Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

Sto proizvodjaca, sto renomiranih sajtova, pa cak i instituta za tehnologiju iz Nemacke... apsolutno sve merljivo i linkovi su kaceni milion puta...

A i da je samo ocima, postoje samo 4 osobe ukljucujuci tebe, Baneta, Muzzy-a i kovacm ( doduse u najavi :d ) koji ne vide isto kao svi ostali, ali apsolutno svi...

ne lupaj vec okaci neke linkove za ovo sto pises.... ne moze da bude nista teze od taksativnog nabrajanja prednosti AMOLEDA ;)

Nije ti jasno nesto u onome sto sam pisao? :d a mislio sam da sam uprostio maximalno...

Evo reci sta ti nije jasno i dobitjes podrobnije objasnjenje i link nikakav problem... ja da kacim linkove ponovo jer si ti lenj i da gubim vreme bez razloga ne pada mi na pamet... Tako da ocekujem prvo od tebe da, kao svaki skolarac, pitas sta ti nije jasno i dobitjes odgovor... ili mozes da mi ustedis vreme i prodjes po mojim postovima i nadjes linkove sam...

vidi, ja redovno otvaram linkove a jos redovnije ih kacim za manje vise sve sto napisem.

ali se ne secam da si ostavio ijedan link vec se secam samo tvoje price AMOLED ovo, AMOLED ono.

lepo te je pitao driver: "Chijeg merenja, tvojim ochima?" ;)

btw na netu ne moze da se pronadje nista osim subjektivnih komentara: "SuperAMOLED ima prenasvirane boje, IPS ima prirodne boje" (ili obrnuto ako je neko ljubitelj Androida: IPS ima isprane boje, SuperAMOLED ima zive boje...)... mada se svi slazu da je IPS super ostar :) ali na kraju sve se svodi na subjektivan utisak...

Poslednja izmena:
Super, samo nastavi da otvaras i kacis linkove good for you :d samo bi mogao da promenis mesta informisanja :d... to sto se ti ne setjas, stvarno nije moj problem :) lepo sam ti rekao, ako ti nesto nije jasno objasnicu i linkovati, ovako u prazno nema svrhe...

drajver flejmuje standardno... a na netu se moze naci svasta, samo treba znati traziti... IPS na retini ima isprane boje to je izmereno a link si i ti kacio, verovatno se i toga ne setjas ili mislis da je i to subjektivan komentar?

Ostra je Retina na iPhone4 zbog rezolucije ali IPS kao vrsta displeja je manje ostar od Super Amoleda zbog strukture displeja i to je jasno. Pise lepo na vikipediji sve o tipovima displeja za pocetnike i moze se skapirati ovo sto ja pricam....

i stvarno toliko o ovome, bespotrebno gubljenje vremena...

ti ces meni da objasnjavas - good one ,)

cak se pozivas i na moje linkove. znam tacno sta sam ja okacio ali ne znam da si ti okacio i jedan link vec samo vidim da mlatis praznu slamu po forumu...

stoga, re-postuj makar i jedan od tih silnih linkova koje si navodno kacio i na koje se toliko pozivas (a da to nije onaj "moj" link :D).

Ne, nego ces ti meni da objasnjavas koji niti si video te ekrane, niti imas blage veze o tehnologiji displeja i pri tom si vetji apple fanatik od SJ... a da ne pricam o tome da nisi rekao ni 1 konkretnu stvar ili opovrgao ono sto sam naveo kao prednosti... :d

``Tvoj`` link je, ako se ne varam, prvi okacio Gizmor i spomenuo sam ga samo jer ti trabunjas o tacnosti boja a na linku koji si i sam okacio je izmereno da je retina jednako neprirodna... dakle, direktno si diskreditovao sam sebe... mada ne znam da li te iko uzima za ozbiljno vise :d i nije mi jasno od kada je bitno ko je postovao neki link? :d

Sto se tice linkova ( naravno nisam isao po postovima nego sam po setjanju, tako da je moguce da nisam ja okacio konkretan link nego neko drugi ali mislim da je to najmanje bitno za diskusiju :) ):

http://www.gsmarena.com/samsung_i9000_galaxy_s_vs_apple_iphone_4-review-500.php

http://www.mobile-review.com/review/samsung-wave-s8500-en.shtml

http://www.engadget.com/2010/06/24/iphone-4-retina-display-vs-galaxy-s-super-amoled-fight/

http://www.engadget.com/2010/03/09/samsung-super-amoled-explained-in-pretty-moving-pictures-video/

http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal_display

Toliko o tome i prijatno citanje :d

Poslednja izmena:
evo odmah da opovrgnemo manju potrosnju.

jeste da i pise na wikipediji da manje trosi ali: http://www.displayblog.com/2010/09/22/iphone-4-retina-display-vs-galaxy-s-super-amoled/ ;)

``Tvoj`` link je, ako se ne varam, prvi okacio Gizmor i spomenuo sam ga samo jer ti trabunjas o tacnosti boja a na linku koji si i sam okacio je izmereno da je retina jednako neprirodna... dakle, direktno si diskreditovao sam sebe... mada ne znam da li te iko uzima za ozbiljno vise :d i nije mi jasno od kada je bitno ko je postovao neki link? :d

bitno je jer od tebe samo prazna prica kako je SuperAMOLED do jaja. sve je to prazna prica bez nekih linkova ka testovima. idem da pogledam sta si to okacio.

btw jos davno, davno si pricao kako je AMOLED do jaja i bla, bla u Nexus one temi... i na kraju se zavrsilo sa: Secrets of the Nexus One's screen: science, color, and hacks...

i tada je isto isla tvoja prica kako je sve super i do jaja i na kraju pravi test i objasnjenje Amoled tehnologije...

niti imas blage veze o tehnologiji displeja

btw nisam znao da si studirao displeje... :D

8. uglovi vidljivosti 180 stepeni i vidljivost na suncu ( nema dodatnog lejera koji dodaje glare)...
na gsmarena.com kazu da Retina ima bolje uglove... " It turns out that from extremely tight viewpoints the iPhone actually looks a bit better."

i uglavnom se sve svodi na: "This really is a territory where personal preference will determine which the better screen will be, the differences are that minuscule.", "it will likely come down to personal preference again." - ili kao sto sam rekao pre dve nedelje: _sve se svodi na personalni utisak_ na sta si ti odmah poceo da vilenis...

btw tech-link je onaj gore sa Arstechnice o Amoledu, i test Dr. Raymond Soneira.

Poslednja izmena:
na gsmarena.com kazu da Retina ima bolje uglove... " It turns out that from extremely tight viewpoints the iPhone actually looks a bit better."
E, ne kazu tako... ne kazu da ima bolje uglove. Procitaj to jos jednom, pa prevedi lepo... ako si ti iz toga izvukao da Retina ima bolje uglove gledanja, onda ti stvarno svaka cast.

I sto si stao tu, sto nisi lepo citirao i sledecu recenicu, koja se nadovezuje na to:
"However, considering that no one actually looks at their phone screen from such steep angles it’s a fact interesting to scientists but irrelevant to users."
Jel' i ovaj deo tumacis na "svoj" nacin?

I jos jedna stvar - sto si se u'vatio samo te jedne stavke? Akki ti napisao desetak, a ti se, eto, bas u'vatio te osme...
Sta cemo sa ostalim? To cemo da preskocimo, zaobidjemo... sta?

Aj' da se vratimo na ovaj isti test, odakle si vec izvukao jednu recenicu (iz kontexta, naravno)... da vidimo sta tu kazu za ostale stavke ovih ekrana.

Da krenemo iz pocetka:
"The SuperAMOLED technology is superior to LCD, especially on hand-held where its relatively shorter life span doesn’t really count."
(pominje se neka bolja tehnologija, mozda sam lose razumeo... slobodno mi ti to interpretiraj u svom stilu)

OK, sledeca recenica je:
"The iPhone 4 has higher nominal resolution, for finer, sharper image quality."
(to niko od nas ne osporava... ali eto, da pomenemo, da ne bude da sam i ja pristrasan)

Idemo dalje...
"Now for the resolution – the iPhone 4 is certainly impressively sharp, with pixel density unmatched by a GSM phone."
(vazi se... naravno. Niko to ne porice)

"... but is not to say that the Galaxy S is the sad loser here. Right on the contrary – the Samsung I9000 with its WVGA resolution is pretty sharp too"
(nema sta da se dodaje i/ili oduzima ovde)

"What’s more, the way you normally hold your phone (at just under an arm’s length away from your eyes) the difference between the two is hardly that big."
(KLJUCNO... sto sam licno uvek potencirao u svim ovim raspravama. I da, jos jedna stvar: na Wave-u, sa istom rezolucijom kao Galaxy S, a znatno manjom dijagonalom - ta razlika prakticno ne postoji)

"Even at that distance, however you can easily see the superior contrast of the Galaxy S SuperAMOLED screen. Those kind of displays, unlike LCDs, are able to display pitch-black and much more saturated colors in general, which is really what we all want to see"
(jel' i ovde nesto treba da se dodaje... za ovo nista nisi imao da kazes?)

Ovo oko filmova, sto ide u nastavku texta, nisam hteo da kacim... jasno je da je Galaxy S (i/ili Wave) tu u prednosti, ali nema veze, nije to bitno toliko sad za ovu pricu oko displeja.

Jedino gde jesi apsolutno u pravu jeste ovo sto si napisao:
i uglavnom se sve svodi na: "This really is a territory where personal preference will determine which the better screen will be, the differences are that minuscule.", "it will likely come down to personal preference again." - ili kao sto sam rekao pre dve nedelje: _sve se svodi na personalni utisak_ na sta si ti odmah poceo da vilenis...
Uostalom, vec sam ispisao jedan sasvim smisleni (i podugacki) post, gde sam se lepo osvrnuo na sve ovo, i gde su bili iPhone 4 i Wave jedan do drugog... pa tako uporedjivani displeji.
Jel' to ne vazi, i nije merodavno... zato sto sam pristrasan, i jer imam Wave? Nista nisi odgovarao na taj post...

I upravo tako - licne preferencije... JA vise volim zive boje, ne volim isprane. JA vise volim jaci kontrast, JA vise volim da mi crna bude bas crna, a ne da vuce na plavu... a ostrine na Wave-u ima(m) dosta i predosta. Niko ne moze reci da slika nije ostra. Uglovi gledanja, prikaz na Suncu, sta vec da ima jos... tu sam vec rekao da su identicni/veoma slicni.
I opet, lican izbor na stranu... ako kazemo da Retina ima prednost u nesto vecoj ostrini... dok S-AMOLED ima vibrantnije boje... te da je tako 1:1... a sve ostale stavke, kako rekoh (rekosmo) prilicno izjednacene... sta cemo sa crnom bojom? Verujem da to svi 'oce, i ovi sa ajFonom, i ovi sa S-AMOLEDom... i svi ostali, kakav god tip ekrana bio... a jedina crna, *prava* crna - je na OLED displeju.
Jel' to znaci da je - tesno, naravno - ipak 2:1 za S-AMOLED?

vidi CARe, lepo je sto si izanalizirao ceo tekst... ... ...

a jos lepse je sto kazes da sam apsolutno u pravu sa:

to je ono sto govorim od pocetka ali akki ima neverovatnu potrebu da dokaze kako je SuperAMOLED do jaja, svemirska tehnologija ili sta vec naspram Retine...

Uostalom, vec sam ispisao jedan sasvim smisleni (i podugacki) post, gde sam se lepo osvrnuo na sve ovo, i gde su bili iPhone 4 i Wave jedan do drugog... pa tako uporedjivani displeji.
Jel' to ne vazi, i nije merodavno... zato sto sam pristrasan, i jer imam Wave? Nista nisi odgovarao na taj post...
izvini ako nisam odgovorio na taj post, mislio sam da sam ga pohvalio, ako nisam evo ovom prilikom to cinim. stvarno je ok post. ja sam samo rekao da necu da komentarisem jer nisam video ni jedan ni drugi ali da sam iz tekstova skapirao da je sve stvar licnog ukusa koji je bolji na sta je akki povileneo... i mislim da se nece skoro smiriti :D

Ja mislim da je akki ovoliko "agresivan" sa SAMOLED pričom zbog BaneRa i drivera, koji su imali besmislene izjave u vezi ekrana, pogotovo ovaj što je akkiju u potpisu, svi su videli kolika je to glupost.

evo odmah da opovrgnemo manju potrosnju.

jeste da i pise na wikipediji da manje trosi ali: http://www.displayblog.com/2010/09/22/iphone-4-retina-display-vs-galaxy-s-super-amoled/ ;)
lol takav nacin merenja je smesan... isti peak luminance i tipicna white screen background :d to je kao kada bi merio najbrzi krug fitji i formuli ali da formula ne moze da predje 2000 obrtaja :d

uzgred, taj isti Dr. Soneira ima par drugih poprilicno kontraverznih teorija takodje...

i opet, poredi 2 modela koji se ne mogu porediti iz razloga koje sam vetj postovao. I na kraju, prosto zbog tehnologije displeja je suludo misliti da LCD moze da trosi manje od Super AMOLED-a sem ako se uzmu ekstremi, sto je besmisleno jer kada se meri uzima se prosek ne extrem... otkud je to white background tipican? neka statistika... na kraju oko ovoga to je jedini lik koji tako nesto kaze... samsung je odgovorio na apple saopstenje u kome velica retinu ( za koju taj isti doktor kaze da ipak nije retina jer se gleda sa odredjenog tipicnog rastojanja) i da je stvarno niza potrosnja ne bi apple ostao nem i svi ostali sajtovi preneli i potvrdili to i u svim testovima se govori o nizoj potrosnji samoleda a i na wikipedii pise tako...

bitno je jer od tebe samo prazna prica kako je SuperAMOLED do jaja. sve je to prazna prica bez nekih linkova ka testovima. idem da pogledam sta si to okacio.
ja navedoh konkretne stvari... ti si taj koji vrti bespotrebnu pricu oko linkova ili se poziva na stvari koje su nebitne, izvucene iz konteksta ili pokusava da diskredituje argumentumima ad hominem...

btw jos davno, davno si pricao kako je AMOLED do jaja i bla, bla u Nexus one temi... i na kraju se zavrsilo sa: Secrets of the Nexus One's screen: science, color, and hacks
http://arstechnica.com/gadgets/news...nexus-ones-screen-science-color-and-hacks.ars
opet pokazujes koliko ne znas i koliko si ``objektivan``... ja sam upravo za Nexus govorio da ima najlosiji tip pentile displeja ( da da postoji vise vrsta, sad pravac wikipedia pa procitaj i trazi nekog dr. koji ima sopstvenu teoriju) i uvek se ogradjivao kada je on u pitanju jer samsunzi na koje sam ja ukazivao i oko kojih se vrtela prica imaju potpuno drugaciji tip pentile displeja... kada god je izlazilo poredenje sa nexuosovim displejom ja sam upravo sprdao taj test jer nije fer...

dakle, jedno je porediti sa najboljim samsung telefonima koji imaju najbolji tip pentile AMOLED displeja a sasvim drugo porediti sa Nexusom koji ima najlosiji displej... to je kao kada bi poredio najlosiju plazmu sa najboljim lcd-om... bolji je lcd ali kao tehnologija, o cemu je uopste i poenta svakako nije...

i evo opet te pozivam da nadjes post gde ja velicam konkretno ekran na Nexusu...

i tada je isto isla tvoja prica kako je sve super i do jaja i na kraju pravi test i objasnjenje Amoled tehnologije...
kao sto rekoh gore, to je objasnjenje 1 tipa AMOLEDA a taj tip ne koristi samsung i moja prica se nije odnosila na njega sto sam uvek jasno naglasavao...

btw nisam znao da si studirao displeje... :D
standardno, napadas argumentumima ad hominem...

kada izvuces stvari iz konteksta svakako da ima... Rekoh lepo zasto nema retina bolje uglove... Ne kako izgleda vetj konkretne stvari zasto je to tako...

jel personalni utisak dubina crne koja proistice iz tehnologije displeja? Jel personalni utisak kontrast? Jel personalni utisak debljina? Jel personalni utisak osetljivost? Jel personalni utisak tacnost boja? itd...
Lepo sam naveo konkretne stvari i ti koji nisi video displeje vilenis, da upotrebim tvoju rec, i trazis po netu pojedinacne likove koji cak ni ne potvrdjuju skroz tvoju pricu, kao u slucaju doktora koji gleda samo beli ekran :d i meri pod istim peak luminance iako je to potpuno besmisleno... A pri tom si strasno arogantan i cesto bezobrazan...

i na kraju, trenje je pogodio sustinu a ja sam naveo stvari koje nemaju veze sa licnim utiskom i opet te pozivam da oboris neku?

btw, CAR-e nije ostriji IPS od Samoleda... uporrno poredite dva konkretna modela koji se ne mogu porediti a ja pricam o tehnologiji uopste a testovi su samo tu kao pratetja stavka...

Poslednja izmena:
Pardon, izbirisah slucajno iz prvog quota... Citiram kovacm, on je jedini dovoljan apple fanatik da tvrdi nesto sto ni apple pr ne govori jer je prosto smesno...

jos pri tome nije ni video displeje :d

Poslednja izmena:
uzgred, taj isti Dr. Soneira ima par drugih poprilicno kontraverznih teorija takodje...
ali ti ne smeta da ga citiras kad kaze da je iPhone4 ekran undersaturated ;)

pazi: ja napadam zato sto se sprdam da si studirao displeje... :D a ok je da ti mene nazivas fanatikom??? ili da mi kazem "niti imas blage veze o tehnologiji displeja".

razmisli malo ,)

ali ti ne smeta da ga citiras kad kaze da je iPhone4 ekran undersaturated ;)
Gde sam ja njega citirao? :d

Ja sam samo rekao da si, izmedju ostalih i ti sam, kacio link ka merenju gde je izmereno da je undersaturated i to misleci da tju time jasno prekinuti diskusiju o tome jer netjes valjda da pobijas svoj izvor podataka :d

Uz to, nije on jedini koji je to merio i za to se slazu apsolutno svi... Aj da je on jedini koji to tvrdi pa bi tvoja opaska bila u redu ali je on samo jedan od mnogih sto se moze jasno procitati i na linkovima koje sam dao... a i nije potrebno biti nuklearni fizicar da bi to video svojim ocima... :d

pazi: ja napadam zato sto se sprdam da si studirao displeje... :D a ok je da ti mene nazivas fanatikom??? ili da mi kazem "niti imas blage veze o tehnologiji displeja".
uh, nemoj samo ti molim te o napadima i stavu... evo, na strani pre ove, mi govoris da lupam i ako nisi rekao ni jednu cinjenicu da osporis moje tvrdnje... takodje mi govoris da sam smesan kao bioskop i to prvi... a da ne pricamo o ranijim diskusijama... koje sam ja zaboravio a ti koristis svaku priliku da pecnes iako nema nikakvog razloga za to...

Kada govoris o napadanju procitaj prvo sta znaci argumentum ad hominem...

Sto se tice toga da si fanatik izostavio si rec apple fanatik sto je potpuno razlicita stvar... A da nemas pojma o tehnologiji displeja si sam pokazao, kao i da tumacis stvari kako ti je volja, da selektivno pamtis i da ti je lose pamtjenje ( sretjom postoje postovi ), da izvrtjes cinjenice i da umesto da govoris o njima konkretno ti se pozivas na nebitne stvari i koristis se argumentumima ad hominem kako bi ukaljao ime a ne ucestvovao u konkretnoj diskusiji i oborio cinjenice ako se ne slazes sa njima...

akki prijatelju, ja sam samo rekao da je subjektivna stvar koji je display bolji jer svaki ima svoje prednosti.

na prehtodnih x strana nisi nista novo rekao ali te je to moj stav "subjektivna stvar koji je bolji" izuzetno pogodi pa si odmah imao potrebu da se nepotrebno ;) raspises i ne napises nista novo sto vec od tebe nismo procitali.

Ti si rekao svasta svakako ali to da je subjektivna stvar koji je displej bolji nije tacno i ja sam to pokazao na konkretnim stvarima koje su cinjenice... ono sto je cinjenica ne moze biti subjektivna stvar... jedina prednost IPS-a u odnosu na Samoled je njegova cena... sve ostalo je na strani samoleda i to su cinjenice od kojih si neke ti pokusao da osporis ali bezuspesno...

Razlog sto sam ja ovo pisao je tvoja direktna provokacija, koja se jasno vidi iz postova a ja ne volim da mi neko govori da lupam, pa sam (ponovo) napisao konkretne stvari koje su cinjenice i za koje sam te pozvao da ih oboris sto, naravno, nisi uradio... i jos jednom da ponovim ono sto je objektivna cinjenica svakako ne moze biti subjektivna stvar ...

Drugi razlog sto sam ovoliko pisao, slazem se bespotrebno i vrtetji stvari u krug ali samo jer sam odgovarao na tvoje postove koji su ili prozivke ili vrtenje istih stvari u krug, sto se takodje jasno moze videti iz diskusije, je da korisnici koji ne znaju nista o ekranima i koji imaju dilemu sta da kupe ili ih prosto to zanima, a nisu nikada videli te displeje uzivo, kao sto ni ti nisi, jer da jesu ne bi ni postojala diskusija :d, ne ni pomislili da je to sto ti govoris tacno jer nije...

I na kraju, tvoji stavovi me ne pogadjaju uopste davno sam prestao da gledam na ovakve stvari na licnoj bazi...

sry za off... nadam se, iskreno, da netjete obrisati sve ovo :)

Treba da se splituje tema i da se napravi neki Retina vs SAMOLED cosak,da ne bi citali o tome u svakoj temi.
Nemojte da me razumete pogresno,mene sve ovo veoma zabavlja.:)
Samo glupo je da se svaka tema koja se minimalno dotice price o ekranima pretvori u ovo.

Ja sam poredio iP4 sa nekim SAMOLED samsung telefonom u telenor prodavnici, i ono sto odmah upada u oci jeste prenaglasen kontrast na samoledu i ostrija slika na retini zbog rezolucije.
Meni vise odgovara retina upravo zbog ostrine i prikaz boja koji je slican onome koji koristim na lcd-u mog PC-a.

Poslednja izmena:
[flame]Sličan prikaz ti je na neIPS monitoru kao što je SyncMaster 940b, a iPhone 4 ima IPS? Pf, drajver kaže da iPhone 4 ima bolji ekran od bilo kog monitora na svetu, da nemaš faličan primerak? :d[/flame]

Poenta priče je da svako koristi ono što mu odgovara, ali da postoje neke stvari koje su činjenice i koje ne spadaju u mišljenje pojedinca već u nešto što je objektivno.

izvini ako nisam odgovorio na taj post, mislio sam da sam ga pohvalio, ako nisam evo ovom prilikom to cinim. stvarno je ok post. ja sam samo rekao da necu da komentarisem jer nisam video ni jedan ni drugi ali da sam iz tekstova skapirao da je sve stvar licnog ukusa koji je bolji na sta je akki povileneo... i mislim da se nece skoro smiriti :D
Ma dobro, ionako ja nisam taj silni tekst ispisao da bi dobio pohvalu od tebe :d, nego cisto da priupitam da li si ga video... sa druge strane, ni to sto se nisi javljao uopste da prokomentarises nesto mi nije zasmetalo, vec sam pomislio da si zacutao jer sam sve lepo argumentovao :p

I dalje kazem, stoji da da je stvar licnog izbora sta kome vise odgovara... k'o sto pak tvrdim da, ostrina wise, nije uopste preterano primetna razlika u tom segmentu izmedju iPhone-a 4 i Wave-a, iako Retina ima visu rezoluciju (ali i Wave ima manju dijagonalu, pa taman kompenzuje)... da vec ne kazem da je nema. Al' ajd', necu to da kazem :p
Galaxy S vec ne mesam u ovu pricu, tu verovatno vaze malo drugacija pravila, jer ima 4" ekran, znatno veci neg' Wave, a opet istu rezoluciju od 480x800... a pixel density vec igra svoju ulogu u tom slucaju.
Osim toga, Galaxy S ne mesam i zboga toga sto nisam imao prilike licno da uporedim isti sa iPhone-om 4, head to head... jednog do drugog.

I za kraj - iskreno mislim da S-AMOLED, iako prilicno izjednacen sa Retinom na nekoliko polja, ipak vuce prevagu na par drugih, te zbirno, mislim da je overall pobednik.
Ne "za klasu", naravno, to nikako... vec za dlaku. Ali ipak pobedjuje.

Sto se ono kaze - my 2 cents... i realno i objektivno sagledavanje situacije (bar ja tako mislim) - zasnovano na igranju sa oba telefona, a ne nekim pricama u prazno i forumskim prepucavanjima.

[flame]Sličan prikaz ti je na neIPS monitoru kao što je SyncMaster 940b, a iPhone 4 ima IPS? Pf, drajver kaže da iPhone 4 ima bolji ekran od bilo kog monitora na svetu, da nemaš faličan primerak? :d[/flame]

Poenta priče je da svako koristi ono što mu odgovara, ali da postoje neke stvari koje su činjenice i koje ne spadaju u mišljenje pojedinca već u nešto što je objektivno.

Pa objektivno ni na jednom monitoru ne koristim podesavanja da mi boje vriste, ne vidim u cemu je problem?
Cak ne verujem da niko ni od vas nema tako podesen monitor koji koristi svaki dan, mozda jedino na telefonu jeste zanimljivo za klince... :)

Podesavas monitor da ti boje budu isprane? :)

i ono sto odmah upada u oci jeste prenaglasen kontrast na samoledu
e ovo prvi put cujem... svi se trude da sto vise povetjaju kontrast, da crna bude crna a bela ko posle bonuxa :d al izlgeda da to ne valja :d

Podesavas monitor da ti boje budu isprane? :)

Ne podesavam monitor da imam isprane vec realne boje, i na iP4 nisu uopste isprane boje.

e ovo prvi put cujem... svi se trude da sto vise povetjaju kontrast, da crna bude crna a bela ko posle bonuxa :d al izlgeda da to ne valja :d
Nije problem sto je crna crna, nego sto su sve boje prenaglasene.
Ja sam ti rekao da je to za klince cool stvar ali ljudsko oko ne vidi tako svet oko sebe.

Ne podesavam monitor da imam isprane vec realne boje, i na iP4 nisu uopste isprane boje.
jesu... izmereno.. isto koliko su na samoledu over toliko su na iphone'u undersaturated...

Nije problem sto je crna crna, nego sto su sve boje prenaglasene.
Brkas stvari... kada se u razgovoru o displejima kaze kontrast onda se misli na contrast ratio i to je pozeljno da je sto vetji... ono o cemu ti pricas je vezano za prvu stavku koja ti se ne svidja....
Ja sam ti rekao da je to za klince cool stvar ali ljudsko oko ne vidi tako svet oko sebe.
ali ne vidi ni svet kao da je ispran... to je poenta... ne kaze se za dzabe: dodaj svetu malo boje :d

Poslednja izmena:
Otvori neku sliku recimo u ACDSee i idi na edit pa pojacaj CONTRAST, dobices ono sto vidis na SAMOLED-u.
Sto se iP4 tice, ne znam ko je to izmerio i kako, ali daj bilo kom coveku iP4 u ruke i pitaj ga da li su boje isprane u odnosu na ono sto vidi oko njega u realnom svetu. Jedino je moguce da ti deluju isprane retina boje kada se porede sa SAMOLED-om jer on je izgubio kompas sto se repordukcije boja tice i daleko je to od realnog.

P.S. Izgleda da ti pises tekstove i na "ai" blogu jer jedino tamo sam video da SAMOLED je bez premca sto se reprodukcije boja tice :)

Poslednja izmena:
Otvori neku sliku recimo u ACDSee i idi na edit pa pojacaj CONTRAST, dobices ono sto vidis na SAMOLED-u.
razumem ja sta si ti mislio ali izgleda da ti meni nisi razumeo :)

Sto se iP4 tice, ne znam ko je to izmerio i kako, ali daj bilo kom coveku iP4 u ruke i pitaj ga da li su boje isprane u odnosu na ono sto vidi oko njega u realnom svetu.
cekaj sprdas se sa ovim? :)

Jedino je moguce da ti deluju isprane retina boje kada se porede sa SAMOLED-om jer on je izgubio kompas sto se repordukcije boja tice i daleko je to od realnog.
izgleda da ne kapiras sta ja sve vreme pricam... kada se radi o bojama stvar je licne preferencije da li neko voli under ili oversaturated boje... vecini je mnogo bolji samoled po tom pitanju jer prosto boje su zivahnije, toplije i o tome imas mali milion postova na netu u kojima se korisnici opredeljuju za jedan od ta dva aspekta jer ni samoled ni IPS nemaju realan prikaz boja...

P.S. Izgleda da ti pises tekstove i na "ai" blogu jer jedino tamo sam video da SAMOLED je bez premca sto se reprodukcije boja tice
definitivno ne kapiras sta pisem sve vreme... nisam nigde rekao da je samoled bez premca vetj da je jednako netacan kao IPS kada je u pitanju reprodukcija boja... nikakva reprodukcija bez premca... ali smatram i licno mi vise odgovara da boje budu zivahnije, toplije nego isprane...

btw, ne pisem za ai i nema sta da gledam slike preko ACD kada imam iphone :d

@priest77

Kako uporedjujes boje u realnom svetu sa bojama na Retini majke ti, cista glupost. Jel gledas boju asfalta i zgrada, automobila, cega? Ako preovladavaju sive i generalno tamne boje onda retina ima tacnije boje....

Ako cemo tako uzmi pogledaj boju trave, cveca, lisca, zbunova u prolece i te boje ces videti na Samoled ekranu, jel? Zavisi sta ti mislis pod terminom "realni svet".

Nastavljate diskusiju u sasvim pogresnoj temi, ali jel mozete barem da se slozite da je Samoled toliko oversatured koliko je Retina undersaturated?

Ja mislim da je akki ovoliko "agresivan" sa SAMOLED pričom zbog BaneRa i drivera, koji su imali besmislene izjave u vezi ekrana, pogotovo ovaj što je akkiju u potpisu, svi su videli kolika je to glupost.
pa mu je ovaj thread posluzio za produzetak te price... ,)

@Gizmor

Sta ima da se slazu kada su to rezultati egzaktnog merenja :)

kovacm; je napisao(la):
pa mu je ovaj thread posluzio za produzetak te price...
rece covek koji je forsirao moje odgovore, pitao da objasnim sto je bolji samoled, trazio linkove i pri tom nista konkretno nije rekao... vrhunski :)

Vrh Dno