Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

Imam i ja da izjavim neshto za dnevnik. :D

Evo,da probam konstruktivno da doprinesem rat...ovaj,diskusiji...:d

[YOUTUBE]PryBSArheRc[/YOUTUBE]

Talijanci uporedjivali iPhone 4,Galaxy i Wave u sitna crevca...
:)

Sta ste zapeli za vernost boja? Pa nije to TV ili monitor pa da je to bitno.
Boje na AMOLEDU i SAMOLEDU mozda jesu prejake, ne previse realne ali ko da je to bitno.
Po meni je to bas savrseno za telefon, i to je velika prednost a ne mana.

Nikad mi nece biti jasno kako neko moze nesto da tvrdi, i da je ubedjen toliko u jedno, a da ovo drugo nije ni probao, video. Niti imam korist koji je bolji niti me to zanima. Znaci, moj najbolji drug ima iPhone 4 i stavili smo jedan pored drugog. Onaj ko mi kaze da retina bolja taj ili je zreo za naocare debljine cigle ili je klasican zakleti iStevin fanatik. Retina pored galaxy s super-amoleda je delovala kao isprana krpa, bleda. Ima neko ko to voli meni se iskreno ne svidja. Ja se sa tim drugarom vidjam skoro svaki dan tako da se stalno igram i sa jednim i sa drugim telefono u isto vreme. *** on je iPhone dobio na poklon od sestre iz USA i sam nije mogao da poveruje u razliku. Razmislja da ga proda i da uzme galaxy. Niti mi je u interesu da dizem samoled u visinu niti se bavim tim stvarima i sam sam prvobitno hteo da uzmem iPhone, ali sam se na kraju prodomislio i napravio bolji potez po meni.

Polako samo, poceli ljudi da shvataju stvari :)
Kada sam pre godinu dana dosao u svajcarsku, otisao sa kolegama na kafu, bilo nas 8, od nas osam ja bio crna ovca, njih 7 imali iPhone a ja usamljen sa Magicom. Danas je situacija znatno drugacija, od pomenute osmorke danas 4 vozi Android tj Desire, za godinu dana crna ovca ce imati iPhone :)

Ja sam lepo rekao da su drecave boje cool ugavnom za klince, ali za nekog ko se bar malo zainteresovao za fotografiju u zivotu nece izabrati tako nesto.

To sto je to ekran na mobilnom telefonu nije nikakvo opravdanje da na njemu nemam realne boje.

@Caesar
Naravno da boje na iP4 deluju isprane kada se stavi retina pored samoled-a koji preteruje sa saturacijom, ali pomisli da li ti svet oko sebe vidis onako kao na samoledu, da li sve sto vidis vristi od boja?
Sto se tice toga da je bolji taj samsung, stavi prst na celo i razmisli kako moze kopija iPhone-a da bude bolja od originala?
Ja sam ga poredio sa iP4 i odmah se to primeti da vriste boje i da se vide pixeli kada hoces da ih vidis na ekranu sto znaci da iP4 ima ostriju sliku koja prikazuje vise detalja, bolji OS narocito zbog velikog izbora kvalitetnih programa i igrica, kvalitet izrade...

Poslednja izmena:
Necu da zalazim ni koji je bolji ekran, ni kome je veci... OS. Ja kao korisnik, pre bih uzeo telefon sa AMOLED displejem. Boje su mi lepe, atraktivan je za oko i prijatno je gledati u njega (sto je i najbitnije, jel?). I ne zanima me sto "Retina ima realniji prikaz boja", kako kazu pojedini. Toliko. :)

Pozdrav!

Ja sam lepo rekao da su drecave boje cool ugavnom za klince, ali za nekog ko se bar malo zainteresovao za fotografiju u zivotu nece izabrati tako nesto.

To sto je to ekran na mobilnom telefonu nije nikakvo opravdanje da na njemu nemam realne boje.

@Caesar
Naravno da boje na iP4 deluju isprane kada se stavi retina pored samoled-a koji preteruje sa saturacijom, ali pomisli da li ti svet oko sebe vidis onako kao na samoledu, da li sve sto vidis vristi od boja?
Sto se tice toga da je bolji taj samsung, stavi prst na celo i razmisli kako moze kopija iPhone-a da bude bolja od originala?
Ja sam ga poredio sa iP4 i odmah se to primeti da vriste boje i da se vide pixeli kada hoces da ih vidis na ekranu sto znaci da iP4 ima ostriju sliku koja prikazuje vise detalja, bolji OS narocito zbog velikog izbora kvalitetnih programa i igrica, kvalitet izrade...

Ja nisam od onih koji ce tebe ili nekog drugog ubedjivati da je nesto drugo bolje ili da je moje misljenje jedino tacno. Ako je tebi bolja retina neka je, to je tvoj izbor i nemam nista od toga da te ubedjujem niti me to zanima. Rekao sam ono sto sam video i sto gledam skoro svaki dan.
Jel ti mislis da je galaxy kopija iPhone, slobodno misli. I da je kopija i to me savrseno ne zanima. Pare mi nisu prob mogao sam i iPhone da uzmem ali nisam. Stvar ukusa. Ako ces imati dusevni mir ili neku korist evo da te zadovoljim da lakse spavas:
Jeste retina je 10xbolja od samoleda
Jeste galaxy s je kopija iJobsa4
Ako je iSteva rekao da je iJobs najbolji na svetu jeste
Ako je iSteva rekao da ovako drzite telefon vi drzite iHand - the right way to hold your phone
:)

Ljudi... nemojte da poredite babe i žabe. iPhone ima ekran mnogo veće rezolucije (640x960 vs 480x800) i time je već u dobranoj prednosti kada je u pitanju kvalitet prikaza. O drugim aspektima telefona (završna obrada, softer i ekosistem...) da i ne govorimo, ali zato on i košta koliko košta.

Što se tiče "vernosti" prikaza... Što reče LazaNS, pa nije to TV... tako da neko preterano insistiranje na vernosti boja je suludo. Mislim, 'ajde da ne preterujemo. Još malo pa ćemo da kalibrišemo ekrane na mobilnim telefonima. :d

Fakat je da grafika, tj UI, na Samsungovim SAMOLED ekranima izgleda lepše sa tim nabucanim bojama, bez obzira na to što nisu baš po CIE specifikaciji. :D Ali je isto tako fakat da Retina ima značajno veću rezoluciju i jezivo kvalitetnu reprodukciju.

Na kraju... 1000€ vs 380€ :sceptic: Pa nije baš toliko bolji. :eyebrows:

BTW, za mene nema boljeg telefona od Vejva... Em bolje leži u ruci od Galaksije S, em veća gustina piksela, em manje troši, em ima blic, em metalno kućište... i najvažnije... dobio sam ga za Dž! :p:banana:

@Caesar
Ni ja ne ubedjujem nikoga ali ne moze ti meni da kazes da sam zreo za naocare zato sto se ne palim na decije fore i ne volim drecave boje na telefonu.

@magick
To je slucaj trenutno kod nas sa nenormalnom cenom, ali ako se kojim slucajem pojavi sutra kod telenora iP4 na pretplatu, videces samo hvalospevke o njemu na forumu, i cena jeste jedini razlog zasto ljudi kazu da im se ne svidja ni retina ni iP4

Poslednja izmena:
Da, da... neko ko se "zainteresovao za fotografiju" će da ide naokolo i slika sa mobilnim telefonom. :sceptic: Dejlibut je čudo! :d

Imaj brate... to te dođe još jedno 620€. :p

Tako što podržava microSD kartice, ima FM radio i otvoreno tržište aplikacija (u slučaju Galaxy S) i to sve za jedno 500-600€ manje. :S:

Sve što si rekao stoji, ali stoji i to da košta jedno dve prosečne srpske plate više od npr Vejva. :S: A da ne spominjem to što sam ja Vejv dobio besplatno preko MTS-a, dok 1000€ ne verujem da bih dao za telefon pa taman da sam milioner (stvar prioriteta). Daleko od toga da nisam tehnofil (ne bih bio na ovom forumu da nisam :)), ali je moj spisak tehnikalija i gedžeta koji su ispred iPhone-a poduži. :)

@magick
To je slucaj trenutno kod nas sa nenormalnom cenom, ali ako se kojim slucajem pojavi sutra kod telenora iP4 na pretplatu, videces samo hvalospevke o njemu na forumu, i cena jeste jedini razlog zasto ljudi kazu da im se ne svidja ni retina ni iP4
Misliš da je to fazon "kiselo lisici grožđe"? :trust: Možda i jeste... Ali ne možeš osporiti Samsungov uspeh u tome da prenese veći deo "doživljaja" širokim narodnim masama za upola nižu cenu.

bolji OS narocito zbog velikog izbora kvalitetnih programa i igrica

OS nije bolji. Igrica ima (mnogo) više ali se to menja nabolje i vremenom će biti egal. Kvalitetnih programa prilagođenih našem tržištu na iOS nema.

Ja sam lepo rekao u onom postu iznad; glavni razlog zbog cega ne valja retina vecini jeste cena iP4 kod nas.
Ali u ovoj temi ne poredjujemo cene vec ekrane na mobilnim telefonima.
Znaci SAMOLED ima bolju cenu a retina sve ostalo :)

Imam ja jedno pitanje:
Ako su boje na iPhone-u 4 under saturated, kako onda mozes da kazes da on prikazuje realno boje, kada ih ne prikazuje? :sceptic:

0,1468,i=267556,00.jpg

Ne valja retina!?

Reći da je SAMOLED ekran generalno bolji i prilagođeniji upotrebi na mobilnim telefonima ne znači da je retina loš ekran.

Pa fanboy je utuvio sebi u glavi da mi mislimo da je Retina loša, a to niko nigde nije rekao, pa čovek koji je ovde najviše na strani SAMOLEDa, akki, koristi iPhone 4 i ne žali se, ali neki ljudi neće da prihvate neke činjenice.

I ono za IPS ekran kod telefona i na monitoru je smešno poređenje zato što se kvalitetniji ekrani rade za recimo Eizo IPS monitore, tako da je poređenje neumesno isto kao ona izjava da iPhone 4 ima bolji ekran nego bilo koji monitor na svetu.

Poslednja izmena:
Kvalitetnih programa prilagođenih našem tržištu na iOS nema.
Jako bitna stvar, imas program za naplatu parkinga na srpskom :)

Da bi android market uspeo bar da se priblizi appstore, proci ce jos dosta vremena.
Na iPhone dnevno se pojavljuju kvalitetne stvari.
Poredimo samo facebook app koja na androidu nema ni opciju za chat.

Meni samo nije jasna jedna stvar, zasto sad lepo HTC ne izbaci neki ektra fancy telefon, super kvalitetne izrade sa rezolucijom kao na iPhonu, neka i kosta kao iPhone ali da vise ne postoji rasprava koji je najbolji telefon na svetu.
Meni je najiskrenije zalosno kad citam komentare ovih sto hvale iPhone, to je prosto tuzno. Android je toliko bolji od OS da je to neuporedivo. Jeste iPhone lepse i kvalitetnije izrade, to mi i nije jasno zasto ih tu HTC i Samsung ne udare. Evo imam i iPhone pored mene, moja devojka ga svakodnevno proklinje (nesto je cak i neispravan) i ne menja ga samo zato sto je to poklon od mene, ali resicemo ga se uskoro :)
Vec sam dosta iPhone-ovaca preobratio u Androide, stvar je samo u informisanosti i probi a ne samo pricati napamet i drzati zatvorene oci.

Ja sam lepo rekao u onom postu iznad; glavni razlog zbog cega ne valja retina vecini jeste cena iP4 kod nas.
Pa i nije samo... Na oko grafika na SAMOLED-u zaista izgleda lapše. Mislim, tolike su nijanse u pitanju da mnogi ni neće da se upuštaju u to, a kada čuju razliku u ceni telefona, tu tek prestaje svaka priča.

Ali u ovoj temi ne poredjujemo cene vec ekrane na mobilnim telefonima.
Znaci SAMOLED ima bolju cenu a retina sve ostalo :)
Pa nije baš tako... preskočio si potrošnju! :p

BTW: Poredeći iPhone i neki Samsung... Na mojoj listi prioriteta "otvorenost" platforme se prilično visoko kotira, a iPhone je žestoko "propriatery".

Kada bi mi nudili za dž iPhone 4 i po hw specifikacijama isti (neki budući) Samsung ili Nokia telefon sa Androidom, odmah bi uzeo Android verziju, baš zbog tih vendor lockin-ova.

Reći da je SAMOLED ekran generalno bolji i prilagođeniji upotrebi na mobilnim telefonima ne znači da je retina loš ekran.

e ovo se slazem :)

ali mislim se sad stvarno ljudi...jeste stvar licnog ukusa, ali porediti lcd i oled tehnologiju nema veze s vezom i reci da je lcd(pa makar bio i ips) napredniji od oled-a je totalno bezveze

Jako bitna stvar, imas program za naplatu parkinga na srpskom :)

Da bi android market uspeo bar da se priblizi appstore, proci ce jos dosta vremena.
Na iPhone dnevno se pojavljuju kvalitetne stvari.
Poredimo samo facebook app koja na androidu nema ni opciju za chat.

Facebook i kvalitetne stvari :d

Nisu samo aplikacije za naplatu parkinga realna prednost, ima tu još dosta različitih i veoma korisnih aplikacija koje su se pojavile zahvaljujući Vip konkursima. Ako i drugi provajderi mobilne telefonije prigrle Android i organiziju slične konkurse možemo očekivati pravi bum domaćih aplikacija za Android.

Nego da malo testiramo tvoju objektivnost pošto smo već otišli u off. Šta misliš da je bolje: Hummingbird CPU u Samsung telefonima ili Apple A4?

Jesu boje na retini under saturated ali samo na onom testu.

@trenje
Sta hoces da kazes da na iP4 to nije IPS panel?

Ako su samo na tom testu..onda u redu :) Verovatno su nesto pogresno izmerili :p

Kako si to ocenio, lupom? A samoled (amoled) je oversaturated ili je to isto do tog testa?

Poslednja izmena:
One phone to rule them all

2m50bis.jpg

iPhone 4 has the most beautiful, enjoyable and richest color experience of them all.
I sad it and that's The Law!
:D:D:D

(sent from my hPhone)

Poslednja izmena:
Kakva se ovde plejada *****nih/glupih/*****skih izjava moze procitati, sve od strane uglavnom jednog coveka...

Boje za klince... kopija ajFona... i vrhunska, stara dobra, nikad prevazidjena - nemate para za iPhone 4, pa vam je zato bolji S-AMOLED!!!
Mislim... ali stvarno... :zgran:

Vrane popile mozak...

Isprano je realno, nabudžene boje su za decu.
Realno nije nikako, a da li je bliže realnosti? Verovatno.

Ipak... Ovde pričamo o mobilnim telefonima i njihovim ekranima. Na njima se ne radi u Fotošopu ili Afteru... Kod njih su bitne osobine ugao vidljivosti, potrošnja energije, vidljivost na suncu, eventualno rezolucija i tek na kraju paleta boja. Retina i SAMOLED su dovoljno slični po ovim karakteristikama da mogu da generišu ovakve diskusije, što znači da nikome ko ima nekakav sadržaj u svom životu to neće ni biti previše bitno.

Ako budemo trebali da šaljemo vanzemaljcima uzorak naše trenutne tehnologije, evo obećavam da ću da glasam sa iPhone. Ajde sada dosta... :)

Nazad
Vrh Dno