Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Anand kaže da je površina oko 100mm^2, što je ipak malo realnije ako se radi o 80sp.

Hm... pa ne znam bas...

Ako je 80 SP GPU u 40nm velik 59 mm^2:

ATI_RADEON_HD5450_VIDEO_CARD_Cedar_Die_Dime_02.jpg

Po Anandu su onda dva Bobcat jezgra velika 41 mm^2!

A po ovoj slici je ocigledno da ona zauzimaju (odokativno) cetvrtinu die-a:

die.jpg

Nesto tu ne stima... :trust:

Mozda je Caicos GPU deo Ontaria??

reference radi, Redwood sa svojih 400 SP-ova ima povrsinu od 104 mm^2:

ATI_Radeon_HD5670_Redwood_Die_wDime.jpg

A mozda je ipak Anand pogresno odmerio povrsinu?? Mozda je ovaj APU ipak manji od 100 mm^2??

Poslednja izmena:
A moguce je da je AMD preko grafickog jezgra smestio procesore i kes memoriju, zasto ici u sirinu kad se moze u visinu :) ispravite me ako gresim ;)

A moguce je da je AMD preko grafickog jezgra smestio procesore i kes memoriju, zasto ici u sirinu kad se moze u visinu :) ispravite me ako gresim ;)
"stacked die" tehnologija ce jos malo pricekati ;)

kad smo kod "die-a" jasno je prema ovom planu i raspodeli na "core" i L2 cache, da je ono zamaskirano "na vrhu" zapravo samo Bobcat jezgro, odnosno dva komada

AMD_Bobcat_Core_675.jpg

Ako je Anandova procena od 100 mm^2 tacna, kao i moja šacometrijska aproksimacija da Bobcat jezgra zauzimaju 1/4 die-a, onda mu svako jezgro sa pripadajucim cache-om dodje tu negde ~12-13 mm^2!?

Noviteti:

AMD's Zacate APU Performance Update

We downloaded the Batman Arkham Asylum demo off of Steam and loaded it on both the Zacate and Core i5 systems (AMD originally bought two copies of the full game via Steam only to find that SecureROM kept crashing on the Zacate platform at launch, way to go SecureROM). We set both machines to 1024 x 768 at high quality settings. We played through the beginning of the demo as well as FRAPSed a short walk through the first room you’re dropped in:

i5-8897.jpg

Batman, Core i5-M 520

Zacate-8898.jpg

Batman, Zacate

The actual gameplay was noticeably quicker on Zacate and the numbers show a 45% performance advantage. This is huge. To sanity check that data we fired up City of Heroes on both machines and played around with them. The frame rate varied depending on where you were in the scene and we saw peak frame rates close to the 2x advantage repeated in our second pass with updated Intel drivers. Note the differences in contrast below are due to the vastly different screens the two systems were using.

i5-8905.jpg

City of Heroes, Core i5-M 520

Zacate-8908.jpg

City of Heroes, Zacate

It’s very rare for any public company to make an on the spot decision to let us benchmark and publish test data of an unreleased part without having ever seen it before. The first time the AMDers in the suite saw Zacate running Batman was when we installed it. To be honest, it was probably the most open and flexible I’ve ever seen AMD be. I knew if the IE9 numbers changed that it would call the City of Heroes numbers into question. By allowing us to rerun everything as well as add an additional title (one that we’ve used more recently) AMD handled the situation perfectly.

At the end of the day my take on Zacate (and Ontario) hasn’t changed: these two APUs have the potential to make the low end netbook/notebook market interesting again.

malo je neumesno porediti arhitekturu koja jos ne postoji u prodaji sa intelom prosle generacije ako znamo da su vec 32nm sa novom grafikom intela spremni (semplovi) i da su po testovima na anand-u 2x do 2.5x brzi od stare intel HD grafike...

cilj obe platforme su prenosni uredjaji cene do $500, a u pitanju su CPU-GPU resenja...

uostalom, ovo je Anandtech poredjenje :D

malo je neumesno porediti arhitekturu koja jos ne postoji u prodaji sa intelom prosle generacije ako znamo da su vec 32nm sa novom grafikom intela spremni (semplovi) i da su po testovima na anand-u 2x do 2.5x brzi od stare intel HD grafike...
Moraju da porede sa necim, a kako im Intel sigurno nece poslati jedan SB da se igraju sa njim, resenje se samo namece. Tom logikom si mogao da iskritikujes i Anandov SB preview ;) Uostalom IzNoGooD lepo rece da je cilj obe platforme sub 500$ market. I jos, ovaj procesor radi na 1.6GHz, sto je manje od 2.4GHz na koliko radi Core i5, i daleko manje od 3.1GHz na koliko je radio SB.

Kroz performanse gledano verovatno, ali kroz sve ostalo veoma tesko... Intel svakako moze sebi da dozvoli da skalira SB na 18W, ali je pitanje kakve ce performanse dobiti kada je GPU u pitanju... ovo je za Ontario worst case, a za Intel ce biti best case, jer i sada malo cipova zadovolji kriterijume za CULV trziste. A i cene za Arrendale su veoma visoke, bas zato sto malo cipova moze da zadovolji zahteve.

Kroz performanse gledano verovatno, ali kroz sve ostalo veoma tesko... Intel svakako moze sebi da dozvoli da skalira SB na 18W, ali je pitanje kakve ce performanse dobiti kada je GPU u pitanju... ovo je za Ontario worst case, a za Intel ce biti best case, jer i sada malo cipova zadovolji kriterijume za CULV trziste. A i cene za Arrendale su veoma visoke, bas zato sto malo cipova moze da zadovolji zahteve.
Ne verujem da bi AMD testirao u worst case scenariju za svoje procesore.
Kad sam isprva video uporedne rezultate (Zacate vs i5 520M) IE9 testova, na trenutak sam pomislio da je AMD ipak radio po pitanju upotrebe GPU-a za nešto više od igrica. Sada vidim da nije.
Dalje, nešto mi tu smrdi na još jedan "nesporazum" u vezi performansi. Da li je Zacate stvarno poređen sa i5-520M koji radi na 2,4GHz i ima TDP 35W ili možda sa i5-520UM koji radi na 1,06GHz i ima TDP 18W. Meni više liči na ovo drugo.
Ipak impresivno je videti da "budžetski AMD Zacate" sa jedim 64bitnim DDR3 memorijskim kanalom šije mainstream intel i5-520.
I na kraju, čudi me da AMD lansira Zacate sa jednim DDR3 kanalom, kada Intel odavno gura dual DDR3 u mobile segmentu.

Ne verujem da bi AMD testirao u worst case scenariju za svoje procesore.

Worst case po pitanju potrosnje ;) Mali procenat mejnstrim procesora hoce da se spakuje u tih 18w, i tu je Ontario u prilicnoj prednosti. Performanse su druga stvar.

Videh i ja da ima nedoumica po pitanju sa cime je u stvari poredjen, ali ne menja ono gore sto sam rekao... Zacate je projektovan tako da vecina moze da radi u tih 18w, za razliku od ove konkurencije. Ukoliko je 18w UM verzija, sasvim dobro, ukoliko je 35W verzija vise nego sjajno. Licno mislim da je ovo prvo u pitanju ;)

Edit...

I stand corrected. ;)

Ostaje samo da vidimo kakva ce biti autonomija.

Poslednja izmena:
Po meni je ciljanje 500$ segment cist promasaj...... ja sam pre 12 meseci uzeo Intel celeron dual core ULV procesor na 1.2Ghz sa HD grafikom ( (pusta 1080p filmove preko GPU-a) ), potrosnja mu je minimalna, poredi se sa atomima po potrosinji samo sto je 2-2.5x jaci, za taj laptop sa 2GB rama, 250GB hard i 11.6 ekranom sam platio 360e... e sad ovo mozda ima nesto malo bolju grafiku ali segment od 500$ je po meni previsok...
Sadasnje cene intela su otisle gore koliko vidim i oni deru sa ~500$ ali cim AMD izadje sa konkurentnom platformom ja se kladim da ce cene tih laptopova pasti na ~350$

A jel bi ti bilo lose da imas znatno bolje performanse i grafiku za manje para :) ili te samo boli sto si kupio tog celerona :p :D

A jel bi ti bilo lose da imas znatno bolje performanse i grafiku za manje para :) ili te samo boli sto si kupio tog celerona :p :D

Vidi ta je cene bila pre godinu dana, taj celeron je jaci od tog AMD resenja po pitanju sirove CPU snage, klasicna dual core arhitektura sa 1MB kesa (isto ko celeron e3300), a sto se tice cene kako moze da me bude jeftinije kad je najvljana cena AMD-a 500$??

A iskreno meni jaca grafika ne treba, mada bi bilo lepo je imati ali doplatiti 100$ za nesto malko jace je smesno

Posto je AMD poredjen sa ovim procesorom http://ark.intel.com/Product.aspx?id=47341
ne moze nikako da bude jaci ;) a i taj malko brzi gpu je jaci za ~40% ;)
A i sumnjam da ce cene ostati na tom nivou kad intel ubrzo nakon izbaci SB arhitekturu.
Zivela konkurencija i napredak :D

Poslednja izmena:
Ko je rekao da ce ontario biti 500$?
Koliko sam ja procitao on je namenjen za laptopove do 500$, preko toga ce ici Liano...

Može link ka testu koji to potvrđuje? :)

pa sam AMD tvrdi da je ovo jezgro slabije od phenom i core2duo arhitekture... ULV celeron je punokrvni e3300 core 2 duo na manjoj frekvenciji a postoji i jaca verzija ali to je nebitno jer je ovaj procesor nasledjen sa i3 koji je jaci i nazalost skuplji...

pa sam AMD tvrdi da je ovo jezgro slabije od phenom i core2duo arhitekture... ULV celeron je punokrvni e3300 core 2 duo na manjoj frekvenciji a postoji i jaca verzija ali to je nebitno jer je ovaj procesor nasledjen sa i3 koji je jaci i nazalost skuplji...

AMD tvrdi da ce ovim da pocisti CULV. :)

AMD tvrdi da ce ovim da pocisti CULV. :)

Pa sto se tice grafike, da bolji je od sadasnjih i3/i5 resenja ali po snazi CPU-a nema sta da trazi u toj kategoriji zato samo i poredu GPU akceleraciju i igre koje su hendikepirane GPU snagom i3/i5 grafike.....
Takodje intelu zameram to sto je iz prodaje odavno povukao dual core CULV celeron i tako dual core resenja digao na ~400-450$ ali ja nevidim da cenovnu margini AMD pokusava da snizi vec se hvata na "nesto" boljem GPU-u i zaposeda isti cenovni rang ko intel

Moze link prema tim najavljenim cenama?
Mene prvenstveno interesuje ontario 9W kao zamena za atom. Ja sam razumeo da ce sesti u isti cenovni razred, a doneti ~2 brzi rad procesora i ~10x brzu grafiku sa kojom ce biti moguce gledati hd, youtube vecih rezolucija i sl... A sve pri slicnoj potrosnji.
E sad, ja sam tako shvatio, mozda gresim...

Da, nisu najavili koji cenovni rang ciljaju, vec koje klase... netbook i low end notebook, a svakako i nettop. Da li ce neki proizvodjaci odluciti da ga ugradjuju i u skuplje modele... pa verovatno, ukoliko CPU performanse budu odgovarajuce. Svakoga naravno trenutno bas one interesuju, ali nije ni bilo za ocekivati da ih sada otkriju... treba prodati nesto procesora i u narednih par meseci :D Ono sto nema dileme je da ce pomesti Atom, za sta je generalno i pravljen.

Intel ima procesor od 18W koji se trenutno proizvodi - Celeron U3400 u 32nm, koji ce svakako imati slabije GPU performanse, ali ako u CPU delu Zacate ne bude znacajno zaostajao, stvari ce biti vise nego interesantne. Taj procesor na 1000 komada kosta 134$, a prednost AMD-a je smesno jeftin TSMC bulk 40nm proces - 30% veci GPU se prodaje u kartama od 50ak dolara.

Ja licno cekam neki Zacate nettop, razmisljao sam da uzmem Atom + ION, dopalo mi se generalno kako to radi, ali samo multimediju... Atom je ipak preslab :(

Naravno, ali to su ekstremni slucajevi :) Izvesno je da je cilj AMD-a masovnost, a ako bude i ovakvih proizvoda, znace da su uspeli ;)

Intel je Atom progurao cenom kad se pojavio on i chipset su bilo ko paklo zvaka, pa je zbog ne postojanja konkurencije polako zategao cene... AMD ide drugom putanjom izgleda

Intel je Atom progurao cenom kad se pojavio on i chipset su bilo ko paklo zvaka, pa je zbog ne postojanja konkurencije polako zategao cene... AMD ide drugom putanjom izgleda
a kojim to putem ide AMD?

sto se tice Zacatea i te kompletne klase proizvoda, ona je namenjena korisnicima koji kupuju prenosne racunare da bi surfali Netom i komunicirali kroz raznorazne "socijalne mreze"...

Surfovanje Netom u 2011 ce biti u znaku akcelerisanih browsera i sve vise Net sadrzaja ce biti kreiranu za takav klijentski softver.

Upravo u toj vrsti korisnickog scenarija lezi potencijal Zacatea!

Da, on se nece proslaviti u Sandrinim Mipsima i FLopsima, ali kome to pa i treba?

KOji je to bitan korisnicki scenario a da zahteva snagu CPU-a?

Pa Atom je smejurija kad je rec o performansama, pa su ga naprodavali na lopate!

Da, zato sto kosta "k'o paklo zvaka", ali realno on ni nema osnova da kosta vise!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno