Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

motorola je cale, koji se probudio i sada ce deci pokazati gde im je mesto :) zna se ko je tata u mob. industriji ;)

Ko ga je to proglasio? :) Ne, ozbiljno...
Pricamo o onom testu gore, evo LINK

Sto se potrosnje tice, hvale ga i kazu da je bolji od Super OLED:
“Super” LCD versus “Super” OLED

....LCDs are currently more power efficient for brighter images and OLEDs

Ovde objasnjavaju vise:

RGB Display Power Consumption: Excellent, Relatively Low

The power consumed by LCD displays is independent of the brightness and color distribution of the images – it only depends on the Brightness setting of the backlight that illuminates the LCD from behind. The Automatic Brightness option allows the ambient light sensor on the Apple iPhone 4 to adjust the backlight brightness and power setting as the ambient light changes. This not only improves visual comfort but can also increase the battery run time. We turned off Automatic Brightness for the tests. It is possible to indirectly determine the power used by the display by measuring the AC power used by the iPhone 4 with different backlight settings.

Poslednja izmena:
Pitam se samo koliko li ce ubedjivanja sa obe strane proci dok svi jednoglasno ne izjave da je sada sve stvar licne preferencije?

e pa MAD_MUzzY ne moze tako, ne razumes ti to!
nije to stvar licne preferencije!
SAMOLED je vrhunska tehnologija, daleko ispred Retine! (sad ce akki to bolje da ti objasni, samo sec. :D)

Ako cemo realno, taj nabiflan kontrast i "zive" boje (najgori opis ... ikad!) na samoled-u imaju prednost jedino na dnevnom svetlu. Pod takvim uslovima svaka nezasicenost ce izgledati "bledo". Meni licno "zive" boje izgledaju previse izvestaceno.
Ne, najgori opis jeste "decije boje", "iz crtaca" i "prenabudzene"... gluplje definicije jos nisam cuo.
"Zive boje" je bas odlican opis. Pogadja pravo u metu.

Da su "prenabudzene", pa prvi ne bih gledao u to i smetalo bi mi, jako... ako me ne bi i glava bolela. Ovako su samo zive, na tvoju veliku zalost.
A na Retini su ipak isprane. Bolje, mnoooogo... od nesrecnog 3GS-a, tj. prethodnika cetvorke... ali i dalje isprane.

I nema to veze, ama bas nikakve sa dnevnim svetlom... najbolje izgleda kada si u mracnijem okruzenju.

Sto na moju zalost? :) Tvoje misljenje je amin ili tako nesto? :) Let's agree to disagree? Voleo bih samo da mi objasnis sta to znaci "zive boje" :)

P.S jel' ti to hoces da kazes da kontrast ne igra nikakvu ulogu na dnevnom svetlu?

Poslednja izmena:
Zive boje - vivid colours... moze ovako? :d
Nikakav amin, naravno... samo je teska smejurija reci "boje iz crtaca" i "prenabudzene", kada nema veze sa istinom. Ispade da ja, eto, preventivno popijem dva aspirina svaki put pre nego sto do'vatim telefon u ruke da nekoga pozovem ili pak napisem poruku... jer su boje "prenabudzene", te 'oce migrena da udari :d:d:d

P.S. Ne, nisam o tome uopste pricao... vec da ovaj ekran izgleda jos impresivnije u mrklom mraku, kada sve one tzv. "prenabudzene" boje dodju do izrazaja i bljesnu svom snagom :smoke:

Ja telefon koristim iskljucivo sa naocarama za sunce, ne vredi drugacije.

Au kolko gluposti se moze procitati u ovom tredu to je stvarno haos... :d

Za one koji i dalje misle da je to stvar subjetkivnog utiska imaju mojih 9 prednosti samoleda zasnovanih na realnim cinjenicama... kovacm koji najvise trubi o ovome je pokusao da obori samo 1 stvar i to, naravno, neuspesno... Dakle, za sve koji imaju dilemu pravac taj moj post i nek pobiju sve te realne prednosti...

Drugo, stalno se vratjate na cistu zamenu teza i koristite linkovima koji su blago receno smesni... Vetj sam rekao zasto je merenje tog cuvenog doktora smesno i irelevantno i posle 6 strana opet se pozivate na njega :d jel to mislite da tje se zaboraviti? :d

btw, sad procitah detaljnije o nacinju merenja i pored toga sto koristi extreme koji su smesni i totalno nefer on cak ni ne meri direktno potrosnju displeja vetj indirektno :d veliki strucnjak :d a da ne pricamo o tome sto pominje ambient light sensor kao epohalnu stvar :d

Ako je taj doktor jedini koji je retinu proglasio kao najbolji displej a svi, ali apsolutno svi ostali stavljaju samoled ili malcice iznad ili, uglavnom, poprilicno iznad retine ( o cemu sam kacio poprilicno linkova ka sajtovima koji su ipak kredibilniji od dr. sa veoma kontraverznim nacinom merenja, da ne upotrebim grublju rec :d, i stavovima... )...

I sto je najjace glavni glasnogovornici su kovacm koji nije ni video ekrane i priest77 koji meri realnost boja tako sto uporedi sa prirodom :d ili Muzzy koji govori o nabiflanom kontrastu koji donosi prednost samo na dnevnom svetlu :d sto je drugi put da cujem na ovom forumu neverovatnu stvar da je vetji kontrast losiji :d

I koje crne licne preferencije kada samo par ljudi i to na ovom forumu pricaju o ovome? Na drugim forumima ovakve rasprave traju iskljucivo dok neko ne vidi oba displeja jedan pored drugog, sto je ovde imalo priliku samo par ljudi i tu je kraj cak i za okorele apple fanboys...

p.s. trenutno sam u velikoj guzvi i stizem da procitam tred samo na brzinu pa ako sam nesto propustio da objasnim slobodno me podsetite i dobitjete objasnjenje cim steknem malo vremena pod uslovom da ne bude prica o necemu sto sam vetj objasnio ili sto je suludo...

Poslednja izmena:
Ja telefon koristim iskljucivo sa naocarama za sunce, ne vredi drugacije.
Pfffff, amateru... ja sam uzeo one sto se koriste prilikom zavarivanja - ipak, oci su to, nije se sa njima saliti!

akki brate gori si od TheStig-a :D ...
Ne znam kako da ti objasnim recima koliko su sve te prednosti (o koji se slazem, da ne bude zablude) totalno nebitne iz prostog raloga sto razlika u kvalitetu ova dva displeja toliko velika. I like potatoes, I like CERIAL! ....

Pricamo o onom testu gore, evo LINK
Taj tekst isto tako kaže da "najbolju" sliku daje Motorola Droid, a da je najperspektivnija tehnologija AMOLED. :D

Sto se potrosnje tice, hvale ga i kazu da je bolji od Super OLED:

Ovde objasnjavaju vise:
Kažu... jeste, svašta ljudi pričaju... :eyebrows:

IPS LCD ima sličnu prosečnu potrošnju po pikselu kao i AMOLED. Prvi je ekonomičniji sa svetlim scenama, a drugi sa tamnim, pa im je prosek tu negde. Ali... Super AMOLED je još jedno 20% ekonomičniji zbog visoke integracije, barem prema Samsungovim tvrdnjama.

Drugo... ne možeš negirati činjenicu da ekran sa većim brojem piksela ima i veću potrošnju, tako da Ajfonov ekran definitivno ima veću potrošnju. Uostalom, empirija daje poslednju reč... a Vejv drži rekord u dužini trajanja baterije pri reprodukciji videa i verujem da Super AMOLED ekran ima barem nekog udela u tom rezultatu.

Inače, neverovatno mi je da se u celoj ovoj diskusiji odjednom zaboravlja na intrističke nedostatke LCD tehnologije i probleme sa odzivom, refleksijom, dubinom crne, kontrastom i problemima sa prosvetljavanjem. :wall: Mislim, stvar se opet svodi na "LCD vs LED", tj prosvetljavanje naspram direktnog izvora. Daleko od toga da AMOLED nema svojih problema, ali izgleda da je perspektivnija tehnologija.

Daklem, IPS LCD trenutno pruža bolju sliku, ali ga AMOLED sustiže... A koja će tehnologija preovladati nije ni bitno... Ako neka tehnologija uzme primat Epl će sasvim izvesno preći na nju. Jednostavno sada postoji jaka konkurencija na tržištu smart telefona (što je dobro za sve nas) i teško da će še iko drastično odlepiti.

Ipak... sve je ovo samo češkanje jezika i prstića jer trenutno i iPhone i Wave imaju fenomenalne ekrane i reč je samo o nijansama (barem za veliku većinu ljudi). Pa eno vam, okačio sam gore fotku ekrana na Vejvu i prikaza 24-bitne test slike. Nema ni govora ni o kakvom bendingu. Siva je takođe siva, a ne sivo-ružičasta... i slova su sasvim lepo čitljiva čak i kada su dobrano ispod 0,7mm. :zgran: Kunem vam se da sam ih merio lenjirom! :D

Nisam imao prilike da vidim kako izgleda retina za sada, ali za samoled mogu reci da boje jesu "prenabudzene" odnosno suvise drecave (nerealno su velikog inteziteta).

Nisam imao prilike da vidim kako izgleda retina za sada, ali za samoled mogu reci da boje jesu "prenabudzene" odnosno suvise drecave (nerealno su velikog inteziteta).
Da... realno, to je veliki problem.
rolleye0010.gif

Nerealno, da... lepo rece Laza, bez naocara za Sunce ne vredi uopste uzimati telefon u ruke, odma' migrena udara pravo u ceoni rezanj.

2 magick:
Ako mislis na onaj test sa GSM Arene, tu je iPhone 4 dobio Wave-a... za sasvim finih sat vremena (9:40 vs. 8:40 sati neprekidnog pustanja video materijala, tj. filma).

Ipak, Wave ima bolju autonomiju overall, jer je izdrzao oko dan duze svakodnevnog koriscenja u svim mogucim uslovima (pozivi, surfovanje, slusanje muzike, gledanje videa, navigacija, koriscenje kamere za slikanje i video zapise).

Čisto da vam pokažem o kakvim glupostima mi ovde diskutujemo...

Ovo je fotka veb strane koju renderuje Vejv. Ne zamerite što nisam namestio balans belog pa je sve nekako ružičasto (u stvarnosti nije tako), ali to ni ne menja suštinu koju hoću da pokažem. Elem... Visina ovog ekrana je 72mm (širinu nisam merio, ali se i taj podatak da utvrditi)...

Koga ne mrzi neka importuje sliku u Fotošop i neka podesi njenu veličinu tako da odgovara realnosti, daklem... Image->Image Size->Height 70mm (ekran je slučajno malo isečen po visini) i isključiti "Resample Image". Dobićete da je rezolucija 309,517 piksela po inču. Zatim idite na Edit->Preferences->Guides, Grid & Slices i tu podesite "Gridline every: 10 mm" i "Subdividions: 10", tako da dobijete mrežu gustine 1x1 mm.

Ovo je prilično verna predstava realne veličine... Sada možete videti koliko su ova slova zapravo sitna (~0,5-0,7mm). :zgran: Naravno u stvarnosti je ovo još mnooogo oštrije jer nema artefakata resemplovanja i jpeg kompresije. Čak je moguće još dodatno umanjiti prikaz a da slova ostanu čitljiva, ali to već nisam mogao da slikam sa ovim aparatom čak ni u makro režimu. :D

Mislim, ne sporim ja da iPhone ima JOŠ bolji ekran, ali bre... o čemu mi ovde raspravljamo!?!?!? :S:

Prilozi

• wave_text.jpg
    wave_text.jpg
    141.2 KB · Pregleda: 61
al to nema veze sa potrosnjom ekrana... :d sem ako netjete da merite indirektno ko dr. :d

btw, ono sto mnogi zaboravljaju, ili ne znaju, je da je apple bio u pregovorima za super amoled i da je malo falilo da umesto retine bude samoled... cak bi u tom slucaju izgradnja nove fabrike bila znatno ubrzana ali je na kraju presudila cena...

i jos jednom, sto se tice potrosnje... suludo je uzimati ekstreme iliti samo svetle i samo tamne pozadine... meriti indirektno ili sa istom luminancom jer prosto drugacije su tehnologije i to znatno ogranicava LED displeje... Pri direktnom merenju samoled ima nizu potrosnju za oko 30ak posto... da nema, izasao bi apple sa svojim saopstenjem na ovo samsungovo, kao sto su radili za sve zivo i obrisali pod sa njima... a samsung ipak nije kompanija koja sebi moze da dozvoli da se sprda sa izjavama...

Muzzy, to koliko su bitne za korisnika je licni stav... mi ovde pricamo, barem ja, o relanim prednostima a licni stav bi trebalo da kazes u jednom postu, meni vise odgovara ovaj displej i da se tu zavrsi jer oko toga je glupo diskutovati...

edit: ubaci se magick sa postom ispred :d to ja pricam sve vreme kada je u pitanju rezolucija i upotreba pentile displeja... prosto nema potrebe za boljim, sem ako netjes gledati telefon lupom... a dobitak u ostrini je ~5 posto sto ne opravdava znacajno povetjanje potrosnje...

Poslednja izmena:
2 magick:
Ako mislis na onaj test sa GSM Arene, tu je iPhone 4 dobio Wave-a... za sasvim finih sat vremena (9:40 vs. 8:40 sati neprekidnog pustanja video materijala, tj. filma).
Nisam to znao... Meni se čini da sam negde video da je Vejv rekorder, al' dobro... Takav test je i onako mnogo teško izvesti jer nit' znamo koliki je kapacitet Ajfonove baterije, niti možemo da poredimo CPU efikasnost softverskih dekodera (ako sve ide kroz HW onda ok).

Bilo kako bilo, razlike se sve više smanjuju i Epl neće još dugo moći da ostane "ekskluzivan", barem ne za razumnu cenu.

Poslednja izmena:
^ Pa ja stvarno ne znam onda kako to objasniti. :trust: Ili Epl ima mnogo optimizovaniji kodek (što je vrlo verovatno) ili ovaj SAMOLED zaista troši k'o blesav i sve priče o njegovoj energetskoj efikasnosti nemaju veze sa mozgom.

Još jedina stvar koja mi pada na pamet je da Vejv "sija" mnogo jače na 50% nego li Ajfon, ali ja ne znam da je neko vršio takva merenja. :trust:

Kako ne znas kako objasniti? :) svodjenje ovoga testa na dva faktora je upravo nacin merenja kakav vrsi ovaj dr. i to je indirektno merenje i totalno je suludo sem za cinjenicu koliko tje izdrzati telefon u konstantnom loopu sto se kaze i u samom testu...

Na ovo uticu: CPU, GPU, velicina RAM-a, optimizovanost sistema, nacin dekodiranja, jacina signala, osvetljenost ekrana, velicina baterije, broj njenih ciklusa i stanje etc...

Poslednja izmena:
Cek', magick, a to sto je isterao dan manje nema nikakve veze? Samo se gleda video playback?

Od kada bre to? :)

ma ljudi taj test nema veze sa egzaktnim merenjem... :) cisto pokazivanje koliko moze da izdrzi u loop-u ili upotrebi... cak su zamenili par faktora kod drugog testa...

suludo diskutovati o tome :d

iP4 ima dobru autonomiju, i sve dok SAMOLED telefoni nemaju bolju autonomiju sve to hvalisanje SAMOLEDA pada u vodu.
Isti prica je i sa time da rezolucija na iP4 nije nista posebno. Prava je uzivancija kada gledas koliko je ostra retina, ne kazem da recimo sPhone ima neupotrebljiv ekran ali ako hoces mozes bez problema da vidis pixele na njemu, dok na iphone toga nema, sve izgleda perfektno ostro. Nemoguce je reci da je tu razlika neprimetna i da je to nepotrebno.

Poslednja izmena:
samo je mali problem to sto wave ima bolju autonomiju u regularnoj upotrebi... :d

U regularnoj upotrebi ne znaci da je imao ukljucen ekran non stop i da je ekran taj sto je igrao glavnu ulogu u autonomiji.

Poslednja izmena:
Sprdas se ponovo? :d iskreno se nadam da da, mada posle onoga sa proveravanjem boja ne mogu da utvrdim :d

naravno da nema ukljucen ekran stalno, jel ima neko ko tako koristi telefon? :d ili da pusta video u loopu 9 sati :d i lepo rekoh da to nikako ne zavisi samo od ekrana al ne vredi...

Pa zavisi sta podrazumevas pod boljom autonomijom,***. Na istom tom testu gde je iPhone bolji u pustanju videa,gori je u,da kazemo,normalnoj kombinovanoj upotrebi.

I opet,da li svesno ili nesvesno,brkas stvari. Retina jeste ostrija,ali ne zato sto je u pitanju ne znam kakva superiornija tehnologija,nego jednostavno ima osetno vecu rezoluciju i to je to...

Evo,bas sam gledao sad na Wave,u koji ima istu rezoluciju kao Galaxy,ali manji ekran/gusce piksele. Vide se pikseli kad bas zabodem nos u telefon.

EDIT:

Pregazi me pricha... :D

Sprdas se ponovo? :d iskreno se nadam da da, mada posle onoga sa proveravanjem boja ne mogu da utvrdim :d

naravno da nema ukljucen ekran stalno, jel ima neko ko tako koristi telefon? :d ili da pusta video u loopu 9 sati :d i lepo rekoh da to nikako ne zavisi samo od ekrana al ne vredi...

Ja mislim da se ti sprdas samo da bi hvalio SAMOLED tek tako.

Mi pricamo o tome koliki je potrosac SAMOLED, i ti dodjes i kazes da je SAMOLED bolji jer telefon kada ga ne koristi ima duzu autonomiju :D :D :D

Svako ko koristi bar malo logiku slozi ce se da ako hoces da testiras potrosnju ekrana, prvo treba da ga koristis :)

I opet,da li svesno ili nesvesno,brkas stvari. Retina jeste ostrija,ali ne zato sto je u pitanju ne znam kakva superiornija tehnologija,nego jednostavno ima osetno vecu rezoluciju i to je to...

Naravno da to je to, i ja samo to kazem, osetno veca rezolucija daje stvarno ostru sliku.

Poslednja izmena:
Ja mislim da se ti sprdas samo da hvalis SAMOLED tek tako.
da. nemam preca posla u zivotu nego da vas sprdam za nesto sto ne mislim tako :d
Mi pricamo o tome koliki je potrosac SAMOLED, i ti dodjes i kazes da je SAMOLED bolji jer telefon kada ga ne koristi ima duzu autonomiju :D :D :D
Jel si ti citao sta sam ja pricao uopste? Ili nisi ili ne mozes/neces da razumes... Taj/ti testovi nemaju veze sa merenjem potrsonje EKRANA vetj sa merenjem autonomije TELEFONA koja ne zavisi samo od EKRANA vec i od DRUGIH FAKTORA koje sam naveo...

Dakle, da rezimiram ovo nije test potrosnje EKRANA kao sto ni test koji je radio doktor NIJE MERODAVAN jer ne meri DIREKTNO, kao sto ni u testu sa gsm arene nema direktnog merenja, vetj INDIREKTNO i ne koristi REGULARNE USLOVE...

I ovaj test sa gsm arene NIJE NAUCNI TEST sto i U SAMOM TESTU PISE jer zavisi od mnogo faktora i radi se bez NAUCNE OPREME...

Svako ko koristi bar malo logiku slozi ce se da ako hoces da testiras potrosnju ekrana, prvo treba da ga koristis :)
Svako ko koristi logiku znace da kada hoces da testiras potrosnju EKRANA onda treba da meris potrosnju EKRANA a ne koliko tje TELEFON da trosi...

evo napisao sam velikim slovima i bolodovao u nadi da ces sada skapirati sta pricam...

Vrh Dno