Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
sto se tice c't magazina, evo ti tekst koji je prethodio uporednom prikazu iPhone4, Nexus One i Samsung Galaxy S.

http://milan.kovac.cc/temp/ct.1510.076-079.pdf

dakle na 4 strane sa tehnicke strane objasnjenje kako funkcionisu novi display.
nesto oko cega su se ljudi ovde natezali u threadu:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=237389&page=9

na 10 strana bez ijednog argumenta koji je vredniji od "bolji je" (kad je u pitanju SuperAMOLED vs Retina). tako da plz nemoj da pises o onome o cemu ne znas (u prevodu: nisi drzao c't magazin u rukama).

@kovam: u **** te ovo na Nemackom :) Moze samo u dve recenice kratko neki zakljucak iz tog teksta, please :) Mada stvarno mislim da samo supermen moze oceniti ko je od tih ekrana kvalitetniji :D i jedan i drugi su da se smrznes

Gartner vrsi samo estimates... kao sto ni apple podaci o prodaji nisu stvarni, vetj takodje estimates... za razliku od gotovo svih proizvodjaca koji izbace u primerak tacan broj prodatih uredjaja, kod apple su to uvek estimates...

sto se tice diskusije o ekranima ja sam naveo lepe argumente u prilog tome zasto je Samoled bolji, ali na to nije bilo odgovora, ni od tebe... :d bar ne smislenih :d

takodje, sto se tice clanka u c't magazinu on je apsolutno irelevantan za ovu pricu jer se ne porede konkretni displeji...

Gartner vrsi samo estimates... kao sto ni apple podaci o prodaji nisu stvarni, vetj takodje estimates... za razliku od gotovo svih proizvodjaca koji izbace u primerak tacan broj prodatih uredjaja, kod apple su to uvek estimates...

sto se tice diskusije o ekranima ja sam naveo lepe argumente u prilog tome zasto je Samoled bolji, ali na to nije bilo odgovora, ni od tebe... :d bar ne smislenih :d

takodje, sto se tice clanka u c't magazinu on je apsolutno irelevantan za ovu pricu jer se ne porede konkretni displeji...

sve se svodi na subjektivan utisak ;) - zato nisam nista ni komentarisao u onom threadu (a osim toga bio sam i u guzvi u to vreme... :D).

da, da subjektivan utisak :d

nisam video Super Amoled pa necu ni da komentarisem... ali koliko vidim ti si ovde jedini koji ga dize u nebesa... ;)

ahahaha :d nepopravljiv si :d sem Baneta i Drajvera, za koje svi znamo koliko su realni, svi, ali apsolutno svi drugi na forumu, koji su videli Samoled, su potvrdili moje reci ( Cezar, Car, higl, da ne nabrajam dalje)... a da ne pricamo o svim testovima i misljenjima ljudi sa ostalih foruma... :)

al da ne idemo u off..

sa tehnicke strane ne vidim kako moze biti bolji ali ajde... dok ga ne vidim, nemam sta da komentarisem...

dok ga ne vidim, nemam sta da komentarisem...
Ja sam video i jedan i drugi. Da li zbog toga sto ih nisam imao u isto vreme, ali i jedan i drugi su odlicno ovaj savrseni i iskreno ne vidim kako neko moze da kaze da je jedan dosta bolji nego drugi-po meni su podjednako dobri, mozda bih primetio neke sitnice da sam ih imao istovremeno, ali to su vec teske gluposti.

Ono sto je najvaznije cackao sam na primer cela tri dana :) iPhone 4 i u odnosu na 3GS :D posto sam njih imao istovremeno, iPhone4 jeste bolji i primecuje se 1-na-1 poprilicno, ali cim je iPhone4 nestao, lako sam se ponovo prilagodio 3GS-u i Magic-u :D , bez problema sam ponovo kucao poruke, surfovao net-om, gledao slike itd..( ono sto sam hteo da kazem da te brojke i specifikacije nikako nemaju neki uticaj na malim ekranima kakvi su na mobilnim telefonima (pa se i brzo preoboli razlika jedan u odnosu na drugi i kada je kvalitet jednog (iPhone4) mnooogo bolji nego onog drugog(3GS)), jer sigurno nece neko profesionalno obradjivati slike na mobilnom telefonu i stvarno ne vidim poentu kada neko kaze "vidi kada zumiras 2000x slova su glatka (ne iskrzana)" a ista ta iskrzana slova mi ama bas ne smetaju i nisu mi ni najmanji problem na laptopu na kome inace po ceo dan bijem po tastaturi :) )...

ovo je vec totalno promaseno sa ovom temom :)

Ajd jeste da je oftopic ali moram da prokomentarisem, ovo su cak i na nekim sajtovima kao testirali retinu zumirajuci slova, pa fontovi su vektorski, i na svakom telefonu pri zumu ce se videti savrseno, bez obzira na rezoluciju. Poenta jeste u tome da su citka slova kada sajt nije zumiran.

@mustang: ali kazem, ako si pazljivo procitao, da stvarno mi nije bila frka ni kada sam se kasnije vratio na 3GS i Magic da ponovo surfujem :) jeste da je iPhone4 bolji kada je prikaz u pitanju to stoji, ali je cak iako se radi o velikoj razlici u kvalitetu display-a izmedju cetvorke i ovog dvojca, ipak je malo vise udareno na marketing, ali se u praksi nije mnogo toga izmenilo (mozda su mi ocekivanja ipak bila pre prevelika, posle silnih procitanih testova na net-u) ipak su to male dimenzije ekrana). Ali posto je ovde pominjan Super Amoled (galaxy S) i retina (iPhone4) i dalje ostajem pri stavu da samo Cak Noris moze presuditi u korist nekog od ove dvojice :)

onda je guru jači od Čak Norisa :))

ahahaha :d nepopravljiv si :d sem Baneta i Drajvera, za koje svi znamo koliko su realni, svi, ali apsolutno svi drugi na forumu, koji su videli Samoled, su potvrdili moje reci ( Cezar, Car, higl, da ne nabrajam dalje)... a da ne pricamo o svim testovima i misljenjima ljudi sa ostalih foruma... :)

al da ne idemo u off..

I ja sam ga video i nije mi lepsi/bolji od retine :) ***. razlog? boje...

Poslednja izmena:
super, onda vas je 3 na celom svetu + kovacm u najjavi :d

i btw, sto se tice tehnicke strane upravo je tu prednost... o tome je glupo i diskutovati...

I ja sam ga video i nije mi lepsi/bolji od retine :) ***. razlog? boje...
Pa evo, i ja video oba, i to ne u nekom razmaku, vec jednog do drugog... i probao i uporedio. Wave vs. iPhone 4 (malo merodavnije za poredjenje nego Galaxy S vs. iPhone 4... upravo zbog slicnije velicine ekrana - 3.3" vs. 3.5").
I opet cu danas, vec za koji sat. I zakljucak ce, naravno, biti isti - bolji Super AMOLED.

Razlog? Boje. Upravo one.
Nema sta da gledam u boje na Retini kada izgledaju ubijene/isprane/obrnule koji krug u ves masini (feel free da izaberete termin sami :D... licno preferiram poslednji :p), kad mogu da gledam u one zive/vibrantne/prenabudzene (opet - birajte sami :d) na OLED displeju.
Ovo ostalo je realno tu negde, s tim sto je crna surova na S-AMOLEDu, bukvalno se ne vide granice ekrana, stapa se sa telefonom... i tu Retina i dalje ne moze da parira, niti ce ijedan sa takvim tipom displeja. On the other hand - uglovi gledanja, osvetljenje... tu su prilicno slicni, fenomenalni i jedan i drugi.
Jedino nisam bio u mogucnosti da ih stavim jednog do drugog i uporedim pod direktnom suncevom svetloscu... ali eto, to cu danas, ionako je prelep dan. I ne sumnjam da ce biti prilicno egal.

Poslednja izmena:
Znaci na osnovu ovoga bi zakljucio da ko voli realne boje Retina je bolja, ko voli nasvirane boje i kontrast SAMOLED je bolji.

Nemoj samo da zaboravis da, po onom famoznom testu u koji se kovacm toliko uzda i koji je toliko puta kacio - Ratina ima isti procenat undersaturated boja koliko i (bese tek) AMOLED ima oversaturated ;)

Te stoga - realne boje, sta je to? :D
To mu dodje negde na sredini :)

super, onda vas je 3 na celom svetu + kovacm u najjavi :d

i btw, sto se tice tehnicke strane upravo je tu prednost... o tome je glupo i diskutovati...

ajde molim te pojasni malo ovo...

Nemoj samo da zaboravis da, po onom famoznom testu u koji se kovacm toliko uzda i koji je toliko puta kacio
a postoji i neki drugi test na netu??? (a da ima makar 5% tehnicke pozadine u istom i da nije tipa: "meni je ovaj bolji"??) - ako ima, slobodno okaci ;) (i ne prozivaj me sto kacim link ka iole merodavnom testu)

Poslednja izmena:
pricao sam vetj o tome, mrzi me da se ponavljam... a i nema svrhe, tebi su to samo subjektivni utisci...

test nije merodavan jer se ne porede konkretni tipovi displeja, kao sto rekoh...

a postoji i neki drugi test na netu??? (a da ima makar 5% tehnicke pozadine u istom i da nije tipa: "meni je ovaj bolji"??) - ako ima, slobodno okaci ;) (i ne prozivaj me sto kacim link ka iole merodavnom testu)
Ako se ne varam, kao sto vec rekoh - u tom testu nije bio Super AMOLED, vec (obicni) AMOLED. Koliko se bese secam...
Samim tim - zao mi je, ali nije merodavan.

Osim toga, bese i neka tabela u tom testu, gde je pisalo da telefon, koji provereno ima 16M boja, po njima ima 65K... kazem, ne secam se najtacnije, ali tako *jeste* pisalo, samo ne znam za koji model telefona.
Kao sto je, uostalom, u tom istom testu pisalo da samo iPhone ima full 24-bit paletu (neki fon je bio ogranicen OS-om, sto jeste OK)... a to je, naravno, daleko od istine.

Uostalom, da ne razglabamo ovako u prazno i napamet - okaci link ponovo, ti to drzis u malom prstu :)

sa tehnicke strane ne vidim kako moze biti bolji ali ajde... dok ga ne vidim, nemam sta da komentarisem...

Ja sam gledao AMOLED i SAMOLED jedan pored drugog, ista slika... ko kaze da SAMOLED nije bolji taj je slep.
Drzao sam Retinu pored SAMOLED-a, meni je SAMOLED daleko bolji, to je moj licni utisak. Slika na SAMOLED-u deluje mnogo realnije i zivlje.

pricao sam vetj o tome, mrzi me da se ponavljam... a i nema svrhe, tebi su to samo subjektivni utisci...

test nije merodavan jer se ne porede konkretni tipovi displeja, kao sto rekoh...

smesan si ko bioskop... jedino sto pises u prethodnih X meseci je kako je AMOLED, a sada Super AMOLED, superiorniji od IPSa... i to iskljucivo kao subjektivno misljenje.

@CAR ne videh da si postavio neki drugi test... ;)

Ja sam gledao AMOLED i SAMOLED jedan pored drugog, ista slika... ko kaze da SAMOLED nije bolji taj je slep.
Drzao sam Retinu pored SAMOLED-a, meni je SAMOLED daleko bolji, to je moj licni utisak. Slika na SAMOLED-u deluje mnogo realnije i zivlje.
...kao sto su i animacije na Nexus One jednako glatke kao i na iPhoneu... :D

Poslednja izmena:
Posto mi je lakse da ponovo napisem nego da trazim po postovima evo jos jednom cisto zbog standardno bezobraznog stava, bespotrebnog flame-a i apple fanatizma...

1. reprodukcija crne - to valjda ne treba da objasnjavam? :d

2. potrosnja - 30% niza... izmereno, imas linkove svuda...

3. kontrast - cisti podaci

4. zivahnost boja - i sam si postavljao testove

5. osetljivost - jedan lejer samo... nema vazduha i dodatnog touch panela.

6. debljina - ^^

7. sva elektronika u okviru displeja

8. uglovi vidljivosti 180 stepeni i vidljivost na suncu ( nema dodatnog lejera koji dodaje glare)...

9. ostrina - jasno. kome nije pravac wikipedia.

sve se to nalazi u okviru mojih postova, kao i objasnjenje o tipovima displeja. Nije napisano po vaznosti nego kako mi je padalo na pamet...

i na kraju, prosto, IPS LCD displeji ne mogu da se porede sa Super AMOLEDOM zbog strukture... toliko o tome.

@CAR ne videh da si postavio neki drugi test... ;)
Pa nisam iz jednog prostog razloga - ta tematika me uopste ne interesuje, pa ne pratim, niti trazim... i onaj test sto si ti okacio sam cisto pogledao, tacnije protrcao kroz njega. Nisam se udubljivao preterano :)
Mozda i zbog toga sto je tamo testiran AMOLED, sto nije releventno za nasu pricu ovde... ili mozda zbog onog dela kada su naveli da telefon sa 16M boja ima tek 65K - mozda sam i tu digao ruke :d

Anyway, bilo kako bilo - ovde se stvarno svasta moglo cuti i procitati. Od famozne price da je AMOLED prakticno isto sto i S-AMOLED ("tek 5% bolji"), do toga da je Retina, u najmanju ruku, bar dve klase iznad S-AMOLEDa.
AMOLED vs. S-AMOLED sam licno uporedio, Desire vs. Wave... ista slika je bila na oba fona, prebacio BT-om na Desire, u nativnoj rezoluciji oba fona - dakle, full 480x800 (mada totalno nebitno).
Oba fona na max brightness, stavljeni jedan do drugog... razlika i vise nego primetna, vec na prvi pogled. S-AMOLED svetliji, nesto zivljih boja... i ostrija slika. To je ono sto na prvi pogled upada u oci. Isprva je slika izgledala *mnogo* ostrije, da bi, kada je ta ista slika na Desire-u prikazana preko nekog drugog view-era, a ne onog default-nog, razlika bila znatno manja... ali je opet bila primetna. OK, i razlika u velicini displeja tu igra svoju ulogu, nema sta, ipak je 3.3" vs. 3.7".
Na Suncu nismo imali prilike da ih uporedjujemo, bio oblacan dan... a tu bi ga S-AMOLED tek oduvao. A sad kad se setim, ni uglove gledanja nismo uporedjivali... zaboravih, ***.

A sto se pak Retine tice... kazem, probao sam opet oba, i to direktno ih uporedjujuci, jedan do drugog. Wave vs. iPhone 4.
Dakle, u isto vreme - ne jedan pa drugi, ne jedan u ruci, drugi na slikama... i, kljucno - ne oba preko neta i review-a. A potonje je slucaj sa bar polovinom ljudi koji piskaraju na ovu temu.
Prvi put pre mesec dana, na moru... drugi put pre dva dana. Poredili displej, kao i kameru/video zapis.
E sad, moja ideja je bila da bude kao sa Desire-om... ista slika na oba ekrana, pa kom opanci, kom obojci. Ali, posto to tehnolosko cudo iz Cupertina nema BT out of the box (a fon je zakljucan), tako nesto nazalost nije bilo moguce... pa sam se dovijao kako znam i umem, mada ne priznajem bilo kakav test ako slika nije identicna na oba displeja.
Sto se bitnih stavki tice, gde su ova dva tipa displeja prilicno slicna - uglovi gledanja, prikaz na Suncu i ostrina (OK, na strani iPhone-a je, naravno - ali nista drasticno i nista tako jasno primetno, tj. vec na prvi pogled... opet, mozda je to zato sto Wave ima manju dijagonalu). Sto se pak prikaza crne boje tice, tu jednostavno ne mogu da se porede... na Wave-u je crna kao da je ugasen ekran, u mrklom mraku. Jednostavno, ne razaznaju se ivice ekrana od ostatka telefona. Na Retini to jednostavno nije tako, niti pak moze da bude - uvek ce se primetiti osvetljenje, crna nikada nece biti bas crna... cak ni kada se brightness smanji na minimum :d (probao, cisto fore radi :p)
A sto se zivosti (ostalih) boja tice... call it prenabudzene, decije, kako god hocete - boje su zive i milina ih je gledati. iPhone 4 jeste oooogroman napredak u odnosu na 3GS npr. po ovom pitanju, onaj je tek bio sav ispran i bledunjav... ali i dalje Retina ne moze nikako da se meri sa S-AMOLEDom po ovom pitanju.

Dakle, S-AMOLED vs. Retina - na prvi pogled, bez mnogo tehnikalisanja i ulazenja u detalje... sta se primecuje?
Zive boje na OLED displeju, jeziva crna... sa druga strane, nesto ostrija slika na Retini, ja cu reci tek za nijansu, slobodno nek' me demantuje neko argumentovano.
To je ono sto odma' pada u oci, kada se stave ova dva telefona jedan do drugog.

Kazem, to su najbitnije stavke, jer su po pitanju brightness-a, uglova gledanja i vidljivosti pod direktnom suncevom svetloscu prilicno slicni (OK, mogao bih da kazem da je Wave opet nesto bolji, ali necu, jer bi to bilo cisto cepidlacenje - oba su sjajna, i prilicno slicna). Sto se pak potrosnje, trajnosti ekrana i nekih sporednih elemenata tice - to me nije interesovalo, niti je predmet ove price... a, iskreno, nije ni bitno mnogo za krajnjeg korisnika.

Posto mi je lakse da ponovo napisem nego da trazim po postovima evo jos jednom cisto zbog standardno bezobraznog stava, bespotrebnog flame-a i apple fanatizma...

1. reprodukcija crne - to valjda ne treba da objasnjavam? :d

2. potrosnja - 30% niza... izmereno, imas linkove svuda...

3. kontrast - cisti podaci

4. zivahnost boja - i sam si postavljao testove

5. osetljivost - jedan lejer samo... nema vazduha i dodatnog touch panela.

6. debljina - ^^

7. sva elektronika u okviru displeja

8. uglovi vidljivosti 180 stepeni i vidljivost na suncu ( nema dodatnog lejera koji dodaje glare)...

9. ostrina - jasno. kome nije pravac wikipedia.

sve se to nalazi u okviru mojih postova, kao i objasnjenje o tipovima displeja. Nije napisano po vaznosti nego kako mi je padalo na pamet...

i na kraju, prosto, IPS LCD displeji ne mogu da se porede sa Super AMOLEDOM zbog strukture... toliko o tome.

Isto tako ce i prosechni konzumer za sliku sa DSLR aparata reci da je bleda, neoshtra i sa ispranima bojama :d, zato i nema smisla objashnjavati, vas konzumera ima vishe, a vecina je uvek u pravu, tako da uzivajte :)

samo sam te cekao :d

ovo su rezultati merenja... jednom recju cinjenice... nema to veze sa vetjinom... mada, siguran sam da tjes lako iskonstruisati neku teoriju zavere :d

samo sam te cekao :d

ovo su rezultati merenja... jednom recju cinjenice... nema to veze sa vetjinom... mada, siguran sam da tjes lako iskonstruisati neku teoriju zavere :d

'ajde da se kladimo da ces za sliku sa DSLR aparata reci da je bleda, neostra i sa ispranima bojama :D :D :D

Chijeg merenja, tvojim ochima ? :)
Sto proizvodjaca, sto renomiranih sajtova, pa cak i instituta za tehnologiju iz Nemacke... apsolutno sve merljivo i linkovi su kaceni milion puta...

A i da je samo ocima, postoje samo 4 osobe ukljucujuci tebe, Baneta, Muzzy-a i kovacm ( doduse u najavi :d ) koji ne vide isto kao svi ostali, ali apsolutno svi...

Stvarno mi nije jasno dokle tjes da trolujes bespotrebno i da mislis da si najpametniji i jedini koji dobro vidi na svetu...

Nazad
Vrh Dno