Šta je novo?

Super AMOLED vs. Retina: Fight!

Hvala na pojašnjenju. Lepo je kad imaš priliku da pročitaš nešto što nisi znao napisano na maternjem jeziku i jednostavno pojašnjeno da većina razume :)
Nema na čemu. :) A i nisam ti baš nešto puno razjasnio osim da "ništa tačno ne znamo". :d

Cak i da zanemarimo ostale sajtove ( sto je suludo jer ne bi rusili svoj kredibilitet prenosenjem netacnih informacija i pozivanje na iste u svojim testovima) i to da apple nije reagovao ( samo budala moze pomisliti da bi propustili takav zicer) nekako ja vise verujem ozbiljnom saopstenju kompanije koja se ne bi bas igrala svojim ugledom ( pogotovo kada je nesto lako proverljivo) nego nekom tamo doktoru sa kontraverznim teorijama koji ne zna da izmeri potrosnju direktno... :d

"Samo da razjasnimo akkijevu tvrdnju da je SAMOLED (ne znam koliko) manji potrosac, ona se zasnivana na nekoj samsungovoj reklami, i potvrdjena od apple zato sto nisu obracali nikakvu paznju, ako sam dobro razumeo?" :)

I mislim da je dosta o ovome

slazem se ;)

"Samo da razjasnimo akkijevu tvrdnju da je SAMOLED (ne znam koliko) manji potrosac, ona se zasnivana na nekoj samsungovoj reklami, i potvrdjena od apple zato sto nisu obracali nikakvu paznju, ako sam dobro razumeo?"
Ta tvrdnja nije Akkijeva već Samsungova i dobro je utemeljena kako u fizici (tehnologiji) tako i empiriji. Odavno je poznata činjenica da:
LCDs are currently more power efficient for brighter images and OLEDs are more efficient for darker images.
DisplayMate dalje kaže:
“Super” OLEDs do indeed perform considerably better than “non-Super” OLEDs. What is particularly impressive is how rapidly Samsung has been improving their OLED technology. The “Super” OLED is a much more refined display with many fewer artifacts and a much better factory calibration. Samsung advertises that the Galaxy S Super OLEDs are 20 percent brighter and use 20 percent less power than “non-Super” OLEDs, and have a screen reflectance of just 4 percent, down from 20 percent for “non-Super” OLEDs. In our lab tests the Galaxy S has a screen reflectance of 4.4 percent, is 25 percent brighter and uses 21 percent less power than the “non-Super” OLED in the Google Nexus One – meeting or exceeding all of Samsung’s specs.
Ostaje jedino pitanje koliko je kvalitetno bio dizajniran i izveden njihov test, te pod kojim uslovima SAMOLED troši i koliko manje od IPS LCD-a. Mislim, ako su se OLED i LCD klali, onda SAMOLED mora da ga je prestigao (pa makar i za par % u nekoj mešovitoj upotrebi).

Drugo... tu su faktori integracije senzorskog dela u sam ekran, što dodatno smanjuje potrošnju, ali i veća rezolucija Retine koja samo odmaže kada direktno poredimo potrošnju dva displeja (mada ne vidim zašto bi to uopšte radili).

Na kraju krajeva, niko od konkurenata još nije prozvao Samsung oko tih tvrdnji, niti je pokušao da ih relativizuje. Napada se broj piksela po ekranu, PenTile geometrija i mnogo šta drugo, ali ne i potrošnja. :trust: Da li zaista želiš da budeš prvi i jedini? :) Mislim, uredu je preispitivati stvari i ne "primati se" na kojekakve marketinške štosove, ali za ovo zaista deluje da nema razloga sumnjati.

Iz svega viđenog, čini se da OLED tehnologija zaista grabi koracima od sedam milja i ne bi uopšte bilo čudno da pregazi sve ostale u narednih par godina, ako ne i pre, ali opet ne vidim kakve to ima veze sa diskusijom Retina vs SAMOLED. :sceptic:

Poslednja izmena:
Bio je onaj test na gizmodo koji kaze da je na suncu LCD bolji:
Screen Comparison Shows LCD Still Beats Super AMOLED In Sunlight

LINK

Tu porede XPERIA X10 (LCD), Galaxy S (Super AMOLED) I HTC Desire (AMOLED)

[YOUTUBE]58gZzqvqhRk[/YOUTUBE]

^ Pa to je intristička osobina LCD-a i teško da će se to ikada promeniti. OLED može samo da se toliko poboljša da razlika bude (vizuelno zanemarljiva) ali LCD će tu uvek biti u vrhu i to bez IKAKVE potrošnje. :)

"Samo da razjasnimo akkijevu tvrdnju da je SAMOLED (ne znam koliko) manji potrosac, ona se zasnivana na nekoj samsungovoj reklami, i potvrdjena od apple zato sto nisu obracali nikakvu paznju, ako sam dobro razumeo?" :)
Opet u krug :d ono sto je fascinantno je da ti je trebalo cak 3 dana da progooglas, promislis sta tjes odgovoriti i na kraju si dosao do stvari na koju sam vetj odgovorio :d genijalno :d

i bas me zanima sta ti nije jasno u delu recenice:

Cak i da zanemarimo ostale sajtove ( sto je suludo jer ne bi rusili svoj kredibilitet prenosenjem netacnih informacija i pozivanje na iste u svojim testovima)
mada kapiram da tjes sada opet traziti nesto totalno irelevantno ili se uhvatiti ponovo za linkove :d

e i ti nesto pametno da kazes u ovom tredu :d samo si to trebao odmah posle 9 stavki da kazes a ne da vrtis istu pricu na 10 strana :d

Ta tvrdnja nije Akkijeva već Samsungova i dobro je utemeljena kako u fizici (tehnologiji) tako i empiriji.
Ko cita sa strane i ne zna metode diskusije kovacm lako moze da pomisli da sam stvarno ja to tvrdio :d

Ostaje jedino pitanje koliko je kvalitetno bio dizajniran i izveden njihov test, te pod kojim uslovima SAMOLED troši i koliko manje od IPS LCD-a.
o ovome sam vetj pricao... prvo sto ne mere direktno potrosnju, drugo sto su uslovi nerealni ( isti peak luminance) i trece sto uzimaju da je white screen uobicajena pozadina ( sto je suludo totalno tvrditi )...

Na kraju krajeva, niko od konkurenata još nije prozvao Samsung oko tih tvrdnji, niti je pokušao da ih relativizuje.
o ovome ja pricam sve vreme i to takodje u slucaju kraja krajeva... pogotovo sto, kao sto rekoh, izmeriti potrosnju displeja nije nuklearna fizika cak naprotiv :)

ako je ovo tacno samsung sahranjuje sam sebe :D

Ja reko' - nista necu da kazem :smoke: :p

Ja bi ovo vole da vidim samo iz jednog razloga, da vidim Apple fanovi odjednom pocinju da pricaju kako je SAMOLED najbolji ekran na svetu i kako nista ne moze da mu pridje :)

To sam sto puta pominjao u raznim prepirkama... i potpuno sam *uveren* bi tako bilo ;)

I to jos onda kada je tek izbacen iPhone 4, pa sam naletao svojevremeno na neke informacije da je Steva hteo S-AMOLED jos za njega, te bio u pregovorima sa Samsung-om... a kad od toga nije bilo nista, digli ruke i okrenuli se LG-u.
(a i akki je ovo pominjao u nekom skorasnjem postu, nisam jedini :p)

Tesko da tje se ovo desiti... Doduse, Eldar, uprkos tome sto je malo pobenavio kada je nokia u pitanju, je veoma okrenut samsungu pa je moguce da ima informacije koje drugi nemaju...

Ali mislim da od ovoga nema nista jer su suvise jaki razlozi protiv> apple koji bi ispao smesan ( doduse, pitanje je koliko bi vetjini to znacilo uz dobar marketing), samsung koji bi izgubio jednu od najvise reklamiranih funkcija i na kraju ovo se protivi ciljevima samsunga da postane prvi proizvodjac telefona na svetu...

Razlozi za ovo su: samsung bi sa ovim dogovorom dobio da apple bude u podredjenom polozaju u odnosu na njih i mogao bi da se distancira od iPhone-a... Unapred bi dugorocno prodao sve iz fabrike u koju je ulozeno mnogo i lako povratio investiciju za brzo vreme i visestruko je unovcio... I na kraju bio bi na korak od cilja da se u svakom telefonu nalazi bar neki deo iz samsung korporacije...

Mislis ispao bi smesan kao za video call za koji su vikali kako ne treba a onda prvi omogucili ljudima da ostvare svoje decacke snove? :)

Nego ne verujem u ovo, pre svega ne verujem da bi im Samsung to dao. Mislim da je Samsung u kombinaciji sa Androidom dovoljno mocan da ozbiljno udari na Apple i vrlo brzo ih debelo prestigne po prodaji i zaradi. Msilim da je Samsungu veca konkurencija HTC pa im zato i ne daju vise AMOLED-e.

Poslednja izmena:
Pa ne bas... ovo bi bilo mnogo gore jer je video call funckija koju su koristili svi a ft je samo apple i pri tom je mnogo bolji od vc... ovde direktno uzimaju najvise reklamirani feature od jednog od najlutjih konkurenata... a pri tom su i tvrdili da je retina u rangu iz mog potpisa... :)

Ako samsung ne bude ugrađivao samoled ekrane u high end telefone ne vidim zašto bi iko kupio galaxy s (ili neku novu prepakovanu verziju) pored htc-a ili motorole, to im je bila prednost u odnosu na konkurenciju.

cena?

Ni jedni ni drugi nisu baš "djaba", a opet sa drugima dobiješ dosta bolju podršku, i koliko toliko redovnije update-ove.

pa i nije bas tako :) pogotovo kada je u pitanju htc... samo je mnogo jaca zajednica... a o apple update-ovima je suludo i govoriti kada prakticno samo sluze kako bi se neko zaeb... i zakljucao telefon :d

a sto se tice cene... svakako nisu dzaba ali je samsung znacajno jeftiniji i nudi mnogo bolji bftb...

Poslednja izmena:
a o apple update-ovima je suludo i govoriti kada prakticno samo sluze kako bi se neko zaeb... i zakljucao telefon :d
Apple mozda zakrpljuje stalno i JB i unlock ali redovno donosi i nove stvari, cak moze da posluzi za primer ostalim telefonima jer kada kupis iPhone imas garantovano najduze vreme obezbedjen update za razliku od drugih.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tesko da tje se ovo desiti... Doduse, Eldar, uprkos tome sto je malo pobenavio kada je nokia u pitanju, je veoma okrenut samsungu pa je moguce da ima informacije koje drugi nemaju...

Ali mislim da od ovoga nema nista jer su suvise jaki razlozi protiv> apple koji bi ispao smesan ( doduse, pitanje je koliko bi vetjini to znacilo uz dobar marketing), samsung koji bi izgubio jednu od najvise reklamiranih funkcija i na kraju ovo se protivi ciljevima samsunga da postane prvi proizvodjac telefona na svetu...

Razlozi za ovo su: samsung bi sa ovim dogovorom dobio da apple bude u podredjenom polozaju u odnosu na njih i mogao bi da se distancira od iPhone-a... Unapred bi dugorocno prodao sve iz fabrike u koju je ulozeno mnogo i lako povratio investiciju za brzo vreme i visestruko je unovcio... I na kraju bio bi na korak od cilja da se u svakom telefonu nalazi bar neki deo iz samsung korporacije...
A imamo i jednu, potencijalnu tek, situaciju koje moze da potpadne i pod za i protiv u isto vreme :p

Naime, secam se da sam svojevremeno, u nekoj od najava za Galaxy S2 procitao da je, pored svih ostalih munja koje je Samsung navodno zamislio da ubaci u ovaj fon (a koje bi ga, hands down, ucinile definitivno najmocnijim telefonom svih vremena), postojala i najava sa Super AMOLED u svojoj drugoj iteraciji... tj. S-AMOLED 2.
To je, kao, opovrgnuto, uz navode da se nikada nigde nije spominjalo da Samsung uopste radi na drugom izdanju ovog displeja, pa da ce to biti skupo za proizvodnju, pa da nema potrebe, pa da tek ovaj treba da se iskoriscava u nekom narednom periodu... i sve tako, u slicnom tonu :)

Bilo kako bilo - kada bi se to kojim slucajem zaista desilo, onda imamo apsolutnu win-win situaciju za Samsung: Apple u podredjenom polozaju, kao sto si rekao / ismevanje Steve sa njegovom nenadmasnom Retinom i izjavama koje je davao... ali sa druge strane - ne bi pali u ocima potrosaca i svojih kupaca, jer - ne mozemo da vam ponudimo S-AMOLED, we're sorry... ali evo vam S-AMOLED 2 umesto toga! :)

Ali, ovo je cisto napametasko razmisljanje, nema nista od ovoga... klasicna ŠBBKBB situacija :)
Nego cisto jos jedan element za "Apple dobija S-AMOLED: za i protiv" diskusiju :d

2 Ceasar:
Kako ne, vidis da imas ovog tarda dejana sa svojim komentarom koji je prosto morao da stoji...

Ali, bitno je da im je nas djurkash ocitao bukvicu! :D:D:D

Pa samoled 2, da ga tako nazovem je vetj gotov... novi tip Pentile displeja i dodatno unapredjene karakteristike... cena ce znacajno pasti jer se povetjala kolicina i otvara se nova fabrika...

taj scenario sa apple>samoled, samsung>samoled 2 je veoma moguc jer je samsung i do sada tako radio davavsi svima displeje prosle generacije dok je u svoje top modele ugradjivao najbolje sto postoji....

Auuu, sto bi to bilo dobro. Zamislite kako ce biti tesko dokazati da je SAMOLED 1 bolji od SAMOLED 2!!!

Pa samoled 2, da ga tako nazovem je vetj gotov... novi tip Pentile displeja i dodatno unapredjene karakteristike... cena ce znacajno pasti jer se povetjala kolicina i otvara se nova fabrika...
Aha, znaci to vec uveliko spremno... meni delovalo to good to be true (uostalom, kao i same specifikacije naslednika Galaxy-a S ;)), pa sam mislio da je samo buva, hoax...
taj scenario sa apple>samoled, samsung>samoled 2 je veoma moguc jer je samsung i do sada tako radio davavsi svima displeje prosle generacije dok je u svoje top modele ugradjivao najbolje sto postoji....
Normalno... tako nesto se i podrazumeva ;)

K'o sad, uostalom - dok ostali furaju AMOLED displeje, samo Samsung tera Super AMOLED :smoke:

2 LazaNS:
Pa, ako taj S-AMOLED (kec) nosi gricnutu jabuku sa zadnje strane kucista, onda se automatski podrazumeva da je bolji od S-AMOLEDa 2! :D:D:D

Ja gledam u SAMOLED i super mi... :D

Samo ti gledaj u Retinu i uzivaj... videcemo sta ces da pricas kad/ako iPhone dobije neki tip OLED displeja ;)

Ova tema ce da stoji, lako cemo da izvlacimo postove, bice urnebesno :D:D:D

Realno, ne bi me cudilo da u skorije vreme vidim naslov " All new SAMOLED Retina, best of both worlds". Kao nastavak teksta bi bilo nesto kao "Combining high resolution with vivid color reproduction with less power consumption". Apple je spreman na sve.

Odgovor apple fanova ce biti " Vau kako se toga ranije nisu setili, svaka cast Apple, idem da kupim novi iPhone4 sa boljim ekranom".

Pre ce biti iPhone5,... a imace i BT (neki neobican). :p

Nazad
Vrh Dno