Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

@priest77

Kako uporedjujes boje u realnom svetu sa bojama na Retini majke ti, cista glupost.
Pa znam kako ja vidim stvari u realnom svetu i ne treba nikakav strucnjak da budes da bi video da na SAMOLED-u jednostavno vriste, i da se to pojavljuje kod svih slika, bilo sta da gledas na tom ekranu, imas iste jake boje.

jel mozete barem da se slozite da je Samoled toliko oversatured koliko je Retina undersaturated?

Ne mogu sa time da se slozim. Uzmi lepo iP4 u ruke i posle nam kazi da ima blede boje, dok kod SAMOLEDA je nemoguce da se ne primeti iz starta preterivanje sa bojama, to ti jednostavno odmah strci.

Poslednja izmena:
@priest77

Kako uporedjujes boje u realnom svetu sa bojama na Retini majke ti, cista glupost. Jel gledas boju asfalta i zgrada, automobila, cega? Ako preovladavaju sive i generalno tamne boje onda retina ima tacnije boje....

Ako cemo tako uzmi pogledaj boju trave, cveca, lisca, zbunova u prolece i te boje ces videti na Samoled ekranu, jel? Zavisi sta ti mislis pod terminom "realni svet".

Nastavljate diskusiju u sasvim pogresnoj temi, ali jel mozete barem da se slozite da je Samoled toliko oversatured koliko je Retina undersaturated?
Svi izgleda mogu, sem ovog priesta... cak je, eto, i mereno to, kanda, isti procenat bese... ali eto. Covek treba da promeni nick u drajver 2.

2 priest77:
Uzeo iPhone 4 u ruke, licno... i kazem da ima isprane/blede boje.

Nisi iskren kada to kazes ali razumem, da bi pravdali SAMOLED sada treba retina da bude bleda.

Sta ima da se slazu kada su to rezultati egzaktnog merenja :)
uuu... al je sada dobar onaj Dr. Soneira kad je izmerio da je iPhone undersaturated isto koliko je i AMOLED over saturated... :D al ***, ne zna covek da izmeri potrosnju kao sto najverovatnije ne bi ni mogao da izmeri da je iPhone4 tanji od Galaxyja... :D

rece covek koji je forsirao moje odgovore, pitao da objasnim sto je bolji samoled, trazio linkove i pri tom nista konkretno nije rekao... vrhunski :)
nisam forsirao tvoje odgovore ali ti izgleda uzivas u tome da dokazujes kako je samoled svemiraska tehnologija a da IPS ima isprane boje... :D

koliko vidim, jedina prednost samoleda je da ima apsolutno crnu boju.

btw kako broje pixela na samoledu? jel ima istu strukturu pixela kao i amoled na nexusu? jedan pixel je zalena+plava, sledeci pixel je zelena+crvena? :D

uuu... al je sada dobar onaj Dr. Soneira kad je izmerio da je iPhone undersaturated isto koliko je i AMOLED over saturated... :D al ***, ne zna covek da izmeri potrosnju kao sto najverovatnije ne bi ni mogao da izmeri da je iPhone4 tanji od Galaxyja... :D
a taman sam se pomadao da si prestao a ti opet u krug... odgovor na ovo sam ti vetj napisao gore... smisli nesto novo posto je ovo smesno...

nisam forsirao tvoje odgovore ali ti izgleda uzivas u tome da dokazujes kako je samoled svemiraska tehnologija a da IPS ima isprane boje... :D
i na ovo sam ti odgovorio... samo troluj...

koliko vidim, jedina prednost samoleda je da ima apsolutno crnu boju.
izgleda da si u medjuvremenu i otjoravio... :d da te podsetim imas taksativno nabrojano u mom postu :d pokusavas da pobijes 1 stavku glupim argumentima i izvtanjem i izmisljanjem stvari vetj 10ak postova :d

btw kako broje pixela na samoledu? jel ima istu strukturu pixela kao i amoled na nexusu? jedan pixel je zalena+plava, sledeci pixel je zelena+crvena? :D
i o ovome sam pricao... posto nemas sta pametno da kazes mesas stvari koje su potpuno razlicite... kao sto rekoh nexus ima najlosiji tip AMOLED displeja koji se ne koristi u samsung modelima... izgleda da nisi dobro skapirao ono sto si u medjuvremenu procitao :d

Hajde da pogledamo celu priču oko ekrana sa praktične strane.

Apple ima IPS ekran koji s pravom važi za najvišu klasu LCD ekrana u ovom trenutku. IPS raspolaže odličnim vidljivim uglovima, ali to na mobilnom telefonu nema svrhu. IPS se takođe odlikuje odličnom vernošću boja, ali opet, ko radi pripremu za štampu na mobilnom telefonu?

SAMOLED ekran ima fantastično osvetljenje i kontrast, što je nešto što na mobilnom telefonu i te kako ima smisla kada treba da se koristi na suncu. Ukoliko korisnik recimo hoće da pogleda film i smetaju mu prenaglašene boje, jednostavno može da smanji veliko osvetljenje ekrana, čime će smanjiti i saturaciju boja. Pored toga, manja potrošnja i tanji ekran sigurno ne mogu da škode.

Obrni okreni, jasno je kojoj tehnologiji pripada budućnost.

plus sto na androidu imas program za kalibraciju ekrana, pa mozes da smanjis R G ili B ako ti smeta, tj da namestis onako kako tebi najbolje prija, tj tvojim ocima.

Nisi iskren kada to kazes ali razumem, da bi pravdali SAMOLED sada treba retina da bude bleda.
Jesam, iskren sam... nemam razloga da lazem, ne placa mene Samsung da im reklamiram S-AMOLED po forumima, k'o sto me pak ne placa da blatim (LG-ovu) Retinu.
Kazem sta je bolje, i to je to. I lepo sam sve do tancina obrazlozio, sa osvrtom na svaki aspekt ovih ekrana.

K'o sto cu, uostalom, uvek da kazem da iPhone 4 ima bolji (prijatniji za oko) video zapis... hvata vise detalja, ne "zamazuje" ih, pa bolje izgleda kada se gleda, narocito na velikom ekranu, u full rezoluciji. Sta cu kada je tako, jednostavno.

Poslednja izmena:
Ukoliko korisnik recimo hoće da pogleda film i smetaju mu prenaglašene boje, jednostavno može da smanji veliko osvetljenje ekrana, čime će smanjiti i saturaciju boja.
Ma kakve bre prenaglasene boje, narocito u ovom aspektu sto si naveo... to moze eventualno da pije vodu ako se gleda neki crtac na fonu, pa da seva kolorit na sve strane. Kod obicnog filma nema ni pomena o tome.

Osim toga, kod Samsung-a (posto ionako oni jedini imaju telefone sa S-AMOLED displejom) postoji opcija "Colour tone" u default video player-u... pa tako moze dodatno da se "usteluju" boje, tj. izabere neki kolorni profil izmedju "Warm", "Normal" i "Cool" preseta...

... pa da se, izborom "Cool" profila, dobiju iste isprane boje k'o na ajFonu! :d

plus sto na androidu imas program za kalibraciju ekrana, pa mozes da smanjis R G ili B ako ti smeta, tj da namestis onako kako tebi najbolje prija, tj tvojim ocima.

mislis da smanjis RG-BG-RG-BG... :D ne rece aki kako su rasporedjeni pixeli na super amoledu...

interesantno, sad ni IPS nema verne boje... e stvarno svasta moze covek da procita od ovog strucnjaka :D

Poslednja izmena:
interesantno, sad ni IPS nema verne boje... e stvarno svasta moze covek da procita od ovog strucnjaka :D
koji tip displeja ide u iphone 4? o cemu pricamo ovde? :d idi kopaj po wikipedii dalje :d

hm... koji tip displayja ide u Apple Cinema monitore? ili Eizo? ili NEC... ?

morbius je napisao(la):
IPS se takođe odlikuje odličnom vernošću boja
ne odlikuje se vernoscu boja o tome pricamo vec mesecima...

da li si ti normalan strucnjace za displeje? :d

i opet ne rece da li super amoled na samsungu s ima onako nesrecno rasporedjene pixele... i kako ih samsung broji?

Poslednja izmena:
Ja da li sam normalan? Cekaj ti mislis da ide isti displej u Apple Cinema monitore i u iPhone? :d ide IPS ali to nema veze jedno sa drugim, mada kakav si kralj ne bi me cudilo da tjes i to da pomislis... :d

Standardna tvoja fora uhvatis se za sitnicu i onda rokaj... vetju glupost nisam procitao skoro da neko u prici o mobilnim displejima ubacuje Apple Cinema monitore i Eizo... :d ajde onda da ubacimo najbolje TV (AM)OLED pa onda da pricamo... smesno stvarno sta radis...

kakve veze imaju sad pixeli? opet skretjes sa teme...

Poslednja izmena:

IPS kao tehnologija pruža odličnu vernost boja, koliko je to moguće za jedan LCD, naravno. Sad, puno zavisi od konkretne praktične implementacije i kvaliteta pozadinskog osvetljenja, ali o tome ne mogu da pričam pošto još uvek nisam video iPhone 4 uživo.

Ovim si dokazao svoju strucnost :), samo gubimo vreme bez veze, ocigledno da tebi jos uvek nije jasno da su IPS monitori najbolji sto se tice reprodukcije boja.

Poslednja izmena:
dakle kakve pixela ima super amoled na galaxyju s?

Ti si se uhvatio tih piksela ko pijan plota i mora da ti je ovo bar 200-ti put da drviš o njima.

Generalno se proizvođači svih tipova ekrana koriste raznim trikovima da bi doterali sliku. Đavola LCD stvarno može da prikaže broj boja na koji je deklarisan, svi koriste dithering, a nijedan proizvođač to ne piše na kutiji sigurno. Kako je nešto tehnički odrađeno nije bitno, bitno je šta vidi krajnji korisnik. A korisnik sasvim sigurno nije u stanju da vidi da se pikseli razlikuju, bar ne bez jake lupe. Što su Apple fanboji naduvali priču kako je zbog toga ekran loš i tekst na njemu nečitljiv, ti to okači mačku o rep, svako može svojim očima se uveri da Galaxy S ima kristalno jasnu sliku.

Ponovo radi bioskop...:party:
:d

Ovim si dokazao svoju strucnost :), samo gubimo vreme bez veze, ocigledno da tebi jos uvek nije jasno da su IPS monitori najbolji sto se tice reprodukcije boja.

I ti si dokazao svoju stručnost time što porediš IPS monitor i IPS ekran na iPhoneu. ;)

A koji je problem tog poredjenja ? Svrati malo u iStyle ili neku drugu Apple prodavnicu i pogledaj bilo koji novi iMac ili Cinema display, a da ne pricham o Macbooku, a onda potrazi najskuplji PC monitor i najskuplji PC laptop koji nema IPS panel. Razlika je nebo i zemlja, naravno ako nisi "corav"...

Amoled ekrani se savrsheno uklapaju u konzumerski svet kojim smo okruzeni, i to samo naivan moze da misli da je odlichno. Kada sa tim povezesh Samsung, stvarno treba da si juche krenuo da pratish ovo da mislish kako Samsung moze neeshto najbolje da napravi, oni su na proseku i koncentrisanju na povoljne cene napravili imperiju, kakve to veze ima sa beskompromisnim kvalitetom, to samo neki ljudi ovde znaju, obavezno vlasnici AMOLEDA. iPhone 4 kada stavish na sto, i pogledash iz bilo kog ugla, deluje kao display model sa zalepljenom fotografijom kao demo, Samsung kada stavish na sto, to je crtani film sa odvaljenim i nerealnim bojama i kontrastom.

sem Baneta i Drajvera, za koje svi znamo koliko su realni, svi, ali apsolutno svi drugi na forumu, koji su videli Samoled, su potvrdili moje reci ( Cezar, Car, higl, da ne nabrajam dalje)... a da ne pricamo o svim testovima i misljenjima ljudi sa ostalih foruma... :)

Aha, znachi vecina zna najbolje ? :)

A da postavimo to ovako. Ko se od svih tih ljudi profesionalno bavi ili mu je posao vezan za kvalitet slike ? Samo Bane i ja :) Koje telefone imaju svi ti ljudi ? Svi osim mene imaju (S)AMOLEDE, chak ga i Bane ima. I na kraju, otkad se to vecina uzima kao reper shta je bolje ? :)

Poslednja izmena:
Ponovo radi bioskop...:party:
:d
Hell, yeah!!! :D
Al' dobro, ovaj put bar u odgovarajucoj temi :)

I drago mi je zbog toga, hvala moderatoru koji je prebacio ovo... gre'ota bi bila da se sve pobrise - isto kao sto bi bilo bezveze da se zatvori iPad tema zbog ovoga :)

Amoled ekrani se savrsheno uklapaju u konzumerski svet kojim smo okruzeni, i to samo naivan moze da misli da je odlichno. Kada sa tim povezesh Samsung, stvarno treba da si juche krenuo da pratish ovo da mislish kako Samsung moze neeshto najbolje da napravi, oni su na proseku i koncentrisanju na povoljne cene napravili imperiju, kakve to veze ima sa beskompromisnim kvalitetom, to samo neki ljudi ovde znaju, obavezno vlasnici AMOLEDA...
:d:d:d:d:d

Drajver, dezurni otvarac ociju :D
"Sluzimo narodu!" :d

Eh, da imam pogled na svet kao apple fan-ovi na jedan dan. Ko zna, mozda bih tada video da su iphone4 i macbook ekrani ispred bilo kakvog najjacheg monitora na planeti, ili svega sto postoji :d

Mozda je i to sto smo svi mi ostali "coravi" :)

Meni je Apple vecni izvor zabave,i hvala mu na tome. Prosto mi je fascinantno koja doza fanatizma (da,fanatizma...ne mogu da nadjem bolji izraz:)) je prisutna i kod pristalica i kod hejtera...

Mora da postoji ravnoteza u svetu. Good vs Evil, Apple hejteri vs Apple fanovi :)

Postujem i podrzavam. :D

A koji je problem tog poredjenja ? Svrati malo u iStyle ili neku drugu Apple prodavnicu i pogledaj bilo koji novi iMac ili Cinema display, a da ne pricham o Macbooku, a onda potrazi najskuplji PC monitor i najskuplji PC laptop koji nema IPS panel. Razlika je nebo i zemlja, naravno ako nisi "corav"...
najskuplji "pc monitor" ima ips panel, i izgleda da nikad nisi video najskuplji "pc monitor" :) zar ne znas da je i apple = pc?
i nemoj da stavljas u istu recenicu iMac i Cinema Display, nemaju nista zajednicko osim jabuke.

I ti si dokazao svoju stručnost time što porediš IPS monitor i IPS ekran na iPhoneu. ;)

Vidim da te vec pitao driver u cemu je problem sa tim poredjenjem?

Evo jedan primer gde se vidi razlika izmedju retine na iPod touch 4 koji nema IPS i iPhone 4 koji ima IPS ekran.

touch6008-400x265.jpg

@driver:

Bolje jedno vruće pivo nego četir' 'ladna...
Bolje stara baba nego dijeva mlada...

Nazad
Vrh Dno