ko se dobro razumeš u materiju da ispravljaš druge? :trust:
Naravno da nije, upravo se intezino radi na tome jos nema pravog resenja,tako da si dobro doso da das neki savet kako da obelezimo svaki frejm, kako kad decoder dropuje frejm( sto je neimnov da se dexi xx puta) da ne zamene mesta levi i desni.... i sa slicnim idejama da pomognes ..ja cu proslediti ...
Čekaj, na čemu se radi? Na standardu za FS fajl format? :trust: A kome ćeš ti to proslediti? Je l' 'oćeš da kažeš da učestvuješ u razvoju nekakvog softverskog rešenja?
Kakvo bre obeležavanje frejmova?!?!? :zgran: U pitanju su dva ispreplitana strima. Ti očigledno ne shvataš da je to stvar transportnog lejera odnosno kontejnera i demultipleksera... Sam dekoder nema veze sa tim i ne mora posebno da se modifikuje.
itekako encoder ima veze on je glavna stvar
Šta je po tebi enkoder? Ono što kompresuje RAW video u recimo MPEG-X strim, jel tako?
Komprimuješ dva zasebna strima... onda ih ispreplićeš u transportnom strimu (kontejneru). Pri dekodiranju svaki ima svoj(e) bafer(e), a multiplekser samo prebacuje između njih. Ako je jedan od dva dekodera "ispustio" frejm, samo prikažeš njegov prethodni (poslednji dekodirani) i to je to. Koji je "levi" a koji "desni" dekoder ni ne mora da zna jer to radi demux.
Ako pak rešenje treba da podržava i strimovanje to je već mnogo obziljniji posao jer zahteva dobru implementaciju detekcije i korekcije grešaka, odnosno kanalskog kodovanja, pa i QoS-a (vejvlet) i još mnogo što šta.
NIEJ TRANSCODOVANJE
kakvo crno menjanje formata
Ti mislis kad se h264 encoduje sa x264 to je trasncodavanje i promenjen je format ?
Nije...
x264 je samo biblioetak za encodiranje sadrzaja u h264 standard
TO Nije transcodovanje vec encodovanje
Transkodovanje je svako menjanje parametara kompresovanog videa i njegovo ponovno kompresovanje istim ili drugim kompresorom. Transkodovanje podrazumeva menjanje bit-rejta i/ili veličine frejma i/ili frejm-rejta itd...
Mogao bi prvo sam da naučiš terminologiju pre nego što počneš druge da ispravljaš.
Uzmem blu ray
Encodujem ga sa x264 ....
TO JE ENCODOVANJE.
x264 nije drugi format vec samo biblioteka za pravljenje vida h264 standarda
Uzmeš Blu-ray kažeš? A on može da sadrži MPEG-2 Part 2, VC-1 ili H.264/MPEG-4 AVC video.
Zatim mu promeniš BILO frejm-rejt, BILO veličinu frejma, BILO bit-rejt... i to se zove TRANSKODOVANJE! Čak iako ga ponovo komprimuješ istim kodekom! To što laici to pogrešno zovu enkodovanjem ne znači i da je to ispravno.
Enkodovanje je kodiranje, tj kompresovanje sirovog video signala... To je poslednji korak u celom procesu transkodovanja.
Ne pokusavam da se nadmudrujem...ali imas stvarno neka pocetnicka verovanja koja nemaju veze sa realnoscu
Bolje da ne ulazimo u kvalifikacije...
Nije tako
KOje alate koristi BD ? h264 vc-1 i mpeg-2
svaki je duplo ili troduplo manje efikasan quality wise od bepslatnog consumer x264
h264 vc-1 i mpeg2 ... pogotovu zadnji je djubre...
svaki consumer encoder pocev od x264 preko main concepta(dobro on nije totalno cunsumer) sve do Ateme su mnoooogo bolji od onih koje insutrija koristi.
Ja uopšte nisam mislio na kodeke, već prevashodno na alate za reprodukciju raw, 2k, 4k videa i te munje. Imao sam priliku da vidim 2k plejer u postprodukciji i
digital-intermediate procesu još pre dosta godina, pa sam zato to i spomenuo.
Imaju novca ?
I daju 80-100 000 za profesionaln h264 encoder ?
Za 120fps reprodukciju ti ne treba nikakav poseban enkoder. Totalno mašiš poentu. Očigledno ne shvataš ni osnovne pojmove.
Ali to te profesionalne alate ne cini dobrim ? naravno da NE
ko sto rekoh consumer su milion puta bolji
Kada pričamo o "
cutting edge" tehnologijama konzjumer ne može ni da prismrdi profi rešenjima... Ili će sada neki Sony hendikem da bude bolji od Arri ALEXA? :d
Vecina indsutirje koristi hardwareske encoder koji kostaju stotine hiljada i milione ... ili skupe softwreske porefesionalne encodere nama smrtnicima nedostupni
Ni jedan ne moze ni u kom pogledu da se poredi sa consumer encodeirma.
Mooooozda mogu u brzini encodovanja.. ali i tu bi x264 ultrafast preset bio barem jednak
a quality wise- efikasnost- tu su dalke iza cunsumer encodera...
Ufff... Kao što rekoh za našu priču opšte nije bitna efikasnost kodera, al' kad' smo već kod toga, profesionalni alati pružaju pouzdanost i garanciju kompatibilnosti sa najvećim brojem dekodera, kao i daleko naprednije mogućnosti kanalskog kodovanja. Ali mi nismo pričali o tome... Ne znam zašto si toliko zajovio za kodek... 120fps na displeju obezbeđuje viši sloj, a ne sam dekoder.