Šta je novo?

3d ready projectors

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

DarylVanHorne

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2008
Poena
305
Pre svega pozdrav za ekipu sa foruma,svi ste sjajni.

Vec duze vreme planiram nabavku projektora umesto postojece plasme od 50", iz jednog jedinog razloga a to je 3D.
Molim, ako je neko imao iskustva sa 3d ready projektorima da to podeli ovde.Tacnije zanima me mogu li se, i na koji nacin na ovim projektorima uz ogovarajuce active shutter naocare gledati 3d filmovi(net je krcat mkv 3d ripovima).

Mislim da je nabavka projektora, samo zbog 3D-a, u ovom trenutku pogrešan potez. Zašto? Pa prvo, još uvek nije uspostavljen jedinstveni standard, a drugo... takav setap bi koštao i više nego neki baziran na flet panelu.

Evo ti ovde jednog (nepotpunog) spiska projektora koji podržavaju stereoskopski prikaz. Interesantno je primetiti da su počeli da se pojavljuju i projektori koji koriste polarizaciju svetlosti, a ne samo aktiv šater tehniku. :)

Kao što možeš videti, 1920x1080 modeli su tek počeli da se pojavljuju, a i nije nelogično pretpostaviti da su single-DLP projektori inferiorniji, ako ne i neadekvatni u 3D aspektu, što nas svodi na 3LCD i LCoS modele. Uzimajući za primer JVC DLA-X3, za projektor, platno, par 3D naočara i 3D signal emiter ćeš morati da izdvojiš preko $5.000, dok bi se kod nas ta cena mogla opasno približiti istom tom iznosu u evrima. :S:

Inače, Epson se na primer distancirao od cele 3D priče do daljnjeg... i to ne zato što ne može da napravi projektor koji je u stanju da prikazuje 120 frejmova u sekundi (imaju i takvih modela), već zato što očigledno nije sve u fps-u, te se mnogi tehnički aspekti moraju definisati kako bi proizvođači mogli da ponude svojim potrošačima "kvalitetan prikaz".

Šta da ti kažem... skup je to sport, pogotovo kada hoćeš da budeš među prvima koji će posedovati neku novu tehnologiju. Iako i sam maštam o tako nečemu, čak i da imam para, ja bih se još neko vreme zadovoljavao tom 50" plazmom. :p

Poslednja izmena:
Samo da dodam... Ako ćeš se zadovoljiti 1280x720 rezolucijom, što za 16:9 projektor i naše uslove uopšte nije loše, možeš razmisliti o Acer 5360 ili tako nekom modelu niže klase. Trebalo bi da košta oko 800€, što bi uz dodatnu opremu i platno trebalo da zaokruži investiciju na nekih 1100-1200€. Mada, opet kažem, ja bih ipak još malo sačekao. :)

Poslednja izmena:
Mislim da je nabavka projektora, samo zbog 3D-a, u ovom trenutku pogrešan potez. Zašto? Pa prvo, još uvek nije uspostavljen jedinstveni standard, a drugo... takav setap bi koštao i više nego neki baziran na flet panelu.

Evo ti ovde jednog (nepotpunog) spiska projektora koji podržavaju stereoskopski prikaz. Interesantno je primetiti da su počeli da se pojavljuju i projektori koji koriste polarizaciju svetlosti, a ne samo aktiv šater tehniku. :)

Kao što možeš videti, 1920x1080 modeli su tek počeli da se pojavljuju, a i nije nelogično pretpostaviti da su single-DLP projektori inferiorniji, ako ne i neadekvatni u 3D aspektu, što nas svodi na 3LCD i LCoS modele. Uzimajući za primer JVC DLA-X3, za projektor, platno, par 3D naočara i 3D signal emiter ćeš morati da izdvojiš preko $5.000, dok bi se kod nas ta cena mogla opasno približiti istom tom iznosu u evrima. :S:

Inače, Epson se na primer distancirao od cele 3D priče do daljnjeg... i to ne zato što ne može da napravi projektor koji je u stanju da prikazuje 120 frejmova u sekundi (imaju i takvih modela), već zato što očigledno nije sve u fps-u, te se mnogi tehnički aspekti moraju definisati kako bi proizvođači mogli da ponude svojim potrošačima "kvalitetan prikaz".

Šta da ti kažem... skup je to sport, pogotovo kada hoćeš da budeš među prvima koji će posedovati neku novu tehnologiju. Iako i sam maštam o tako nečemu, čak i da imam para, ja bih se još neko vreme zadovoljavao tom 50" plazmom. :p

Hvala puno na odgovoru,vec sam pomislio da niko nece moci da odgovori.
Znam da je skup sport,ali kada sam uporedjivao cene 3d televizora i cene projektora jasno je bilo da se u moj budzet jedino projektor uklapa.
Razmisljao sam u pocetku o Optomi HD66, ali kasnije sam dosao do Benq-a mx660.
Ali sustina mog pitanja je da li je uopste moguce gledati mkv3d ripove na dlp 3d ready projektorima?
Kako sam upoznat 3d televizori koriste side by side tehnologiju,a projektori frame Frame Sequential tehnologiju.Vecina mkv 3d ripova je za SBS tehnologiju,ali nigde nisam nasao da li postoji player za PC koji bi to mogao "ON FLY" konvertovati u FS kako to projektor mogao emitovati.

nadam se da ce tema opstati i da ce se joh ucesnika ukljuciti u raspravu.

Hvala puno na odgovoru,vec sam pomislio da niko nece moci da odgovori.
Znam da je skup sport,ali kada sam uporedjivao cene 3d televizora i cene projektora jasno je bilo da se u moj budzet jedino projektor uklapa.
To si ti nešto loše sračunao. :) Ne, ozbiljno... Ne možeš posmatrati problem kao: "koji je najjeftiniji uređaj koji mi može omogućiti stereoskopski prikaz".

Ako tako gledamo, onda je jedan dobar matori CRT 21" ubednjivo najjeftiniji 3D displej. :D Najozbiljnije... Samo da može da izvuče 115kHz, a idealno 123kHz, i eto ti neophodnih 120 fps pri 1280x960. :p Jedino što ćeš morati da trpiš one crne pruge pri gledanju 1,78:1 i 2,39:1 materijala.

Ako pak uzmemo u obzir i veličinu ekrana i rezoluciju i kontrast i raspoloživu gammu i životni vek, odnosno TCO, te uslove njegovog korišćenja... računica postaje mnogo komplikovanija. :S:

Razmisljao sam u pocetku o Optomi HD66, ali kasnije sam dosao do Benq-a mx660.
Optoma HD66 je, uz svo poštovanje, "zezalica" za povremene porodične događaje, tj puštanje crtaća deci. Usudio bih se čak da kažem da je ta tvoja 50" plazma, koja god bila, mnogo ozbiljniji displej za pravi kinematografski doživljaj. HD66 ne podržava 24p niti ima HDMI 1.4 što ga prilično hendikepira kao filmofilski uređaj.

Jedino čime taj projektor mami je taj famozni "3D", koji još nije ni valjano standardizovan, pa kroz koju godinu možda nećeš na njemu ni moći da puštaš većinu filmova. Drugo... sudeći po ceni, u pitanju je single-DLP projektor, koji po definiciji pati od "rainbow" efekta, a na 120Hz ne mogu ni da zamislim kol'ko je "osetljiv"... :S:

Što se Benq MX660 tiče, to je dobar projektor, ali opet... to je XGA (1024x768) projektor i siguran sam da u toj rezoluciji i cenovnoj klasi ima dosta jaku konkurenciju.

Ali sustina mog pitanja je da li je uopste moguce gledati mkv3d ripove na dlp 3d ready projektorima?
Uz odgovarajući softverski plejer, zašto da ne. (Pretpostavljam da bi ti PC bio izvor.) Uostalom, raspitaj se šta Nvidia 3D Vision nudi, pošto bi ti to bio praktično jedini izbor.

Kako sam upoznat 3d televizori koriste side by side tehnologiju,a projektori frame Frame Sequential tehnologiju.
To je sasvim pogrešna tvrdnja. Svi displeji koriste FS tehnologiju prikaza uz aktiv šater LCD ili polarizacione naočare. Side-by-side je samo način emitovanja materijala, koji uglavnom koriste televizije zbog ograničenog propusnog opsega. Ne znam kakva je situacija sa tim ripovima po Internetu, ali je moguće da su i oni najčešće S-b-S zbog uštede prostora, odnosno propusnog opsega.

Vecina mkv 3d ripova je za SBS tehnologiju,ali nigde nisam nasao da li postoji player za PC koji bi to mogao "ON FLY" konvertovati u FS kako to projektor mogao emitovati.
Sa današnjom procesorskom snagom sigurno nije nemoguće... pitanje je samo koji procesor bi ti bio potreban i dovoljan. Međutim, čemu "real-time" ako možeš u relativno kratkom roku konvertovati materijal u FS? Inače, 3D televizori i projektori često imaju ugrađenu elektroniku koja to automatski radi, ali to već zahteva poštovanje određenog standarda.

nadam se da ce tema opstati i da ce se joh ucesnika ukljuciti u raspravu.
Ja ti i nisam baš neki ekspert za projektore, ali imam dosta opšteg obrazovanja u video materiji. :) Verovatno će se naći neki entuzijasta koji će me demantovati tvrdnjom da za 800€ može da se pazari odličan 3D projektor i da je to nešto najbolje još od vremena čarlston gerli, ali ja ostajem skeptik. :D

Kažem ti... za ulazak u 3D svet vredi sačekati još malo dok se uspostavi standard i dok LCoS tehnologija otvori vrata jeftinijim Full HD projektorima.

Moraju se razumeti osnove da bi se razumelo zasto su ripovi side by side...

Razumimo osnovje pojvoi
Sta su tehnike kojima se prenosi signal odnosno kako je signal napravljen i koje su te tehnike
Sta su tehnike koje sluze da prikazu signal i koje su

Okakvom konverotavnju SBS u FS pricate....

I naravno da moze da se konvertuje ali ne da se dobije full frame istog kvalitet iz pola framea iz kojeg se vadi.. ... odesece se jedan frame SBS-a i prikaze kao frame1 u FSu pa onda druga polovina SBS-a istog frejma i prikaze kao frame2 u FSU .. to svaki TV radi...

Zasto su ripovi side by side ...
Sigurno ne zbog prostora...
Odakle vi misite da se to encoduje ? . Ne rastu mcv encoderi na drvecu
x264 je skoro tek uveo/uvodi frame packing
http://git.videolan.org/?p=x264.git...;hpb=78e3bc95f6c8daef4222e6f231b88dfa7edbccb6
I opet koji ce player to da pusti
To je samo niz od 48p video sa gomilom frejmova jedan za drugim...
Steroscopic player nece sigurno to da prikazu na nacin koji treba...neznajuci koji je frame koji i kako da ih pustaju

Objasnicu kasnije sta je sta detaljno

SVe vam ovo zerbah moze objasniti mnooogo bolje od mene . ALi i ja znam dovoljno da bi razumeli pa cu napisati kratak tekst.

Poslednja izmena:
Moraju se razumeti osnove da bi se razumelo zasto su ripovi side by side...

Konverotanje side by side u full frame sequential je teoretski nemoguce...
Ja se izvinjavam, al'... Šta pričaš bre ti?!?!? :zgran:

nebitnaj je procesorksa snaga i za 100000 godina tako nesto nece biti moguce. to su potpuno 2 razlicite tehnik.. iz pola neega se ne stvara puno nesto
Naravno da televozori mogu da prikazu takav signal jer uzmu pola slike i prikazu kao celu pa drugi deo slike pa je prikazu kao celu u sledecem frejmu...

Razumimo osnovje pojvoi
Sta su tehnike kojima se prenosi signal odnosno kako je signal napravljen i koje su te tehnike
Sta su tehnike koje sluze da prikazu signal i koje su

Zasto su ripovi side by side ...
Sigurno ne zbog prostora...
Odakle vi misite da se to encoduje ? . Ne rastu mcv encoderi na drvecu
x264 je skoro tek uveo/uvodi frame packing koji ne bio nephodna za full frame sequentail
http://git.videolan.org/?p=x264.git...;hpb=78e3bc95f6c8daef4222e6f231b88dfa7edbccb6
I opet koji ce player to da pusti
To je samo niz od 48p video sa gomilom frejmova jedan za drugim...
Steroscopic player nece sigurno to da prikazu na nacin koji treba...

Objasnicu kasnije sta je sta detaljno
In side-by-side 3D, a full 1080p or 720p frame consists of two halves on the left and right, with the entire frame for the left eye scaled down horizontally to fit the left-half of the frame, and the entire frame for the right eye scaled down horizontally to fit the right side of the frame. Thus, in the case of 720p content (resolution of 1280 x 720), each frame will actually consist of the horizontally scaled frame for the left eye with a resolution of 640 x 720 and adjacent to it, the corresponding frame for the right eye at the same 640×720 resolution.

As you might have already noticed, side-by-side 3D results in a halving of the horizontal resolution of each frame intended for the left and right eye. When the 3D ready TV receives this side-by-side 3D signal, it splits each frame to extract the frame for each eye, and then rescales these individual frames to a full HD resolution using upscaling algorithms. It then displays these upscaled individual frames alternately in a frame-sequential manner (see the second image below) that is in sync with your active shutter 3D glasses.

You are probably wondering why we would want to settle for a seemingly inferior technique of transmitting 3D content that leads to a halving of the horizontal resolution of the image. The reason that side-by-side 3D is a popular choice for 3D content at the moment is that it uses the same bandwidth as regular HD content, so it can be transmitted in the same way that current HD signals are transmitted.
Daklem, smanjenje horizontalne rezolucije zarad uštede u propusnom opsegu. Upravo tako HDMI 1.3 i može proturi 3D, al' to i dalje nisu dva nezavisna 1080 HD strima.

Edit: Evo linka sa koga je uzet citat.

Poslednja izmena:
@DarylVanHorne:

Ako "imaš para" i želiš dobar Full HD 3D projekcioni sistem sada i odmah, moraš izdvojiti €5-7k. Ako nemaš para, a želiš entry level 3D projektor, moraš se dosta nacimati oko povezivanja sa HTPC-om i podešavanja, pri čemu nemaš garancije kako će to i da li će to uopšte raditi, a pogotovo ne sa budućim BD-3D uređajima i materijalom.

Jeftini 720p (single-DLP) projektori koji podržavaju 120Hz se mogu naterati da rade sa PC-em kao izvorom i Nvidia 3D Vision sistemom (zahteva NV grafičku i posebne naočare), ali sam ja veoma skeptičan prema kvalitetu takvog 3D prikaza (iako nemam ličnog iskustva). Teško ćeš ovde naći nekog sa bogatim iskustvom na tom polju, pa bolje potraži neke preporuke i svedočenja korisnika na netu. Ipak je sve to još uvek mlada tehnologija. Već za godinu dana će stvari biti dosta drugačije, barem kada su korisnička iskustva u pitanju.

Ne izvrci :p
Znam da si dovoljno pametan da napravis razliku izmedju
1) ne zauzima manje - ovo ja nisam reko
2)nije razlog to sto zauzima manje - ovo sam ja reko

jel nije tesko napraviti ralziku izmedju ta 2 ? ;)

Nisam reko da ne zauzimaju manje prostora nego da to nije razlog ....
A taj sajt koga citiras i kazu da jeste to razlog napisacu sledece makr to bio sam sajt
hdmi-a ili sam sajt MPEG-LA (navedoh njih jer su jedni od zalsuznih za sve i sigurno ne pisu gluposti no opet)
TO su pisali LJUDI KOJI NEMAJU BLAGE VEZE SA MOZGOM
Razlog je sto je to bila ejdina moguca opcija u nedostatku mcv encodera....

Framepacking je do pre 15 dana bio nemoguc...
sa kojim MCV encoderom si ti zamlsio da encoduje full frejmove ? (odnosno da nije side by side ili tob bottom ) ?
Ima jedan nemacki koji jos niko ziv nije isprobao
ima neki nokijin krsh
i x264 koji je pre nekolko dana tek poceo da pise frame packing

Poslednja izmena:
^ Imamo različit prilaz istoj stvari. Ja sam problem posmatrao sa teorijskog aspekta, jer prosto nemam iskustva sa konkretnim uređajima, niti mi je poznato kako su neke stvari u njima implementirane. Ti si pak pristupio pragmatično, osvrćući se na nedostatak adekvatnog kodeka na tržištu kojim bi to moglo da se uradi te se nadomesti izostanak takve funkcije u samom displej uređaju.

Kao što rekoh, tehnologija je još uvek (jaaako) mlada i standardi još praktično i nisu definisani. Kada se to sve uhoda i ustali siguran sam da će se preko noći pojaviti desetine kodeka i softverskih alata za ovo i ono. :) Između ostalog' zato i savetujem onima sa plićim džepom da se strpe još malo.

Edit:
nije razlog to sto zauzima manje - ovo sam ja reko
Side-by-side tehnika prenosa 3D videa je i osmišljena zbog uštede na propusnom opsegu. Umesto dva HD strima šalješ samo jedan, koji u sebi sadrži dva strima duplo manje horizontalne adresnosti piksela. Ne znam šta si ti razumeo i oko čega se srdiš, al' ovo dotaknusmo kao triviju...

Poslednja izmena:
Nemam ni ja licna iskustva sa hardwerom mnogo... A formata i standarada ima tolko i tako su ih *****no obelezavali da je ubi boze ... retko ko moze sve da rauzme...
sa time se slazem...

Ali :
vi ne pravite razliku izmedju osnovnih stvari
Aj mi objasni koja je poenta konverotvanj SBS u FS ? razvlacenje polvine ekrana da bi se strpalo u jedan frame ?A druge polovine ekrana da bi se strpalo u drugi frejm..i aj da kazemo da ima sowtwer koji ce to lepo da spakuje i dobicemo 48p video koji opet hipoteticki kazmoe moze neki player da pusti...
i sta smo dobili time ?

To moze svaki stereoscope player live da uradi ...to mu je i namena

Poslednja izmena:
Side-by-side tehnika prenosa 3D videa je i osmišljena zbog uštede na propusnom opsegu. Umesto dva HD strima šalješ samo jedan, koji u sebi sadrži dva strima duplo manje horizontalne adresnosti piksela. Ne znam šta si ti razumeo i oko čega se srdiš, al' ovo dotaknusmo kao triviju...
Au pa izmisljena je da bi se ustedelo na propusnom opsetu TV kanala ... kojima je veliki problem propusni opseg...Isto kao i sa interlaced video
ALI 100000% nije smiljena zbog ripova i 20000000000% nije razlog zasto su trenutni 3d mkv/x264 ripovi SBS...(mislim mozda ima glupiih ljudi koji ce i kad se pojave odgovarajucu MCV encoderi i dalje koristsi SBS da bi usteli na prostoru ali ne bih da komentarisme takve)

Poslednja izmena:
vi ne pravite razliku izmedju osnovnih stvari
Ko smo to "mi"? :trust: Ako ne primećuješ sami smo u ovoj diskusiji. :d

Aj mi objasni koja je poenta konverotvanj SBS u FS ?
Da može da se prikaže na ekranu i zatim razloži adekvatnim naočarima (aktivnim ili pasivnim u zavisnosti od tehnike).

razvlacenje polvine ekrana da bi se strpalo u jedan frame ? A druge polovine ekrana da bi se strpalo u drugi frejm..i aj da kazemo da ima sowtwer koji ce to lepo da spakuje i dobicemo 48p video koji opet hipoteticki kazmoe moze neki player da pusti...
i sta smo dobili time ?
Prvo, otkud ti da je početni materijal bio 24p? Pa i da jeste, svaki će zasebno biti puldaunom prebačen u 59,94 i verovatno sinkovan na 60Hz da bi se prikazao pomoću FS opreme. Ali to sve radi elektronika/firmver u risiverima/projektorima/televizorima/plejerima koji podržavaju ovu tehnologiju. Nemam pojma kakva je situacija kod HTPC-a...

To moze svaki stereoscope player live da uradi ...to mu je i namena
Pa zar to nije odgovor na pitanje koje je čovek postavio? Zanima ga da li i kako može da gleda taj materijal sa neta preko PC-a na projektoru.

Poslednja izmena:
Au pa izmisljena je da bi se ustedelo na propusnom opsetu TV kanala ...
Odnosno bilo kog kanala koji ga prenosi... Wi-Fi, LAN, flash, DVD, BD, HDMI...

kojima je veliki problem propusni opseg...Isto kao i sa interlaced video
Pa nije samo njima propusni opseg problem... On je negde limitirajući faktor, negde nije... Da ne širimo priču. SbS je napravljena zbog smanjenja propusnog opsega. To je suština njenog postojanja.

ALI 100000% nije smiljena zbog ripova i 20000000000% nije razlog zasto su trenutni 3d mkv/x264 ripovi SBS...
Nije smišljena zbog ripova. Vrlo je verovatno da su ripovi SbS zato što je takav bio izvor (Satelit, DTB...).

(mislim mozda ima glupiih ljudi koji ce i kad se pojave odgovarajucu MCV encoderi i dalje koristsi SBS da bi usteli na prostoru ali ne bih da komentarisme takve)
A što glupi? Zar ne vidiš scenario u kom' za koju godinu mobilni telefoni podržavaju 3D, te mogu da strimuju 3D video na TV bilo preko wifi-a bilo preko HDMI-a? SD kartica ima "svega" 64GB pa bolje da se uštedi... a ni wi-fi baš nije za baškarenje. :)

Mislim, super je 1920x1080p al' po toj logici svi treba da koristimo samo najbolje, bez ikakvog kompromisa, pa kol'ko košta da košta.

A u kolko se filmvi snimaju ? u 104 ? Naravno da ce biti 24

Aj opet napravimo jednu ne mnogo tesku razliku

1) NACIN PRIKAZA
2)KONVERTOVANJE

poenta playera je da prikaze SBS pomocu FS tehnike...
Odnosno player uzme levi deo izvornog SBSfrejma1 resizuje gai PRIKAZE Ga kao frejm1,onda player uzme desni deo SBSfrejma1 i PRIKAZE ga kao frejm2...
ZNACI TO je nacin kako player prikazuje SBS video pomocu FS tehnike...

KONVEROTVANJE bi bilo
Encoder ucita sbsfrejm1 i podeli ga na 2 dela svaki resazuje i priakze kao poseban frejm...
Dobijemo od 24p vide-a 48p video gde svaki frejm je 1080p slika (koji ni jedna player nece moci da pusti)
Zato sam reko da KOVERTOVANEJ se ne radi.

Zato sam pitao koja bi bila svrha konverotvana .

Poslednja izmena:
Nemam pravo da presiram ? :D :D

Prvo, otkud ti da je početni materijal bio 24p?
A kolko je 104 ? :D
svaki film je 24p

Da može da se prikaže na ekranu i zatim razloži adekvatnim naočarima (aktivnim ili pasivnim u zavisnosti od tehnike).

. Nemam pojma kakva je situacija kod HTPC-a...

Kod htpc ce to uraditi stereo..player ali ni on nece konverotvati nego ce opet to biti nacin prikaza

Pa zar to nije odgovor na pitanje koje je čovek postavio? Zanima ga da li i kako može da gleda taj materijal sa neta preko PC-a na projektoru.
Moze da se gelda jer ce Stereoscopic player to odraditi ...ali to nije koverotvanje .. objasnio sam vec u gore postu :)

Poslednja izmena:
Nije smišljena zbog ripova. Vrlo je verovatno da su ripovi SbS zato što je takav bio izvor (Satelit, DTB...).
auuuu :)
Izovr mkv ripova sto on oce da gleda je bluray :) koji preko full frame packinga ima 2x 1080p
2ql4ll2.jpg

Tako da to nije razlog sigurno

SBS i Top Bottom je isto Frame packing(ne zove se tako ali ) ... mislim ako logicno pogeldamo znacanje reci
Fora je samo sto Frame packing pakuje full slike
Dok side by side i top bottom pokazuje po polivnu slike

A što glupi? Zar ne vidiš scenario u kom' za koju godinu mobilni telefoni podržavaju 3D, te mogu da strimuju 3D video na TV bilo preko wifi-a bilo preko HDMI-a? SD kartica ima "svega" 64GB pa bolje da se uštedi... a ni wi-fi baš nije za baškarenje. :)

Mislim, super je 1920x1080p al' po toj logici svi treba da koristimo samo najbolje, bez ikakvog kompromisa, pa kol'ko košta da košta.
Glupi su zato sto su rekli da je to razlog zasto su ripovi SBS....
Zamisli situaciju da x264 niti ijedan encoder ne moze da encoduje u 1080p vec samo 720p( zamisljena sitaucija )
i neko napise onda : svi encoduju u 720p zato sto zauzima manje prostora, ili zbog mobilnih ...
To ne bi bio razlog kao sto ni ovde nije ( a to ce se dokazati u buducnosti veoma skoroj )..
Naravno da SBS ima prednosti odnsono da usteda prostora ima milio prednosti medju tim i one koje si ti naveo..
Ali to niej razlog zasto nema ni jednog ripa koji sadrzi full frejmove

Poslednja izmena:
Da bi ti bilo ono iz posta 1 jasnije evo sta sam hteo da kazem

Imamo SBS snimak (ovo to nije i nema veze sa 3dom ali samo kao primer posluzice )
original.jpg

1) PRIKAZ
( kad tv dobio signal od tipe CNN-a ili Kad na kompjuteru(htpcu) stereo playeru pustimo SBS snimak )
oni ce levi deo slike i prikazati kao frame 1 na celom ekranu (rasirice)

levo.jpg

pa onda iseci desni deo slike i prikazati kao frame 2
desno.jpg

Znaci uporestno algoritam koji ce
-deide original.jpg in 2 by width and ouptut in skali.jpg molder.jpg
+show skali.jpg and resize to original.jps resolution
+then shhow modler.jpg and resize to original jpg

2) KONVEROTAVNJE
Ja isecem te 2 slike i od njih napravim GIF sa 2 frejma
2c30cba776c52ea270a0e5aaeb32ed36.gif

U sustini potpuno isto se dobija ali nadam se da nije tesko napraviti elementarnu razliku izmedju tacke 1 i tacke 2

E zato sam ja pitao Zasto bi mi konvertovali SBS u FS.... ? KOja je poneta praviti gif ako svaki tv ili stereo player moze da prikaze potpuno istu stvar sa original.jpg slikom (prvom slikom u ovom postu)
Plus sto je i to neisprano reci na neki nacin ( ima milion oznaka i neke predstavljau vise stvari )
odnosno FS je nacin prikaza odnosno tacka 1 iz ovog posta , odnsono ovde o tom FSu pricamo :)

Poslednja izmena:
U bre, al' ste se raspisali...

LM, iz prve ruke - imam Acer H5360 i Panasonic VIERA TX-PR42GT20.

Projektor je zakon ako zelish veliku sliku preko celog zida - ja sam svoj otvorio na 4 metra dijagonalu sa ~6 metara. 3D ripovi rade, samo treba instalirati CoreAVC ili ffdshow i izabrati njega kao dekoder u Stereoscopic Playeru ili Nvidia 3D vision playeru. Shto se tiche nvidia 3D visiona, tu je sve jasno - treba ti bar jedan 3D vision kit (3D naochare + transmitter), nvidija kartica (chak i GTS250 ce biti ok za 3D rip playback) i dobar procesor da to isprati (pogotovo ako budesh pushtao 1080p stereo ripove). Projektor moze da se kachi na obichan HDMI (ne mora 1.4 poshto je 720p), a moze da radi i preko VGA (nema neke razlike). Spremi se da kupish ili usb expansion cord ili dugachak HDMI ako zelish veliku sliku poshto transmitter treba da bude oko slike, a komp je obichno oko projektora. Slika na projektoru je meksha nego nego na monitoru (opet iz prve ruke) i plazmi, tako da je prijatnija za gledanje. Najbolje je koristiti projektor u sobi koja je potpuno zatamnjena, poshto je lampa preslaba za bilo koju varijantu sa ambijentalnim svetlom.

Plazma - ako zelish najbolju mogucu 3D sliku dostupnu na danashnji dan, plazma "is the way to go". I to samo Panasonic. Gledao sam Sony, LG, Samsung, Toshiba, Philips i JVC 3D televizore - svi su jednu generaciju iza Panasonic plazmi... Jednostavno je tako. Na Panasonicu nema crosstalka (veoma vazno za 3D), crna je crna i naochare su odlichne (pogotovo novi modeli pred kraj 2010). Ako imash 3D vision (kao ja), josh jedan plus je shto Panasonic podrzava 3DTV play koji treba skoro da se pojavi. Za gledanje 3D ripova je najbolje koristiti Stereoscopic Player - sve se namesti za 5 sekundi.

My 2 cents.

A u kolko se filmvi snimaju ? u 104 ? Naravno da ce biti 24
Kakve veze ima kako se snimaju filmovi? Je l' ti za gledanje filma nabavljaš celuloidnu, odnosno polietilensku, traku za projektor ili datoteku koja sadrži digitalni VIDEO? :trust:

Aj opet napravimo jednu ne mnogo tesku razliku

1) NACIN PRIKAZA
2)KONVERTOVANJE
A je l' ti to NAS malo zekiš? :) Jasno je da je čovek postavio pitanje u kontekstu da li može da gleda takav materijal, a ne da li može da ga konvertuje u nekakav format koji nikome ne treba. :sceptic:

Drugo, razlika između "prikaza" i "konvertovanja" je po tvojoj definiciji samo u tome što "konverzija" rezultuje snimljenim materijalom, znači stdout > 3dfilm.mpg

Dobijemo od 24p vide-a 48p video gde svaki frejm je 1080p slika (koji ni jedna player nece moci da pusti)
Zato sam reko da KOVERTOVANEJ se ne radi.
I dalje mislim da je bilo očigledno šta je čovek pitao, te da nema potrebe za ovolikom "pedantnošću", a ako baš hoćeš da budeš bukvalista... Da li si siguran da ni jedan uređaj ne koristi 48fps 3D video, tj da ni jedan standard ne pakuje frejmove jedan po jedan? :eyebrows:

A kolko je 104 ? :D
svaki film je 24p
Video nije isto što i film i prolazi telesin proces... Video dakle može biti na 24, 25, 30 fps...

Kod htpc ce to uraditi stereo..player ali ni on nece konverotvati nego ce opet to biti nacin prikaza
Dakle, vrši neophodnu obradu (SbS-FS) "on-the-fly", što je i bilo pitanje.

Moze da se gelda jer ce Stereoscopic player to odraditi ...ali to nije koverotvanje .. objasnio sam vec u gore postu
Ne znam zašto toliko insistiraš na toj nekoj (svojoj) terminologiji? To nije transkoding, ali jeste konverzija... Barem se to tako zvalo kada sam ja išao u školu. :)

auuuu
Izovr mkv ripova sto on oce da gleda je bluray koji preko full frame packinga ima 2x 1080p
A otkud ti to znaš? Ako je tako OK, ali mi nije jasno kako je izvor SbS videa Blue Ray disk koji pakuje cele frejmove, a kažeš da transkoder ne postoji? :trust:

Naravno da SBS ima prednosti odnsono da usteda prostora ima milio prednosti medju tim i one koje si ti naveo..
Ali to niej razlog zasto nema ni jednog ripa koji sadrzi full frejmove
Aaaa... Znači ripovi se pakuju kao SbS zato što nema komercijalnog (softverskog) enkodera koji bi pakovao cele frejmove po BD specifikaciji? Pa OK... Ali zašto se onda ne distribuiraju .iso imidži tih BD diskova? Da nije zbog veličine, tj propusnog opsega na serveru? :)

Da bi ti bilo ono iz posta 1 jasnije evo sta sam hteo da kazem
...
U sustini potpuno isto se dobija ali nadam se da nije tesko napraviti elementarnu razliku izmedju tacke 1 i tacke 2
...
E zato sam ja pitao Zasto bi mi konvertovali SBS u FS.... ? KOja je poneta praviti gif ako svaki tv ili stereo player moze da prikaze potpuno istu stvar sa original.jpg slikom (prvom slikom u ovom postu)
Evo, moj CRT monitor ne može da konvertuje SbS u FR pri reprodukciji. On prihvata samo običan glup RGBS signal. Sa druge strane, procesor u HTPC-u mi je isuviše slab za real-time konverziju, tj "prikaz" kako ti kažeš, pa bi meni bilo interesantno da transkodiram SbS u 60fps video.

Bottom line: softverski plejer koristi procesorsko vreme da to uradi "on-the-fly", pa se čovek zapitao da li će njegov računar to moći da izvede. Ako ne postoji alat, tj adekvatan plejer koji će posle moći da reprodukuju takav 48/60 fps video (mada ne vidim zašto ne bi) to je onda praktično ograničenje (za koje ja ne znam), ali osvrnimo se još jednom na njegovo pitanje:

Kako sam upoznat 3d televizori koriste side by side tehnologiju,a projektori frame Frame Sequential tehnologiju.Vecina mkv 3d ripova je za SBS tehnologiju,ali nigde nisam nasao da li postoji player za PC koji bi to mogao "ON FLY" konvertovati u FS kako to projektor mogao emitovati.
Znači, ti tvrdiš da svaki softverski plejer može da prikazuje SbS mkv ripove na bilo kom projektoru koji podržava 120Hz? :trust: Neko od vas dvojice greši...

Plus sto je i to neisprano reci na neki nacin ( ima milion oznaka i neke predstavljau vise stvari )
odnosno FS je nacin prikaza odnosno tacka 1 iz ovog posta , odnsono ovde o tom FSu pricamo :)
SbS u digitalnoj video tehnici predstavlja način prenosa 3D videa, dok je FS način prikazivanja. To sam već ranije objasnio tako da ne vidim gde može da nastane zabuna.

treba ti bar jedan 3D vision kit (3D naochare + transmitter), nvidija kartica (chak i GTS250 ce biti ok za 3D rip playback) i dobar procesor da to isprati (pogotovo ako budesh pushtao 1080p stereo ripove).
Znaš li možda koje su opcije onima sa slabijim procesorom? Pretpostavljam da je opterećenje kud i kamo manje ako se puštaju originalni FS BD-3D diskovi.

Slika na projektoru je meksha nego nego na monitoru (opet iz prve ruke) i plazmi, tako da je prijatnija za gledanje. Najbolje je koristiti projektor u sobi koja je potpuno zatamnjena, poshto je lampa preslaba za bilo koju varijantu sa ambijentalnim svetlom.
To sam i ja čuo za taj projektor. Naočare i sam FS dosta smanjuju nivo svetla.

Plazma - ako zelish najbolju mogucu 3D sliku dostupnu na danashnji dan, plazma "is the way to go".
Što i ja rekoh. :smoke:

Nego, jedno pitanje... taj Acer je single-DLP projektor, je l' da? Mislim, cena tako sugeriše. Elem, kako stoje stvari sa "efektom duge", tj rastapanjem boja pri brzim scenama ili pomeranju glave u toku gledanja? Teoretski bi taj efekat trebalo da bude još izraženiji pri 120Hz FS prikazu, zar ne?

Ja bih morao da dam magicku titulu za drzanje rekorda u dugackim postovima :D

Kada bi brojali slovne karaktere svih postova ikad ispisanih na benchu, on bi verovatno imao polovinu toga hehe :)

SbS u digitalnoj video tehnici predstavlja način prenosa 3D videa, dok je FS način prikazivanja. To sam već ranije objasnio tako da ne vidim gde može da nastane zabuna.
Nastaje zabuna jer pricato o konverziji SBS u FS
sto je tereotski nemoguce ko sto sam reko jer su to 2 razlicite stvari

Kakve veze ima kako se snimaju filmovi? Je l' ti za gledanje filma nabavljaš celuloidnu, odnosno polietilensku, traku za projektor ili datoteku koja sadrži digitalni VIDEO? :trust:
Film je sniamn u 24p , bluray je 24p
ODakle mi nabavljamo i gledamo filmove i odakle se pravi ripovi ?
Sa bluray-a

Jer sad jasnije ?

I dalje mislim da je bilo očigledno šta je čovek pitao, te da nema potrebe za ovolikom "pedantnošću", a ako baš hoćeš da budeš bukvalista... Da li si siguran da ni jedan uređaj ne koristi 48fps 3D video, tj da ni jedan standard ne pakuje frejmove jedan po jedan? :eyebrows:

Jesam jer ni jedan encoder do pre neki dan nije mogo da spakuje tako frejmove...
Tako da nije psotoajo ni decoder/player koji ce da pusti 48p

A otkud ti to znaš? Ako je tako OK, ali mi nije jasno kako je izvor SbS videa Blue Ray disk koji pakuje cele frejmove, a kažeš da transkoder ne postoji? :trust:

.
Pa znam .. ono ima 200 bluray 3d-a na netu
sadrze 1920x1080p x2
Multiview_Video_Coding je dodatak H264 koji to omogucuje....

Zasto su ripovi sbs odnsono po pola frejma
ZATO sto nema free implementacije mcv standarda... (tek su skoro pocele da se pojavljuju )

Tako da kad vec nemogu da priazu full frejmove u encdovoanom videu kao sto bluray moze odna su ljudi delili na pola i pravili SBS ripove
Tek sada x264 radi na tome...

Kazem ne postoji decoder/program koji ce pustati 48p video sa 48 full frejmova... ( tek se pojavljuju)
Blu ray nije 48 p vec 24p koji svaki frejm sadrzi 2*1080p i naravno da je njih moguce pustati...

Aaaa... Znači ripovi se pakuju kao SbS zato što nema komercijalnog (softverskog) enkodera koji bi pakovao cele frejmove po BD specifikaciji? Pa OK... Ali zašto se onda ne distribuiraju .iso imidži tih BD diskova? Da nije zbog veličine, tj propusnog opsega na serveru? :)
FALA bogu da si razumeo
TACNO je tako :)
Zasto se ne distrubiraju iso image bluray-a ?
Kako ne ? pa pun ih je internet :)

Znači, ti tvrdiš da svaki softverski plejer može da prikazuje SbS mkv ripove na bilo kom projektoru koji podržava 120Hz? :trust: Neko od vas dvojice greši...

drugo - potpuno tacno zato se i cudim kad pricate konverotanje SBS u FS...
Lepo si reko FS je nacin prikaza a SBS je nacin prenosa

Za prvo - da tvrdim( KAKO SVAKI ? DE TO IZVUCE, SVAKI STEREOSCOPIC PLAYER -tako moze) . KOje nas dovjice ?
Pa evo zerbah koji zna mnogo vise od svih nas o 3du i probao je verujem sve mgouce projektore/tv-e
ti je reko da pustanje sbs ripova radi na projektoru i sta je jedino neophodno

STa mislis sta rade sterepstopic playeri ?
Prikazuju sbs ripove tako sto odesku pola frejma ->resizuju ga-> prikazu ga ; odeklu drugi deo frejma , resiziju ga , prikazu ga...
samo stvarjau 48p deleci orignalni SBS 24p sbs video na 2 dela(on the fly) ...
Tu ne treba nikakva velika procesokrsa snaga, naravnod a treba dobar procesor ali nije ko sto si ti reko da takav proceosr nema na svetu..

Poslednja izmena:
Ja bih morao da dam magicku titulu za drzanje rekorda u dugackim postovima :D

Kada bi brojali slovne karaktere svih postova ikad ispisanih na benchu, on bi verovatno imao polovinu toga hehe :)
Možda si i u pravu. Poznat sam po tome... ali ovo je bila replika na Lascova 4 posta. :)

Nastaje zabuna jer pricato o konverziji SBS u FS
sto je tereotski nemoguce ko sto sam reko jer su to 2 razlicite stvari
Brkaš "konverziju" sa "transkodiranjem". Konverzija je svakako moguća i vrši se na ovaj ili onaj način. To što trenutno nema besplatnih/slobodnih alata koji to rade je druga stvar. Ti si daklem pričao o praktičnom rešenju, a ja o teorijskom principu.

Film je sniamn u 24p , bluray je 24p
Nije svaki BD u 24p. 1280x720 materijal može biti još i 59,94p i 50p i 23,976p...

ODakle mi nabavljamo i gledamo filmove i odakle se pravi ripovi ?
Sa bluray-a
Ja stvarno ne znam odakle potiču piratske kopije 3D filmova na Internetu. Mogu samo da nagađam i ako imaš iskustva sa njima verujem ti kada kažeš da su većina 1080p BD ripovi.

Jer sad jasnije ?
Jasno je od samog starta, nego ti insistiraš na nepravilnoj terminologiji.

Jesam jer ni jedan encoder do pre neki dan nije mogo da spakuje tako frejmove...
Tako da nije psotoajo ni decoder/player koji ce da pusti 48p
To nije tačno. To znam zasigurno, al' to što ffdshow ili tamo neki sw to ne radi ne znači i da je nemoguće.

Pa znam .. ono ima 200 bluray 3d-a na netu
sadrze 1920x1080p x2
Multiview_Video_Coding je dodatak H264 koji to omogucuje....

Zasto su ripovi sbs odnsono po pola frejma
ZATO sto nema free implementacije mcv standarda... (tek su skoro pocele da se pojavljuju )
Da... koriste SbS zato što je to trenutno jedina široko rasprostranjena i širokim narodnim masama dostupna tehnologija, koja svakako nije izmišljena zbog piraterije.

Tako da kad vec nemogu da priazu full frejmove u encdovoanom videu kao sto bluray moze odna su ljudi delili na pola i pravili SBS ripove
Tek sada x264 radi na tome...

Kazem ne postoji decoder/program koji ce pustati 48p video sa 48 full frejmova... ( tek se pojavljuju)
Možda ne konzjumer, ali u industriji se to radi već više godina. NPR FrameCycler.

Blu ray nije 48 p vec 24p koji svaki frejm sadrzi 2*1080p i naravno da je njih moguce pustati...
BD specifikacija kaže:

SSIF directory: If used, Stereoscopic Interleaved files shall be placed under this directory.

* zzzzz.ssif file: is a Stereoscopic Interleaved file that is composed from two BDAV MPEG-2 transport streams. Both of the streams include an MPEG-4 MVC view video stream for left eye or right eye respectively. This file is used only when 3D video is played back. The 5-digit number “zzzzz” is the same as the number used for the AV stream file “zzzzz.m2ts” that includes the MPEG-4 MVC Base view video stream.

FALA bogu da si razumeo
TACNO je tako :)
Zasto se ne distrubiraju iso image bluray-a ?
Kako ne ? pa pun ih je internet :)
Pa koji je smisao SbS-a ako ima .iso imidža BD-ova? Ušteda prostora i prospusnog opsega (a i ne mogu svi da puste 2x1080p)?

drugo - potpuno tacno zato se i cudim kad pricate konverotanje SBS u FS...
Lepo si reko FS je nacin prikaza a SBS je nacin prenosa
Da, ali je konverzija proces koji se dešava "on-the-fly" i čovek je lepo pitao da li će to moći da izvede.

Za prvo - da tvrdim( KAKO SVAKI ? DE TO IZVUCE, SVAKI STEREOSCOPIC PLAYER -tako moze) . KOje nas dovjice ?
Pa evo zerbah koji zna mnogo vise od svih nas o 3du i probao je verujem sve mgouce projektore/tv-e
ti je reko da pustanje sbs ripova radi na projektoru i sta je jedino neophodno
...
Tu ne treba nikakva velika procesokrsa snaga, naravnod a treba dobar procesor ali nije ko sto si ti reko da takav proceosr nema na svetu..
Zerbah je rekao da treba jak procesor. A gde sam ja to rekao da takav procesor nema na svetu? :trust: Vrati se gore pa pročitaj šta sam napisao.

Tvoja poenta je da je nemoguće uraditi SbS-FS transkodiranje off-line jer ne postoji adekvatan video format, tj alat, te da ni jedan plejer to neće puštati... To može da bude tačno, ali samo za prosečnog konzjumera, dok tehnološki ograničenja koja impliciraš ne postoje.

Poslednja izmena:
Nije svaki BD u 24p. 1280x720 materijal može biti još i 59,94p i 50p i 23,976p...
Postujem
1)daj nekolko blu ray filmova koji su 720p
2)daj neke blu ray filmove koji su 60 50 fps whatever

napisacu sa punom tvrdnjom
SVAKI BLU RAY SE MASTERUJE U 1080p

moguce je i 720×480 24 25 30 50 60p na bluray... i jos mislion kombinacija

Ali posto ti kazes da nije svaki bllu ray 23.97 ili 24
Daj neke blurayove koji su 720p @ 50 or 60
Jedva cekam da ih vidim.

To nije tačno. To znam zasigurno, al' to što ffdshow ili tamo neki sw to ne radi ne znači i da je nemoguće.
gde sam ja pomenuo ffdshow ?

Da... koriste SbS zato što je to trenutno jedina široko rasprostranjena i širokim narodnim masama dostupna tehnologija, koja svakako nije izmišljena zbog piraterije.

Pa koji je smisao SbS-a ako ima .iso imidža BD-ova? Ušteda prostora i prospusnog opsega (a i ne mogu svi da puste 2x1080p)?
Smisao je da je to jedini moguci nacin treunto kao sto si i napisao

ovo prvo - tako je to ti pricam vec 20x :)
Bila je jedina moguca solucija...

Da, ali je konverzija proces koji se dešava "on-the-fly" i čovek je lepo pitao da li će to moći da izvede.
Moze bez problema ...

Tvoja poenta je da je nemoguće uraditi SbS-FS transkodiranje off-line jer ne postoji adekvatan video format, tj alat, te da ni jedan plejer to neće puštati... To može da bude tačno, ali samo za prosečnog konzjumera, dok tehnološki ograničenja koja impliciraš ne postoje.
Ne postoje ni tehnoloska ogranicenja da se napravi auto koji ce da leti ...
Pa kakve to veze ima i sta nas to zanima ?

Prosecnog ? A koji su to nadprosecni ?
ne zanimaju me neki encoderi koji ce od 40gb h264 da naprave 39.9 rip koji ce iti 2x losijeg kvlaiteta od orignala

Nisam napisao da je nemoguce uradtii offline nego da je tako nesto deebilno raditi
Svaki stero player or tv to radi on the fly ....

Nemoguce je bilo : SPAKOVATI 48 PUNIH 1920x1080 FREJMOVA sa bluray-a u .. sa danjasnim dostupnim encoderima (onim koji valjaju )
E TO JE BILO NEMOGUCE i o tome pricam
Ti koji su dostupni nadprosecnim mgou da im zamislim kvalitet pri nizem bitrateu ...
osecam da je efikasnost tih nadprosecno dostupnih encodera u odnosu na x264 na nizim bitrateovima 1:5

znaci sumirano
Moguce: pustti sbs materijal fs tehnikom ....
potpuno glupo i nepotrebno : offline konertovanje sbs materijala u fs
nemoguce : encdovati 3dbluray fs tehnikom odnsono sa u 48 full 1080p frejma

Zerbah je rekao da treba jak procesor. A gde sam ja to rekao da takav procesor nema na svetu? :trust: Vrati se gore pa pročitaj šta sam napisao.
Moja gresaka u citanju
nije nemoguce
ja procito : nije moguce..

Poslednja izmena:
Hvala SVIMA puno,na posvecenom vremenu i odgovorima.
Procitao sam detaljno vase post-ove i potrudio se da ih ispravno razumem.
Dakle zbog same nesavrsenosti DLP tehnologije ne mogu ocekivati "efekat" kao na bioskopskom prikazivanju filma, ali ti sam svakako i ocekivao.
Iz ostalog navedenog razumeo sam da bi ovakav "tip" projektora uz odgovarajucu podrsku racunara sa Nvida grafikom novije generacije i Nvidia 3d opremom mogao uspesno preneti deo od 3d ugodjaja,tj. SBS ripovi bi mogli doci u obzir(kako sam razumeo to je nacin "prenosa" ,ali ne i prikaza).
U slicaju da sam svoj gore navedeni zakljucak dobro "izvukao" molio bih vas za par linkova ka programima potrebnim za "pripremu" materijala koji bi se slao na projektor.
Josh jednom hvala svima.:)

Uglavnom razumeo si :)
ko sto si reko mocice to sto hoces
i lepo si reko
SbS naravno nije nacin prikaza , ni jedan player nece prikazati SBS vec se FS tehnikom prikazati polovinu po polovinu u svkaom frejmu.

Link izvoli
http://www.3dtv.at/Index_en.aspx
Videces lagan je
Ubacis fajl koji oces i samo odaberes na koji nacin je fajl uradjen ( SBS ili top bottom kako vec koji rip imas)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno