pa kad ga je Samsung zakomplikovao sa pentile displejem.Inače, kladim se da NIKO ili barem 90% ljudi koji učestvuju u ovoj diskusiji ne znaju ni šta je "rezolucija".
a sve sajtove zaboravljas? to je nebitno? :dda, priest77, manja potrosnja SAMOLEDa se svodi na ono sto je akki gore napsiao: samsung je rekao da SAMOLED trosi manje struje, Apple nije odgovorio i to je to.
realnim uslovima? :d sta ti nije bilo jasno u mojim postovima oko uslova merenja tog doktora da ti objasnim ponovo, mada ako nisi mogao da skapiras iz 3 posta tesko da tjes skapirati ponovo ali ajde spreman sam da to uradim? Vrhunski si trol...i nema veze to sto je neko u realnim uslovima izmerio potrosnju ekrana...
A telefon se sastoji samo od displeja? :d ili hotjes da kazes da nije najtanji? ajmo zamena teza jos malo...najverovatnije kao sto nema veze to sto je iPhone4 tanji od Galaxy iako Galaxy ima SAMOLED - najtanji display![]()
Samsung reklama? procitaj post iznad...reci mi akki, da li imas link ka merenju potrosnje ekrana a da nije Samsung reklama?
iPhone 4 je tanji od Galaxy S 0.5mm kovacm to je tebi vidljivo :d
sve sajtove? koje to sve sajtove konkretno? one koji prenose informaciju koju su videli u Samsung reklami (isto kao i ti)? ajde plz daj neki primer nekog sajta da vidimo kako oni cene da SAMOLED manje trosi...a sve sajtove zaboravljas? to je nebitno?
pa ako je vec Galaxy deblji a ima najtanji ekran onda mozemo predpostaviti da ima sigurno vecu bateriju nego iPhoneA telefon se sastoji samo od displeja? ili hotjes da kazes da nije najtanji? ajmo zamena teza jos malo...
da, samsung reklama jer nisi izneo ni jedan drugi konkretan podatak. to je sve sto ima. samsung reklam i merenje dr. Soneira.Samsung reklama? procitaj post iznad...
koje sajtove? kacio sam linkove mrzi me ponovo... engadget, mr, gsmarena etc... I mislim na testove u tim sajtovima ne na samo prenosenje pr...sve sajtove? koje to sve sajtove konkretno? one koji prenose informaciju koju su videli u Samsung reklami (isto kao i ti)? ajde plz daj neki primer nekog sajta da vidimo kako oni cene da SAMOLED manje trosi...
Po tvojim pretpostavkama ne bi me cudilo da dodjes do toga da su iPhone napravili vanzemaljci... :d pricas o stvarima koje apsolutno nemaju veze jedna sa drugom... ne kapiram poentu ali ajde... u stvari kapiram poentu ali ne kapiram sta time dobijas? :d sem sto mislis da me umaras, naprotiv, veoma mi je zabavno da gledam kako se mucis i trudis da pronadjes makar nesto gde tjes biti u pravu... ali tesko je to, ipak ima 9 stavki a nisi pobio ni1... :dpa ako je vec Galaxy deblji a ima najtanji ekran onda mozemo predpostaviti da ima sigurno vecu bateriju nego iPhone![]()
odgovorih ti vetj na ovo... nije reklama i imas milion drugih sajtova cije sam linkove kacio... za merenje doktora sam takodje rekao...da, samsung reklama jer nisi izneo ni jedan drugi konkretan podatak. to je sve sto ima. samsung reklam i merenje dr. Soneira.
procitaj moje postove ponovo... malo je glupo da ponovo pisem iste stvari... ako ne mozes da skapiras ok je ali nemoj da diskutujes o necemu sto ne kapiras...i sta fali tom testu? iskreno ja ni ne vidim kako je mogao da izmeri "direktnu potrosnju" (ne znam ni sta mislis pod tim?)
nisi mi riba pa da te umaramu stvari kapiram poentu ali ne kapiram sta time dobijas? :d sem sto mislis da me umaras
Kako vas ljudi ne mrzi? Idite na fudbal, kosarku, na pivo, operu!!! Ovo me podseca na ono moj tata bolje vozi kola od tvoga tate, da al zato meni ujak radi u policiji pa ce ti dovesti policajce, eee al meni je deda vojni invalid i dovesce ti tenk.......
Ne. To se zove "adresnost piksela". A rezoluciju definišemo kao moć razlučivanja (detalja).Pošto smo na IT forumu, u temi gde raspravljamo o ekranima na mobilnim telefonima rezoluciju definišemo kao broj tačaka na ekranu.
Pa upravo to je i najbitnije zato što pričamo o kvalitetu prikaza na ekranu, odnosno o njegovoj rezoluciji, a to se često brka sa adresnošću piksela. Šanon-Nikvistova teorema definiše kriterijum koji mora biti zadovoljen da bi se pravilno rekonstruisao signal na osnovu odbiraka (>2x), ali ljudi često zaboravljaju na ulogu antialijasing filtera i kelovog faktora kod realnih implementacija. (Da ne ulazimo sada u teoriju FIR filtera i sabpiksel renderinga.)To što rezolucija u drugom kontekstu ima nešto drugačije značenje je apsolutno nebitno za ovu raspravu i samo je nepotrebno opterećuje.
jadna devojka... :dnisi mi riba pa da te umaram![]()
Eto, standardna taktika koju primenjujes oduvek, narocito kada nemas sta pametno da kazes... Prvo, trazio si linkove koje sam ja okacio po setjanju i ni za sta konkretno vetj vezano za svih 9 stavki... prodji po ostalim mojim postovima i videtjes jos linkova u kojima se prica i o potrosnji...
To nisam rekao... cak sam uvek govorio da je poredenje nepravedno i da je pravi takmac za poredjenje Wave sto jasno pise u mojim postovima...i odakle ti samo ideja da je SAMOLED na Galaxyju ostriji od retine?
Ne. To se zove "adresnost piksela". A rezoluciju definišemo kao moć razlučivanja (detalja).
A kada smo kod adresnosti piksela, na tom SAMOLED-u zaista može da se adresira osamstotina pojedinačnih elemenata (G+n) po vertikali, odnosno 480 po horizontali.
Pa upravo to je i najbitnije zato što pričamo o kvalitetu prikaza na ekranu, odnosno o njegovoj rezoluciji, a to se često brka sa adresnošću piksela. Šanon-Nikvistova teorema definiše kriterijum koji mora biti zadovoljen da bi se pravilno rekonstruisao signal na osnovu odbiraka (>2x), ali ljudi često zaboravljaju na ulogu antialijasing filtera i kelovog faktora kod realnih implementacija. (Da ne ulazimo sada u teoriju FIR filtera i sabpiksel renderinga.)
Ono što onako laički možemo zaključiti (bez ulaženja u matematiku i video inžinjering) je da Samsungovih 800x480 (PenTile) ne pruža isti kvalitet prikaza kao i neki drugi displej iste adresnosti ali drugačije geometrije piksela. Međutim, kvantifikovati to nije baš jednostavno jer PenTile displeji imaju prilično raznolike performanse u različitim aspektima i oblastima primene (video, grafika, tekst...). Stepen degradacije "kvaliteta slike" ide od svega nekoliko procenata pa do teoretskih 33%, ali ako bi morali da se opredelimo za jednu cifru 20% bi bilo više nego dovoljno (premda je u velikom broju scenarija taj procenat i dosta manji manji).
Što se potrošnje tiče, Samsung tvrdi da SAMOLED ima mnogo manju potrošnju od IPC LCD-a, ali je očigledno da u realnoj primeni to ne igra (za sada) neku veliku ulogu.
DNIe je tehnologija digitalnog "poboljšavanja" slike, razvijena prvobitno za analogne SD televizore. Nisam baš najbolje shvatio šta se sa njom dešava kod Vejva, ali vidim po raznim forumima da je izgleda po difoltu isključena, a da se može uključiti kroz servisni meni, pri čemu dosta baguje sa pojedinim verzijama firmvera.Sto se tice filtera, samsung koristi mDNIe koji je mobilna verizja DNIe i sluzi se sa 4 filtera koji se koriste da analiziraju i obrade sliku tako poboljsavajutji kontrast, ostrinu i saturaciju kola i na kraju odstranjanje artifakata i noise-a.... koristi se naprednim algoritmima i ukljucuju 70 000 tacaka....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari